Ciekawostki o Islamie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Ciekawostki o Islamie

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 86 z 86 ]

66

Odp: Ciekawostki o Islamie
Priscilla napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Super zachowaj swoja inteligencje dla siebie:D na sadzie Ostatecznym NIE bedzie Ci ona potrzebna. Ja wole przestrzegac zasad Islamu i pelnic wole Boga.

Ale dlaczego mam ją zachowywać dla siebie, to byłoby nie fair w stosunku do osób, które mogą skorzystać wink

I mylisz się, bo nawet na sądzie ostatecznym inteligencja jest nam sprzymierzeńcem, bo zanim tam trafimy, to dzięki niej dochodzimy do określonych wniosków, które pozwalają lepiej rozumieć, czego wybrana przez nas religia i Bóg naprawdę oczekują, a nie co nam się wydaje, a niekoniecznie zgodne jest z prawdą. Lepiej też rozumiemy słowo, które można różnie interpretować i cudza interpretacja może być obarczona dużym błędem. Wiedzę najlepiej jest czerpać ze źródła, ale to trzeba rozumieć.

A to jaka religia wg Twojej inteligencji jest ta prawdziwa wiara?

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-07-19 16:55:26)

Kosciol naucza,ze Jezus(pbuh( jest Bogiem, bo powiedzial w Biblii "ja i Ojciec jedno jestesmy ". Jezus nie twierdzil, ze jest rowny Bogu,lecz stwierdzil "ze sa jedno w misji jaka powierzyl Bog Jezusowi". Szkoda tylko ,ze Kosciol nie czyta calych rozdzialow, bo tak samo Jezus sie modlil o swoich apostlow "spraw Ojcze, aby wszyscy byli jedno". Czy w takim razie apostolowie to tez sa doslowni Bozy Synowie? Na rowni z Bogiem? Oczywiscie, ze NIE Jezus nigdy nie powiedzial "Jestem Bogiem" nie ma w Biblii zadnego stwierdzenie z ust Jezusa "ze jest on Synem Bozym". Jezus nazywa siebie Synem Czlowieczym.
Kosciol twierdzi, ze Bog jest Jeden w Trzech Osobach. To w takim razie
1. Czy jak Maryja zaszla w ciaze to zaszla w ciaze z Bogiem i Jezusem (Ojcem i Synem)
2. Czy Maryja urodzila Boga Ojca i Boga Syna Bozego?
Tez zobaczcie jak niepowaznie Kosciol traktuje Boga. Boga musiala urodzic kobieta(czlowiek), Bog byl karmiony piersia,Bog byl wychowany przez ludzi.
3. Czy jak Jezus umarl na krzyzu to umarl Syn i Ojciec, skoro wg Kosciola Bog jest Jeden w Trzech Osobach?
W Islamie Bog jest Wszechmogacy, potezny. W Chrzescijanstwie Bog jest sprowadzony do niemowlecia,ktorym musieli zajmowac sie ludzie. Wiara w grzech pierworodny to jest bajka. Zaden Zyd studiujacy Tore oraz caly ST nie wierzy w te banialuki o grzechu pierworodnym. Kosciol tez sie pogubil w klamstwach, bo twierdzi "ze ofiara Jezusa na krzyzu byla doskonala" po czym bredzi, ze "kazdy sie jeszcze musi oczyscic z grzechu pierworodnego po narodzeniu "
To w takim razie Jezus umarl zmywajac grzech pierworodny u wszystkich pokolen, czy wszyscy nadal sie rodza z tym grzechem,co czyni ofiare Jezusa niedoskonala i bez sensu,no skoro kazdy nadal dziedziczy grzech Adama i Ewy to napiszcie mi po co Jezus umarl za ten grzech pierworodny? Czy umarl na krzyzu by otworzyc nam Niebo, bo rzekomo bylo zamkniete? Tez NIE. Bo Enoch, Eliasz i Mojzesz byli juz dawno w Niebie zanim Jezus sie narodzil.
Islam jest droga Prawdy. Wiary w Jednego Boga. Bog w Biblii mowi "nie bedziesz mial bogow cudzych obok mnie" "nikomu nie oddam swojej chwaly" "nie ma obok mnie innego" "tylko Ja daje zbawienie".
Jezus (pbup) powiedzial "sluchaj Izraelu Bog jest twoim Bogiem Jedynym ". Gdy bogaty czlowiek przyszedl do Jezusa z pytanie "Nauczycielu (nie o moj Boze,nie o moj Panie) lecz nauczycielu, co mam czynic by osiagnac zycie wieczne". Czy Jezus odpowiedzial
A. Zeby pojsc do Nieba to musisz uwierzyc,ze ja jestem Bogiem Synem Bozym,ze umre za twoje grzechy i, ze jestes zbawiony przez laske, a uczynki sie nie licza takze sie nimi nie chwal "
Czy powiedzial
B." Jezeli chcesz osiagnac zycie wieczne,zachowuj przykazania "
Odpowiedz znajdziecie w Biblii

68

JuliaUK33 napisał/a:

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Ja nie pisałam o jedynej słusznej religii, ale o właściwym rozumieniu tej, którą się wybrało.

69 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-07-19 17:27:34)

Priscilla napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Ja nie pisałam o jedynej słusznej religii, ale o właściwym rozumieniu tej, którą się wybrało.

Nie moze byc,ze WSZYSTKIE religie sa prawdziwe. Wlasciwie zrozumiec mozna np Hinduizm. Czy to znaczy, ze Hindusi, ktorzy wlasciwie zrozumieli Hinduizm na Sadzie Ostatecznym pojda do Nieba? Oczywiscie, ze NIE.Do raju pojda tylko Ci,ktorzy wierzyli w Jednego Boga,tylko do Boga sie modlili oraz pelnili dobre uczynki.

70

JuliaUK33 napisał/a:

Nie moze byc,ze WSZYSTKIE religie sa prawdziwe.

Oczywiście, że może. Dla każdego właśnie ta religia, którą świadomie wybrał, jest tą prawdziwą.

71

Wiekszosc Chrzescijan nie przeczytalo,ani nawet nie czyta Biblii. Wiekszosc Chrzescijan po stwierdzeniu"ze Jezus MA BOGA" a nie Jezus JEST Bogiem nie moze w to uwierzyc i jest tym zaskoczona.
Jezus powiedzial "sluchaj Izraelu Bog jest naszym Bogiem Jedynym"(Marka 12:29).
Jezus NIE powiedzial "sluchaj Izraelu Bog jest naszym Bogiem, a ja jestem Jego Synem Bozym" albo "sluchaj Izraelu ja i Bog jestesmy waszym Bogiem "
Jezus wyraznie zaznaczyl, ze MA Boga mowiac "NASZYM"

Jezus spojrzal w Niebo i modlil sie. Stwierdzil "ze Bog jest Jedynym prawdziwy Bogiem". To stwierdzenie przekresla Trojce Swieta. Jezus rzekl "oto jest zycie wieczne,aby uwierzyli w Ciebie Jedynego Boga i w Jezusa Chrystusa, ktorego poslales"(Jana 17:3)
Muzulmanie rozumieja te slowa doskonale. Jezus stwierdzil, ze Bog jest Jedyny, a on jako prorok zostal poslany przez Boga do Izraela. Wiara w Jezusa polegala na tym, ze Izrael mial zachowac nauki Jezusa,aby dostac sie do raju.

W Marka 10:18 Jezus pyta "dlaczego nazywasz mnie dobrym?. Nikt nie jest dobry oprocz Boga"

Jezus powiedzial "ide do Boga mojego i Boga waszego. Do Ojca mojego i Ojca waszego" (Jana 20:17).

Jesus na oskarzenia o bluznierstwo mowi do uczonych sam o sobie "czlowiek,ktory mowi wam prawde uslyszana od Boga"(Jana 8:40)
Jesus sam siebie nazywa czlowiekiem I przyznaje po raz kolejny ,ze MA BOGA,a nie ze JEST BOGIEM

Piotr apostol przemawiajac do tlumu po Zeslaniu Ducha Swietego "sluchajcie mezowie Izraela ten Jezus z Nazaretu CZLOWIEK poslany od Boga, ktory moca Boza czynil rozne cuda" (dzieje apostolskie 2:22).
Koran Jezus mowi o sobie " Przyszedlem dac znak od Waszego Pana. Z woli Boga ulepie wam z gliny ptaka  i tchne w niego zycie tak,ze stanie sie prawdziwy. Uzdrowie slepych, tredowatych i ozywie martwych-wszystko to z woli Boga"
Jezus w Biblii " nic sam z siebie nie moge uczynic,wszystko co czynie,czynie z woli Tego,ktory mnie poslal "
Dodatkowo Piotr po Zeslaniu Ducha Swietego stwerdza "ze Jezus jest SLUGA Boga". Piotr mowi " Bog Abrahama, Izaaka i Jakuba Bog naszych przodkow uwielbil swojego SLUGE Jezusa Chrystusa"
Gdy Piotr nazwal Jezusa Synem Bozym Jezus zabronil mu tego rozpowiadac(to bylo jeszcze zanim Duch Swiety wstapil na apostolow) . Po zeslaniu Ducha Swietego Piotr nazywa Jezusa czlowiekiem i sluga Boga

Jesus modlil sie cala noc do Boga. Jak Bog moze sie modlic do siebie?

72 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-07-19 19:45:08)

Priscilla napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Nie moze byc,ze WSZYSTKIE religie sa prawdziwe.

Oczywiście, że może. Dla każdego właśnie religia, którą świadomie wybrał, jest tą prawdziwą.

Wlasnie pokazalas swoj brak inteligencji big_smile. Dla kazdego czlowieka TAK, ale NIE dla Boga. Dlatego trzeba szukac prawdziwej wiary, bo TYLKO jedna wiara jest prawdziwa. Nie moga byc wszystkie religie prawdziwe. Niby dlaczego ludzie,ktorzy zamiast czcic Boga czcili i modlili sie do ludzi(katolicy do swietych) i hindusi (do zwierzat) maja byc wpuszczeni do raju? Bo oni powiedzieli "ze to jest prawdziwa religia WG NICH SAMYCH to Bog wg nich MUSI sie im podporzadkowac i uznac wszystkie religie za prawdziwe, bo LUDZIE mowia "ze wg kazdego ich religia jest prawdziwa "... nie Bog nie bedzie sie podporzadkowywal ludziom, ze wszyscy sobie stwierdza "moja religia jest prawdziwa " to tak akurat jest i bedzie jak kazdy pierdnie- tak Bog uczyni kazda religie prawdziwa big_smile. Nie wejdzie do raju NIKT kto nie oddawal czci TYLKO Bogu i TYLKO do Boga sie modlil, nie wejdzie do raju nikt kto nie pelnil dobrych uczynkow, tylko pelnil zlo na swiecie . Muzulmanie sa na drozdze prostej do Boga . TYLKO do Boga sie modlimy i TYLKO Boga czcimy oraz pelnimy dobre uczynki... hindusom ani innym poganskim religiom nie pomoga ich zwierzeta, a Chrzescijanom nie pomoze ZADEN swiety. Wszyscy stana przed Bogiem na Sadzie Ostatecznym i gdyby tak bylo, ze kazda religia jest prawdziwa, bo kazdy tak twierdzi "ze jego religia jest prawdziwa" to w zasadzie po co Sad Ostateczny? Kazdego Bog musial by wpuszczac do raju wg Twojego logicznego myslenia big_smile

73 Ostatnio edytowany przez Sliwa54 (2024-07-19 19:52:08)

JuliaUK33

Mam do Ciebie pytanie. Zwyczajnie poczytałam kilka Twoich postów/tematów (pobieżnie) - rzucają się na forum w aktualnych tematach.

Zaznaczę, że jestem osobą niewierzącą w żadną religię czy boga. Chociaż wymiar duchowy jest mi bliski.

No przechodząc do sedna pytania: Co Cię przekonało do tej religii? Jak Twoje życie religijne wyglądało wcześniej? W końcu dlaczego masz taką silną potrzebę opowiadania o tym na forum? I co do ostatniego pytania to bez złośliwości z mojej strony. Czysta ciekawość.

74 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-07-19 20:04:56)

Sliwa54 napisał/a:

JuliaUK33

Mam do Ciebie pytanie. Zwyczajnie poczytałam kilka Twoich postów/tematów (pobieżnie) - rzucają się na forum w aktualnych tematach.

Zaznaczę, że jestem osobą niewierzącą w żadną religię czy boga. Chociaż wymiar duchowy jest mi bliski.

No przechodząc do sedna pytania: Co Cię przekonało do tej religii? Jak Twoje życie religijne wyglądało wcześniej? W końcu dlaczego masz taką silną potrzebę opowiadania o tym na forum? I co do ostatniego pytania to bez złośliwości z mojej strony. Czysta ciekawość.

Wczesniej bylam katoliczka modlilam sie do Maryji i do swietych "bo tak nauczal Kosciol". To bylo zanim uczciwie siadlam i zaczelam czytac Biblie.  Po przeczytaniu Biblii przeszlam na Islam. Ja zanim zaczelam czytac Biblie modlilam sie do Boga "zebym byla dobra Chrzescijanka" kiedy skonczylam czytac Biblie wiedzialam "ze Islam jest prawda". To Biblia sprawila, ze przeszlam na Islam.  Gdyby kazdy Chrzescijanin uczciwie usiadl i przeczytal cala Biblie od strony pierwszej do strony ostatniej(sam tylko tekst biblijny) to tez by przeszedl na Islam. Pisze o Islamie, zeby przekazac Prawde jaka sama poznalam.

75

A to ciekawe jak dwoje ludzi różnie może reagować na wgryzienie się w biblię.

Ja też byłam przez kilka lat bardzo zagorzałą katoliczką. Samo przyszło. Nie jestem z rodziny bardzo katolickiej chociaż wszelkie sakramenty przyjęłam i rodzice gonili aby chodzić do kościoła co tydzień ... . Już w dorosłym życiu przyszła zmiana. Bardzo udzielałam się w kościele katolickim np. organizując rekolekcję dla kobiet. Wtedy przyjmowałam tłumaczenie biblii wg katolików za prawdę i się w to nie wgryzałam.

Przyszedł jednak dzień kiedy zaczęłam się wgryzać, zauważać bezsens i sprzeczności  i zostałam osobą niewierzącą.

76

JuliaUK33 napisał/a:

Wczesniej bylam katoliczka

Tak gwoli ścisłości - dalej jesteś. Żeby przestać, to musiałabyś dokonać apostazji.

77

Sliwa54 napisał/a:

Ja też byłam przez kilka lat bardzo zagorzałą katoliczką. Samo przyszło. Nie jestem z rodziny bardzo katolickiej chociaż wszelkie sakramenty przyjęłam i rodzice gonili aby chodzić do kościoła co tydzień ... . Już w dorosłym życiu przyszła zmiana. Bardzo udzielałam się w kościele katolickim np. organizując rekolekcję dla kobiet. Wtedy przyjmowałam tłumaczenie biblii wg katolików za prawdę i się w to nie wgryzałam.

Przyszedł jednak dzień kiedy zaczęłam się wgryzać, zauważać bezsens i sprzeczności  i zostałam osobą niewierzącą.

No widzisz mimo  ze poszlismy roznymi drogami to jednak zgadzamy sie w tym, ze sama Biblia odwiodla nas od Chrzescijanstwa.

78

Julcia, ty nawet nie rozumiesz tego, co czytasz, to jak chcesz to rozumieć? Że nie wspomnę o tym, że jak cię poprzedni facet puścił kantem żeniąc się na urlopie, o czym nie miałaś bladego pojęcia, a który też był muzułmaninem, to psy na islamie wieszałaś i deklarowałaś powrót do chrześcijaństwa, którego broniłaś zawzięcie. Przyszedł kolejny śniady muzułmanin, z którym rzekomo zaciążyłaś uprawiając seks na pierwszym spotkaniu i teraz wielki powrót i uczona w piśmie.

A wiesz, że muzułmanie mogą powiedzieć wszystko i mogą kłamać do woli w imię walki z niewiernymi i ich nawracania? Bo taqiyya i takie barwy przybiera, choć teoretycznie nie powinna.

https://www.france24.com/en/20130313-ta … ists-jihad

79 Ostatnio edytowany przez Sliwa54 (2024-07-19 20:51:22)

JuliaUK33 napisał/a:
Sliwa54 napisał/a:

No widzisz mimo  ze poszlismy roznymi drogami to jednak zgadzamy sie w tym, ze sama Biblia odwiodla nas od Chrzescijanstwa.

A jak to się stało, że zostałaś muzułmanką? Gdzie żyjesz i jak tam się znalazłaś?

80

Z innych ciekwostek o Islamie - wiesz, ze słowo "Allah" zostało przez muzułmanów zapożyczone od chrześcijan i żydów? Bo w niektórych językach (arabski i jego dialekty) lokalnych oznaczało ono właśnie Boga.

Islam rozpowszechnił się dlatego, że Koran był pisany w dialekcie lokalnym. Natomiast Biblia nie.

I taki mały pstryczek - w odniesieniu do Boga starotestamentowego chrześcijanie powinni używać słowa "Allah". smile

https://www.jezus.pl/czytelnia/czy-alla … sama-osoba

81

ISLAM( czyli po arabsku poddanie sie woli Boga). Wiara w Jednego Boga(Allah oznacza po arabsku Bog). Arabscy Chrzescijanie maja w Biblii Allaha zapisanego jako Boga. Bo Allah to Bog ten sam co w Biblii. Prorok Mohamet(pbup) nauczal ludzi o Islamie Islamie czyli nauczal "ze Bog jest Jeden". Tak samo nauczal Jezus "sluchaj Izraelu Bog nasz jest Bogiem Jedynym". Tak nauczal Mojzesz, ze Bog jest Jeden. Tak wierzyli i nauczali wszyscy inni prorocy.

Mahomet(pbup) urodzil sie w miescie Mekka byl potomkiem Ismaila pierwszego syna Abrahama. Abraham mial dwoch synow Izaaka i Ismaila. Od Izaaka Izaaka pochodza Zydzi od Ismaila Arabowie. Bog w Biblii blogoslawil dwom synom. Ismail wg Biblii wierzyl w Jednego, prawdziwego Boga. Bog blogoslawil go licznym pokoleniem 12 ksiazetami,ktorzy utworzyli narody arabskie. Prorok dostal objawienie Koranu

Koran to swieta Ksiega Islamu. Byl objawiany przez Archaniola Gabriela fragmentantami kazdegi roku w miesiacu Ramadan. Allah zeslal Koran dla swiata,by kazdy powrocil na droge prosta do Boga

Allah(po arabsku Bog) oznacza Bog Jedyny. Jezus powiedzial "sluchaj Izraelu Bog nasz jest Bogiem Jedynym". Wiara w Boga Jedynego to najwazniejszy pilar Islamu

82

Jack Sparrow napisał/a:

Z innych ciekwostek o Islamie - wiesz, ze słowo "Allah" zostało przez muzułmanów zapożyczone od chrześcijan i żydów? Bo w niektórych językach (arabski i jego dialekty) lokalnych oznaczało ono właśnie Boga.

Islam rozpowszechnił się dlatego, że Koran był pisany w dialekcie lokalnym. Natomiast Biblia nie.

I taki mały pstryczek - w odniesieniu do Boga starotestamentowego chrześcijanie powinni używać słowa "Allah". smile

https://www.jezus.pl/czytelnia/czy-alla … sama-osoba

Tak. Arabscy Chrzescijanie uzywaja slowa Allah na okreslenie Boga. Allah jako Bog jest zapisany rowniez w arabskiej Biblii(mozna sprawdzic wystarczy w google pisac" Allah in arabic Bible" i kliknac na images(obrazy).

83

5 filarow Islamu jest najwazniejszym obowiazkiem do przestrzegania w Islamie. Pierwszy to wyznanie wiary (szahada) ten pilar to wstep do Islamu. To tak jakby sobie wyobrazic otwarte drzwi na ktorych pisze "Islam" gdy czlowiek wypowiada szahade to wchodzi przez te drzwi do pokoju zwanego Islamem. Pozostale 4 pilary Islamu to cos co kazdy wyznawca Islamu praktykuje. Modlitwa to drugi najwazniejszy pilar po wyznania wiary

Modlitwa muzulmanka to salat lub salah. Trzeba sie modlic 5x dziennie. Nazwy modlitwy to Fajr(odmawiana przed wschodem slonca), zuhr(w poludnie),Asr(po poludniu) Maghrib po zachodzie slonca oraz Isha w pierwszej polowie nocy. Kazda modlitwa daje blogoslawienstwa od Boga. Kazdy kto odmawia salah powinien byc czysty i odpowiednio ubrany, miejsce do modlitwy tez powinno byc czyste. Modlic sie trzeba w kierunku Mekki po arabsku

Mekka jest miastem w Arabii Saudyjskiej. Jest najwazniejszym miastem Islamu. Tylko muzulmanie maja dostep do Mekki. Nie wejdzie tam nikt inny oprocz Muzulmanow. Tam prorok Muhammad(pbup) dostawal kazdego roku objawienia Koranu

84

Pierwsze obiawienie Koranu to wersy pierwsze piec wersetow z Al- Alak.

Al Fatiha to tez jeden z pierwszych objawien Koranu. Jest to pierwszy rozdzial (surah) otwierajaca Koran oraz obowiazkowa czesc modlitwy. Sura ta wychwala Jedynego Boga i prosi o doprowadzenie ludzi do prawdziwej wiary. "W Imie Boga Milosiernego i Litosciwego" tymi slowami zaczyna sie prawie kazdy rozdzial Koranu

85

Slowo Muzulmanin oznacza kazdego kto jest poddany woli Boga(Islam to po arabsku poddanie sie woli Boga). Wg Islamu nawet Ci,ktorzy przed objawieniem Koranu byli poddani woli Boga wyznawali Islam.
Jesus(pokoj niech bedzie z nim) byl poddany woli Boga. Jezus modlil sie "nie moja,lecz Twoja wola niech sie stanie". Wg Biblii Jezus upadl twarza na ziemie i modlil sie. W takiej samej pozycji modla sie muzulmanie. Chrzescijanscy malarze zaczeli przestawiac Jezusa kleczacego ze zlozonymi rekami.  NIE jest to i nigdy nie byla pozycja do modlitwy jaka modlili sie prorocy ani Jezus. Pozycja ta wziela sie z poganskiego Rzymu oraz od Hinduizmu. Rytual umycia sie przed modlitwa byl znany w ST i jest opisany w prawie Mojzesza

86

JuliaUK33, jako jeszcze niedoszła hobbystka arabistyki (z braku czasu) mogę tobie polecić:
-"Podstawy wiedzy muzułmańskiej" Sejfettina Jazydżego
-"Podstawowe wiadomości o islamie" Janusza Daneckiego
-"Dzieje kultury arabskiej" Marka M. Dziekana.

Gdybyś miała chęć coś jeszcze poczytać.

Posty [ 66 do 86 z 86 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Ciekawostki o Islamie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024