Komu dajemy napiwek? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 70 z 70 ]

66

Odp: Komu dajemy napiwek?
luc napisał/a:
rossanka napisał/a:
cslady napisał/a:

A co jeśli ktoś wszędzie płaci tylko i wyłącznie kartą? big_smile Trzeba specjalnie wypłacać gotówkę na napiwki?

To nie dajesz napiwku. Chyba, że jest on wliczony w cenę.

Ja daję gdy płacę kartą. Zostawiam wtedy napiwek gotówką.
Niemniej nie zawsze daję. Gdy obsługa jest w porządku, to zostawiam 10%, gdy wyjątkowo dobra, to nieco więcej. Gdy jestem niezadowolona z obsługi, nie zostawiam. Prosta reguła.

Trochę nie na temat, ale:
A to mi się przypomniał mój dawny kolega ze szkoły, obecnie mieszkający w USA. Podczas pobytu w Polsce zaprosił mnie i jeszcze jedną koleżankę na piwo/drinka/ogólnie pogadać. Do takiej osiedlowej knajpki, żaden luksus. Poszedł zamówić te drinki, przyszedł z powrotem i mówi: sorry, dziewczyny, ale mogłybyście mi pożyczyć trochę gotówki, bo tu się napiwki daje gotówką, a ja tylko kartę mam? No, po starej znajomości, oczywiście pożyczyłyśmy jakieś drobniaki. Odebrałyśmy to w takim sensie, że w USA jest przyjęte dawać napiwki, a tu się chłopak nie przygotował, miał prawo, skoro wyjechał "za komuny" jeszcze, chce dać ten napiwek, niech ma big_smile Następne drinki postawiłam ja, potem koleżanka. Też dla nas to nie było dziwne, bo to nie randka przecież big_smile

Kolega do dzisiaj pożyczonej kasy nie oddał (kij z tym, bo to było naprawdę niewiele), ale na osiedlu do dzisiaj jest znany jako ten bogaty Amerykanin, co porządnymi napiwkami rzuca big_smile

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez luc (2016-08-12 01:25:43)

On-WuWuA-83 napisał/a:

Generalnie to butelka wódki 0,5l kosztowała 150-200zł tak więc jak kogoś stać na kupno trzech flaszek w tym lokalu (tak jak wtedy było)+jakieś przekąski to i będzie stać na napiwek naliczany z góry.

Mnie się nie podoba naliczanie z góry napiwku. Napiwek jest formą gratyfikacji więc obsługa go dostaje jeśli na to zasługuje. Bez znaczenia jest czy kogoś na napiwek większy stać czy nie. Koszty obsługi przecież w lokalach i tak są już wliczane w ceny wink

santapietruszka napisał/a:

mój dawny kolega ze szkoły, obecnie mieszkający w USA. Podczas pobytu w Polsce zaprosił mnie i jeszcze jedną koleżankę na piwo/drinka/ogólnie pogadać. Do takiej osiedlowej knajpki, żaden luksus. Poszedł zamówić te drinki, przyszedł z powrotem i mówi: sorry, dziewczyny, ale mogłybyście mi pożyczyć trochę gotówki, bo tu się napiwki daje gotówką, a ja tylko kartę mam? No, po starej znajomości, oczywiście pożyczyłyśmy jakieś drobniaki. Odebrałyśmy to w takim sensie, że w USA jest przyjęte dawać napiwki, a tu się chłopak nie przygotował, miał prawo, skoro wyjechał "za komuny" jeszcze, chce dać ten napiwek, niech ma big_smile

O ile dobrze pamiętam, to w USA w większości lokali napiwek jest doliczany do rachunku.

68 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-08-12 01:32:52)

luc napisał/a:

O ile dobrze pamiętam, to w USA w większości lokali napiwek jest doliczany do rachunku.

Zgadza się, dlatego kolega przyszedł z kartą, którą zamierzał zapłacić smile a że dziewczyny ładne przy barze były, to pewnie nieco zaszpanować chciał i jednak machnąć tym napiwkiem, mimo że u nas nie jest wymagany smile
Albo po prostu uznał, że da - bo zawsze daje - i tyle smile Nie wnikałyśmy smile

On tam mieszka już ponad 20 lat. Nieco przesiąknął atmosferą. Być może głupio mu było tego napiwku nie dać, albo te dziewczyny faktycznie ładne big_smile gadaliśmy o starych karabinach na tym spotkaniu, nie o kwestii dawania napiwku smile
Bardziej chodziło mi o to, że w tej knajpce mało kto napiwki daje, skoro stał się taką legendą big_smile ja akurat tam nie daję, bo za barem koleżanki i jak im raz wcisnęłam napiwek, to one mi potem wcisnęły dodatkowego placka ziemniaczanego, którego nie mogłam zjeść, więc to bez sensu big_smile

69

santapietruszka napisał/a:

Zgadza się, dlatego kolega przyszedł z kartą, którą zamierzał zapłacić smile a że dziewczyny ładne przy barze były, to pewnie nieco zaszpanować chciał i jednak machnąć tym napiwkiem, mimo że u nas nie jest wymagany smile
Albo po prostu uznał, że da - bo zawsze daje - i tyle smile

Pewno wszystko zusammen do kupy wink
A że dziewczyny ładne, to był dodatkowy bodziec...

70

Kelnerowi za miłą obsługę.

Dostawcy Pizzy.

Pani do towarzystwa za dodatkowe zaangażowanie.

Posty [ 66 do 70 z 70 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024