Pytanie do wierzacych - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Pytanie do wierzacych

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 291 ]

131

Odp: Pytanie do wierzacych
Gosiawie napisał/a:

a wiara w jednego Boga to jaka wiara, bo sorry Julka, ale sie juz pogubilam

Ze 2 miesiące temu Julka była przykładną katoliczką, wybierała się nawet do kościoła, myślała o spowiedzi. smile Także nie przywiązuj się za bardzo do tego co teraz tu nam pisze.

Zobacz podobne tematy :

132 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-26 09:10:25)

Gosiawie napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Nie całkiem. Julka będzie zmieniała wiarę jak wiatr zawieje. I jak teraz rozumieć  jej cytat z Biblii, że "szatan przybiera postać anioła"?

Nie zmienie wiary. Wiara prawdziwa to wiara w Jednego Boga.

Wiara prawdziwa. Wiara Abrahama,Izaaka i Jakuba,  wiara wszystkich prorokow i wiara Jezusa, bo widzisz Jezus wierzyl w Jednego Boga Jana 17:3 Jezus mowi w modlitwie "A na tym polega zycie wieczne, any znali Ciebie JEDYNEGO Boga i tego, ktorego poslales-Jezusa Chrystusa"..  Jezus wyraznie zaznaczyl, ze Bog jest JEDEN JEDYNY, a on jest poslany od Boga,aby glosic nauki Boga w Izraelu. Tak samo jak byli poslani przed nim inni prorocy. Wczesni Chrzescijanie tez wierzyli w Jednego Boga. Trojca Sw zostala wymyslona kilka wiekow na jednym z soborow,a ze Biblie Nowy Testament zaczeli pisac w jezyku greckim, a wiec od poczatku nie bylo Hebrajskiego originalu NT to przy okazji dodali wstawke "udzielajcie im chrztu w imie Ojca i Syna i Ducha Swietego ". Te wstawke dodali dopiero w pozniejszych wersjach Biblii. Wczesniejsze wersje nie zawieraja tej wstawki, poniewaz nie wymyslili jeszcze dogmatu o Trojcy... obecnie jedynie Zydzi i Muzulmanie wierza w Jednego Boga.... reszta poszla za Hindusami

133

JuliaUK33 napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

Wiara prawdziwa. Wiara Abrahama,Izaaka i Jakuba,  wiara wszystkich prorokow i wiara Jezusa, bo widzisz Jezus wierzyl w Jednego Boga Jana 17:3 Jezus mowi w modlitwie "A na tym polega zycie wieczne, any znali Ciebie JEDYNEGO Boga i tego, ktorego poslales-Jezusa Chrystusa"..  Jezus wyraznie zaznaczyl, ze Bog jest JEDEN JEDYNY, a on jest poslany od Boga,aby glosic nauki Boga w Izraelu. Tak samo jak byli poslani przed nim inni prorocy. Wczesni Chrzescijanie tez wierzyli w Jednego Boga. Trojca Sw zostala wymyslona kilka wiekow na jednym z soborow,a ze Biblie Nowy Testament zaczeli pisac w jezyku greckim, a wiec od poczatku nie bylo Hebrajskiego originalu NT to przy okazji dodali wstawke "udzielajcie im chrztu w imie Ojca i Syna i Ducha Swietego ". Te wstawke dodali dopiero w pozniejszych wersjach Biblii. Wczesniejsze wersje nie zawieraja tej wstawki, poniewaz nie wymyslili jeszcze dogmatu o Trojcy... obecnie jedynie Zydzi i Muzulmanie wierza w Jednego Boga.... reszta poszla za Hindusami

jak doslownie nazwiesz te religie, chrzescijanstwo, buddyzm, judaizm...?

134 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-26 11:25:22)

Gosiawie napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

jak doslownie nazwiesz te religie, chrzescijanstwo, buddyzm, judaizm...?

Juz pisalam tylko Islam i Judaizm wyznaja wiare w Jednego Boga. Z tym,ze Zydem trzeba sie urodzic. Sa tez grupy  bezreligijne tzw hanifowie, ktorzy tez wierza w Jednego Boga. Abraham byl hanifem. Abraham nie byl Chrzescijaninem.  Nie byl tez wyznawca Judaizmu, poniewaz prawo Mojzeszowe przyszlo dlugo po nim,a podstawa najwazniejsza Judaizmu jest przestrzeganie prawa Mojzeszowego. Takze w obecnych czasach zostaje
1. Judaizm, ale on jest przeznaczony tylko dla Zydow.
2. Islam
3. Wiara bez religijna hanifow w Jednego Boga ,ktora jest w sumie tym samym co Islam i Judaizm, bo laczy ich niektore wierzenia
Ja po prostu wierze w Jednego Boga i modle sie tylko do Boga. Zydzi i muzulmanie wierza w tego samego Boga. Jezus mowil po aramejsku. Bog po aramejsku to ELAHA. Bog po arabsku to ALLAH. Arabscy Chrzescijanie w Biblii maja zapisane Boga jako ALLAH. Sprawdz sobie. Arabscy Chrzescijanie, gdy sie modla uzywaja slowa ALLAH w modlitwie do Boga...dlatego te 3 religie sa jedynymi, ktore laczy wiara w Jednego Boga. Od Adama do Jozefa kazdy byl hanifem wyznawal bez religijna wiare w Jednego Boga. Od Mojzesza do Jezusa i dalej wsrod Zydow kazdy wyznaje Judaizm,poniewaz Judaizm zaczal sie dopiero od prawa Mojzeszowego - wiara w Jednego Boga. Pierwsi Chrzescijanie tez wyznawali wiare w Jednego Boga.  Sw Piotr po zeslaniu Ducha Swietego nazywa Jezusa "czlowiekiem,
poslanym of Boga " a nie Synem Bozym, gdy przemawia do tlumu . Szczepan ,gdy wyglaszal swoja mowe nazywa Jezusa prorokiem. Gdy Piotr nazwal Jezusa Synem Bozym to Jezus zabronil mu tego rozpowiadac. Sam Jezus wyznal wiare w Jednego Boga,gdy powierdzial " aby uwierzyli w Ciebie Jedynego Boga" "ide do Boga mojego i Boga waszego " "sluchaj Izraelu Bog jest Twoim Bogiem Jedynym" "jezeli chcesz wejsc do Krolestwa Niebieskiego zachowaj przykazania". Slowo Syn Bozy nie moze byc brane doslownie, poniewaz Zydzi wierzyli, ze Syn Bozy to sluga panski. W ST " a synowie Bozy brali sobie za zony corki ziemskie". Izreal jest nazwany synem bozym,  Efraim jest nazwanym synem pierworodnym Boga. Jezus mowil do ludzi "wasz Ojciec Niebieski" " blogoslawieni, ktorzy pokoj czynia beda nazwani synami bozymi ". Jezus mowil do Boga Ojciec,poniewaz kazdy kto pelni wole Boga jest dzieckiem Bozym. Sam Jezus powiedzial "ide do BOGA MOJEGO i Boga waszego, do Ojca mojego I Ojca WASZEGO". Jezus caly czas podkreslal, ze on SAM MA BOGA oraz ,ze NIE TYLKO on jedyny ma Boga za Ojca i jest Synem Bozym. Dlatego tez zwrot Syn Bozy to po prostu sluga Panski, tak wierzyli Zydzi sprawdz sobie. Tak samo slowo Pan nie oznacza Boga. Jest to zwrot oznaczajacy szacunek np Sara nazywala Abrahama Panem. Klanianie sie tez nie oznacza, ze ktos jest Bogiem tak kiedys Zydzi okazywali szacunek wazny osobom. Klaniali sie  przed krolami, przed prorokami itp. Jakub gdy ujrzal brata swojego Ezawa poklonil sie przed nim 7 razy, wiec biorac logike Kosciola,ze Jezus jest Bogiem,bo mu sie ktos poklonil to trzeba by uznac, ze Ezaw jest wiekszym Bogiem,bo pokloniono my sie az 7 razy.To,ze ktos sie komus pokloni nie oznacza, ze go czci jak Boga. Byl to po prostu wyraz szacunku... tak wiec, gdy pozniej powstaly w  Kosciele rozlamy, klotnie, herezje itp to po prostu zaczeli wszystko mieszac miedzy soba I tak powstala Trojca Swieta.  Duze znaczenie tez mialo nawrocenie sie Konstantynopola,ktory z obawy przed Rzymianami polaczyl wiare w Jednego Boga z elementami poganskimi. Takze pozniej juz przez dlugie wieki Kosciol nauczal o Trojcy Sw, pozniej doszly modlitwy do Maryi, a   nastepnie do pierdyliona swietych. Jeden z papiezy powiedzial"bajeczka o Jezusie przyniosla nam najwiecej korzysci" .... az do proroka Mahometa,,   ktory zaczal nauczac o Jednym Bogu uznal on wszystkich prorokow  ktorzy byli przed nim.  Nauczal tego samego czego nauczal Jezus I prorocy przed nim,a wiec wiary w Jednego Boga oraz modlitwy do Jednego Boga.  Jezus uczyl "modlitwy Ojcze Nasz" nie uczyl modlitwy do siebie samego.  Jesus wiele razy podkreslal, ze NIE jest rowny Bogu sam powiedzial " moj Ojciec jest wiekszy ode mnie" " wszystko czynie z moca Boga,a bez niego NIC uczynic nie moge" . A wiec podsumujac Islam i bezreligijna wiara w Jednego Boga z tym,ze to jest polaczenie Islamu i Judaizmu. Islam oznacza poddanie sie woli Boga,a wiec kazdy kto wierzy w Jednego Boga i modli sie tylko do Boga wyznaje Islam.  Kazdy prorok od Adama do Mahometa byl poddany woli Boga. Jezus ,gdy sie modlil padl na ziemie(podobnie modlili sie prorocy przed nim oraz Mahomet- tez padali na ziemie). I modlil sie "nie moja wola lecz Twoja niech sie stanie" ..... tutaj nie ma religii. Kazdy kto wierzy w Jednego Boga, modli sie TYLKO do Boga i pelni dobre uczynki jest na prostej drodze

135 Ostatnio edytowany przez Gosiawie (2024-06-26 12:06:17)

spytalam wlasnie syna co do trojcy swietej i jednego Boga, on tez czytal biblie (to dla tych, ktorzy tego nie przeczytali u mnie) i tak mi odpisal: "Więc, w teorii powinniśmy sie modlić tylko to boga. Jezus to nie Bóg. duch swiety to nie Bóg. ale Bóg jest jezusem i duchem świętym. Tylko w nowoczesnej religii modli sie też do maryi i do świętych. Ale tyle co ja rozumiem powinniśmy tylko do boga"

Kazdy (zawsze uzywam tego slowa) jest inny i inaczej postrzega wszysto, nie ma osoby, ktora w 100 procentach zgodzi sie z inna w kazdym temacie.

136 Ostatnio edytowany przez Gosiawie (2024-06-26 12:27:57)

.

137 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-26 12:47:44)

Gosiawie napisał/a:

spytalam wlasnie syna co do trojcy swietej i jednego Boga, on tez czytal biblie (to dla tych, ktorzy tego nie przeczytali u mnie) i tak mi odpisal: "Więc, w teorii powinniśmy sie modlić tylko to boga. Jezus to nie Bóg. duch swiety to nie Bóg. ale Bóg jest jezusem i duchem świętym. Tylko w nowoczesnej religii modli sie też do maryi i do świętych. Ale tyle co ja rozumiem powinniśmy tylko do boga"

Kazdy (zawsze uzywam tego slowa) jest inny i inaczej postrzega wszysto, nie ma osoby, ktora w 100 procentach zgodzi sie z inna w kazdym temacie.

A wiesz ,ze grzech pierworodny to tez wymysl Kosciola? Tak samo to,ze ,ze tylko smierc Jezusa na krzyzu otworzyla nam droge do Nieba?. To proste. Enoch zostal zabrany z cialem i dusza do Nieba jeszcze przed potopem.  Czyzby nie mial grzechu pierworodnego,ani nie potrzebowal krwi Chrystusa do zbawienia?. Eliasz zostal zabrany do Nieba przed narodzeniem Jezusa. Tak samo Mojzesz juz dawno byl w Niebie zanim Jezus umarl na krzyzu,poniewaz, gdy Jezus wzial na gore swoich uczniow to widzieli z nim proroka  Eliasza i Mojzesza jak z nimi rozmawial i nawet powiedzieli do Jezusa postawimy wam namioty. Czyzby Mojzesz tez nie potrzebowal krwi Jezusa by pojsc do  Nieba?... tak naprawde cala bajeczka o smierci Jezusa i Zmarwychwstaniu byla wymyslona przez Kosciol. Sam fakt, ze 4 Ewangelie opisujace Zmartwywstanie sa ze soba sprzeczne,  w Ewangelich opisujace smierc Jezusa tez sa sprzecznosci. To sa jawne sprzecznosci, a nie dopracowanie szczegolow jak twierdzi Lady Loka np jezeli trzej ewangelistow twierdzi "ze kobiety poszly z radoscia oznajmic apostolom nowine o zmartwychwstaniu Jezusa" a jedna ewangelia pisze "ze kobiety NIC nikomu nie powiedzialy, bo sie baly " to jest to po prostu jawna sprzecznosc. Dopracowanie to by bylo gdyby autor tej jednej ewangelii napisal tak "kobiety sie baly mowic cokolwiek apostolom, ale ostatecznie poszly im powiedziec te nowine ". Tak samo jest z innymi sprzecznosciami.  To jest wszystko bajeczka wymyslona przez Kosciol. A my juz dawno NIE posiadamy originalu Biblii...Kosciol zmieszal Prawde z klamstwem i powstal taki mix masz, ze to sie nie snilo nikomu.  Nikt w ST Testamencie nie wierzyl w grzech pierworodny. Rzekomo proroctwa o Jezusie NIE sa o Jezusie.  Np oto panna pocznie... dalej czytamy, ze gdy dziecie nauczy sie rozrozniac dobro od zla " to nie jest o Jezusie, poniewaz skoro Jezus jest Bogiem jak Kosciol naucza albo Synem Bozym w doslownym znaczeniu to on NIE musi sie uczyc co jest dobre a co zle, bo by to wiedzial od razu... w proroctwie "z Egiptu wezwalem syna mego " dalej czytamy, ze chodzi o Izreal a nie o jednego czlowieka " ... po prostu Kosciol sobie z calego rozdzialu wycial wers i wlepil go do NT jako rzekome proroctwo o Jezusie. 
Psalm 22 przez pierwsze kilka linijek brzmi jakby byl o Jezusie ale to tylko pozory, bo dalej czytamy
" otoczylo mnie mnostwo bawolow" czy przy krzyzu Jezusa staly bawoly? NIE
' bawoly Baszanu mnie osaczyly rozwarli na mnie sie paszcze " - tutaj wyrazny opis zagryzienia lub proby zagryzienia przez zwierzeta....
"Wybaw mnie od lwiej paszczy i od rogow bawolich " dlatego nalezy czytac cale rozdzialy a nie tylko fragmenty...
A wiec tak Enoch, Eliasz i Mojzesz najwidoczniej NIE mieli grzechu pierworodnego i nie potrzebowali krwi Jezusa by pojsc do Nieba. A najsmieszniejsze sa tlumaczenia Kosciola, ze Jezus jest rowny Bogu ,bo za zycia zostal zabrany do Nieba idac tym jakze logicznym tokiem myslenia to Enosz,Eliasz  tez sa rowni Bogu,bo oni oni tez nie umierajac poszli z cialem i dusza do Nieba,  a Maryja to juz wogole musi byc tam boginia big_smile

138

W przeciwieństwie do Ciebie ja miałam w zyciu zajęcia z biblistyki. I miałam ich calkiem sporo.

I stąd wiem, że piszesz brednie.

Ale zapalasz się na tym że hooo.

139

Lady Loka napisał/a:

W przeciwieństwie do Ciebie ja miałam w zyciu zajęcia z biblistyki. I miałam ich calkiem sporo.

: D : D tak,bo akurat ci,ktorzy ucza Biblii to powiedza Ci Prawde. A tak wogole to jakie brednie pisze? Mozesz podac przyklad, czy znow ogolniki?

140

JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

: D : D tak,bo akurat ci,ktorzy ucza Biblii to powiedza Ci Prawde. A tak wogole to jakie brednie pisze? Mozesz podac przyklad, czy znow ogolniki?

Wyjaśnienie Twoich bredni to wyklad na minimum pól godziny, a mnie nikt za to nie płaci.

Nawet nie wiesz, czym jest biblistyka big_smile

141 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-26 15:35:33)

Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Wyjaśnienie Twoich bredni to wyklad na minimum pól godziny, a mnie nikt za to nie płaci.

Nawet nie wiesz, czym jest biblistyka big_smile

Jak masz nr do swojego wykladowcy to zadzwon i sie zapytaj dlaczego Eliasz,Mojzesz i Enoch poszli do Nieba jeszcze zanim Jezus umarl na krzyzu i jak to sie ma do nauki Kosciola, ze tylko krew Chrystusa otworzyla ludziom Niebo i dala zbawienie?... albo sie zapytaj czy jak Jezus powiedzial "moj Ojciec jest wiekszy ode mnie " to czy w tym przypadku wszystkie osoby Trojcy Sw sa sobie rowne?... albo spytaj jak Jezus powiedzial "ide do Boga mojego..." to czy Bog ma Boga tak sie zapytaj,czy tez Jezus poszedl sam do siebie? big_smile big_smile

142

Nie muszę pytać smile

143

Tobie siè wydaje, że Ty pierwsza odkryłaś nieścisłości? Że nikt o to nie pytał? Że ludzie nie myślą?

Nikt Cię do katolicyzmu nie zmusza.idź i wierz w to, w co wierzy aktualny facet smile

144

Lady Loka napisał/a:

Nie muszę pytać smile

No i wszystko jasne big_smile big_smile big_smile

145

Czy jest jakas osoba na tym forum,ktora mi odpowie na te 3 pytania?
1. Dlaczego Enoch, Eliasz i Mojzesz poszli do Nieba, zanim Jezus umarl na krzyzu mimo, ze Kosciol naucza, ze tylko krew Chrystusa daje zbawienie?
2. Dlaczego Kosciol naucza, ze Trojca Swieta jest sobie rowna, skoro Jezus sam powiedzial "moj Ojciec jest wiekszy ode mnie" ?
3. Czy jak Jezus powiedzial "ide do Boga mojego " to czy Bog ma Boga,czy tez Jezus poszedl sam do siebie?
Wiem ,ze sie powtarzam, ale dla mnie to wazne  . A i jak ktos nie zna odpowiedzi to prosze bez glupich komentarzy

146

JuliaUK33 napisał/a:

1. Dlaczego Enoch, Eliasz i Mojzesz poszli do Nieba, zanim Jezus umarl na krzyzu mimo, ze Kosciol naucza, ze tylko krew Chrystusa daje zbawienie?
2. Dlaczego Kosciol naucza, ze Trojca Swieta jest sobie rowna, skoro Jezus sam powiedzial "moj Ojciec jest wiekszy ode mnie" ?
3. Czy jak Jezus powiedzial "ide do Boga mojego " to czy Bog ma Boga,czy tez Jezus poszedl sam do siebie?
Wiem ,ze sie powtarzam, ale dla mnie to wazne  . A i jak ktos nie zna odpowiedzi to prosze bez glupich komentarzy

Od mojego syna

1. Pan Bóg może zbawić każdego. niebo istniało przed Jezusem.
2. Kościół to może uczy, pierwsze słyszę, ale w Biblii tak nie pisze. jestem pewny. biblia uczy od początku że pan Bóg to Jezus,i święty duch, ale jak już mówiłem Jezus i święty duch to nie Bóg.
3. Jezus zawsze nazywał boga swoim ojcem lub bogiem. Bo jezus to nie Bóg. to syn boga.

147

JuliaUK33 napisał/a:

Co to znaczy zanim Jezus coś zrobił? Czas istnieje tylko na ziemii (w naszej materialnej rzeczywistości).
Inny przykład nieścislości. Kościól naucza Jezus trzeciego dnia zmartwychwstał, wstąpił na niebiosa. A przecież Jezus na krzyżu mówi do jednego z łotrów: jeszcze dziś będziesz ze mną w raju.
Tłumaczyłem ci już wcześniej, Biblia to różne spojrzenia. Bóg nie jest jak my ograniczony czasem. Biblia nie jest tylko książką historyczną, dziennikiem zdarzeń.

148

Legat napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Co to znaczy zanim Jezus coś zrobił? Czas istnieje tylko na ziemii (w naszej materialnej rzeczywistości).
Inny przykład nieścislości. Kościól naucza Jezus trzeciego dnia zmartwychwstał, wstąpił na niebiosa. A przecież Jezus na krzyżu mówi do jednego z łotrów: jeszcze dziś będziesz ze mną w raju.
Tłumaczyłem ci już wcześniej, Biblia to różne spojrzenia. Bóg nie jest jak my ograniczony czasem. Biblia nie jest tylko książką historyczną, dziennikiem zdarzeń.

Ty tak na serio big_smile ?... a czyli, ze co sugerujesz, ze Jezus umarl na krzyzu jeszcze przed potopem zanim Enoch poszedl do Nieba? Ze napisales, ze czas istnieje na ziemi tylko w naszej materialnej rzeczywistosci? big_smile ... ja pierdziele jak wy gimnastykujecie swoje mozgi, zeby odpowiedziec na proste pytania... nie to NIE jest dobra odpowiedz na pytanie. To,ze czas istnieje tylko w naszej materialnej rzeczywistosci to nadal nie przekresla tego, ze Jezus jak naucza Kosciol zmarl na krzyzu tysiace lat po potopie

149

JuliaUK33 napisał/a:

Ze napisales, ze czas istnieje na ziemi tylko w naszej materialnej rzeczywistosci? big_smile

Tak mówi fizyka. Pojawiła się materia, pojawił się czas. Ciebie nie wiedzieć czemu to śmieszy. smile

JuliaUK33 napisał/a:

To,ze czas istnieje tylko w naszej materialnej rzeczywistosci to nadal nie przekresla tego, ze Jezus jak naucza Kosciol zmarl na krzyzu tysiace lat po potopie

Przecież nie chodzi o jakiś potop (tak jak ty dosłownie rozumiesz), którego prawdopodobnie nie było jako zjawisko atmosferyczne.

Masz poważne problemy, bo bierzesz wszystko dosłownie i przerabiasz na własne kopyto.

150

JuliaUK33 napisał/a:

Flp 2, 5-11

151

Legat napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Ze napisales, ze czas istnieje na ziemi tylko w naszej materialnej rzeczywistosci? big_smile

Tak mówi fizyka. Pojawiła się materia, pojawił się czas. Ciebie nie wiedzieć czemu to śmieszy. smile

JuliaUK33 napisał/a:

To,ze czas istnieje tylko w naszej materialnej rzeczywistosci to nadal nie przekresla tego, ze Jezus jak naucza Kosciol zmarl na krzyzu tysiace lat po potopie

Przecież nie chodzi o jakiś potop (tak jak ty dosłownie rozumiesz), którego prawdopodobnie nie było jako zjawisko atmosferyczne.

Masz poważne problemy, bo bierzesz wszystko dosłownie i przerabiasz na własne kopyto.

To nie jest odpowiedz na moje pytania... a co do metaforycznego potopu to akurat potop byl, a nie,ze to byla metafora

152

Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Flp 2, 5-11

Pawel byl falszywym prorokiem przed ktorym ostrzegal Jezus apostolow. Jezus nauczal i mowil o sobie co innego niz pisal o nim Pawel. Ale nawet w tym teksie jest czarne na bialym, ze Jezus byl sluga Boga,a Bog go wywyzszyl.  No tak to prawda Jezus zostal wywyzszony siedzi w Niebie najblizej Boga. Czy to oznacza, ze Jesus jest Bogiem? NIE. Widzisz  nie ma problemu wyznac, ze Jezus jest Panem, bo wyraz Pan to nie to samo co wyraz Bog. Ja   tez uznaje, ze Jezus jest Panem.  Natomiast wierze w Jednego Boga... ten list nie jest udowodnieeniem boskosci Jesusa

153

Nadal nie mam odpowiedzi na moje pytania.  Lady Loka wstawia jakies teksty zupelnie NIE pasujace do moich pytan, a Legat zaczal rozprawiac o metaforycznym potopie. Ktos w koncu odpowie na moje pytania ?

154

Julcia masz wrzucone jak krowa na rowie, że Jezus ma dwie postacie boską i człowieczą. Niestety ty uparłaś się widzieć tylko tą człowieczą. 
A stoi jasno napisane: "On, istniejąc w postaci Bożej ..."

155

JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Flp 2, 5-11

Pawel byl falszywym prorokiem przed ktorym ostrzegal Jezus apostolow. Jezus nauczal i mowil o sobie co innego niz pisal o nim Pawel. Ale nawet w tym teksie jest czarne na bialym, ze Jezus byl sluga Boga,a Bog go wywyzszyl.  No tak to prawda Jezus zostal wywyzszony siedzi w Niebie najblizej Boga. Czy to oznacza, ze Jesus jest Bogiem? NIE. Widzisz  nie ma problemu wyznac, ze Jezus jest Panem, bo wyraz Pan to nie to samo co wyraz Bog. Ja   tez uznaje, ze Jezus jest Panem.  Natomiast wierze w Jednego Boga... ten list nie jest udowodnieeniem boskosci Jesusa

No to chyba przeczytałas nie ten tekst, ktory wstawilam big_smile

156

Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Flp 2, 5-11

List do Filipian 2? Czy jaki?

157 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2024-06-26 19:47:21)

JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

List do Filipian, drugi rozdział. Tak, jak napisałam. Tyle, ze Ty patrzysz tylko na te fragmenty, które Ci pasują, nie całość.

Edit. Tylko ja dalej nie widzę sensu w takiej rozmowie. Nie wierzysz w to, ok. Masz prawo, nie ma obowjązku bycia katolikiem.
Powiedzialabym, żebyś spisała po prostu swoje pytania i poszła pogadac z katolickim księdzem, to Ci najlepiej wyjasni. Tylko czy to ma sens, skoro podważasz dogmaty? Moim zdaniem niespecjalnie.

Już tam olac czy to pod wplywem faceta czy nie.

158

Legat napisał/a:

Julcia masz wrzucone jak krowa na rowie, że Jezus ma dwie postacie boską i człowieczą. Niestety ty uparłaś się widzieć tylko tą człowieczą. 
A stoi jasno napisane: "On, istniejąc w postaci Bożej ..."

A wiesz, ze w ST pisze  ze "Bog nie jest czlowiekiem, ani jak syn czlowieczy" ?.... sam Jezus  powiedzial "ide do Boga mojego i Boga waszego"- a wiec Jezus sam przyznal, ze MA Boga. Bog NIE moze miec Boga,bo z automatu przestal by byc Bogiem, skoro bylby ktos wiekszy nad Nim. Czy wiec Jezus poszedl sam do siebie do Nieba? Czy tez sa dwaj bogowie jeden Bog Jezus na ziemii powiedzial  i"de do Boga mojego " a drugi Bog Ojciec czekal na niego w Niebie? Bo nie rozumiem.

159

Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

List do Filipian, drugi rozdział. Tak, jak napisałam. Tyle, ze Ty patrzysz tylko na te fragmenty, które Ci pasują, nie całość.

Przeczytalam calosc.
1.Takiego badzcie wobec siebie usposobienia jakie bylo w Jezusie Chrystusie- a wiec pouczenie, by postepowac jak Jezus
2. Ktory chociaz byl w postaci Bozej NIE upieral sie by byc rownym Bogu-to prawda Jezus jako sluga Boga nie chcial I nigdy nie czynil siebie rownym Bogu. W postaci Bozej byl tez krzew gorejacy przed Mojzeszem, bo Bog byl w nim. Bog tak samo byl w Jezusie.  Bog jest w kazdym swoim sludze. Tak samo jak Duch Swiety byl w Jezusie I tak samo Duch Swiety jest w kazdym kto pelni wole Boga
3. Lecz wyparl sie samego siebie,przyjal postac slugi i stal sie podobny ludziom- no tak Jezus sluga Boga
4. A okazawszy sie z podstawy czlowiekiem, unizyl siebie samego i byl posluszna az do smierci krzyzwej- no kolejny dowod, ze Jezus byl sluga Boga. Byl poddany woli Boga. Co do smierci Jezusa to Ewangelie sa ze soba sprzeczne  podobnie jak z histora o zmartwychwstaniu
5. Dlatego tez Bog wielce Go wywyzszyl i obdarzyl imieniem jakie jest ponad wszelkie imie- no tak Bog wywyzszyl swojego sluge Jezusa. Czy to oznacza, ze Jezus jest Bogiem albo rownym Bogu? NIE.  Bog wywyzszyl tea Noego ponad ludzi na calym swiecie I tylko jego i jego rodzine ocalil, Bog wywyzszyl tez Salomona dajac mu madrosc jakiej nikt wtedy za jego czasow nie posiadal.  Czy ich tez nalezy nazwac Bogami?. To,ze Bog kogos wywyzszyl to nie znaczy, ze uczynil te osobe Bogiem.  W ST Bog mowi " Ja Pan, nie oddam mojej chwaly nikomu "
6. Aby na imie Jezusa zginelo sie wszelkie kolano... to,ze ktos sie komus klania to nie znaczy, ze ta osoba jest Bogiem. Wiesz,ze do Krola Salomona ludzie sie klaniali na calej ziemii taki byl potezny? Podobnie z innymi. Bog powiedzial do Abrahama "kazdego kto Cie bkogoslawi I Ja bede blogoslawil " a wiec Bog wywyzszyl Abrahama ponad wszystkie pokolenia. Czy uznasz Abrahama za Boga?
8.i aby kazdy jezyk wyznawal,ze Jezus jest Panem w chwale Boga Ojca- no tak wyraz Pan to nie to samo co wyraz Bog. Ja tez uznaje, ze Jezus jest Panem, a wierze w Jednego Boga. 
Czego tu nie rozumiesz? Proste rzeczy. Czarno na bialym, ze Jezus byl sluga Boga,ktorego Bog w nagrode wywyzszyl...

160

Lady Loka napisał/a:

Tylko czy to ma sens, skoro podważasz dogmaty

Dogmaty nie mają związku z Biblią. Dogmatami zajmuje się Kościół poprzez katechezę i różnej maści opracowania.

Nie jestem najmłodszym użytkownikiem forum, a nawet mnie jeszcze w szkole na lekcjach religii uczono, że Biblia sama w sobie jest pełna błędów w tłumaczeniach i błędów logicznych, bo na przestrzeni wieków część tekstów ginęła, albo je przeprawiano na potrzeby polityki w czasach soborów itp. Lub dostosowywano z uwzględnieniem lokalnej kultury, aby ułatwić przejście na chrześcijaństwo. I tu chodzi o takie podstawy jak daty świąt, symbolikę (pierwotnie była to przecież ryba, a nie krzyż) czy opowieści zapożyczone z innych kultur, jak np ma to miejsce z Arką i Noem, gdzie pierwotnie to była opowieść sumeryjska o Utnapisztim z Eposu o Gilgameszu.

161 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2024-06-26 20:40:33)

.

162

Jack Sparrow napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Dogmaty nie mają związku z Biblią. Dogmatami zajmuje się Kościół poprzez katechezę i różnej maści opracowania.

Nie jestem najmłodszym użytkownikiem forum, a nawet mnie jeszcze w szkole na lekcjach religii uczono, że Biblia sama w sobie jest pełna błędów w tłumaczeniach i błędów logicznych, bo na przestrzeni wieków część tekstów ginęła, albo je przeprawiano na potrzeby polityki w czasach soborów itp. Lub dostosowywano z uwzględnieniem lokalnej kultury, aby ułatwić przejście na chrześcijaństwo. I tu chodzi o takie podstawy jak daty świąt, symbolikę (pierwotnie była to przecież ryba, a nie krzyż) czy opowieści zapożyczone z innych kultur, jak np ma to miejsce z Arką i Noem, gdzie pierwotnie to była opowieść sumeryjska o Utnapisztim z Eposu o Gilgameszu.

Nigdzie nie napisalam, ze mają. Mnie tam rąbie, na jaki odłam przejdzie Julka. Katolicyzm składa się na równi z Pisma i Tradycji. I w kato jest obowiązek przyjmkwania dogmatów za słuszne.

Jak komuś to nie pasuje, to naprawdę nie ma obowiązku w tym tkwic big_smile

Generalnie uwolnienie się od wszelkiej religii jest fajne. Oczyszczające.

163 Ostatnio edytowany przez Legat (2024-06-26 21:37:22)

Lady Loka napisał/a:

Katolicyzm składa się na równi z Pisma i Tradycji. I w kato jest obowiązek przyjmkwania dogmatów za słuszne.

Z tym Pismem bym nie przesadzał. Kościół kiedyś zabraniał czytać Biblię. Samo czytanie Biblii może prowadzić na manowce. Przykład mamy w tym wątku. smile
Jednak katolicyzm, to głównie Tradycja - msze, chrzty, modlitwy, obrazy, drogi krzyżowe, różańce itd.
Kiedyś za czytanie Biblii można było mieć nieprzyjemności i mozna było być uznanym za protestanta.
Czas od czasu księża przypominają, że Jezus jednak zwrócił się głównie do apostołów, dlatego kierunek rozwoju wiary należy do papieża i biskupów.

164

Lady Loka napisał/a:

Nigdzie nie napisalam, ze mają. Mnie tam rąbie, na jaki odłam przejdzie Julka. Katolicyzm składa się na równi z Pisma i Tradycji. I w kato jest obowiązek przyjmkwania dogmatów za słuszne.

Otóż to smile

Jeśli popatrzeć na Julkę i na to, co religie wszelkie z którymi się w życiu zetknęła zrobiły z jej swiatopoglądem, to naprawdę można poczuć się szczęśliwym i wolnym.
Poza tym, Julka nawet nie zdaje sobie pewnie sprawy, że obraża uczucia religijne sporej gromadki osób i ma niewymowne szczęście, że akurat krytykuje Biblię, a nie Koran np.

Chyba pozostaje zostawić ją w spokoju z tymi jej przemyśleniami, bo kto wygrał kiedykolwiek z zamroczoną uczuciami niestabilną osobą?
Religia to coś bardzo osobistego i to, w co ktoś wierzy bądź nie, to nie temat na dyskusję na internetowym forum. Poza tym, do takiej dyskusji powinni być zaproszeni ludzie wykształceni w temacie, mający pojęcie o czym jest mowa, nie tylko taka Julka która "wyrywa" jakieś fragmenty z tekstu i się nad nimi pastwi kompletnie nie rozumiejąc doktryn. Tak to mozna nawet twierdzenia Einsteina podważyć.

A właśnie, taka anegdota mi się przypomniała.

Zapytał raz Einsteina jakiś redaktor brukowej gazety, czy może on w kilku słowach wyjaśnić teorię względności.
Einstein zastanowił się przez chwilę i powiedział
Tak, mogę jeśli powie pan w kilku słowach jak zrobić jajecznicę;
Redaktor odpwiedział; To łatwe, bierze się jajka, patelnię, masło, stawia wszystko na piecu i smaży.
Einstein na to: To teraz niech pan to wytłumaczy komuś, kto nie wie co to maslo, patelnia, jajka i nigdy na oczy nie widzial pieca smile

Tak Julka, ty jesteś kimś takim jak ten redaktor któremu się wydawało że "zagnie" Einsteina.

165

Jack Sparrow napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Dokladnie Biblia jaka teraz mamy to nie jest ZADEN original ani nawet przeklad originalu. A na soborach to nawet inne Ewangelie odrzucili jak chociazby Ewangelia dziecinstwo Jezusa,gdzie Jezus lepi ptaki z gliny i je ozywia albo Ewangelia Zachariasza, gdzie jak mordowano niemowleta to zabito tez Zachariasza  ktory NIE chcial powiedziec, gdzie jest jego syn Jan Chrzciciel.  Ewangelia sw Barnaby, ktory pisal, ze Jezus nie umarl na krzyzu tylko Bog Go ocalil i wzial do Nieba. I ja w to wierze. To nawet Biblia potwierdza. Ewangelie opisujace smierc Jezusa w Biblii sa ze soba sprzeczne. Wszyscy uczniowie uciekli, a wiec nie bylo naocznych swiadkow. W jednej Ewangelii czytamy, ze Jezus podczas ostatniej wieczerzy kazal wziasc uczniom miecze. Czytamy tez, ze Jesus zdjal z siebie ubrania i przepasal sie przescieradlem. W innej Ewangelii,gdy Judasz zdradzil Jezusa czytamy ," a szedl za nimi pewien mezczyzna odziany w przescieradlo, pochwycili go,lecz ten zdolal im uciec ". W Ogrojcu Jezus byl wzmaciany przez aniola. W Hbr 5:7 " Jezus ofiarowal swoje modlitwy i blagania do Boga,aby Ten wybawil go od smierci.  I ZOSTAL WYSLUCHANY". W ST pisze " Przeklety ten, ktory wisi na drzewie ". Sw Barnaba pisze,Barnaba ze Bog wzial Jezusa do siebie wlasnie po to,by go nie przeklac tylko wywyzszyc i sprawil, ze ukrzyzowano kogos innego podobnego do Jezusa. Gdy na sadzie pytano rzekomego Jezusa " czy ty jestes synem bozym " ten milczal. Raz odpowiedzial Pilatowi " Ty to powiedziales, ze jestem synem bozym" a wiec zasugerowal ja nic takiego nie twierdze  ze jestem synem bozym to Ty Pilacie tak powiedziales" dodal tez "od tad ujrzycie Syna Czlowieczego w swojej chwale" prawdziwy Jezus byl juz w Niebie. Piotr wyparl sie,ze zna Jezusa,  teraz pytanie czy wyparl sie,bo mu Jezus przepowiedzial, czy wyparl sie,bo go nie poznal.  Jakos malo prawopodobne, by Piotr majacy tak silna wiare po godzinie zwatpil w Jezusa. Jezus po prostu wiedzial, ze idzie do Nieba i przepowiedzial Piotrowi, ze sie go wyprze. Piotr po prostu nie ujrzal  Jezusa, a ze byla noc a wszyscy Zydzi tam prawie jednakowi to myslal, ze wyparl sie Jezusa. Jesus powiedzial "dzieci moje jeszcze krotka chwile jestem z wami a pozniej odchodze do tego,ktory mnie poslal " Jesus wymawia te slowa jeszcze przed Ostatnia Wieczerza. Kosciol odrzucil Ewangelie sw Barnaby, bo nie wpisywala im sie w bajeczke o ukrzyowaniu i zmartwychywstwaniu

166

Legat napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Katolicyzm składa się na równi z Pisma i Tradycji. I w kato jest obowiązek przyjmkwania dogmatów za słuszne.

Z tym Pismem bym nie przesadzał. Kościół kiedyś zabraniał czytać Biblię. Samo czytanie Biblii może prowadzić na manowce. Przykład mamy w tym wątku. smile
Jednak katolicyzm, to głównie Tradycja - msze, chrzty, modlitwy, obrazy, drogi krzyżowe, różańce itd.
Kiedyś za czytanie Biblii można było mieć nieprzyjemności i mozna było być uznanym za protestanta.
Czas od czasu księża przypominają, że Jezus jednak zwrócił się głównie do apostołów, dlatego kierunek rozwoju wiary należy do papieża i biskupów.

Problem polega na tym, że jak opieramy się tylko albo głównie na Tradycji, to zostaje nam taka wiejska mentalnosć bez wiedzy, która za tym idzie. No ale ksiądz wtedy z ambony może powiedzieć wszystko, bo nikt go nie poprawi smile

Ja nie lubię wiejskiej mentalności. Nie lubię uczynków na pokaz, bo wypada i bo tradycja tak mówi

167

Legat napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Zabranial czytac Biblie, bo byl w trakcie jej zmieniania.  Nie mogli dopuscic, by jak najwiecej originalu wpadlo w rece zwyklych ludzi

168

Salomonka napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Otóż to smile

Jeśli popatrzeć na Julkę i na to, co religie wszelkie z którymi się w życiu zetknęła zrobiły z jej swiatopoglądem, to naprawdę można poczuć się szczęśliwym i wolnym.
Poza tym, Julka nawet nie zdaje sobie pewnie sprawy, że obraża uczucia religijne sporej gromadki osób i ma niewymowne szczęście, że akurat krytykuje Biblię, a nie Koran np.

Chyba pozostaje zostawić ją w spokoju z tymi jej przemyśleniami, bo kto wygrał kiedykolwiek z zamroczoną uczuciami niestabilną osobą?
Religia to coś bardzo osobistego i to, w co ktoś wierzy bądź nie, to nie temat na dyskusję na internetowym forum. Poza tym, do takiej dyskusji powinni być zaproszeni ludzie wykształceni w temacie, mający pojęcie o czym jest mowa, nie tylko taka Julka która "wyrywa" jakieś fragmenty z tekstu i się nad nimi pastwi kompletnie nie rozumiejąc doktryn. Tak to mozna nawet twierdzenia Einsteina podważyć.

A właśnie, taka anegdota mi się przypomniała.

Zapytał raz Einsteina jakiś redaktor brukowej gazety, czy może on w kilku słowach wyjaśnić teorię względności.
Einstein zastanowił się przez chwilę i powiedział
Tak, mogę jeśli powie pan w kilku słowach jak zrobić jajecznicę;
Redaktor odpwiedział; To łatwe, bierze się jajka, patelnię, masło, stawia wszystko na piecu i smaży.
Einstein na to: To teraz niech pan to wytłumaczy komuś, kto nie wie co to maslo, patelnia, jajka i nigdy na oczy nie widzial pieca smile

Tak Julka, ty jesteś kimś takim jak ten redaktor któremu się wydawało że "zagnie" Einsteina.

Pisanie krytycznie, nie zgadzanie sie, pokazywanie bledow, zadawanie pytan itp dotyczace czyjes religii to NIE jest obrazanie uczuc religijnych.  Ty bys chciala by kazdy o religiach pisal albo dobrze albo wcale : D

169

JuliaUK33 napisał/a:

Nadal nie mam odpowiedzi na moje pytania.  Lady Loka wstawia jakies teksty zupelnie NIE pasujace do moich pytan, a Legat zaczal rozprawiac o metaforycznym potopie. Ktos w koncu odpowie na moje pytania ?

odpowiedzi mojego syna nie bierzesz pod uwage? big_smile
ja sie nie bede wypowiadac, ale mysle, ze on odpowiedzial na te pytania doslownie.

170

Gosiawie napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

ja sie nie bede wypowiadac, ale mysle, ze on odpowiedzial na te pytania doslownie.

1. No tak Niebo istnialo przed Jezusem,  ale wyraznie Kosciol naucza oraz w Biblii pisze ,ze w niczym innym NIE ma zbawienia tylko w Jezusie. A Kosciol naucza, ze tylko Maryja byla wolna od grzechu pierworodnego,wiec jakim cudem Enoch, Eliasz i Mojzesz poszli do Nieba majac ten grzech pierworodny i bez zbawienia przez krew Chrystusa?
2. Tak Kosciol uczy ze wszystkie trzy osoby sa sobie rowne.  No i Twoja odpowiedz pkt 2 przeczy odpowiedzi pkt 3. W pkt 2 piszesz " Biblia uczy od poczatku, ze Pan Bog to Jezus" a w pkt 3 piszesz " bo Jezus to nie Bog..." big_smile
3. Bog NIE moze miec Boga. "Ide do Boga mojego i Boga waszego - Jezus sam przyznal, ze MA Boga tylko stworzenie ma Boga. "Do Ojca mojego i Ojca waszego "- Jezus wyraznie zaznaczyl, ze nie tylko on ma Boga za Ojca. Robil to wiele razy. "Gdy sie modlcie mowcie Ojcze Nasz" w kazaniu mowil do tlumu ludzi "wasz Ojciec Niebieski"   nazywal uczniow "dziecmi Boga". Wyrazenie syn Bozy NIE bylo brane doslowne i oznaczalo sluge Panskiego. Zydzi nie wierzyli, ze Bog ma potomstwo w doslownym tego slowa znaczeniu.
Takze nadal czekam na odpowiedzi

171

JuliaUK33 napisał/a:

Pisanie krytycznie, nie zgadzanie sie, pokazywanie bledow, zadawanie pytan itp dotyczace czyjes religii to NIE jest obrazanie uczuc religijnych.  Ty bys chciala by kazdy o religiach pisal albo dobrze albo wcale : D

Julcia, ale ciebie dziwią rzeczy, które gdybyś cokolwiek wiedziała w tym temacie, nie powinny dziwić. Kościół wybierając ewangelie, czy listy kierował się odpowiednim kluczem. Ty czynisz zarzut i odkrywasz Amerykę, że nie wziął tego, nie wziął tamtego. Jak widzisz ten materiał jest i można z tego korzystać, sama cytujesz. Kłopot w tym, że dla kościoła to było nieprzydatne.

172

JuliaUK33 napisał/a:
Gosiawie napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

1. No tak Niebo istnialo przed Jezusem,  ale wyraznie Kosciol naucza oraz w Biblii pisze ,ze w niczym innym NIE ma zbawienia tylko w Jezusie. A Kosciol naucza, ze tylko Maryja byla wolna od grzechu pierworodnego,wiec jakim cudem Enoch, Eliasz i Mojzesz poszli do Nieba majac ten grzech pierworodny i bez zbawienia przez krew Chrystusa?
2. Tak Kosciol uczy ze wszystkie trzy osoby sa sobie rowne.  No i Twoja odpowiedz pkt 2 przeczy odpowiedzi pkt 3. W pkt 2 piszesz " Biblia uczy od poczatku, ze Pan Bog to Jezus" a w pkt 3 piszesz " bo Jezus to nie Bog..." big_smile
3. Bog NIE moze miec Boga. "Ide do Boga mojego i Boga waszego - Jezus sam przyznal, ze MA Boga tylko stworzenie ma Boga. "Do Ojca mojego i Ojca waszego "- Jezus wyraznie zaznaczyl, ze nie tylko on ma Boga za Ojca. Robil to wiele razy. "Gdy sie modlcie mowcie Ojcze Nasz" w kazaniu mowil do tlumu ludzi "wasz Ojciec Niebieski"   nazywal uczniow "dziecmi Boga". Wyrazenie syn Bozy NIE bylo brane doslowne i oznaczalo sluge Panskiego. Zydzi nie wierzyli, ze Bog ma potomstwo w doslownym tego slowa znaczeniu.

jeszcze raz ci wkleje, syn napisal, ze biblia uczy, ze Bog to Jezus i duch Sw. a on twierdzi, ze Jezus i swiety duch to nie Bog i w pkt 3 tak napisal.

2. Kościół to może uczy, pierwsze słyszę, ale w Biblii tak nie pisze. jestem pewny. biblia uczy od początku że pan Bóg to Jezus,i święty duch, ale jak już mówiłem Jezus i święty duch to nie Bóg.
3. Jezus zawsze nazywał boga swoim ojcem lub bogiem. Bo jezus to nie Bóg. to syn boga.

wyrazil swoje zdanie, tak jak prosilas forumowiczow.

Ja dodam od siebie, ze biblie zmieniano, to fakt i te niescislosci widac. Od dawna nie wierze w kosciol, bo klamie, ale wierze po swojemu czyli w Boga, Jezusa, Maryje i modle sie tylko do nich nie do jakiej np. Fatimskiej. W objawienia tez nie wierze.

173

Gosiawie napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

jeszcze raz ci wkleje, syn napisal, ze biblia uczy, ze Bog to Jezus i duch Sw. a on twierdzi, ze Jezus i swiety duch to nie Bog i w pkt 3 tak napisal.

wyrazil swoje zdanie, tak jak prosilas forumowiczow.

Ja dodam od siebie, ze biblie zmieniano, to fakt i te niescislosci widac. Od dawna nie wierze w kosciol, bo klamie, ale wierze po swojemu czyli w Boga, Jezusa, Maryje i modle sie tylko do nich nie do jakiej np. Fatimskiej. W objawienia tez nie wierze.

To prawda Kosciol zmienil duzo rzeczy w Biblii dlatego jest taki mix mas,ze w w jednym miejscu pisze tak,a w innym jest odwrotnosc tego co czytalo sie poprzednio.  Sobie mysle,ze te wszystkie Chrzescijanskie denominacje powstaly wlasnie przez to,ze Biblia ma wiele sprzecznosci i kazda z denominacji sobie wybiera co jej pasuje a,co nie np protestanci mowia, ze do zbawienia jest potrzebna laska, nie uczynki,bo w Biblii pisze "laska zbawieni jestescie, nie z uczynkow". Katolicy uwazaja, ze sama laska nie wystarczy, bo w Biblii pisze "wiara,bez uczynkow jest martwa". Zielonoswiatkowcy uwazaja, ze bez Ducha Sw nie wejdzie sie do Nieba,a dla nich znak posiadania Ducha Sw to mowienie jezykami. SJ ,ze tylko 144 tys bedzie zbawionionych i, ze to wiekszosc beda same SJ. No co denominacja to inne wierzenia I jakby nie bylo kazdy ma racje, bo wystraczy wpasowac sobie werset biblijny do wierzen danej denominacji i wszystko sie zgadza.  Ja sie do Maryi nie modle. W Biblii pisze,zeby sie tylko do Boga modlic. Po za tym tez pisze w Biblii ,ze jedyny Posrednik miedzy Bogiem,a ludzmi to Jezus,takze mozna sie modlic do Boga w imieniu Jezusa. Nie do Jezusa,tylko do Boga w imieniu Jezusa tak pisze w Biblii " o cokolwiek poprosicie Ojca mojego w imie moje da wam "

174 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-27 11:55:43)

Legat napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Julcia, ale ciebie dziwią rzeczy, które gdybyś cokolwiek wiedziała w tym temacie, nie powinny dziwić. Kościół wybierając ewangelie, czy listy kierował się odpowiednim kluczem. Ty czynisz zarzut i odkrywasz Amerykę, że nie wziął tego, nie wziął tamtego. Jak widzisz ten materiał jest i można z tego korzystać, sama cytujesz. Kłopot w tym, że dla kościoła to było nieprzydatne.

Bo Kosciol pozmienial wiele rzeczy w Biblii sobie wybieral co im pasuje. Wogole od wniebowstapienia Jezusa do naszych czasow minelo wiele wiekow. Sredniowiecze to byly czasy, gdzie Kosciol mial najwiejsza wladze, zabranial ludziom posiadania Biblii. Mnichowie przepisywali Biblie w klasztorach-skad wiesz ,czy wtedy NIC nie zmieniono? W Kosciele od zawsze czyta sie tylko wygodne fragmenty z Biblii. Sporo badaczy twierdzi, ze Biblia byla pozmieniana. Ewangelie kanoniczne nie przepisuja sobie zadnego konkretnego autorstwa tzn, ze nikt nie jest pewny kto napisal Ewangelie. Napewno to nie byli uczniowie Jezusa, bo pierwsza Biblia powstala dopiero dlugo po smierci apostolow.  " najwczesniejszy znany rekopis Biblii chrzescijanskiej sporzadzony w 4 w n.e tzw Kodeks Synajski.  W 1844 r u podnoza gory Synaj w klasztorze sw Katarzyny odkryto 43 karty kodeksu biblijnego z 4 w n e . A wiec 3 wieki po smierci apostolow. A teraz ciekawe KTO taki w 4 w n e czyli minimum 300 lat po apostoloach pisze sobie cos na kartach jako pierwsze zapisy do Biblii I jeszcze to chowa w klasztorze?

175

"Oto moj sluga, ktorego popieram, moj wybrany,ktorego ukochala dusza moja.  Natchnalem go swoim duchem, aby nadal narodom prawo " iz 42:1
• to nie dotyczy Jezusa, poniewaz Jezus nie byl poslany do innych narodow, lecz tylko do Izraela " Jestem poslany TYLKO do owiec, ktore poginely z domu Izraela" Mt 15:24

" Gdy sie poda Ksiega temu, ktory umie czytac i powie przeczytaj on odpowie nie potrafie czytac " Iz 29:11

Jezus powiedzial do Zydow " Krolestwo Boze zostanie wam zabrane i dane innemu narodowi, ktory wyda owoce" Mt 21
•chodzi o jeden konkretny narod

176

JuliaUK33 napisał/a:

W 1844 r u podnoza gory Synaj w klasztorze sw Katarzyny odkryto 43 karty kodeksu biblijnego z 4 w n e . A wiec 3 wieki po smierci apostolow. A teraz ciekawe KTO taki w 4 w n e czyli minimum 300 lat po apostoloach pisze sobie cos na kartach jako pierwsze zapisy do Biblii I jeszcze to chowa w klasztorze?

W IV wieku to ustalono określony kanon.

Pierwsze zapiski zaś pochodzą z okresu naocznych świadków, a za pierwszego autora chrześcijańskiego uznaje się Pawła z Tarsu. Niektóre jego listy się zachowały, a datuje się je na lata 50-60 naszej ery.

177 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-27 16:09:35)

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

W 1844 r u podnoza gory Synaj w klasztorze sw Katarzyny odkryto 43 karty kodeksu biblijnego z 4 w n e . A wiec 3 wieki po smierci apostolow. A teraz ciekawe KTO taki w 4 w n e czyli minimum 300 lat po apostoloach pisze sobie cos na kartach jako pierwsze zapisy do Biblii I jeszcze to chowa w klasztorze?

W IV wieku to ustalono określony kanon.

Pierwsze zapiski zaś pochodzą z okresu naocznych świadków, a za pierwszego autora chrześcijańskiego uznaje się Pawła z Tarsu. Niektóre jego listy się zachowały, a datuje się je na lata 50-60 naszej ery.

No wlasnie dlateczego zachowaly sie tylko niektore listy Pawla? Jakich naocznych swiadkow? Przeciez np przy ukrzyzowaniu Jezusa wszyscy jego uczniowie uciekli.. a po za tym wiadomo jak takie naoczne swiadectwo dziala w spoleczenstwie i to jeszcze wsrod prostych ludzi ktos cos powie nie tak,ktos cos przekreci itp i to pozniej leci. A tez wlasnie dlaczego apostolowie nie zaczeli od razu pisac Ewangelii za swojego zycia,ani wzieli wszystkiego razem zebrali w jedna pierwsza Biblie, tylko najpierw przez wiele lat byla tradycja ustna, a dopiero pozniej kanon i Biblia. Nie uwazasz, ze jednak Ksiega, ktora powstala jak najszybciej od rewelacji, objawien i wydarzen jest duzo bardziej wiarygodna, niz ksiega ,ktora powstala z duzo pozniej po waznych wydarzeniach z zycia Jezusa?

178

JuliaUK33 napisał/a:

No wlasnie dlateczego zachowaly sie tylko niektore listy Pawla?

To to było prawie 2 tysiące lat temu, a chrześcijanie byli początkowo mocno prześladowani.

Jakich naocznych swiadkow? Przeciez np przy ukrzyzowaniu Jezusa wszyscy jego uczniowie uciekli.. a po za tym wiadomo jak takie naoczne swiadectwo dziala w spoleczenstwie i to jeszcze wsrod prostych ludzi ktos cos powie nie tak,ktos cos przekreci itp i to pozniej leci.

Okres naocznych świadków to nazwa okresu kiedy ci ludzie faktycznie żyli i faktycznie byli lub mogli być uczestnikami wydarzeń lub ich świadkami, jak np wspomniany przeze mnie Paweł z Tarsu.

A tez wlasnie dlaczego apostolowie nie zaczeli od razu pisac Ewangelii za swojego zycia

Większość ludzi nie potrafiła ówcześnie ani pisać ani czytać.

Wiara nie polega na wiarygodności. A nauki Kościoła nie ograniczały się nigdy do sfery duchowej.

179

Jack Sparrow napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

No wlasnie dlateczego zachowaly sie tylko niektore listy Pawla?

To to było prawie 2 tysiące lat temu, a chrześcijanie byli początkowo mocno prześladowani.

Jakich naocznych swiadkow? Przeciez np przy ukrzyzowaniu Jezusa wszyscy jego uczniowie uciekli.. a po za tym wiadomo jak takie naoczne swiadectwo dziala w spoleczenstwie i to jeszcze wsrod prostych ludzi ktos cos powie nie tak,ktos cos przekreci itp i to pozniej leci.

Okres naocznych świadków to nazwa okresu kiedy ci ludzie faktycznie żyli i faktycznie byli lub mogli być uczestnikami wydarzeń lub ich świadkami, jak np wspomniany przeze mnie Paweł z Tarsu.

A tez wlasnie dlaczego apostolowie nie zaczeli od razu pisac Ewangelii za swojego zycia

Większość ludzi nie potrafiła ówcześnie ani pisać ani czytać.

Wiara nie polega na wiarygodności. A nauki Kościoła nie ograniczały się nigdy do sfery duchowej.

No tak to prawda Chrzescijanie byli przesladowani na poczatku. Mysle, ze az do czasow Konstantyna, ktory nawrocil sie na Chrzescijanstwo. Bal sir jednak buntu m in wojska i polaczyl elementy poganstwa z Chrzescijanstwem np w Rzymie czczono bozka w niedziele, wiec 3 przykazanie dotyczace szabatu zmieniono na niedziele, Boze Narodzenie 25 grudzien to tez poganskie ma korzenie.  I jedni moga powiedziec "e tam nikt nie zna day urodzenia   Jezusa to tylko symboliczna data" no ok,ale dlaczego akurat ta data ma sie pokrywac z poganskimi wierzeniami? Dlaczego nie wybrac innej daty?
Pawel nie byl nocznym swiadkiem z zycia Jezusa. Tak naprawde to pogubil sie nawet w zeznaniach najpierw co do swojej wizji i nauczal w opozycji do apostolow.  Apostolowie nauczali  przestrzegania prawa i tego, ze wiara bez uczynkow jest pusta jak chociazby sw Jakub, a Pawel nauczal, ze uczynki nie sa porrzebne do zbawienia tylko laska.

180

Fragmenty Ewangelii sw Barnaby
" Barnaba apostol Jezusa Nazarejczyka, zwanego Chrystusem do wszystkich,ktorzy mieszkaja na ziemi,pragna pokoju i pocieszenia. Drodzy umilowani, wielki i wspanialy Bog nawiedzil nas poprzez swojego proroka Jezusa Chrystusa w wielkim milosierdziu i cudow. Lecz wielu oszukanych przez szatana pod pozorem poboznosci glosza najbardziej bezbozna doktryne o Jezusie Synu Bozym odrzucajac na zawsze prawo ustanowione przez Boga.(Jezus rzekl". . dopoki nie przeminie niebo i ziemia ani jedna kreska nie przeminie z zakonu) Wsrod nich Pawel zostal zwiedziony o czym mowie nie bez zalu.

181 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-27 19:59:18)

Oto wiecej fragmentow Ewangelii sw Barnaby " "Jezus,ktory mial 30 lat(jak sam mi powiedzial) udal sie na Gore Oliwna zbierac oliwki. Potem w poludnie, gdy sie modlil "Boze milosierny..." zostal otoczony przez jasne swiatlo i przez wielu aniolow.  Aniol Gabriel przedstawil mu lsniaca Ksiege, ktora wstapila w serce Jezusa i cala wiedza z tej Ksiegi wstapila w serce Jego..."

" w tym czasie armii Rzymian byla w Judei a zwyczajem Rzymian bylo nazywac bogiem waznego czlowieka. Gdy przybyli do miasta Nain rzekli do Zydow "oto jeden z waszych bogow, ale wy nie uwzgledniacie go "... Jezus z Nain udal sie do Kafarnaum.  Niezgodnosc miasta Nain byla taka,ze jedno mowili "on jest Bogiem" lecz drudzy zaprzeczal mowiac "ze Boga nikt nie moze zywy zobaczyc i zachowac zycie". Inni mowili "to jest Syn Bozy". Inni mowili "ani Bog,ani jego Syn, lecz to jest wielki prorok Boga"

Jezus ostrzegl mnie przed wielkim zwiedzeniem mowiac " szatan kusi na cztery sposoby.  Pierwszy gdy kusi sam.  Drugi, gdy kusi czynami i slowami za posrednictwem kogos.  Trzeci, gdy kusi falszywa doktryna.  Czwarty, gdy kusi falszywymi wizjami "

182

JuliaUK33 napisał/a:

Jezus ostrzegl mnie przed wielkim zwiedzeniem mowiac " szatan kusi na cztery sposoby.  Pierwszy gdy kusi sam.  Drugi, gdy kusi czynami i slowami za posrednictwem kogos.  Trzeci, gdy kusi falszywa doktryna.  Czwarty, gdy kusi falszywymi wizjami "

Oooo to, to!

183

Przejdź sobie na religię brązowego mokabe i problem solved. Odetnij się od zaściankowej Polski.
Po co w ogóle się tu udzielasz? Nie masz ochoty pisać w języku polskim to nie pisz!
Szukasz atencji czy co?

184

silent napisał/a:

Przejdź sobie na religię brązowego mokabe i problem solved. Odetnij się od zaściankowej Polski.
Po co w ogóle się tu udzielasz? Nie masz ochoty pisać w języku polskim to nie pisz!
Szukasz atencji czy co?

Pisze w jezyku polskim i sam sie odetnij.  Gdzie ja twierdzilam,ze Polska jest zasciankowa? Sam sobie dopowiadasz rzeczy, ktorych ja nie stwierdzilam. Ja nikogo na moich tematach sila na trzymam. Wlazicie na wlasna odpowiedzialnosc i na wlasne zyczenie

185 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-28 12:34:45)

List do Rzymian 3:7 Pawel przyznaje ,ze klamie. Natomiast nie widzi NIC zlego w tym klamstwie, poniewaz przyciaga tym ludzi do wiary w to co glosi i uwaza, ze przez jego klamstwo objawia sie chwala Boza " Ale jeżeli przez moje kłamstwo  prawda Boża tym więcej się uwydatnia ku Jego chwale, jakim prawem jeszcze i ja mam być sądzony jako grzesznik"

186

JuliaUK33 napisał/a:

List do Rzymian 3:7 Pawel przyznaje ,ze klamie. Natomiast nie widzi NIC zlego w tym klamstwie, poniewaz przyciaga tym ludzi do wiary w to co glosi i uwaza, ze przez jego klamstwo objawia sie chwala Boza " Ale jeżeli przez moje kłamstwo  prawda Boża tym więcej się uwydatnia ku Jego chwale, jakim prawem jeszcze i ja mam być sądzony jako grzesznik"

Proponuję przeczytać od początku i z przypisem smile

Bierzesz dosłownie i wyciągasz w kontekstu, a potem masz brednie.

187 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-28 14:51:00)

Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Przeczytalam caly. To nie brednie.... a wlasnie kolejne mam pytanie, gdzie w ST pisze "ze grzech Adama i Ewy przelazl na caly swiat"?. Chodzi o ST a nie to co sobie Pawel napisal "ze wszyscy zgrzeszyli i winni sa smierci "czy jakos tak... konkretnie gdzie Bog powiedzial do Izraela, ze wszyscy sa winni grzechowi Adama i Ewy? Albo gdzie o tym grzechu uczyli prorocy albo moze Jezus cos wspominal "ze grzech Adama i Ewy przeszedl na wszystkich ludzi "?... bo oprocz Pawla pod prawie sam koniec Biblii NIKT o tym nie wspomina. No chyba,ze ja  nie pamietam, wiec jak ktos pamieta to niech mi przypomni

188

JuliaUK33 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
JuliaUK33 napisał/a:

Przeczytalam caly. To nie brednie.... a wlasnie kolejne mam pytanie, gdzie w ST pisze "ze grzech Adama i Ewy przelazl na caly swiat"?. Chodzi o ST a nie to co sobie Pawel napisal "ze wszyscy zgrzeszyli i winni sa smierci "czy jakos tak... konkretnie gdzie Bog powiedzial do Izraela, ze wszyscy sa winni grzechowi Adama i Ewy? Albo gdzie o tym grzechu uczyli prorocy albo moze Jezus cos wspominal "ze grzech Adama i Ewy przeszedl na wszystkich ludzi "?... bo oprocz Pawla pod prawie sam koniec Biblii NIKT o tym nie wspomina. No chyba,ze ja  nie pamietam, wiec jak ktos pamieta to niech mi przypomni

Julka, ale Ty naprawdę chcesz odczytywac Biblie wprost?

Gdyby grzech nie przeszedł na wszystkich, to bysmy siedzieli w Edenie, a nie na forum.

189 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2024-06-28 16:19:25)

Lady Loka napisał/a:

Gdyby grzech nie przeszedł na wszystkich, to bysmy siedzieli w Edenie, a nie na forum.

Związanie grzechu pierworodnego z krwią (dziedziczenie) było niezbędne, aby powstała arystokracja i przedstawicieli klasy rządzącej.

Bez tego każdy mógł być swoim panem. A na to KK nie mogłoby się nigdy zgodzić. Dlatego Ewangelia Tomasza nie weszła do Nowego Testamentu. Nawiasem, według tej księgi, Jezusowi w swoich naukach było bliżej do Buddyzmu niż do tego, co faktycznie głosi KK.

190 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-28 18:08:28)

Jack Sparrow napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Związanie grzechu pierworodnego z krwią (dziedziczenie) było niezbędne, aby powstała arystokracja i przedstawicieli klasy rządzącej.

Bez tego każdy mógł być swoim panem. A na to KK nie mogłoby się nigdy zgodzić. Dlatego Ewangelia Tomasza nie weszła do Nowego Testamentu. Nawiasem, według tej księgi, Jezusowi w swoich naukach było bliżej do Buddyzmu niż do tego, co faktycznie głosi KK.

Biblia dodatkowo w samych miejscach twierdzi ze kazdy sam odpowiada za swoje grzechy
Np Jeremiasza 31:30 Psalmow 49:8, albo "ojciec nie podniesie winy swoich dzieci, ani dzieci winy swojego ojca". Zydzi nigdy nie wierzyli w dzieciczenie po kims grzechu. Bog milosierny przebaczyl Adamowi i Ewie. To nawet jeden z papiezy powiedziala "ze bajeczka o Jezusie przyniosla im najwiecej korzysci". . Nie bylo i nie ma zadnego grzechu pierworodnego ani zadnej smierci i zmartwychwstania Jezusa. Wogole Kosciol ma spaczone pojecie milosierdzia Boga twierdzi, ze milosierny Bog musial wydac swojego Syna,by ten niewinne cierpial, by On (Bog) mogl wybaczyc calemu swiatu grzech, bo Ewa z Adamem zezarli jablko w epoce  jaskiniowcow. To nie jest milosierdzie. Bog jest milosierny, bo Adam z Ewa zalowali za grzech i Bog im przebaczyl. Taka nauka to tez brak szacunku dla Boga,bo sugeruje, ze Bog nie jest wszechmogacy i nie moze sam z siebie przebaczyc grzechu, lecz potrzebuje  ofiary do tego . Zydzi co prawda skladali ofiary ze zwierzat za grzechy, ale w Biblia sa przypadki, gdzie Bog przebacza ludziom bez koniecznosci zlozenia krwawej ofiary.

191

No i super. Naprawdę nie musisz być katoliczką.

192

Wogole tak sobie mysle,ze szatan najbardziej nienawidzi Boga za to,ze go wyrzucil z Nieba. I szatan robi wszystko ,zeby ludzie NIE modlili sie do Boga. Wiec sa modlitwy do Maryi, innych swietych itp. Bo on nienawidzi jak ludzie oddaje czesc Bogu. Na rozancu na 10 zdrowasiek jest tylko jedno Ojcze Nasz. Zobaczcie ile jest kapliczek maryjnych, ludzie zaczeli czcic stworzenie Boga, zamiast Stworcy. A szatan tez potrafi dawac falszywe wizje i cuda.  Jezus ostrzegal przed wielkim zwiedzeniem w Biblii i w Ewangelii sw Barnaby.. sobie wyobazcie jakby kazdy Chrzescijanin na swiecie modlil sie TYLKO do Boga. To jakiej szatan by dostal wscieklizny. A przeciez ani Jezus,ani Duch Swiety,ani Maryja, ani swieci ani aniolowie, by sie na nikogo nie obrazili, ze modlimy sie do Boga zamiast do nich,wrecz przeciwnie mysle, ze byli by szczesliwi, ze kazdy wielbi Boga

193

Julka, ale katolicy się nie modlą do Świętych. Modlą się przez wstawiennictwo Świętych do Boga.

To taka wiejska mentalność i brak wytłumaczenia jeżeli ktoś uważa świętego za wyższego niż Boga. Ale to już księża powinni tłumaczyć.

Tak samo z Maryją. W różańcu masz "módl się za nami". Prosimy o wstawiennictwo.

194

JuliaUK33 napisał/a:

Wogole tak sobie mysle,ze szatan najbardziej nienawidzi Boga za to,ze go wyrzucil z Nieba. I szatan robi wszystko ,zeby ludzie NIE modlili sie do Boga. Wiec sa modlitwy do Maryi, innych swietych itp. Bo on nienawidzi jak ludzie oddaje czesc Bogu. Na rozancu na 10 zdrowasiek jest tylko jedno Ojcze Nasz. Zobaczcie ile jest kapliczek maryjnych, ludzie zaczeli czcic stworzenie Boga, zamiast Stworcy. A szatan tez potrafi dawac falszywe wizje i cuda.  Jezus ostrzegal przed wielkim zwiedzeniem w Biblii i w Ewangelii sw Barnaby.. sobie wyobazcie jakby kazdy Chrzescijanin na swiecie modlil sie TYLKO do Boga. To jakiej szatan by dostal wscieklizny. A przeciez ani Jezus,ani Duch Swiety,ani Maryja, ani swieci ani aniolowie, by sie na nikogo nie obrazili, ze modlimy sie do Boga zamiast do nich,wrecz przeciwnie mysle, ze byli by szczesliwi, ze kazdy wielbi Boga

Julka, możesz odpowiedzieć na pytanie, co ciebie napadło? Przecież podobno źle się czujesz w ciązy, nie masz siły na nic, nawet dziecku zrobić śniadania, a trwonisz czas na pisanie tych bzdur na forum? Ja rozumiem, że można mieć w życiu różne dylematy, także te związane z wiarą czy religią, ale ty masz jakąś obsesję! Nowy kościól chcesz zalożyć, czy co? Chcesz komuś coś udowodnić? Tylko co i komu?
Chyba nie wierzysz, że pod wpływem tych twoich wypocin na forum ktoś zmieni religię, albo wywołasz nową krucjatę jak Joanna d’Arc.
Twierdzisz, że tylko pytasz, ale cały twój wątek to jeden wielki atak na kościól katolicki. Pewnie, że można mu wiele zarzucić i wiele sobie "naskrobał" przez te dwa tysiące lat, ale dla wielu ludzi jest on wielką ostoją i podporą i to w formie którą tak tutaj atakujesz i wyśmiewasz.

Odpowiedz więc, co w ciebie wstąpiło? Jaki jest powód tej twojej osobistej walki z biblią, kościołem, Jezusem, Maryją i całym tym katolicyzmem? Mnie np. też wiele się w tej religii nie podoba, ale szanuję ludzi którzy wierzą i według tej wiary żyją. Najgorsi są tacy jak ty, co to kiedyś kochali kosciól, porzucili go dla islamu, potem porzucili islam, następnie znowu pokochali Jezusa,  a teraz znowu pod wpływem jakiegoś gościa, gotowi są oczy każdemu wydrapać kto choć jedno dobre slowo o nim powie. Jesteś mocno niestabilna i niezrównoważona i to wcale nie jest przesadą, że jesteś niebezpieczna dla swoich dzieci.

195 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2024-06-28 18:37:39)

Lady Loka napisał/a:

Julka, ale katolicy się nie modlą do Świętych. Modlą się przez wstawiennictwo Świętych do Boga.

To taka wiejska mentalność i brak wytłumaczenia jeżeli ktoś uważa świętego za wyższego niż Boga. Ale to już księża powinni tłumaczyć.

Tak samo z Maryją. W różańcu masz "módl się za nami". Prosimy o wstawiennictwo.

Ale przeciez studiowalas biblioznactwo, a nie wiesz ,ze w Biblii pisze "jeden jest tylko Posrednik miedzy ludzmi, a Bogiem-czlowiek Jezus Chrystus" ? To dlaczego postepujecie niebiblijnie i obieracie sobie wielu posrednikow? Dwa do Boga mozna, a nawet trzeba modlic sie bezposrednio, bo Bogu sie tylko nalezy chwala. Sam Bog powiedzial "ze nikomu nie odda swojej chwaly ", a ludzie przyznaje swietym najwyzsze tytuly jakie naleza sie tylko Bogu. A swieci to oni sa w Niebie szczesliwi, Ty myslisz, ze Bog im tam non stop daje wysluchiwac problemy calego swiata, a oni nic nie maja do roboty tylko sluchac naszego biadolenia I sie za nas wstawiac do Boga. Ty bys chciala isc do takiego Nieba, gdzie po 100 osob dziennie by Ci majaczylo swoje problemy, a Ty bys tylko do Boga latala po wstawiennictwo za tymi.ludzmi? No ludzie Niebo to jest wieczne szczescie, a nie osrodek terapeutyczny,gdzie kazdy swiety wysluchuje nasze propblemy. Od tego jest   Bog,no Bog jest Wszechmogacy i Jego zadna ilosc problemow nie sprawi Mu klopotu.  Macie problemy ludzie to do Boga,a nie do   stworzenia

Posty [ 131 do 195 z 291 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Pytanie do wierzacych

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024