12 tygodni po wazektomii - interpretacja wyniku badania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » 12 tygodni po wazektomii - interpretacja wyniku badania

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: 12 tygodni po wazektomii - interpretacja wyniku badania

Cześć.
Mój małżonek wykonał zalecane badanie po 12 tygodniu po wazaktomii.
Czy brak plemników w preparacie bezpośrednim a  obecnosc pojedynczych nieruchomych (typ d) po odwirowaniu oznacza a  że wszystko jest OK i można już bez obawy zrezygnować z innych metod antykoncepcji ?
Czy jeszcze trzeba sie wstrzymać?

Pozdrawiam Zoza

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: 12 tygodni po wazektomii - interpretacja wyniku badania

Może skonsultuj to z lekarzem, który wykonywał zabieg, a nie z forum?

Przy okazji, gratulacje dla męża i dla Ciebie płynące od podobnie ubezpłodnionego wink

3

A mi się trochę smutno zrobiło. Ale to Wasza decyzja...
No i mój subiektywizm, bo zasuwamy bez zabezpieczeń i z kolejnym - guzik nam wychodzi...

Zadam nieprzyjemne pytanie: czemu ty sobie nie podwiązałaś, tylko on?
Gdybym uznała, że już wystarczy, to raczej sama bym to zrobiła, a nie "tresowała męża". Tym bardziej, że on ma teraz pewien "luzik" na romanse, a Ty nie...

4

@SanTi - wyobraź sobie, że kobieta nie może sobie na prośbę podwiązać, czy podciąć jajowodów w naszym pięknym kraju. Prawo tego zabrania - musi mieć wskazania medyczne. Natomiast wazektomia ciągle jest jeszcze dopuszczalna. Poza tym, co to za podejście? Że ma luz, to mu będzie łatwiej zdradzać? Jakoś myśląc o wazektomii myślałem o swojej żonie i o hormonach które wyżerały wapń z jej kości i innych bardzo negatywnych skutkach ubocznych, które są z hormonami związane.

@Zoza35

U mnie wygląda to tak:
- total motility (%) - 0,00 - Abnormal (powinno być min. 40)
- progressive motility (%) - 0,00 - Abnormal (powinno być min. 32)
- concentration - 0,00 - Abnormal (powinno być min. 15 mill/ml)

I notatka od lekarza: Brak plemników w ejakulacie, prawidłowy stan po zabiegu wazektomii.

PS: Gdzie (a właściwie u kogo?) małżonek robił zabieg?

5

SanTi napisał/a:

A mi się trochę smutno zrobiło. Ale to Wasza decyzja...

A mi się smutno zrobiło, że pchasz się w cudze życie z butami

6

SanTi napisał/a:

Eee bo to w PL nie legalne? Podwiązanie jajowodów (sterylizacja) jest nie legalna w przeciwieństwie do wazektomii.

Mój mąż się nie chce zgodzić, boi się że się coś innego uszkodzi

7

SanTi napisał/a:

Eee bo to w PL nie legalne? Podwiązanie jajowodów (sterylizacja) jest nie legalna w przeciwieństwie do wazektomii.

8

ExtraDextra napisał/a:
SanTi napisał/a:

Jaki problem wyjechać i poza polską wykonać taki zabieg? Jak jesteś pozytywnie do tego nastawiona i tego chcesz to śmiało, jeżeli mąż nie chce wykonać wazektomii to nie ma sensu go naciskać.

9

TypowyCharlie napisał/a:
ExtraDextra napisał/a:
SanTi napisał/a:

Jaki problem wyjechać i poza polską wykonać taki zabieg? Jak jesteś pozytywnie do tego nastawiona i tego chcesz to śmiało, jeżeli mąż nie chce wykonać wazektomii to nie ma sensu go naciskać.

Z tego co kojarzę, to podwiązanie i tak nie jest metodą w 100% zapobiegającą ciąży.
Zdarzają się ciąże z jajnika, który ma usunięty całkowicie jajowód. Więc wazektomia jest jednak chyba pewniejsza?

10 Ostatnio edytowany przez TypowyCharlie (2021-11-15 22:44:49)

Lady Loka napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:
ExtraDextra napisał/a:

Z tego co kojarzę, to podwiązanie i tak nie jest metodą w 100% zapobiegającą ciąży.
Zdarzają się ciąże z jajnika, który ma usunięty całkowicie jajowód. Więc wazektomia jest jednak chyba pewniejsza?

Po wazektomii trzeba kilka razy zrobić badanie nasienia by mieć pewność że nie ma już w nim obecności plemników.
Zdarzają się sytuacje gdy mimo zalecanych 1-2 badań ( zalecenie lakerza) nadal w nasieniu występują plemniki.
Czasami bywały sytuacje że pomimo według lekarzy prawidłowo wykonanym zabiegu, pacjent nadal był płodny mimo to.
Więc w jednym i drugim przypadku są szanse że mimo operacji zajdzie się w ciąże.
Druga sprawa że @ExtraDextra sama by chciała taki zabieg wykonać, tylko wymiguje się nielegalnością w polsce. Dość spora ilość facetów "boi" się że po wykonaniu wazektomii staną się w oczach kobiety bezwartościowi. Jak pamiętam był nawet na tym forum poruszany taki temat i wychodziło że w oczach kobiet w większości taki mężczyzna jest na straconej pozycji. Niektórzy jak czytałem uważają że im jajca utną podczas zabiegu lol

11

TypowyCharlie napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:

Po wazektomii trzeba kilka razy zrobić badanie nasienia by mieć pewność że nie ma już w nim obecności plemników.
Zdarzają się sytuacje gdy mimo zalecanych 1-2 badań ( zalecenie lakerza) nadal w nasieniu występują plemniki.
Czasami bywały sytuacje że pomimo według lekarzy prawidłowo wykonanym zabiegu, pacjent nadal był płodny mimo to.
Więc w jednym i drugim przypadku są szanse że mimo operacji zajdzie się w ciąże.
Druga sprawa że @ExtraDextra sama by chciała taki zabieg wykonać, tylko wymiguje się nielegalnością w polsce. Dość spora ilość facetów "boi" się że po wykonaniu wazektomii staną się w oczach kobiety bezwartościowi. Jak pamiętam był nawet na tym forum poruszany taki temat i wychodziło że w oczach kobiet w większości taki mężczyzna jest na straconej pozycji. Niektórzy jak czytałem uważają że im jajca utną podczas zabiegu lol

Tylko wycięcie da 100% pewności big_smile
ja zamierzam się podwiązać po trzecim dziecku i pojadę gdzie trzeba jeżeli będzie trzeba, natomiast to jest mega słabe, że w Polsce nie można tego załatwić legalnie.

jakby mój partner chciał wazektomii to właściwie dla mnie też nie problem. Póki co okazaliśmy się super płodni pomimo tego, że lekarze od lat przewidywali, że nigdy nie zajdę w ciążę xD więc jak już nie będziemy chcieli mieć więcej dzieci, to na pewno będziemy wybierali rozwiązanie na stałe.

12 Ostatnio edytowany przez TypowyCharlie (2021-11-15 23:00:08)

Lady Loka napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Tylko wycięcie da 100% pewności big_smile
ja zamierzam się podwiązać po trzecim dziecku i pojadę gdzie trzeba jeżeli będzie trzeba, natomiast to jest mega słabe, że w Polsce nie można tego załatwić legalnie.

jakby mój partner chciał wazektomii to właściwie dla mnie też nie problem. Póki co okazaliśmy się super płodni pomimo tego, że lekarze od lat przewidywali, że nigdy nie zajdę w ciążę xD więc jak już nie będziemy chcieli mieć więcej dzieci, to na pewno będziemy wybierali rozwiązanie na stałe.

Oj zgadzam się, dziwne to jest że wazektomia jest legalna, a podwiązanie już nie. Przecież jedno i drugie sprowadza się do tego samego.
Nie wiem jak jest poza polską ale u nas w klinikach często są rozmowy przed wazektomią by potem tego nie żałować, zrobić tak samo dla kobiet i tyle, przecież i tak płacimy za to z własnej kieszeni. Jak ktoś jest pewny w 100% że nie chce już więcej dzieci to wazektomia/podwiązanie jest najlepszym wyjściem, dziwię się jedynie że tak mało osób się na to decyduje.

13

SanTi napisał/a:

Gdybym uznała, że już wystarczy, to raczej sama bym to zrobiła, a nie "tresowała męża". Tym bardziej, że on ma teraz pewien "luzik" na romanse, a Ty nie...

akurat u facetow to z reguly najlepsze rozwiazanie. u kobiet jest NIEODWRACALNE. a u nich nie.

14 Ostatnio edytowany przez Wiatrwewlosach (2021-11-18 00:49:31)

Z tego co pamietam, to podwiazanie jajowod niesie za soba wieksze ryzyko niz wazektomia.
Nie tylko sam zabieg, ale tez np. po podwiazaniu jajowodow jezeli zajdzie sie w ciaze (bo zadna z tym procedur nie daje jednak 100% antykoncepcji), to ryzyko ciazy pozamacicznej wzrasta.
Ogolem nie jestem pewna dlaczego mezczyzni czuja sie mniej mescy po zabiegu, tak jakby obecnosc plemnikow o czymkolwiek swiadczyla. Wg mnie wrecz przeciwnie, jak facet jest cos takiego w stanie zrobic (uwzgledniajac wszystkie za i przeciw) jest super-meski.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » 12 tygodni po wazektomii - interpretacja wyniku badania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024