Książki warte przeczytania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Książki warte przeczytania

Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 326 do 390 z 534 ]

326

Odp: Książki warte przeczytania

Jeżeli ktoś lubi historie prawdziwe, ze szczyptą ploteczek z czasów PRL-u, ale nie przesłodzone i przesadzone,polecam książkę "Nasierowska Fotobiografia".
Świetna książka o niezwykłej osobie, jaką była słynna fotograficzka, o której zdjęcia zabijały się ówczesne gwiazdy.

Lektura w sam raz na długie, jesienne wieczory.

Zobacz podobne tematy :

327

Moje ulubione to:
Krolowa poludnia - Arturo Perez Reverte
"Hanba" i "Czekajac na barbarzyncow" Coetzee John Maxwell
"Polowka zoltego slonca" Chimamanda Ngozi Adichie
Polecam smile

328

Dwie książki dla silnych, otwartych ,bezpruderyjnych i pewnych swojej kobiecości dziewczyn:
Charlotte Roche -"  Wilgotne miejsca" i "Modlitwy waginy".
Mocne, bezpretensjonalne,urzekające świeżością spojrzenia na seksualność.
Choć myślę że w naszym zapyziałym kraju wiele "kobietonów" je skrytykuje...
Ja jednak bardzo gorąco polecam.
Wydawnictwo Czarna Owca.

329

Przemo77 napisał/a:

Dwie książki dla silnych, otwartych ,bezpruderyjnych i pewnych swojej kobiecości dziewczyn:
Charlotte Roche -"  Wilgotne miejsca" i "Modlitwy waginy".
Mocne, bezpretensjonalne,urzekające świeżością spojrzenia na seksualność.
Choć myślę że w naszym zapyziałym kraju wiele "kobietonów" je skrytykuje...
Ja jednak bardzo gorąco polecam.
Wydawnictwo Czarna Owca.

Mnie te książki przypadły do gustu. Nie przeczytałam ich ogólnie całych, ale kilka razy ja byłam w empiku, to poczytałam sobie fragmenty. Ciekawie i odważnie :-)
Teraz jednak czytam coś z innej półki, ale kto wie, może i na Twoje propozycje się zdecyduję.

330

Tak - jesień to kryminały i horrory zdecydowanie. Nawet dziś miałam przyjemność z Kingiem ale w postaci ekranizacji "Dzieci kukurydzy". Książki zdecydowanie lepsze. Klimat trzymają tak bardzo, że ciężko oderwać się od lektury przed przytuleniem się do poduchy.
Azymut, a jak ten Krąg? O czym to jest?

331

"W poszukiwaniu straconego czasu" Marcela Prousta aczkolwiek nie jest to najprostsza i najłatwiejsza lektura pod słońcem, sam miałem kilka podejść zanim udało się ze zrozumieniem przeczytać.

332 Ostatnio edytowany przez obiectivelady (2012-10-22 14:00:56)

Moje weekendowe zaczytanie skończyłam na tryptyku Anne Rice. "Wyzwolenie Śpiącej Królewny". Polecam Paniom i Panom o dużej tolerancji seksualnej. Co tu ukrywać nie jest to książka ze smakiem. Dość mocna literatura erotyczna. Pierwsza cz.czytałam z mężem;)

333

kammila napisał/a:

Tak - jesień to kryminały i horrory zdecydowanie. Nawet dziś miałam przyjemność z Kingiem ale w postaci ekranizacji "Dzieci kukurydzy". Książki zdecydowanie lepsze. Klimat trzymają tak bardzo, że ciężko oderwać się od lektury przed przytuleniem się do poduchy.
Azymut, a jak ten Krąg? O czym to jest?

Krąg to niezły thriller od Czarnej Owcy. Napisany jest w tonie lekko fantasy. Rzeczywisty świat przeplata się tutaj trochę z tym nierzeczywistym, magicznym. Od samego początku trzyma w napięciu i czyta się dość szybko. Po za tym, podobnie jak Millenium, książka to cegła :-) ponad 500 stron, a do tego będzie to trylogia.

334

Uuuu... smile W takim układzie, będzie się czym zająć. smile Właśnie czytam jedną trylogię fantastyczną dla dzieciaków.:) Przygodowa, lekka, z elementem romansidła, magią, czarodziejami, walką o władzę. Klimat trochę typu księżniczki i ich giermkowie. smile Tylko to takie miłe jest. A dla odmiany przydałby mi się thriller. smile To też klimat typu średniowiecza? Czy jak piszesz, że świat rzeczywisty to taki nasz codzienny?;)

335

Dokładnie, na pierwszym planie jest świat współczesny, rzeczywisty, a dopiero później zaczyna się on przeplatać z elementami fantastycznymi, magicznymi. Lubię taką konwencję, że gdzieś na naszym świecie istnieją również siły, o których nie mamy pojęcia.

336

Ja zamierzam przeczytać sagę "Pieśń Lodu i Ognia" na podstawie której nakręcony jest serial "Gra o tron". Ostatnio zaczęłam go oglądać i ciekawi mnie czy książka jest tak samo dobra jak serial big_smile

337

Azymut- trzeba było ostrzec o co chodzi w "od samego początku trzyma w napięciu" smile Niezła była scena z tym chłopakiem na początku tzn. mocna. Dalej też jest świetnie. No cóż, kolejny punkt dla Szwedzkich pisarzy.:)

338

Markizik napisał/a:

Azymut- trzeba było ostrzec o co chodzi w "od samego początku trzyma w napięciu" smile Niezła była scena z tym chłopakiem na początku tzn. mocna. Dalej też jest świetnie. No cóż, kolejny punkt dla Szwedzkich pisarzy.:)

Tak, ale wtedy by nie było takiej niespodzianki dla osób dopiero zaczynających czytać :-) Powiem Tobie tylko, że to dopiero początek!
Skandynawowie potrafią jednak pisąć thrillery.

339

Pewnie, warto czytać wszystko. Modlitwy waginy poruszają już mnie tytułem. smile hehe
Ale ja lubię Czarną serię. Sprawdziłam na ich stronie, to z tej serii wyszedł Krąg. Ja kupuję. Czarna seria rządzi!

340

Co kto lubi :-) Dla mnie najlepsze są książki, które wzbudzają emocje. "Krąg" tak na mnie bez dwóch zdań działa. Ciągle tajemnice, niewyjaśnione sytuacje.

341

Blondynka w Australii Beaty Pawlikowskiej wink Polecam!

342

klawisz7 napisał/a:

Blondynka w Australii Beaty Pawlikowskiej wink Polecam!

Mnie tam twórczość tej pani nie kręci, tak jak i twórczość jej byłego męża. Obraz świata i państw, które odwiedzają, wydaje mi się w ich książkach bardzo uproszczony. Ot tu ciekawostka, tam ciekawostka, a żadnej analizy czy zrozumienia.

Jak mam podróżować książkowo, to wolę to robić z reportażami wydawnictwa Czarne. Z Jackiem Hugo-Baderem czy Wojciechem Tochmanem.

343

Witam wszystkie kobietki! Mój facet niedługo kończy 30 lat i chciałabym mu kupić z tej okazji książkę. On lubi fantastykę, ale że być może bedzie to prezent urodzinowo - "pożegnalny" poszukuję czegoś w innym stylu, mniej więcej klimat Małego księcia i 100 lat samotności. Chodzi mi o to, zeby książka niosła za sobą jakieś przesłanie, by za każdym razem, gdy bedzie ją czytał wspomni o mnie... Czy czytałyście kiedyś coś w tym stylu, albo przychodzi Wam do głowy??

344

kaaamilas napisał/a:

Witam wszystkie kobietki! Mój facet niedługo kończy 30 lat i chciałabym mu kupić z tej okazji książkę. On lubi fantastykę, ale że być może bedzie to prezent urodzinowo - "pożegnalny" poszukuję czegoś w innym stylu, mniej więcej klimat Małego księcia i 100 lat samotności. Chodzi mi o to, zeby książka niosła za sobą jakieś przesłanie, by za każdym razem, gdy bedzie ją czytał wspomni o mnie... Czy czytałyście kiedyś coś w tym stylu, albo przychodzi Wam do głowy??

Kup innego Marqueza, każdy Marquez niesie przesłanie. Albo taki Umberto Eco, głębokich treści u niego dostatek. Byle nie Coelho, bo możesz rzeczywiście chłopa więcej nie zobaczyć. big_smile

345

Entropia napisał/a:
kaaamilas napisał/a:

Kup innego Marqueza, każdy Marquez niesie przesłanie. Albo taki Umberto Eco, głębokich treści u niego dostatek. Byle nie Coelho, bo możesz rzeczywiście chłopa więcej nie zobaczyć. big_smile

dzięki!! on własnie nie przepada za Coelho:)

346

Domagam się bana na allegro wink

Zamówiłam wczoraj książkę o Marylin Monroe, Coco Chanell, Helenie Rubinstein i obie części Gray'a... Aaaale będzie czytania big_smile

347

Polecam książkę Lisy Genovy- "Motyl". Jej lektura dostarczyła mi niesamowitych wzruszeń. Jest to historia kobiety , która zapada na  wczesną odmianę choroby Alzheimera. Niezwykła książka, na długo zapada w pamięci.

348

Miłośnikom kryminałów z czystym sercem mogę polecić trylogię Millennium Stiega Larssona. Ostatnio odkryłam Harukiego Murakami. Mogę polecić Norwegian Wood i Kronikę Ptaka Nakręcacza - propozycje dla gustujących w dramatach, nostalgii i zagadce.

349 Ostatnio edytowany przez dorota.f (2012-12-17 23:20:52)

Właśnie połknęłam thriller francuskiego pisarza M. Chattama. Po przeczytaniu, będę szukać kolejnej książki tego autora.

Tajemnicza misja zlecona małżeństwu naukowców - on ląduje na wierzchołku góry, ona na malutkiej odciętej od świata wyspie. Misja okazuje się pracą nad nieetycznym i niebezpiecznym projektem, który w dodatku wyrwał się spod kontroli.

Na długie, zimowe wieczory.

Tytuł: "Teoria Gai"

350

Dostałem w prezencie Larsson Stieg "Mężczyźni którzy nienawidzą kobiet". Pierwszy tom trylogii Millenium. Może ktoś oglądał film "Dziewczyna z tatuażem" ? To dokładnie I tom. Zacząłem czytać równolegle z książką "Pacyfik" - o IIwś.

351

kammila napisał/a:

Pewnie, warto czytać wszystko.

Nie, nie warto czytać wszystkiego. Nie tylko z powodu ilości, ale głównie dlatego, że nie wszystko jest WARTE przeczytania.
Nie dyskryminuję żadnego gatunku literackiego, ale wszystkiego czytać się nie da.

Klarek i jak Ci się podoba Larsson?
Film widziałeś w wersji  szwedzkiej czy amerykańskiej?

352

luc napisał/a:

.... Klarek i jak Ci się podoba Larsson? Film widziałeś w wersji  szwedzkiej czy amerykańskiej?

Podoba. Film najpierw z Craigiem ale kolega dał mi też ten 6 odcinkowy szwedzki. Super.

353

Klarek mnie zdecydowanie bardziej podobała się szwedzka ekranizacja. Amerykanom nie udało się, moim zdaniem, oddać atmosfery. Lisbeth też była lepsza szwedzka.
To przed Tobą jeszcze dwa tomy smile
Ale zima przed nami, więc zapełnią wieczory zimowe.

Szkoda, że już Larsson nic więcej nie napisze sad

354

"Pakt Ribbentrop Beck" Zychowicza
Dotąd nie lubiłam "gdybania" w historii, ale ta jest niezła.

355

luc napisał/a:

Klarek mnie zdecydowanie bardziej podobała się szwedzka ekranizacja. Amerykanom nie udało się, moim zdaniem, oddać atmosfery. Lisbeth też była lepsza szwedzka.
To przed Tobą jeszcze dwa tomy smile
Ale zima przed nami, więc zapełnią wieczory zimowe.

Szkoda, że już Larsson nic więcej nie napisze sad

Zdecydowanie serial bije na głowę film. No ale od filmu zacząłem. Oj zapełnią, ale chyba muszę zacząć sobie dawkować smile

356

Klarek ja nie dałam rady dawkować smile
Ale były wakacje.

357

Przychodzi mi na myśl naprawdę sporo tytułów i nawet nie wiem od czego zacząć smile. Wybiorę więc trójkę finalistów i niech będą to: Gunter Grass i jego "Blaszany bębenek", Harper Lee wraz ze swoją najgłośniejszą powieścią "Zabić drozda" oraz nieco bardziej współcześnie Markus Zusak i "Złodziejka książek".

358

luc napisał/a:

Klarek ja nie dałam rady dawkować smile
Ale były wakacje.

Oj boję się, że z tym dawkowaniem będzie ciężko. Jedynka za mną i idzie dwójka smile

359

klarek napisał/a:

Boję się, że z tym dawkowaniem będzie ciężko. Jedynka za mną i idzie dwójka smile

No to święta "z głowy" smile
Wesołych Świąt.

360

Wszystkie książki: Cathy Glass, a szczególnie "Okaleczona". Książki pisane o prawdziwych przeżyciach dzieci i ich ciężkich chwilach.
Uwielbiam książki E.E. Schmitt, oraz Jodi Picoult.
Teraz przez święta mam troche wolnego czasu i zabieram się za "W imię miłości".

361

smerfetkaaa napisał/a:

Wszystkie książki: Cathy Glass, a szczególnie "Okaleczona". Książki pisane o prawdziwych przeżyciach dzieci i ich ciężkich chwilach.

"Okaleczoną" chcę przeczytać. Wzruszająca jest książka Jodi Picoult "Bez mojej zgody", ja oglądałam też film. Wartościowa, ale u mnie bez chusteczek się nie obyło.

362

truskaweczka19 napisał/a:
smerfetkaaa napisał/a:

"Okaleczoną" chcę przeczytać. Wzruszająca jest książka Jodi Picoult "Bez mojej zgody", ja oglądałam też film. Wartościowa, ale u mnie bez chusteczek się nie obyło.

Warto przeczytać smile. Filmu "Bez mojej zgody" nie oglądałam ale może nadrobię smile.

363

Ja polecam książki Pani Ewy Foley "Powiedz życiu tak" oraz "Zakochaj się w życiu"
Wspaniałe książki, które odmieniają człowieka smile

364

rosalinda08 napisał/a:

Ja polecam książki Pani Ewy Foley "Powiedz życiu tak" oraz "Zakochaj się w życiu"
Wspaniałe książki, które odmieniają człowieka smile

Rozumiem, że te książki są raczej w stylu poradników, czy jednak są to powieści?

365

Polecam książkę "Cmentarz Zwieżąt" Stephena Kinga. Jedna z książek, która nie miała prawa skończyć się w taki sposób w jaki się skończyła smile

366

W ostatnim, już 2012 roku:) , musze przyznać, że zakupiłam sporo książek. No może, nie w całości sama;) ale powiem szczerze, że najbardziej wciągnęła mnie seria Pretty Little Liars i to nie tylko przez serial, który uwielbiam. Ogólnie nie lubię romansów ani fantasy więc takie powieści z nutką intrygi mnie zawsze wciągają.
Może się komuś wydawać, ze to taka mega dziewczyńska literatura i ma RACJE big_smile Fajne czytadło, chociaż ma 10 część i mają być jeszcze 3 wydane. Jest tajemnica, niedomówienia, zagadka i normalne życie nastolatek.
Ja więc polecam Pretty Little Liars dla chwili relaksu wink

367 Ostatnio edytowany przez Vian (2013-01-05 08:37:07)

truskaweczka19 napisał/a:
smerfetkaaa napisał/a:

"Okaleczona" jest akurat ok, ale np. w "Skrzywdzonej" Glass nieprzeciętnie wpieniała mnie wychwalaniem się własnymi ustami albo ustami opisywanych osób w prawie każdym rozdziale. Co kilkanaście stron czytałam, jaka to ona wspaniała, niezastąpiona i jak bez niej by się wszystko rozsypało. Jeden też motyw kazał mi zwątpić, czy aby historie pani Glass nie są trochę koloryzowane (jaki nie napiszę, bo nie chcę spoilerować).

Z takich książek o skrzywdzonych dzieciach mogę polecić autobiograficzną i dość głośną Shy Keenan, "Zniszczone dzieciństwo". Uwaga, dość drastyczna, nie dla delikatnych osób.

368 Ostatnio edytowany przez La Que Sabe (2013-01-05 19:23:08)

Witam, ja ostatnio zaczytuje się w opowiadaniach, których autorem jest Martin Cross ... świetne życiowe, opowiadania, czasem odważne podejście do sexu, takie na oderwanie od codzienności gdy brak nam czasu na długą powieść. Polecam szczególnie "Single" i "Ludzkie zdjęcie" , cena też bardzo przystępna. Jestem ciekawa Waszej opini.

369

luc napisał/a:
klarek napisał/a:

Boję się, że z tym dawkowaniem będzie ciężko. Jedynka za mną i idzie dwójka smile

No to święta "z głowy" smile
Wesołych Świąt.

Próbowałem, walczyłem jak lew, ale skończone sad

370

Polecam twórczość Ladislava Fuksa. Zwłaszcza: "Palacz zwłok" i "Śledztwo prowadzi radca Heumann".
Nielekkie.

371

Ostatnio przeczytałem i z czystym sumieniem mogę polecić książkę Andrzeja Pilipiuka "Aparatus"
Jest to zbiór niezależnych opowiadań a na zachętę tekst z okładki:

"Apartatus. Twoja przepustka do świata ludzi i zdarzeń, których istnienia nawet nie podejrzewasz.
Poznaj ludzi, którzy odkrywali nieznane prawa natury i stanęli oko w oko z nieznanym. Znajdź nieistniejący świerk lutniczy, odkryj wynalazki, które mogły odmienić losy świata. Zanurz się w bezdenne stawy warszawskich Łazienek, by zmierzyć się z niepojętą grozą. Usłysz bicie Dzwonu Wolności. Wspomnij ideały, dla których we współczesnym świecie nie ma już miejsca."

372

luc napisał/a:

Polecam twórczość Ladislava Fuksa. Zwłaszcza: "Palacz zwłok" i "Śledztwo prowadzi radca Heumann".
Nielekkie.

Też niedawno czytałam książkę "Palacz zwłok". Naprawdę udana powieść!

373

Odnaleźć swą drogę ? Aleksandra Ruda

"Nic nie jest proste, gdy pochodzisz z maleńkiej mieściny, aspirujesz do ukończenia renomowanego Uniwersytetu Nauk Magicznych, a twoje imię jest kompletnie niemagiczne.
Tymczasem? Ola Lacha ? dziewczyna o ciętym języku i wyjątkowym wdzięku ? wyrasta na mistrzynię magii wykreślnej".
"Trochę pieprzu, ciut mięty, sporo erotyki, wielka przyjaźń i duża łycha magii.
Z Olgą Lachą, półkrasnoludem Ottonem, uzdrowicielką Lirą, nekromantą Irgą i trollami żądnymi hardcore'owych przygód nie można się nudzić".

Cytat z okładki książki.

Przeczytałem, polecam na prawdę. Fajna, lekka książka ze sporą dawką humoru. Fajna na odstresowanie się :-)

374

Książki Harlan'a Coben'a ,Stephena Kinga i Nicholasa Sparksa. smile

375

aa i Potęga Świadomości Josepha Murphy smile

376

Zdecydowanie mogę polecić książkę "Jeden dzień" - David Nicholls. Przeczytałam ją w ciągu dwóch dni. Naprawdę świetna powieść obyczajowa.
Na pewno jeszcze do niej wrócę. Przy okazji napiszę, że film nagrany na jej podstawie też całkiem dobry smile

"Zawsze 15 lipca...
Emma i Dex? Doprawdy, trudno o mniej dobraną parę. Ona ? zakompleksiona idealistka w grubych okularach. On ? superprzystojniak z poczuciem, że świat należy do niego. Ona na wszystko musi ciężko zapracować. Jemu natychmiast udaje się to, o czym zamarzy. Ona szuka miłości, on seksu... Jest rok 1988. Oboje dostają dyplomy uniwersyteckie i spędzają ze sobą noc, chociaż nie taką, jaką sobie wyobrażacie, bo... zbyt dobrze się rozumieją! Emma dostaje pracę w podrzędnej knajpie, Dex robi karierę w telewizji. Ich drogi będą się schodzić i rozchodzić, aż po zaskakujący finał.
Wspaniała powieść dla wszystkich ? o tym, jak się zmieniamy: my sami, nasze marzenia, widzenie świata, priorytety, jak coś tracimy, by co innego zyskać. Cudowne dialogi, żywe jak... samo życie. "

377

Teraz czytam "Wish her Safe at Home" Stephena Benatara. Nie mam pojecia czy ksiazka byla przetlumaczona na polski sad Naprawde warto wziac do reki. Opowaida historie starej panny, ktora po dostaniu spadku, przeprowadza sie do Bristolu i powoli ulega wladzy swoich urojen i halucynacji. Jak The Times Literary Supplement napisal: "Historia jest prosta, implikacje bardzo skomplikowane. Rachela jest jedna z wspanialych angielskich charakterow... Jest Scarlett O'Hara, Blanche DuBois, Sniezka i panna Havisham- wszystkie razem wziete.". Nic dodac, nic ujac! Polecam goraco.

378

Najlepszy thriller jaki czytałam to "Mesjasz" Borisa Starlinga. Naprawdę polecam

379

unikałam polskich autorów, jakoś mnie nie zachwycali, ale ostatnio wciągnęłam się w twórczość Katarzyny Bereniki Miszczuk "Ja, diablica" "Ja, anielica", "Ja, potępiona". Pierwsza polska autorka, której powieści bardzo mi się podobały, czytało się lekko, szybko i przyjemnie smile na dodatek pełne humoru, wiec jak najbardziej polecam osobą lubiącym fantastykę wink

380

'Oskarżony pluszowy M."

381

Hejka!
Ja również uwielbiam książki i nie wyobrażam sobie życia bez czytania. Mam okazję poznawać  nowości wydawnicze ponieważ pracuję w bibliotece i przez moje ręce rocznie przechodzi około 700-800 książek Moją drugą pasją są zakładki do książek ,które kolekcjonuję od 2 lat. Nie wiem ile ich mam ponieważ nie to jest dla mnie najważniejsze. Pozdrawiam wszystkich kochających dobrą literaturę jaka by ona nie była.

382

Hm... To ja polecę coś, co zostało zaklasyfikowane jako romans, ale moim zdaniem wykracza poza te kategorię. Oczywiście, jest sprawnie przeprowadzony wątek romansowy, ale nie jest to jedyny temat powieści. Ta książka to Tak blisko Tammary Webber (ang. Easy). Tym co różni ją od romansów, których są tysiące, to znakomicie przeprowadzony wątek przemocy seksualnej. Dla mnie najbardziej  zaskakujące jest to, iż przedstawiona przez autorkę społeczność studentów amerykańskich, wydaje się bagatelizować i to, co przechodzi ofiara, i to co uczynił sprawca.

383

Cormac McCarthy - Droga

Ktoś o tym napisał "ta książka rozedrze ci serce". Miał rację.
Wybitna.

W ogóle facet świetnie pisze, polecam.

384

8enigma9 napisał/a:

unikałam polskich autorów, jakoś mnie nie zachwycali

A to szkoda, ogromna. Polscy autorzy piszą naprawdę dobre książki, nie wiem skąd to przekonanie, że to co polskie, jest złe.
Sięgnij po Leona Wiśniewskiego, z zaprze ci dech, otwórz Kalicińską, a zobaczysz obrazek ciekawego życia różnorodnych ludzi, weź do ręki Grocholę, a popłaczesz się ze śmiechu. Poza tym polska fantastyka też jest bardzo dobra, Ziemiański i jego "Achaja", czy Pilipiuk i między innymi jego Kubuś Wędrowycz.
Wszystko zależy od tego, jaki gatunek lubisz, u nas tylko thrillery leżą i kwiczą.

385

zależy co kto lubi, jaki gatunek. Ja sięgam po różne książki. A ostatnio miałam okazję przeczytać powieść A. Millera "Oczyszczenie" W jednym słowie rewelacyjna

386

Witam:) Nie zawsze mam czas,ale jeśli już nadarzy się taka chwila lubię zapomnieć się z ...fajną książką.Ostatnio czytam  Janusza.L.Wiśniewskiego i szczerze książki warte polecenia."Samotnośc w Sieci" obudziła we mnie tyle emocji,tęsknote za uczuciem...nie chciało się odrywać od czytania....Często słyszę...o książke czytasz..kto dziś jeszcze czyta:)a ja tam tam lubię...a wy NetKobiety i NetFaceci czytanie?co polecacie?Pozdrawiam:)

387

dorotkanyssa31 napisał/a:

Witam:) Nie zawsze mam czas,ale jeśli już nadarzy się taka chwila lubię zapomnieć się z ...fajną książką.Ostatnio czytam  Janusza.L.Wiśniewskiego i szczerze książki warte polecenia."Samotnośc w Sieci" obudziła we mnie tyle emocji,tęsknote za uczuciem...nie chciało się odrywać od czytania....Często słyszę...o książke czytasz..kto dziś jeszcze czyta:)a ja tam tam lubię...a wy NetKobiety i NetFaceci czytanie?co polecacie?Pozdrawiam:)

Czytałaś już "Bikini", także Janusza L. Wiśniewskiego? Naprawdę warto.
Ponad 430 stron, a czyta się jednym tchem. Polecam!

388

Reportaż "Bukareszt. Kurz i krew" M. Rejmer.

389

Na pewno warte przeczytania są te, które ja przeczytałam i mi się bardzo podobały:

Anne Rice:
Wampir Lestat
Królowa Potępionych
Opowieść o złodzieju ciał
Memnoch diabeł

Paulo Coelho:
Brida
Weronika postanawia umrzeć
Demon i panna Prym
Zahir

Poza tym "Władca Pierścieni" Tolkiena.

390

Ja bardzo polecam książki Stephena Kinga takie jak:

"Desperacja". Taki sobie horrorek od biedy, przeczytany przypadkiem. Powiedziałabym, że udany, ale nie na tyle, by się do Kinga przykleić. Potem była "Misery" zaraz po obejrzeniu klimatycznej adaptacji. Książka jeszcze bardziej brutalniejsza, ale oba spojrzenia na szaloną Anie Wilkes stoją u mnie na pierwszym miejscu. Następnie była "Komórka" takie pół na pół, pomysł wprost znakomity, ale później zaczęło się po prostu robić nudno. Za dużo straszydeł, za mało podejścia Kinga do sprawy... jedynie fajnie niejednoznaczne zakończenie. W końcu nadeszła pora na "Carrie" - Carrie zrobiła porządek z swoimi wrogami. Podobał mi się sposób w jaki się z nimi rozprawiła. Jej kompleks i cierpienie były mi wówczas bardzo osobiste...
W końcu "Miasteczko Salem" - Klasyczny horrorek o wampirach, który napisano chyba w sposób po prostu dobry, by się nie czepiać.
"Cujo" - polecam ogromnie świeży pomysł, właściwie w ogóle nie horror. Historia która mogła po prostu wydarzyć się naprawdę. Choć właściwie ucięłabym z książki jakeiś 50 niepotrzebnych stron, które za bardzo odchodziły od głównego wątku. A teraz "Lśnienie" które już winduję do top5 najlepszych książek Kinga. Jeszcze nie skończyłam, ale trudno mi się podpisywać pod stwierdzeniem, że adaptacja Kubricka nie ma z książką nic wspólnego. To jakby szukanie na siłę problemu, mimo, że zarys główny fabuły jest w obu przypadkach prawie taki sam.

Posty [ 326 do 390 z 534 ]

Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Książki warte przeczytania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024