Koronawirus coraz bliżej :( - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Strony Poprzednia 1 30 31 32 33 34 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2,016 do 2,080 z 5,628 ]

2,016

Odp: Koronawirus coraz bliżej :(
czekoladazfigami napisał/a:

Uczelnie nieoficjalnie przygotowują się do rozpoczęcia roku akademickiego online.

Nawet nie nieoficjalnie smile
UJ już wypuścił dokładne wytyczne, które kierunki w jakiej formie będą miały zajęcia.
Nawet kierunki, które mają mieć zajęcia offline, minimum 25% mają mieć online.

Zobacz podobne tematy :

2,017

Nowy rekord, 809 zakażeń. Przekroczone 50 000.

Od 1 września obowiązywały będą zaświadczenia od lekarza dla osób nie noszących nmaseczek

2,018

Dla osób niepełnosprawnych: będzie wymagane zaświadczenie od lekarza, bądź orzeczenie o niepełnosprawności / stopniu niepełnosprawności. Warto zrobić sobie skan i nosić w telefonie, ew. ksero i do portfela.

2,019

Kleoma napisał/a:

Od 1 września obowiązywały będą zaświadczenia od lekarza dla osób nie noszących nmaseczek

Jeśli ten obowiązek będzie miał taką samą podstawę prawną, to można będzie go olewać jak dotąd. Kolejne sądy powszechne w Polsce odrzucają wnioski o ukaranie osób, które odmawiały przyjęcia mandatu za brak maseczki. Takie ograniczenia mogą być nakładane na obywateli tylko drogą ustawy, a nie rozporządzenia. Co podnoszono od samego początku i nic się w tej materii nie zmieniło więc kto głupi, to mandat przyjmie. Na tych co nie przyjmują jest co prawda ten straszak w postaci sanepidu ale z końcowym efektem takim samym tj. nakazem zwrotu nałożonej kary.
Na dodatek pytają się ludzie, a co RODO? Serio ma ktoś pokazywać cieciowi na bramce kwit z informacjami wrażliwymi?
O takie zaświadczenia zresztą ludzie już występowali i z tego co wiem uzyskują prostą odpowiedź, że lekarz może wypisać, że dla takiej osoby maseczka jest niewskazana ale to nie zwalnia np. z założenia przyłbicy. Moim prywatnym zdaniem łatwiej poruszać się po mieście z maseczką w kieszeni niż z przyłbicą wink
No a jak komuś już w maseczce duszno, to zawsze metodą "na premiera" można sobie ją opuścić poniżej nosa. Tak to można godzinami chodzić. Wiem, sprawdzone wink

2,020

Pozdrawiam z czerwonej strefy.
U nas niemal wracamy do punktu wyjścia, czyli maseczki na powrót obowiązują także w wolnej przestrzeni, zamknięte będą siłownie, wszelkiego typu kluby i inne miejsca rozrywki oraz kultury, w lokalach gastronomicznych będzie mogła przebywać tylko jedna osoba na 4 metry kwadratowe, podobnie w kościołach, wydarzenia sportowe odbywać się będą bez publiczności, obowiązuje zakaz wejścia do parków rozrywki i rekreacyjnych plus jest tego jeszcze trochę.

Dosłownie przedwczoraj zrobiliśmy rezerwację nad morzem i teraz czekam na telefon z informacją, że jednak nie, dziękują, ale to zbyt duże zagrożenie. W sumie jestem ciekawa czy się pojawi wink.

2,021

Olinka napisał/a:

Pozdrawiam z czerwonej strefy.
U nas niemal wracamy do punktu wyjścia, czyli maseczki na powrót obowiązują także w wolnej przestrzeni, zamknięte będą siłownie, wszelkiego typu kluby i inne miejsca rozrywki oraz kultury, w lokalach gastronomicznych będzie mogła przebywać tylko jedna osoba na 4 metry kwadratowe, podobnie w kościołach, wydarzenia sportowe odbywać się będą bez publiczności, obowiązuje zakaz wejścia do parków rozrywki i rekreacyjnych plus jest tego jeszcze trochę.

Dosłownie przedwczoraj zrobiliśmy rezerwację nad morzem i teraz czekam na telefon z informacją, że jednak nie, dziękują, ale to zbyt duże zagrożenie. W sumie jestem ciekawa czy się pojawi wink.

Dobrze przynajmniej, że nie zakazali wychodzenia z domu... bo osobiście tego się najbardziej obawiam.

U nas jeszcze nie ma żadnych ograniczeń, ale podejrzewam, że przez weekend może się wiele zmienić...

2,022

A są jakieś ubezpieczenia/polisy na wypadek śmierci od koronawirusa?
Czy firmy ubezpieczeniowe już coś takiego wprowadziły?

Np. jestem nauczycielką i zostaję zarażona w szkole przez dzieci i umieram.
Czy w innych zawodach gdzie kontakt z obcymi osobami jest nieunikniony, obowiązkowy.

2,023

Ja się zastanawiam jak to będzie big_smile lista czerwonych i żółtych powiatów ma być aktualizowana 2x w tygodniu.
Czyli przykładowo robię wesele, 2 tygodnie przed nim dowiaduję się, że jestem w żółtej strefie i mogę miec max 100 gości, a 3 dni przed weselem okazuje się, że jednak czerwona strefa i 50 gości. I jak ja mam teraz wybrać kto pójdzie a kto nie? Albo jeżeli będę w czerwonej strefie i odmówię, a potem okaże się, że jednak jest ok i może przyjść 150 osób.
Jaka to jest masakra.

Zwracam na to uwagę, bo ciągle się zastanawiam czy w takim wypadku planować własne wesele czy olać, ogarnąć szybko papierologię, wziąć ślub nie czekając na nic i wesele zrobić nie wiadomo kiedy. Wesele w rocznicę ślubu to jednak nie to samo hmm szkoda byłoby stracić takie wydarzenie przez sam fakt, że nie wiadomo, co bedzie, ale z drugiej strony nie chcę czekać aż wszystko się ustabilizuje, bo nikt nie wie ile to potrwa.

Albo jak jadę pociągiem z normalnej strefy to czerwonej to na granicy powiatu 50% ludzi z pociągu ma wysiąść, bo tam są większe ograniczenia?

2,024 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-07 13:22:45)

Kleoma napisał/a:

Czy w innych zawodach gdzie kontakt z obcymi osobami jest nieunikniony, obowiązkowy.

Ja mam ciągły kontakt z obcymi ludźmi. Wczoraj i dwa dni temu spotkanie z grupami ludzi, którzy zjechali z różnych stron Polski. W biurowym pomieszczeniu, przy stole konferencyjnym 10-12 osób łokieć w łokieć. Graba na powitanie i pożegnanie. Nie muszę dodawać, że bez żadnych maseczek. I tak od marca - kwietnia i w ogóle, czyli normalnie. Inne nasiadówki tak co tydzień ale przeważnie w gronie ludzi z okolicy ale wiadomo, że każda z tych osób gdzieś jeździ, z kimś się spotyka. Nie ogarniesz tego i po prostu trzeba to mieć w nosie, bo inaczej żyć się nie da.

A tak poza tym wiecie, że liczba hospitalizowanych, w tym tych pod respiratorami jest cały czas mniej więcej taka sama?
Gdyby zamiast 15-30 tysięcy testów dobowo robić ich 100-200 tysięcy, to mielibyśmy dzienne wykrycia w tysiącach, bo tak to działa. 95 % wykrytych zakażonych zostaje wykrytych badaniami przesiewowymi, bo nie mają żadnych objawów.

2,025

Lady Loka napisał/a:

Ja się zastanawiam jak to będzie big_smile lista czerwonych i żółtych powiatów ma być aktualizowana 2x w tygodniu.
Czyli przykładowo robię wesele, 2 tygodnie przed nim dowiaduję się, że jestem w żółtej strefie i mogę miec max 100 gości, a 3 dni przed weselem okazuje się, że jednak czerwona strefa i 50 gości. I jak ja mam teraz wybrać kto pójdzie a kto nie? Albo jeżeli będę w czerwonej strefie i odmówię, a potem okaże się, że jednak jest ok i może przyjść 150 osób.
Jaka to jest masakra.

Zwracam na to uwagę, bo ciągle się zastanawiam czy w takim wypadku planować własne wesele czy olać, ogarnąć szybko papierologię, wziąć ślub nie czekając na nic i wesele zrobić nie wiadomo kiedy. Wesele w rocznicę ślubu to jednak nie to samo hmm szkoda byłoby stracić takie wydarzenie przez sam fakt, że nie wiadomo, co bedzie, ale z drugiej strony nie chcę czekać aż wszystko się ustabilizuje, bo nikt nie wie ile to potrwa.

Albo jak jadę pociągiem z normalnej strefy to czerwonej to na granicy powiatu 50% ludzi z pociągu ma wysiąść, bo tam są większe ograniczenia?

Też się zastanawiam, czy np. kierowca autobusu będzie na granicy powiatu wypraszał nadmiarowych pasażerów :-D

Co do wesela, to koronawirus jest świetnym pretekstem, żeby sobie je darować. To i tak impreza dla rodziny, a w tych okolicznościach można przynajmniej zrzucić Odpowiedzialność z siebie na nieprzewidywalność sytuacji z powodu koronawirusa ;-)
Ale ja akurat z tych, które nie mają fantazji o ślubach, białych sukniach, tabunach gości, ani nie potrzebują całej tej oprawy. Gorzej jak ktoś marzył o wielkiej oprawie, wtedy to chyba lepiej przełożyć, żeby sobie nerwówkę darować.

2,026

MagdaLena1111 napisał/a:

Też się zastanawiam, czy np. kierowca autobusu będzie na granicy powiatu wypraszał nadmiarowych pasażerów :-D

Co do wesela, to koronawirus jest świetnym pretekstem, żeby sobie je darować. To i tak impreza dla rodziny, a w tych okolicznościach można przynajmniej zrzucić Odpowiedzialność z siebie na nieprzewidywalność sytuacji z powodu koronawirusa ;-)
Ale ja akurat z tych, które nie mają fantazji o ślubach, białych sukniach, tabunach gości, ani nie potrzebują całej tej oprawy. Gorzej jak ktoś marzył o wielkiej oprawie, wtedy to chyba lepiej przełożyć, żeby sobie nerwówkę darować.

Też nie mam marzeń o wielkim weselu i tabunach gości, ale chciałabym mieć przy sobie najbliższą rodzinę i znajomych, a głupio zapraszać jak każdy gość będzie się zastanawiał czy to racjonalne jak covid się roznosi.
Plus niezbyt mi się widzi rejestrowanie wesela. No i ma być zakaz dla starszych osób.

Takie to kijowe.
Więc pewnie ślub się weźmie szybko jak nie trzeba będzie czekać na sale, orkiestry i inne takie, a wesele to nie wiem. Nie ma co ukrywać, że robienie imprezy długo po ślubie i nazywanie jej weselem jest dziwne. Może jakaś "impreza jakiej nie przeżył nikt" albo coś big_smile

2,027

Lady Loka napisał/a:

U nas pojawiła się tylko informacja, że w przypadku transportu zbiorowego, pojazdy będą mogły przewozić tylko połowę pasażerów siedzących, a jeśli pojazd wjeżdża na teren strefy, nie można wsiadać, dopóki nie ma poniżej 50%.
Rozumiem to w ten sposób, że nikogo nie będzie się wypraszać, ale też nie będzie wolno wsiadać do chwili, gdy powstanie jakaś rezerwa wolnych miejsc. Niemniej logiczniej byłoby nie dopuszczać, by na jakimkolwiek etapie trasy w pojeździe znajdowało się więcej niż 50% pasażerów.

Mam znajomą, która od ponad roku organizuje wesele, uroczystość ma się odbyć dokładnie jutro i jest zdruzgotana, że w ostatniej chwili, choć już wydawało się, że wszystko uda się zgodnie z planem, musi ciąć gości i robić inne korekty. Trudno mi sobie wyobrazić stres, który teraz przeżywa, bo przecież goście są zaproszeni, na pewno na tym etapie przygotowani, kupione kreacje i prezenty, zarezerwowany czas, o wydanych przez młodych pieniądzach nawet nie wspomnę.

2,028

W mojej rodzinie szykowało się ogromne wesele na czerwiec.
Zostało przełożone na czas po zarazie, bez konkretnego terminu.
Gdy parę dni temu pojawiły się pogłoski, że nie będą mogły uczestniczyć w nim seniorzy to para młoda zdecydowała się na sam ślub z przyjęciem cateringowym w ogrodzie dla najbliższej rodziny, w sumie 15 osób. Restauracja to zrobi w ramach wpłaconej zaliczki na przyjęcie ślubne.
Bo rodzice młodych to tylko jedna osoba nie przekroczyła 60-ki.
Pamiątką będzie sesja zdjęciowa w białej sukni i wystarczy.
A resztę zaliczki za lokal zamierzają wykorzystać kiedyś na chrzciny albo komunię.

2,029

https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-LUaJ-Taqh-zmW2_koronawirus-w-polsce-dane-9-08-2020-664x442-nocrop.jpg

Będzie powtórka z rozrywki?
https://i.cdn.newsbytesapp.com/images/141_7291589338796.jpg

2,030

Odpowiem krótko. Nie będzie

2,031

Też się nie spodziewam, jak na razie.
Ale jak te liczby będą szły w górę w dziesiątki tysięcy to...

2,032

Cóż. W tym roku gdyby były same wybory to byśmy mieli ich 300 dziennie smile

Nie będzie. Nie stać nas na to. Zabrzmi to paskudnie, ale śmierć nawet 100 osób nie jest warta wprowadzenia w stan nędzy setek tysięcy.

2,033 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-10 23:19:06)

Przecież zakażonych w Polsce jest ok. 0,5 do miliona ludzi. Więcej testów ujawnia ten stan i nic więcej. Wzrosła uniwersalność, oblozenie szpitali, zajęte respiratory? Nie, a no właśnie...

2,034

Snake napisał/a:

Przecież zakażonych w Polsce jest ok. 0,5 do miliona ludzi. Więcej testów ujawnia ten stan i nic więcej. Wzrosła uniwersalność, oblozenie szpitali, zajęte respiratory? Nie, a no właśnie...

A ludzie już zaczynają schizować.
Widać na ulicy, jak zaczyna się przechodzenie na drugą stronę "bo ktoś idzie, a w wiadomościach było, że jest 800 przypadków korony". I ilość respiratorów nie będzie miała znaczenia, jak się naród zbuntuje i nie będzie chciał, nawet wirtualnie, narażać się na śmierć.

2,035 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-14 09:26:56)

Snake. W szpitalu uniwersyteckim w Krakowie nowy moloch otwarlo sie mi na wiosnę i zrobilo zakaznym na start, prawie nie ma miejsc.
O respiratory wole nie pytać.
Jak facet, co deklaruje ze w razie wojny ubierze ekwipunek bojowy, a nie jest w stanie poswiecic sie dla rodaków i ubrać kawałka szmatki na chwilę w miejscu publicznym i zdezynfekować rączek, to nie mam pytań.
Jak ktos koniecznie musi wyprawić weselicho gdzie sie na siebie chucha i dmucha i rząd to akceptuje a potem tworzy czerwone strefy to nie mam pytań.

Lucek. rzecz w tym ze to epidemia. Ze 100 przypadkow moze blyskawicznie zrobic sie 1000 a z tego dziesiatki tysiecy.  Czemu to tak cięzko zrozumieć?
Wiesz ile osob cięzko pracuje by byli te 100 tylko?
Jak znowu trzeba bedzie wprowadzic zamkniecie wszystkiego to nie będzie nędzy?
I ludzie miejcie troche odpowiedzialnosci. W szpitalach leczy sie tez inne choroby, a personel medyczny sie nie rozmnoży.

2,036

Snake z resztą się pomylił. Raport MZ bodaj mówił to, że symulacja wykazała możliwość nie 0,5, a 1,5 mln osób, które przez to przeszły lub przechodzą.

Ja pozdrawiam z czerwonej strefy Sądecczyzny i żółte strefy powiatu Nowego Targu smile

2,037

Lucyfer666 napisał/a:

Snake z resztą się pomylił. Raport MZ bodaj mówił to, że symulacja wykazała możliwość nie 0,5, a 1,5 mln osób, które przez to przeszły lub przechodzą.

Ja pozdrawiam z czerwonej strefy Sądecczyzny i żółte strefy powiatu Nowego Targu smile

Byle nie z Prokocimia, bo z waszych okolic i ze Śląska rekrutują sie głównie rezydenci tego ośrodka wczasowego....

2,038

Ela210 napisał/a:

Snake. W szpitalu uniwersyteckim w Krakowie nowy moloch otwarlo sie mi na wiosnę i zrobilo zakaznym na start, prawie nie ma miejsc.

No właśnie, wolisz nie pytać, a jakbyś się zapytała, to byś się dowiedziała, że w 38 milionowym państwie w środku przerażającej pandemii liczba zajętych respiratorów oscyluje między 70-80. W całym kraju. Jeszcze wczoraj na GW wisiał wywiad z jednym panem profesorem z oddziału zakaźnego, który stwierdził, że obecne wzrosty nic nie znaczą, bo po prostu wykonuje się więcej testów, to jest więcej wykrytych osób zakażonych. U niego i kolegów nie notują żadnych wzrostów ciężkich przypadków, osób wymagających hospitalizacji. Wręcz stwierdził, że obserwują łagodniejsze przebiegi choroby. To znaczy u osób, które w ogóle trafiły do szpitala.
Parę tygodni temu słuchałem rozmowy z wiceministrem, który przyznał, że zmniejszają ilość szpitali wyłącznie jednoimiennych oraz ponownie pozwalają na więcej niż jeden etat dla lekarzy z jednoimiennych. Dlaczego, pyta pani redaktor? Noo, tak w zasadzie, bo lekarze się tam nudzą, wychodzą z wprawy w swoich specjalnościach. Czytałem też rozmowę z lekarzem z jednoimiennego. Dawno przeszli na system dyżurowy. W szpitalu zostaje 1-2 lekarzy, a reszta siedzi w domu, bo nie ma tylu pacjentów. No i siedzą, i się nudzą...

Ela210 napisał/a:

Jak facet, co deklaruje ze w razie wojny ubierze ekwipunek bojowy, a nie jest w stanie poswiecic sie dla rodaków i ubrać kawałka szmatki na chwilę w miejscu publicznym i zdezynfekować rączek, to nie mam pytań

No przecież zakładam szmatę do sklepu. Dezynfekuję tam, gdzie stoi ochroniarz i żąda od klientów żeby dezynfekować. Nigdzie indziej nie dezynfekuję, dawno przestałem sobie dupę zawracać rękawiczkami. W domu mam dwa spraye do dezynfekcji. Oba leżałyby zakużone gdyby żona ich ładnie nie schowała głęboko do szafy.

2,039 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-14 09:48:12)

No to w Lubelskiem sie nudzą. W krakowie tez bylo nudno, az na ślasku zrobilo sie weselej i stamtad przywozili ludzi,
czyli jak zaczyna sie cokolwiek dziać, to juz jest problem. Moze byc wszędzie.
Wiec w epidemii slowo zapas łózek jeat względne.

Ps a po co ci ten ochroniarz? Plyn nalewa na rączki? smile

2,040

Ela210 napisał/a:

No to w Lubelskiem sie nudzą. W krakowie tez bylo nudno, az na ślasku zrobilo sie weselej i stamtad przywozili ludzi,
czyli jak zaczyna sie cokolwiek dziać, to juz jest problem. Moze byc wszędzie.
Wiec w epidemii slowo zapas łózek jeat względne.

O tak, rozumiem tą względność, że w województwie liczącym 3,3 miliona mieszkańców sytuacja staje się dramatyczna, bo od marca odnotowano w nim ok. 4700 przypadków zakażeń, z czego 2700 aktywnie choruje cokolwiek to znaczy, a 300 jest w szpitalu.
W 38 milionowym kraju w szpitalach z diagnozą COVID-2 jest 1985 pacjentów z czego 74 osoby pod respiratorem. To jest dramatyczna sytuacja. Nie to co banalna śmierć w karetce młodej kobiety w ciąży, którą odprawiły 3 szpitale, bo m.in. nie miała kwitka z badaniem na covida.

Ela210 napisał/a:

Ps a po co ci ten ochroniarz? Plyn nalewa na rączki? smile

Mnie do niczego ale widać sklepy, przynajmniej te duże zauważyły, że bez ochroniarza pojemniki z płynem dezynfekującym nabierają cech niewidzialności. Zresztą jak ochroniarz się nie odzywa również tongue
Zresztą raz na tydzień, dwa robię eksperyment w którejś z dwóch biedr, w których robię zakupy. Od dwóch miesięcy pojemnik wisi pusty, nie uzupełniany. Rękawiczkami nikt się już od dawna nie przejmuje. Poznikały już nawet wszechobecne karteczki żeby je nakładać.

2,041

No i wlasnie widzisz ile to łózek rząd przygotowal.
I na ile to starcza.
Dlatego nie pytam, ile jest respiratorow, bo nie chce się denerwować.
I profilaktycznie gram w grę "przechodzę na drugą strone ulicy"

2,042

I na ile to starcza.
I profilaktycznie gram w grę "przechodzę na drugą strone ulicy" jak mam gdzie. To wszystko co mogę zrobic ja.

2,043 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-14 11:30:04)

Ela210 napisał/a:

I na ile to starcza.
I profilaktycznie gram w grę "przechodzę na drugą strone ulicy" jak mam gdzie. To wszystko co mogę zrobic ja.

Dobre podejście z tym przechodzeniem na drugą stronę dla osób, które mają obawy. Niech po prostu ograniczą także wyjścia z domu do skupisk ludzkich itp. a innym dadzą żyć.
Irytuje mnie ta panika wokół koronawirusa i covid. Media mają o czym gadać, a co bardziej podatni lękowo - powody do paniki. Gdy tymczasem trwa na dobre odprężenie i w miejscach takich jak to, w którym mieszkam, gdzie można zapomnieć się, że jest jakaś epidemia, to z powodu covid umiera w Polsce mniej osób niż popełnia samobójstwa. Przy czym samobójstwa popełniają młodzi ludzie a średnia osób, które umierają na covid to 70+. A ogólnie śmiertelność spadła.

PS. Obawiam się tylko, że jak tak dalej pójdzie, to jesienią zaleje szpitale fala osób z katarem i bólem gardła, podejrzewających u siebie covid.

2,044

MagdaLena1111 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

I na ile to starcza.

Dobre podejście z tym przechodzeniem na drugą stronę dla osób, które mają obawy. Niech po prostu ograniczą także wyjścia z domu do skupisk ludzkich itp. a innym dadzą żyć.
Irytuje mnie ta panika wokół koronawirusa i covid. Media mają o czym gadać, a co bardziej podatni lękowo - powody do paniki. Gdy tymczasem trwa na dobre odprężenie i w miejscach takich jak to, w którym mieszkam, gdzie można zapomnieć się, że jest jakaś epidemia, to z powodu covid umiera w Polsce mniej osób niż popełnia samobójstwa. Przy czym samobójstwa popełniają młodzi ludzie a średnia osób, które umierają na covid to 70+. A ogólnie śmiertelność spadła.

PS. Obawiam się tylko, że jak tak dalej pójdzie, to jesienią zaleje szpitale fala osób z katarem i bólem gardła, podejrzewających u siebie covid.

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/117361558_309308867051083_3011370631916773947_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=KFC2xXBRS8gAX-N3TpK&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=dc8261bc2104b5b8159d66990f450ced&oe=5F5CC841

2,045

:-D
Dokładnie, pasławku :-)

2,046

Ela210 napisał/a:

74 zajętych z tysiąca jaki był w marcu? A jeszcze 200 od samego jednego handlarza bronią.

2,047

Ela210 napisał/a:

Jak facet, co deklaruje ze w razie wojny ubierze ekwipunek bojowy, a nie jest w stanie poswiecic sie dla rodaków i ubrać kawałka szmatki na chwilę w miejscu publicznym i zdezynfekować rączek, to nie mam pytań.
Jak ktos koniecznie musi wyprawić weselicho gdzie sie na siebie chucha i dmucha i rząd to akceptuje a potem tworzy czerwone strefy to nie mam pytań.

Lucek. rzecz w tym ze to epidemia. Ze 100 przypadkow moze blyskawicznie zrobic sie 1000 a z tego dziesiatki tysiecy.  Czemu to tak cięzko zrozumieć?
Wiesz ile osob cięzko pracuje by byli te 100 tylko?
Jak znowu trzeba bedzie wprowadzic zamkniecie wszystkiego to nie będzie nędzy?
I ludzie miejcie troche odpowiedzialnosci. W szpitalach leczy sie tez inne choroby, a personel medyczny sie nie rozmnoży.

To i tak buchnie jak się zaczną szkoły, przedszkola, zajęcia pozalekcyjne. Dzieci to rozniosą.

2,048 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-14 12:54:25)

Swietnie, zyjcie:) Tylko  moze sobie sami szpitale sfinasujecie?
Powiedz to dzieciom znajomego po 40, ktiry zmarl niedawno nie przyjety do szpitala bo poszerzono zakaźny.
Ja tez man tej pandemii dosc.
Ale tak to nigdy z tego nie wyjdziemy.
W sumie mniej mnie obchodzi co robia na Pomorzu czy w Lublinie, ale Lucyfer czy Olinka juz tak smile

2,049

Ale ja powiem wprost. Na Sadecczyznie jest klasyczny przypadek bankructwa instytucjonalnego. Z Sanepidem współpracy nie ma.

2,050 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-14 14:03:21)

Ela210 napisał/a:

W sumie mniej mnie obchodzi co robia na Pomorzu czy w Lublinie, ale Lucyfer czy Olinka juz tak smile

Wyjdziemy z tego, gdy nabierzemy odporności, a to będzie możliwe: 1.)poprzez grupową odporności, bo większość społeczeństwa odchoruje; 2.)poprzez wynalezienie skutecznej i bezpiecznej szczepionka i zaszczepienie większości populacji
Ewentualnie jeśli 3.)pojawi się skuteczny lek na covid.
Do tego czasu możemy tylko ograniczać liczbę zarażonych, ale nie da się wyeliminować zakażeń.

Ela210 napisał/a:

Powiedz to dzieciom znajomego po 40, ktiry zmarl niedawno nie przyjety do szpitala bo poszerzono zakaźny.

Lucyfer666 napisał/a:

Ale ja powiem wprost. Na Sadecczyznie jest klasyczny przypadek bankructwa instytucjonalnego. Z Sanepidem współpracy nie ma.

To są pretensje nie do społeczeństwa w ogóle, ale do instytucji. Jak widać na obrazku, który malujecie, tam, gdzie jest miejsce na działanie państwa i instytucji państwowych, tam jest porażka.

2,051

Ela210 napisał/a:

Swietnie, zyjcie:) Tylko  moze sobie sami szpitale sfinasujecie?

Pomorze lubi odwiedzać Góry smile
Mnie ciekawi jaką, turystyka nam zrobi sytuację na jesień.

2,052

Lucyfer666 napisał/a:

Chyba na odwrót.
Czytałam wczoraj raport, że wszędzie notuje się spadek liczby turystów vs ubiegły rok, za wyjątkiem morza, gdzie jest o 1/4 turystów więcej niż przed rokiem :-P

2,053 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-08-14 14:34:10)

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Chyba na odwrót.
Czytałam wczoraj raport, że wszędzie notuje się spadek liczby turystów vs ubiegły rok, za wyjątkiem morza, gdzie jest o 1/4 turystów więcej niż przed rokiem :-P

To dziwne, bo Zakopane w tym roku pobiło 40-letni rekord, jak chodzi o oblężenie Tatrzańskich szlaków wink
My mamy Morskie Oko tongue

2,054

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Chyba na odwrót.

To dziwne, bo Zakopane w tym roku pobiło 40-letni rekord, jak chodzi o oblężenie Tatrzańskich szlaków wink
My mamy Morskie Oko tongue

Właśnie szukam tego raportu w swojej historii, ale znaleźć nie mogę. No w każdym bądź razie, to były badania na podstawie przemieszczania się sygnałów od operatorów telefonii. Ciekawe dane, bo nawet było w podziale na turystów z poszczególnych województw.
Ale w sumie nieważne, najazd jest wszędzie, czasami po prostu bardziej punktowo może.

2,055 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-14 14:48:04)

W Krakowie turystów jest dużo mniej, ale dlatego ze nie ma cudzoziemców za wielu.
Poza tym nie ma koncertow, eventow wydarzeń sportowych.

Niektorzy się nawet cieszą ze tak pusto, ale nie potrafią sobie zobrazować drogi pieniądza:)

2,056

Wczoraj byłem w Sromowcach Niżnych (dostały właśnie żółtą strefę w ramach powiatu nowotarskiego) To malutka, malownicza wieś, zaraz pod Trzema Koronami
Śmiało powiem, że teraz w tamtej okolicy przebywała ok 500 ludzi (część w domkach, sporo pod namiotami, część po drugiej stronie Dunajca na słowackiej stronie).
Po prostu człowiek, na człowieku smile

A Kraków owszem. Myślałem, ze w te wakacje zamiast wyjazdu sobie poimprezuję, a tu klops wink

2,057 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-14 20:26:15)

Mam pomysł, moze zebrać wszystkich uważajacych ze nie ma wirusa w jednym miasteczku polowym na miesiąc, dwa, niech tam zyją nornalnie i potem się zobaczy .takie poświęcenie dla nauki.
Zrobili to w Lombardii, ale moze to jednak Włosi nieodporni jakoś smile

2,058

Większy sens jest zrobić odwrotnie, bo i mniejsze miasteczko potrzebne. Reszta niech żyje normalnie.

2,059 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-14 22:44:58)

Snake napisał/a:

Większy sens jest zrobić odwrotnie, bo i mniejsze miasteczko potrzebne. Reszta niech żyje normalnie.

To ma być eksperyment, więc musi być kontrolowany, taka zasada esperymentu.
Zakladasz wszystkie opcje, np ze sie pochoruje pół miasteczka smile
Więc obstaję przy mojej wersji.
W twojej branzy testuje się nowy proijekt na próbce czy na wiekszosci?

Trochę eksperymentow jednoosobowych było, np Boris Johnson smile
Albo wesela góralskie .porazka zaliczona
Kopalnie porazka zaliczona
Wiece wyborcze o dziwo nie chorują masowo.
DPSy porazka
Wiemy tez, ze zakupow na kwarantanne dawac jie trzeba. W knajpkach w odleglosci sie nie zarazisz itd.
Powiedzmy sobie szczerze, pól roku pracy na podwyższonych obrotach i malo o tym wiadomo.

2,060

Lucyfer666 napisał/a:

Wczoraj byłem w Sromowcach Niżnych (dostały właśnie żółtą strefę w ramach powiatu nowotarskiego) To malutka, malownicza wieś, zaraz pod Trzema Koronami
Śmiało powiem, że teraz w tamtej okolicy przebywała ok 500 ludzi (część w domkach, sporo pod namiotami, część po drugiej stronie Dunajca na słowackiej stronie).
Po prostu człowiek, na człowieku smile

A Kraków owszem. Myślałem, ze w te wakacje zamiast wyjazdu sobie poimprezuję, a tu klops wink

Fajnie jest w Sromowcach Niżnych, ja byłem rok temu. Nie spodziewałem się, że tak dobrą pizzę tam można zjeść u Włocha. Wąwóz Sobczanski, Trzy Korony, warto zobaczyć.
Snake
,, Większy sens jest zrobić odwrotnie, bo i mniejsze miasteczko potrzebne. Reszta niech żyje normalnie"
Myślę podobnie, zresztą jak kopa innych ludzi, widać to choćby po ośrodkach nadmorskich i nie tylko. Ludzie mają w d... covida, chcą już normalnie żyć. Na cały kraj zajęte jest 79 respiratorów, nawet wirusolodzy skarżą się na to, że nie mogą świadczyć leczenia innych schorzeń jak pracują przy Covidzie, a nie ma co robić. Większość ludzi  przechodzi bezobjawowo.

2,061

Ela210 napisał/a:
Snake napisał/a:

To ma być eksperyment, więc musi być kontrolowany, taka zasada esperymentu.
Zakladasz wszystkie opcje, np ze sie pochoruje pół miasteczka smile
Więc obstaję przy mojej wersji.
W twojej branzy testuje się nowy proijekt na próbce czy na wiekszosci?

Trochę eksperymentow jednoosobowych było, np Boris Johnson smile
Albo wesela góralskie .porazka zaliczona
Kopalnie porazka zaliczona
Wiece wyborcze o dziwo nie chorują masowo.
DPSy porazka
Wiemy tez, ze zakupow na kwarantanne dawac jie trzeba. W knajpkach w odleglosci sie nie zarazisz itd.
Powiedzmy sobie szczerze, pól roku pracy na podwyższonych obrotach i malo o tym wiadomo.

Będziesz miała eksperyment jesienią. POZ pozamykane, w szpitalach psychoza covidowa, sanepid jaki jest każdy widzi, a jesienią zacznie się sezonowa fala zwykłych gryp. Jakieś 3-4 miliony. Lekarz się pyta czy wiemy jak odróżnić grypę od covida, bo on nie wie. Będą jaja jak berety.

2,062 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-15 12:11:21)

Ponieważ korona jest zarażliwa w kontakcie bezposresnim, a w łacznej liczbie wciąż niewielu to ma, to wydaje się niektorym ze nie ma epidemii.
A tymczasem mogliscie po prostu ani raz się z nią nie zetknąć co nie znaczy ze przy wyluzowaniu sie nie zetkniecie. I wtedy ciezko to zamknąć, takie ognisko.
To chyba oczywiste.
Byly juz badania przesiewowe tam, gdzie nie ma ognisk. I malo kto mial tego bezobjawowego koronawirusa.
Rosyjska ruletka. Po co tam dokladac naboi?
Ale moze macie bardziej rozbududowaną bazę medyczną niż w Krakowie?;) czy na Śląsku.
Mial ktos kiedys muszki owocówki w domu?
Da się je wytępić bez wybicia wszystkich?

I z calym szacunkiem, pewnosc ze zachorujecie bezobjawowo i bez skutkow ubocznych w przyszlosci jest na wyrost

2,063 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-15 12:46:53)

Ale przecież kto chce może się zamknąć w domu na 3 lata. Są firmy, które oferują budowę takich schronów, w których można przetrzymać kataklizm.

2,064 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-15 15:51:40)

Tia, bo ja sie boję o swoje zycie i smierci big_smile
Daj spokoj Snake, po roznych zyciowych doswiadczeniach mam to gdzieś.
Tylko wkurza mnie to, ze znowu ktos mi wywróci życie do gory nogami, bo komus tam strasznie ubranie maski na bużkę wolnosc zabierze.

2,065

Bo zabierze.

2,066

Snake napisał/a:

Bo zabierze.

Mala cena za otwarte granice i mozliwosc pracy.
Ale spoko, nie widzę powodu by się ograniczali ludzie 400 km ode mnie.
W Krakowie pogonię big_smile

2,067

O właśnie, już nauczyłaś się relatywizowac wolność i przeliczać na wymierne korzyści. Łatwo poszło.

2,068

Tam sie konczy czyjaś wolnosc gdzie zaburza moją. Nie chcę lockoutu przez to ze ktos uznaje filozofię swietej krowy z soba w roli głównej.

2,069 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-15 20:09:34)

Ale ogarniasz, że lockout jest możliwy tylko wtedy, gdy  ludzie pokornie robią to co władza nakazuje?
Jeśli tak się nie dzieje, to co? Pały, czołgi, gaz?
Ludzie już wiedzą, że mandaty to ściema. Wolne sądy je gremialnie uniewazniaja tak jak i decyzje sanepidow.

Ludzie nie lubią jak się ich robi w wala. Dziś wojsko w maseczkach. Ludzie, którzy spędzają że sobą pół  dnia bez maseczek i każe im się dla picu maszerowac w maskach. Oglądają to oficjele bez maseczek, na czele z parą prezydencką, która potem lata, ściska i całuje się z gośćmi.
Bezcenne oglądać jak polscy dygnitarze ukradkiem ściągają maseczki widząc Pana Pompeo i jego świte bez maseczek.

2,070

Ja pozwolę przyjąć postawę pomiędzy Tobą Elu i Tobą Snake wink
Mimo wszystko obydwoje macie racje.

2,071

Ela210 napisał/a:

Tam sie konczy czyjaś wolnosc gdzie zaburza moją. Nie chcę lockoutu przez to ze ktos uznaje filozofię swietej krowy z soba w roli głównej.

Jakby słuchać bezmyślnie we wszystkim władzy, to jeszcze byłby w Polsce PRL.
Sądy na szczęście jeszcze wydają wyroki chroniące obywatela w zgodnosci do konstytucji orzekając maski i zakazy poruszania się w przestrzeni publicznej jakie obowiązywały, jako sprzeczne z konstytucją i prawem polskim.

2,072 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-08-15 22:39:23)

Morfeusz1 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Sądy na szczęście jeszcze wydają wyroki chroniące obywatela w zgodnosci do konstytucji orzekając maski i zakazy poruszania się w przestrzeni publicznej jakie obowiązywały, jako sprzeczne z konstytucją i prawem polskim.

Swoją drogą użytkowniku to istnieje bardzo duża szansa, żeśmy się spotkali w zeszłym roku big_smile
I tak - bardzo lubiłem się stołowa u Pana Włocha wink
Pierogi z bryndzą z Białego Domku do dzisiaj uwielbiam.

Mogę narzekać na peryferyjne położenie Nowego Sącza, tak okolice uważam za prawdziwy raj na ziemi wink

2,073

Lucyfer666 napisał/a:
Morfeusz1 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Swoją drogą użytkowniku to istnieje bardzo duża szansa, żeśmy się spotkali w zeszłym roku big_smile
I tak - bardzo lubiłem się stołowa u Pana Włocha wink
Pierogi z bryndzą z Białego Domku do dzisiaj uwielbiam.

Mogę narzekać na peryferyjne położenie Nowego Sącza, tak okolice uważam za prawdziwy raj na ziemi wink

Byłem na początku lipca 2019, kto wie, może się mijaliśmy. Sromowce Niżne mają wielką zaletę, oczywiście klimat i krajobrazy ale też dostępność kwater i to w niezłych cenach. Byłem na 3 Koronach o 19 wieczorem, fajnie, pusto, tylko jedna para młodych ludzi była. Miałem jeszcze jechać do Dursztyna zobaczyć piękno Tatr i na przełom Białki, niestety kontuzja nie pozwoliła, pani w Sz.... w aptece ulitowala się, i wracałem na Nimesilu 600 km.
Sorki za off top tematowy.
Lucek mieszkasz w ślicznych okolicach.

2,074

To na 100% żeśmy się widzieli tongue

Tymczasem góry pozdrawiają Pomorze. Pamiętajcie, że zwycięstwa wynikowego nie pozwolimy sobie tak łatwo odebrać wink

2,075

Lucyfer666 napisał/a:

To na 100% żeśmy się widzieli tongue

Tymczasem góry pozdrawiają Pomorze. Pamiętajcie, że zwycięstwa wynikowego nie pozwolimy sobie tak łatwo odebrać wink

Kujawsko-pomorskie pozdrawia smile, nie ma szans na odebranie wyników. U mnie w mieście żadnego przypadku. Chyba za dużo ludzi słucha radyjka z Torunia smile.

2,076

A wczoraj odbył się marsz przeciw pandemii, nawet do 10 tysięcy osób w Warszawie.
Dzień wcześniej odbyły się marsze z okazji 100-tnej rocznicy Bitwy Warszawskiej. Co prawda prezydent Trzaskowski zakazał marszu i kontrmanifestacji LGBT (co ma LGBT do rocznicy???) i sąd zakaz utrzymał ale organizatorzy równolegle zarejestrowali szereg innych zgromadzeń i sobie poszli.

2,077 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-17 11:05:02)

Lucyfer666 napisał/a:

No tak, wskoczyliśmy wczoraj na pudło, ale dzisiaj już spadliśmy :-P

Czytam sobie właśnie opinie na lokalnym forum, z których wynika, jaka ze mnie ignorantka, bo „śmierć kosi niby łan” a ja żyję jak gdyby nigdy nic ;-)

2,078

Teraz to już mamy przesrane u wirusa. Najlepsiejszy minister, który nie wiadomo kiedy spał z powodu wirusa miał dość niewdzięczności narodu i odszedł.

2,079

Nie ma uczucua samopoczucia, jak powiedzieć znajomemu, ze pojawię się na ceremonii, ale wesele stoi pod znakiem zapytania.

2,080

Lucyfer666 napisał/a:

Nie ma uczucua samopoczucia, jak powiedzieć znajomemu, ze pojawię się na ceremonii, ale wesele stoi pod znakiem zapytania.

Jak masz obawy, to powiedz o swoich obawach wprost. Raczej zrozumie sytuację.

Swoją drogą byłam w ostatni weekend najpierw na duuużj rodzinnej imprezie, na którą zjechało się towarzystwo z całej Polski, a nawet świata, potem na kajakach że znajomymi, którzy też są świeżo po weselach, nawet gdzieś w Małopolskim ;-) i na Podlasiu. Na razie „objawów” nikt nie ma i życie toczy się dalej.

Posty [ 2,016 do 2,080 z 5,628 ]

Strony Poprzednia 1 30 31 32 33 34 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024