Książki warte przeczytania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Książki warte przeczytania

Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 391 do 455 z 534 ]

391

Odp: Książki warte przeczytania

Jeśli ktoś lubi tasiemce fantasy połączone z historią i erotyką (czarownice , duchy , i dużo sexu) to polecam saga o ludziach lodu 47 tomów kończę to 47 tongue

Zobacz podobne tematy :

392

Witam,

Ja gorąco polecam książkę

Pauliny Simmons "Jeździec miedziany"

i potem 2 następne tomy. cała trylogia piękna. czyta się z zapartym tchem, szybko, mimo,że ksiazki sa grube.
Jest to historia miłości 2 ludzi w czasach wojny. Mimo,że nie lubię za bardzo książek historycznych, o wojnie, ta przeczytalam z największa przyjemnością. Wojna i klimat wojny jest tłem (choć b. ważnym) dla historii Tatiany I Alexandra.
Przytoczę krótki opis :
Leningrad, rok 1941.
17-letnia Tania Mietanowa poznaje młodego oficera mówiącego z obcym akcentem.
Zakochuje się w nim ku swemu przerażeniu, gdyż Aleksander jest już obiektem uczuć jej siostry Darii. Miłość jednak nie wybiera - Aleksander odwzajemnia uczucia Tani, ale by nie ranić Darii, bohaterowie przysięgają nigdy nie ujawnić swej miłości. Gdy blokada zacieśnia się i miasto zaczyna głodować, śmierć dosięga rodzinę Mietanowów. Tania szaleje ze strachu - jej ukochany walczy w wojskach próbujących przerwać pierścień blokady...

Wzruszająca, kilka razy prawie się popłakałam. Jest w niej pewna dawka humoru, naprawdę książka zapada głęboko w pamięć. w miarę jak zbliżałam się do końca 3 tomu żałowałam, że to już. Naprawdę polecam. Nie będziecie żałować.

393

Grzędowicz "Pan Lodowego Ogrodu"

Wciąga jak diabli i pierze mózg we wszystkie strony.

Opowieść o gościu, co go wysłali w kosmos, by ogarnął co się stało z grupą naukowców i tam... się dowiaduje.
Brzmi trochę jak science fiction, ale klimat fantastyczny raczej. Chociaż opis fabuły mnie do przeczytania nie kusił, to się okazało, że fabuła genialna. 

Ramez Naam "Nexus" polecam jeśli chodzi o science fiction.
O czym? Zrobiono narkotyk, który potrafi łączyć ze sobą umysły ludzi zażywających go. Pozwala przez to stworzyć "supermózgi", daje się programować i jest uważane przez rządy wiekszości krajów za niebezpieczny dla światowego pokoju, więc jest w nich zakazany. Pewien idealistyczny intelektualista z przyjaciółmi prowadzi nad nim nielegalnie badania i obraca się to przeciwko niemu. Książka dotyka dość ciekawych moralnie problemów i dała mi dużo do myslenia. Pierwsza cześć chyba bardziej udana, ale druga też daje radę.

394

Jezeli chocidz o ksiazki godne przeczytania, to ostatnio przeczytalam Dziennik o-błędnik i musze przyznac, ze bylam mile zaskoczona:) Juz nie moge sie doczekac drugiej czesci!

395

Czarnaczarna napisał/a:

Grzędowicz "Pan Lodowego Ogrodu"

Wciąga jak diabli i pierze mózg we wszystkie strony.

Opowieść o gościu, co go wysłali w kosmos, by ogarnął co się stało z grupą naukowców i tam... się dowiaduje.
Brzmi trochę jak science fiction, ale klimat fantastyczny raczej. Chociaż opis fabuły mnie do przeczytania nie kusił, to się okazało, że fabuła genialna. 

Ramez Naam "Nexus" polecam jeśli chodzi o science fiction.
O czym? Zrobiono narkotyk, który potrafi łączyć ze sobą umysły ludzi zażywających go. Pozwala przez to stworzyć "supermózgi", daje się programować i jest uważane przez rządy wiekszości krajów za niebezpieczny dla światowego pokoju, więc jest w nich zakazany. Pewien idealistyczny intelektualista z przyjaciółmi prowadzi nad nim nielegalnie badania i obraca się to przeciwko niemu. Książka dotyka dość ciekawych moralnie problemów i dała mi dużo do myslenia. Pierwsza cześć chyba bardziej udana, ale druga też daje radę.

Zaraz sobie zapiszę te tytuły - moje klimaty. Wakacje idą, czas nadrobić czytelnicze zaległości. smile

396

Magdalena Kawka, Robert Ziółkowski. Tuż za rogiem.
ądrze opowiedziany kameralny małżeński dramat zdominowany przez sztuczne gesty. Czym wypełnić pustkę rodzącą się na zgliszczach związku? To jedna z tych historii, które długo nie dają o sobie zapomnieć.

397

Wszystkie książki z serii Harry Potter. Z gatunku fantasy, przygodowy.

Harry Potter i Kamień Filozoficzny
Harry Potter i Komnata Tajemnic
Harry Potter i Więzień Azkabanu
Harry Potter i Czara Ognia
Harry Potter i Zakon Feniksa
Harry Potter i Książę Półkrwi
Harry Potter i Insygnia Śmierci

398

"Marsjanin" Andy Weir
Świetna science fiction, w której jest o wiele więcej science niż fiction. A do tego niesamowicie wciąga.

399

Czarodzieje:-)
Quentin Coldwater, nad wiek rozwinięty intelektualnie uczeń szkoły średniej, ucieka przed nudą codziennego życia, czytając raz po raz serię ukochanych powieści fantastycznych, rozgrywających się w czarodziejskiej krainie o nazwie Fillory. Tak jak wszyscy uważa, że w prawdziwym świecie magia nie istnieje ? póki nie wstępuje na bardzo sekretny i bardzo ekskluzywny uniwersytet dla czarodziejów, mieszczący się w stanie Nowy Jork.
Czarodzieje, książka przenikliwa psychologicznie, a równocześnie niezwykle pomysłowa, to epicka opowieść o magii i innych światach, która znacznie rozszerza granice konwencjonalnego nurtu fantasy. Oddając hołd takim twórcom fantastyki jak C. S. Lewis, T. H. White czy J. K. Rowling, tworzy całkowicie oryginalny świat, w którym dobro i zło nie są czarno-białe, miłość i seks nie są proste i niewinne, a za moc trzeba zapłacić wielką cenę.

400

Thomas David - Mamusiu dlaczego. Bardzo lubię tą serię, pisaną przez życie:-) :-(((
Przez większość czasu sądziłem, że mam najcudowniejszą mamę na świecie. Ale czasami coś się z nią działo i wtedy się zmieniała? Chwytająca za serce opowieść o przemocy, znęcaniu się, zdradzie i przebaczeniu.
Autobiograficzna opowieść o traumatycznym dzieciństwie Davida Thomasa ? miał wspaniałą kochającą matkę, idealną, gdy była trzeźwa. Gdy się napiła, traciła kontakt z rzeczywistością i katowała swoje dziecko. Stawała się bardzo agresywna. A potem nic nie pamiętała.

401

Autorka:-)
A gdy się zejdą, raz i drugi, kobieta po przejściach, mężczyzna z przeszłością, powstaje wspólna powieść, nie obyczajowa, charakterystyczna dla Marii Ulatowskiej, i nie czysta sensacja, typowa dla Jacka Skowrońskiego. Powieść, która łączy oba gatunki.
Nagle ludzie z otoczenia autorki poczytnych powieści zaczynają ginąć w dziwnych okolicznościach. Jej mozolna, chwilami monotonna praca pisarki zostaje zaburzona informacjami o następnych tragicznych wydarzeniach, a ona sama staje się celem wyrachowanego prześladowcy. Policyjna profilerka i prowadzący niekonwencjonalne śledztwo nadkomisarz usiłują przerwać łańcuch niewytłumaczalnych na pozór zbrodni. Tymczasem giną kolejne osoby.
Relacje osobiste między bohaterami komplikują się coraz bardziej, zegar tyka, różne tropy wiodą na manowce, a rozwiązania zagadki nie widać?

402

"Jedenaście minut" - genialna książka Coehlo. Jeśli chodzi o jego twórczość to przypadło mi jeszcze "Weronika postanawia umrzeć".

403

Pewnie nie napiszę nic odkrywczego, ale dopiero teraz miałam okazję przeczytać trylogię "Millenium" Stiega Larssona.
Dla mnie, sensacja w najlepszym stylu. Czyta się na wdechu wink

Drugą pozycją, która zrobiła na mnie ostatnio duże wrażenie, jest "Przebudzenie" Anthonego de Mello.
Pozycja do powolnego czytania i przemyśleń.
Można się z autorem nie zgadzać, ale trudno przejść obok jego poglądów obojętnie.

Cytaty:
"Dobroczynność jest prawdziwą maskaradą interesowności przebranej za altruizm".
"Kiedy coś zwalczasz, wiążesz się z tym na wieki. Tak długo, jak z tym walczysz, tak też długo dajesz temu moc. Dokładnie taką moc, jak ta, którą wkładasz w tę walkę."

Polecam smile

404

Ja właśnie skończyłam "Szkołę latania" Sylwii Trojanowskiej i naprawdę polecam! Lekka, przyjemna książka, równocześnie zabawna i pouczająca. Jeśli kiedykolwiek próbowałyście zrzucić parę(naście) kilo, eksperymentowałyście z dietami i ćwiczeniami, czekałyście, aż waga pokaże upragnioną liczbę, doskonale odnajdziecie się w świecie głównej bohaterki. Determinacja, z jaką Kaśka podejmuje się kolejnych prób osiągnięcia zdrowej, szczupłej sylwetki, naprawdę daje ogromną motywację i zostawia po sobie wieeeelką dawkę pozytywnej energii. Aż się chce wskoczyć na rower albo umówić się z koleżanką na squasha smile

405

Bardzo dobre książki pisze Maria Bucardi. Ja czytałam "Jak rozmawiać z aniołami", w sumie zobaczyłam to u moich dzieci i mnie zainteresowało. A z tego co wiem teraz czytają również jej książkę "Mroczne góry". Pierwsza powieść. Sama jestem ciekawa jak jej to wyszło. Ale widzę że moje pociechy są zaczytane smile

406

Waris Dirie zdecydowanie.

407

Widok z nieba Clary Sanchez. W ogóle jej książki bardzo dobrze się czyta. Zdobyła najważniejsze nagrody literackie w Hiszpanii smile

408 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-08-20 17:33:00)

Zdecydowanie polecam książki Jodie Picoult, a ostatnio też Diane Chamberlain i Lisy Scottoline te, z których przeczytałam. Jeśli też lubicie obyczajowe książki, bez słodzenia, po prostu życiowe moim zdaniem to moim zdaniem te takie są, często są w nich ludzkie dramaty, skłaniają do refleksji. Z innych np sensacji polecam książki Cobena, zwłaszcza z serii o Myronie, są ciekawe, także z humorem, czasem zaskakujące. Z lekkich obyczajowych, ale też pouczających polecam książki Cecelii Ahern, znane, ale może ktoś jeszcze nie zna. "Na końcu tęczy" akurat mnie nie zachwyciło, ale np "Pora na życie" już według mnie fajna albo "Gdybyś mnie teraz zobaczył". Z nutką magii autorka pisze o ważnych rzeczach. Z dramatycznych mocno z chorobą polecam Lisę Genovę, zarówno "Motyl" i czytana przeze mnie "Lewa strona życia" to rewelacyjne książki, wywołujące wiele emocji i motywujące do działania, świetnie napisane.

409

Ja ostatnio czytałam "Telefrenię" Redlińskiego. Książka zrobiła na mnie mega wrażenie! W dodatku w bardzo ciekawej formie jest napisana i doskonale przenika mentalność naszego pokolenia.

410

Wczoraj skończyłam drugą powieść Joanny Jax i z czystym sumieniem mogę Wam polecić obie - "Długa droga do domu" nie jest aż tak dobra jak debiutanckie "Dziedzictwo von Becków", ale też wciąga niesamowicie. Napisałabym, że to typowe babskie czytadło, ale to naprawdę coś więcej wink Jeśli lubicie powieści o silnych kobietach, na losy których ogromny wpływ mają wielkie wydarzenia historyczne, to sięgajcie po nią bez wahania! Klimat pdoobny do "Cukierni pod Amorem" wink

411

Nowość, M.Bucardi - "Mroczne góry", książka dąstępna w formie e-booka. Fajnie napisana, przyjemnie się czytało, a główna bohaterka nie jest denerwująca, jak to mi się niestety parę razy udało trafić... Generalnie polecam smile

412

Mogę polecić książkę, którą ostatnio przeczytałam " Czarna samica kruka " Dariusza Pawłowskiego, thriller psychologiczny z wątkami horroru. Świetnie napisana książka, łatwa do przeczytania, wciąga bardzo bardzo mocno. Wątki przedstawione w taki sposób, że możemy poczuć się jak w opisanym miejscu, mega działa na wyobraźnię.

413

Ostatnia książka, która mnie zaskoczyła to "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Wzruszająca powieść.
A po za tym to polecam thrillery Heather Graham smile

414 Ostatnio edytowany przez Excop (2015-09-02 13:57:18)

Polecam "Sagę o jarlu Broniszu" Władysława Jana Grabskiego opowiadającej o zabiegach Bolesława Chrobrego zmierzających do umocnienia władztwa nad Pomorzem Zachodnim w oparciu o sojusze ze Szwecją i wikińską Danią oraz pogańską Rugią (Raną) przeciwko marchiom i norweskim wikingom króla Olafa Tryggvassona. W historię okolic roku 1000-nego wpleciony został wątek miłosny głównego bohatera,tytułowego (stanowiącego kompilację kilku historycznych postaci) potężnego namiestnika Bolesława I na Pomorze i jego norweskiej narzeczonej.
Powieść powstała w okresie okupacji hitlerowskiej, podobnie, jak np. "Potop", ku pokrzepieniu serc.

Mimo 600 stron, czyta się wspaniale. Lepiej niż "Trylogię".  smile

415

Trailer do "Mrocznych gór" można zobaczyć na youtubie. jeżeli ktoś jest zainteresowany to zachęcam smile

416 Ostatnio edytowany przez Jesiennowiosenna (2015-09-12 18:42:00)

Serdecznie polecam książkę, którą czytałam niedawno - "Samotna wędrówka przez Afrykę" Frana Sanhama. Historia księgarza, który pieszo (!) podróżował z Namibii na Zanzibar. Napisana z dużą dozą humoru, świetnie się czyta.

417

Wcześniej wypożyczałam teraz częściej kupuję w Matrasie niż wypożyczam, ostatnio czytałam Dobsa "Hause of cards" bardzo dobra wciągająca książka.

418

Zdecydowanie pozycją godną polecenia są "Mroczne Góry" M. Bucardi. Świetna powieść wiodąca czytelnika po zakątkach magicznego świata. Naprawdę rewelacyjnie się czyta.

419

A ja polecam "Uległość" Houellebecq, zwłaszcza teraz, kiedy w Polsce zrobiło się tak głośno w tematach migracji, uchodźców, czy islamizacji wręcz Europy jak niektórzy wieszczą. I w tę stronę poszedł trochę autor, bo pokazuje, jak wyglądałaby Francja w wersji muzułmańskiej. Tylko to u niego nie jest takie proste - pokazuje Francję całkiem ułożoną, z mniejszą przestępczością np. a z drugiej strony człowiek myśli, że jednak chyba wolałby to swoją liberalną Europę. To przynajmniej moje przemyślenia.

420

Czytałam to. Przyznać muszę to trochę przerażająca to wizja a zarazem dająca do myślenia. Patrząc na to, co dzieje się w Europie z uchodźcami z Syrii "Uległość" wydaje się być bardzo aktualną książką. Co by było gdyby w Europie rządzić zaczął islam...?

421

ancyk napisał/a:

Czytałam to. Przyznać muszę to trochę przerażająca to wizja a zarazem dająca do myślenia. Patrząc na to, co dzieje się w Europie z uchodźcami z Syrii "Uległość" wydaje się być bardzo aktualną książką. Co by było gdyby w Europie rządzić zaczął islam...?

Ja na razie czytam Saramonowicza, ale zaintrygowaliście mnie. Temat i wizja dość kontrowersyjne...
Co do emigrantów w Polsce - Polacy pomagali Żydom w czasie wojny, a inna wojna i już tego nie ma, bo inna religia? Przecież uciekać chcą normalni ludzie, a nie żołnierze... Problemem jest to, ze zamist ich asymilować, tworzy się getta. Biedroń mówił o ilosci gmin w Polsce, nie pamiętam ile i że każda mogłaby przyjąć jedną rodzinę - i to co, bardoz mądre w tej myśli to własnie owo rozproszenie jest genialne. Taka jedna rodzina w naturlany sposób zżyje się z miejscową społecznością. Ok, pewnie nie 100% z nich, ale jednak uważam, że znakomita większość...

422

Ja mogę polecić Lolitę. Świetny język którym pisze Nabokov i takie uczucie jakby z tobą grał ...Naprawdę książka majstersztyk.

423

"Czarna Samica Kruka: Lot Nad Krawędzią Świadomości" .
Widziałam gdzieś tu na forum krótką dyskusję na temat tej książki.
Książka dość mocna, ale ze wszech miar godna polecenia - szczególnie jeśli ktoś pasjonuje się psychologią.
Taka trochę mieszanka thrillera psychologicznego, kryminału a nawet horroru.
Na tyle dobra, że sięgnęłam po inną książkę autora - ARCANUS ARCTICA i jestem w połowie lektury, ale mogę ją również polecić.
Kryminał, którego akcja dzieje się na arktycznej stacji badawczej.
Wciąga.

424

polecam Kalkowskiej "Kiedy wiosna nie nadchodzi" dość interesująca, przyjemnie się czyta

425

Ja natomiast polecam "Sektę egoistów" Schmitta. Niezwykle kusząca propozycja na każda wolna chwilę. Porusza ponadczasowe tematy oraz zawiera wiele intrygujących pytań. Napisana przystępnym językiem, który gwarantuje że zachwyci każdego czytelnika smile

426

Ja teraz czytam "Ogień i lód" - Shannon Hale, to kolejna część cyklu Spirit Animals, nareszcie się doczekałam, to juz 4 cz.

"Bezdomna"Katarzyny Michalak

428

Xwoman napisał/a:

Ja teraz czytam "Ogień i lód" - Shannon Hale, to kolejna część cyklu Spirit Animals, nareszcie się doczekałam, to juz 4 cz.

To już 4!? To ja mam jedną do nadrobienia w takim razie, a raczej dwie. W sumie z drugiej strony - dwie części do przeczytania. smile W domu się ucieszą, bo nie tylko ja czytam te książki. smile

429

blanka8000 napisał/a:

Ja mogę polecić Lolitę. Świetny język którym pisze Nabokov i takie uczucie jakby z tobą grał ... Naprawdę książka majstersztyk.

Ja właśnie skończyłam czytać "Lolitę" ale nie uważam że to aż "majstersztyk". Fakt, że Nabokov pisze ją w takim stylu jakby zwracał się bezpośrednio do czytelnika lub pisał pamiętnik, ale jednak tematyka trochę mnie zdziwiła/zaszokowała/przeraziła, sama nie wiem.
Zdecydowanie wolę książki mniej poetyckie, także co kto lubi.

430

Mnie "Lolita" bardzo się podobała, czytałam ją jakiś czas temu, ale jestem pod wrażeniem wielkim. Ja teraz czytam "wszystko za Everest" Krakauera (udzieliło mi się po filmie), ale wiem już co będzie następne:"Ogień i lód" Shannon Hale, nie wiedziałam ze już wyszła nowa cześć, strasznie mnie wciągnęła ta seria smile

431

redwine - bo naprawdę wciąga. smile Trochę jak Potter kilkanaście lat temu, bo my czytamy i młodsi w domu też czytają Zwierzoduchy. No ale seria jest teraz dokładnie w połowie, jeszcze powstaną trzy części więc można się tylko cieszyć.

432

Ja ostatnio skończyłam serię "Kwiaty na poddaszu". Szybko  i przyjemnie mi się to czytało mimo, że tema dość ciężki bo jest to seria o miłości kazirodczej.

Jeśli ktos chce książkę lekką z humorem polecam Katarzynę Michalak i jej "Ja Diablica", "Ja Anielica" i  "Ja Potępiona".

433

Wczoraj w matrasie kupiłam "Dziewczyna z pociągu" Paula Hawkins
Książka naprawdę super, nie potrafiłam się odciągnąć wink Polecam serdecznie

434

Cała seria Camilli Lackberg. Świetnie skonstruowani bohaterowie i trzyma w napięciu do końca smile

435

Zgadzam się z opinią Katariny seria Camilii Lackberg warta jest przeczytania.

Skoro jesteśmy przy literaturze skandynawskiej to polecam serię autorstwa LifGW Perssona - Trylogia policyjna  oraz dość duży dorobek pojedynczych powieści.

W bibliotekach już znajduje się IV-ta część Millenium dopisana przez Davida Lagrcrantza (po smierci Stiega Larssona) - nosi tytuł CO NAS NIE ZABIJE. Opinie są różne. Przeczytałam i wg mnie autor dobrze się spisał utrzymując  klimat Stiega Larssona.

436

Markizik napisał/a:

redwine - bo naprawdę wciąga. smile Trochę jak Potter kilkanaście lat temu, bo my czytamy i młodsi w domu też czytają Zwierzoduchy. No ale seria jest teraz dokładnie w połowie, jeszcze powstaną trzy części więc można się tylko cieszyć.

Markizik nie wiedziałam, że jeszcze tyle ksiażek ma wyjść smile super, szkoda tylko ze tak szybko się czyta wink
katerina81 z kwiatów na poddaszu czytałam tylko dwie pierwsze, mocne.

437

"Nędznicy" Victora Hugo - książka, która daje do myślenia i na długo pozostaje w pamięci. Polecam też "Władcę pierścieni", długo zabierałam się do tej książki, bo wydawało mi się, że fantastyka nie jest dla mnie, ale po przeczytaniu zmieniłam zdanie - jest genialna.

438

Polecam Henry Jamesa, szczególnie "Portret damy" (Portrait of a Lady), jak i "Dom rozkoszy" (House of Mirth).

439

A ja właśnie przeczytałam ,,Dziennik O-błędnik" Anity Sumi i muszę powiedzieć, że jestem pod jej urokiem. Autorka z błyskotliwością i z cudownym poczuciem humoru opisuje codzienne zmagania współczesnej kobiety. Sukcesy i porażki, dylematy sercowe, dylematy związane z własnym wizerunkiem, dylematy związane z własną wagą, dylematy związane z presją, którą wywiera się na nas, kobiety. Jednak proszę się nie przerażać, czyta się to jednym tchem, bo autorka posługuje prostym, ale bardzo zabawnym językiem, który z pewnością trafi do każdego. Muszę powiedzieć, że dawno tak się nie ubawiłam podczas czytania. Dlatego też, jeśli zdarzy się nam gorszy dzień lub gdy będziemy miały ochotę na chwilę relaksu z lampką wina w dłoni, to do kompletu polecam tę książkę, bo i ja na pewno będę jeszcze do niej wracać. Pozdrawiam serdecznie smile

440

katerina81 napisał/a:

J

Jeśli ktos chce książkę lekką z humorem polecam Katarzynę Michalak i jej "Ja Diablica", "Ja Anielica" i  "Ja Potępiona".

Pomyliłam nazwiska - Katarzyna Miszczuk wink przepraszam bardzo

441

Brdzo polecam książkę pt. ,,Listy do moich córek'' Fawzia Koofi.

,,Fawzię Koofi świat poznał jako głos ,,niemych'' afgańskich kobiet i twarz przyszłego zreformowanego Afganistanu.
Niezależna,postępowa,wykształcona,a jednocześnie pełna szacunku dla tradycji-przełamała wiele barier tradycyjnego musułmańskiego
społeczeństwa,w którym kobiety są całkowicie zależne od mężczyzn.Jako przedstawicielka Badachszanu,najbiedniejszego regionu Afganistanu,
dokonała rzeczy ,zdawałoby się,niemożliwej-dostała się do parlamentu.W Kabulu zaczęła się jej lokalna kariera polityczna,a wkrótce
o Koofi usłyszał cały świat.''

,,Listy do moich córek to bardzo osobisty pamiętnik,a zarazem przejmująca opowieść o kobietach."

442

Ciekawe pozycje podałyście. Na pewno z niektórymi z nich muszę się zapoznać smile

443

Markizik napisał/a:

A ja polecam "Uległość" Houellebecq, zwłaszcza teraz, kiedy w Polsce zrobiło się tak głośno w tematach migracji, uchodźców, czy islamizacji wręcz Europy jak niektórzy wieszczą. I w tę stronę poszedł trochę autor, bo pokazuje, jak wyglądałaby Francja w wersji muzułmańskiej. Tylko to u niego nie jest takie proste - pokazuje Francję całkiem ułożoną, z mniejszą przestępczością np. a z drugiej strony człowiek myśli, że jednak chyba wolałby to swoją liberalną Europę. To przynajmniej moje przemyślenia.

Widziałam recenzję tej książki na Czytam wszędzie i od jakiegoś czasu przymierzam się do niej. Chyba się jednak skuszę, skoro piszesz, że dobra. Tylko mnie to upewnia, że faktycznie polecają tam książki warte przeczytania. smile

444

My zaczynamy ten rok z lekturami fantasy, Tolkiena jeszcze raz planuję, a z nowości to mamy Teda Sundersa "Szkatułka i ważka" i cz. cyklu Strażnicy.

445

Mocni Ojcowie, Mocne Córki, to pozycja warta polecenia dla tatusiów.

446 Ostatnio edytowany przez cslady (2016-02-03 14:01:13)

Erekcja wzrostu Miki Sonnty - polecam uśmiałam się do łez

[spam]

447

Xwoman napisał/a:

My zaczynamy ten rok z lekturami fantasy, Tolkiena jeszcze raz planuję, a z nowości to mamy Teda Sundersa "Szkatułka i ważka" i cz. cyklu Strażnicy.

Właśnie ostatnio widziałam tę "Szkatułkę i ważkę" w księgarni i po opisie nawet zaciekawiła mnie. Chyba sprezentuję ją chrześniakowi na urodziny wink

448

Szczerze mówiąc nie słyszałam o "Szkatułce i ważce" ale opis mnie trochę zaintrygował... Łączenie świata magicznego z prawami nauki i fizyki to coś nowego, kto wiem może się skuszę smile

449

Warto przeczytać książkę "Żywa woda" Jana Parandyka. Bardzo świetna i wciągająca książka. Potrafiłam zaczytać na długi długi czas!

450

Mnie ostatnio wciągnęły książki historyczne. Tytuł który najbardziej bym poleciła to "Nazistowskie bestie. Kaci z SS" napisaną przez JESUS HERNANDEZ. Książka to kolejne dotarcie do nowych faktów związanych z druga wojną. Na jednym z blogów ksiązkowych pojawiło się takie zdanie. "Jest to więc książka o stawaniu się katem, o przekraczaniu kolejnych barier, za którymi nie ma nic prócz pogardy dla innego człowieka." To cała charakterystyka tego co w niej się znajduje. Opisuje ona cztery postacie tamtych czasów: Amon Goth – komendant obozu w Płaszczowie, Ilse Koch – żona komendanta obozu w Buchenwaldzie, Oskar Dirlewanger „Kat Warszawy” i Josef Mengele – lekarz obozu Auschwitz-Birkenau.

//źródło http://www.czytamwszedzie.pl/czytamy/fa … tam%20blog

451

Im dzieciaki starsze tym coraz więcej lektur łączy i jeśli nawet same nie czytają, to czytam im i ja wtedy "wciągam się w te książki także" np. Ostatnio "Moja matka piratka" z serii Zwariowane rodzinki, to w sumie jakby trochę i o mnie ;-)

452

xwoman - znam, czytaliśmy to zimą. smile A zerknij sobie nowe części - "Mój Tata Smok" i "Mój Wujek Mundek Krasnal Ogrodowy". Kocham te nazwy tytułów - pasują do tych zwariowanych fabuł, ale co nie zmienia faktu, że to w gruncie rzeczy bardzo mądre książki. smile

453 Ostatnio edytowany przez vinnga (2016-06-20 15:14:08)

Dziewczyny świetna książką jest Przebudzenie Anthony'ego deMello. Otwiera oczy, burzy stereotypy, które mamy w głowie. Dodatkowo polecam Lęk przed życiem Lowena. Obie książki sa dostępne w księgarni internetowej  spam

454

A czytał ktoś z was "Małe życie"? Widziałam parę osób w tramwaju z tą książką i mnie zaciekawiła, ale dość nowa, więc jeszcze nie ma rabatów wink Nie wiem czy kupować.
Z mojej strony polecam ksiażkę którą sobie ostatnio przypomniałam po wielu latach, "Paragraf 22".

455

redwine - ja czytałam i śmiało polecam, o ile lubisz książki, obok których nie można przejść obojętnie. Nie chcę za dużo zdradzić, więc powiem tylko, że "Małe życie" to książka, która zderza czytelnika z tym, co w człowieku najgorsze i najsłabsze. Stawia nas naprzeciw naszych emocji i lęków, ale mimo wszystko napawa też nadzieją. Po jej lekturze łapię się na tym, że gdy jadę komunikacją, to zastanawiam się, czy obok mnie przypadkiem nie jedzie jakieś "małe życie".
Teraz czytam "Służące" Kathryn Stockett - dużo lżejsze od "Małego życia", ale też daje do myślenia smile

Posty [ 391 do 455 z 534 ]

Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Książki warte przeczytania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024