Utrzymywanie relacji rodzinnych - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Utrzymywanie relacji rodzinnych

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Utrzymywanie relacji rodzinnych

Jakiś czas temu wyjechaliśmy z mężem z naszego rodzinnego miasta. W  związku z tym skończyły się częste spotkania przy okazji różnych świąt czy imprez rodzinnych. Mieszkamy obecnie 600 km od rodziców, babć i teściowych wink jeździmy tam dwa razy w roku. Telefon stał się więc głównym narzędziem utrzymywania relacji. Dzwonimy do różnych członków naszej rodziny na tyle często na ile odczuwamy taką potrzebę. Ponieważ mamy małe dzieci (2 i 5 lat) również one czasem  rozmawiają z babciami, ciociami przez telefon lub komputer.
Ku naszemu zaskoczeniu po ostatnich świętach dowiedzieliśmy się od dwóch niezależnych matron big_smile z naszych rodzin że to my jako młodzi mamy dzwonić i dzieci wozić do rodzinnego miasta, i to my jesteśmy odpowiedzialni za te relacje. Owe matrony wysilać się nie zamierzają i dzwonić nie będą, a tym bardziej jeździć do nas. O ile jedną rozumiem z tym jeżdżeniem (bo już jest mocno starsza i słaba) o tyle druga zdrowa jak koń. 

Napiszcie jakie są wasze doświadczenia, dzwonicie tylko Wy? Czy zdarza się że teściowa czy babcia zadzwonią do syna, córki , wnuczki itd? Czy waszym zdaniem to młodszy członek rodziny powinien zabiegać o względy tych starszych. Bo moim zdaniem o relację powinny starać się dwie strony, ale może ja jakaś źle wychowana jestem.

Ta młodsza

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Utrzymywanie relacji rodzinnych

Wedlug mnie to dwie strony powinny sie starac i utrzymywac kontakt. A to ze Ty jestes mlodsza i masz dzwonic to chyba tylko te matrony tak mysla big_smile ja do swojej rodziny dzwonie jak mam potrzebę i na odwrot. Nie patrze czy ja pierwsza czy ciotka. Chociaz jakbym 15 raz dzwonila ja to pewnie bym zauwazyla i poczula sie olewana i lekcewazona.

3

Nie ma uniwersalnej receptury na takie relacje i nikt Ci jej nie poda, Autorko. Po prostu należy znaleźć sposób, który odpowiada wszystkim zainteresowanym - a w poszukiwaniu nie kierować się wyobrażeniami o tym, kto "powinien" o czyją uwagę zabiegać i emocjami z tymi "powinnościami" związanymi.

Mogę Ci powiedzieć jak to u mnie działa, bo już 6 rok mieszkam poza rodzinnym miastem i jakoś się te sposoby na kontakt z rodziną ustabilizowały. W znaczącej większości to ja dzwonię do bliskich - mamy, taty, babci. Wcale nie dlatego, że powinnam zabiegać o ich uwagę, bo u mnie w rodzinie nigdy nikomu taka koncepcja do głowy by nie przyszła (tato jest wyjątkiem, bo generalnie ma swoje za uszami i oboje zdajemy sobie sprawę z tego, że to on powinien zabiegać o kontakt ze mną, jeśli już). Po prostu tak jest wygodniej. Studiuję i pracuję, mam dzień wypełniony obowiązkami od rana do wieczora. Mam też faceta, z którym spędzam niemal każdy weekend. A w dodatku mam fatalny zwyczaj wyciszyć telefon (bo zajęcia na uczelni) i później taki wyciszony zostawić w kurtce, jak wracam do domu. Także próba dodzwonienia się do mnie może skończyć się fiaskiem - więc to ja dzwonię jak mam czas, po prostu tak jest najwygodniej dla wszystkich zainteresowanych.

4

Niestety takich osób starszych jest więcej wink. Ja też nieraz słyszałam od starszych pan z pracy podobne teorie, a nawet od własnej matki, że to ja powinnam zabiegać o kontakt, że mama się narzucać nie będzie, że widać jak dzieciom zależy itp. Nie wiem jak w.w. matrony, ale akurat moja matka ma niemal zerową samoocenę, więc pewnie z tego to wynika. Po prostu nasze kontaktowanie się, dopytywanie, dzwonienie, pisanie, odwiedzanie to dla niej sygnał, że jest kochana, potrzebna, ceniona itp.
Natomiast panie w pracy sądzą, że młodzi mają siły, energię i możliwości więc niech się starają, niech pokażą na co ich stać, a nie że leniwi, że one w ich wieku... wink .

5

Moja teściowa i siostra mojego męża mają identyczne podejście. Mimo, że chrzestny nie pojawił się na urodzinach chrzesniaka to my powinniśmy zadzwonić i ponownie go zaprosić. Chore po prostu. Dzwonilismy  kiedyś, ale ile można. Dzwonisz do np siostry przez rok a ona do Ciebie ani razu bo jest starsza. Glupota... a moj maz tak mial. W koncu sie wkurzyl i juz nie dzwoni. Mi nie szkoda, bo i tak się nie lubilismy. Teraz  mam przynajmniej spokój.

6

Co roku wysyłam kartki na święta do rodziny mieszkającej w innym mieście, nigdy nie otrzymałam jeszcze kartki zwrotnej lub choćby małej wzmianki typu ''kartka doszła''.
Jednak wole to robić i mieć świadomość, ze jakiś tam kontakt jest z mojej strony.

Wydaje mi się, że ''młodsza'' osoba powinna przyjeżdżać do ''starszej'. Oczywiście ''starsza'' tez powinna wykazywać co jakiś czas inicjatywę w odwiedzinach i telefonach.

7

Ja jestem ta starsza.Cora mieszka daleko,widujemy sie dwa razy do roku.Nigdy nie przyszlo mi do glowy,ze to tylko ona ma zabiegac o kontakt.Wrecz przeciwnie,wiem,ze prowadzi bardzo intensywne zycie -studia,praca itd.- i dlatego bardzo czesto to ja sie dobijam na skypie o jakas wiadomosc.Uwazam,ze jak sa zdrowe relacje w rodzinie i milosc to  wiek nie ma znaczenia ,zaczepia ten kto sie steksnil.A jeszcze dodam,ze jestem bardzo szczesliwa ,ze nigdy moim dzieciom nie powiedzialam - bo ja w waszym wieku-dla mnie jest to glupi sposob powiedzenie ,jak to starsze pokolenie bylo zaradne,uczuciowe,pracowite.Guzik prawda.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Utrzymywanie relacji rodzinnych

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024