Ela210 napisał/a:No i co? Ta zaprzyjazniona firma Oiom okupuje?
Przecież nie.
No nie ale 24 % codziennie zmarłych na Covid-19 w pełni zaszczepionych skądś się bierze. Aaaa, to staruszki wymierają, a nie czekaj! Bez szczepionki to też staruszki wymierały.
Ela210 napisał/a:Grypa zawsze była niefajna i telepala.
Ale można było oddychać samodzielnie.
A to spora różnica.
Zobacz, kończy się drugi rok straszliwej pandemii, a ty dalej nie wiesz, że problemy z samodzielnym oddychaniem, to nie kwestia Covida ale powikłania covidowego czyli zapalenia płuc. I widzisz, grypa też takie zapalenia płuc powoduje, też daje to blizny na płucach, którymi tak podnieca się tu kolega i też się umiera. Tylko, że w epoce przedcovidowej jak pacjent miał odgrypowe zapalenie płuc i umierał, to umierał na zapalenie płuc. Tak jak w wyniku grypowej komplikacji umierał na niewydolność krążeniowo - oddechową, na udar. O właśnie! A wiesz, że ryzyko udaru po grypie jest kilkukrotnie większe niż po Covidzie? Do 2019 roku co roku na zapalenie płuc umierało sobie spokojnie po 18 - 20 tysięcy Polaków i nikogo specjalnie nie interesowało skąd się to zapalenie płuc brało. Jak też wiele innych zgonów, które były wynikami powikłań powirusowych, ale że nikomu wtedy nie przychodziło testować pacjentów na nosicielstwo jakichś wirusów, to sobie tak po prostu umierali
Ela210 napisał/a:Moja ciotka z wujkiem ludzie po 70 zawsze chorowali na ciężką grypę. Co roku.
W tym roku oprócz Covida zaszczepil i się również na grypę. I zachorował I Ale lekko a nie jak co roku .
Ha, ha, a moja ciotka i wujek od lat szczepią się na grypę (na którą tak w ogóle nie chorują). I co roku wujek szczepionkę znosi bez problemu, a ciotka po szczepionce jest chora kilka dni jakby miała ciężką grypę. No ale następnego roku znowu się szczepi tylko jest przygotowana 
zwyczajny gość napisał/a:Czyli bujda. Albo matematyka alternatywna.
Uuuu, kolega ma upośledzone samodzielne funkcje analityczne i musi otrzymać strawne papu?
zwyczajny gość napisał/a:A taki, że powszechne szczepienia przerywają transmisje wirusa, w znacznym stopniu.
Tak, bardzo znacznym i dlatego Europa bije właśnie rekordy zakażeń w skali całej pandemii. Tak, tak, nie musisz mi odpisywać, że gdyby nie szczepionki, to 5 miliardów Europejczyków by już nie żyło
zwyczajny gość napisał/a:Ograniczają mutacje.
Przepraszam, ale że piszesz to już któryś raz, to zwrócę ci uwagę - nie pisz o czymś, o czym nie masz zielonego pojęcia.
zwyczajny gość napisał/a:Nie mam ochoty na noszenie maseczki do końca życia.
Przecież to tylko twój wybór. Chcesz noś, nie chcesz nie noś. Nie rozumiem w jakim ty celu nosisz maseczkę? Nie słuchałeś ministra zdrowia? Mówił, że maseczki mamy nosić dopóki nie będzie dostępna szczepionka. Jest już dostępna od roku, a ty dalej nosisz? Przecież się zaszczepiłeś, jesteś bezpieczny.
zwyczajny gość napisał/a:A działały by jeszcze lepiej, gdyby szczepienia były powszechne i obowiązkowe dla wszystkich. Bo mutacje nie miały by szans na powstanie....
Matko! Jeszcze z rok i wykujecie sobie to na kamiennych tablicach jako jedno z wyznań wiary...
A jeszcze jedno. Z tym obowiązkiem szczepień, to jest najlepszy dowcip tej pandemii. Większość krajów nie miała i nie ma zahamowań żeby łamać prawa człowieka lockdownami, obostrzeniami, segregacją itp. ale bidulki nie chcą łamać praw człowieka wprowadzając obowiązek szczepień na Covid-19
Jest tyle obowiązkowych szczepień na różne choroby, a na Covid nie ma obowiązku, a przecież trwa straszliwa pandemia! 
A tak w ogóle, to są już te szczepionki w aptekach? Bo ja bym sobie kupił J&J na następny sezon ale coś cicho...