Kilka lat wstecz mój dwuletni synek, chwilę po przebudzeni zapytał mamusiu czy dzisiaj jesteś szczęśliwa zrozumiałam że choć nie mam powodu to moja twarz jest ciągle smutna .Tak z przyzwyczajenia i kiedy zaczęłam się częściej uśmiechać ,okazało się że wszyscy wokół też się do mnie uśmiechają świat okazał się jakiś weselszy bardziej przyjazny. Zrozumiałam że od nas samych bardzo dużo zależy jak postrzegamy nasz świat dokoła .
Witamy cię BaPa65. Ujęłaś mnie swoim postem. Pisz więcej.
Abraham Lincoln powiedział kiedyś: "Większość ludzi jest na tyle szczęśliwych, na ile się na to sami zdecydują".
Witam.... niestety jestem tu jedyną osobą,która po 10 min..oglądania filmu "sekret"... wyłączyła go i nigdy nikomu go nie poleciłam...okres "pozytywnego zakręcenia" mam nadzieję,że mam poza sobą... dedykuję Wam cytat z książki Carla Junga .. Wspomnienia,sny,myśli"- bardzo gorąco polecam..... "cyt.. Chociaż my, ludzie,mamy nasze życie osobiste, przecież z drugiej strony jesteśmy poniekąd reprezentantami, ofiarami i poplecznikami jakiegoś zbiorowego ducha, którego lata życia są wyznaczane przez stulecia. Oczywiście , możemy w ciągu całego życia sądzić,iż trzymamy się swoich przekonań, i nigdy nie odkryć,że w istocie byliśmy statystami na scenie teatru świata. Istnieją bowiem fakty, których co prawda nie znamy, które jednak mają wpływ na nasze życie, i to tym większy,im mniej są uświadamiane....Tak więc przynajmniej jakaś część naszej istoty żyje zanurzona w wiekach..... koniec cyt.
Przez 15 lat brałam udział w warsztatach "rozwoju osobistego".. ... ale w chwili obecnej czytam zupełnie inne ksiązki....
Witaj Lodyga
Wkleiłam fragment opisu tej książki po to aby napisać iż tematem tego forum jest zupełnie inna strona tematyczna a jest to " myślenie pozytywne ale masz prawo wyrazić swoją opinię.
Wspomnienia, sny, myśli
Opis produktu:
Książka odsłania gnostyckie źródła myśli Junga, daje świadectwo jego zmaganiom z chrześcijaństwem, oprowadza po mrocznych rejonach jego psychiki.
Jani - czy ją przeczytałaś??? . Tak........ ja po prostu wyraziłam swoją opinię.na temat polecanej lektury.
72 2010-01-14 21:27:14 Ostatnio edytowany przez Rafik (2010-01-14 21:30:20)
Witam.... niestety jestem tu jedyną osobą,która po 10 min..oglądania filmu "sekret"... wyłączyła go i nigdy nikomu go nie poleciłam...okres "pozytywnego zakręcenia" mam nadzieję,że mam poza sobą... dedykuję Wam cytat z książki Carla Junga .. Wspomnienia,sny,myśli"- bardzo gorąco polecam..... "cyt.. Chociaż my, ludzie,mamy nasze życie osobiste, przecież z drugiej strony jesteśmy poniekąd reprezentantami, ofiarami i poplecznikami jakiegoś zbiorowego ducha, którego lata życia są wyznaczane przez stulecia. Oczywiście , możemy w ciągu całego życia sądzić,iż trzymamy się swoich przekonań, i nigdy nie odkryć,że w istocie byliśmy statystami na scenie teatru świata. Istnieją bowiem fakty, których co prawda nie znamy, które jednak mają wpływ na nasze życie, i to tym większy,im mniej są uświadamiane....Tak więc przynajmniej jakaś część naszej istoty żyje zanurzona w wiekach..... koniec cyt.
Przez 15 lat brałam udział w warsztatach "rozwoju osobistego".. ... ale w chwili obecnej czytam zupełnie inne ksiązki....
Łodyga, masz prawo do swojego myslenia i swoich decyzji z tym związanych.
Skoro przez 15 lat doszłaś do wniosku, że niewiele od Ciebie zależy, to jest to dość zasmucające.
Nie wiem, co było i jest tego powodem. Jednak nie bedę się w to zagląbiał.
Bez urazy, ale to sprawa dla profesjonalnego psychologa
A nie amatora, pasjonata takiej wiedzy i jej wykorzystania w życiu.
Jeśli oczywiście w ogóle wymaga to jakiejkolwiek konsultacji psychologicznej..
Ale bardzo proszę Cię nie kolportuj nam tu takich informacji, niezależnie od tego jak bardzo w nie sama wierzysz.
To zupełnie nie to miejsce, ani ten wątek.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę powodzenia w każdej dziedzinie aktywności.
Jani korzystasz z gg?
Jeśli tak, skrobnij do mnie, nr masz w mojej sygnaturze na dole ![]()
Rafik o co chodzi z tym psychologiem i do tego profesjonalnym?
75 2010-01-14 21:40:43 Ostatnio edytowany przez Iwkaaa (2010-01-14 21:50:30)
Witam.
Mam małe wątpliwości, może mi je rozwiejecie,znaczy Ci co czytali tę książkę.
Mam przyjaciela, wiele razy rozmawialiśmy o sposobach radzenia sobie z problemami, o pozytywnym myśleniu.
Zapytałam się go dziś, czy zna tę książkę, ponieważ bardzo często w rozmowach przytaczał cytaty bardzo podobne do tych, które tu na tej kafejce padają.
Potwierdził, że tak, że zna tę książkę i ona mu wiele pomogła.
Zapytałam się, czemu mi o tym nie powidział . Usłyszałam taką odpowiedż " Nie powiedziałem, ponieważ możesz być na nią niegotowa'
Nie rozumiem. Przecież tu chodzi o pozytywne myślenie, i takimi sprawami ludzie bliscy powinni się dzielić.
Jestem trochę rozczarowana jego postawą, tu o tym się mówi wprost. A on robi z tego jakieś tajemnice Przecież powinno nam zależeć, aby bliskie nam osoby miały dużo energii, pozytywnie patrzyły na świat i na to co mogą osiągnąć w życiu. Powinniśmy się dzielić tymi dobrymi rzeczami z osobami, na których nam zależy. I właśnie stosuję tę zasadę w życiu.
Iwkaaa na drugiej stronie tego forum podany jest link do filmu (zwiastun) "Sekret" można wysnuć już własne wnioski.
Hejka!
Melduję się pozytywnie zakręcona (bynajmniej dzisiaj).
Jak minęła nocka?
Tak sobie myślę, że dzięki temu, że trafiłam na to forum, to już jest się z czego cieszyć.
![]()
Jak człowiek sobie tak pogada, to już mu lżej na duszy.
Nakręcajmy się, nakręcajmy!
Hejka ![]()
u mnie nocka minęła szybko, bardzo szybko ![]()
A nastrój mam wyśmienity
A juz po esemeskach, które otrzymuję od pewnej ślicznej niewiasty
:P:P, jest wyśmienity do potęgi, a banan nie schodzi mi z ryjka, ilekroć o Niej pomyślę
Polecam taki sposób wprowadzania się w cudne stany nastrojowe
;);)
Zwłaszcza myślenie o wieczornych randkach i ich przeboooooooogatych w akcję scenariuszach scenariuszach
;);)
Wiecie co mam na myśli, prawda?
:P:P Grę w szachy, warcaby, bierki
:P:P
Przemiłego dzionka Kochani
;);)
He he he! Rafik.
Nie wiedziałam, że myślenie o grze w szachy czy warcaby może wprowadzić w "cudne stany nastrojowe".
Wypróbuję, wypróbuję ![]()
Ja mam inne sposoby na udany wieczór, no ale to dla dorosłych
![]()
80 2010-01-15 09:57:36 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 09:59:18)
81 2010-01-15 10:21:10 Ostatnio edytowany przez Rafik (2010-01-15 10:22:42)
He he he! Rafik.
Nie wiedziałam, że myślenie o grze w szachy czy warcaby może wprowadzić w "cudne stany nastrojowe".
Wypróbuję, wypróbujęJa mam inne sposoby na udany wieczór, no ale to dla dorosłych
![]()
Mufinka, póki co jeszcze nie poznałaś mojego przewrotnego poczucia humoru
;);)
Bo byś od razu wiedziała co za kosmatość mi po głowie chodzi
:P:P I że to nawet dla baaaaaaaardzo dorosłych
Mam na myśli domino
Tylko kostkami domina są chłopczyk i dziewczynka...;) A domino lubi się wywracać... ![]()
No więc ja mam dzisiaj Domino Day, a raczej wieczór...:P:P:P
82 2010-01-15 10:23:06 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 10:27:21)
83 2010-01-15 12:06:11 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 12:07:18)
"""Optymiści mają w życiu dużo prościej. Nie dostrzegają negatywnych zdarzeń w drodze do swojego celu, nie trafiają więc jako porażki do ich świadomości. Dzięki temu wokół siebie mają dużo więcej przyjaznych im ludzi, co sprawia, że szybciej i sprawniej przeskakują kolejne etapy swoich zadań ? zarówno zawodowych jak i prywatnych""""
Sentymentalna Jani - gratulacje- dla Ciebie bo fajnie piszesz i dla
Rafika że tak szybko Cię . "wyczuł "
85 2010-01-15 15:15:34 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 15:32:57)
86 2010-01-15 15:16:44 Ostatnio edytowany przez Mufinka (2010-01-15 15:17:44)
Hej, hej!
Mały ruch u nas. Mam wrażenie, że marudzenie nam (wszystkim w tym kraju) wychodzi lepiej niż mówienie: "jak fajnie, udało mi się dziś zrobić dobrze to i to, jak się cieszę".
Z pozytywów:
-zaczyna się weekend,
-mąż wraca z delegacji,
-w sobotę idę na balety (w skromniejszej wersji do kina).
A co u Was?
87 2010-01-15 15:57:37 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 16:00:52)
88 2010-01-15 16:28:17 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 16:36:16)
Jani, Ty pozytywna wariatko, jesteś niemożliwa !!!
;);)
Za karę mianuję Cię oficjalnie moją prawą ręką (znaczy się na forum, bo w rzeczywistości mam bardzo sprawną swoją
:P:P )
;);)
Jako, że w weekend będę rzadziej zaglądał, bo będę miał pełne ręce roboty, bo wiesz Domino Day trwa cały weekend, z krótką przerwą w sobotę
)
Ty będziesz pełniła dyżur i czyniła obowiązki gospodyni lokalu
;);)
I jestem więcej jak pewien , że zrobisz to nawet lepiej ode mnie
;);)
Rzekłem ![]()
Jani dlaczego wpisałaś w danych niewłaściwy wiek?
Na zdjeciu powyżej wyglądasz co najwyżej na 23 i 2/3 lat, a wpisałaś 50 +...
;);)
No chyba, że zsumowałaś wiek swój i swojego syna
;);)
92 2010-01-15 16:48:53 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 17:11:42)
Rafik no dzień dobry ale tu panuje pozytywna energia wow
Słyszałam że czeka cię noc super ekscesów i podobno siły będziesz miał dopiero w poniedziałek? Prawda to? Pozdrawiam wszystkich cieplutko.
Rafik no dzień dobry ale tu panuje pozytywna energia wow
Słyszałam że czeka cię noc super ekscesów i podobno siły będziesz miał dopiero w poniedziałek? Prawda to? Pozdrawiam wszystkich cieplutko.
Witaj różyczko w naszych skromnych, ale wesołych progach ![]()
Czuj się tutaj dobrze i bezpiecznie
Ale uważaj też na siebie , bo tu z każdego kąta spogląda i czai się sympatia i empatia ![]()
Można zostać Nimi całkiem specjalnie i z premedytacją poczęstowanym ![]()
No a teraz mniej miła część : ![]()
Stanowczo dementuje krążące tutaj plotki na mój temat !!!
po 1. nie noc, a 2 noce
po 2. nie tylko noce, ale i dnie
po 3. nie super ekscesów, tylko zaje.....e fajnych, cudnych i fantastycznych
po 4. co do siły to nie wiem, ale raczej nieprawda ![]()
Także czeka mnie zapier... jak siemasz...:P:P:P Zapierka rzecz jasna
Rzekłem
;);)
Cudownie jak mówiłam zazdroszczę bardzo. Oj to i ty będziesz czuł mięśnie tam gdzie nie czułeś jak Karolcia po nartach. Będę tu zaglądać czasem i garściami z twojej energii czerpać.
96 2010-01-15 18:06:56 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 18:10:55)
Rafik co ty robisz, że my kobiety czujemy się tu dobrze na twoim forum!!!l
Poczekaj Jani, tylko zadzwonię z tym pytaniem do mojej intuicji... ![]()
....
.....
.........
...............
Cholerka, abonent czasowo niedostępny ...;) albo nie ma takiego numeru... ![]()
To ci numer dopiero ....
z tym brakiem takiego numeru...
no bo , że abonent czasowo niedostepny, to rozumiem, weekend w końcu się zaczął ...;)
Ha ha ha jesteś niesamowity pozdrawiam cię Rafi żebyś nie z orał za bardzo na tym polu.
Witam Cie Rozyczko... Ty tak nie martw sie o Rafika ... pomysl o tym polu !!! (ktore Rafik orze) ![]()
Rafik... Trzymaj sie... Wspieramy Cie pozytywna energia !!! ![]()
Jovita
chcieliscie mnie no to mnie macie!!!
![]()
Masz racje Cien2222 .... sami jestesmy sobie winni ... ![]()
Cien2222 ... fajnie, ze sie do nas przylaczylas... Serdecznych i z humorem nigdy nie jest za duzo... ![]()
Witam Cie Rozyczko... Ty tak nie martw sie o Rafika ... pomysl o tym polu !!! (ktore Rafik orze)
Rafik... Trzymaj sie... Wspieramy Cie pozytywna energia !!!
Jovita
Wyłaczę komputer dziś wieczorem jak nic ![]()
:P ![]()
Bo tyle bab będzie nas podglądać, że mogę się skrepować i nie stanąć na wysokości zadania ![]()
![]()
A chyba zyczycie Waszej młodszej/starszej/w waszym wieku* (niepotrzebne skreślić*)
koleżance, abym jednak stanął na wysokości zadania i spisał się jak należy ![]()
Ale z drugiej strony , jak zgaszę kompa, to nie będe miał skąd wziąć romantycznego podkładu muzycznego ![]()
A ten jest niezbędny, przy oglądaniu znaczków, gry w szachy i domino
:P:P:cool:
No więc nie zgaszę ![]()
Ale zasłonię czymś, ale tak, żeby komp się nie zagrzał, ale żebyście nie mogły podglądać, ani podsłuchiwać !!!!
:P:P:P:P
104 2010-01-15 19:14:10 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 19:15:28)
Rafik... Jani ma racje... Nie bedziemy ani podgladac ani podsluchiwac... tylko wspieraaaaaaac... pozytywna energia... wiec Ci jej na pewno nie zabraknie, za to w poniedzialek wszystko nam opowiesz, tzn. bez pikantnych szczegolow... tylko czy pomoglo ![]()
Jovita w tym coś jest. Gdy człowiek jest zadowolony to góry by przenosił!!!!!!!!!!!
107 2010-01-15 19:44:21 Ostatnio edytowany przez Rafik (2010-01-15 19:45:33)
Rafik... Jani ma racje... Nie bedziemy ani podgladac ani podsluchiwac... tylko wspieraaaaaaac... pozytywna energia... wiec Ci jej na pewno nie zabraknie, za to w poniedzialek wszystko nam opowiesz, tzn. bez pikantnych szczegolow... tylko czy pomoglo
Ok, czyli jakby coś poszło nie tak, to mam alibi
----->>> Za mało pozytywnej energii od WAS ![]()
No ale pójdzie ![]()
Co nie znaczy, że alibi się nie przyda
Jasne, że się przyda
Włożę je do szuflady w szafce nocnej
Żeby je mieć pod ręką
Wraz z innymi niezbędnymi tego wieczoru gadżetami ![]()
108 2010-01-15 19:51:39 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 19:58:18)
Rafik... oczywiscie ... bierzemy to na siebie !!!
A Ty sie po prostu BAW !!! ![]()
110 2010-01-15 19:56:29 Ostatnio edytowany przez Rafik (2010-01-15 19:56:57)
Wariatki
ale sympatyczne i urocze
;);)
Rafik... chciales powiedziec "stare wariatki"...
No coz ... wiek to nasze "alibi" ... no bo wiek... ma swoje prawa...
Jovita jesteś wyjątkowa. Masz cudowne poczucie humoru tak trzymać!!!!!!!
Mój nick " Cioteczka dobra rada sam przez się mówi, że nie stara tylko młoda cioteczka!!!!!!!! ha !!!!!!ha!!!!!
Rafik... chciales powiedziec "stare wariatki"...
No coz ... wiek to nasze "alibi" ... no bo wiek... ma swoje prawa...
Niech Wam będzie, że "stare"
Ja tam zgodny chłopak jestem
Jak tak mówisz, to może i tak jest
Nie wiem ![]()
Sprawdzę w poniedziałek, jak dotrę do biura
Zostawcie dokumenty do przejrzenia u mojej asystentki ![]()
a teraz coś dla "starych" i młodych wariatek i wariatów:
http://www.youtube.com/watch?v=dmfrPrN1 … anslated=1
Jani dziś gitara, Jovita gitara, rózyczka vokal, a ja perkusja czyli bębny ![]()
Zapinamy pasy i jedziemy
hmmm, nie bez pasów
bo nie da się skakać ![]()
Odpinamy pasy i jedziemy
;);)
No "starsze" koleżanki Jani i Jovita
;);) Balkoniki na bok i......
Skaczemy ile wlezie
115 2010-01-15 20:15:28 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 20:19:16)
Poszedłem
Nie ma mnie już
Będę jak wrócę ![]()
Przemiłego weekendu dla Wszystkich
Ze szczególnym uwzględnieniem moich starszych koleżanek Jani i Jovity ![]()
117 2010-01-15 20:37:36 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 20:41:36)
Stwierdzam Rafik, że jesteś profesjonalistą w kursach "pozytywnego myślenia " co za tym idzie sprawiasz, że stajemy się młodsze i pozbywamy się barier. Chce nam się bawić, żartować i śmiać się i chyba o to chodzi. Nie mamy czasu na stresy i kłopoty. Czuję się jak mała dziewczynka!!!!!!!!!!
Witam
Również staram się myśleć pozytywnie w życiu - ogólne to się udaje (nie licząc niektórych trudnych dni)."świat marzeń" - marzenia biorą początek w naszej głowie - kiedy przelejemy je na kartkę stają się celami -do których powinniśmy dążyć. Nie ma rzeczy niemożliwych - zgadzam się - są tylko rzeczy prostsze bądź trudniejsze do realizacji.
Ukłony w stronę założyciela wątku i pozdrowienia dla wszystkich uczestników
Dzięki za pozdrowienia No_nam nie wiedziałam ,że taki z Ciebie romantyk - miłe
Ja też pozdrawiam Wszystkich tu Obecnych i oczywiście Kapitana Rafika .... on wie ja wiem
Hejka Kapitanie
Rafiku
pozdrawiam gorąco
Julia
PRZEPIS NA UDANY ROK
Bierzemy 12 miesięcy. Oczyszczamy je dokładnie z goryczy, małostkowości i lęku.
Po czym rozkrawamy każdy miesiąc na 30 lub 31 części, a w szczególnych przypadkach na 28 ? tak,
aby starczyło dokładnie na cały rok.Każdym dniem delektujemy się z osobna, dzieląc go na:
Kawałek z pracą, oraz
Dwa kawałki pogody i radości.
Do tego dodajemy: Trzy duże łyżki humoru
Łyżeczkę tolerancji
Ziarenko ironii i odrobinę taktu.Następnie całość polewamy dużą ilością miłości.
Gotową masę przyozdabiamy bukietem uprzejmości i podajemy codziennie z radością oraz,
ogromną filiżanką orzeźwiającej wiary w ludzi.
Super przepis Rafiku wiesz zrobiłeś kawał dobrej roboty TĄ SPOŁECZNOŚCIĄ
większość Pań /Panów/ weszła do tego FORUM z samotnosci, rozstania z partnerem, jakiegoś wydarzenia, niemocy poradzenia sobie z problemem , ciekawości... i poszukania bratnich Duszy.
A chęć zmienienia czegoś w życiu , zregóły wyjdzie Im /nam na dobre... myślę,że jak się wspólnie dobrze "nakręcimy" to hoho góry przeniesiemy na północ Polski a morze na południe.........:D
Pozdrawiam Wszystkich cieplutko ........ bo na polku zimno......... od dziś pozytywnie nakręcona Julia ![]()
Rafik spisz się dobrze jak na mężczyznę przystało
używaj życia... "to co dał nam los........." niech Ci stoi we dnie w nocy..............
Twoja Piękna parnnerka do pomocy
spadam bo świntusze.......... / Julka opanuj się ludzie słuchają !!!!!/
Wszystkim dobrego weekendowego sexu ![]()
Julia24... witaj , witaj...
Rafik ...my nie jestesmy stare, tylko "stare wariatki", no bo wiesz...do wariactwa potrzebne jest nam alibi... ale poza tym... to nie rozumiem o jakie dowody Ci chodzi... my ich przeciez jeszcze nie mamy... za mlode jestesmy ... ![]()
Jani ... dzieki... Ty tez jestes Babeczka z humorem ... Jak sie kiedys spotkamy to ... szykuj pampersy !!! ![]()
Dzieki Julia40 za weekendowe zyczenia... tylko... nie masz tam jakiegos przystojnego bruneta na zbyciu ?...
No to Wspanialej Nocki Wszystkim !!! ![]()
123 2010-01-15 22:14:20 Ostatnio edytowany przez Julia24 (2010-01-15 22:17:21)
Ale ze mnie gapa .........ani sie nie przedstawiłam ani nie przywitałam PRZEPRASZAM
Dobry Wieczór
Jestem Julia ze społeczności : netkafejka 40+
Witam Rafika Wszystkie Mądre i Dojrzałe Panie / bo tylko takie TU widzę.
Przyjmiecie w swoje szeregi byłą pesymistke a za sprawą ....... penego Pana X - bardzo pozytywnie nastawioną do życia....
i Rafika on mnie przekonał,że warto być radosnym człoweikiem bo śmiech to zdrowie !!!!
A nie trzeba po nie iść do apteki ......... co Rafiku muzyka nastawiona do dzieła. Miłego weekendu
Tobie i Wszystkim z tej społeczności ......do poniedziałku Julia
Witam cię Julia. Na pewno nie będziesz żałowała, że tu zajrzałaś. Jesteśmy pozytywne babki, a to że przedział wiekowy jest różny to żadna przeszkoda. Wirtualnie jesteśmy wszystkie młode kozy !!!!!!!
125 2010-01-15 22:38:18 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-15 22:41:26)
Witaj Jani , dzięki za przyjęcie / szef mnie przez gg zwerbowł !!!!!/
Masz rację , o to chodzi ,że człowiek ma tyle na ile się czuje......... czuć się jak mała dziewczynka bardzo wskazane.......... mało życie daje nam w d***ę aby się jeszcze sdamej dołować
pozytwne myśłenie - w pozytywnej społeczność to jest to
Hey!!! Pozytywne szalone babeczki!!!!!
Rafikowi dedykuję piosenkę M.Rodowicz - Jest cudnie!!!!............ a na razie fruwają motyle Pa!
128 2010-01-16 10:07:53 Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-16 11:36:34)
Hej ![]()
Jęsli myslicie, że nie jesteście pod okiem mojego monitoringu, to się mylicie. ![]()
Ja tu wszytsko widzę i słyszę, jak Nas tu sympatycznie obgadujecie. ![]()
I za karę dostaniecie fajna pioseneczkę ![]()
http://www.youtube.com/watch?v=ce1MC48T … huffle=146
Pozdrowienia ode mnie i sympatycznego zastępstwa księdza po kolędzie
Przeciez wspominałem, że miałem i mam ksiedza po kolędzie, czyż nie tak?