Ale Ty sięgasz do moich problemów, a ja nie o tym. Przynajmniej nie dosłownie.
Zaczęło się od tego co pisałem wcześniej, że ważny jest partner na jakiego się trafi, że praca nad sobą to jedno, a odpowiednia osoba, to drugie.
Bo jedna zadziała jak balsam, a druga jak katalizator.
Kontynuowałem później to, iż chemia to nic złego. Zarówno Ty jaki i ja, jak i wielu "nam podobnych" jesteśmy narażeni na to, że łatwo będzie nam przeskoczyć, na drugą stronę i stać się chłodno kalkulującymi osobami. Ty nazywasz to dojrzałością, a moim zdaniem to nie prawda, trzeba być ostrożnym, bo można zamknąć się na świat.
To co piszesz, i co dla Ciebie znaczy dojrzałość/niedojrzałość, bardziej sprawia dla mnie wrażenie "nie otworzę się emocjonalnie, bo to grozi awarią i nieszczęściem" , moim zdaniem można być dojrzałym i dać w pewnym okresie życia omotać się chemii. To ryzyko każdego, jak bardzo się otworzy.
Ale kojarzenie chemii zmysłów z byciem nastolatkiem?
Ale Ty to mówisz na poważnie? Powiedz sama, Ty nie chcesz nigdy dopuścić się zapomnienia czy się tego po prostu boisz? Bo to nie sprawdza się w dorosłym życiu?
Zanim mi odpowiesz, to będę pierwszy i powiem Ci sam, jeśli mi się nie zdarzy ponownie coś co nazywałaś szczeniacką fascynacją, to czeka mnie w takim razie, smutna i szara rzeczywistość, bo widzisz, ja pracuje nad sobą, pracuje nad relacjami z rodziną, z ojcem przede wszystkim, czytam, ucze się tego wszystkiego, robię jak na mnie milowe kroki, ale nie uciekam przed uczuciami.
A moje problemy? Myślisz naprawdę że to takie proste, opisać w dwóch zdaniach ich przyczynę? Myślisz że to przez nie panowanie nad emocjami? Brakiem logicznego myślenia? To by było za proste, gdyby tylko taka była przyczyna. Ale z pewnością nie było nią moje szczeniackie zadłużenie, przecież czytałaś mój wątek, może nie pamiętasz, ale ja w wielu, tych ostatnich powrotach, byłem bardzo trzeźwo myślący, rozmawiałem, pilnowałem, i nic nie pomogło. Dlatego ja szukam problemu gdzie indziej, ale nie znam go dziś tak dokładnie, a przeczytanie 3 książek, nie sprawi że nagle znajdę panaceum na wszystkie dolegliwości.