Koronawirus coraz bliżej :( - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Strony Poprzednia 1 51 52 53 54 55 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3,381 do 3,445 z 5,628 ]

3,381

Odp: Koronawirus coraz bliżej :(
MagdaLena1111 napisał/a:

Memy, odgrażanie się, wyśmiewanie i szydzenie ze szczepień...a na koniec i tak się wszyscy zaszczepicie :-D
Wcale nie będzie przymusu, wystarczą „przywileje” dla zaszczepionych i stanie się przed wyborem życia na marginesie, albo zaszczepienia się :-D

Ty tak serio?

Zobacz podobne tematy :

3,382

MagdaLena1111 napisał/a:

Wystarczy zobaczyć, jak zmieniła się sytuacja w krajach, w których szczepienie przeprowadzono wcześniej niż gdzie indziej, patrz Wlk Brytania, Izrael. Dane mówią same za siebie.

Zagadnąłem o Seszele ale cisza. Tymczasem jest to kraj, który ma w świecie największą część społeczeństwa w pełni zaszczepioną, chyba ok. 65 %. Właśnie wywaliły im w górę nowe zakażenia i z powrotem wprowadzają lockdowny...

3,383 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-05-12 10:33:55)

A to nie jest przypadkiem kraj słynący z turystyki?  Bo jak turystow trafiajacych do szpitali liczy się do zachorowań  to coś wyjaśnia . Jak nie i siedzą  w zamknięciu albo turystów odsylają do domu chorych lub nie liczą  to pytanie czym się zaszczepili.

Doczytałam szczepienie 63 procent ludzi szczepionka z Chin i indyjska Astra Zeneki nazwy nie zapamiętałam.

I jeszcze: niecałe 20 procent to turyści reszta miejscowi. 
Z tych miejscowych 1/3 W pełni zaszczepionych.

Co pewnie jakoś koreluje ze skutecznością  szczepionek na adenowirusach zwlaszcza przy pelnym brataniu sie ludzi w tym ciepłym kraju.

A. I wszystkich ludzi tam tyle co na mojej dzielnicy w Krakowie.:) ale jakaś próba statystyczna to jest smile tylko dlaczego od razu lepszą od wielomilionowych UK i Izraela?

3,384

Była sasiadka zmarła właśnie na powikłania pocovidowe:( nie byłam  nią bliski, ale jakoś się zdenerwowałam. I w zeszłym tygodniu siostra znajomego znajomej. Tak, na oczy jej nie widziałam, ale tez jakoś mną potrząsnęło.:( powinnam przez rok przywyknąć.

3,385 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-05-12 10:46:04)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Wystarczy zobaczyć, jak zmieniła się sytuacja w krajach, w których szczepienie przeprowadzono wcześniej niż gdzie indziej, patrz Wlk Brytania, Izrael. Dane mówią same za siebie.

Zagadnąłem o Seszele ale cisza. Tymczasem jest to kraj, który ma w świecie największą część społeczeństwa w pełni zaszczepioną, chyba ok. 65 %. Właśnie wywaliły im w górę nowe zakażenia i z powrotem wprowadzają lockdowny...

Też czytałam o tych Seszelach.
Po pierwsze, zachorowania występują głównie wśród niezaszczepionych i/lub zaszczepionych 1 dawką
Po drugie, możesz sobie na liczbach poobserwować skuteczność chińskiej szczepionki.

mallwusia napisał/a:

Ty tak serio?

Oczywiście, na co zresztą wskazują emotki ;-)
Komiczny jest w odbiorze hejt na szczepionki uskuteczniany przez osoby, które same albo się już zaszczepiły albo i tak to zrobią.

3,386

Jakby nie patrzeć strach jest. Niektórzy boja się, że umrą po covidzie a inni że po szczepionce. To zależy od konstrukcji psychicznej.

3,387

Ela210 napisał/a:

I wszystkich ludzi tam tyle co na mojej dzielnicy w Krakowie.:) ale jakaś próba statystyczna to jest smile tylko dlaczego od razu lepszą od wielomilionowych UK i Izraela?

Właśnie dlatego, że łatwiej w niej wychodzą takie niuanse. Co do Izraela wykres przebiegu epidemii od grudnia mają taki sam jak Polska. Jeśli więcej lub mniej szczepionek ma jakieś znaczenie, to chyba z lupą trzeba go szukać na tym wykresie.
No, a u nas wygląda na to, że akcja szczepień mocno wyhamowała nie dochodząc do 40 % dorosłych Polaków. Co więcej, to właśnie w grupie najbardziej zagrożonej, bo 60+ nie jest dobrze z ilością zaszczepionych.
Ilość zakażeń spada na łeb, na szyję ale walka klas zaostrza się i media dosłownie bombardują strachem, zastraszaniem, proszeniem itd. aby się szczepić.

3,388

Trzeba zmusić do szczepień, bo teraz wirus jest w odwrocie i ludzie tracą czujność. Nie zaszepia się teraz, to na jesień cięższe przypadki covida znowu zablokują szpitale dla chorych na inne choroby i będziemy się tak bujać do US..  śmierci.

3,389

rossanka napisał/a:

Trzeba zmusić do szczepień, bo teraz wirus jest w odwrocie i ludzie tracą czujność. Nie zaszepia się teraz, to na jesień cięższe przypadki covida znowu zablokują szpitale dla chorych na inne choroby i będziemy się tak bujać do US..  śmierci.

Ależ będziemy się bujać do usranej śmierci o ile na to pozwolimy:

KOMUNIKAT DLA PACJENTÓW PRZYJMOWANYCH DO PLANOWEJ HOSPITALIZACJI
(dotyczy Szpitala Morskiego im. PCK oraz Szpitala Św. Wincentego a Paulo w Gdyni)

Drogi Pacjencie, mając na uwadze bezpieczeństwo Twoje i innych osób przebywających w szpitalu przed planowanym przyjęciem musisz mieć wykonany test w kierunku SARS COV 2. Zasada ta dotyczy również osób zaszczepionych, ponieważ szczepionki nie zapobiegają transmisji wirusa.

PROSIMY, ABYŚ PO POBRANIU TESTU PCR PODDAŁ SIĘ SAMOIZOLACJI, to znaczy:

- Nie opuszczaj domu od dnia pobrania testu do dnia planowanej hospitalizacji, chyba że idziesz na spacer lub musisz załatwić pilną sprawę. Unikaj wówczas bliskich kontaktów z innymi ludźmi.
- Nie uczestnicz w spotkaniach np. rodzinnych, towarzyskich lub w jakichkolwiek innych uroczystościach.
- Nie kontaktuj się z osobami z objawami zakażenia np. gorączka, kaszel, katar, złe samopoczucie oraz z osobami przebywającymi na kwarantannie lub izolacji.
- Nie wychodź na zakupy – wcześniej zaopatrz się w niezbędne artykuły lub poproś o pomoc rodzinę, przyjaciół, sąsiada.
- W czasie pobytu w szpitalu stosuj się do zaleceń wewnętrznych obowiązujących w naszej placówce.

3,390

Logiczne, że jak ktoś planuje zabieg, to nie lata po znajomych i galeriach tylko ogranicza kontakty, by nie złapać covida, grypy, kataru etc. Idzie na zabieg to też ma wykonywane badania, morfologię, usg , dodatkowe pakiety badań ( to w podstawie) a teraz doszedł test na covid. Standardowa procedura, czego nie rozumiesz?

3,391

Logiczne, że jak ktoś planuje zabieg, to nie lata po znajomych i galeriach tylko ogranicza kontakty, by nie złapać covida, grypy, kataru etc. Idzie na zabieg to też ma wykonywane badania, morfologię, usg , dodatkowe pakiety badań ( to w podstawie) a teraz doszedł test na covid. Standardowa procedura, czego nie rozumiesz?

3,392

rossanka napisał/a:

No nie wiedziałem, że standardowa procedura nakazywała mi dostarczyć do szpitala przed hospitalizacją zaświadczenia, że jestem zdrowy...
Człowiek się uczy całe życie i wychodzi, że jestem zdecydowanie niebezpiecznym członkiem społeczeństwa. Dwa razy planowo hospitalizowałem dziecko i najwidoczniej zlekceważyłem standardowe procedury! Podobnie w przypadku małżonki, która planowo hospitalizowana była kilka razy i tu jednak radośnie muszę przyznać, że system był czujny i żądał zaświadczenia o zaszczepieniu się przeciw WZW.
Dziś rano przy kawce oglądałem puszczaną jak katarynka wiązankę wypowiedzi Polaków dlaczego się chcą zaszczepić. Najbardziej pocieszne były takie: bo chcę żeby było normalnie, bo chcę pojechać na urlop, bo chcę normalnie się leczyć... No to się kochani zaszczepieni zdziwicie jak w nowej normalności dumnie miętoląc w garści karteczkę z pieczątką, że zaszczepiony podreptacie do szpitala, a tam - gdzie?! Wynik testu PCR ma?! Co mi tu jakąś pomiętoloną karteczką machacie? Wynik PCR gdzie, pytam!?

3,393

rossanka napisał/a:

Przez tę jak to nazywasz "standardową procedurę" zmarł przedwcześnie mój Tato.
Załatwienie testu osobie leżącej kosztowało moją siostrę tydzień urlopu i kilka nieprzespanych z nerwów nocy. Kiedy się w końcu udało, to niestety Tata nie zdążył z operacją, bo test utracił ważność, a szpital zamieniono na covidowy. Potem był już na operację za słaby i kilka dni później odszedł.

3,394

Snake nie wiem gdzie Ty wukresy oglądasz bo jak ja sprawdzałam w Google  ze 2 tygodnie temu to u nas było 600 zmarłych dziennie A w Izraelu pojedyncze przypadki

3,395

Otwórz sobie oba wykresy i porównaj.

A propos covidowych zgonów, to sięgnij parę postów wyżej jak to wyglądało w Polsce, w epoce przedcovidowej. Chodzi mi o te coroczne zgony 16 tysięcy Polaków z tytułu "grypa i zapalenie płuc". Oficjalnie w Polsce umiera co roku 30-50 osób z powodu grypy ale już zapalenie płuc kosi. Bardzo wygodne było to zapalenie płuc, bo w odróżnieniu od grypy nie figuruje w wykazie chorób zakaźnych. No i zmierzam do tego, że dziś mamy taką fajną rubrykę zgonów z chorobami współistniejącymi. To ona nabija większą część statystyki covidowej. Bardzo to wygodne. Pisałem już o mojej cioci chorej od lat, po udarze ale kiedy trafiła do szpitala z drugim, to ciach - pozytywny wynik PCR. Kiedy miesiąc później do grobu wpędził ją trzeci udar, to proszę - covid z chorobami współistniejącymi...
Tak mi się przypomniał mój brat, który zmarł 25 lat temu i zaplątałem się na co on w zasadzie zmarł. Niby umierał przez rok w szpitalu na białaczkę ale ostatecznie rozwinęło mu się ciężkie zapalenie płuc i zmarł. No i tak mnie to męczy, zmarł na białaczkę czy na zapalenie płuc? Dziś sprawa była dużo prostsza...

3,396

Ela210 napisał/a:

Snake nie wiem gdzie Ty wukresy oglądasz bo jak ja sprawdzałam w Google  ze 2 tygodnie temu to u nas było 600 zmarłych dziennie A w Izraelu pojedyncze przypadki

Dokładnie tak to wygląda jeśli chodzi o śmiertelność per milion mieszkańców:

https://images89.fotosik.pl/501/e40cb193971828b5.png

3,397

Snake, z tym milionem za wyizolowanie wirusa to ja nie wiem co Ty za źródła czytasz, ale ten wirus był już wyizolowany 2019 przez Chińczyków (Zhu N, Zhang D, Wang W, Li X, Yang B, Song J, et al. A novel coronavirus from patients with pneumonia in China, 2019. N Engl J Med. 2020 ), a potem izolowany i hodowany w kulturach tkankowych wiele, wiele razy w wielu innych ośrodkach badawczych.
Przyznasz się skąd wziąłęś tę rewelację?

3,398 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2021-05-13 15:44:31)

Z tym wyszczepionym Izraelem to jakaś kicha się zrobiła ... no bo jak tu teraz oskarżać Żydów o spisek szczepionkowy wobec świata sad ?

Z drugiej strony trudno przemilczeć to, że tacy cwaniacy a jednak zaszczepili się. Czyżby było warto ?

3,399

Bill.Garret napisał/a:

Z drugiej strony trudno przemilczeć to, że tacy cwaniacy a jednak zaszczepili się. Czyżby było warto ?

A widziałeś co teraz wyczyniają na ulicach? Te hordy Żydów demolujące palestyńskiej sklepy i bary, polujący na samochody z palestyńskimi rejestracjami, znakujący palestyńskie mieszkania żeby później przyjść je palić, katujących ludzi na ulicach, których oskarżą o bycie Palestyńczykiem. A przecież to naród kochający pokój i spokój... patrz co im się po szczepionkach porobiło. Tak na marginesie Palestyńczycy odmawiali szczepienia się i teraz mają krajobraz jak z filmu "28 dni później". Kto oglądał zrozumie. Kto nie oglądał niech obejrzy.

3,400

Snake napisał/a:
Bill.Garret napisał/a:

A widziałeś co teraz wyczyniają na ulicach? Te hordy Żydów demolujące palestyńskiej sklepy i bary, polujący na samochody z palestyńskimi rejestracjami, znakujący palestyńskie mieszkania żeby później przyjść je palić, katujących ludzi na ulicach, których oskarżą o bycie Palestyńczykiem. A przecież to naród kochający pokój i spokój... patrz co im się po szczepionkach porobiło. Tak na marginesie Palestyńczycy odmawiali szczepienia się i teraz mają krajobraz jak z filmu "28 dni później". Kto oglądał zrozumie. Kto nie oglądał niech obejrzy.

Sugerujesz jakieś nowe objawy uboczne szczepienia ?

3,401

Kto oglądał ten się za pandemii nie śmieje... kto by pomyślał, że to nie o wirusa chodzi...

3,402

Już nawet w przytoczonym fragmencie filmu można zobaczyć, że niekoniecznie Ci zarażeni są najgorsi :-0 Podobny wydźwięk ma pierwsza część zresztą :-D

3,403

MagdaLena1111 napisał/a:

Już nawet w przytoczonym fragmencie filmu można zobaczyć, że niekoniecznie Ci zarażeni są najgorsi :-0 Podobny wydźwięk ma pierwsza część zresztą :-D

Ależ owszem ale ten film świetnie pokazuje ten mechanizm, który możemy obserwować od roku. Jak ludzie się żrą... Zabijasz mnie morderco bez maski! Patrz, jaki debil w masce! Ty szurze nie chcesz się szczepić! Ty kmiocie i pandemisto, zdechniesz po szczepionce! I tak dalej. Poza tym ludzie na siebie donoszą, są rękoczyny.
A to... są drobiazgi!
Teraz możecie sobie wyobrazić co się będzie działo kiedy stanie się coś poważniejszego. Padnie na dłużej niż 3 dni powszechna sieć energetyczna na przykład. Wtedy będą dantejskie sceny na ulicach. Ludzie będą sobie wyrywać jedzenie, wodę, paliwo. Napady, grabieże, wojsko na ulicach. Każdy poza rodziną będzie wrogiem śmiertelnym, a czasem i rodzina...

3,404

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Ależ owszem ale ten film świetnie pokazuje ten mechanizm, który możemy obserwować od roku. Jak ludzie się żrą... Zabijasz mnie morderco bez maski! Patrz, jaki debil w masce! Ty szurze nie chcesz się szczepić! Ty kmiocie i pandemisto, zdechniesz po szczepionce! I tak dalej. Poza tym ludzie na siebie donoszą, są rękoczyny.
A to... są drobiazgi!
Teraz możecie sobie wyobrazić co się będzie działo kiedy stanie się coś poważniejszego. Padnie na dłużej niż 3 dni powszechna sieć energetyczna na przykład. Wtedy będą dantejskie sceny na ulicach. Ludzie będą sobie wyrywać jedzenie, wodę, paliwo. Napady, grabieże, wojsko na ulicach. Każdy poza rodziną będzie wrogiem śmiertelnym, a czasem i rodzina...

Nie pamiętam już w której części, ale w tym filmie jeden z żołnierzy wypowiada kwestię o tym, że od od wybuchu epidemii widzi, jak ludzie z sobą walczą i się wykańczają, ale wcześniej widział dokładnie to samo. A z punktu widzenia planety jesteśmy tu tylko przez chwilę i normalność wróci, jak ludzie się wreszcie wykończą i stąd znikną :-P

3,405

Per aspera ad Astra Zeneka.
Właśnie wróciłam zaszczepiona drugą dawką.
I dowiedziałam się od innej pacjentki, ze na wirus indyjski ta szczepionka nie działa. Tylko Moderna i Pfizer. sad

3,406

No tak, inna pacjentka to przecież pewne i wiarygodne źródło informacji :-D

3,407

widocznie to pacjentka wyrocznia..

3,408

Przecież to nic nowego, mówi się głośno o skuteczności poszczególnych szczepionek na mutacje.
Jesienią, kiedy przyjdzie nowy sezon grypowy, ta indyjska będzie już tylko wspomnieniem, będą kolejne mutacje i kolejne...

3,409

mallwusia napisał/a:

Przecież to nic nowego, mówi się głośno o skuteczności poszczególnych szczepionek na mutacje.
Jesienią, kiedy przyjdzie nowy sezon grypowy, ta indyjska będzie już tylko wspomnieniem, będą kolejne mutacje i kolejne...

Ciekaw jestem czy doczekamy się naszej rodzimej lol

3,410

Kleoma napisał/a:

I dowiedziałam się od innej pacjentki, ze na wirus indyjski ta szczepionka nie działa. Tylko Moderna i Pfizer. sad

Zgłoś reklamację.

3,411 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2021-05-18 20:55:55)

Snake napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Zgłoś reklamację.

Za późno niestety.
Trochę żałuję. że się pospieszyłam, zależało mi na czasie a wtedy nie było wyboru dla mojego rocznika a poza tym trochę kombinowania z tym było..
Dziś jest.
No trudno.

3,412

Kleoma napisał/a:

Za późno niestety.

Jak za późno? Mnie marudząc ale zabrali dziś pewną dużą rzecz, którą kupiłem, a nie była taka jaka miała być. Przyjechał duży samochód kurierski z podnośnikiem i zabrał.
Pisz do producenta, że szczepionka nie spełnia twoich oczekiwań.

3,413

Co mi da pisanie?
Co się wszczepiło to się nie odszczepi.
To nie implant.

3,414

Biorąc pod uwagę, że czas ochrony w przypadku wszystkich obecnie dostępnych szczepionek, w tym Astry, nie jest dożywotni, a nawet nie jest specjalnie długi, już jesienią będziesz mogła wybrać sobie inną.

3,415 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-05-19 11:01:59)

Kleoma napisał/a:

Co mi da pisanie?
Co się wszczepiło to się nie odszczepi.
To nie implant.

No i martwi cię to w kwestii czy Astra zabezpiecza przed mutacją indyjską czy hawajską, a nie w kwestii, że kolejne państwa w ogóle wycofują tą szczepionkę ze stosowania ze względu na zakrzepy?
Ale nie martw się, mojego J&J też wycofują lol
Jedynie słuszne szczepionki, to mRNA, bo tylko tam wchodzi chip!

3,416

Jest informacja, że Hiszpania zamiast drugiej dawki Astry daje Pfizera.
Ponoć jest to słuszne, nic złego pacjentom się nie dzieje.

3,417

Kleoma napisał/a:

Jest informacja, że Hiszpania zamiast drugiej dawki Astry daje Pfizera.
Ponoć jest to słuszne, nic złego pacjentom się nie dzieje.

Hiszpanią rządzą komuniści, a komunistom siłą rzeczy nigdy nie wolno wierzyć, że robią coś dobrze.

Natomiast coraz więcej fachowców i poważnych mediów publikuje informacje o dokumentach potwierdzających, że Chiny od ponad 5 lat pracują nad koronawirusami jako bronią biologiczną do wywołania chaosu. Spiskowa teoria dziejów..? Raczej nie patrząc na wskaźniki PKB ich i reszty świata przed tym cyrkiem i obecnie.

3,418

Ba! Okazuje się, że Pfizer już się nie psuje rozmrożony i można go trzymać miesiąc w zwykłej lodówce. To się nazywa postęp!

3,419 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-05-19 18:58:57)

A w Polsce kto rządzi niby ? big_smile

Kleoma nie martw się nie ma żadnych badań jak która szczepionka działa po długim czasie. wiec nie ma co gdybać.  Słyszałaś o jakiś masowych zachorowaniach po Astrze? - nie.
I tak chodzi tylko o to, by nbie przechodzić tego z zagrożeniem życia.
nie ma też oficjalnych rekomendacji dla indyjskiej mutacji- swoją drogą premier tam tez objeżdżał kraj ze asłowami że pokonali wirusa, były impezy masowe itd. Głupi Ci politycy czy bezczelni. ?
Indie swoje szczepionki rozdawaly za granicą- bo u nich wirusa nie ma..

Po drugie wyprodukowanie szczepionki na mutanta metoda mRNA jest szybkie- coś tam sie podmienia w kodzie, a na adenowirusach dłużej trwa i może Astra sobie odpuściła ten wyścig. jak Nokia.

3,420

Ela210 napisał/a:

A w Polsce kto rządzi niby ? big_smile

Kleoma nie martw się nie ma żadnych badań jak która szczepionka działa po długim czasie. wiec nie ma co gdybać.  Słyszałaś o jakiś masowych zachorowaniach po Astrze? - nie.
I tak chodzi tylko o to, by nbie przechodzić tego z zagrożeniem życia.
nie ma też oficjalnych rekomendacji dla indyjskiej mutacji- swoją drogą premier tam tez objeżdżał kraj ze asłowami że pokonali wirusa, były impezy masowe itd. Głupi Ci politycy czy bezczelni. ?
Indie swoje szczepionki rozdawaly za granicą- bo u nich wirusa nie ma..

Po drugie wyprodukowanie szczepionki na mutanta metoda mRNA jest szybkie- coś tam sie podmienia w kodzie, a na adenowirusach dłużej trwa i może Astra sobie odpuściła ten wyścig. jak Nokia.

Narodowi Socjaliści wink

3,421

Mój dzisiejszy urobek - 5 litrowy słój młodych pędów sosny. 4 godziny w lesie. Na pohybel wirusom smile

3,422 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-05-20 09:36:45)

Po 143 dniach Narodowego Programu Szczepień strach przed straszliwym wirusem jest taki, że 21 milionów Polaków nawet się nie zarejestrowało do szczepienia...

3,423 Ostatnio edytowany przez Znerx (2021-05-20 10:26:23)

Snake napisał/a:

Po 143 dniach Narodowego Programu Szczepień strach przed straszliwym wirusem jest taki, że 21 milionów Polaków nawet się nie zarejestrowało do szczepienia...

Tylko, że niestety, nasz mały dyktator - rękami cyborga Morawieckiego, zgodził się na przystąpienie do unijnych programów kolczykowania bydła.. tfu... znaczy obywateli i wprowadzania "zielonych zaświadczeń".
Więc nie bój żaby lol sami się zaszczepią, bo inaczej na wczasy zostanie tylko Bałtyk... a może i też nie.

Oni już są tak bezczelni, że ręce opadają. Rok temu to jeszcze mówili: "tak, tak... szczepmy się, będzie normalnie, szczepionki chronią."
Teraz już nikt się nie patyczkuje i jasno idzie prawdziwy przekaz, że szczepionki nie chronią, a do tego zaszczepieni mogą i tak zarażać innych. Więc jaka logika w tych kowidowych świstkach, skoro i tak zaszczepieni są groźni dla otoczenia? lol

To wszystko nie byłoby tak kuriozalny, gdyby nie te wolty z narracją w stylu:
1. zwierzęta nie chorują - zwierzęta chorują - szczepmy pieski bo się pandemia nie skończy.
2. nośmy maseczki - maseczki nie chronią - maseczki chronią - nie trzeba w ogóle nosić maseczek - nośmy 2 maseczki/żadnych kominów (ale komin z dziurą na uszy już jest OK) - nie trzeba nosić maseczek w parkach/na plaży - nie musimy nosić maseczek - nośmy, wszyscy, od nowa maseczki (przewidywania na  sezon grypowy jesień/zima 2021 wink)
3. szczepmy się - nie szczepmy - dla chętnych - ale wprowadzimy zachęty - nie będziemy dzielić obywateli - zrobimy jak kazali eurokraci i wprowadzimy paszporty covidowe - zakażemy niezaszczepionym wychodzenia z domu (ale szczepienie jest przecież nieobowiązkowe i rząd niczego wam nie nakazuje, ani nie beirze za nico odpowiedzialności).

3,424 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-05-27 09:23:50)

Snake napisał/a:

Bo jakie jest prawdopodobieństwo, że zejdziesz na covid? Minimalne, wiec po co sobie zawracać tym głowę, jeśli nie ma się np. planów wyjazdów zagranicznych. Trochę mnie drażni narracja, że to aby chronić innych, gdy tymczasem najbardziej narażeni sami to olewają i tak np. niewiele ponad połowa 80-latków się zaszczepiła. Po co mam się szczepić, skoro prędzej popełnię samobójstwo niż dotkną mnie ewentualne konsekwencje zakażenia w tej sytuacji?

PS. Ale cieszę się, że wreszcie na legalu będzie można spotkać się z koleżankami w knajpie bez wypełniania jakiś druczków rekrutacyjnych, kart degustacyjnych i innych dziwolągów :-D

3,425

MagdaLena1111 napisał/a:

Trochę mnie drażni narracja, że to aby chronić innych, gdy tymczasem najbardziej narażeni sami to olewają i tak np. niewiele ponad połowa 80-latków się zaszczepiła.

Trzeba brać poprawkę na to, że część z nich zwyczajnie ma utrudnioną możliwość rejestracji tj. przez internet tego nie zrobią, telefonicznie też może tak, może nie, są samotni itp.

3,426 Ostatnio edytowany przez Znerx (2021-05-27 12:02:04)

MagdaLena1111 napisał/a:

. Trochę mnie drażni narracja, że to aby chronić innych, gdy tymczasem najbardziej narażeni sami to olewają i tak np. niewiele ponad połowa 80-latków się zaszczepiła. Po co mam się szczepić, skoro prędzej popełnię samobójstwo niż dotkną mnie ewentualne konsekwencje zakażenia w tej sytuacji?

Oni się tu trochę zakręcili, bo funkcjonują 2 narracje:
Jedna, taka jak mówisz: szczep się, chroń innych, będzie normalnie.
Druga:
https://www.medicover.pl/Data/Files/storage_files/2021/3/1/68feae73-587d-42a8-8039-e22a35f9c452/noszenie-maseczki-po-szczepieniu.webp

W USA masz artykuły w stylu:

Dr. Fauci Explains Why You Should Still Wear a Mask After Getting the COVID Vaccine

Zresztą, nasi rządowo-medialni eksperci w postaci Guta/Horbana, mówią dokładnie to samo.

3,427

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Trochę mnie drażni narracja, że to aby chronić innych, gdy tymczasem najbardziej narażeni sami to olewają i tak np. niewiele ponad połowa 80-latków się zaszczepiła.

Trzeba brać poprawkę na to, że część z nich zwyczajnie ma utrudnioną możliwość rejestracji tj. przez internet tego nie zrobią, telefonicznie też może tak, może nie, są samotni itp.

Częściowo pewnie tak, masz rację. Ale założę się, że frekwencja w wyborach w tej grupie była większa ;-)

Pewnie Znerx ma rację. Sama slyszałam głos starszej osoby wypowiadającej się, że na coś wreszcie trzeba umrzeć, więc może być i covid :-/ Ostatecznie konsekwencje dotkną najbardziej właśnie niezaszczepionych i podatnych na zachorowanie z racji wieku, innych chorób lub jakiś predyspozycji genetycznych, więc de facto ich wybór.

3,428 Ostatnio edytowany przez assassin (2021-05-27 22:03:53)

Tytuł artykułu w Rzeczpospolitej "Dzięki szczepionkom na świecie jest dziewięciu nowych miliarderów" do wyszukania, gdyż nie wiem czy mozna wklejać tu treść artykułu wink

3,429

MagdaLena1111 napisał/a:

Pewnie Znerx ma rację. Sama slyszałam głos starszej osoby wypowiadającej się, że na coś wreszcie trzeba umrzeć, więc może być i covid :-/ Ostatecznie konsekwencje dotkną najbardziej właśnie niezaszczepionych i podatnych na zachorowanie z racji wieku, innych chorób lub jakiś predyspozycji genetycznych, więc de facto ich wybór.

Cóż, moja matka lat 77 nie bardzo chce się szczepić. Zapisała się ale potem zachorował brat i ona. Brat zrobił test i wyszedł pozytywny, wylądowali na izolacji/kwarantannie. Termin szczepienia przepadł choć z przychodni nękali wyznaczając nowe terminy. Tu akurat ja jej wybiłem to z głowy, że dopóki nie zrobi testu na przeciwciała, to żadnej szczepionki. Tym bardziej, że jaka by to nie była infekcja i tak powinna odczekać miesiąc zanim można myśleć o szczepieniu. W końcu po opierniczaniu z mojej strony zrobiła test na przeciwciała i miała poziom IgG w wysokości 392 czyli naprawdę sporo. No to mówię jej, że szczepienie może sobie spokojnie odłożyć do jesieni. Sama też nie ma jakiegoś parcia, bo "ja i tak jestem na wymarciu, a na co, jaka to różnica..."

3,430 Ostatnio edytowany przez assassin (2021-05-27 22:20:23)

I jeszcze ciekawostka. Sąd Najwyższy Nowej Zelandii orzekł, że szczepienia preparatem Phizera, który jest w fazie eksperymentalnej do 2023, są.... nielegalne. wink

3,431

loteria to jakiś chory pomysł..lepiej trzymajmy kciuki wszyscy by koronawirus nie zaatakował jesienią. jak zaatakuje nieszczepionych to i tak przybiegną się szczepić w większości, gorzej jak zmutuje.
ale nie namawiałabym nikogo na szczeopienie dla nagrody. starsza osoba znajoma po szcezpionce się pochorowała niestety ciezko.  a i tak siedziała w domu wiec ryzyko zarażenia covidem nie było wielkie. z tym że sam chciał.
a kto by chciał żyć ze świadomością że nakłonił rodzica i cos by się stało?
z drugiej strony babki w ciazy- lekarz opowiedział że zaraz po porodzie 2 zmarły mu na Covid , a siostrze ginekolog że nie bierze odpowiedzialbności za efekty szczepienia na dziecku i bądż tu mądry..

3,432

Ela210 napisał/a:

loteria to jakiś chory pomysł..lepiej trzymajmy kciuki wszyscy by koronawirus nie zaatakował jesienią. jak zaatakuje nieszczepionych to i tak przybiegną się szczepić w większości, gorzej jak zmutuje.
ale nie namawiałabym nikogo na szczeopienie dla nagrody. starsza osoba znajoma po szcezpionce się pochorowała niestety ciezko.  a i tak siedziała w domu wiec ryzyko zarażenia covidem nie było wielkie. z tym że sam chciał.
z drugiej strony babki w ciazy- lekarz opowiedział że zaraz po porodzie 2 zmarły mu na Covid , a siostrze ginekolog że nie bierze odpowiedzialbności za efekty szczepienia na dziecku i bądż tu mądry..

Phizer już testy na dzieciach ma za sobą, próba około 1200, około 700 przypadków nop, 4 bardzo ciężkie.

3,433

cięzkie przypadki trzeba jeszcze powiazać bezpośrednio ze szczepionką- czyli sprawdzić czy w podobnej nieszczepionej grupie występują.
co do reszty to musiałabym zobaczyc raport bezpośrednio, a nie informacje z którejś ręki.

firmy maja obowiązek  podać wszystko- nawet parę przypadków czegoś.
niestety przy mobilizacji układu odpornościowego często cos się włącza uśpione. wiele osób zachorowuje na "cos" po przebytej infekcji.

raczej w tych badaniach chodzi o jakiś masowy problem, niestety ryzyka nie da się wyeliminować

pewnie po szczepionce na odrę tez takie są- ale powwikłania po odrze jako chorobie- osobiście znam 2 osoby którym to załatwiło życie.

3,434 Ostatnio edytowany przez Morfeusz1 (2021-05-28 10:58:47)

assassin napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Phizer już testy na dzieciach ma za sobą, próba około 1200, około 700 przypadków nop, 4 bardzo ciężkie.

Dziś czytałem właśnie o szczepieniach młodzieży w Stanach. Pojawiają się jako nopy problemy z sercem, zapalenia mięśnia sercowego i inne. Oczywiście tłumaczenia są jak zawsze, że korzyści ze szczepienia dzieci na Covid  są wyższe.

3,435 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-05-28 15:41:57)

Morfeusz1 napisał/a:

Dziś czytałem właśnie o szczepieniach młodzieży w Stanach. Pojawiają się jako nopy problemy z sercem, zapalenia mięśnia sercowego i inne. Oczywiście tłumaczenia są jak zawsze, że korzyści ze szczepienia dzieci na Covid  są wyższe.

To jest wyjątkowo proste, bo zrobiono tabelkę ryzyka zachorowania, ryzyka ciężkiego przebiegu choroby, zgonu, powikłań oraz ryzyka wystąpienia różnego rodzaju powikłań po szczepieniach. Wszystko dla różnych grup wiekowych. Z tabelki wprost wynika, że dla grup młodszych niż 30 lat szczepienie niesie więcej zagrożeń niż potencjalne zachorowanie. Dopiero dla osób starszych niż 30 lat stopniowo kalkulacja potencjalnych zysków i strat staje na korzyść zaszczepienia się.
Między innym dlatego szczepienie tymi preparatami osób nieletnich uważam za zwykłe sku.......two.

Edit. Ha, ha już wiem jak to jest kiedy wie się coś o czym większości jakiejś populacji nikt nie chce powiedzieć uznając pewnie, że tak będzie lepiej, żeby nie wywoływać paniki itp. No i w sumie sam nie wiem jak się z tym czuję i co z tym zrobić. Podgrzewam na razie pomidorową...

3,436

Snake,
,, Między innym dlatego szczepienie tymi preparatami osób nieletnich uważam za zwykłe sku.......two."

Tak samo uważam, ale korpo chcą więcej miliardów, dla nich to dobre czasy. Nowych miliarderów przybywa w branży producentów szczepionek na Cov.

3,437

Ela210 napisał/a:

cięzkie przypadki trzeba jeszcze powiazać bezpośrednio ze szczepionką- czyli sprawdzić czy w podobnej nieszczepionej grupie występują.
co do reszty to musiałabym zobaczyc raport bezpośrednio, a nie informacje z którejś ręki.

firmy maja obowiązek  podać wszystko- nawet parę przypadków czegoś.
niestety przy mobilizacji układu odpornościowego często cos się włącza uśpione. wiele osób zachorowuje na "cos" po przebytej infekcji.

raczej w tych badaniach chodzi o jakiś masowy problem, niestety ryzyka nie da się wyeliminować

pewnie po szczepionce na odrę tez takie są- ale powwikłania po odrze jako chorobie- osobiście znam 2 osoby którym to załatwiło życie.

Tytuł artykułu źródła do wyszukania :"79% geimpfter Kinder über 12 Jahre entwickelten Nebenwirkungen"

3,438

Nie mogę edytować posta wyżej, więc cytat umieszczam w nowym

"Rzecznik MZ zaznaczył, że Polska jest jednym z czterech państw, w których w najbliższym czasie będą prowadzone badania przez firmę Pfizer BioNTtech w zakresie możliwości szczepień od 6. miesiąca życia. „Więc Polska jest jednym z tych państw, w których Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych zatwierdził badania kliniczne w zakresie stosowania szczepionki od 6. miesiąca życia, do 12. roku życia” – powiedział Andrusiewicz." (PAP)

3,439

assassin napisał/a:

Nie mogę edytować posta wyżej, więc cytat umieszczam w nowym

"Rzecznik MZ zaznaczył, że Polska jest jednym z czterech państw, w których w najbliższym czasie będą prowadzone badania przez firmę Pfizer BioNTtech w zakresie możliwości szczepień od 6. miesiąca życia. „Więc Polska jest jednym z tych państw, w których Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych zatwierdził badania kliniczne w zakresie stosowania szczepionki od 6. miesiąca życia, do 12. roku życia” – powiedział Andrusiewicz." (PAP)

Genialnie! A tak poważnie, to krew się we mnie burzy, że nawet ta grupa, która dotąd uznawana była przecież jako bezpieczna, nagle okazuje się być zagrożona - byleby szczepić.
Nigdzie nie natknęłam się na statystyki, ale może ktoś z Was wie ile niemowląt zmarło w efekcie zarażenia się Sars-CoV-2?

Z innych absurdów naszej rzeczywistości, choć na szczęście mniej niebezpiecznych:
Pamiętacie być może opisywaną tu, głównie przeze mnie, dosyć brutalną pacyfikację dokonaną przez policję, jaka jakiś czas temu miała miejsce w rybnickim klubie Face 2 Face? Doszło tam do nadużycia uprawnień, użycia gazu pieprzowego, na zewnątrz granatów hukowych i innych dosyć nieprzyjemnych zdarzeń. Był to efekt otworzenia lokalu w trakcie obowiązywania obostrzeń przez postawionych pod ścianą jego właścicieli. Niedługo potem doszło do absurdalnego zatrzymania jednego z nich, nałożenia przez sanepid ogromnych kar (notabene błyskawicznie pojawiła się zrzutka i szybko uzbierano pełną kwotę), na koniec wręczenia zakazu prowadzenia działalności. Nikt nie miał wątpliwości, że to była pokazówka, której celem było wyraźne postraszenie innych i naświetlenie co ich czeka, jeśli spróbują złamać ograniczenia i podobnie się zachować.
Ostatecznie sanepid sprawę umorzył, a do zakazu prowadzenia działalności właściciele klubu dostosowali się, cierpliwie czekając na wyrok sądu, który miał zapaść w ich sprawie, ale przez cały czas z powodzeniem służyli swoim wsparciem i zdobytą prawniczą wiedzą działającym w branży gastronomicznej lokalnym przedsiębiorcom. Ci, o dziwo, całkiem nieźle radzili sobie z systemem i funkcjonowali także w czasie lockdownu.

Tyle tytułem wstępu, bo zmierzam do tego, że kilka dni temu Sąd Rejonowy w Gliwicach postanowił uchylić zakaz prowadzenia działalności oraz dozór policyjny nałożony przez prokuratora na właściciela Face 2 Face. Sąd uznał, że nie było żadnych prawnych podstaw, by go nałożyć. Tym samym od jutra klub w pełni legalnie od nowa się otwiera, a po wyroku sądu, który stał się prawomocny ani policja, ani sanepid, ani w ogóle nikt nie będzie już mógł im przeszkadzać. 

I teraz (uwaga!) niemal w tym samym czasie, bo wczoraj, czyli 2 czerwca, podczas konferencji dotyczącej luzowania obostrzeń minister Adam Niedzielski ogłosił, że jeśli chodzi o dyskoteki i kluby nocne, to ta branża jeszcze poczeka.
Tak więc coś tu mocno zgrzyta, nieprawdaż? wink

3,440

Nie dziwi mnie ani trochę to, że jesteśmy wytypowani do takich badań, skoro z tego, co kojarzę, mamy tak naprawdę najszersze kwalifikowanie do szczepień. Byłam mega zaskoczona, kiedy doczytałam, że u nas szczepi się grupy ludzi, których nie szczepi się i odradza się im szczepienie za granicą.
Choćby kobiety w ciąży, kobiety starające się o dziecko czy kobiety karmiące. U nas PTGiP wręcz zaleca i zachęca do szczepień, a za granicą odradzają.
I teraz pytanie, kto ma rację i czemu nasze stanowisko jest tak diametralnie różne.
Więc w sumie ani trochę nie dziwi mnie to, że chcemy testować szczepienie dzieci. Mam wrażenie, że po prostu targety trzeba wyrobić big_smile

3,441

Olinka napisał/a:

Nigdzie nie natknęłam się na statystyki, ale może ktoś z Was wie ile niemowląt zmarło w efekcie zarażenia się Sars-CoV-2?

ZERO.
Przez 14 miesięcy straszliwej pandemii w Polsce zmarła 1 (JEDNA) osoba w wieku poniżej 17 roku życia z powodu tylko i  wyłącznie Covid-19. Zmarły też 4 osoby poniżej 17 roku życia z Covid-19 i chorobami współistniejącymi.
Dlatego dzieci trzeba zaszczepić...

3,442

Olinka
,,
I teraz (uwaga!) niemal w tym samym czasie, bo wczoraj, czyli 2 czerwca, podczas konferencji dotyczącej luzowania obostrzeń minister Adam Niedzielski ogłosił, że jeśli chodzi o dyskoteki i kluby nocne, to ta branża jeszcze poczeka.
Tak więc coś tu mocno zgrzyta, nieprawdaż? "

Bardzo mocno Olinko tu zgrzyta. Śledziłem na bieżąco doniesienia z tego klubu Rybnickiego i bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość jak usłyszałem, że mają tą decyzję sądu. Oby już mieli spokój, bo jak dobrze pamiętam była sprawa klubu w Gdańsku, podobna sytuacja, też po orzeczeniu sądu a mimo wszystko pislicja blokowała wejście do klubu. Zrobili spotkanie partyjne Strajk Przedsiebiorców ale wpuszczani byli dopiero po wylegitymowaniu. Dochodzi do jeszcze jednej sytuacji, mianowicie jak ludzie stają się uciążliwi dla Policji, to potrafią zamykać komisariat i nikogo nie wpuszczają, nawet jak chcesz złożyć doniesienie o przestępstwie smile Niewiarygodne prawda? Ktoś z góry daje przyzwolenie na takie zachowania, jak to Czujny mawia, festiwal przestępstw. smile
Szczepienie tak małych dzieci,gdy już są doniesienia o przypadkach zapalenia mięśnia sercowego po szczepieniu na Covid jest karygodne. Mam wrażenie, że nie patrzą już na nic, byle ogłosić kolejny milon zaszczepionych.Lady Loka doskonale wypunktowała działania innych państw wobec pewnych grup społecznych odnośnie szczepień.U nas jakby mieli końskie klapy na oczach. Zabetonowani w swoich postanowieniach i racjach.

3,443

Lady Loka napisał/a:

Więc w sumie ani trochę nie dziwi mnie to, że chcemy testować szczepienie dzieci. Mam wrażenie, że po prostu targety trzeba wyrobić big_smile

Widzę to tak samo, zwłaszcza w przypadku bardzo młodych ludzi i dzieci - nieważne jakim kosztem, ważne, żeby... szczepić, szczepić, szczepić.
Pazerność ludzka nie zna granic, bo nie wiem o co innego tu może chodzić, jeśli nie o pieniądze. I o politykę jeszcze, ale to też jest pazerność - na pieniądze i na władzę.

Morfeusz1 napisał/a:

Oby już mieli spokój, bo jak dobrze pamiętam była sprawa klubu w Gdańsku, podobna sytuacja, też po orzeczeniu sądu a mimo wszystko pislicja blokowała wejście do klubu.

Zgadza się. Z tego co wiem, to między innymi wyrok sądu w sprawie gdańskiego klubu był jednym z argumentów za otworzeniem Face 2 Face. Jak się jednak okazało, dla tych, którzy dzierżą władzę, nie miało żadnego znaczenia, że kolejne decyzje jasno wskazywały, że nie ma podstaw prawnych, by zakazać przedsiębiorcom ich działalności. 

No nic, jutro zobaczymy, ale może być ciekawie. W każdym razie na ten moment przed wejściem do klubu wisi duży transparent "wygraliśmy", wnętrze po policyjnym nalocie musiało zostać wyremontowane, przy okazji dodano do wystroju nowe elementy, zaś wejściówki na otwarcie sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Otwarcie ma być zresztą nie byle jakie i aż trzydniowe.

Tak na marginesie, minęłam dziś na ulicy oboje właścicieli, którzy stali się na tyle medialni, że choć zaledwie kilka miesięcy temu ich twarze nie wzbudziłyby u mnie żadnego zainteresowania, tak teraz od razu rzucają się w oczy. W samym mieście dostali zresztą ogromne wsparcie i mnóstwo sygnałów świadczących, że jesteśmy po ich stronie. Niemniej co przeżyli, to tylko oni wiedzą i mam nadzieję, że wystąpią o solidne odszkodowanie.

3,444

Też mam taką nadzieję Olinko, że uda się Marcinowi wywalczyć odszkodowanie, i innym też. Wiesz jak to mówią w foliarskich grupach, będzie druga Norymberga smile, od siebie dodam tylko magiczne słowo, oby się to udało. Banasikowy granat może zapoczątkować., zobaczymy.

3,445

- Powracamy do tego, co było na początku roku. Byliśmy pewni, że wszystko jest legalne i teraz mamy tego potwierdzenie. Rzecznik policji wojewódzkiej w Katowicach jasno przedstawił, że my możemy otwierać, inni nie. Walka jest wygrana i się opłaciła. Mamy postanowienie sądu, aczkolwiek nie dostaliśmy jeszcze uzasadnienia sądu. Jak się pojawi, będzie u nas dostępne na stronie. Sami jesteśmy ciekawi, co tam zostanie zawarte – mówił tuż przed otwarciem Marcin Koza (właściciel klubu Face 2 Face).

Absurd goni absurd, bo wygląda na to, że działalność można prowadzić, ale przedtem trzeba się zwrócić do sądu, który każdorazowo oficjalnie potwierdzi, że nie ma podstaw prawnych do jej zakazania ani nałożenia innych środków zapobiegawczych.
W każdym razie późnym wieczorem poszłam biegać, specjalnie dwa razy zahaczyłam o okolice lokalu - nie było ani jednego radiowozu, a z relacji na FB wynika, że do tej pory panuje tam cisza i spokój, klienci swobodnie się bawią. Niemniej jeszcze rano na pytania lokalnych dziennikarzy czy ktoś będzie próbował przeszkodzić w otwarciu klubu, wszyscy nabierali wody w usta (przedstawiciele Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach, prokuratura, sanepid), nie chcąc określić się w sposób jednoznaczny.

Posty [ 3,381 do 3,445 z 5,628 ]

Strony Poprzednia 1 51 52 53 54 55 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024