Wierzycie w enneagram? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Wierzycie w enneagram?

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 93 z 93 ]

Odp: Wierzycie w enneagram?
truskaweczka19 napisał/a:
Paweło napisał/a:

U mnie 5w4 obrazoburca raczej wszystko się zgadza smile
Słynne 5w4
Agatha Christie, Albert Einstein, George Lucas, David Lynch, Samuel Beckett, Stanley Kubrick, Stephen King, Freidrich Nietzsche.

Fajnie, jakie znane osobistości wink Stephen King np super, lubię go i jego niektóre książki.

U mnie osoby takie mają to samo podobno: Słynne dwójki ze skrzydłem trzy: John Travolta, Madonna, Whitney Houston, Luciano Pavarotti, Danielle Steel, Barry Manilow.

U mnie już nie takie super osobistości, prócz Pavarottiego znany śpiewak operowy hehe.

Karmelowa_truskawko, czasem tak jest, ale jak u mnie wszystko się zgadza praktycznie i tak mam we wszystkich testach, to jednak chyba mogę powiedzieć, że jakąś prawdę o mnie pokazują, nie?

Oczywiście. Jednak to jest tak samo dokładne, jak opisywanie językiem jakiegoś wrażenia - enneagram pokazuje naszą osobowość jedynie w pewnej płaszczyźnie.

Sama, dla eksperymentu, zrobiłam jeszcze raz ten test. I wyszło mi 5w4. Dużo rzeczy się zgadza ale jest jednak parę różnic. Wgl uważam że część pytań jest źle skonstruowanych, sama wiem po sobie że mogę się zmieniać zależnie od sytuacji przyjmować wiele ról - zarówno umiem się podporządkować jak i prowadzić grupę. Albo te pytania z podejmowaniem decyzji. Ja najpierw racjonalnie analizuję a później dopuszczam do głosu emocje. Nie jest tak że coś wykluczam podczas podejmowania decyzji, wszystko jest przecież ważne. Tak samo nie jestem 100% przekonana o swoim introwertyzmie - jak mam nastrój (czyli praktycznie na każdej imprezie) to jestem duszą towarzystwa i dobrze mi z tym. Na co dzień wolę jednak długo przebywać samemu i po prostu myśleć.

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez LunaPARK (2015-08-26 00:57:49)

Siódemka ze skrzydłem osiem: 7w8 - "Realista"

Gdy jest zdrowa, siódemka ze skrzydłem 8 jest często hojna, towarzyska i wylewna. Ma skłonność do bycia wyjątkowo lojalną wobec przyjaciół, zwłaszcza do tych z podtypem socjalnym. Zagorzale broni tych, na których jej zależy. Może wydawać się głośna i niesforna, choć niektóre 7w8 są bardziej grzeczne i dowcipne. Lubi różne uroczystości, opowieści, kawały, jedzenie, podróże. Generalnie ma silne poczucie własnej wartości i zawsze stara się osiągnąć to czego chce. Ma talent do robienia czegoś z niczegoś. Zazwyczaj dzieli się z innymi tym co ma, chce by wszyscy doceniali jej poczucie obowiązku i szeroki zakres zainteresowań.
Gdy 7w8 jest w stresie, może stać się wymagająca, okazywać samolubną niecierpliwość i narcyzm. Gdy chce coś, to chce tego natychmiast. Agresywna, chce szybko zrobyć pieniądze, materialną pozycję i status. Może domagać się od innych, aby inni mówili jej to sama chce usłyszeć. Często jest perfekcjonistą. Moralizuje innych choć sama jest nieodpowiedzialna. Posiada amnezję na obietnice dawane z potrzeby chwili. Ma szczególną trudność z wiernością małżeńska.

Hahahahaha, lol zgadza się o.O

7w8: 7w8 is the bad boy of the enneagram.

lol

68

karmelowa_truskawka napisał/a:
truskaweczka19 napisał/a:
Paweło napisał/a:

U mnie 5w4 obrazoburca raczej wszystko się zgadza smile
Słynne 5w4
Agatha Christie, Albert Einstein, George Lucas, David Lynch, Samuel Beckett, Stanley Kubrick, Stephen King, Freidrich Nietzsche.

Fajnie, jakie znane osobistości wink Stephen King np super, lubię go i jego niektóre książki.

U mnie osoby takie mają to samo podobno: Słynne dwójki ze skrzydłem trzy: John Travolta, Madonna, Whitney Houston, Luciano Pavarotti, Danielle Steel, Barry Manilow.

U mnie już nie takie super osobistości, prócz Pavarottiego znany śpiewak operowy hehe.

Karmelowa_truskawko, czasem tak jest, ale jak u mnie wszystko się zgadza praktycznie i tak mam we wszystkich testach, to jednak chyba mogę powiedzieć, że jakąś prawdę o mnie pokazują, nie?

Oczywiście. Jednak to jest tak samo dokładne, jak opisywanie językiem jakiegoś wrażenia - enneagram pokazuje naszą osobowość jedynie w pewnej płaszczyźnie.

Sama, dla eksperymentu, zrobiłam jeszcze raz ten test. I wyszło mi 5w4. Dużo rzeczy się zgadza ale jest jednak parę różnic. Wgl uważam że część pytań jest źle skonstruowanych, sama wiem po sobie że mogę się zmieniać zależnie od sytuacji przyjmować wiele ról - zarówno umiem się podporządkować jak i prowadzić grupę. Albo te pytania z podejmowaniem decyzji. Ja najpierw racjonalnie analizuję a później dopuszczam do głosu emocje. Nie jest tak że coś wykluczam podczas podejmowania decyzji, wszystko jest przecież ważne. Tak samo nie jestem 100% przekonana o swoim introwertyzmie - jak mam nastrój (czyli praktycznie na każdej imprezie) to jestem duszą towarzystwa i dobrze mi z tym. Na co dzień wolę jednak długo przebywać samemu i po prostu myśleć.

No tak, zgadzam się z Tobą. Mnie tez nie wszystko się zgadza, ale wiele tak. Dlatego jest nawet nieźle, można tutaj pod tym kątem spojrzeć na siebie też w pewnym stopniu. Tak, dlatego ja często zaznaczałam tak pomiędzy, bo owszem nie wszystko jest u mnie tak dokładnie jak tam piszą, w sumie w wielu takich testach przy takich odpowiedziach jestem pomiędzy jak można tak zaznaczyć. Tzn są tam wyjątki, ale często tak mam, także to normalne i oczywiście, że to tez zależy od sytuacji. No ja jestem jak chodzi o główną definicję introwertyczką, ale może nie jakąś tak bardzo, po prostu lubię pobyć sama też i jest mi to potrzebne, poczytać książki itp, w dużym towarzystwie szybko się męczę, dlatego takie tylko dla mnie jak już tylko od czasu do czasu, niezbyt często. A tak to lubię małe grona, wtedy też jak najbardziej jestem śmiała. No chociaż w większym towarzystwie czasem też bym mogła być śmiała, ale to zależy od sytuacji. Czasem mogłabym dużo wtedy też mówić, ale to zależy czy dobrze bym znała te osoby itp. A czasem po prostu się bardziej przysłuchuje, mniej mówię. To wszystko zależy, jasne, że to nie zawsze jest tak samo.

69

Ja jestem z zasady sceptyczny jeśli chodzi o takie internetowe testy - to znaczy jako zabawa może być, ale żeby wyciągać na tej podstawie jakoś troszeczkę dalej idące wnioski to już nie.

No i jak jakiś tydzień temu elle88 wspomniała o enneagramie, o którym wcześniej nic a nic nie słyszałem, to go zrobiłem. No i pasuje jota w jotę, nie tylko jeśli chodzi o mnie ale też wyjaśnił mi też niektóre niezrozumiałe dla mnie postępowanie znajomych osób. Po prostu do tej pory oceniałem innych stosując mój system wartości, moje priorytety, a ten test pokazał, że jednak (wyświechtany frazes) - ludzie są różni i zupełnie różnie reagują.

W każdym razie, enneagram to jest pierwszy test, który mi się naprawdę spodobał.

Aha - a mój wynik to 7w6.

70

LunaPARK napisał/a:

Ma szczególną trudność z wiernością małżeńska.

No proszę lol

Ja 1w9,czyli jako jeden z niewielu tutaj,jednak nick mam nie przypadkowy wink

8w7 - "Dysydent"

72

Zrobiłam i jest 4w5
Noi co z powyższym? czyba dużo ludzi tak ma.

73

rossanka napisał/a:

Zrobiłam i jest 4w5

Zalezy jak na to patrzec. 4w5 to osoby dobrze czujace sie w wirtualnym swiecie, dlatego tak czesto pojawia sie ten typ u bywalcow for, czatow itp.

74

Iceni napisał/a:
rossanka napisał/a:

Zrobiłam i jest 4w5

Zalezy jak na to patrzec. 4w5 to osoby dobrze czujace sie w wirtualnym swiecie, dlatego tak czesto pojawia sie ten typ u bywalcow for, czatow itp.

Wow. A myślałam, ze mi się nudzi.
Ale nie. Wolę świat prawdziwy. Tylko większość znajomych juz ma rodziny, więc kontakty się rozluźniły. A ze lubie rozmawiać, to chociaż tu się pokręcę smile

75

8w7
Jako główny rys charakteru pasuje, ale całość ciężko do niego sprowadzać.

76

Shirow napisał/a:

8w7

Nieźle... tylko patelnią chłopa nie bij... szkoda patelni;]

77

Burzowy napisał/a:
Shirow napisał/a:

8w7

Nieźle... tylko patelnią chłopa nie bij... szkoda patelni;]

Postaram się. Chłopa też trochę szkoda. wink

78

A ciekawe czy ogólnie dużo ludzi na świecie ma to co ja w Enagrammie, ale pewnie sporo. Numerologiczną też jestem dwójką tongue

79

enneagram bardzo mi pomógł
ale nie jest on wyrocznią, to pewna metoda poznawania
jest świetnym uzupełnieniem, nie bazą, wyjściem w poszukiwania wink

80

Full Body Workout napisał/a:

8w7 - "Dysydent"

Czyli po prostu materialista smile

81 Ostatnio edytowany przez Paweło (2015-08-26 21:01:24)

1,2,3,6,9 jest ktoś taki ?
Sory za dublet zapominam się.

82

theonlyone napisał/a:
LunaPARK napisał/a:

No proszę lol

Widzisz miałeś rację, żeby nie brać ślubu lol. Masz szczęście do problematycznych kobiet big_smile

theonlyone napisał/a:

Jedynka w miłości
-zwraca uwagę i pamięta o wszystkich szczegółach. Docenia drobne gesty: przyjście na czas, odpowiednie przedstawienie się, pamiętanie imion i nazwisk.
-natychmiast przyznawaj się do błędu. Oczyści to atmosferę i zapobiegnie pretensjom.
-wnoś coś nowego i zabawnego do związku. Jedynka często popada w rutynę.
-nie obnoś się ze swoimi sukcesami. Sam pracuj nad realizacją i ulepszeniem swoich celów.
-miej własne zainteresowania. Jedynka często pracuje sama i jest ją ciężko zmusić do wspólnych zajęć.
-przyjemność i radosne chwile, wprowadzają jedynkę w stan lękowy "skoro się tak dobrze bawimy to na pewno zaraz coś się złego stanie"

Weź mi pisz, które z tego się zgadza. Zwłaszcza ten ostatni podpunkt martwi mnie u mojego Męża lol

83

Ten ostatni punkt to się właśnie do tej Twojej wierności małżeńskiej odnosi ;p.

84

Burzowy napisał/a:

Ten ostatni punkt to się właśnie do tej Twojej wierności małżeńskiej odnosi ;p.

Teee, Burzowy nie demoralizuj mnie. Mam silny kręgosłup moralny, choć nie powiem, żebym predyspozycji do zdrady nie miała lol

85 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-08-26 22:01:44)

A robiliście kiedyś taki test, co jest 16 testów osobowości? Ja tak i wyszło mi jak pamiętam NFP (ang. Introverted Intuitive Feeling Perceiving – Introwertyk Intuicyjny Uczuciowiec Obserwator) co też świetnie do mnie pasuje. Opis dają tam potem i jest też np na Wikipedii.

Paweło, no ja jestem 2, dokładniej 2w3.

86

Piszę pod postem, bo nie można już edytować. Sprawdziłam w wątku od początku (nieźle, wątek ma już 6 lat), no i większość osób chyba co tu pisało jest 4. Tylko jedna osoba 2 jak ja i do tego też 2w3 tongue

87

LunaPARK napisał/a:
theonlyone napisał/a:
LunaPARK napisał/a:

No proszę lol

Widzisz miałeś rację, żeby nie brać ślubu lol. Masz szczęście do problematycznych kobiet big_smile

theonlyone napisał/a:

Jedynka w miłości
-zwraca uwagę i pamięta o wszystkich szczegółach. Docenia drobne gesty: przyjście na czas, odpowiednie przedstawienie się, pamiętanie imion i nazwisk.
-natychmiast przyznawaj się do błędu. Oczyści to atmosferę i zapobiegnie pretensjom.
-wnoś coś nowego i zabawnego do związku. Jedynka często popada w rutynę.
-nie obnoś się ze swoimi sukcesami. Sam pracuj nad realizacją i ulepszeniem swoich celów.
-miej własne zainteresowania. Jedynka często pracuje sama i jest ją ciężko zmusić do wspólnych zajęć.
-przyjemność i radosne chwile, wprowadzają jedynkę w stan lękowy "skoro się tak dobrze bawimy to na pewno zaraz coś się złego stanie"

Weź mi pisz, które z tego się zgadza. Zwłaszcza ten ostatni podpunkt martwi mnie u mojego Męża lol

Akurat co do ostatniego punktu,to się u mnie nie zgadza,a przedostatni,tylko w połowie,tzn nie zgadza się,że ciężko zmusić mnie do wspólnych zajęć. big_smile

88

1w8, Perfekcjonista Wojownik. W sumie pasuje big_smile

89

4w5 włóczęga.

90

Pierwszy raz robiłem ten test kilka lat temu, prócz tego jeszcze kilka razy, ostatnio kilka miesiecy temu: zawsze wychodziło 5w4 obserwator - indywidualista, w 100% sie zgadza.
Prócz eneagramu jest coś takiego jak MBTI, socjonika, no i testy temperamentu wg davida keirseya.

91

Znam ten system, znajomość własnego typu u kogoś kto zna swoje słabostki niewiele w sumie zmienia. Jestem 8w7 i nie potrafię za cholerę się nauczyć tak jak tam jest napisane "prosić kogoś o pomoc" - a to wynika nie tyle z "pokazania słabości" u tego typu jak piszą, co z chęci uniknięcia cholernego poczucia zawodu jak ktoś mi po prostu odmówi (i nie dlatego że nie może pomóc, tylko z intencji "a radź sobie sam").

System jest o tyle niezły że potrafi otworzyć oczy jak różni mogą być ludzie, a to potrafi nauczyć człowieka jak nabrać dystansu a czasem też nabyć zrozumienia do czyichś niezrozumiałych i czasem nieznośnych zachowań.

92

Mój typ to 5w4
Polecam film tłumaczący model enneagramu
https://youtu.be/Lh1ehLeDvKc

93 Ostatnio edytowany przez Edyta0 (2016-10-24 18:20:01)

Mój typ 8. Widzę, że dużo tu na forum ostrych babeczek smile
Od czasu gdy poznałam enneagram zrozumiałam motywy działania ludzi. Nie trzeba zjeść beczki soli wystarczy zapoznać się z 9 ludzkich natur.
Amelinion świetny film.

Posty [ 66 do 93 z 93 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Wierzycie w enneagram?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024