Kimi93 napisał/a:Hej 
Powoli kończę studia inżynierskie (w marcu obrona). Studiuję transport - specjalizacja: logistyka.
Moim marzeniem jest zostać logistykiem w transporcie kolejowym bądź asystenka (pilnowanie terminów szefa, bycie jego prawą ręką itp.). Rozumiem to, że gdy skończę studia złożę pierwsze CV nie zostanę przyjęta na tak wysokie stanowisko ☺️ wiem, że będę musiała zaczynać od 'pierwszego kroku'
Chciałabym prosić o rady, wskazanie ścieżki gdzie najlepiej się rozglądać za taką pracą, jakie są szanse itp. W skrócie proszę o KIERUNEK nutkę nadziei.
Proszę też z tego względu, że uczelnia zawsze wmawia jedno i to samo 'zostaniecie logistykami' - osoby które są po studiach nie zawsze pracują w swoich zawodach.
myślę też, o zrobieniu mgr zaraz po obronie.
Mam nadzieję, że odbierzecie mnie dobrze i pomożecie troszkę w realizacji planów 
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam 
Kimi93, logistyka w transporcie kolejowym to chyba najsłabsza gałąź logistyki w Polsce, ale za to jakie ambitne wyzwanie 
Jest wiele firm produkcyjnych, operatorów logistycznych, czy choćby transportowych, które rokrocznie ogłaszają nabór do swoich programów zwanych najczęściej "kuźniami talentów" - a które skierowane są do absolwentów Twojego i pokrewnych kierunków.
Szansę na zaproszenie mają nie tylko najlepsi studenci z kierunków transportowo-logistycznych, więc zachęcam Cię do zainteresowania się tym tematem.
Osobiście znam wiele osób, które poprzez ten projekt zdobyły cenne doświadczenie, a później umowy o pracę.
Uczelnia słusznie przekazuje Wam studentom motto - zostaniecie logistykami - wszak zapewne dlatego i własnie po to zdecydowaliście się studiować ten kierunek 
Szanse na pracę w tej branży ciągle są jeszcze baaardzo duże u nas w Polsce. Transport i logistyka to gałęzie, które ciągle rozwijają się bardzo dynamicznie.
Wyobraź sobie, że w samym tylko 2016 roku, odnotowano w Polsce zakup (czy też rejestrację) 280 tysięcy (!) samochodów ciężarowych, powyżej 12 ton DMC.
To wskaźnik, który bardzo wymownie określa rozwój tej branży.
Rozglądać za taką pracą możesz się na forach transportowych, logistycznych. Na portalach zawodowych, na branżowych grupach dyskusyjnych.
Również specjalistyczne, dedykowane czasopisma (mamy takich kilka w kraju) często zawierają ogłoszenia dużych i pomniejszych operatorów logistycznych, dotyczące naboru na staże czy praktyki.
Jeśli jednak chcesz zostać asystentką prezesa, czy też biura zarządu - niestety nie bardzo mogę pomóc Ci koncepcyjnie.
Czasem trzeba zjeść beczkę dziegciu, żeby trafić na swoją łyżkę miodku.
Myślę, że w takiej sytuacji powinnaś zwracać uwagę na ogłoszenia dotyczące takiego, lub pokrewnego stanowiska. Być może asysta sekretariatu, administracja biurowa ?
Nie zniechęcaj się też brakiem anonsów na takie stanowisko - a zacznij sama szukać aktywnie. Zanieś, lub wyślij swoje cv wraz z listem motywacyjnym do każdej firmy, w której uważasz że chętnie odbyłabyś staż czy praktyki zawodowe.
Podkreśl, że wiesz, iż obecnie nie prowadzą naboru na takie stanowisko, ale bardzo chciałabyś tam pracować i będziesz bardzo zadowolona jeśli w przyszłości w wypadku naboru, potencjalny pracodawca weźmie Twoją kandydaturę pod uwagę i skontaktuje się z Tobą.
Nie zniechęcaj się, jeśli początkowo odzew będzie niewielki.
Raczej określ swoje priorytety zawodowe i zmierzaj w konkretnym kierunku, wtedy Twoje szanse będą o wiele większe