Ja na mazury wybieram się w tym roku ![]()
Właśnie byłam na Mazurach raz, a nie zaglądnęłam do Augustowa - a słyszałam, że jest tam bardzo ładnie
Ja mam dosyć blisko do Roztocza i już szykuję lukę w grafiku, żeby się tam wybrać
Augustów, posiada w sobie wiele uroku pozbawionego wakacyjnego blichtru ![]()
Nemezys, przebywając na Roztoczu koniecznie zajrzyj do koników polskich i pozdrów je ode mnie ![]()
Jeśli nikt czy też nic Cię nie trzyma to ja bym się wybrała na małego tripa po różnych miastach Polski. Zatrzymać się jak coś w hotelu albo skorzystać z couchsurfingu. Fajna przygoda. Polecam bo raz tak zrobiłam ![]()
Gdy jeździłam jeszcze na wakacje z rodzicami to najczęściej na Mazury pod namiot. Przepiękne miejsca i jeziora. Cisza i spokój. Ale ja najbardziej pokochałam góry. Łażenie po górach, długie spacery. Nawet i w Zakopanem, gdzie przecież jest najwięcej ludzi. Zazwyczaj jeżdżę na prywatne kwatery na obrzeżach miasta lub w okolice, np. do Kościeliska. Ale warto poznać też inne nasze góry. Ja nie byłam jeszcze w Bieszczadach. Uwielbiam też zwiedzać różne zabytki w miastach. Moim zdaniem najlepiej najpierw zwiedzić trochę Polski, a potem wyjeżdżać za granicę. Ale to już jak kto lubi ![]()
Gdy jeździłam jeszcze na wakacje z rodzicami to najczęściej na Mazury pod namiot. Przepiękne miejsca i jeziora. Cisza i spokój. Ale ja najbardziej pokochałam góry. Łażenie po górach, długie spacery. Nawet i w Zakopanem, gdzie przecież jest najwięcej ludzi. Zazwyczaj jeżdżę na prywatne kwatery na obrzeżach miasta lub w okolice, np. do Kościeliska. Ale warto poznać też inne nasze góry. Ja nie byłam jeszcze w Bieszczadach. Uwielbiam też zwiedzać różne zabytki w miastach. Moim zdaniem najlepiej najpierw zwiedzić trochę Polski, a potem wyjeżdżać za granicę. Ale to już jak kto lubi
Bieszczady to najmniej skażone cywilizacją z polskich gór. Przynajmniej tak je zapamiętałem
Polecam wdrapanie się na Tarnicę.
Dzięki
Jeśli kiedyś tam będę, a mam nadzieję, że tak to na pewno podbiję i to górę ![]()
Ja największe doświadczenie mam z Mazurami, z racji, że mieszkam w okolicy. Polecam głównie małe wioski nad jeziorami.
Dzięki
Jeśli kiedyś tam będę, a mam nadzieję, że tak to na pewno podbiję i to górę
Ja największe doświadczenie mam z Mazurami, z racji, że mieszkam w okolicy. Polecam głównie małe wioski nad jeziorami.
To mieszkasz w pięknych okolicach
Niezapomniane wrażenia wywarły na mej osobie Roztoczański Park Narodowy i rynek w Zamościu ![]()
73 2016-05-15 12:00:09 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2016-05-15 12:03:16)
j.marcycha napisał/a:Dzięki
Niezapomniane wrażenia wywarły na mej osobie Roztoczański Park Narodowy i rynek w Zamościu
Mieszkam na Roztoczu i na Mazury mam cholernie daleko.Skąd Ci Wielbicielu przyszło do głowy,że RPN i Zamość są w okolicy Mazur?
Szczególnie,że tam byłeś.
Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:j.marcycha napisał/a:Dzięki
Niezapomniane wrażenia wywarły na mej osobie Roztoczański Park Narodowy i rynek w Zamościu
Mieszkam na Roztoczu i na Mazury mam cholernie daleko.Skąd Ci Wielbicielu przyszło do głowy,że RPN i Zamość są w okolicy Mazur?
Szczególnie,że tam byłeś.
Gojko, zdanie numer 2 nie ma związku kontekstowego ze zdaniem numer 1. Przyznaję, kiepsko wyszło. Nie tłumaczy mnie nawet zmęczenie szarych komórek ![]()
No tak,teraz zrozumiałam,że te dwa zdania nie miały związku ![]()
Swoją drogą ja też bardzo lubię Roztocze.A kiedy wieczorem jestem na rynku w Zamościu,gdy usiądę w restauracyjnym ogródku,popatrzę na kamieniczki i niespiesznie przechadzających się ludzi to czuję się jak na wakacyjnym wyjeździe.
Nigdy tam nie byłam, ale moja przyjaciółka pochodzi z okolic Zamościa i zawsze mówi o nim z wielkim sentymentem. Podobno jest bardzo pięknym miastem i ma wyjątkowy, specyficzny klimat.
Witam, w tym roku marze o górach, żeby wypoczynek był przede wszystkim aktywny. Zarezerwowałam nocleg w hotelu Kasprowy bo miał najciekawszą ofertę, ale wcześniej tam nie byłam. Macie jakieś doświadczenia?
A co sądzicie o Podkarpaciu ?. Ja uwielbiam tamte okolice a szczególnie Bieszczady w które jeździłam z rodzicami już od dziecka. Jak chcę się trochę bardziej rozerwać to wtedy zatrzymuje się na jakiś czas w Rzeszowie. Biorę zawsze hotel blisko rynku żeby wszystko mieć pod ręką (mam swój ulubiony od lat Fryderyk). W sumie można powiedzieć że w tym województwie czuję się jak w drugim domu. Teraz w lipcu będę w Ustrzykach Dolnych :-)
79 2016-06-07 11:03:26 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-06-07 11:09:31)
Ja lubię góry, ale mam znajomych, którzy wolą poleżeć i odpocząć, dlatego chyba niedługo pojedziemy nad polskie morze, przeglądamy właśnie oferty noclegów na [spam]. Chyba się na domek zdecydujemy, bo to zawsze taniej w kilka osób. Oczywiście nad morzem też można aktywnie wypoczywać, ale także poleżeć na plaży, pochodzić do lokalnych restauracji, także każdemu powinno się podobać. Co do miejscowości - ciągle się wahamy poza Sopotem, gdzie jest co robić, ale ludzi jest trochę, a nad jakąś mniejszą miejscowością.
Wypad pod namioty w jakieś ładne miejsce
A jeśli i to mieliście, to możecie wprowadzić jakieś elementy surviwalu. To świetne frajda i pouczające doświadczenie.
Elementy survival to super frajda! Ze zwykłego wypadu do lasu robi się wyprawa na miarę dżungli amazońskiej!
No dokładnie i wcale nie trzeba się daleko ruszać
Dobre buty, plecak i w drogę ![]()
Witam, może ktoś mi podpowie gdzie jest fajne sprawdzone miejsce od paru lat zwiedzam Polskę i wyjeżdżam z mężem w miejsca nam jeszcze nie odwiedzane, szuka w sieci ale powiem wam że to taka średnia podpowiedż, ponieważ wszystkie strone internetowe to zrobione są na cudeńka, a rzeczywistość czasami jest marna, lubię zwiedzać i być w dobrym pensjonacie czy hotelu bo jak pogoda nie dopisze to trzeba coś robić marza mi się gory ale chyba nie takie daleki gdyż mieszkam w zachodniopomorskim.Proszę może coś polecicie.
Od dawna już jestem fanką Bieszczad i zawsze będę je polecać. Plusem jest to, że mam blisko więc mogę odwiedzać je w każdej wolnej chwili:). Lasy, rzeczki, strumyki, połoniny i mnóstwo wspaniałych zabytków. Jeżdżąc w tamte rejony uciekam od codzienności i hałasu. Te góry po prostu mają swój niepowtarzalny klimat, do którego zawsze chętnie wracam. Pozdrawiam.
(...) a rzeczywistość czasami jest marna, lubię zwiedzać i być w dobrym pensjonacie czy hotelu bo jak pogoda nie dopisze to trzeba coś robić marza mi się gory ale chyba nie takie daleki gdyż mieszkam w zachodniopomorskim.Proszę może coś polecicie.
Jeśli góry, to szczerze polecam Góry Stołowe i jakiś urokliwy pensjonat w Polanicy albo Kudowie. Nie znam chyba ani jednej osoby, która wyjechałaby stamtąd zawiedziona. Niestety od Ciebie to będzie kawałek drogi, choć i tak bliżej niż na przykład w Beskidy.
Ze swojej strony polecam Sudety, a w szczególności rejony Kotliny Kłodzkiej. Malowniczo, piękna przyroda... W okolicy jest nawet dawna kopalnia uranu - można zwiedzać z przewodnikiem i są trasy o róznych poziomach trudności <3
87 2016-06-28 11:17:23 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-06-28 12:02:59)
Na wakacje w Polsce, to tylko w góry! Nasz polskie góry są najpiękniejsze. Najpierw jeździłam tam z rodzicami, potem kolonie, obozy, następnie wyjazdy ze znajomymi, wyjazdy studenckie, a teraz wyjazdy z rodziną. W Polskich górach byłam w bardzo wielu miejscach i chętnie do nich wracam. Najbardziej jednak ukochałam sobie Bieszczady. Od jakiegoś czasu jeżdżąc w góry, ale nawet gdzies indziej np. weekendowy wyjazd na Mazury, to noclegu szukam na [uporczywy, przemycany z wielu kont, spam] Fajna i wygodna strona, na której znajdziesz intresujące cię miejsce.
zawsze mysle o jakims wyjezdzie poza Polske, ale nie ma tego zlego - ja w tym roku z rodzinka do krynicy morskiej
ceny nie sa jakies zawrotne a przy dwojce dzieci to tez jest wazne. my sprawdzamy hotel continental, jesli pogoda sie popsuje, to zawsze maja jeszcze aquapark, zajmie dzieciaki a i doroslym da chwile reklasku
))
To ja zapraszam w najbliższy weekend na festiwal balonowy do Szczecinka. A szczególnie na nocny pokaz w piątek, gdzie w takt muzyki rozświetla się i gaśnie kilkanaście balonów. No i ten widok gdzie po niebie majestatycznie sunie kilkadziesiąt balonów o różnych kształtach i kolorach. Bajka...
No i ten widok gdzie po niebie majestatycznie sunie kilkadziesiąt balonów o różnych kształtach i kolorach. Bajka...
Nad moim niebem w ubiegłym roku miałam okazję obserwować takie cudo i bardzo polecam, bo efekt jest niesamowity. Jeśli więc ktoś będzie w okolicach Szczecinka, to zachęcam do skorzystania z zaproszenia Bbasi.
Za to pokaz muzyczny niespecjalnie mnie zachwycił, a w każdym razie spodziewałam się czegoś atrakcyjniejszego. Być może jednak po prostu źle trafiłam
.
Bardzo fajnym miejscem na wakacje są oczywiście mazury. Można robić wiele różnych rzeczy. Pływać, biwakować, żeglować. Ja zawsze wybieram tą ostatnią opcję i wypożyczam łódź w Ryniu w Korsarzu i pływam po jeziorze ![]()
Podobają się mi Mazury po sezonie, nie lubię tłoku za to uwielbiam długie spacery i spokojne zwiedzanie. Jeszcze we wrześniu planuje wypożyczyć autko z Avis i pojechać na Mazury.
Tym co nigdy poza sezonem, ale również w sezonie nie byli na Mazurach chce uprzytomnić, że bez samochodu nie bardzo się da zwiedzać. No chyba, że chce się utknąć w takich Mikołajkach, gdzie na zwiedzanie wystarczy moim zdaniem 2-3 godziny. Mój plan podróży to Giżycko, Sztynort i ukryty pałac Lehndorfów. Po powrocie podzielę się wrażeniami ![]()
Tatry, Zachodnie i Wysokie - jedyna miłość. mimo że tłumy turystów w sezonie, spanie na podłodze i zabronione na terenie TPN namioty.
Jeszcze Sandomierz i okolice są podobno warte polecenia.
Jak nad morze, to polecam Mierzeję Wiślaną. Krynica Morska dla tych, którzy chcą poszaleć, a Kąty Rybackie, jeśli chcą odpocząć.
Nad jezioro - polecam Kociewie lub Suwalszczyznę. Na Kociewiu, niedaleko tego słynnego domku do góry nogami w Szymbarku, jest fajny ośrodek nad jeziorem - Twardy Dół. Bardzo czysta woda, swoje molo, kąpielisko itp. Na Suwalszczyźnie byliśmy, piękne jeziora, ale nie pamiętam nazwy miejscowości, bo to była jakaś malutka wioska.
96 2017-01-24 13:58:27 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-01-24 16:54:27)
Przypomniałam sobie o wakacjach w Karpaczu. Nocowałam tam w [spam] - eh cudowne wspomnienia. Ogólnie bardzo fajne miejsce i każdemu mogę polecić
Przepiękny widok na Karkonosze, a w szczególności na Śnieżkę. Jeżeli komuś się uda zarezerwować miejsce w te ferie to również polecam - zimą nawet piękniej.
Ja mogę polecić na wakacje rodzinne apartamenty nad morzem w Baltic Korona - bardzo fajne i przyjazne rodzinie miejsce, bliziutko do pięknej plaży, myśle, że nie więcej niż 400 metrów. Nocowałam z rodzinką w 2014, 2015 i 2016 roku. W tym roku też się wybieramy
Fajne nowoczesne i co dla mnie najważniejsze, kompleksowo urządzone - nic nie trzeba zabierać. TV, internet, tarasy, garnki, nawet parawany są. Polecam serdecznie
Więcej informacji na ich stronie ww.baltickorona.pl - pozdrawiam!
Ustka bardzo fajne miejsce, no i cały półwysep helski
Krynica Zdrój w Małopolsce. Miejscowość uzdrowiskowa, położona wśród gór, bardzo ładna no i ma własną pijalnie wody (Kryniczanka chyba). Bardzo fajne miejsce żeby wyjechać na weekend.
Polecam wyjazd w góry Stołowe. Mało ludzi bardzo intymnie i romantycznie
101 2017-03-03 17:50:07 Ostatnio edytowany przez Agnieszka2221 (2017-03-03 17:54:06)
Witaj :-) Jeśli pozwolisz, to mogę Tobie polecić Hotel Fryderyk w Rzeszowie do którego jeżdżę z rodziną w każde ferie oraz wakacje. Hotel ma ładny, ekskluzywny wygląd wnętrza, nam osobiście się podobało oraz smaczną kuchnią węgierską w której jest bardzo ciekawe i smaczne menu do wyboru. Nie było również problemu z autem ponieważ Hotel ma swój parking jak i też fajną okolicę, spokojne jeziorko nad którym latem zawsze miło wypoczywamy czytając książki, opalając się czy zwiedzając cenne zabytki Rzeszowa tj. Zamek, Pałac, Fontanny i inne. Hotel posiada dużo zalet oraz miła obsługę. My jesteśmy zawsze zadowoleni i mamy nawet rabaty dla stałych bywalców Hotelu!
Góry stołowe niewątpliwe są piękne. Chętnie bym przejechała się wiosną…
Piękne są również Góry Sowie, pasmo Sudetów Środkowych. W okolicy jest zresztą kilka ciekawych miejsc, więc nudzić się będzie raczej trudno.
104 2017-03-07 21:24:30 Ostatnio edytowany przez PeachMelba (2017-03-07 21:25:55)
Piękne są również Góry Sowie, pasmo Sudetów Środkowych. W okolicy jest zresztą kilka ciekawych miejsc, więc nudzić się będzie raczej trudno.
popieram - wieże widokowe -suuuuper widoki- na Wielkiej Sowie i Kalenicy przede wszystkim;) jak i również w pobliżu na Gorze Św. Anny w Nowej Rudzie oraz Góra Wszystkich Świętych z cudnym kościółkiem.
Polecam ogólnie Sudety -a przede wszystkim Karkonosze , Rudawy Janowickie oraz wspomniane przez Olinkę Gory Sowie<3
Według mnie najlepszym miejscem na spędzenie wakacji są polskie góry! ![]()
106 2017-03-23 15:45:54 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-03-27 10:23:49)
Ja chętnie wybrałabym się w tym roku i nad morze i w góry i na Mazury! Wstępnie zarezerwowaliśmy rodzinny wyjazd - [nieregulaminowy link- usunięte przez moderację] Jeżeli w Polsce będzie ładna pogoda to jak najbardziej będę się starać zrealizować mój cel, czyli wakacje 100% made in Poland. ![]()
osobiscie jeżeli wakacje czy też urlop w Polsce to tylko nad nasze morze - ale nie te największe popularne miasta, tylo jakieś pół miasteczka w zaciszu i spokoju
108 2017-05-22 13:24:19 Ostatnio edytowany przez Sumi (2017-05-22 13:25:33)
Według mnie najlepszym miejscem na spędzenie wakacji są polskie góry!
Potwierdzam i choć osobiście mam na myśli Zakopane i okolice - które niejednokrotnie wyobrażają się jako zakorkowane ulice przepełnione turystami. To wyjazd do Zakopanego poza sezon turystycznym będzie doskonałą decyzją. Sama tak podróżuję i rok w rok jestem zadowolona. A dla spragnionych i zmęczonych podróżą polecam przycupnąć w Folwarku Stara Winiarnia w Mszanie Dolnej - świetne jedzenie w dobrych cenach serwowane w niebywałym klimacie. Po drodze koniecznie warto zajrzeć do Rabki Zdrój, aby poczuć już mały przedsmak klimatu górskiego
, apotem już prosto kierować się na Zakopane i delektować się widokami górskimi i wspaniałym rześkim powietrzem.
Jak co roku w okolice Kołobrzegu - na rowery ![]()
Ja właśnie nie wiem gdzie się wybrać. Ciekawsze miejsca w naszym kraju już widziałam. Kusi mnie troszeczkę żeby znów pojechać w bieszczady, ale sama nie wiem, ile można. Polećcie coś z zagranicy, fajnie jakby to było malownicze i ciche miejsce ![]()
Bieszczady albo Mazury.
My to wybieramy się jak zawsze do Kołobrzegu. Uwielbiam tą miejscowość. Jest tam cisza i spokój i w tym roku wreszcie się udało na dłużej, bo będziemy się chiloutować, aż przez 2,5 tyg. Z noclegiem też nie było problemu, bo jedziemy już tam, trzeci raz ![]()
[nieregulaminowy link]
A jak sie uda to może i znajomych namówię, bo zawsze w kupie raźniej
A w tym roku też chcemy odwiedzić miasteczko Dziki Zachód - obiecałam to mojemu m
Kołobrzeg polecam!
Kołobrzeg jest ok, ale mnie się na dłuższą metę tam nudziło. W tym roku myślę o Bieszczadach. Na pewno Połonina Caryńska i Wetlińska będą obowiązkowym punktem.
Jeśli chodzi o wakacje w Polsce to polecam zdecydowanie mazury. Spędzam tam każdy urlop od kilku dobrych lat i można tam fajnie wypocząć ![]()
Ja myślę o wyjeździe w Bieszczady. Lubię co prawda również morze, ale dość szybko mi się tam nudzi, a poza tym nad Bałtykiem są tłumy.
Mi sie też marzy morze ale obawiam się tego, ze pogoda będzie nie najlepsza i jeśli już to chyba wybiorę weekendowy wyjazd. Moim zdaniem cały urlop nad morzem, to trochę ryzykowne.
117 2017-07-31 17:13:13 Ostatnio edytowany przez Olivka88 (2017-07-31 17:14:02)
To może jakieś miejsca, gdzie w razie brzydkiej pogody i tak będzie co zwiedzać? Ja lubię Ojcowski Park Narodowy, bo kiedy jest deszczowo, to zostają jeszcze do zwiedzania zamki i jaskinie. Nad morzem celowałabym w okolice Trójmiasta, tam też jest co robić jak pada.
Ja myślę o wyjeździe w Bieszczady. Lubię co prawda również morze, ale dość szybko mi się tam nudzi, a poza tym nad Bałtykiem są tłumy.
Mario, wybierasz się? Ja w połowie sierpnia wyjeżdżam do Polańczyka. Pusto pewnie tam nie będzie, ale raczej mi to nie przeszkadza ![]()
119 2017-08-02 14:09:16 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-08-02 14:55:23)
A może jezioro? Ja właśnie wróciłam z wypoczynku w ośrodku [spam] nad Jeziorem Somińskim. Urokliwe miejsce, mało ludzi i dużo dużo zieleni. Same domki są położone prawie obok stadniny koni, także dla wielbicieli tych zwierząt(takich jak ja) - istna gratka. Bardzo polecam - można naprawdę odpocząć ![]()
Góry są piękne, szczególnie, jeżeli ktoś lubi łazić. Konktakt z naturą, piękne widoki i cisza. Można wybrać Bieszczady i odpocząć, można się pokusić na Zakopane. Bieszczady są raczej do samotnego odkrywania, w Zakopcu możemy liczyć nawet na aplikację na telefon Kasprowy Wierch, która pomoże nam wejść na szczyt i pokaże nam mapy, trasy. Bardzo praktyczna rzecz, ale każdy ma swój sposób podróżowania. Jeżeli ktoś woli ciszę i spokój, to polecam raczej zaszyć się w jakimś mniej uczęszczanym miejscu. Albo nawet w tym Zakopanem, ale nie w centrum ![]()
Zakopane jest super, ale jest tam tak dużo turystów, że mnie to zniechęca… a tak ogólnie to wole góry niż morze, bo jak tak sobie wędrujesz, to widoki się stale zmieniają. A morze wg mnie jest nudniejsze…
Zakopane jest trochę oklepane według mnie. Osobiście polecałabym Polskie morze ale trzeba trafić w pogodę
Niestety czy Trójmiasto czy Zakopane, to tam zawsze jest pełno ludzi. Tak samo w Krakowie. A jeśli mowa o zagranicznych wyjazdach, to fajnie można odpocząć np. w Macedonii czy we Włoszech w Toskanii.
w te wakacje wszędzie były tłumy, byłam chwilę nad morzem i w Tatrach. Jak zobaczyłam kolejkę na Giewont, to mi się odechciało
zdecydowaliśmy się na Kasprowy piechotą, znaleźliśmy nawet fajną aplikację Kasprowy Wierch, były tam szlaki pozaznaczane, trochę info o okolicach, dobra rzecz
znajomi byli w Bieszczadach w Cisnej się zatrzymali, ale niestety wybrali długi weekend sierpniowy i nie był to zbyt dobry pomysł
ale tam jest całkiem przyjemna kolejka bieszczadzka
Mazury polecam bardzo, super klimat
Polecam i Bieszczady i Sudety - w tym roku zrobiłam sobie objazdową wycieczkę. Góry Stołowe, Karkonosze - wybraliśmy się większą paczką i nie sądziłam, że w Polsce można trafić na tak wspaniałe widoki - naprawdę polecam ![]()
Nasze polskie morze jest piękne ![]()
Zwłaszcza Hel. <3
Odświeżę wątek ![]()
Od siebie polecam jeszcze Solinę i Bieszczady. Jeziorko ma swój urok, prześliczne tereny dookoła, a w same Bieszczady jest 30-40 minut drogi, do ich urody chyba nie trzeba przekonywać ![]()
Osobiście bardzo lubię też miejscowości w okolicach Pienin- Niedzica, Czorsztyn, Krościeńko. Zameczki lub ruiny, zalew, no i góry dookoła.
Zakopane jest trochę oklepane według mnie. Osobiście polecałabym Polskie morze ale trzeba trafić w pogodę
Własnie to morze jest bardziej oklepane, bo masz jeden krajobraz a w górach widoki się zmieniają.