Usunięcie ciąży - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Usunięcie ciąży

Strony Poprzednia 1 5 6 7 8 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 391 do 455 z 566 ]

391

Odp: Usunięcie ciąży

Moze sie myle, ale zamaiast tak bardzo byc za tym, aby zalegalizowac aborcje, mysle, ze panstwo powinno zajac sie edukacja seksualna w Polsce i zabezpieczeniem. Jak czytam, ze 17latka, czy 16latka biora tabletki na poronienie, albo kobieta nie ma pojecia kiedy nastepuje owulacja, to slabo mi sie robi. Zamiast trzymac ten temat tabu, moze w koncu zrobic cos w tym kierunku. To tak tylko na boku.

Nie mysle, ze opinia psycholga wystarczy aby decydowac o losie dziecka. Ludzie umieja grac, czasami nawet psycholog nie jest w stanie okreslic czlowieka.

Zobacz podobne tematy :

392

Malenstwo święta racja!! na pozór duzo się o tym gada i gada, a tak naprawdę dziewczyny są zagubione...mi np. też nikt nie wytłumaczył (ani na tzw. "wudeżetach" czyli wychowaniu do życia w rodzinie ani na biologii ani na godz. wych.) co to jest owulacja, kiedy jest itd. Sama musiałam się edukować - zaglądałam na fora, czytałam książki...i sama sobie uzmysłowiłam wszystkie sprawy związane z okresem i ciążą. Niestety u nas to tabu,a każda z nas to ma - BEZSENS!!! Nie wspomnę juz o biednych mężczyznach, którzy czasami tylko wiedzą, że kobieta okresuje, a o resztę niech się sama martwi jak chce współżyć...zresztą on ma gumkę...
A jak taka młoda kobietka zachodzi w ciążę to wtedy panika, strach i wychodzi wtedy niewiedza! Jest zagubiona, zrospaczona, a i rodzice i ojciec dają nogę. Naprawdę zacznijmy o tym rozmawiać, bo dziewczyny już od pierwszych miesiączek powinny wiedzieć po co to jest i jakie są  konsekwencje.
Szkoda, że niektórzy rodzice są tacy dziwni - seks jest zakazany - koniec.kropka. dziwić się, że potem dzieci smakują 'zakazanego owoca' nie wiedząc czym to skutkuje - żal.

393

Oczywiście ze do końca nie jest wstanie się kogoś sprawdzić choć i tak to lepsze rozwiązanie niż śmierć 2 osób lub   brutalne znęcanie
się nad noworodkiem prowadzące do śmierci a zabójca do wariatkowa.

394

Luuuzna, dokladnie. Pierwsza miesiaczka to znak, ze dziewczynka/dziewczyna ma juz mozliwosc zajsc w ciaze. Powinna wiedziec WSZYSTKO, od tego jak przebiega miesiaczka po wszystkie metody zabezpieczenia. Jejku, dlaczego w Polsce jest to taki temat tabu??? Przeciez sex byl i zawsze bedzie. Glupie przypuszczenia, ze dziecko samo sie dowie od kolegow, kolezanek. To takie mylace! Rodzice, jak i nauczyciele czestio nie potrafia o tym mowic. Smieszy mnie jak nauczyciele unikaja tego tematu jak ognia:) Po to sa NAUCZYCIELAMI, aby nauczyc mlodziez co i jak, przynajmniej sprobowac dac z siebie wszystko. Rodzice rowniez czesto nie dopuszczaja mysli, ze moje dziecko "to" robi, a potem co z tego wynika? Ciaza, a za tym ciagna sie takie tragedie jak tabletki poronne czy aborcja...
Kiedy ten kraj sie przebudzi? Luuzna, ze mna naszczescie temta miesiaczki zawsze byl otwarty z mama, ale za to o sexie, nie bylo mowy. Jejku, wspolczuje Ci jak nie mial kto z Toba o tym porozmawiac...Dlatego tez zastanawiam sie, ze moze zamiast pomyslow mundurkow, moze lepiej popracowac nad edukacja seksualna. Wtedy moze tabletki poronne czy tez aborcja nie stanal sie ostateczna opcja dla mlodziezy i doroslych.

395

Eh Malenstwo...brak słów...nikt mi nie potrafił wytłumaczyć "o co tak naprawdę w miesiączce kaman" - sama się nauczyłam i teraz staram się tłumaczyć to innym - żeby chociaż oni wiedzieli więcej i lepiej. Co do seksu - no cóż mówi się, że praktyka czyni mistrza big_smile zresztą na początku każdy jest nowicjuszem, co za tym idzie i facet. Byłam mile zaskoczona kiedy okazało się, że mój T. wie dużo o "kobiecych sprawach" xD
Podciągnęłam się więc w "męskich sprawach" i teraz mamy kurs samoedukacji seksualnej big_smile big_smile
Ale tzreba znać podstawy, żeby podjąć(lub i nie) jakiekolwiek kroki w stronę współżycia.
Kiedy czasami czytam fora to mi się w głowie nie mieści jak czasami dorosłe kobiety pytają o rzeczy podpięte pod kategorię "konstrukcji cepa" w sferze intymniej - nie chce im się wertować stron - trzeba wytłumaczyć każdej z osobna
W PL seks to sprawa 4 ścian,a na cięzarną patrzą czasami jakby miała bombę w brzuchu, a nie nowego człowieka ;/ - a potem są akcje typu "podwyższymy becikowe, tylko rozmnażajcie się Polacy!". dlaczego nie możemy być normalni? W innych krajach seks i ciąża to coś zupelnie normalnego - matki mają "normalne macieżyńskie" i wracają do pracy, niańki mają pracę, zakładane są domowe przedszkola albo tworzy się "przyszywaną babcię"(czyli starsze emerytowane niańki:D). jaki wniosek? dzieci są, duża ilość stanowisk pracy, nikt się nie nudzi, a polityka rodzinna kołem się toczy smile

Mhmmm może założymy Malenstwo forum dyskusyjne o tym?:D

396

luuuzna napisał/a:

Eh Malenstwo...brak słów...nikt mi nie potrafił wytłumaczyć "o co tak naprawdę w miesiączce kaman" - sama się nauczyłam i teraz staram się tłumaczyć to innym - żeby chociaż oni wiedzieli więcej i lepiej. Co do seksu - no cóż mówi się, że praktyka czyni mistrza big_smile zresztą na początku każdy jest nowicjuszem, co za tym idzie i facet. Byłam mile zaskoczona kiedy okazało się, że mój T. wie dużo o "kobiecych sprawach" xD
Podciągnęłam się więc w "męskich sprawach" i teraz mamy kurs samoedukacji seksualnej big_smile big_smile
Ale tzreba znać podstawy, żeby podjąć(lub i nie) jakiekolwiek kroki w stronę współżycia.
Kiedy czasami czytam fora to mi się w głowie nie mieści jak czasami dorosłe kobiety pytają o rzeczy podpięte pod kategorię "konstrukcji cepa" w sferze intymniej - nie chce im się wertować stron - trzeba wytłumaczyć każdej z osobna
W PL seks to sprawa 4 ścian,a na cięzarną patrzą czasami jakby miała bombę w brzuchu, a nie nowego człowieka ;/ - a potem są akcje typu "podwyższymy becikowe, tylko rozmnażajcie się Polacy!". dlaczego nie możemy być normalni? W innych krajach seks i ciąża to coś zupelnie normalnego - matki mają "normalne macieżyńskie" i wracają do pracy, niańki mają pracę, zakładane są domowe przedszkola albo tworzy się "przyszywaną babcię"(czyli starsze emerytowane niańki:D). jaki wniosek? dzieci są, duża ilość stanowisk pracy, nikt się nie nudzi, a polityka rodzinna kołem się toczy smile

Mhmmm może założymy Malenstwo forum dyskusyjne o tym?:D

Kochana, swietny pomysl! Serio:) Chyba, ze pisalas to w zartach...Tylko pod jakmi tematem?

397 Ostatnio edytowany przez luuuzna (2009-03-20 08:46:29)

Nie pisałam na żarty big_smile Może temat: TABU
tak poprostu smile będzie można się swobodnie wypowiedzieć, doradzić o ookresie dojrzewania, seksie, ciąży (w różnych aspektach), antykoncepcji itd.

398

http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=53625#p53625
malenstwo zaczynamy smile

399

Super smile Chodzilo mi pod jakim tematem go umiescimy...zle sie chyba wyrazilam smile Np. mamy do wyboru m.in. seks i seksualnosc, lub antykoncepcja hormonalna lub naturalna, ewentualnie zdrowie kobiety...Mysle, ze moze seks i sekusalnosc lub antykoncepjca. Jak uwazasz?

400

malenstwo<3 napisał/a:

Fenix, ja nie napisalam, ze jestes za aborcja dla nastolatki, ktora roozpacza, ze nie moze pojsc na impreze z powodu dziecka. Pisalas o sobie, ze nie mialas wyboru pomiedzy aborcja a donoszeniem ciazy. Jesli kobieta nie stanowczo chce miec dzieci i jest tego tak pewna, ze zdolna jest to ewentualnej aborcji, to sa sposoby, aby stac sie w 100% nieplodna, np. po przez podwiazanie jajnikow.

malenstwo<3  , podwiązuje się jajowody , a nie jajniki wink
Muszę jednak zaprzeczyć , że zabezpiecza w 100 % przed ciążą.Zdarzały się ciążę i po takim zabiegu.Wszystko zależy od precyzji chirurga , który taki zabieg wykonuje.

401

Jeanne napisał/a:
malenstwo<3 napisał/a:

Fenix, ja nie napisalam, ze jestes za aborcja dla nastolatki, ktora roozpacza, ze nie moze pojsc na impreze z powodu dziecka. Pisalas o sobie, ze nie mialas wyboru pomiedzy aborcja a donoszeniem ciazy. Jesli kobieta nie stanowczo chce miec dzieci i jest tego tak pewna, ze zdolna jest to ewentualnej aborcji, to sa sposoby, aby stac sie w 100% nieplodna, np. po przez podwiazanie jajnikow.

malenstwo<3  , podwiązuje się jajowody , a nie jajniki wink
Muszę jednak zaprzeczyć , że zabezpiecza w 100 % przed ciążą.Zdarzały się ciążę i po takim zabiegu.Wszystko zależy od precyzji chirurga , który taki zabieg wykonuje.

Jeanne, dziekuje za poprawe smile Polski to jednak moj drugi jezyk, i pomimo szkolen rodzicow, czasami zdarza mi sie pomieszac slowa. Tak wiec wybaczcie kobietki jak napisze cos nie tak.

402

Chciałam jeszcze dodac że kobiety z problemami dotyczącymi psychiki, decydując się na zabieg podwiązania jajowodów po wyleczeniu (zakładając że wyleczenie jest możliwe) mogą już jako zdrowe osoby i pragnące mieć dzieci nie doznać tego. Gdzieś czytałam że zabieg można odwrócić jednak nie jestem pewna czy faktycznie.

403

fenix napisał/a:

Chciałam jeszcze dodac że kobiety z problemami dotyczącymi psychiki, decydując się na zabieg podwiązania jajowodów po wyleczeniu (zakładając że wyleczenie jest możliwe) mogą już jako zdrowe osoby i pragnące mieć dzieci nie doznać tego. Gdzieś czytałam że zabieg można odwrócić jednak nie jestem pewna czy faktycznie.

W naszym kraju zabieg podwiązania jajowodów( czy u mężczyzn nasieniowodów) jest nielegalny i prawnie zakazany.
Kiedyś lekarze  wykonywali zabieg podwiązania jajowodów w uzasadnionych przypadkach .

404

Jakie to bzdury...tabletki na poronienie moze dostac nawet malolata, a komus, kto chce sie zabezpieczyc w ten sposob zakazuja...co im do tego, nie rozumie?

405 Ostatnio edytowany przez beatkam63 (2009-03-20 09:38:39)

malenstwo<3 napisał/a:

Jakie to bzdury...tabletki na poronienie moze dostac nawet malolata, a komus, kto chce sie zabezpieczyc w ten sposob zakazuja...co im do tego, nie rozumie?

Tak skonstruowano prawo w naszym kraju, nic nie poradzisz.  Wybieramy ludzi do parlamentu a oni podejmują decyzję w naszym imieniu.

A co do tabletek wczesnoporonnych to także powinny być wypisywane przez lekarzy tylko w uzasadnionych przypadkach i po spełnieniu określonych procedur  a z tego co wiesz, można receptę dostać bez większego problemu.

406

O no i problem z głowy a swoja drogą paranoja

407

Wiecie, nie jestem absolutnie za aborcja, poniewaz tu wchodzi rowniez zycie malenstwa. Ale uwazam, ze to czy kobieta pragnie podwiazac jajowody czy tez nie, to tylko i wylacznie jej sprawa. Jesli zrobi krzywde, to tylko sobie. Wiec nie powinno to kogos interesowac.

408

Ja też tak uważam i dodam jeszcze ,że jeśli kobieta urodzi dziecko to powinna otrzymać pomoc od państwa na czas jego wychowywania np. w formie płatnych urlopów wychowawczych ,bezpłatnej opieki medycznej i innego wsparcia. W Niemczech kobiety otrzymują taką pomoc a reformy w tym zakresie rozłożono na 3 lata. A u nas  patrzy się tylko jak zaoszczędzić i niby prowadzi się politykę prorodzinną tylko nie bardzo wiem jaką. Bo zasiłki rodzinne po 60 zł trudno nazwać pomocą.

409

Oj, muszę się z Wami zgodzić.

410

Ja też się pod tym podpisuję:)

411

A w jakich sytuacjach w Polsce można dokonać aborcji?

412

Co Ty mi zrobiłaś
Czy czujesz to samo?!
Wielką krzywdę wyrządziłaś
Mamo!!!
Nie urodziłaś mnie
Choć nosiłaś pod serduszkiem
Nie urodziłaś mnie
Choć byłam Twoim brzuszkiem

Nie mogłabym tak zabić własne dziecko, ewentualnie już je oddać, co jest winne!!!! Dobrze, że większość tutaj z Was jest przeciw aborcji smile

413

Kobieta napisał/a:

A w jakich sytuacjach w Polsce można dokonać aborcji?

Możesz usunąć tylko wtedy legalnie gdy dziecko zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu, gdy może urodzić się bardzo niepełnosprawne i gdy jest owocem gwałtu

414

xibalbaa napisał/a:

A jeśli ktoś nie chce tego dziecka, to niech się już przemęczy te 9 miesięcy i odda dziecko do adopcji. Takie maleństwa od razu trafiają do rodzin, które własnych dzieci mieć nie mogą.

Widać, że nie byłaś nigdy w żadnym z domów dziecka....

415

marta_t napisał/a:
xibalbaa napisał/a:

A jeśli ktoś nie chce tego dziecka, to niech się już przemęczy te 9 miesięcy i odda dziecko do adopcji. Takie maleństwa od razu trafiają do rodzin, które własnych dzieci mieć nie mogą.

Widać, że nie byłaś nigdy w żadnym z domów dziecka....

Też mam takie wrażenie na jakim ty świecie żyjesz, chyba masz różowe okulary na oczach, jeśli wydaje Ci się że wszystko jest takie proste

416

osobiście jestem za aborcja...  i tak czy jest to legalne czy nie kobiety to robiły robią i robić będą....  nic tego nie zmieni. Ja na chwile obecna nie usuneła bym dziecka ale nie wiem co powiem w tym temacie za parę lat....

417

szecherezada87 napisał/a:

osobiście jestem za aborcja...  i tak czy jest to legalne czy nie kobiety to robiły robią i robić będą....  nic tego nie zmieni. Ja na chwile obecna nie usuneła bym dziecka ale nie wiem co powiem w tym temacie za parę lat....

Jak to brzmi? "Ja na chwile obecna nie usuneła bym dziecka ale nie wiem co powiem w tym temacie za parę lat....". Debata nad usunieciem wlasnego dziecka...

Uwazam, ze aborcja na zadnym zakatku swiata nie powinna byc legalna. Idiotyczne debaty na temat tego, czy w trzecim tygodniu to oby na pewno czlowiek? Moze to zabrzmi ostro, ale ludzie, ktorzy gardza ludzkim zyciem sa zerem i pomimo tego, ze jestem osoba wystarzajaco tolerancyjna, nie bede tolerowala zabijania istot, ktore nie zawinily nikomu. To nie one sie prosily na swiat. A dac czlowiekowi zycie, a potem w tak brutalny sposob odebrac moze tylko osoba, ktorej brakuje ludzkosci. Nawet nie bede czytala komentarzy typu "nie wiesz jak to jest, nie bylas nigdy w tak okropnej sytuacji jak ja". BYLAM! Nawet nie wiecie w jakiej. Ale dalam mojemu synkowi zycie, bo jestem matka, a matka swego dzieciatka nie zabija.

418

Jeździłam na kolenie z dziećmi z domu dziecka, para z takiego domu to rodzice mojego kolegi. Michał Wiśniewski też stamtąd. Dlatego argument, ze z domu dziecka każdy nieszczęśliwy jest dla mnie idotyczny.

419

Ja sądzę, że skoro chcemy dziecka to chcemy i wszystko jasne. No chyba, że gwałt czy zagrożenie życia to rozumiem. Ale nie podoba się taka sytuacja, gdy kobieta jest w ciąży i nagle odechce jej się dziecka i chce je usunąć. Bez sensu. Dziecko to nie zabawka. A zarodek to już istota żywa także.....

420

Anka999 napisał/a:

To niesprawiedliwe, że ludzie tak potępiają kobiety, które dokonały lub chcą dokonać aborcji. Nikt nie próbuje zastanowić się nad tym w jakiej one są sytuacji i co je do tego skłoniło; lepiej wrzucić kilka "mądrych" hasełek, opluć i zapomnieć. Zanim zasłam w pierwszą ciążę też stanowczo głosiłam, że aborcja to zło, że tak nie można itd. Teraz mam dwójkę dzieci w tym jedno chore i gdybym zaszła w ciążę po raz trzeci bardzo poważnie rozważyłabym możliwość usunięcia ciąży. To że w tej chwili jest mi trudno z chorym dzieckiem to nic w porównaniu ze świadomością, że moje dziecko, które tak bardzo kocham będzie miało ciężkie życie, które najprawdopodobniej zaoferują mu ci ludzie, którzy tak głośno potępiają zabieg aborcji. Aborcja na pewno nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale przy takiej opiece zdrowotnej i społecznej jaką mamy w naszym kraju i z brakiem tolerancji wśród społeczeństwa niepowinna być tak jednoznacznie żle oceniana.

421

Jestem za aborcją to  nie tylko noszenie dziecka przez 9 miesięcy ale zapewnienie mu godnych warunków do życia, zapewnienie edukacji itd wiele osób np kościół politycy wypowiadają się przeciw ale czy oni pomagają rodziną nie tylko chodzi o pieniądze spójrzmy na brak przedszkoli,brak wolnych miejsc na swietlicach szkolnych.To powinna byc decyzja rodziców czy dadzą rade.Uważam że lepiej jak usuną ciąże niż dziecko ma żyć w nędzy i biedzie

422

Według mnie usuwanie ciąży jest niedopuszczalne w przypadkach gdy kobieta nie została zgwałcona bądź ciąża nie zagraża jej życiu. Jeżeli współżyjemy z kimś musimy mieć na względzie, że konsekwencją tego może być ciąża. Trzeba ponosić konsekwencje swoich czynów. Zabijanie dziecka dlatego że nie było planowane, bo nam przeszkadza, bo tak nam wygodnie jest niedojrzałe , okrutne i strasznie egoistyczne.

423

GOSIAK11 napisał/a:

Według mnie usuwanie ciąży jest niedopuszczalne w przypadkach gdy kobieta nie została zgwałcona [...]
Zabijanie dziecka dlatego że nie było planowane, bo nam przeszkadza, bo tak nam wygodnie jest niedojrzałe , okrutne i strasznie egoistyczne.

A zabijanie dziecka, kiedy jest owocem gwałtu (czyli też nie było planowane) jest w porządku? Twoim zdaniem morderstwo jest złe, ale usprawiedliwione morderstwo jest już OK?

424

A ja pozwolę sobie wtrącić krótko i na temat. Kiedyś prowadzono badania bodajże w Wielkiej Brytanii nad grupą kobiet, które zaszły w ciążę (także z powodu gwałtu) i chciały dokonać aborcji, ale w wyniku prowadzonej terapii zostały od tego odwiedzione. Miały urodzić dziecko i później przekazać je do adopcji. Wiecie jaki był efekt? Ponad 80% tych kobiet po urodzeniu dziecka nie chciało oddać swojego maluszka nikomu. Może łatwo jest dokonać takiej decyzji na samym początku, gdy kobieta ma w głowie pełno róznych myśli. Jak to będzie? Czy dam radę? Czy nadaje się na matkę? Jednak z czasem większość kobiet zdaje sobie sprawę, że to co nosi w brzuchu to życie, któremu dała początek. Nie jakiś zarodek, płód czy jak to nazywają naukowcy, ale żywe dziecko. Jej własne dziecko. Wtedy już nie podejmie się tak radykalnej decyzji. Oczywiście mówię o większości kobiet, bo jakiś procent myślących inaczej zawsze się znajdzie. Jakie ja mam zdanie? Cięzko powiedziec. Jedynie aborcja z powodów medycznych wydaje mi się racjonalna. Żadna kobieta nie powinna być zmuszana do urodzenia dziecka, jeśli może to sama przypłacić własnym życiem.

Smieszy mnie, gdy widzę jak politycy wypowiadają się na ten temat z minami ekspertów. A co oni mogą wiedzieć? W tej kwestii zdecydowanie więcej powinny mieć do powiedzenia kobiety.

Pozdrawiam

425

Rafix napisał/a:

Żadna kobieta nie powinna być zmuszana do urodzenia dziecka, jeśli może to sama przypłacić własnym życiem.

Według mnie po tym pogrubionym przeze mnie zdaniu powinna być kropka. Kobieta powinna móc sama decydować o tym, czy chce urodzić dziecko, czy nie.
Oczywiście nie jestem za aborcją w 5-9 miesiącu, bo wtedy już trochę rychło w czas i do tej pory kobieta mogła już podjąć jakąś decyzję. Ale popieram prawo do aborcji do trzeciego, góra czwartego miesiąca ciąży, wtedy płód jest jeszcze "fasolką" i nie ma nawet w pełni wykształconego układu nerwowego, więc nie może odczuwać bólu.

Rafix napisał/a:

Smieszy mnie, gdy widzę jak politycy wypowiadają się na ten temat z minami ekspertów. A co oni mogą wiedzieć? W tej kwestii zdecydowanie więcej powinny mieć do powiedzenia kobiety.

Przyznam szczerze, że mnie śmieszy jak w ogóle wypowiadają się na ten temat mężczyźni z minami ekspertów. Z Twoimi ostatnimi dwoma zdaniami się zgodzę - to kobiety powinny decydować o swoim prawie do aborcji.

426

Ja ogólnie jestem za swobodą wyboru w życiu. Pod warunkiem, że to co ktoś robi nie szkodzi nikomu. Jeśli kobieta chce dokonać aborcji to i tak tego dokona. Co to za problem nielegalnie. Dlatego uważam, że lepiej dla zdrowia kobiet, by nie czynić z tego tematu tabu i nie spychać do podziemia. Podejrzewam, że to temat rzeka i długo jeszcze nie doczekamy się sensownych regulacji prawnych. Byłem kiedyś na konferencji poświęconej ochronie prawnej dziecka poczęego - tak to się jakoś nazywało. Generalnie jak się słuchało starych profesórów to pojawiał się tylko uśmiech politowania na twarzy.

Osobiście chciałbym, aby każda kobieta która chce poddać się aborcji legalnie mogła tego dokonać dopiero po obowiązkowym spotkaniu z psychologiem. Może to być jej decyzja byle świadoma i niepowodowana jakimiś nieuzasadnionymi obawami. Chociaż oczywiście wiadomo, że przygotowanie merytoryczne takich psychologów często pozostawia wiele do życzenia.

Poza tym tak tylko postanowiłem wyrazić swoje zdanie jako facet. Wiadomo, że nigdy przed takim dylematem nie stanę. Może łatwiej wyrokować w takich sprawach, gdy problem nie dotyczy bezpośrednio kogoś.

427 Ostatnio edytowany przez GOSIAK11 (2010-03-15 16:41:01)

Aborcja w przypadku gwałtu też nie jest w porządku fakt, ale to ciężki temat i tak naprawdę nie mam na taką sytuację wyrobionej opinii.

428

pozwólcie, że zacytuję tutaj kiedyś znaleziony przeze mnie wiersz na ten temat. Myślę, że po przyczytaniu go wiele osób zmieni zdanie na ten temat. Tak było i w moim przypadku...

"
Mamusiu...
Coś się stało, ja żyję!
Ja naprawdę żyję?
Dar życia otrzymałam.
O, braciszka z boku poznałam.
On też prawdziwie się raduje
I świata oczekuje.
Dzięki ci mamusiu
I kochany tatusiu
Siostrzyczko! Patrz, coś się stało,
Jakieś światło się tu dostało.
Jakieś narzędzie błyszczące
Ała! Jakieś kłujące!
Braciszku, co oni ci robią?
Dlaczego dziurę w brzuszku ci skrobią?
Mamusiu! Siostrzyczke rozrywają!
Rączki mu wyrywają! Właśnie wykłuli mu oko
I serduszko rozdarli głęboko
Jestem krwią braciszka zbryzgana
Mamusiu moja kochana,
Już nie ma nas dwoje - zostałam sama.
Jak ja się mamusiu boję,
Pocę się w kolorze krwi.
Mamusiu! Nie pozwól umrzeć mi!
MAMUSIU!
Ten potwór paluszki mi obcina,
już jest kaleką twoja dziecina
Mamusiu! Co ja takiego zrobiłam?
Ja tylko życiem się cieszyłam.
Mamusiu!
Ja jestem miłością Boga dla ciebie,
On naprawdę chce mieć nas w niebie?
Jego miłość nigdy się nie kończy,
Nawet po śmierci się sączy.
Ratunku mamo!
On urwał mi już kolano.
Tatusiu! Ja będę twoim skarbeczkiem,
Będę twoim aniołeczkiem, ale pomóż mi,
Niech nie wyrywa mi drugiej rączki?
Mamusiu! Tatusiu!
Ja mogę być głodna, nie potrzebuję pieniędzy,
Kochani! Ja mogę żyć w nędzy.
A nie, nie pozwólcie aby mnie zamordowali
I życie mi zabrali.
Mamusiu, ja jestem jeszcze mała,
Ja będę zawsze cię kochała.
W twojej starości będę promyczkiem słońca,
Będę miłością cię obdarzała do dni twoich końca.
Mamusiu! Jakiś błyszczący nóż,
Gardło podrzyna mi już.
Nawet nie wiem jak wy wyglądacie,
I dlaczego mnie nie kochacie?
Mamusiu!
Czy ja umieram dlatego, że tatuś cię dręczy?
Że cię nie kocha i męczy?
Ja cię tysiąc razy mocniej będę kochała,
Ja - twoja córunia mała
Ja będę ci buzi na dobranoc dawała?
Ja się będę z tobą bawiła i śmiała?
Nie pozwól żebym została zmasakrowana!
Mamusiu!
On teraz szczypcami oczy mi rozdus,i
Nie będę widziała mojej mamusi.
A ty mnie mamusiu będziesz widziała,
Spójrz do śmietnika, tam będę leżała.
Mamusiu!
Dlaczego życie mi dałaś?
I tak okrutnie je odebrałaś?
Mamusiu patrz!
Twoją córunię w krematorium spalili,
A duszy jej nie zabili.
Ja w twoim umyśle będę żyła,
Będę po nocach ci się śniła.
I będę po nocach do ciebie wołała,
Ja - twoja córunia mała.
Mamusiu! Dlaczego zatykasz uszy?
Przecież nikt cię nie ogłuszy.
To przecież ja, twój skarbek kochany.
Ten, co miał brzuszek rozerwany.
Mamusiu! Pamiętasz jak się bałam?
Jak o pomoc do ciebie wołałam?
A pamiętasz mamusiu oczy tego lekarza?
Co śmiercią dzieci obdarza?
Kto mu dał prawo, by zabił twoją dziecinę?
Twoją niewinną kruszynę mamo...
Czy ta powolnej śmierci porcja
Nazywa się aborcja?
Zapytaj rządzących o nazwiska,
Poznaj tych ludzi z bliska,
Sprawdź, czy oni też swoje dzieci zabijają,
Czy tylko ciebie w pogardzie mają.
Mamusiu!
W naszym kraju mordercy chodzą na wolności,
A niewinnym łamie się kości
Ustawy ludobójcze podejmują
I tobą wcale się nie przejmują.
Mamusiu moja kochana?
Dlaczego cierpisz i jesteś załamana?
To przecież ja - twoja córunia,
Mamusiu moja, gdybyś wtedy mnie ocaliła?
Mamusiu!
W twoim sumieniu będę ciągle żyła,
I będę za tobą bardzo tęskniła.
Że twoja córeczka najbardziej by cię kochała?
Mamusiu moja
Ja nawet teraz jestem twoja!!!"

czekam na dalsze wypowiedzi...

429 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2010-03-15 17:06:15)

Rafix, absolutnie się z Tobą zgadzam. Masz mądre i rozsądne podejście. Konsultacja z psychologiem jest bardzo dobrym pomysłem, taka decyzja powinna być świadoma i co najmniej 20 razy przemyślana.

A "wiersz" widziałam i niestety muszę przyznać, że moim skromnym zdaniem jest idiotyczny. Jakoś nie przemawia do mnie wizja apelującej do rodziców i posiadającej rozbudowany system emocji i uczuć "fasolki".

430

MagicPrincess - każdy człowiek myśli inaczej. Na mnie ten wiersz także nie robi większego wrażenia. I to nie znaczy wcale, że nie mam sumienia. Po prostu problem aborcji rozumiem inaczej.

Dla mnie kluczowe jest danie wyboru kobiecie. Każda ma własne sumienie. Jeśli jedna uważa, że może usunąć ciążę i z tym spokojnie żyć, to czemu tego zabronić. Inna natomiast może uznać, że nie spojrzałaby w lustro gdyby to zrobiła. Nie można potępiać żadnej z tych kobiet. Ławo jest decydować za kogoś. Konsekwencje tej decyzji, jakiekolwiek by one nie były, ponosi tylko ta kobieta, a nie ci wszyscy ludzie wyrażający z boku swoje poglądy.
Oczywiście nie można przesadzać w żadną stronę. Aborcja nie powinna stać się w przyszłości codziennością, jak np wizyta u dentysty. I w tym cały problem jak to wszystko pogodzić. Przyznam, że nie chciałbym aby jakakolwiek bliska mi osoba stanęła kiedyś przed takim wyborem.

431

A ja aż się popłakałam! Ta mała fasolka jak ją nazwałaś jest żywą istotką! Jestem zdeklarowanym przeciwnikiem aborcji! Ja bardzo pragne dziecka!
Czemu Bóg obdarza takim darem osoby które w tak bestjalski sposób zabijają swoje dzieci? Śmierć za śmierć!

432

Anemonne, Rafix nie będę tutaj polemizować, gdyż nie ma to sensu, jesteście za, ja przeciw, jednak szanuję to bo każdy ma prawo do własnego zdania i opinii. Jest to temat wyjątkowo trudny i niewątpliwie takim zawsze będzie. Współczuję kobietom które stoją przed takim wyborem, mam nadzieję, że ja nigdy nie będę musiała wybierać, tego sobie i Wam życzę!

433 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2010-03-15 18:31:15)

Ja absolutnie jestem za tym, że każdy ma prawo do swojego zdania, ale niech będzie w tym konsekwentny. Mam nadzieję, że osoby, które twierdzą, że zapłodnione jajeczko to już życie, którego nie wolno zabijać - tak jak wypowiadająca się tu wcześniej Dorota24 - są również wegetarianami, nie jedzą jajek i nie noszą niczego wykonanego ze skóry.

434

MagicPrincess - jestem za wyborem, gdy to możliwe. Nie za aborcją. W kwestii aborcji nie potrafię jednoznacznie zająć stanowiska. Z resztą jak już mówiłem to temat głównie dla kobiet, bo ich dotyczy. Osobiście każdej kobiecie doradzałbym żeby urodziła dziecko. Każdej sobie bliskiej kobiecie, bo obcej kobiecie nie śmiałbym nic sugerować. Jak już mówiłem wolność wyboru.

435

Anemonne napisał/a:

Ja absolutnie jestem za tym, że każdy ma prawo do swojego zdania, ale niech będzie w tym konsekwentny. Mam nadzieję, że osoby, które twierdzą, że zapłodnione jajeczko to już życie, którego nie wolno zabijać - tak jak wypowiadająca się tu wcześniej Dorota24 - są również wegetarianami, nie jedzą jajek i nie noszą niczego wykonanego ze skóry.

przesadzasz...
temat dotyczy aborcji a nie zabijaniu zwierząt bądź też ich konsumpcji

436 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2010-03-15 20:11:23)

Wiem czego dotyczy temat, ale ja mówię o "obrońcach życia", nawiązując do tematu. Jeśli ktoś twierdzi, że życie trzeba za wszelką cenę chronić, to dlaczego mamy być w tym wybiórczy?
Tym bardziej, że zabijane żywe zwierzę cierpi nieporównywalnie bardziej, niż, dajmy na to, pięciotygodniowy płód.

437

MagicPrincess nie przeczytałam całego wiersza. Nie mogłam...

Anemonne - chyba pierwszy raz na tym forum mam zupełnie odmienne stanowisko od Ciebie...

Kiedyś nie lubiłam dzieci, absolutnie nie miałam instynktu macierzyńskiego, nie chciałam dzieci i byłam wielką zwolenniczką aborcji. No bo jeśli ktoś nie jest gotowy/nie chce/nie może zapewnić godziwych warunków to po co ma mieć dziecko? Takie poglądy utrzymały mi się prawie do wieku 25 lat. I byłam święcie przekonana, że gdyby mi się niechciana ciąża przytrafiła to bym ją usunęła.
I baaach. Wpadka. Zaczęłam przypuszczać, że jestem w ciąży podczas delegacji, zaledwie 2 czy 3 dni po dniu, kiedy powinnam mieć okres. Mętlik w głowie, postanowiłam zrobić test zaraz po powrocie do Polski. Przekroczyłam próg mieszkania, zrobiłam test. Dwie kreski. I szok. Bo w tym momencie poczułam, że ja kocham tę kreskę na teście! Może słowo kocham jest trochę na wyrost ale specyficzna czułość, ciepło i myśl "ta istota jest moja"...

Jestem chora na wredną przewlekłą chorobę... Pierwsza wizyta u lekarza i brutalne słowa "wiesz, że obejmuje cię prawo do legalnej aborcji? Za to dziecko możesz zapłacić życiem, a zdrowiem to praktycznie na pewno". Nie wiem dlaczego, ale się nie przejęłam. Ja, zdeklarowana zwolenniczka aborcji myślałam o 6-tygodniowym zlepku komórek "jak mogę zabić własne dziecko?". Nie bałam się statystyk, które mówią, że z moją chorobą szanse na zdrowe dziecko są poniżej 50% (na chore też niewielkie - statystyki raczej zakładają niedonoszenie ciąży), nie bałam się konsekwencji dla własnego zdrowia, nie bałam się wizji zostania samotną matką (bo taka przyszłość mi się już wówczas klarowała)...

Urodziłam zdrową dziewczynkę. Cena za macierzyństwo była wysoka - organizm zaprotestował i w ciągu 3 lat zaliczyłam 10 pobytów w szpitalu, niektóre po kilka tygodni. Wiele miesięcy jest dla mnie mglistym wspomnieniem - koszmarny ból, świat białych sal lub przykuta do łóżka w domu... I smutek, że nie mogę się zajmować moją małą istotą tak jakbym chciała... Ani przez chwilę nie żałowałam. Gdybym wiedziała, przez co będę musiała przejść - podjęłabym taką samą decyzję. NIE WIERZĘ, że kobieta może poddać się aborcji dlatego, że ryzykuje swoim zdrowiem. NIE WIERZĘ, że kobieta może oddać dziecko poczęte podczas gwałtu. A jeśli nawet to zrobi - będzie żałowała przez całe życie

438 Ostatnio edytowany przez Dorota24 (2010-03-15 20:45:02)

A co by było gdyby Twoja mama pomyślała tak jak Ty? I w tym momencie Ciebie by nie było na świecie? Postaw sie w roli tego zarodka! Który według Ciebie nie jest żywą istotą a tylko fasolką. Przeczytaj w którym momencie zaczynan bić serce!
Vinnga pokazałaś naprawde piękną postawe.

439

Anemonne napisał/a:

Wiem czego dotyczy temat, ale ja mówię o "obrońcach życia", nawiązując do tematu. Jeśli ktoś twierdzi, że życie trzeba za wszelką cenę chronić, to dlaczego mamy być w tym wybiórczy?
Tym bardziej, że zabijane żywe zwierzę cierpi nieporównywalnie bardziej, niż, dajmy na to, pięciotygodniowy płód.

chyba jednak nie do końca... bo mowa tutaj o ŻYCIU LUDZKIM!
napisałaś też "zabijane żywe"- fakt, nie da się zabić czegoś co jest już martwe:] sprawa druga, nikt nie wie co i w jakim stopniu odczuwa pięciotygodniowy płód więc bałabym się użyć tu jakiegokolwiek porównania, tym bardziej do zwierzaka!

vinnga serdecznie gratuluję decyzji!!! i zdrowej córeczki;)

440

MagicPrincess - wg mnie kompletną arogancją jest uważanie życia ludzkiego, które jest dopiero zarodkiem lub płodem, za bardziej wartościowe od życia w pełni czującego zwierzęcia. Co i w jakim stopniu odczuwa pięciotygodniowy płód wiemy - nic nie odczuwa, bo nie ma jeszcze układu nerwowego, więc nie ma fizycznej możliwości czuć. Strasznie mierzi mnie przekonanie człowieka, że zwierzę może cierpieć bo ma służyć człowiekowi, a ludzkie życie jest w 100% wartościowe już od chwili poczęcia. Ohydne.

vinnga - Ty patrzysz na to na pewno z innej strony - patrzysz na to dojrzalej, Twoje poglądy są oparte na doświadczeniach. Jak najbardziej dopuszczam, że ja też mogę kiedyś zmienić zdanie, życie może zweryfikować moje poglądy. Też nie mam pewności, że gdybym teraz zaszła w ciążę, to usunęłabym ją (mimo, że absolutnie nie jestem jeszcze w żadnym stopniu gotowa na macierzyństwo) - nigdy nie wiemy, jak się zachowamy w danej sytuacji, dopóki nie zostaniemy w niej postawieni.

Ale żeby nie było - tak samo jak Rafix, nie jestem za aborcją, tylko za wolnym wyborem kobiety. Nie chciałabym, żeby ktoś obcy decydował o moim życiu (bo życie mojego dziecka to też część mojego życia). I nie podoba mi się wizja aborcji np. w takich przypadkach, kiedy głupia i pusta nastolatka zachodzi w ciążę, bo "zapomniała" o jakiejkolwiek antykoncepcji - uważam, że jeśli ktoś zachodzi w ciążę w wyniku własnej ignorancji i bezmyślności, powinien ponieść konsekwencje, ale jednak każda kobieta powinna mieć wybór, nawet taka.

441

Anemonne, ja cię rozumiem. Właśnie dlatego, że sama kiedyś miałam takie poglądy. W tym wątku przemawiają przeze mnie emocje, nie rozum. Nie potrafię nawet jednoznacznie powiedzieć, czy jestem przeciwniczką czy zwolenniczką aborcji. Za dużo uczuć mi się włącza. Niby uważam, że kobieta powinna mieć prawo wyboru ale z drugiej strony (odkąd sama jestem matką) te kilka komórek bez układu nerwowego uważam za człowieka... To może napiszę co bym chciała (nie zastanawiajcie się, proszę, nad realizmem tych życzeń wink ):
1. Chciałabym pełnej informacji i ułatwionego dostępu do antykoncepcji dla nastolatek
2. Chciałabym profesjonalnej opieki psychologicznej dla dziewczyn w ciąży "zagrożonej" aborcją
3. Chciałabym legalnej aborcji (paradoks tylko pozorny - wg mnie brak legalnej aborcji nie jest żadną przeszkodą dla kobiety, która chce usunąć ciążę, powoduje tylko to, że więcej głupich nastolatek, których na nielegalną nie stać lub nie wiedzą jak się za to zabrać, rodzi dzieci i zostawia na śmietniku)

Nie jestem żadną tzw. obrończynią życia. Jestem zwolenniczką kary śmierci. Uważam za to, że większość kobiet nie usunie ciąży, mimo, że teoretycznie popierają aborcję i uważają, że by to zrobiły. Nie umiem opisać uczuć, jakie mi się pojawiają, kiedy myślę o zabijaniu płodów w zaawansowanej ciąży. Jestem wściekła, kiedy pomyślę, że tyle kobiet stara się o dziecko, podczas gdy wiele noworodków umiera porzuconych. No i pod koniec postu skrystalizował mi się jednak pogląd: jestem przeciwniczką aborcji. Dziecko można urodzić i oddać. Noworodek z jasną sytuacją odnośnie praw rodzicielskich ma praktycznie 100% szans na adopcję. A jego biologiczna matka ma 9 miesięcy na podjęcie decyzji czy tego człowieczka chce wychowywać czy nie. Tylko w przypadku, kiedy ciąża zagraża matce kobieta powinna mieć prawo wyboru. I jestem pewna, że niewielki procent kobiet wybrałby w takiej sytuacji aborcję...

Chyba wyszedł mi najbardziej niezrozumiały post mojego autorstwa na tym forum smile

442

Wracając do pewnej wypowiedzi...nastolatki odpowiadają za seks i jego konsekwencje a za nastolatki powinni brać odpowiedialność rodzice?!!!! wydaje mi sie ,że w przypadku aborcji wiek nie gra roli...Częso bywa tak ,że mlode matki  są dwa razy lepszymi matkami niż te starsze....co chwilę się słyszy w mediach o takich rzeczach...Jestem za aborcją ale tylko w przypadku gwałtu, nieuleczalnej choroby...w innych przypadkach nie ....niechciane dzieci ?nie wiem...je jestem mlodą mamą ,nie planowałam zajścia w ciążę chociaż i tak się zabezpieczaliśmy...nie wyobrzam sobie życia bez mojego maleństwa a co dopiero usunięcia...

443

Mówimy tylko o tym, że kobieta ma wybór. A czemu ta mała istota nie może mieć wyboru. Czemu to kobieta decyduje za siebie i dziecko? Jeśli niechce dzecka to niech je odda w szpitalu, a bardzo szybko zaopiekuje się nim jakaś rodzina która pragnie dzieciątka z Całego serca!
Jeśli kobieta przeprowadza u siebie aborcje, to powinna już nigdy więcej nie  móc mieć dzieci. To powinna być kara za morderstwo.

444

Zgadzam się z Dorotą24:)

445

Dość często zdarza się właśnie, że taką karę ponosi...

446

vinnga, i ja również w pełni rozumiem Twoje stanowisko smile Jest ono całkowicie uzasadnione i poparte doświadczeniem, więc na pewno też o wiele bardziej ugruntowane niż moje. Ja kompletnie nie wiem, jak bym postąpiła w przypadku niechcianej ciąży, dlatego bardzo dbam o antykoncepcję, ale jeśli przyszłoby co do czego - chciałabym po prostu mieć wybór, nie musząc robić tego gdzieś "po kątach".

Dorota24 napisał/a:

Mówimy tylko o tym, że kobieta ma wybór. A czemu ta mała istota nie może mieć wyboru. Czemu to kobieta decyduje za siebie i dziecko?

Z tego samego powodu, dla którego rodzice decydują o dziecku do 18 roku jego życia (w niektórych wypadkach kilka lat krócej). Płód nie ma możliwości powiedzenia, czy chce żyć, za to matka może podjąć decyzję, czy chce urodzić, czy nie. Podejrzewam, że jeśli mnie by "usunięto" z łona mojej matki przed urodzeniem, to bym i tak nie miała bladego pojęcia, że mogłabym żyć, w związku z czym nie mogłabym niczego żałować.

Dorota24 napisał/a:

Jeśli kobieta przeprowadza u siebie aborcje, to powinna już nigdy więcej nie  móc mieć dzieci. To powinna być kara za morderstwo.

Oczywiście masz prawo do własnego zdania i nikogo nie potępiam, ale, jak już wspomniałam, podobnie w takim razie powinno się podchodzić do mordowania zwierząt. One też czują i żyją, a nie są wcale mniej rozumne niż płód czy malutkie dziecko.

447

piszecie o wolnym wyborze:
czy wybór kobiety zgwałconej jest wolny??- może być dokonywany w szoku..
dalej w przygnębieniu- co dam mu jeść jak sama nie jestem w stanie się utrzymać..

Jestem za antykoncepcją- za uświadomieniem dziewczyn, chłopaków.

Czy temat aborcji dot. głównie kobiet- nie sądzę- są one również dokonywane w rodzinie.

Temat jest ciężki, kontrowersyjny każdy rozsądzi wg. siebie- na razie teoretycznie.

448

Dla tych, którzy popierają aborcję i uważają, że współczesne kobiety mają prawo ZABIJAC, bo "takie mamy czasy" polecam film "Niemy Krzyk". Tak właśnie wygląda aborcja. I nic- brak warunków, miłości, trafienie do domu dziecka nie tłumaczy tak okropnych zbrodni. Nie jestem przesadnie wierząca, ale będąc przeciwnym aborcji wystarczy byc po prostu człowiekiem. A kobiety, które usunęły ciąże (pomijając zagrożenia, gwałty) niech mają cholerne poczucie winy do końca życia. Wszystkie poglądy psują się przez naszą współczesnośc i zamiast rozwijac się, dążymy do dehumanizacji właśnie przez coś takiego!!!!

449

Ciesze się, że większość młodych kobiet ma takie poglądy. Naprawdę. Myślałem, że wśród Was panują bardzie liberalne poglądy, ale to bardzo dobrze, że ludzkie życie stanowi ciągle ogromną wartość. Zgadzam się z większością poglądów tutaj. Z drugiej strony ciągle mógłbym zrozumieć kobietę, która dokona aborcji w uzasadnionej obawie utraty własnego życia albo poczętego w wyniku gwałtu. Do takich ekstremalnych przypadków odnosiłbym to prawo wolnego wyboru, o którym mówiłem. Naprawdę łatwo się decyduje za kogoś siedząc przed monitorem. Ale potraficie sobie wyobrazić jak może się czuć zgwałcona kobieta będąca w ciąży? Myślę, że nikt nie potrafi. Wystarczy sobie pomyśleć, że taka kobieta może nie czuć się gotowa na macierzyństwo. Do tego często podkreśla się, że takie kobiety chcą usunąć ciążę, bo po prostu traktują płód jako wspomnienie po czymś, o czym chciałyby zapomnieć na zawsze. Myślę, że nikt nie chciałby aby w takiej sytuacji decydował za niego ktoś inny. Tak samo obawa utraty życia. Jako facet nie potrafię sobie wyobrazić większej wartości niż życie. Gdybym wiedział, że moja ukochana decyduje się urodzić mimo realnego i poważnego ryzyka utraty własnego życia, dziwnie bym się z tym czuł. Nie wiem czy potrafiłbym się z tym pogodzić.

vinnga - piękna postawa i podziwiam Cię. Moja siostra długo starała się o dziecko i teraz jest najszczęśliwszą osobą na świecie. A ludzie nieraz z takich błahych powodów rezygnują z tego szczęścia. Jednak zrozumieć należy jedno. Jeśli kategorycznie zabroni się aborcji, to będzie dokonywać się więcej takich zabiegów niż gdyby pod pewnymi wyraźnie i dość kategorycznie sformułowanymi przypadkami była dopuszczalna. Po prostu Ci, którzy chcą tego dokonać, to zrobią to nielegalnie. Natomiast w przypadku gdyby było to możliwe legalnie, to zawsze jakiś poważny odsetek Pań uda się odwieść od tego zamiaru. Choćby po takiej rozmowie z psychologiem, o której wspominałem.

alaclaudie - jasne, że w jakimś stopniu sprawa dotyczy też facetów. Tylko, że dla mnie facet który namawia kobietę do aborcji, to po prostu egoistyczna świnia. Zgadzam się w 100%, że niech każdy rozsądzi wg swojego sumienia.

450

Polecam film "Niemy krzyk". Zanim ktoś zdecyduje się na takie okrutne posunięcie argumentując je złą sytuacją ekonomiczną czy też zwykłą niechęcią do macieżyństwa.

451 Ostatnio edytowany przez Dorota24 (2010-03-16 13:20:38)

Dorota24 napisał/a:

Mówimy tylko o tym, że kobieta ma wybór. A czemu ta mała istota nie może mieć wyboru. Czemu to kobieta decyduje za siebie i dziecko?

Anemonne napisał/a:

Z tego samego powodu, dla którego rodzice decydują o dziecku do 18 roku jego życia (w niektórych wypadkach kilka lat krócej). Płód nie ma możliwości powiedzenia, czy chce żyć, za to matka może podjąć decyzję, czy chce urodzić, czy nie. Podejrzewam, że jeśli mnie by "usunięto" z łona mojej matki przed urodzeniem, to bym i tak nie miała bladego pojęcia, że mogłabym żyć, w związku z czym nie mogłabym niczego żałować.

Ale jeśli Bóg daje komuś ten PŁÓD jak to określasz to ma w tym jakiś zamierzony cel. Nie daje go po to aby go zabijać. "Akurat zachciało mi się bzykać, no i masz niefart zaszłam w ciąże. Ale to co w razie czego usune. Przecież ja moge decydować bo tan "zlepek komórek" to przeciez nie człowiek!" Czy to nie brzmi śmiesznie? To od samego początku jest żywa istota! I tak trasktuje ją kościół. To jest takie samo morderstwo jak w przypadku zabicia noworodka!!! Ono tez było kiedyś tylko "zlepkiem komórek"!

Dorota24 napisał/a:

Anemonne napisał/a:

Oczywiście masz prawo do własnego zdania i nikogo nie potępiam, ale, jak już wspomniałam, podobnie w takim razie powinno się podchodzić do mordowania zwierząt. One też czują i żyją, a nie są wcale mniej rozumne niż płód czy malutkie dziecko.

A co do kary za aborcje. Tak taka powinna właśnie ona być! Nie chciałaś dziecka gdy Ci Bóg je dawał, zabiłaś je. Nie będziesz matką już nigdy! Ale Bóg jest miłosierny. Tylko my ludzie nie! Bawimy się w pana życia i śmierci. Poczytaj biblie. Czy jest w niej mowa o wegetarianizmie? Bo ja nigdzie tego tematu nie znalazłam.

452

Dorotko, chciałabym zwrócić uwagę na jedną rzecz. Każdy ma prawo do własnego wyboru i osądu, również w kwestii wiary. To, czy kobieta zachodząc w ciążę i rozważając aborcję bierze pod uwagę boską ingerencję czy nie to jedna sprawa - a prawo - druga. Nie każda kobieta musi być katoliczką, za to dla każdej musi istnieć ustawa.

Nie dla każdego człowieka podstawą kręgosłupa moralnego musi być Biblia. Na tym świecie jest więcej niż jeden, katolicki punkt widzenia i nie nam rozsądzać, który jest "słuszny", bo wiara nie polega przecież na zbieraniu dowodów słuszności, ale wierzeniu. I w tym temacie ponownie każdy wybiera sam, w co wierzy, a naszym poniekąd obowiązkiem jest uszanować czyjąś odmienność wyznania.
Dodam, że uszanować to zaakceptować, a akceptacja to zgoda na brak zmian.

Oczywiście, zgodzę się z tym, że podejście kobiety "Jak zajdę to usunę" jest straszne w skutkach i absolutnie nieodpowiedzialne. Istnieje antykoncepcja, do której dostęp jest na tyle swobodny, że aborcji nie zalicza się do podstawowych metod zapobiegania posiadaniu dziecka.
Zgodzę się także z tym, że kobiety, które zastanawiają się nad aborcją nie powinny być pozostawiane samym sobie, bez opieki psychologicznej i lekarskiej, bo to zwyczajnie grozi ich zdrowiu i życiu. Zwróciłabym jednak uwagę na coś, co rzuciło mi się w oczy w tym wątku - piętnowanie to nie jest forma pomocy... Niezależnie od tego, kto jaki pogląd reprezentuje.

453

Ja nie mam nic przeciwko innym religiom. Ale nie słyszałam o religi, która popiera zabijanie bezbronnych dzieci. Po prostu jeśli ktoś komentuje moje poglądy, ja mam prawo skomentować jego poglądy.
Niestety w dzisiejszym świecie traktuje sie aborcje jak antykoncepcje.

454 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2010-03-16 16:19:43)

Doroto, nie wierzę w Boga ani tym bardziej nie wyznaję "nauk" kościoła, więc nie mogę ustosunkować się do Twojego komentarza - po prostu za bardzo się tu mijamy.
I uważam, że to, że czegoś nie ma w biblii, nie oznacza, że nie jest to dobre. Tym bardziej, że w biblii zdaje się nie ma nic o aborcji. Ja wprawdzie nie jestem wegetarianką, ale o wiele bardziej boli mnie cierpienie zwierząt, niż usunięcie "zlepka komórek" z ciała kobiety, bo ten zlepek NIC NIE CZUJE i nie ma świadomości, a zwierzę fizycznie cierpi znacznie bardziej. A skoro już jesteśmy przy biblii - jest tam napisane między innymi, że Bóg nakazał nam miłować i szanować naszych "mniejszych braci".

I absolutnie NIE popieram podejścia typu "jak zajdę to usunę".

455

hana napisał/a:

Usunięcie ciąży powinno być legalne. To indywidualna decyzja i nasze sumienie. Jak ktoś może rozporządzać naszym ciałem.
Tyle się mówi o zabijaniu nienarodzonych dzieci a czy ktoś myśli o tych kobietach, które mają problem, bo nie chcą tego dziecka.
O nich się zapomina a one są i już żyją od dawna.
Coraz częściej dzieci rodzą dzieci. Gdyby aborcja była legalna tych porodów było by mniej. Ciąża w gimnazjum to coraz częstrze zjawisko. Dlaczego zmusza się te biedne dziewczyny do przyspieszonej dorosłości. Ktoś powie, że są same sobie winne. Może i tak ale każdy powinien mieć drugą szansę.
Jeśli mamy być już tacy drobiazgowi to pytam: czy stosunek przerywany nie jest w pewnym stopniu zabijaniem nienarodzonych dzieci?
To jest jakiś obłęd! pozwólmy kobietom decydować o ciąży. To nasze ciało!!! Nasze sumienie!!!

Nie zgadzam się z tym.. Robić to one mogą jak dorosłe tak? powinne też myśleć racjonalnalnie jak już do czegoż dochodzi. a później ryczą po kątach że zabiły dziecko... Bezsens totalny... jeśli chodzi o te młode. w tym przypadku nie ma czegoż takiego jak druga szansa... a jeśli chodzi o gwałt i w wyniku tego kobieta może zajść w ciąże to jest tabletka 72h. i problem rozwiązany. jestem przeciwko aborcji..

Posty [ 391 do 455 z 566 ]

Strony Poprzednia 1 5 6 7 8 9 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Usunięcie ciąży

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024