Podział obowiązków w malżeństwie, zarządzanie $$$, jak u Was jest??? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Podział obowiązków w malżeństwie, zarządzanie $$$, jak u Was jest???

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Podział obowiązków w malżeństwie, zarządzanie $$$, jak u Was jest???

Hej,

Jak u Was wygląda w małżeństwie podział obowiązków?
Jak dzielicie się budżetem domowym, kto płaci rachunki, kto kredyt, zakupy, etc.?

*****++++Z mojej perspektywy faceta:

Oczywiście mam żonę i dziecko (1 roczek). Ciągle u nas pojawia się problem z podziałem obowiązków  i często kłócimy się z powodu...pieniędzy.

Pracuję w firmie, KORPORACJI na umowę, zarabiam dosyć dobrze jak na stolicę, żona ma własną firmę. Teraz z wiadomych względów przebywa w domu i czasem lub często jeździ na 4 godziny do pracy. Zajmuję się małym w tygodniu wstaję w nocy do niego. Wstaję bardzo rano, przed pracą idę na siłownię, wracam z pracy, robię zakupy, dosyć często robię obiad, bo moja żona jak to mówi "nie lubi gotować. Później zajmuję się małym, kąpię go, a żona go usypia, później muszę zrobić jakieś rzeczy do pracy i jak mi czasu starczy też pomagam w firmie żony (robię marketing, bo się po prostu moja żona nie zna na tym)...poza tym prasuję swoje rzeczy i piorę, sprząta w tygodniu najczęściej żona, razem sprzątamy w weekend. W każdy weekend wstaję o 6 do małego, bo żona wstaję w tygodniu, także dla mnie nie jest to problem. Wstaję nawet jak mam studia w weekend..

Od samego początku to ja spłacałem ratę kredytu, wszystkie opłaty za mieszkanie, prąd, gaz, czynsz, robię też zakupy... Ostatnio powiedziałem, że powinniśmy dzielić podstawowe opłaty za mieszkanie na pół. Żona nie zareagowała na ten fakt dobrze. Firma jej zarabia rożnie ale wychodzi czasem mniej niż u mnie a czasem więcej. Wszystkie pieniądze, które zarobi odkłada sobie.
Wkurza mnie to kiedy mówi, że wszystko płaci, tak jakbym ja nic nie kupował, a jak już robię zakupy, to mówi, że tylko dla siebie kupuję, co jest nieprawdą. Owszem nie kupuję często kaszek , słoiczków, ale też po to bo chciałbym, że jak mały skończył już roczek jadł już normalne obiady, nie ze słoiczków...

Ciągle mi żona zarzuca, że wydaję pieniądze, a większość rzeczy kupuję w ...ciucholandach. Mówi, mi że mam wszystko, że ciągle wydaję, nie oszczędzam, jestem z tego powodu nieodpowiedzialny, itd...a na wspólny wyjazd na wakacje muszę sobie odłożyć.

Też mówię, żonie, żeby wieczorem wyszła gdzieś, pochodziła na jakieś treningi, etc, ale nie chce się jej, woli obejrzeć serial. U mnie jest tak, że jeśli objerzę w całości wiadomości to jest  święto, bo nie mam czasu

Co jest ze mną nie tak?????

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Podział obowiązków w malżeństwie, zarządzanie $$$, jak u Was jest???

Nie mam męża, ale mieszkamy razem.
U nas wygląda to tak, że mamy wspólne konto, i wszystkie pieniądze czy jego czy moje są na tym koncie, płacimy wszystkie rachunki, zazwyczaj to ja chodzę na zakupy.
i nie ma czegoś takie jak : nim zostało, albo tyle ja oszczędzam.
tylko My oszczędzamy. I oboje podejmujemy co z tymi pieniędzmi robimy.

3 Ostatnio edytowany przez On-WuWuA-83 (2017-02-18 11:27:24)

kam1983 napisał/a:

W sumie nic, tylko hmmmmm... dałeś się złapać wink big_smile

PunBB bbcode test

Otwórz wspólne konto i niech małżonka wpłaca tam połowę kasy na rachunki i inne duperele. W tym momencie cię wykorzystuje.

4

senszyciax3 napisał/a:

Nie mam męża, ale mieszkamy razem.
U nas wygląda to tak, że mamy wspólne konto, i wszystkie pieniądze czy jego czy moje są na tym koncie, płacimy wszystkie rachunki, zazwyczaj to ja chodzę na zakupy.
i nie ma czegoś takie jak : nim zostało, albo tyle ja oszczędzam.
tylko My oszczędzamy. I oboje podejmujemy co z tymi pieniędzmi robimy.

To jest bardzo racjonalne rozwiązanie i proste

5

Możecie albo wszelkie wydatki pokrywać po połowie, albo umówić się, że np Ty płacisz rachunki, ale zakupami do domu żona.
Co do obowiązków domowych - podział musi być. Sprawiedliwy. Z mężem wszystko robimy na zmianę. Jeśli ja robiłam obiad, to on szykuje kolację. Jeśli ja odkurzam, to on myje podłogę. Tak samo z opieką nad dzieckiem, choć tutaj więcej robię ja, bo mąż pracuje i po prostu nie miałby czasu i możliwości.

6

Cyngli napisał/a:

Możecie albo wszelkie wydatki pokrywać po połowie, albo umówić się, że np Ty płacisz rachunki, ale zakupami do domu żona.
Co do obowiązków domowych - podział musi być. Sprawiedliwy. Z mężem wszystko robimy na zmianę. Jeśli ja robiłam obiad, to on szykuje kolację. Jeśli ja odkurzam, to on myje podłogę. Tak samo z opieką nad dzieckiem, choć tutaj więcej robię ja, bo mąż pracuje i po prostu nie miałby czasu i możliwości.

Żona nie proponowała żadnego podziału, mówi, że jej pracą jest siedzenie z dzieckiem i zajmowanie się nim.

7

On-WuWuA-83 napisał/a:
kam1983 napisał/a:

W sumie nic, tylko hmmmmm... dałeś się złapać wink big_smile

PunBB bbcode test

Otwórz wspólne konto i niech małżonka wpłaca tam połowę kasy na rachunki i inne duperele. W tym momencie cię wykorzystuje.

No niestety.
Dobry z ciebie mąż tylko głupi.
A po co jej własne oszczędności? Już planuje samodzielną ewakuację?
Pracujesz utrzymujesz rodzinę i robisz przy dziecku a żona jak pracuje to jest tylko jej?
Nieźle się ustawiła ta twoja hiena.

Tak autorze musisz cos zrobic bo cie loii pieknie.

Dla przykladu u nas w domu maz oplaca wszytskie rachunki , ubezpieczena, auto, tankowanie itd a ja dbam o to by bylo co jesc i czym sie umyc no i rzeczy dla dziecka , w zwiazku z tym ze dlugo pracuje dom i dziecko sa w zasadzie na mojej glowie , ale podobnie jak u Cyngli nie ma u nas innej opcji, niemniej jednak podzial jest.

9

kam1983 napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Żona nie proponowała żadnego podziału, mówi, że jej pracą jest siedzenie z dzieckiem i zajmowanie się nim.

Więc Ty zaproponuj.
Z opisu przedstawionego przez Ciebie wynika, że jesteś dość wykorzystywany w związku.

10

pannapanna napisał/a:

Własne oszczędności może jak najbardziej posiadać, to nie jest nic złego ale nie powinna blokować autora aby i ten takowe mógł robić. Jeżeli ta kobieta ma przychody ze swojej pracy to powinna dokładać się do codziennego życia. I nie ma tu znaczenia, że ona siedzi w domu i wychowuje dziecko. To nie jest żaden handicap.

11

On-WuWuA-83 napisał/a:
pannapanna napisał/a:

Własne oszczędności może jak najbardziej posiadać, to nie jest nic złego ale nie powinna blokować autora aby i ten takowe mógł robić. Jeżeli ta kobieta ma przychody ze swojej pracy to powinna dokładać się do codziennego życia. I nie ma tu znaczenia, że ona siedzi w domu i wychowuje dziecko. To nie jest żaden handicap.

O to właśnie chodzi.
Bo co jej to jej. A co jego to ich wspólne. ..
Niemniej zazdroszczę kobietom którym udało się złapać takiego jelenia.
Tylko to muszą być specyficzne kobiety.

12 Ostatnio edytowany przez samotnax4 (2017-02-18 14:38:45)

Dałeś się biedaku złapać.
Mój mąż pracuje poza domem i przyjeżdża tylko na weekendy. Bierze sobie na jedzenie i paliwo 1000zl, reszta jego wypłaty ląduje na koncie do którego ma kartę gdyby potrzebował gotówki. Ja swoją wypłatę przelewam  na to konto i robię z niego opłaty. Poza tym że pracuje to w tygodniu zajmuje się domem i dziećmi. W weekend zmiana. Pałeczkę przejmuje mój mąż. Jeśli jakieś pieniądze na koniec zostaną wrzucamy je na lokatę. Czasem ja, czasem mąż, zależy które z nas jest akurat w pobliżu banku.

13

Warunkiem pobytu na forum jest akceptacja regulaminu, który mówi jasno, że każdy użytkownik może posiadać tylko jedno konto. Tymczasem Ty całkiem niedawno opisywałeś tę samą historię (+ łamanie zasady "1 związek = 1 wątek") z innego konta. W związku z powyższym temat zostaje zamknięty, a jego Autor zbanowany. Pozdrawiam, Cslady

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Podział obowiązków w malżeństwie, zarządzanie $$$, jak u Was jest???

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024