Witam koleżanki ![]()
U mnie na odmianę piękna pogoda, dosyć ciepło bo ok 14 st. Przed południem robiłam zakupy m/in w centrum ogrodniczym. Dawniej o tej porze było mnóstwo kwiatów i różnych ozdóbek ogrodowych, tym razem skromniej. Myślę że pod koniec kwietnia się rozkręcą. Kupiłam kwasomierz glebowy. Czasem coś mi nie rosło tak jak chciałam i nie rozumiałam dlaczego. Teraz się podszkoliłam i wiem że rośliny rosną dobrze gdy PH ziemi odpowiada ich wymaganiom. Dla przykładu, azalie, maliny, borówki, truskawki wolą kwaśniejszą glebę, większość ziół i kapustne - odczyn alkaliczny.
Summerko, piękny oleander, hippeastrum zachwycające. Jego spore kwiaty zawsze robią wrażenie. Piszesz że nowe liście są jasne, może mają za mało światła lub trzeba je dokarmić? Jakis powód musi być. A może z czasem zciemnieją.
Moje fiołki też nie kwitną obecnie, zdjęcia są z zeszłego roku. Teraz część z nich muszę odmłodzić, przesadzić. Właśnie jutro chcę się za to zabrać. To najlepszy moment. Dzień się wydłuża więc ruszyły ze wzrostem, ale potrzebują nowego podłoża żeby uformować ładne pąki kwiatowe. Sporo z tym zabawy ale za dwa miesiące się odwdzięczą.
Marial Może Twoi sasiedzi docenią miejsce w którym chcą zamieszkać. Chyba po to ludzie budują domy za miastem żeby być bliżej natury. Tylko trzeba umieć ją szanować. Może kiedyś uda Ci się spotkać sąsiada i porozmawiać o tym. Miejmy nadzieję że to mądrzy ludzie. Zwierzęta wyczuwają każde zmiany w otoczeniu, jeśli coś im nie sprzyja lub zagraża uciekają i nie chcą wracać.
Zaciekawiło mnie co piszecie o Karminie, Marial podesłała mi link strony naszej koleżanki. Powiem Wam że oniemiałam. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Lubię obrazy typu martwa natura. Wkleję tu jedną, mam nadzieję że Karmina nie obrazi się za to.
Ślinka mi pociekła jak zobaczyłam te śliweczki. I jeszcze nożyk, szkoda że nie można spróbować. Chapeau bas Karminko ![]()