Zacznę od tego, że temat zakładam głównie ze względu na dyskusję i "rozpracowanie psychologiczne" całego tematu, ponieważ niestety jest mi bliski.
Aktualnie jestem sama, ale przerobiłam dwa związki gdzie facet kochał była. W pierwszym nie byłam niczego świadoma i zresztą nie byłam wyczulona na to , że on wspomina coś o byłej, byłam bardzo młoda i w głowie mi się nie mieściło, że można z kimś być a kochać kogoś innego. Im dłużej w tym związku byłam tym bardziej zaczęła mi uwierać ta była, zaczynałam się porównywać, wchodzić na jej profil, porównywać czy dla niej on robił tak wiele jak dla mnie itp. Na koniec zwiazku sam mi powiedzial ze on non stop o niej mysli. W drugim przypadku to samo, dowiedzialam sie na koniec. Bylam zla , czlowiek ma poczucie zmarnowanego czasu. Dlatego podaju tu:
Moja osobiste sygnały ostrzegawcze, że on kocha ex.
1. Mówi o niej , wspomina. A szczególnie , gdy mówi źle bądź rozmowa o niej sprawia, że on automatycznie się denerwuje. To znak, że emocje wciąż buzują. Nie ma miłości bez nienawiści i odwrotnie. Dobrym sposobem jest dosłownie zapytanie o nią (gdy czujemy, ze on mysli o niej) i zobaczenie reakcji. Oczywiscie z reguly on bedzie sie wypieral, ale jesli zobaczymy w nim silne emocje, jest cos na rzeczy.
2. Jeżeli porównujesz się z jego ex i czujesz się gorsza. Sama nie wiem czemu czujesz sie gorsza , ale jednak ( mimo, ze wiesz iz jestes fizycznie ladniejsza i tak masz kompleks nizszosci). Po prostu wyczuwasz jego mysli.
3. Tu dziwny symptom. Gdy od poczatkow znajomosci czujesz jakby on Cie kochal. Jest to dziwne znacie sie tak krotko, a on zalewa Cie uczuciem , czujesz sie bosko. Czesto jest tak , ze on przelewa milosc do niej na Ciebie. Doslownie przytulajac Cie moze myslec o niej. Sad but true.
4. Mowi do Ciebie jej imieniem. Ok mozna sie przejezyczyc , jesli od rozstania z nia minelo max 3 mies. Ale jesli nie sa razem rok a on dalej myli imiona oznacza tot ylko to, ze on w glowie, pamieci ciagle rozpamietuje sytuacje z nia zwiazane. Wspomina ja , jej imie autoamtycznie tez. Naprawde jeslli minelo duzo czasu od rozstania a on myli imiona to sie nie łudź...
5. Jesli chcesz go sprawdzic dobrze jest wziac go "pod siusie". Przy winku, szczera rozmowa, wyzalic sie najpierw o sobie jakas niby intymna rzecz, powiedziec nawet "wiesz ja jak bylam z Adamem pozniej dluzi czas wspomienia wracaly, wiesz to naturalne blebleble" " Dziwie sie tobie, tyle czasu byles z Anka, przeciez musialo was cos laczyc, nie myslisz o niej czasem?" "jesli on powie no czasami tak" udac , ze was to nie boli i pytac dalej , tak jakby to bylo naturalne, przeciez rozmaiwacie jak przyjaciele. faceci lubia gadac o tych bylych za ktorymi tesknia wiec calkiem mozliwe , ze sam wszystko wyspiewa, gdy udasz niewzruszoną.
A wy macie jakies spoby na sprawdzenie tego? jakies doswiadczenia w tym temacie? Jak uwazacie, ze trzeba postapic - wiac, czy moze znacie sposob, aby on zapominial i myslal tylko o was? Spostrzezenia?