anoxyzz napisał/a:BiałyKrólik napisał/a:Hmm...
o biotechnologii sie nie wypowiem. Ale o inżynierii środowiska - miałaś na studiach projektowanie instalacji wodkan, ogrzewanie wentylacja?
Uczyłaś się obsługi programów wspomagających projektowanie jak acad, instalsoft? Nie chodzi mi o to,, że masz być ekspertem - ale coś tam coś pamiętasz z tych studiów?
Inżynieria środowiska to był mój drugi kierunek na którym wylądowałam trochę przypadkiem. Byłam tam, ale realizowałam trochę inny program i ominęły mnie te wszystkie rzeczy projektowo-inżynieryjne. Bardziej siedzę w chemicznych zagadnieniach, chociaż po takim czasie też już niewiele z tego pamiętam 
Każdy tutaj na forum udzielał rad i życzy Ci dobrze – ale tak naprawdę to od Ciebie zależy co zrobisz ze swoim życiem. Jeśli wiesz, że obecna sytuacja Ci nie odpowiada to chyba nie masz innego wyboru niż wyjść ze swojej strefy komfortu i zacząć działać.
@anoxyzz - jesteś młodą dziewczyną. Jeśli będziesz stale się bała coś zmienić, to za pare lat będziesz jeszcze bardziej niezadowolona z siebie niż obecnie. Może warto posłuchać się Anewe i zapisać się przez link, który otrzymałaś, na rozmowę z doradcą zawodowym.
Odnośnie okłamywania chłopaka. Jeśli poważnie o nim myślisz, i czujesz, że on również jest Tobą szczerze zainteresowany, chce w przyszłości założyć z Tobą rodzinę – to lepiej powiedz mu prawdę. Wytłumacz mu czemu nie zrobiłaś tego wcześniej oraz co zamierzasz zrobić Teraz aby poprawić swoją sytuację.
Zdaję sobie sprawę, nie będzie to łatwe dla Was obojga – ale pozwoli wyjść z kłamstwa. Lepiej, żeby dowiedział się tego od Ciebie niż od kogoś innego, prawda.
Schowaj dumę do kieszeni – zacznij działać. To, że rozpoczęłabyś od pracy np. w Rossmanie, nie oznacza, że będziesz w tym miejscu na zawsze, nie wstydź się takiej pracy. Odłóż trochę pieniędzy, wróć na kursy do prawa jazdy – nie poddawaj się. Może Twój chłopak pomoże Ci się przygotować. Jak będziesz miała prawo jazdy – otworzą się przed Tobą nowe możliwości. Np. udzielanie korepetycji – można na nich naprawdę nieźle zarobić. Zawsze może być to takie dodatkowe źródło dochodu, a i przygotowując się do nich odświeżysz swoją wiedzę z chemii.
Ważne, że poczujesz się dzięki temu bardziej niezależna od rodziny.
Życzę powodzenia.
P.S. Za kilka dni wrócę do Twojego wątku, ale najpierw muszę zasięgnąć opinii u pewnej osoby, której nie ma na tym forum.