Mam 30 lat. Jestem w 10 tc i zastanawiam się nad badaniami prenatalnymi. Wiem, że są one wskazane dla kobiet powyżej 35 roku życia. Moje wszystkie koleżanki nie robiły takich badań i mają zdrowe dzieciaczki. A ja - jak zwykle - pesymistką jestem i się martwię i zastanawiam nad ich zrobieniem. Tylko co one mi dadzą? Jaką wiedzę dzięki nim posiądę?
2 2017-03-09 22:43:16 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2017-03-09 22:46:22)
Spokojnie możesz zrobić nieinwazyjne badania - USG. Co Ci dadzą? Jeśli wszystko będzie ok, będziesz spokojna, jeśli coś wyjdzie nie tak, będziesz mogła się na to przygotować - możliwe są nawet do przeprowadzenia operacje w życiu płodowym
Przy czym tak naprawdę nie ma gwarancji, że wszystko będzie ok, jeśli USG nic nie pokaże, bywa w życiu różnie... Z drugiej strony mam koleżankę, której USG wykazało prawdopodobieństwo Zespołu Downa (mówię w skrócie, dla czepialskich, USG i test Pappa) 2:1, nie zdecydowała się na amniopunkcję, czyli badania inwazyjne, a córa urodziła się 100% zdrowa.
Amniopunkcja jest polecana, jeśli USG wykaże nieprawidłowości, jest to badanie inwazyjne i może spowodować poronienie...
Najlepiej będzie, jeśli wypytasz o wszystko lekarza - tylko weź pod uwagę, że w Twoim wieku badania nie będą refundowane, więc lekarz może mieć swój interes w kierowaniu Cię na nie
Z mojego doświadczenia wynika, że USG prenatalne to właściwie to samo, co dobry lekarz widzi na zwykłym USG. Przezierność karkową, chrząstkę nosową, kość udową w okolicy 12 tygodnia zobaczy tam doskonale, w razie czego skieruje na badanie dokładniejsze i ono będzie już refundowane, bo będą podstawy. A potem - koło 20 tygodnia - i tak większość mam leci na badania 3D, żeby mieć pamiątkę Przy czym badanie prenatalne to i tak zwykłe USG 2D, które przy okazji pewnie zrobią
A test Pappa z krwi - wykazuje jedynie prawdopodobieństwo wystąpienia wady, w połączeniu z USG. Też nie da Ci 100% pewności...
Twoja decyzja - jeśli poczujesz się spokojniejsza, to zrób. Jeśli nie chcesz - to nie rób bez podstaw, bo i po co? Życzę wszystkiego dobrego Tobie i Maleństwu
Spokojnie możesz zrobić nieinwazyjne badania - USG. Co Ci dadzą? Jeśli wszystko będzie ok, będziesz spokojna, jeśli coś wyjdzie nie tak, będziesz mogła się na to przygotować - możliwe są nawet do przeprowadzenia operacje w życiu płodowym
Przy czym tak naprawdę nie ma gwarancji, że wszystko będzie ok, jeśli USG nic nie pokaże, bywa w życiu różnie... Z drugiej strony mam koleżankę, której USG wykazało prawdopodobieństwo Zespołu Downa (mówię w skrócie, dla czepialskich, USG i test Pappa) 2:1, nie zdecydowała się na amniopunkcję, czyli badania inwazyjne, a córa urodziła się 100% zdrowa.
Amniopunkcja jest polecana, jeśli USG wykaże nieprawidłowości, jest to badanie inwazyjne i może spowodować poronienie...Najlepiej będzie, jeśli wypytasz o wszystko lekarza - tylko weź pod uwagę, że w Twoim wieku badania nie będą refundowane, więc lekarz może mieć swój interes w kierowaniu Cię na nie
Z mojego doświadczenia wynika, że USG prenatalne to właściwie to samo, co dobry lekarz widzi na zwykłym USG. Przezierność karkową, chrząstkę nosową, kość udową w okolicy 12 tygodnia zobaczy tam doskonale, w razie czego skieruje na badanie dokładniejsze i ono będzie już refundowane, bo będą podstawy. A potem - koło 20 tygodnia - i tak większość mam leci na badania 3D, żeby mieć pamiątkęPrzy czym badanie prenatalne to i tak zwykłe USG 2D, które przy okazji pewnie zrobią
A test Pappa z krwi - wykazuje jedynie prawdopodobieństwo wystąpienia wady, w połączeniu z USG. Też nie da Ci 100% pewności...Twoja decyzja - jeśli poczujesz się spokojniejsza, to zrób. Jeśli nie chcesz - to nie rób bez podstaw, bo i po co? Życzę wszystkiego dobrego Tobie i Maleństwu
No i nie zrobiłam testu Pappa. Nie dlatego, że nie chciałam, ale dlatego, że gdy przyjechałam do lekarza (60 km od mieszkania mojego miejsca zamieszkania) okazało się, że laboratorium jest nieczynne do odwołania. Ja pojechałam na te badania będąc w 13 tygodniu i 3 dniu ciąży - tak bynajmniej wskazało badanie usg 2 i 3 d. To był ostatni moment na zrobienie testu Pappa. Nie było sensu (moim zdaniem) szukania po innych miastach blisko mojego miejsca zamieszkania, bo i tak trzeba czekać w kolejce.
Tak z perspektywy czasu myślę, że po prostu tak miało być... Badanie usg nie wykazało nieprawidłowości. Pani doktor mówiła, że nie muszę robić testu Pappa, że ona nie widzi wskazań. Szkoda, że dzidziuś nie pokazał swojej płci ;-) Odpuściłam sobie trochę i nie martwię się na zapas. Wierzę, że będzie dobrze.
ja nie robilam prenatalnych w 12 tyg, wystarczylo mi w 20
Moim zdaniem bardzo ważne jest by w czasie ciąży wykonać trzy razy badania prenatalne. Dzięki temu będziecie mieć pewność czy z waszym dzieckiem jest wszystko w porządku. Ja na badania chodziłam do Olmedical przy Krynickiej W Częstochowie ,wykonywane są one za pomocą aparatu ultrasonograficznego najnowszej generacji z obrazowaniem 4D Live diagnostyka jest mega profesjonalna
Jak badania prenatalne to tylko w Katowicach lub Częstochowie u dr Rozmus-Warcholińskiej. Kuzynka jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o lekarzy, a ona jej wyjątkowo podpasowała. Kontaktowa, daje pacjentce poczucie bezpieczeństwa podczas wizyty. No i pracuje na nowoczesnym sprzęcie, dzięki czemu można mieć pewność, że pani doktor widzi, co trzeba.
Jak badania prenatalne to tylko w Katowicach lub Częstochowie u dr Rozmus-Warcholińskiej. Kuzynka jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o lekarzy, a ona jej wyjątkowo podpasowała. Kontaktowa, daje pacjentce poczucie bezpieczeństwa podczas wizyty. No i pracuje na nowoczesnym sprzęcie, dzięki czemu można mieć pewność, że pani doktor widzi, co trzeba.
Warto robic
Robiłam i przede mną jeszcze dwa badania prenatalne.