Książki warte przeczytania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Książki warte przeczytania

Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 456 do 520 z 534 ]

Odp: Książki warte przeczytania

"Jutra może nie być"-Gabrieli Gargaś.Polecam,nie tylko kobietom.
O miłości zbyt mocnej .
Emocjonalna książka-jak dla mnie.
Pozdrawiam  smile

Zobacz podobne tematy :

457

ancyk napisał/a:

redwine - ja czytałam i śmiało polecam, o ile lubisz książki, obok których nie można przejść obojętnie. Nie chcę za dużo zdradzić, więc powiem tylko, że "Małe życie" to książka, która zderza czytelnika z tym, co w człowieku najgorsze i najsłabsze. Stawia nas naprzeciw naszych emocji i lęków, ale mimo wszystko napawa też nadzieją. Po jej lekturze łapię się na tym, że gdy jadę komunikacją, to zastanawiam się, czy obok mnie przypadkiem nie jedzie jakieś "małe życie".
Teraz czytam "Służące" Kathryn Stockett - dużo lżejsze od "Małego życia", ale też daje do myślenia smile

ancyk, po takiej rekomendacji wiem, że sięgnę po nią na pewno, właśnie takie książki lubię, po przeczytaniu których jeszcze długo się o nich myśli...
A Służace z nam tylko z filmu, nota bene też bardzo dobrego smile

458

Zimny dzień w raju - boooska książka smile

459

A ja ... sięgnęłam po przeczytaną jeszcze w czasach studenckich książkę wybitnego jak dla mnie znawcy ... męskiej duszy, Wojciecha Eichelbergera.

Namnożyło się dziś specjalistów, wszyscy interesują się psychologią, terapeutyzują ... Nie mówię, że to złe. Wręcz przeciwnie. Ale trzeba umieć znaleźć mądre źródło wiedzy na zadany temat.

Książkę polecam  z pełną odpowiedzialnością. Każdemu Chłopcu i Mężczyźnie. Mnie poruszyła szczególnie "Smutna historia Małego Chłopca."

Książka jest ... męska. Konkret na konkrecie. Liczy ... 29 stron! Można ją nawet podobno znaleźć w darmowej wersji pdf w sieci.

Tytuł: "Zdradzony przez ojca."

460

ancyk napisał/a:

redwine - ja czytałam i śmiało polecam, o ile lubisz książki, obok których nie można przejść obojętnie. Nie chcę za dużo zdradzić, więc powiem tylko, że "Małe życie" to książka, która zderza czytelnika z tym, co w człowieku najgorsze i najsłabsze. Stawia nas naprzeciw naszych emocji i lęków, ale mimo wszystko napawa też nadzieją. Po jej lekturze łapię się na tym, że gdy jadę komunikacją, to zastanawiam się, czy obok mnie przypadkiem nie jedzie jakieś "małe życie".
Teraz czytam "Służące" Kathryn Stockett - dużo lżejsze od "Małego życia", ale też daje do myślenia smile

Widziałam kilka publikacji na jej temat, gdzieś w RP i Polityce. Sporo dyskusji wokół niej. Zachwytów, ale też trochę zarzutów. Każdy z nas jest centrum świata, a jednocześnie statystą... A aktulanie cyztam "Arytmia uczuć" rozmowa Wellman z Wisniewskim Leonem wink

461

No właśnie o to chodzi, żeby książka wywoływała dyskusje smile tak jest ciekawiej, nie cierpię jak coś się wsyzstkim podoba jednakowo, znaczy ze jest mdłę smile Małe życie zamówiłam i odbieram jutro, bedzie co czytac w weekend smile teraz jeszcze czytam wywiad z Leszkiem Kołakowskim

NIE ODDAM DZIECI-Katarzyny Michalak.
Dziesięć sekund-gdyby Michał Sokołowski tyle właśnie czasu poświęcił żonie i synkowi,uratowałby im życie.Gdy giną w wypadku,do bólu i rozpaczy dołącza się niemożliwe do zniesienia poczucie winy.
A to dopiero początek tragedii..Zdruzgotanego mężczyznę czeka znacznie trudniejsza walka.Walka o dom,o rodzinę,o dzieci.

Nie oddam dzieci!-to najmocniejsza powieść Katarzyny Michalak.Roztrzaskuje serce na kawałki,wzbudza skrajne emocje,porusza do łez.
Polecam.

463

Kilka propozycji moich ulubionych książek z gatunku fantasy / sience fiction:
Z książek o tematyce fantasy mogę polecić:
- cykl "Świat Dysku" Terrego Pratchetta - 42 lekkie, przyjemne i wesołe książki, mnóstwo odniesień do współczesności, a wszystko z dużą ilością humoru. Jest tu też kilka podcykli.
- trylogia "Władcy Pierścieni", "Hobbit, czyli tam i z powrotem", a także "Silmarilion" J.R.R. Tolkiena - klasyka gatunku, o przyjaźni, wojnie dobra ze złem, wszystko w baśniowej otoczce, ostatnia książka to jakby mitologia Śródziemia, wyjaśnienie skąd gdzie i jak.
- cykl książek o Inkwizytorze Madderinie Jacka Piekary - książki w formie opowiadań, czyta się z wypiekami na twarzy. Świat przedstawiony to "średniowiecze", jest Inkwizycja, papież i chrześcijaństwo, ale.... Chrystus nie umarł na krzyżu, tylko zszedł i poraził swoich wrogów. Świat bez upiększeń, z odrobiną brutalności i mnóstwem humoru.
- "Ani słowa prawdy" Jacka Piekary - były żołnierz i najemnik nagle zostaje magiem. Ma mnóstwo ciekawych przygód, a wszystko w formie ciekawych i humorystycznych opowiadań.
- cykle "Kłamca" i "Chłopcy" Jakuba Ćwieka - świat współczesny, którego bohaterami są postacie mitologiczne (Loki), czy bajkowe (wróżka Dzwoneczek). Książki pełne humoru, idealne na letnie wakacje.
- cykl książek o Jakubie Wędrowyczu Andrzeja Pilipiuka - opowiadania o tytułowym Jakubie - bimbrowniku, kłusowniku i egzorcyście amatorze - który ratuje świat, zmaga się z upiorami i ma mnóstwo nietypowych przygód.
- cykl książek o Wiedźminie Geralcie Andrzeja Sapkowskiego - 2 tomy opowiadań, 5 pełnowymiarowych książek i 1 prequel. Polecam i dla młodzieży i dla dorosłych. Wielowymiarowa i wielowarstwowa historia, mnóstwo humoru, problematyka moralna (nic nie jest czarno białe) i wiele odniesień do bajek, legend, baśni - ale w innym wydaniu (Śnieżka terrorystka? czemu nie).
- trylogia "Achaja" i 5cioksiąg "Pomnik cesarzowej Achai" Andrzeja Ziemiańskiego - trylogia to wspaniała historia o Achai, która z ucieka z niewoli i zostaje żołnierzem królestwa Arkah, podbija cesarstwa i zostaje legendą. Pięcioksiąg obejmuje wydarzenia 1000 lat po Achai, poszukiwania, rebelię, miłość i w tym wszystkim biorą udział Polacy:)
- "Wroniec", "Lód", "Perfekcyjna niedoskonałość", "Inne pieśni', "Xavras Wyżryn" Jacka Dukaja - książki w stylu sf. Każda opisuje wyjątkowy i niepowtarzalny świat. Pełne przygód, ale i rozważań filozoficzno-etycznych, niektóre fragmenty opisów świata są trudniejsze w odbiorze, ale dla miłośników sf będą naprawdę dobrą lekturą.

Ktoś coś dorzuci do listy ciekawego?

464

Ode mnie:

1. Marta -E.Orzeszkowa
2.Trzech Muszkieterów A.Dumas
3.Życie Pi- Y.Martel
4.Piąte dziecko-D.Lessing

I cała twórczość L.Tołstoja

465

Pinky20 napisał/a:

Zimny dzień w raju - boooska książka smile

Ooo tak - właśnie kończę i potwierdzam. Znakomita

Ja od siebie polecam trylogię "Traveler" - Johna Twelve Hawks'a - fascynująca wizja panoptikonu w niedalekiej przyszłości, przyprawiona elementami fantastyki i romansu.

Od siebie polecam Portret Doriana Gray'a smile

468

Hanya Yanagihara

Teraz sie opłaca bo na Empiku jest -30% zniżki, a ksiażka godna polecenia. Tematy tabu, nasaczone pisarskim talentem i emocjami przenikającymi na czytelnika, to swietny temat na ksiażke, napisaną w tak fajny i delikatny sposob. Polecam smile

469

Bezkompromisowa napisał/a:

Hanya Yanagihara

Teraz sie opłaca bo na Empiku jest -30% zniżki, a ksiażka godna polecenia. Tematy tabu, nasaczone pisarskim talentem i emocjami przenikającymi na czytelnika, to swietny temat na ksiażke, napisaną w tak fajny i delikatny sposob. Polecam smile

Czyżby "Małe życie" ??
Jestem w trakcie lektury. Książka jest nieco przegadana, ale i tak elektryzuje oraz "posypuje solą ból". Oceniam ją wysoko, a jestem raczej wymagająca. To dobrze wydane pieniądze także dlatego że ma 800 stron i starcza związku z tym na długo wink

470

MamaMamusia napisał/a:
Bezkompromisowa napisał/a:

Hanya Yanagihara

Czyżby "Małe życie" ??
Jestem w trakcie lektury. Książka jest nieco przegadana, ale i tak elektryzuje oraz "posypuje solą ból". Oceniam ją wysoko, a jestem raczej wymagająca. To dobrze wydane pieniądze także dlatego że ma 800 stron i starcza związku z tym na długo wink

To ja mogę od razu polecić, żeby w pakiecie kupić też "Ludzi na drzewach" Yanagihary. To tak naprawdę jej debiutancka powieść, ale jakoś u nas ukazuje się dopiero teraz. Jestem na początku lektury, zupełnie inna niż Małe życie, ale nadal bardzo dobra.

471

"Cienie" Wojtka Chmielarza i cała seria o komisarzu Mortce - lepsze niż Mróz i Bonda!

472

SmartGuy napisał/a:

"Cienie" Wojtka Chmielarza i cała seria o komisarzu Mortce - lepsze niż Mróz i Bonda!

Polecam w ciemno smile. Mam cztery tytuły na półce, piątym posiłkuję się biblioteką, chociaż Bonda też nie jest taka zła smile.
Oprócz tego na pewno:
1.Utopce,
2.Zemsta kobiet,
3.Rodzinna wendeta

473

Jak psychologiczne to na przykład "Melancholia" Kępińskiego.

474

Irvin Yalom-"Kat miłości", "Istoty ulotne" (opowieści psychoterapeutyczne)

475

"Gdzie niebo mieni się czerwienią" - Lisy Lueddecke, jestem w połowie książki i wyjątkowo przyjemnie się czyta - magia, tajemnice i bohaterka walcząca z przeznaczeniem -brzmi prosto, ale czasem może w prostocie siła. smile

476

Markizik napisał/a:

"Gdzie niebo mieni się czerwienią" - Lisy Lueddecke, jestem w połowie książki i wyjątkowo przyjemnie się czyta - magia, tajemnice i bohaterka walcząca z przeznaczeniem -brzmi prosto, ale czasem może w prostocie siła. smile

Bardzo dobra ksiazka, ja juz jestem po lekturze:) mnie urzekl klimat tej ksiazki, no i watek milosny, tak delikatnie zarysowany, ale nie wyidealizowany, majstersztyk, bym powiedziala:)

477

niebieska - ale nie pisz, jak się kończy, bo nie mam teraz czasu dokończyć czytania. Może w weekend doczytam całą. smile
Ale fakt, że mimo, że tyle tam się dziej i tyle wątków/istot i motywów wprowadziła autorka, to jeszcze można się w tym odnaleźć i nie pogubić - a niestety czasami pomysły autorów fantasy odstraszają, jak budują przekombinowane światy np. rozmiarów Tolkiena, a próbują je upchnąć w 300-400 stronach.

478

haha, ok, nie pisne ani sowka:) ale daj znac jak skonczysz, jak twoje wrazenia:)

479

Na razie mi się bardzo podoba. Zdecydowanie główna bohaterka ma lepszy charakter od mojego, bo jakby mi przyszło żyć w domu z takim ojcem i taką siostrą, to proszę cię - kto chciałby ryzykować własnym życiem, żeby ratować takich ludzi. Chociaż Ósa chciała ratować też innych, więc w sumie może rodzina nie była jej główną motywacją. Mam nadzieję, że ta historia się dobrze skończy dla niej i nie tylko dla niej. smile

480

Jeśli ktoś lubi ks Bonieckiego to polecam "Połaczenie odebrane" Jak zwykle dużo mądrych spostrzeżeń napisanych ciepło,prosto i po ludzku a nie "po księdzowemu".

481

niebieska1 napisał/a:

haha, ok, nie pisne ani slowka:) ale daj znac jak skonczysz, jak twoje wrazenia:)

482

Markizik napisał/a:

Na razie mi się bardzo podoba. Zdecydowanie główna bohaterka ma lepszy charakter od mojego, bo jakby mi przyszło żyć w domu z takim ojcem i taką siostrą, to proszę cię - kto chciałby ryzykować własnym życiem, żeby ratować takich ludzi. Chociaż Ósa chciała ratować też innych, więc w sumie może rodzina nie była jej główną motywacją. Mam nadzieję, że ta historia się dobrze skończy dla niej i nie tylko dla niej. smile

Mysle, ze w sytuacji  zagrozenia postapilbys podobnie, chociaz rodzinka faktycznie dawala Jej czadu:) Mysle, ze jest to kwestia jej odpowiedzialnosci.
Obiecalam , ze nie pisne słowka, wiec nie powiem jak sie skonczy. Nie wiem tez, w ktorym miejscu ksiazki sie zanjdujesz, ale mysle, ze wyspa Skane jeszcze nie raz Cie zaskoczy... zakonczenie tez:)

483

niebieska - a tak tylko jeszcze pomyślałem o tej rodzinie i buncie i wiesz co? Ósa wcale nie buntowała się "od tak", bo wchodziła w okres dojrzewania, tylko po prostu była odważna.
Żyjąc w społeczeństwie wydaje nam się, że pokolenie rodziców i dziadków ma receptę na wszystkie bolączki tego świata, ale prawda jest taka, że oni często po prostu pragną spokoju, a gdy przychodzi jakiś nowy problem albo zagrożenie, to  w pierwszej kolejności będą mu zaprzeczać. I to chyba nie jest kwestia tego, że to się dzieje w świecie fantasy- w naszym świecie też tak jest.

484

Markizik napisał/a:

niebieska - a tak tylko jeszcze pomyślałem o tej rodzinie i buncie i wiesz co? Ósa wcale nie buntowała się "od tak", bo wchodziła w okres dojrzewania, tylko po prostu była odważna.
Żyjąc w społeczeństwie wydaje nam się, że pokolenie rodziców i dziadków ma receptę na wszystkie bolączki tego świata, ale prawda jest taka, że oni często po prostu pragną spokoju, a gdy przychodzi jakiś nowy problem albo zagrożenie, to  w pierwszej kolejności będą mu zaprzeczać. I to chyba nie jest kwestia tego, że to się dzieje w świecie fantasy- w naszym świecie też tak jest.

a mi sie wydaje, ze jej bunt byl spowodowany tym, ze czula sie troche odpowiedzialna za te wszystkie nieszczescia i chciala w ten sposob wynagrodzic wszystkim te cierpienia. A jesli chodzi o zachowanie doroslych, to bylo one spowowodowane ich wiekiem i jakas taka zachowawczoscia w dzialaniu, ktora zawsze towarzyszy starszym ludziom.

485

Włodzimierz Odojewski:

"Zasypie wszystko, zawieje..."

"Oksana"

486

Nesbo - pierwszy śnieg

487

Bramy Światłości Kossakowskiej ^^

488

niebieska1 napisał/a:

Mysle, ze w sytuacji  zagrozenia postapilbys podobnie, chociaz rodzinka faktycznie dawala Jej czadu:) Mysle, ze jest to kwestia jej odpowiedzialnosci.
Obiecalam , ze nie pisne słowka, wiec nie powiem jak sie skonczy. Nie wiem tez, w ktorym miejscu ksiazki sie zanjdujesz, ale mysle, ze wyspa Skane jeszcze nie raz Cie zaskoczy... zakonczenie tez:)

Ja już po. No zakończenie rzeczywiście wyszło całkiem niespodziewane. Ciekawe, czy byłaby szansa na drugą część.

489

Markizik napisał/a:
niebieska1 napisał/a:

Ja już po. No zakończenie rzeczywiście wyszło całkiem niespodziewane. Ciekawe, czy byłaby szansa na drugą część.

Jestem już po książce i czuję, że to nie ostatni raz kiedy usłyszymy o głównej bohaterce książki- Osie. Fajnie zbudowany klimat, praktycznie czuć w powietrzu surowość przyrody i "chłód" sytuacji.  Realne postacie z rozterkami, które niestety mogą dotknąć każdego z nas. Oczywiście są wątki fantastyczne jednak nie jest to tylko fikcja ale historia, która może mieć przełożenie w życiu wielu młodych osób, które przeczytają tą pozycję.

490

offkaa napisał/a:

Bramy Światłości Kossakowskiej ^^

Znakomita - podobnie jak "Grillbargalaktyka". Zresztą, z ręką na sercu można polecić większość książek tej autorki smile

491

Kończę teraz czytać "Hate" Alan Gibbons. Świetnie napisana historia, w dodatku oparta na faktach, co zazwyczaj jednak mnie odstrasza niż zachęca, ale nie tym razem.

492

Markizik napisał/a:

Kończę teraz czytać "Hate" Alan Gibbons. Świetnie napisana historia, w dodatku oparta na faktach, co zazwyczaj jednak mnie odstrasza niż zachęca, ale nie tym razem.

Zdradz cos wiecej,co to za gatunek? nie slyszalam  o tej ksiazce. Ale juz sam tytul sugeruje mocne wrazenia, oby nic na pograniczu horroru...

493

niebieska1 napisał/a:
Markizik napisał/a:

Zdradz cos wiecej,co to za gatunek? nie slyszalam  o tej ksiazce. Ale juz sam tytul sugeruje mocne wrazenia, oby nic na pograniczu horroru...

Hmm, horrory są zmyślone, a to odwołuje się do prawdziwej zbrodni z nienawiści, jaka miała miejsce - zginęła dziewczyna słuchająca gotyku i jej chłopak.
To dla mnie np. jest akurat mocniejsze w odbiorze niż zmyślone historie. Akcja książki dzieje się pół roku po tym wydarzeniu, jak jest bliscy starają się dojść do siebie, ale nie tylko o tym, bo wszystko opisane jest z perspektywy różnych bohaterów.

494

Markizik potrafisz zainteresowac:) zamowiona, czekam na przesylke.  Czytalam  recenzje, cos mi ise zdaje, ze to nie bedzie latwa ksiazka... Temat trudny, ale wazny, szczegolnie  w dziejszych czasach. Zaczyna sie od internetu, gdzie kazdy ma wrazenie anonimowosci, a potem przenosi sie do realu. Niestety coraz czesciej slyszy sie o takich tragediach.

495

niebieska - dzięki. smile Ostatnio mam więcej czasu na czytanie, ale że tak brzydko powiem - mało która książka mnie rusza. A przy tej akurat można podyskutować. smile

496

Ksiazke dopiero zaczelam, ale juz mnie wciagnela.  Straszna historia, nie moge sobie ulozyc w glowie, skad w ludziach jest tyle nienawisci? Tak naprwade, to troche my spolezenstwo jestesmy temu wszystkiemu winni, akceptujemy hejt  w realu ,czy  wswiecie wirtualnym i mam wrazenie, ze wciaz niepokojaco przesuwamy te granice...

497

No to prawda. Na forum masz admina, na Facebooku można zgłosić komentarz, a w prawdziwym życiu już tego nie ma. smile

498

Ale i tak mam wrazenie, ze to wlasnie swiat wirtualnyprzesuwa te granice. Ludzie pod pseudonimami obrazaja innych, hejtuja myslac , ze sa bez karni.  Najwyzej ich wyrzuca z forum, przeniosa sie na inne. Daja upust swojej flustracji , strachu na innych... Troche wlasnie jak w tej ksiazce- Ci mlodzi ludzi niczym ich nie sprowokowali...

499

Elena Ferrante - cykl neapolitański.

500

ja lubię włądce pierścieni

501

niebieska1 napisał/a:

Ale i tak mam wrazenie, ze to wlasnie swiat wirtualnyprzesuwa te granice. Ludzie pod pseudonimami obrazaja innych, hejtuja myslac , ze sa bez karni.  Najwyzej ich wyrzuca z forum, przeniosa sie na inne. Daja upust swojej flustracji , strachu na innych... Troche wlasnie jak w tej ksiazce- Ci mlodzi ludzi niczym ich nie sprowokowali...

Co do realnego świata to moim zdaniem, poczucie bezkarności ale także złe wychowanie sprawiają, że niestety mają miejsce właśnie takiego przykre wydarzenia jak te wspomniane w książce:/ Nie wolno do takich sytuacji dopuszczać!

502

KariKari napisał/a:
niebieska1 napisał/a:

Co do realnego świata to moim zdaniem, poczucie bezkarności ale także złe wychowanie sprawiają, że niestety mają miejsce właśnie takiego przykre wydarzenia jak te wspomniane w książce:/ Nie wolno do takich sytuacji dopuszczać!

Wzorce wyniesione z domu na pewno maja znaczenie, a niestety wydaje mi sie, ze my dorosli dajemy slaby przyklad.  Sami poruszamy sie w pewnych schematach myslowych i tego samego uczymy dzieci. Tak sobie pomyslalam, ze takie ksiazki jak "Hate" powinna czytac mlodziez jako lektury, moze chociaz w ten sposob choc przez chwile zastanowia sie nad moca takiego bezsensownego hejtu.

503

Klio napisał/a:

Elena Ferrante - cykl neapolitański.

Przecztałam opinie, które brzmią zachęcająco, więc się chyba skuszę smile

504

niebieska1 napisał/a:

Tak sobie pomyslalam, ze takie ksiazki jak "Hate" powinna czytac mlodziez jako lektury, moze chociaz w ten sposob choc przez chwile zastanowia sie nad moca takiego bezsensownego hejtu.

Książka jest ciekawa i opowiada o realnych problemach ludzi. - nie ma szans, żeby trafiła na listę lektur. wink

505

Markizik napisał/a:
niebieska1 napisał/a:

Tak sobie pomyslalam, ze takie ksiazki jak "Hate" powinna czytac mlodziez jako lektury, moze chociaz w ten sposob choc przez chwile zastanowia sie nad moca takiego bezsensownego hejtu.

Książka jest ciekawa i opowiada o realnych problemach ludzi. - nie ma szans, żeby trafiła na listę lektur. wink

Właśnie zaczęłam czytać - i też mi to do głowy przyszło - to powinna być lektura obowiązkowa w szkołach - i to omawiana jako pierwsza, zaraz po stworzeniu klas w średnich szkołach. To by naprawdę miało moc wychowawczą.

506

Ja polecam

"four hour work week" - czyli 4 godzinny tydzień pracy. Pozycja na rynku jest już kilkanaście lat i często można ją dostać bibliotekach, ale ja mam swoją na półce smile

Mała zajawka: Zapomnij o starej koncepcji emerytury i całej reszcie planów odkładania życia na później - nie musisz czekać. Co więcej, jest wiele powodów, by nie czekać, szczególnie w tych nieprzewidywalnych czasach zawirowań gospodarczych. O czymkolwiek byś nie marzył - ucieczce od wyścigu szczurów, wspaniałych podróżach po świecie, miesięcznym pięciocyfrowym dochodzie bez żadnego zaangażowania lub tylko o pełniejszym życiu, w większym stopniu wolnym od pracy - ta książka jest dla ciebie przewodnikiem.

507

Ona - Powiew Wiatru
Dobrze się zapowiada smile
Poczytaj na SPAM

508

miecinskamarta napisał/a:

Ja polecam

"four hour work week" - czyli 4 godzinny tydzień pracy. Pozycja na rynku jest już kilkanaście lat i często można ją dostać bibliotekach, ale ja mam swoją na półce smile

Mała zajawka: Zapomnij o starej koncepcji emerytury i całej reszcie planów odkładania życia na później - nie musisz czekać. Co więcej, jest wiele powodów, by nie czekać, szczególnie w tych nieprzewidywalnych czasach zawirowań gospodarczych. O czymkolwiek byś nie marzył - ucieczce od wyścigu szczurów, wspaniałych podróżach po świecie, miesięcznym pięciocyfrowym dochodzie bez żadnego zaangażowania lub tylko o pełniejszym życiu, w większym stopniu wolnym od pracy - ta książka jest dla ciebie przewodnikiem.

Mnie ta książka do siebie nie przekonała. Nie wiem, co inni w niej widzą.

509

Czytał ktoś "Wszyscy ludzie, których znam, są chorzy psychicznie"?

510

"Zanim nadejdzie jutro" Joanna Jax - fajna wciągająca lektura, o losach bohaterów na kresach wschodnich. Bardzo klimatyczna, nie sądziłam że mnie porwie smile

"Układankę z uczuć"- polecam.

512

Polecam  „Gdyby zamilkły kobiety#nigdy” Krystyny Kofty. Jest to zbiór refleksji na temat wyzwań, z którymi przyszło się zmierzyć kobietom w obecnych czasach.

513 Ostatnio edytowany przez Excop (2019-09-04 20:47:09)

Ja, nauczony doświadczeniem, naszą (a może ichnią jednak) epopeję narodową po raz kolejny czytam.  "Pana Tadeusza".
W szkole, to obciach był, czytanie lektur.
Jako Prymas, przeczytałem jednak z mozołem, by wiedzieć, gdy Pani zapyta.
Teraz swobodnie wracam do tego zaścianka.
Moja wyobraźnia nie gorzej oddaje mistrzostwo Adama Mickiewicza niż scenariusz  i reżyseria pana Andrzeja Wajdy.
Tak mi się przynajmniej, nieskromnie, ręcz jasna, wydaje.
Zresztą, "Zemsta" pana Aleksandra hrabiego Fredry, działa na mnie identycznie. smile
Zwłaszcza, gdy przypomnę sobie scenę z Aleksandrem Dzwonkowskim, jako sekretarzem Cześnika i jego przełożonym w "...mocium panie, me wezwanie. ...", Janem Świderskim. smile

514 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2021-03-08 15:05:43)

A znacie ten blog nieregulaminowy link ? Są tam spoko recenzje książek, pełne humoru, ale też celnych spostrzeżeń. Co tydzień jest nowa recenzja, więc ja lubię tam co jakiś czas zajrzeć.

515

ja carla sagana kontakt czytam

516

Jedną z takich moze być “Tajemnica Coca Coli” Michała Matlengiewicza. Przyjemnie mi się ją czytało, a książka mnie dosyć szybko wciągnęła. Myślę że wiele osób się nią zainteresuje tak samo jak ja.

517

Zawsze chciałem sięgnąć po coś z terytorium "wroga", ale bałem się że taka pozycja znisczzy mi głowę. No, ale jako że już zniszczona, to pomyślałem, że może teraz zaryzykuję. Podajcie jakieś pozycje babskich książek, które Waszym zdaniem powinni przeczytać faceci. Powód może być różny, ale chodzi o walory edukacyjne.

518

Be. napisał/a:

Zawsze chciałem sięgnąć po coś z terytorium "wroga", ale bałem się że taka pozycja znisczzy mi głowę. No, ale jako że już zniszczona, to pomyślałem, że może teraz zaryzykuję. Podajcie jakieś pozycje babskich książek, które Waszym zdaniem powinni przeczytać faceci. Powód może być różny, ale chodzi o walory edukacyjne.

"Urzekająca" - John i Stasi Eldredge.

519 Ostatnio edytowany przez chmurny (2022-06-18 16:53:42)

Tadeusz Dołęga Mostowicz autor min Kariery Nikodema Dyzmy dobrze opisuje damsko męskie relacje. Choć nie są osią (a może są?) to mają przeskurwysyńsko istotny wpływ na bohaterów. Jest wszystko: związki z rozsądku, zdrady, alfy, bety, orbiterzy, friendzone, mili goście, rogaci mili goscie, draństwo, chamstwo, kurewstwo, materializm,idealizm i w końcu konflikt wygląd vs charakter. Badboje, ciamajdy i inne. A wszystko aktualne jakby nie przed wojną pisane a jutro.

520

Od dawna szukam książki  wartej przeczytania i nie znajduję. Biografie mnie nie interesują. Może ktoś poleci coś?

Posty [ 456 do 520 z 534 ]

Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Książki warte przeczytania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024