Jak rozstać się z osobą po próbie S - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Jak rozstać się z osobą po próbie S

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Jak rozstać się z osobą po próbie S

Witam. Mam problem. Jestem w związku z facetm od 4 lat. Były lepsze dni gorszę. Gorsze dni ze względu na alkoholizm mojego chłopaka. Chodził na terapie niedokończył itp. Ostatnio jakis czas temu się pokłocilismy. Zagroziłam rozstaniem. Dwa dni później próbował popełnić samobójstwo. Oczywiście większośc naszych znajomych uznała mnie za winną całej syuacji. W końcu jednak dogalaliśmy się sielanka trwała 2 miesiące teraz znowu ciche dni. Chcę od niego odejść, on nie widzi problemu z alkoholem, a ja nie chce zyc z alkoholkiem. Boje się jednak z nim rozstać bo boje się że znowu będzie próbował popełnić samobójsto.
Ma któraś z was jakiś pomysł? Może sama była w podobnej sytuacji???

P.S Żeby nie było że jestem zołza i ta zła. Poświeciłam sporo czasu swojego na jego problemy nie tylko z alkoholem, dałam do związlku więcej niż on, ale mam już dosyć

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak rozstać się z osobą po próbie S

Olu jeśli chcesz sobie zmarnować życie u boku kogoś kto pije wódkę i szantażuje cię samobójstwem, to zostań. Walcz, krzycz, słuchaj obietnic. Będzie dobrze na chwilę, by za jakiś czas wpadniesz znów w czarną rozpacz. Poczekaj aż będą dzieci, które będą miały zniszczone dzieciństwo, bo ty nie miałaś odwagi by odejść, bo dałaś sobie wmówić jakimś ludziom, że jesteś winna temu, że on próbował się zabić.
A przecież to NIE TWOJA wina. Nigdy nie była i nigdy nie będzie.
I nie pomożesz mu. Mu może pomóc tylko on sam i terapia.
Ty pomóż sobie i odejdź jak najszybciej, póki nie pociągnął cie na samo dno razem ze sobą.
Skoro jesteś za słaba, to może poszukaj u siebie poradni AA, w której jest też udzielana pomoc dla współuzależnionych. Bo twój strach przed odejściem może świadczyć o tym, że żyjąc z nim uzależniłaś się od udzielania mu pomocy i wspierania. I nie widzisz, że choc nie pijesz, to wódka niszczy ci życie.

3

Popełniłaś duży błąd po tej próbie samobójczej ,że do niego wróciłaś. Prawdopodobnie była ona na pokaz by zwrócić Twoją uwagę i Cię przy sobie zatrzymać.Przyniosło to upragniony efekt i duże prawdopodobieństwo jest ,że znowu zrobi to samo jak będziesz chciała odejść.
Pytanie jest takie czy ty masz siłę by od niego naprawdę odejść?a nie jak Cię zaszantażuje to znowu do niego wrócisz.
Gość Ci robi pranie mózgu, obarcza Cię winą i jego znajomi też. Nie czuj się winna i zacznij żyć własnym życiem skoro facet nie chce się zmienić i jeszcze wciąga w to bagno Ciebie.
Współczuję bo życie w strachu ,że koleś sobie coś zrobi przez Ciebie jest straszne ale jak sobie wyobrażasz związek z takim szantażystą i nałogowym alkoholikiem?Dla jego dobra odejdź od niego. Najlepiej wyłącz tel , nie kontaktuj się z jego znajomymi i nie uprzedzaj ,że zamierzasz to zrobić. Postaw go przed faktem dokonanym, nie słuchaj tłumaczeń. Z nim trzeba drastycznie bo inaczej się nie da. Typ , który na pokaz próbuje sobie zrobić krzywdę, pije jest nienormalny i ma zrytą psychę.

4

Aniaa34 napisał/a:

Olu jeśli chcesz sobie zmarnować życie u boku kogoś kto pije wódkę i szantażuje cię samobójstwem, to zostań. Walcz, krzycz, słuchaj obietnic. Będzie dobrze na chwilę, by za jakiś czas wpadniesz znów w czarną rozpacz. Poczekaj aż będą dzieci, które będą miały zniszczone dzieciństwo, bo ty nie miałaś odwagi by odejść, bo dałaś sobie wmówić jakimś ludziom, że jesteś winna temu, że on próbował się zabić.
A przecież to NIE TWOJA wina. Nigdy nie była i nigdy nie będzie.
I nie pomożesz mu. Mu może pomóc tylko on sam i terapia.
Ty pomóż sobie i odejdź jak najszybciej, póki nie pociągnął cie na samo dno razem ze sobą.
Skoro jesteś za słaba, to może poszukaj u siebie poradni AA, w której jest też udzielana pomoc dla współuzależnionych. Bo twój strach przed odejściem może świadczyć o tym, że żyjąc z nim uzależniłaś się od udzielania mu pomocy i wspierania. I nie widzisz, że choc nie pijesz, to wódka niszczy ci życie.

Ja to wszytsko wiem tylko że jak on się zabije to będę się do końca życia zadręczała no i prawie moje otoczenie będzie miało mnie za winowajczynie.

Boje się żyć z takim piętnem, ale również boje się mieć takiego alkoholika w rodzinie. Moj ojciec jest alkoholikiem. Do domu wracam tylko jak mama poprosi

5 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2017-01-04 19:48:10)

On ma rodziców, rodzeństwo?
Porozmawiaj z nimi, uprzedź o tym, co chcesz zrobić i dlaczego. A potem zerwij i nie odwracaj się za siebie.

6

Olu jak koleś się nawet zabije w co wątpię bo to tylko szantaż to nie jest Twoja wina. Koleś po alko ma zrytą psyche,nie potrafił sam sobie pomóc to obarcza winą innych .

7 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2017-01-04 20:00:08)

On, jeśli popełni samobójstwo (te trzy słowa są kluczowe), zrobi to z własnego wyboru. To będzie jego decyzja. Podobnie będzie z jego ewentualną kolejną próbą samobójczą. To też będzie jego wybór.

To, że nie decydujesz się żyć z alkoholikiem, który ani myśli zerwać z nałogiem, jest zrozumiałe. Na własnej skórze przekonałaś się o tym, jakie skutki wywiera życie z alkoholikiem, wiesz, jakie skutki ponoszą dzieci alkoholika. Jak podejrzewam, nie zmuszasz jeszczechłopaka do picia. To jego wybór, Twoje zerwanie jest/będzie tylko konsekwencją jego wyboru.

Jeśli rozstaniesz się z nim, a on podejmie próbę samobójczą lub popełni samobójstwo i na skutek tego Twoje otoczenia będzie Ciebie winić za jego decyzję, to... zmień otoczenie, bo ono nie jest dla Ciebie ani korzystne, ani Tobie życzliwe.

8

Olu polski Kodeks Karny nie przewiduje kary dla kobiet, które miały facetów samobójców. Więc winna być nie możesz.
Rozumiem, że to może być trudne, ale nie ty jesteś odpowiedzialna za jego życie i decyzje.
A jak widać dostatecznie dobrze urobił twoja psychikę, że sama zaczynasz tak myśleć.
Zwróć się do psychologa o pomoc. Zrób to dla siebie.
I olej dupka, bo nie jest wart ciebie. I to całe towarzystwo, które próbuje wmówić ci bzdurę. Skoro im tak bardzo zależy na kumplu to niech się nim sami zajmą.

9

Dziękuje dziewczyny za rady. Przemyślę to jeszcze raz , ale utwierdziyście mnie w decyzji, że trzeba skończyć ten toksyczny związek.

10

Ollaa121, nie możesz brać odpowiedzialności za to, co zrobi Twój były (nawet jeśli to samobójstwo), skoro nie masz tak naprawdę na to żadnego wpływu. Jego życie, to jego decyzje i jego wybory.
Jeśli masz trudność z odejściem od niego, skorzystaj z pomocy psychologa lub poradni dla osób współuzależnionych. Twoje życie jest zbyt cenne, abyś z niego rezygnowała.

11

Ollaa121 napisał/a:

Ja to wszytsko wiem tylko że jak on się zabije to będę się do końca życia zadręczała no i prawie moje otoczenie będzie miało mnie za winowajczynie.

serio?  nie masz innych rzeczy, ktorymi sie bedziesz zadreczac?
mój psychol raz mnie sprobowal szantazowac, ze sie zabije po rozstaniu, ze wejdzie pod samochod i bedzie spokoj.
uslyszal wtedy ode mnie, ze bardzo dobrze, gdyz ja odzyskam spokoj i jego zycie sie skonczy, a moje zacznie.
nigdy juz nie usłyszałam nic w ten desen big_smile
jednak mu sie odechcialo wchodzenia pod samochod.

i jeszcze jedna rzecz: ZMIEN OTOCZENIE na inne

12

Robisz tak:

1. Dzwonisz do instytucji, gdzie był na terapi, mówisz, że straszy cię samobójstwem, jeśli odejdziesz. Coś ci doradzą i podpowiedzą, jak z nim porozmawiać.
2. To samo na policję, przełączą cie do jakiegos kryzysowego działu.
3. Opowiadzasz to jego bliskim/znajomym/rodzinie.

Następnie mówisz mu krótko, że ze wzgledu na .............. odchodzisz. Uzywasz sformuowań i wskazówek jakie ci podpowiedzieli. I informujesz go, gdzie dzwoniłaś i z kim rozmawiałaś. Teraz nie jesteś z tym sama, wiedzą juz wszyscy, że on cię straszy i próbuje coś wymusić i manipulować. Że ty sobie nie pozwolisz na takie coś i ciebie to nie rusza, co on zrobi. Dodaj, że zanim się zabije, to niech idzie do zakładu pogrzebowego i do księdza i omówi kwestie pogrzebu. Bo byłby cholernym egoistą, gdyby zwalił to na swoją rodzinę. Bo ty palcem nie kiwniesz.  Kończysz rozmowę i do widzenia.

To nie jest twoja wina. Ty masz prawo do własnego zycia w spokoju. Zrobiłas wszystko co mogłas w tej sprawie i masz już czyste sumienie. Mało prawdopodobne, ze się zabije, a nawet jeśli - to krzyzyk mu na drogę, o jednego debila mniej, swiat na tym w żaden sposób nie straci, a wręcz zyska. Prędzej się zachleje za jakiś czas. Najprawdopodobniej się wystraszy, że teraz wszyscy wiedzą i się zawstydzi i bedzie spokojny. Może nawet dozna oświecenia, że nigdy więcej się nie napije i takie obietnice bez pokrycia za jakis czas bedzie chciał ci wciskać, żebyś do niego wróciła. Ale nie pozwól na to, na jakikolwiek kontakt z nim. Zrywasz kontakt definitywnie!!

13

A ktokolwiek ci powie, że to twoja wina. Jakiś cień oskarżeń, głupie komentarze, czy pretensje albo namawianie, żebys jednak z nim była. - Kazada taka osoba - AUT z twojego zycia. Z tymi ludzmi też zrywasz kontakt, bo są toksyczni i beda chcieli cie zadręczać.

Znajdziesz sobie nowych znajomych. Normalnych. Głowa do góry i do dzieła smile walczysz o swoje życie i swoje szczęscie smile

14

Normalnie sie rozstac.Niech Cie nie straszy popelnieniem samobojstwa.A jak postraszy, to powiedz mu, ze powiadomisz o tym psychiatre.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Jak rozstać się z osobą po próbie S

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024