Po 50 - Netkafejka 50 + - dla kobietek w kwiecie wieku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Po 50 - Netkafejka 50 + - dla kobietek w kwiecie wieku

Strony Poprzednia 1 … 1,744 1,745 1,746 1,747 1,748 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 113,426 do 113,490 z 113,586 ]

113,426

Odp: Po 50 - Netkafejka 50 + - dla kobietek w kwiecie wieku

Witajcie dziewczyny
Jest już po świętach zmarłych,była siostra z mężem,bardzo się cieszyłam z ich przyjazdu.
Miałam odskocznię,trochę się pogościliśmy.Cóż dobre się szybko kończy i ponowny marazm.
Ja to jestem trochę przybita tymi kłopotami,dobrze,że mam czasami wnuczkę na opiece to wówczas wprowadza trochę rytmu i wesołości.Mam oczywiście swoje zajęcia,robię wszystko sama,na razie daję radę,oby jak najdłużej.Też wydaje mi się,że jestem zorganizowana.
Jednak najbardziej lubię moje wieczory,mam już po tzw pracy domowej,czytam lub oglądam telewizor,zaznaczam,nie seriale.To jest mój czas.
Czytelniczko,czy ciocia też Ci coś obiecywała?Pytam z ciekawości,czy tylko pozostałam krewnym?
Starsi ludzie tak mają,my nie chcemy od nich wdzięczności materialnej,niech dadzą dobre słowo.
Poza tym ludzie starsi są na ogół chytrzy,nawet kwestia przyniesienia kwiatów na cmentarz.W głowach się poprzestawia,boję się przyszłości .Miałam dzisiaj gościa ,moją bratową,była na zastrzyku już ostatnim,porozmawiałyśmy przy kawce.
Muszę się pochwalić,kupiłam w Lidlu ekspres do kawy,ciśnieniowy,kolbowy.
Nie był drogi,a marzyłam o nim.Nie jest może taki,jak za 3 tysiące,ale jest ok.
Aniu i CZytelniczko, serdecznie Was pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

113,427

Witajcie

Już kolejny tydzień przed nami.
W niedzielę spałam i spałam.
Obiad miałam jeszcze z soboty, więc tylko odgrzałam.
Jutro rano mam wizytę u rodzinnej.
Muszę wcześniej wstać.
Halu ciocia wszystkim obiecuje.
Nawet nie zawracam sobie tym głowy, bo ciocia dokąd żyje nic nie rozporządzi  tym co ma.
Są tacy krewni, którzy siłą ciotkę namawiają do jakiegoś zapisu.
Wiem, bo ciocia mi opowiada.
Są tak nachalni, że włosy stają dęba na głowie.
Chcą od ciotki mieszkania, drudzy krewni też.
Wiecie co ? Śmiać mi się chce jak ludzie mogą być pazerni na czyjąś własność.
I wstyd mi jednocześnie za takich ludzi.
Staram się, by nie spotykać ich u cioci jak u niej jestem.
Jeżdżę tam, bo to bratowa mojej mamy.
Lubię ją, mimo jej lat.
Została sama , nie potrafiła bym odwrócić się od niej.
Daleko mam, bo to ponad 80 km w obie strony.
Staram się tam bywać raz na tydzień, 10 dni lub dwa tygodnie.
Do tego dzwonię co kilka dni.
Ciocia wie, że jeżdżę do niej z potrzeby serca, a nie jakiegoś zysku.

113,428

Witaj Czytelniczko,wiem o co chodzi z tą ciocią.
U mnie jest wnuczka,ma chore gardło i do środy ma wolne.Ja to mam mało czasu dla siebie,ciągle przy kimś,a czasu dla mnie mam mało.Co prawda,byłam dziś na masażu intensywnym pleców,jest fajnie po tym zabiegu.
Czekam na telefon ze szpitala w związku z tym rozrusznikiem serca u męża.Ciągle coś się dzieje
Pogoda dziś pochmurna,ale ciepło.
Tak nic nowego u mnie,idzie święto, trzeba coś upiec i przygotować coś innego.Tak w kółko.
Wolałam pracować w moim kochanym szpitalu.ale odeszłam sama z chwilą pogorszenia się stanu zdrowia mojego męża.
Czytelniczko,u Ciebie też pełne ręce pracy i do tego jeszcze inne sprawy,tak mamy.
Pozdrawiam gorąco.

113,429

Smutno,ciemno i  głucho,w kafejce też nikogo,co to się dzieje?
Dziewczyny pozdrawiam Was wszystkie i do następnego razu.

113,430

Smutno,ciemno i  głucho,w kafejce też nikogo,co to się dzieje?
Dziewczyny pozdrawiam Was wszystkie i do następnego razu.

113,431

Nie mogę wcale wejśc do kafejki, bo internet mi się gubi.
W nocy światło dziesiątki razy wyłączali i włączali.
Miałam włączony komputer i coś wysiadło w nim.
Będę musiała oddać do naprawy.

Dzisiaj jeżdziliśmy z mamą na konsultację okulistyczną.
Mama została zakwalifikowana na operację zaćmy już w grudniu.
Operacja byłaby jeszcze w listopadzie gdyby zaćma była mniejsza.
Do poważniejszych przypadków jest tylko jeden lekarz.
Muszę jeszcze szereg spraw załatwić do grudnia.
Recepty, krople, zaświadczenie od lekarza rodzinnego, skierowanie do laboratorium na wyniki.
Może jakoś to wszystko będę musiała ogarnąć

113,432

Nie mogę wcale wejśc do kafejki, bo internet mi się gubi.
W nocy światło dziesiątki razy wyłączali i włączali.
Miałam włączony komputer i coś wysiadło w nim.
Będę musiała oddać do naprawy.

Dzisiaj jeżdziliśmy z mamą na konsultację okulistyczną.
Mama została zakwalifikowana na operację zaćmy już w grudniu.
Operacja byłaby jeszcze w listopadzie gdyby zaćma była mniejsza.
Do poważniejszych przypadków jest tylko jeden lekarz.
Muszę jeszcze szereg spraw załatwić do grudnia.
Recepty, krople, zaświadczenie od lekarza rodzinnego, skierowanie do laboratorium na wyniki.
Może jakoś to wszystko będę musiała ogarnąć

113,433

Witajcie.
Doczekaliśmy nieciekawych czasów. Rakieta niby przypadkowa, do której nikt się nie przyznaje, ale winny już jest ogłoszony (Rosja) może miała wywołać konflikt ogólnoświatowy (włączenie NATO do wojny), a może faktycznie to wynik tego, że nie doszło do samozniszczenia rakiety, zabiła dwóch niewinnych Polaków na terenie naszego państwa. W moim woj. odwołano po raz pierwszy wyścig Tour de Pologne. Z tłumaczenia wynika, iż to ze względu na to, że to wyścig ogólnopolski, więc czas, aby odbył się w innej części Polski, ale jakoś dziwnym trafem zmiana nastąpiła po ostatnim zajściu. Obyśmy na stare lata nie zostali bez domu i nie musieli uciekać!
Wczoraj po raz pierwszy pojawił się u nas drobniutki śnieg. Dzisiaj pada od rana, a dodatkowo jest przymrozek, więc zrobiło się ślisko. Nie wiem, jak jest u Was, ale u mnie każdego dnia są wyższe ceny na wszystko. Za 100 zł to praktycznie niewiele już da się kupić.
A propos zakupów. Otóż kupiłam sobie ostatnio przecenione buty (promocja) z niby ekologicznej skóry. Wyglądają bardzo ładnie, ale po 3 h ich noszenia w chłodny dzień, więc taki kiedy stopa się kurczy, a nie rozszerza miałam bąble na palcach. Mam wrażenie, że ta skóra ekologiczna to jakas guma z recyklingu. Wracam na nowo do skórzanych butów, a nie jakieś przedziwnej ekologii.
A co u Was miłe Panie?

113,434

Dobry wieczór

Aniu Tak to jest, człowiek się zachwyci promocją, a to bubel.
Szkoda pieniędzy i twoich nóg.
Też bardzo mnie zmartwiła śmierć dwóch naszych rodaków.
Zginęli niewinnie, wielka rozpacz ich bliskich.

U nas już było i 10 stopni mrozu i biało wszędzie.
Teraz nadają ocieplenie,.

Rano poszłam do obory i cały czas słyszałam , że gdzieś miauczy kot.
Mówię do męża, gdzieś jest kot.
Mąż mi na to, że widział jak schował się mały kotek pod słomę.
Przyniosła go do nas obca kotka- matka tego malucha.
Nawet złapałam go w ręce, taki fajny, malusi, puszysty.
Zaniosłam mu karmy w miseczce, ale był zbyt wystraszony by wyjrzeć i jeść.
Przy wieczornym obrządku już go nie słyszałam i nie zaglądałam do jego kryjówki.
Zobaczymy czy jutro jeszcze będzie.

Już dwa dni nie wypuszczam kur z kurnika, bo mróz i zimno.
Jajek o połowę mniej.
Jednak jak kury chodzą po trawie, grzebią w ziemi to jest inaczej.

Psu, temu podwórkowemu zaniosłam do budy koc, a na koc nieużywaną poduszkę.
Powinien mieć ciepło i wygodnie.

Muszę kończyć bo mam telefon.

113,435

Basiu, do budy najlepiej wkładać słomę (nie siano). Koc, czy poduszka przechodzi wilgocią i w efekcie psu jest jeszcze zimniej. Dobrze jest też ocieplić budę styropianem i postawić ją np. na deskach, aby nie dotykała bezpośrednio ziemi.

113,436

Witaj Aniu

U mojego psa słoma w budzie leży raptem godzinę.
Wynosi wszystko przed budę, a koca czy tej poduszki nie rusza.
Jeszcze dzisiaj zaglądałam, wszystko pięknie leży i pies zadowolony.
Budę ma ocieploną i postawioną wyżej, ale to nie jest duży pies, więc zrobiłam tak,
by w środku miał ciepłe nogi i mógł się tam schować .

Dzisiaj był bardzo zimny dzień.
Miałam mnóstwo pracy na dworze, więc porządnie zmarzłam.
Do tego wszystko musiałam sama w domu zrobić.
Jutro wyjeżdżam z samego rana.
Zawsze myję włosy rano, ale dzisiaj zrobię to wieczorem.
Nie chcę się przeziębić.

Dobrej nocy życzę.

113,437 Ostatnio edytowany przez AnkaS-AnkaS (2022-11-26 22:08:40)

Basiu, a jak Twój mąż się czuje? Co z leczeniem? Są jakieś postępy?

Halu - co u Ciebie nowego? U Ciebie też biało?

113,438

Witam dziewczyny
U mnie było biało,teraz zrobiło się szaro.Dziewczyny listopad to zawsze jest miesiącem smutnym.Tak jak pisałam,we wtorek najbliższy
jadę z moim mężem do wojewódzkiego szpitala na wszczepienie stymulatora sercowego.Nie powiem,trochę strach mnie ogarnia,bo mąż jest taki bez energii.Duże nadzieje pokładam po tym zabiegu,ale jak będzie?
Poczytałam na ten temat i rozmawiałam z ludźmi po tych zabiegach.
Zamówiłam sobie hotel,aby ciągle nie jeździć.Odległość to ok 40 km.Myślę,że jak dobrze będzie to po 2 dobach go wypuszczą.
Poza tym chodzę na rehabilitację kręgosłupa,w poniedziałek będzie 6 zabieg,resztę ukończę po powrocie.Jest już mi lepiej.
Niedługo święta,ale na razie nie myślę,ale pomyślę po zabiegu.
Wszystko drogie,naprawdę to nie żarty,gdy pójdzie się do sklepu.
Co u Was?Pozdrawiam gorąco .

113,439

Czytelniczko,obecnie nie czeka się długo na operację zaćmy,moja znajoma miała robione dwoje oczu w bardzo krótkim odstępie.
Też masz tych obowiązków bez liku.
Aniu,czasy niespokojne,ta rakieta zrobiła w Polsce tragedię.Nie mam słów na decyzję K dotyczącą pomocy z Niemiec,szkoda.Jakoś tak w koło smutno,coś trapi.Była u mnie z wizytą kuzynka z Niemiec z mężem,zawsze mamy o czym porozmawiać.
Trzymajcie się.

113,440

Dobry wieczór

Mąż dzisiaj kończy antybiotyki.
Nie widzi żadnej poprawy, raczej osłabienie.
Teraz zaczeka na wizytę u lekarza chorób zakażnych.
To będzie w lutym.

Na operację zaćmy mama czeka tylko miesiąc.
Byłoby znacznie wcześniej, ale u mamy mocna zaćma i tylko jeden lekarz to robi.
Oby operacja się udała, będzie w grudniu.

Teraz czekam na program ,,Rolnik szuka żony,,
Dzisiaj finał programu.

Dobrej nocy

113,441 Ostatnio edytowany przez AnkaS-AnkaS (2022-11-28 00:40:42)

To była pierwsza edycja Rolnik szuka żony, którą oglądałam (3 ostatnie odcinki) i przyznam, że nie miałabym tyle odwagi, aby się zgłosić i występować przed całą Polską narażając się jednocześnie na kąśliwe komentarze. Bardzo szkoda mi było Mateusza, który ponoć był niezbyt lubiany przez oglądających program. Uważam, że ten chłopak to takie połączenie prozy z romantyzmem i ma wymarzony jakiś typ dziewczyny, ale takiej nie spotkał. Zarzut, iż chłopakowi zależało, aby dziewczyna okazała zainteresowanie kozami wydawał mi się dziwny, skoro akurat on zajmował się ich hodowlą. Człowiek, któremu obojętne są zwierzaki, jakie hoduje nigdy nie będzie dobrym hodowcą. Ludzie zaś, którzy krytykują osoby z tego programu powinni czasami się zastanowić nad tym, że robią to w stosunku do czyjegoś dziecka. Tym bardziej, że przecież to program rozrywkowy, a nie dot. losów ojczyzny.

Czytko ja bym jednak nie czekała do lutego na wizytę i zapisała się do zakaźnika prywatnie, aby rozpocząć właściwe leczenie jak najwcześniej. Być może wskazany byłby już teraz pobyt w szpitalu. Pamiętam, że jak sama kiedyś leżałam, to była też pani z chorobą pokleszczową na 2 tyg. intensywnym leczeniu.

Halu trzymam kciuki, aby u męża wszystko się udało i odzyskał siłę do życia.

Pozdrawiam miłe Panie smile.

113,442 Ostatnio edytowany przez AnkaS-AnkaS (2022-12-04 02:22:51)

Z okazji imienin życzę Ci Basiu przede wszystkim zdrowia, a zaraz potem wielu powodów do radości, zadowolenia z wnuków, mniej pracy i czego tylko zapragniesz smile.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/62045255d604.jpg

113,443

Dobry wieczór

Aniu dziękuję bardzo za życzenia.
Miałam wczoraj i dzisiaj trochę gości.
Teraz już mam wolne.

U nas na drogach lustereczko, trzeba bardzo uważać.
A dzisiaj już o 15 zrobiło się ciemno.
Teraz wieczory są bardzo długie.

Aniu zapraszam na ciacho

https://th.bing.com/th/id/OIP.kGNwbJmjYcE01c9zVck4KQHaFL?pid=ImgDet&rs=1

113,444

Czytelniczko,zdrowia,pomyślności oraz spełnienia marzeń,wszystkiego co najlepsze z okazji Imienin życzy Ci Hala.
Anka S i Czytelniczko-
Wrócił mąż,a ja z nim w czwartek ze szpitala.Rozrusznika nie trzeba zakładać,przynajmniej obecnie.Miał koronarografię.Naczynia wieńcowe są zwężone
i przez miesiąc jest przygotowywany do stentów.Dostał nowe niektóre leki i 30.12. a się wstawić do szpitala wojewódzkiego.
Ja w czasie jego hospitalizacji zamówiłam sobie hostel,dobrze mi było,byłam na jarmarku świątecznym,miasto pięknie ustrojone.
Ułatwiłam sobie,ponieważ często musiałam być obecna w szpitalu.
Po przyjeździe do domu następnego dnia umyłam 4 okna,poprasowałam firany i pozawieszałam.
W sobotę byłam na pogrzebie koleżanki położnej,a dziś na jarmarku świątecznym u siebie w miasteczku.Jutro dalszy ciąg rehabilitacji mojej i tak w kółko.
Ten Mateusz z Rolnik szuka żony moim zdaniem to człowiek niedzisiejszy,marzyciel ,nie wie czego chce.Ja bym się go bała.Nie,nie,nie i tyle.
Pozdrawiam Was AniuS i Czytelniczko.

113,445

Bardzo dziękuję Czytko - tort wspaniały smile. Na pewno wszystkim smakował.

Halu - to chyba dobrze, że obędzie się bez stymulatora? Fajna sprawa jak przy szpitalu jest się gdzie zatrzymać. Lepsze to, niż dojeżdżanie. Miałaś też okazję nieco odpocząć chodząc po kramikach jarmarkowych. Kupiłaś coś?
Jesteś bardzo pracowita, aż mi wstyd.

Ja w ostatnim tygodniu niczym się nie zajmowałam poza jeżdżeniem z Foksikiem do wet. i bieganiem na dwór w dzień i w nocy, gdyż biedactwo miało na zmianę wymioty z biegunką. Kiedy wracałam od wet. do domu byłam wypompowana. Ogarniałam tylko dom, pranie, obiad i padałam zmęczona psychicznie.

Chyba oprócz naszej trójki nikt tu nie zagląda sad.

113,446

Witaj Aniu.
Dziękuję Ci za za komplement mojej pracowitości,wiesz moja droga,że to też z przymusu.Nie mam łatwo,muszę wszystko sama ogarnąć.Mówi się,że ludzie zajęci później wchodzą w niesprawność psychiczną,ale czy to prawda?
Mam już ogarnięte mieszkanie,nawet ustrojone choinki,robię kiedy mam czas.Wieczory mam typowo dla siebie,czytam książki,oglądam moje ulubione programy,a nawet upiększam się żeby tę starość opóźnić.Były rekolekcje,uczestniczyłam w nich na 7 rano trzy razy.
Wigilia rodzinna u mnie,nie wiem jak potoczy się męża los,więc niech tak będzie.
Na jarmarku bożenarodzeniowym kupiłam wędzonego schabu,bardzo dobry,zostawiłam na święta.

Jakoś nie widzę Czytelniczki,ale ona też ma kupę obowiązków.Aniu dobrze,że miałaś taki wolny moment związany z codziennością,z drugiej strony
był chory pies,też się martwiłaś.Pozdrawiam gorąco.

113,447 Ostatnio edytowany przez AnkaS-AnkaS (2022-12-15 15:26:38)

Dzień dobry. smile Już myślałam, że tylko ja zostałam na placu boju tongue.

W tym roku będę miała małą choinkę. Jakoś nie chce mi się większej ubierać. Foksik nadal jest leczony. Porządki zrobione. Jeszcze tylko w przyszłym tygodniu zmiana pościeli i zakup wędliny. Nie za dużo, bo część wędliny zastąpię pieczonym mięsem.
Im jestem starsza tym bardziej do świąt podchodzę lajtowo big_smile. Poza tym jednak  święta w rodzinnym domu są nie do zastąpienia. U mnie jak jest rodzina to czuję się zmęczona big_smile, ale przychodzić na święta do Mamy, czy teściowej to lubiłam big_smile.
Teraz na wigilię i część pierwszego dnia Świąt BN pojadę do ciotki, bo została w domu już sama. Zawiozę właściwie wszystko poza barszczykiem i pierogami.

Od dawna nie mam nic ciekawego do czytania. Współczesne pierdoły mnie nudzą, a literaturę starszą już przeczytałam. Zapewne nie wszystko i do niektórych chętnie bym wróciła, ale najpierw muszę na nowo zacząć chodzić do biblioteki, bo w domu mam tylko swoje ulubione książki smile.

Za oknem jest prześlicznie, a do tego niewielki mróz. Jedynym minusem są nieodśnieżone drogi osiedlowe i boczne od głównych ulic. Zadziwiające się, że zima ciągle wszystkich zaskakuje, jakby pojawiła się co najmniej w środku lipca.

Do przeczytania smile.

113,448

Witaj Aniu i Halu

U mnie zima, śnieg i mróz.
Śniegu bardzo dużo.
Wczoraj pojechałam do miasta, sypał mocny śnieg.
Ledwie wróciłam jadąc w tym grzęzawisku.

Moja mama miała operację na zaćmę.
Cały czas trzeba było ją wozić na badania.
Potem szpital, na następny dzień kontrola.
Teraz wpuszczanie kropli  : 4 rodzaje kropli 5 razy dziennie.
Nigdzie nie mogę się ruszyć.
Przygotowania do świąt opóznione, ale nadrobię zaległości.
Jutro pojadę, bo nie mam prezentów dla wnuków.
Nigdy nie czekałam na ostatnią chwilę, ale tak wyszło.

Następny raz wizyty w kafejce będzie dłuższy .
Całuski dla was.

113,449

Aniu co dolega Foksikowi.

Halu mąż będzie w szpitalu akurat na koniec roku.

113,450

Dzień dobry,
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia Hali, Basi, a także wszystkim Paniom, które tu zaglądają i o ile tu zaglądają smile, życzę zdrowia, rodzinnych spotkań, radości i wszystkiego co najlepsze. smile Wesołych Świąt!
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/14438cdd80da.jpg

113,451

https://dit.wroc.pl/pics/20131219/kartka2013.jpg

113,452

Aniu i Czytelniczko-ja również składam moc serdecznych życzeń na święta i Nowy Rok.
Oby nadchodzący Rok był lepszy dla nas czy naszych rodzin.
30 grudnia mój mąż jedzie na stenty,ja zamówiłam sobie nocleg w hotelu blisko szpitala.
Nie wiem jak potoczą się losy chorego,ale mamy obiecany powrót następnego dnia.Zobaczymy.Wszystko na mojej głowie.
Brakuje mi wolnych dni od myślenia.
Czytelniczko,dobrze,że mama po operacji zaćmy,o kroplach trzeba pamiętać
,moja znajoma nie zakraplała i doszło do usunięcia oka.
Aniu,co z pieskiem,czy już zdrowy
Jeszcze raz życzę Wam zdrowia i spełnienia marzeń.
Wiecie dziewczyny,jakoś mi smutno,coś we mnie siedzi.

113,453

https://th.bing.com/th?id=OIF.xQ%2fiOUJNtyhPqU4hGn8lTQ&pid=ImgDet&rs=1

113,454

Wszystkiego dobrego w tym Nowym Roku smile.

113,455

Witam ,czy kobiety po 50 są chętne uprawiać seks? Gdzie znaleźć właśnie takie kobiety ,chodzi mi o niezobowiązujące spotkania ,Pozdrawiam

113,456

Szczęścia życzę  i zdrowia na ten Rok.
Trzymajcie się dziewczyny.31 01.ponownie szpital.Napiszę więcej,ale jakoś nikt nie napisał oprócz tych
stałych korespondentek.
Pozdrawiam Wszystkie,co napisały i nie napisały.

113,457

Witam,nie ma nikogo,jednak wierzę,że ktoś napisze.
U mnie nowości brak,wszystko jak było,mąż trochę lepiej co mnie cieszy,jak pisałam 31 stycznia ponownie szpital i kardiologia oraz stenty.
Ja w miarę dobrze,jestem tzw koordynatorem domowy,ale co zrobić,wolałabym inny tryb życia,nic nie poradzę.
Dziewczyny nie bądźcie takie,napiszcie coś,ja Was wszystkie pozdrawiam.

113,458 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2023-01-24 14:36:43)

Witajcie -siątki.
Od dłuższego czasu nie zaglądałam, bo chciałam się trochę oderwać od komputera. Jak go uruchomię, to ciągle mi się pojawiają chore dzieci i prośby o darowizny. Wczytam się , to spać nie mogę, a i bez tego też mam często kłopot i później chodzę jak zombi.

Halu, dobrze, że mąż ma domową pielęgniarkę, która wszystko fachowo załatwi. Dobrze też mieć znajomości w naszej służbie zdrowia, bo nie wszystko nawet za kasę da się załatwić. Wiedzą to Ci , co mają chorą osobę w domu.
Jak mamy daleko do przychodni w której jesteśmy zarejestrowani, to nawet pielęgniarka z innej przychodni nie przyjdzie nam zastrzyku dać. A miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle do d...y.

U mnie zbliżamy się do roczku małego wnuczusia. Jeszcze nie chodzi , ale już jest blisko. Rozkoszny, małpuje wszystko, a my bawimy się razem z nim. Szkoda, że teraz dzieci tak późno mają dzieci, bo babcie już trochę zadyszki dostają przy tej zabawie.
Ale ważne , że wnuki są i zdrowo się chowają.

Widzę, że Marta już nas opuściła na dobre. Czytka też skacze , to tu , to tam. Ale ona jedna chociaż do nas zagląda mimo, że pracy i kłopotów jej nie brakuje.

Co tu więcej pisać. Smutne czasy nastały, wszędzie kłótnie, wojna trwa i końca jej nie widać. Wszyscy zamyśleni, trudno o radość. Ja nie pamiętam , kiedy tak od serca się śmiałam. Nawet kabarety mnie nie bawią, bo pełno w nich niecenzuralnych słów. Starzeję się chyba , czy cuś?

Na razie kończę , ale niebawem sie odezwę. Pozdrawiam Was serdecznie.

113,459

Witaj Anulu,chociaż Ty się odezwałaś co mnie cieszy.
Ludzie Anulo pozmieniali się bardzo,to nie kiedyś gdy ludzie się spotykali.Ja mam sąsiadkę w moim wieku i tej samej profesji,przychodzimy do siebie
na kawkę i wzajemnie się wspomagamy,to są dla mnie skarby.
Też ostatnio nic mnie nie cieszy,jakoś jestem przygaszona,ciągle coś się dzieje wbrew naturze,chyba częściowo wypadła mi plomba,w tej chwili wyczułam i tak w kółko i trzymaj się za portfel,a inflacja szaleje.Nasze trzynastki to poszły właśnie na leczenie zębów,prywatnych lekarzy,dodatkowe leki dla męża
itd.W szpitalu za nic nie płacę,ale wiadomo paliwo,hotel dla mnie i inne.
Pozdrawiam Cię serdecznie Anulo i Czytelniczkę.

113,460

Witajcie moje drogie

U mnie każdy dzień zagoniony.
Wciąz coś się dzieje.
Usunęłam ząb, a dzisiaj jadę do dentysty.
Może mi do protezki wstawi ząb, lub zrobi nową.

Ania najważniejsze, że urodził się wnusio, gorzej jak wcale nie chcą mieć dzieci.
Znam takie osoby, bardziej cenią sobie wygodny tryb życia.
Teraz im dobrze, ale co będzie na starość.

Jeżdżę do cioci, a  to kilkadziesiąt kilometrów w obie strony.
Cały dzień mija , a ja do domu wracam pod wieczór.

Halu leczenie darmowe, ale portfel i tak musi być pełny, bo wszystko kosztuje.
Zdrowia życzę mężowi i tobie.

Na dworze pogoda okropna, błoto, mokro.
Na podwórku ciężko przejechać ciągnikiem, bo koleiny się robią.

Moja mama jest po operacji na zaćmę jednego oka.
Za tydzień jedziemy na konsultację drugiego oka.

My z mężem też byliśmy u okulisty.
Mamy przepisane okulary.

Pozdrawiam was serdecznie, bo już muszę jechać do tego stomatologa

113,461 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2023-01-25 21:37:35)

Dobry wieczór kochani.
Wiem, wiem Czytko, że Ci zajęć nie brakuje. Musisz być w formie, bo wszyscy Cię potrzebują. Moja mama miała jakiś czas temu operacje na obu oczach na zaćme. Potem dwukrotny laser na wtórną zaćme. Ale , że ma zwyrodnienie plamki, to już słabiutko widzi. Iniekcje do oczu niewiele dały. AMD, to choroba na którą nie ma skutecznego leku.
Za to wskazania cukrzycy są super i nie wiem, co jest tego powodem, ale się cieszę.
Też mnie czeka wizyta u zębologa,.Ząb nie boli, ale plombe mam do wymiany, bo widzę że trzyma się na włosku.
Mnie trudno się wybrać, ale jak już siądę na fotel, to niech się dzieje wola nieba, byle nie rwać
Halu, dobrze, że masz taką sąsiadkę do kawki. Ja takiej nie mam. Zawsze u mnie ktoś gościł, ale rewizyty nie miałam.
Czasem tylko sąsiadka mnie prosi o opiekę nad swoim mieszkaniem, gdy wyjeżdżają na wczasy najczęściej z wnukami, ale nic po za tym. Każdy siedzi u siebie i ze swoimi.
Cieszę się, że poważniejszych problemów nie mam. I oby tak zostało jak najdłużej.
Czego i Wam życzę.

113,462

Witam

Aniu i ja mam mieć badanie plamki żółtej jednego oka, bo okulistce coś się tam nie podobało.
Twoja mama miała zastrzyki do oka ?
I niewiele pomogły ? A piszą , że to dość skuteczne leczenie te zastrzyki.
Zapisana jestem na 6 lutego na to badanie.
Zobaczymy co mi lekarka powie.

Dentystka zrobiła mi odcisk do protezki i ma mi dostawić tego jednego zęba.
Nigdzie się z domu nie ruszam, bo dopiero jutro po odbiór i jestem teraz jak prawdziwa babcia.
Jestem 3 tygodnie po usunięciu zęba i jeszcze dobrze się nie zagoiło.
To będzie rozwiązanie tymczasowe.
Kiedy dziąsło się wygoi lekarka zrobi mi protezkę elastyczną.
Droższa, bo droższa, ale dużo wygodniejsza.

Tutaj gdzie mieszkam, też mam taką koleżankę  do której mogę pójść na kawę, lub ona do mnie przyjdzie.
Tylko ta jedna , każdy inny siedzi w swoim domu zamknięty i nie spotyka się z nikim.
Kiedyś to było nie do pomyślenia.
Ludzie się odwiedzali, razem siedzieli, rozmawiali.
Teraz każdy u siebie, każdy czegoś komuś zazdrości, jeden drugiego skarży.
Zmieniły się czasy, obyczaje.
Nie ma wzajemnej pomocy.
Kiedy komuś podwinie się noga, nikt nie współczuje, nie pomoże, nie doradzi.
Jeśli można na kogoś liczyć to tylko na najbliższych.

To tyle moich przemyśleń.
Trochę pracy mnie czeka.

Pozdrawiam cieplutko

113,463

Witam....

Czytko, AMD może mieć postać suchą i mokrą. Przy mokrej podają zastrzyki do oka. I jest raz dobrze, a raz nie. Mama zakwalifikowała się do programu i miała ich sporo. Nie są zbyt chętni do podawania, bo iniekcje są drogie ok.2000 jedna. Podpisujesz zgodę za każdym razem , bo jest ryzyko udaru.
A napisz, co to ta protezka elastyczna? bo ja zielona w tym temacie, a może też w przyszłości będę musiała , takie coś robić.
Narka, bo muszę do zajęć.

113,464

Witam....
Witam, ale kogo?bo nikogo od dwóch dni tutaj nie było.
Nawet Czytka nie zajrzała.
Anka, odezwij się , co u Ciebie?jak piesek?
Hala  pewno zajęta mężem .
Ja dzisiaj też miałam małego wnuczka. Jutro też mi go podrzucą.
Dobrze, że mój men będzie, bo ciężko by było cokolwiek przy takiej ruchliwej iskierce coś zrobić.
Wszędzie go pełno.
Z nadzieją , że kogoś tutaj jutro ujrzą moje oczy mówię Wam d o b r a n o c.

113,465 Ostatnio edytowany przez AnkaS-AnkaS (2023-02-02 17:14:45)

Witajcie.
Zaglądałam tu czasami, ale że w większości nikt nie pisał, to dałam sobie spokój. W końcu forum to wspólne rozmowy, a nie miejsce na monologi tongue.
Piszecie, że nie nie macie nastroju, a ja przeciwnie. Wojna, na szczęście ciągle nie nasza (jeśli stanie się nasza to tylko przez polityków) jest i będzie tak długo, jak długo będzie wygodna USA. Uważam, iż Ukraina to tylko ofiara, a prawdziwa wojna trwa pomiędzy USA, a Rosją. Do tego ciągle z boku przyglądają się temu Chiny, które za nic nie zgodą się na zepchnięcie na bok. Wspólpraca owszem, ale nigdy nic więcej. Myślę, iż to ciągłe wysyłanie broni to kolejny czyjś interes, a żadna pomoc. Jak wielcy tego świata dojdą do wniosku, iż wojna ma się skończyć to tak będzie. Jak z koronawirusem. Był, zabijał, były wspaniałe szczepionki i wszystko stało się obojętne, jak było trzeba przyjmować nieszczepionych uchodźców.  Czasami boję się, że Rosja, która może skończyć wojnę jedynie z "twarzą" zostanie rozwścieczona i my staniemy się kolejną ofiarą, ale z drugiej strony myślę sobie, że przecież USA chce kręcić "lody", a nie pogrzebać wszystkich swoich "niewolników" do których my się zaliczamy. Jaką siłą przekonywania dysponuje USA widać było po pierwszej wizycie Dudy i Bidena zaraz po wybuchu wojny. Doszło do tego, że Polakom p.Kaczyński zalecił zapomnieć o tym co było na Wołyniu i nie tylko. Ile nas ta wojna będzie kosztować to aż boję się pomyśleć. Miliardy złotych wydanych w ciągu roku zapewne z pożyczek zaciągniętych przez naszą władzę, a nadal to się nie kończy. Amok ukraiński trwa tak jak drożyzna. Bez 100 zł nie ma w ogóle po co iść do sklepu. A i te 100 zł to tylko na małe zakupy wystarczy.

Pomimo jednak tego. czekam na wiosnę. Codzienne długie spacery z psem pozwalają mi cieszyć się wszystkim - śniegiem, drzewami, przyjściem męża do domu, itd. Chcę, aby w końcu nikt mi nie umierał, bo sama się wykończę smile. Na przekór sytuacji postanowiłam na nowo pouczyć się j.rosyjskiego big_smile. Jak pamiętacie pokolenia powojenne aż do lat 90-tych obowiązkowo musiały uczyć się tego języka i dlatego właśnie, że był przymus nie cierpiałam rosyjskiego jak mało czego. Z tego wszystkiego te prawie 10 lat nauki na nic się zdało. Po tylu latach człowiek zmądrzał i wie, iż zawsze lepiej znać język wroga tongue, niż go nie znać, a że jest łatwiejszy do nauki, bo podobny to postanowiłam do niego wrócić. smile

Ostatnio pojawił mi się problem z oczami, więc poszłam do okulisty i okazało się, iż prawdopodobnie jest to proces fizjologiczny, który czasami zaczyna się wcześniej, bo na ogól ponoć dopiero około 70-tki. Jednak dla pewności mam przez 2 miesiące uważać, nie dźwigać, itd., bo ponoć  w jednym miejscu moja siatkówka wygląda tak, jakby się odklejała. Poczekamy, zobaczymy.

Oglądałam w internecie film - 2 sezony - https://www.angel.com/watch/the-chosen/ … u-by-name. Trzeba sobie tylko wybrać sezon, odcinek i język. Polecam, chociaż film jest kręcony przez protestantów.

Do przeczytania miłe Panie smile.

113,466

Witajcie Dziewczyny

Cieszę się, że druga Ania zajrzała.
Dużo prawdy napisałaś Aniu
Każdy z nas odczuwa skutki wojny na Ukrainie.
O cenach w sklepach aż boję się mówić.
Trochę większe zakupy i kilka stówek leci.

Pogoda u nas okropna, pada z przerwami, wieje i błoto wszędzie.
Jestem wciąż zagoniona.
Byliśmy z mamą na konsultacjach w sprawie operacji drugiego oka.
I znów wszystkie procedury od nowa.
Trzeba jechać po skierowania do rodzinnej, by zrobić potrzebne wyniki .
Wczoraj pojechałam do rodzinnej i tylko kartkę przeczytałam, że lekarz nie przyjmuje.
Dzisiaj kolejny raz ta sama droga z dobrym skutkiem, skierowania mam.
Operacja wyznaczona na ostatni dzień lutego.
Też siedziałam z wnuczkami któregoś dnia.
Trzy wnuczki i ja sama.
Wczoraj jeżdziłam do cioci.
Nic się tam nie zmieniło, a kłopotów przybywa.
Znów muszę któregoś dnia pojechać, bo ciocia dzisiaj dzwoniła i prosiła żeby przyjechać.
Ciężki jest los starszego, samotnego człowieka.

Anulka protezka elastyczna jak sama nazwa mówi jest elastyczna.
Można ją wyginać, a ona nie pęknie.
Bardziej dostosowuje się do podniebienia, lepiej przylega i jest znacznie wygodniejsza.

Pozdrawiam was serdecznie

113,467

Witam wieczorową porą.

Super , że nareszcie ktoś tutaj zagląda.
Anka, sytuacja w naszym kraju jest tragiczna. Mówią, że rozliczą afery, ale jak dotąd nikomu się , to nie udało.
Nigdy tak źle nie było, bo do tej pory mieliśmy jakie takie poczucie bezpieczeństwa. Teraz , go nie ma . I nie mówię tego myśląc o tym , co dzieje sie na Ukrainie. Jest totalny chaos u nas, nikt nie wie , co będzie jutro , za miesiąc, bo przepisy się cały czas zmieniają. Są wydawane, potem wycofywane. Kto tak robi? Cały czas zadaje sobie pytanie ...kto nami rządzi ?

Czytko, napisz jaki koszt takiej protezki.  Myślisz, że jest mocniejsza od tej tradycyjnej?
A ciocia , to powinna się zdecydować na jakąś stałą pomoc, bo przecież na odległość , to , co ty jej możesz pomóc.

Hala, jak mąż?

Dobrej nocy.

113,468

Hej

Anulka dokładnie nie znam ceny tej protezki, ale jak się dowiem to ci napiszę.
Nie wiem czy mocniejsza od tradycyjnej.
Na pewno nie pęka, bo materiał elastyczny.

Dzisiaj kilka stopni mrozu, więc i błota na podwórku nie ma.
Dużo rzeczy od rana wykonałam.
Jednak dzisiaj pojadę do cioci.
Będę się powoli stroić.

113,469

Ahoj kochani

Jestem tak późno , bo obserwowałam prawybory w moich okolicach. Też tam byłam i byłam ciekawa kto wygrał.
Z relacji wychodzi , że mój kandydat, ale oficjalnie będę wiedziała jutro. Ale już się cieszę.

Czytko,  pewno cena  tej  protezki  zależy od wielu czynników, ale tak w przybliżeniu chciałabym wiedzieć jaki to koszt, bo nigdy o tym nie myślałam, a chyba niedługo muszę, bo moja jedynka coś mi się nie podoba.

Jutro zajrzę i powiem jak było na urodzinkach mojego wnuczusia. Dekoracja sali była dzisiaj , 40 osób zaproszonych , więc będzie się chyba działo.

To na dziś tyle. Dobrej nocy.

113,470 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2023-02-05 22:48:38)

Witam Was wszystkie.

Nie tak dawno wróciliśmy z urodzinowej imprezki. Wszyscy goście dopisali. Jedzenia do diabła i cut, ciut..... Zawsze się zastanawiam po co tyle! Za moich czasów, to nawet wesela nie były tak bogate, chociaż trwały do rana.
Malutki jubilat był nad podziw wytrzymały, oka nie zmrużył , bawił się świetnie, wszystkie ciotki, wujki po trochu go wyniańczyły, polatał na czterech po całej sali , bo na dwóch jeszcze nie bardzo mu to wychodzi. Dopiero jak goście zaczęli się zbierać  do wyjścia , to zaczął marudzić.
Na drogach i chodnikach lód. W sobotę zaliczyłam glebe, to dzisiaj ostrożniutko szłam, bo nic nie jest lepiej. Trzeba uważać, ale łatwo powiedzieć , gorzej zrobić.
Halu, daj znać , co u Ciebie? Ja się pojawiłam , ty znikłaś.
Na resztę dziewcząt też wyglądam.
Tymczasem pa, bo niby tylko zabawiałam malucha i siedziałam za stołem, a jestem padnięta.

113,471

Dzień dobry

Anulka cena tej protezki to 1000- 1500
W większych miastach może być droższa.

U nas dzisiaj mróz.
Na 9 jadę do okulisty na dodatkowe badanie, bo coś się lekarzowi nie podobało
w moim oku.

Serdecznie pozdrawiam

113,472

Witam -netki.

Mrozik nie odpuszcza, ale przez dzień jest fajnie, bo słoneczko świeci i nawet chodniki zaczęły robić się czarne. Także nie jest źle. Ale co to ma się do tego co w Turcji i Syrii. Dramat niewyobrażalny.

Czytko, dzięki za info. Napisz, co załatwiłaś u lekarza.

113,473

Anulka mam początki zwyrodnienia plamki żółtej oka.
To tzw postać sucha.
Nie ma na to konkretnego leku, jedynie suplementy diety.
Takie też zaleciła mi lekarka, koniecznie te, które mi poleciła.
Wykupiłam w aptece.
Zaleciła jeszcze żeby w pogodę słoneczną chodzić w okularach z filtrem.

Miłego dnia

113,474

Witajcie,dawno mnie nie było ponieważ było trochę przeciwności.
Mąż był na następnej angioplastyce.Teraz była tętnica zapchana 90%.Trwał zabieg 2 godziny.Jest zadowolony po tych stentach bo i lepiej się czuje,chociaż mam z kim pogadać,a tak to tylko żył,nie odzywał się,nie jadł i tyle.Aktualnie koniec ze stentami,ma leczenie zachowawcze nowoczesnymi
lekami kardiologicznymi.Zobaczymy co dalej,ale cieszę się,że jest poprawa.
Miałam hotel pełno ludzi korzysta z niego,śniadanie w cenie hotelu,a można sobie iść na obiad czy wino.Oczywiście poszłam na wino,zresztą też na przepyszne pierogi.Gdy pojadę to mam taką odskocznię.Po powrocie okazało się,że mam niesprawny komputer,dałam go do naprawy i dlatego nie pisałam.Koszt naprawy 350 zł.Mój komputer to stacjonarny,ale go lubię.
We ferie mam też wnuczkę,co prawda córka wzięła tydzień zwolnienia,tak więc mam trochę pauzy,dzisiaj przychodzi na noc do piątku.
Jutro będziemy piekły pączki.
Czytelniczko,nie masz łatwo,jeszcze Ci się przyplątała choroba oczu,nie jest tak z górką tylko pod górkę,zresztą masz tych obowiązków dużo.
Uważaj na siebie.
Anka S,cieszę się,że się odezwałaś,znowu oczy,co to się dzieje?
Wiesz ja rosyjski względnie pamiętam,oczywiście że nie jest to na 5,ale na 3.Dogadam się prostymi słowami.
Anula,chociaż się ubawiłaś na urodzinach wnuka,jest nam to potrzebne,bo jak sama napisałaś,dziś to ludzie są indywidualistami.Co to się porobiło?
Dziewczynki pozdrawiam Was serdecznie.Co się dzieje z Rają?

113,475 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2023-02-07 21:23:07)

Witam serdecznie.

Och jak fajnie, że jest nas więcej.
Sytuacja się wyjaśniła i jest nasza Hala.
Halu, dobrze , że tak sobie radzisz z mężem. Hotel dobra sprawa , jeśli odległości duże, a osoba chora potrzebuje naszego wsparcia. Teraz zapewne będzie mąż się lepiej czuł , a i Ty będziesz spokojniejsza.
Anka, jak Ci idzie z nauką? Mój men w dość późnym wieku zaczął z francuskim, który miał na studiach. Jeszcze po tej nauce zostało mi sporo słowników, jakiś rozmówek. Uczył się wszędzie...siedząc w przychodni, na przystanku, na działce itd. Teraz już ten pęd do wiedzy mu minął, tylko kupa książek mi została.
Ja jestem z tego pokolenia , które uczyło się j.rosyjskiego od podstawówki. A żeby było sprawiedliwie, do j. polskiego, to zdawałam go także na maturze. Coś tam jeszcze pamiętam i tak jak Hala myślę, że mogłabym się w tym języku skomunikować
Czytko, musisz obserwować oczy. Można to zrobić patrząc na kratki w zeszycie. Jeśli będziesz widzieć je pofalowane , jakaś ciemna plama będzie ci zasłaniała widoczność tzn że nastąpiło pogorszenie. Postać sucha , może przejść mokrą, co często się zdarza.
Napisz jakie suplementy diety Ci zalecono. Mama też je kupuje. Nie są tanie.

113,476

Witam serdecznie

Dobrze Halu, że się odezwałaś.
Cieszę się, że ze zdrowiem męża jest lepiej.
Teraz będzie już tylko lepiej.
Dobrze, że mogłaś tam być na miejscu, mieszkać, doglądać męża.

Anulka ten suplement ma nazwę MACULOFT.
Lekarka zalecała tylko ten.
O tych kratkach czytałam, że można na nich wzrok sprawdzać.
Lekarka dała mi taką książeczkę na ten temat.
A jakie suplementy twoja mama kupuje ?
Ja też z tego pokolenia, które uczyło się rosyjskiego języka od podstawówki.
Akurat z tego języka byłam wyjątkowo dobra i nauczycielka w szkole średniej chciała, bym
zdawała maturę. Bałam się trochę i zamieniłam rosyjski na biologię.
To już tyle lat, więc dużo uleciało z głowy, ale porozumieć się można.

Pozdrawiam

113,477

Witam Was wszystkie.

Czytko, mama miała zalecany  Nutrof-total i ten kupujemy najczęściej. Jak jest większe opakowanie czasem to 60+15 kapsułek , bo cenowo lepiej się opłaci. Jak tego nie ma , to suplement o nazwie Resvega-jest drogi, bo 60 kapsułek /2 szt dziennie zalecane/ kosztuje ok 60 zł, a czasem i więcej
Tego Twojego specyfiku nie znam.

113,478

Witam wszystkie Panie
Dziś o chorobach nie będę pisała.Choroby to przykre doświadczenia,gdzie nie obejrzeć się to ludzie chorują.
Gdy poznałam mojego męża był energiczny,wesoły,czarny i miał to coś,dziś bez energii,niewesoły i siwy,te coś uleciało,życie zweryfikuje wszystko.
Jest u mnie wnuczka na feriach,idziemy dziś na pizzę,tak sobie wymyśliła,dziadek też idzie,będzie miał spacer.
Pogoda u nas piękna,śnieg,mrozik,słoneczko.
Wczoraj upiekłam pączki,mąż miał urodziny więc. się przydały.
Nie wyprawiałam,ale córki były na kawie i pączkach.Niegdyś,a nawet w ubiegłym roku zawsze coś robiłam,ale w tym roku dostałam popalić z tymi chorobami,tak,że dałam sobie spokój.Jak to jest fajnie nie robić,spokój i się człowiek nie napracuje.
Uwielbiam wieczory ponieważ mam czas dla siebie,czytam,oglądam,jakieś problemy zostawiam na później.
Cieszę się,że się odzywamy w kafejce.
Dziewczyny trzymajcie się,pozdrawiam.

113,479 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2023-02-09 21:35:44)

Witam Was kochane dziewczyny.

Halu, dobrze mówisz. Też już mi się nie chce szaleć z wyprawianiem czegokolwiek. Kawka, herbatka coś słodkiego , posiedzieć, pobyć razem i spoko. Jedni się u mnie wyłamują i na fuul wszystko organizują i mnie też to dopinguje, aby coś więcej na te urodzinki, czy inną okazję zrobić. Ale nie ma u mnie na fuul, o nie. Wszystko jest w granicach moich możliwości.
Jutro jadę do maluszka z samego rana , bo młodzi jadą na swoją nową posiadłość spotkać się z projektantem kuchni.
Trochę zabawy będę mieć i odmiany.
Wypożyczyłam trochę książek, więc jak mnie dłużej nie będzie , to znak, że któraś mnie wciągnęła. smile
Poza tym nic mi się nie chce, klapnięta jestem.
Zastanawiam się, jakie skutki dla Polski będzie miała ta sytuacja w Turcji?bo na pewno my też to odczujemy, tylko nie wiem , czy na plus, czy na minus.
Współczuje tym ludziom, tyle nieszczęścia , rozpaczy . No rok im się zaczął, że tylko siąść i płakać.

113,480

Dobry wieczór

Dzisiaj byłam w przedszkolu u dwu wnuczek na Dniu Babci i Dziadka.
Fajnie było, dzieci pięknie przedstawiały i tańczyły.
Był na koniec mały poczęstunek.
Po uroczystości przywiozłam wnusie do ich domu.
Ich mama nie musiała już po nie jechać.
Teraz dużo dłuższa droga do przedszkola i szkoły, bo robią drogę i trzeba dużo kilometrów nadkładać.

W domu ,,córka i wnuczek z góry,, są chorzy.
Córkę tak złożyło, że ledwie żyje.
Temperatura 40 stopni nie schodzi z termometru.
Była już u dwóch lekarzy, dzisiaj dostała antybiotyk.
Robiła też test na covid i dwie inne choroby, ale wyszły negatywnie.
Wnuczek odrobinę lżej przechodzi, ale też temperatura duża.
Nie chcę brać wnuczka na dół , do nas, bo boję się o mamę.
Chodzę na górę w maseczce i robię tam to, co konieczne.
Mama ma wkrótce operację i boję się, aby nie zachorowała.
Coś dzisiaj i tak narzeka , że jest jej zimno.
Dałam jej tera-flu do wypicia.
Mąz córki w delegacji i jeszcze cały tydzień go nie będzie.
Można oszaleć.

Anulka młodzi kupili mieszkanie ?

Halu młodość nie trwa wiecznie.
Latka przybywają, przyplątują się choroby.
Przybywa zmarszczek, włosy zmieniają kolor.
Ślubowaliśmy na dobre i złe, w zdrowiu i w chorobie.
Mój mąż był blondynem, teraz ma siwe włosy, ale do twarzy mu w tym kolorze.
U mnie czarne włosy , ale jest i dużo siwych.
Kobiety mają to szczęście, że są farby, które skutecznie przykryją siwiznę.

113,481

Dobry wieczór. smile
U mnie mrozek i resztki śniegu. Nie ma na szczęście wiatru, więc w dzień jak świeci słonko jest bardzo przyjemnie. Mój mąż miał w tygodniu gastroskopię i wyszły małe nadżerki oraz b.duża przepuklina w przełyku. Stąd właśnie zgaga i dziwny zapach oddechu. Niestety leku na to nie ma żadnego i ma łykać tylko suplement. Jeśli przepuklina się nie zmniejszy będzie trzeba myśleć o zabiegu chirurgicznym. Foksik nadal ma problemy żołądkowo-jelitowe. Na szczęście po wyłączeniu suchej karmy z Wiejskiej Zagrody skończyły się wymioty. Teraz je pulpety z indyka i gotowaną rybę. W poniedziałek ustalę z wet., czy trzeba robić gastroskopię.
Ciotka odżyła. W końcu po prawie 50 latach zatrudnienia przestała pracować. Nie ma wujka, więc w domu zajmuje się tylko sobą. Biodro po operacji funkcjonuje bez zarzutu. Ciągnie ją jednak do ziemi tongue, czyli chyli się w dół. Zapisałam ją do specjalisty od kręgosłupa, gdzie udała się z wynikiem rezonansu i ten powiedział, że nie ma poważnych zmian w kręgosłupie, operacji żadnej nie będzie, a chylenie się w dół jest spowodowane wiekiem (słabe mięśnie trzymające kręgosłup) i zalecił specjalną ortezę podtrzymującą sylwetkę w pionie. Zakłada ją jak wychodzi z domu i ponoć to pomaga.
Dzisiaj wyczytałam, iż być może NATO przystąpi do wojny. Na razie czeka, ale u nas już ogłosili, że 230 tys. młodych zostanie powołanych do WKU na badania i po przydziały. Coś tam jednak knują za naszymi plecami. W Turcji tragedia. Po trzęsieniu ziemi powódź.
Jutro sobota, zatem imieniny kota smile.
Sprzątam zawsze w piątki, więc soboty mam wolne. Włączyłam też pralkę i zmywarkę. Dobrze, że nie trzeba z tym męczyć się ręcznie.
Kupiłam sobie wózek na zakupy, ale dopiero raz z niego skorzystałam. Po raz pierwszy nie bolał mnie bark smile.
Aktualnie czytam książkę "Wielki rybak". W TV ciągle tylko powtórki. Doszli już do tego, że jedne i te same filmy nadają dzień w dzień. Zupełnie jakby nic więcej nie mieli. Pozostały mi zatem Vabank i 1 z 10.
Pozdrawiam miłe Panie smile.

113,482

Anusia nadżerki u męża da się wyleczyć, ale gorzej z przepukliną.
Może nie będzie się powiększać.
Na to wychodzi , że Foksikowi szkodziła sucha karma.
Aż niemożliwe, przecież te karmy są tak zbilansowane, aby pieski
nie miały rewolucji żołądkowych.
Napiszesz co ustalisz z lekarzem w jego sprawie.
Napisz jeszcze, czy Foksik miał biegunkę po tej karmie, czy brzuszek go bolał ?
Dobrze, że z ciocią wszystko w porządku.
Mam na myśli zdrowie.
Popatrz jak starość przykula człowieka do ziemi.
Jakaż podła ta starość.
Nie słuchałam i nie czytałam o poczynaniach NATO.
Nie śledziłam również dzisiaj wiadomości o tragedii w Turcji.
Wiem tylko, że liczba ofiar się zwiększa.

113,483 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2023-02-11 14:58:21)

Dzień dobry.

Czytko, młodzi wykańczają dom. Mieszkanie , to oni już mają jakieś 5 czy 6 lat.
Będą trochę dalej mieszkać i już tak często nie będę miała malucha u siebie.
I to trochę mi nie pasuje, ale co zrobić jak młodym się plany pozmieniały.

Anka, Ty tu takich wieści o NATO nie wypisuj/żart/ , przecież to by była już III wojna światowa.
A co to ta przepuklina przełyku?Brzuszną przepuklinę operacyjnie zabezpieczają, ale przełyk jak zoperują?
Kurka wodna tyle tych chorób na człeka spada, że głowa mała.
Nie pożyje się spokojnie chyba.
Mój syn mi też kiedyś doniósł, że w rodzinie noworodek jest diagnozowany pod kontem raka.
To hiobowa wiadomość. Skąd takie dzieci rodzą się z rakiem?
Na FB roi się od zbiórek na chore dzieci.
Na pewno też takie historie znacie w bliskim otoczeniu.
Zdrowie, to jednak największy skarb, bo czasem nawet za pieniądze się go nie kupi.

113,484

Witam wieczorową porą

Nie było mnie, bo za dużo spraw się spiętrzyło.

Córka z wnusiem nadal chora.
Dzisiaj mąż był na zaplanowanej wizycie u lekarki chorób zakażnych.
Ta wizyta w związku z boleriozą.
Wyniki zrobili tam na miejscu.
Następna wizyta w maju, zobaczymy co pokażą wyniki.

Dzisiejszy dzień był bez mrozu, nawet słońce świeciło.

Pozdrawiam

113,485

Witam Was wszystkie

Czytko, może antybiotyki, które mąż zażywał wystarczą. Trzeba byś dobrej myśli.
A jeśli chodzi o chorobę córki i wnuka, to powiem Ci, że teraz te wirusy, to takie oporne są.
W listopadzie moja synowa zachorowała , to gardło ją tak bolało, że nie mogła mówić tylko nam wszystko na kartce pisała. Antybiotyki nie podziałały i dostała zastrzyki. Lekarka ją chciała do szpitala skierować, bo jak mówiła dopiero drugiej , dorosłej osobie przepisuje zastrzyki i to 2 razy dnia. Obie babcie były zaangażowane, bo jeszcze w domu był maluszek też nie całkiem zdrowy. Z chorą trzeba było jeździć na zastrzyki, bo żadna pielęgniarka nie chciała nawet prywatnie przyjść. Taka ta nasza "Służba Zdrowia"
Jutro idę na pogrzeb, zmarła kuzyna żona NAGLE. Reanimowana, robiono sekcje, aby poznać przyczynę zgonu.
Szok, niedowierzanie, bo jeszcze nie tak dawno z Nią rozmawiałam.
Także siedzę i rozmyślam, i jak mi się nic nie chciało tak po takiej wiadomości, to już nic nie planuję.

113,486

Hej

Anulka śmierć w rodzinie to tragedia.
I jeszcze nagła śmierć.
Wyrazy współczucia z powodu śmierci kuzynki.

Moja córka dzisiaj ponownie była u lekarza.
Na szczęście lekarka nic nie wykryła w płucach, oskrzelach czy sercu.
Córka jest bardzo osłabiona.
Już 10 dni jest w domu i nie nadaje się , by jechać do pracy.
Lekarka powiedziała, że przy tym wirusie może się tak żle czuć nawet jeszcze dwa tygodnie.

28 lutego mamy operacja na zaćmę.
Tydzień wcześniej muszę już wpuszczać krople.
Ciężko to wszystko ogarnąć.

Pozdrowienia

113,487

Witam nocą..
Oj kiepsko tutaj z frekwencją.
Ja też nie mam weny do pisania.
Napiszę tylko, że przyczyną zgonu była niewydolność nerek. Skąd się wzięła?licho wie. Żadnych objawów nie było, a i w badaniach okresowych nic na to nie wskazywało. 12h pobytu w szpitalu i zgon.
Czytko, Twoja córka ma chyba małą odporność , bo często choruje. Powinna o nią zadbać. Może ma słabą krew?
To , że maluch choruje, to rozumiem, bo sama to przechodziłam z dziećmi, ale córka tak często łapie wszystko, to powiem Ci, że to coś nie tak.
Halu, Anka, odezwijcie się.
Może jeszcze coś poczytam , tymczasem do zaś.....

113,488

Witajcie
Wczoraj byłam na występach wnuczki i innych dzieci w związku z dniem babci i dziadka,był nawet mój mąż i był bardzo zadowolony.
Przyjechali również dziadki ze strony zięcia.W szkole przygotowano poczęstunek.
Po uroczystości zaprosili nas młodzi na gościnkę do siebie,było bardzo fajnie.
Przygotowała między innymi tort makowy,pycha.
Dziś od rana byłam na zakupach,na jutro zaprosiłam kuzyna tego wdowca na obiad oraz starszą córkę z mężem.Gotuję regionalną w moich stronach czerninę i kluski ziemniaczane.Młodszych nie zapraszała ponieważ nie lubią takiego obiadu,zresztą ja też nie,ale dam radę,odleję sobie rosołu.
W czwartek zamiast pączków piekłam tzw ruchanki kaszubskie,pierwszy raz konsumowałam je właśnie na Kaszubach.Wiadomo porozdawałam między dzieci i  sobie również zostawiłam.
Pogoda wietrzna,nieprzyjemna,wczoraj padał deszcz.
Czytko,naprawdę choroby Twojej rodziny nie omijają,masz zaprawę,jeszcze ileś lat temu nie wspominałaś o chorobach,zresztą ja też nie,mińęło parę lat i już kłopoty.
Aniu,ile miał kuzynka lat?nagła śmierć jest przykra dla rodziny.
Anka S,niebezpieczne dla nas,ta Ukraina,Turcja,aż nie chce mi się myśleć o tym wszystkim.Co to się porobiło?
Pozdrawiam

113,489

Witajcie. smile
Wzięłam się za porządki. Powycierałam wszystko z kurzu, wymyłam szafki kuchenne, umyłam okna od wew. i uprałam firanki, zmieniłam pościel, a także uprałam w parze, a potem wysuszyłam w suszarce puchowe poduszki. Od raz w mieszkaniu lepiej się oddycha. smile. Lubię jak jest tak czysto.
Zapowiadali wichurę, ale na szczęście u nas popadało, w nocy powiało, w dzień raz był wiatr, a raz nie. Podobno jednak w niektórych miejscach w Polsce nie wygląda to tak różowo.
Dzisiaj pojechaliśmy po zakupy. Nie kupiliśmy nic nadzwyczajnego (pieczywo, trochę wędliny, nabiału, owoców, pieczywo oraz 2 ryby) i poza pastami do zębów, dezodorantów- zero chemii, a wydaliśmy ponad 500 zł. Do tego benzyna za prawie 200 zł. Trzeba mieć worek pieniędzy, aby dzisiaj wyjść po takie pełne zakupy.
Pozdrawiam i zdrowia życzę smile.

113,490

Dobry wieczór.
Dzień leci za dniem , znowu Alert , ale czy się sprawdzi, to wątpię.
Sytuacja napięta z tą Ukrainą, siedzimy jak na beczce prochu.
Gdzie nie spojrzeć wszędzie bieda wygląda.
Nie wiem jak u Was, ale ja mam pełno sklepów na osiedlu, a jeszcze nowy ma powstać.
Ludzi jest znacznie mniej jak kiedy sie tutaj wprowadzaliśmy, a liczba sklepów i ich zaopatrzenie jest nieporównywalne do tego, co kiedyś było. Mnóstwo żywności się po prostu marnuje. Dokąd to wszystko zmierza?

Posty [ 113,426 do 113,490 z 113,586 ]

Strony Poprzednia 1 … 1,744 1,745 1,746 1,747 1,748 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Po 50 - Netkafejka 50 + - dla kobietek w kwiecie wieku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024