Witam, mam 20 lat i boje się że jestem w ciąży powinna mi się zacząć miesiączka 2 lutego ale poza dziwnym żółtym ślzem i bólem brzucha który można porównać do tego występującego przy miesiączce nic , zrobiłam test ciążowy 10 lutego i jedna kreska była wyraźna a ta druga tak tylko troche widoczna wizyte u ginekologa mam 8 marca. W kwietniu koncze szkole w maju matura miałam plany na studia ale teraz mam wrażenie że skończylo sie wszystko i teraz bedzie tylko monotonia i juz nic w życiu nie uda mi się osiągnąć gdyby tylko była możliwość to odważyłabym się pozbyć tej ciąży tak wiem że nie powinnam tak nawet pomyśleć ale w tym momęcie wydaje mi się to najlepsze rozwiązanie. Nasuwa mi się tysiące pytan jak ja wogóle mam powiedzieć o tym rodzicom? co powiedzą ludzie?jak ja sobie poradze? Czy mając 20 lat to nie za wczesnie na dziecko ?
Czesc. Ja mialam 21lat gdy okazalo sie ze jestem w ciazy. Strach chyba zawsze towarzyszy..
Czemu sie martwisz co powiedza ludzie?? Nie dla nich zyjemy tylko dla samych siebie. Nie masz 15lat .
Rodzice zawsze w pewnym sensie maja szok czy sa zli. Ale przechodzi..
Niedługo bedziesz sie modlila aby twoje dziecko bylo zdrowe. Nasze myslenie zmienia sie z kazdym miesiacem czy dniem. Poza tym na studia zawsze mozesz isc mamy 21 wiek bez przesady. Mysle ze sama duzo szukasz problemów . Aa co z ojcem dziecka???
3 2017-02-13 21:50:51 Ostatnio edytowany przez bwini81 (2017-02-13 21:51:31)
ja 3 dni po moich 20-tych urodzinach urodziłam syna a 15 miesiecy później córkę i też chodziłam do szkoły. Dziewczyno 20 lat to na pewno nie za wczesnie na dziecko. Dla rodziców to będzie szok ale tylko na początku a później zobaczysz ze chętnie Ci pomogą. Dziecko to nie koniec świata.
a co do testu ciążowego to jesli druga kreseczka było choćby blada to raczej jest pozytywny. Zrób drugi dla pewności albo idź na bete i będziesz miała pewność.
powodzenia!!
4 2017-02-13 22:03:53 Ostatnio edytowany przez chomik9911 (2017-02-13 22:05:02)
Sendi zrób w laboratorium test bety z krwi - będziesz miała 100 prc pewność co do wyniku.
Cóż, jesteś już dorosłą dziewczyną, więc co ludzie powiedzą nie ma żadnego znaczenia 12ki teraz rodzą, więc 20ka nikogo nie zaszokuje
Decyzja należy do Ciebie czy urodzisz dziecko czy nie - ale nie kieruj się opinią innych ludzi, bo skutki decyzji Ty poniesiesz na całe życie nikt inny. Dziecko to nie koniec świata, choć na pewno utrudni Ci wszelkie plany i dotychczasowe życie. Na studia można spokojnie iść i wszystko pogodzić, z pracą jest tak samo - po prostu wszystko Ci się trochę opóźni. Myślę, że rodzice będą zaskoczeni, być może nie tak sobie wyobrażali zostanie dziadkami, ale na pewno jak emocje opadną to będziesz mogła na nich liczyć.
Wiesz ja planowałam ciążę w wieku 27 lat urodziłam, i przeżyłam szok, chciałam przez chwilę wrócić do dawnej wygody, było mi ciężko, ale naprawdę teraz jestem 3 m-ce po porodzie i życia sobie nie wyobrażam bez synka. Rozumiem Twoje zagubienie , wątpliwości.. dlatego daj sobie czas na ochłonięcie i spojrzenie na sprawę pozytywnie. Będziesz młodą mamą, zanim pójdziesz do pracy to dziecko będziesz miała już podchowane.
Masz wsparcie w chłopaku? co z finansami?
Mój chłopak nawet cieszy się on od dawna mówił mi że już mógłby mieć dziecko zapewnia mnie ciągle że wszystko bedzie dobrze i o jakim kolwiek pozbyciu się dziecka nawet nie chce słyszeć. Może tak dziwnie myśle bo jestem jedynaczką wiecie jak to jest ukochana córeczka rodziców a z tego co wiem tez jestem z przypadku mieszkamy na wsi więc dlatego może przejmuje się zdaniem innych. Finanse jestem prawie pewna ze rodzice mi pomoga. Dziękuje zawszystkie rady i słowa otuchy :-)
Piękna przygoda przed Tobą, uszy do góry :-)
Sendi pierwsze dziecko urodziłam trzy miesiące przed moimi 20 urodzinami a rok wcześniej poronilam i obie ciążę były planowane.
Gratuluję.
Nie usuwaj. Zamiast się cieszyć to chcesz największy błąd w życiu zrobić?
Sendi. Teraz moze Cie to przeraza ale uwierz. To jest coś wspanialego. Gratuluję Ci. <3