Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 4 5 6 7 8 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 326 do 390 z 2,703 ]

326

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Ogólnie ciche gify najlepiej oddadzą stan do tych wyborów
https://giant.gfycat.com/InstructiveLazyIncatern.gif

Zobacz podobne tematy :

327 Ostatnio edytowany przez balin (2020-04-07 11:47:47)

Ela210 napisał/a:

Jedyne wyjscie to wykazac rozsądek i olać te wyborcze strategie teraz.

I chyba o to chodzi rządzącym. Kto mądrzejszy, te wybory zleje, a ślepi zwolennicy pójdą (wyślą) i przegłosują co trzeba. Jak mówi powiedzenie: w tym szaleństwie jest metoda. smile

328

Niestety w tym wszystkim jest ziarno prawdy, bo w tym kraju część ludzi traktuje tego konusa tak, jak Koreańczycy z północy Kim Dzong Una...

329

Na taczki i szafoty przyjdzie pora smile Nie tacy cwaniacy w historii byli.
Nie warto za to umierać.
Natomiast tych Panów i Panie trzyma przy władzy świadomość, że samodzielnie nigdy w życiu nie doszliby do takich pieniędzy i władzy. Bo która firma czy korporacja by ich zechciała- nie mówię tu może o bankowcach, ale to specyficzna dziedzina.
Z takim poziomem myślenia to kiosk by położyli na łopatki.
Dlatego na przyszłość trzeba zmienić system tak, by politycy i urzędnicy ponosili odpowiedzialność finansową.
I kompletny zakaz zattrudniania w panstwowych spółkach i urzędach rodziny.

330 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-04-07 12:20:58)

Ela210 napisał/a:

Na taczki i szafoty przyjdzie pora smile Nie tacy cwaniacy w historii byli.
Nie warto za to umierać.
Natomiast tych Panów i Panie trzyma przy władzy świadomość, że samodzielnie nigdy w życiu nie doszliby do takich pieniędzy i władzy. Bo która firma czy korporacja by ich zechciała- nie mówię tu może o bankowcach, ale to specyficzna dziedzina.
Z takim poziomem myślenia to kiosk by położyli na łopatki.
Dlatego na przyszłość trzeba zmienić system tak, by politycy i urzędnicy ponosili odpowiedzialność finansową.
I kompletny zakaz zattrudniania w panstwowych spółkach i urzędach rodziny.

Dokładnie
Co gorsza ostatecznie i tak nie będzie u nas debaty publicznej na temat ustroju, modelu gospodarczego (obecnie mamy państwowy kapitalizm + kapitalizm kompradowski), ponieważ sama debata publiczna została u nas zniszczona podczas plemiennego konfliktu.
Do tego widzimy ogromny zastrzyk poparcia etatyzmu od lat w Europie, co też nie nastraja na liczenie, na liberalizację.

331

Lady Loka napisał/a:

Uważam jednocześnie, że wybory powinny byc nie tylko naszym prawem, ale też i naszym obowiązkiem, więc widziałabym chętnie jakieś inne kroki w kierunku tego, żeby właśnie każdy obywatel faktycznie realnie glosował. Może nie teraz, może w kolejnych.

Bardzo dziękuję za taki obowiązek, który zmusi do głosowania także tych, którzy kompletnie nie mają wiedzy na kogo tak naprawdę i na co głosują, a pójdą i oddadzą głos wyłącznie dlatego, że muszą wypełnić swój obowiązek. Obywateli, którzy zakreślają krzyżyk na karcie tak jak im ktoś sugestywnie podpowiedział lub bo coś im się wydaje i tak mamy wystarczająco dużo. Moim zdaniem dużo za dużo.
Już wcześniej napisałam, że to praktyka rodem z PRL, a za PRL-bis serdecznie dziękuję. Swoją drogą i tak nam już do niego niedaleko.

332

Olinka napisał/a:

Już wcześniej napisałam, że to praktyka rodem z PRL, a za PRL-bis serdecznie dziękuję. Swoją drogą i tak nam już do niego niedaleko.

W Szwajcarii jest obowiązek uczestnictwa w wszelkich wyborach z sankcjami za brak udziału.

333 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-04-07 13:36:08)

Mało mnie Szwajcaria i inne Luksemburgi obchodzą. Każdy powód dobry by kasę ściągnąć.
W Monako jak chwaliła się Pani Pienkowska rząd przynosi pod drzwi zakupy ludziom którzy się boją Covidu i co z tego? A w Rumuni Caucescu skończył pod płotem a u nas Jaruzelski został prezydentem.

334

Olinka napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Uważam jednocześnie, że wybory powinny byc nie tylko naszym prawem, ale też i naszym obowiązkiem, więc widziałabym chętnie jakieś inne kroki w kierunku tego, żeby właśnie każdy obywatel faktycznie realnie glosował. Może nie teraz, może w kolejnych.

Bardzo dziękuję za taki obowiązek, który zmusi do głosowania także tych, którzy kompletnie nie mają wiedzy na kogo tak naprawdę i na co głosują, a pójdą i oddadzą głos wyłącznie dlatego, że muszą wypełnić swój obowiązek. Obywateli, którzy zakreślają krzyżyk na karcie tak jak im ktoś sugestywnie podpowiedział lub bo coś im się wydaje i tak mamy wystarczająco dużo. Moim zdaniem dużo za dużo.

Może wtedy każdy obywatel miałby większą motywację do tego, żeby orientować się, co dzieje się w świecie tak realnie, a nie na portalach plotkarskich. Byłaby motywacja do poczytania programów, zainteresowania się przyszłością swoją i państwa. Łatwo olać i potem 4 lata narzekać. Łatwo brać jak dają i nie myśleć o konsekwencjach. A trudno podjąć jakąś odpowiedzialność. Więc tak, ja uważam, że głosowanie powinno być obowiązkowe, bo potem łatwo jest narzekać, że nam coś nie pasuje, a frekwencja wyborcza 50%.

335

chcącemu nie dzieje się krzywda. Jak ktoś nie chce mieć wpływu to nie ma. A puste kartki podnoszą ryzyko fałszerstw. Twój idealizm,ze ktoś zacznie się wgłębiać w temat to utopia.

336

Lady Loka napisał/a:

Może wtedy każdy obywatel miałby większą motywację do tego, żeby orientować się, co dzieje się w świecie tak realnie, a nie na portalach plotkarskich. Byłaby motywacja do poczytania programów, zainteresowania się przyszłością swoją i państwa.

Naprawdę w to wierzysz? Teraz nie ma takiego obowiązku, a ogromna część społeczeństwa idzie do wyborów bez znajomości kandydatów, a nawet programów partii, na które oddają swój głos, dlatego moim zdaniem naiwnością byłoby uznać, że jeśli wybory będą obowiązkowe, to cokolwiek się w tym temacie zmieni. Ci którzy obecnie wcale tego nie robią, pójdą do wyborów i oddadzą głos na chybił trafił, byle nie zostać ukaranym.

337 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-04-07 14:38:05)

Olinka napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Może wtedy każdy obywatel miałby większą motywację do tego, żeby orientować się, co dzieje się w świecie tak realnie, a nie na portalach plotkarskich. Byłaby motywacja do poczytania programów, zainteresowania się przyszłością swoją i państwa.

Naprawdę w to wierzysz? Teraz nie ma takiego obowiązku, a ogromna część społeczeństwa idzie do wyborów bez znajomości kandydatów, a nawet programów partii, na które oddają swój głos, dlatego moim zdaniem naiwnością byłoby uznać, że jeśli wybory będą obowiązkowe, to cokolwiek się w tym temacie zmieni. Ci którzy obecnie wcale tego nie robią, pójdą do wyborów i oddadzą głos na chybił trafił, byle nie zostać ukaranym.

Zgodzę się z Elą. Polska to idealny przykład, żeby raczej budzić tendencje antydemokratyczne.
Samemu mi daleko od demokraty, właśnie z tego powodu, że przez lata różnych debat okazuje się, że 95% miałem okazję rozmawiać z kompletnymi politycznymi debilami (tu proszę nie cenzurować, bo specjalnie użyłem to francuskie słowo), którzy nie potrafili poświęcić jednego wieczora na przeczytanie programów danych ugrupowań, zastanowieniu się co jest dobre i logiczne, a co nie.
Demokracja w Polsce przypomina mi anegdotkę o wyborach na dyrektora w szpitalu psychiatrycznym.
Mamy ocean fantastyki i populizmu, a nie dialogu o długofalową politykę gospodarczą, zagraniczną.
I tak gorączka legislacyjna od wyborów do wyborów.

338

No ja mam takie podejscie jakos wypracowane wlasnie, ze jak ide glosowac to chce wiedziec na kogo i zawsze wczesniej zapoznaje sie z programami. Inna sprawa, ze programy i tak potem nie pokrywaja sie z rzeczywistoscia.

Ale taka jest prawda, ze jezeli chce sie cos realnie zmieniac, a nie tylko narzekac, to trzeba glosowac. Albo samemu starac sie o wybor wink jak ktos nie glosuje, a potem narzeka ze ktos jest taki, smaki i owaki, to kurna, chyba cos nie halo. No i tez kwestia tego, ze to, jaka mamy Polske teraz, mamy tez dzięlo tym, ktorzy nie chodzą głosowac. Gdyby poszli, moze mielibysmy cos innego?

W kazdym razie jako o obowiazku bardziej mysle tutaj o wartosciach przekazywanych w szkolach i w rodzinach, zeby w mlodszych pokoleniach wyksztalcic tutaj poczucie obowiazku, niz o potencjalnych karach za zaniechanie.

339 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-04-07 15:54:27)

Powiem szczerze, że do tej pory zawsze czułem wewnętrznie ten obywatelski obowiązek smile, żeby pójść i oddać swój głos. W tym momencie zniesmacza mnie fakt, w jakich okolicznościach oni próbują ze wszystkich sił to przeforsować.
Natomiast w kwestii głosowania na danego kandydata z konkretnej partii, to niestety często występuje konflikt interesów, między różnymi grupami społecznymi. Zakładając oczywiście, że wiedzą na kogo i dlaczego głosują smile To, co ma do zaoferowania jedna partia( jeśli rzeczywiście ma) może się okazać bardzo korzystne dla jednej grupy a zupełnie obojętne dla innej. Na tym tle zawsze się zastanawiałem, co takiego mógłby dać choćby PSL mieszkańcom dużych miast? I niczego nie znajduję...

340

Ela210 napisał/a:

Mało mnie Szwajcaria i inne Luksemburgi obchodzą. Każdy powód dobry by kasę ściągnąć.
W Monako jak chwaliła się Pani Pienkowska rząd przynosi pod drzwi zakupy ludziom którzy się boją Covidu i co z tego? A w Rumuni Caucescu skończył pod płotem a u nas Jaruzelski został prezydentem.

Podałem jako przykład, że to nie wymysł rodem z demokracji socjalistycznej. W Szwajcarii to długoletnia tradycja. Podobnie jak podawane za przykład głosowanie korespondencyjne w Bawarii. Na podstawie przepisów z lat 50-tych ubiegłego wieku, przy od dawna sprawdzonej technologii organizacji takich wyborów.
Mnie nie odrzuca pomysł takiego głosowania jako taki, tylko sposób wprowadzenia do prawa i zapewne sposób realizacji.

341

Jeśli już jesteśmy przy Szwajcarii, to wiesz może jakie konsekwencje dotykają obywatela, który nie wypełni tego obowiązku?

Snake napisał/a:

Mnie nie odrzuca pomysł takiego głosowania jako taki, tylko sposób wprowadzenia do prawa i zapewne sposób realizacji.

Otóż to. Gdybym wierzyła w uczciwość tych wyborów oraz technicznie sprawną organizację, nie budziłoby to aż takiego oporu, ale że PiS nie ma ani odrobiny mojego zaufania, na co sobie zresztą solidnie zapracowało (temat rzeka), to tym bardziej nie wierzę w żadną magiczną przemianę, zwłaszcza, że władza i bezkarność jest tutaj celem nadrzędnym.

342

Wiecie, poza tym, że ja uważam, że uczestnictwo w wyborach powinno być naszym obowiązkiem, to akurat w przeprowadzonych w ten sposób nie mam zamiaru uczestniczyć tongue
powód jest bardzo prosty - jeżeli w tej samej kopercie mam odesłać kopertę z moim głosem i wypełniony formularz z moim imieniem, nazwiskiem i numerem pesel, to kto mi zagwarantuje, że gdzieś nie zostanie stworzona baza danych z dokładnym zaznaczeniem, na kogo kto głosował? I kto mi zagwarantuje, że za zagłosowanie na kandydata innego niż z PiSu nie będzie konsekwencji albo nie będzie jakichś utrudnień przy staraniu się przykładowo o założenie działalności gospodarczej albo wydanie jakichś dokumentów czy o to, jak bedę traktowana jeżeli będę mieć kiedyś sprawę w sądzie?

Gdyby to było wysyłane anonimowo, to bym wysłała. Ale nie wyślę głosu z jednoczesną kartką, która zapewni identyfikację tego, na kogo głosowałam.

343 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2020-04-07 19:40:21)

Warto, mym zdaniem, przeczytać rozmowę z prawnikiem, konstytucjonalistą, wykładowcą Uniwersytetu Warszawskiego, prof. Ryszardem Piotrowskim, której tematem są planowane tzw. wybory prezydenckie.

344 Ostatnio edytowany przez Misinx (2020-04-08 09:40:39)

Snake napisał/a:
Olinka napisał/a:

W Szwajcarii jest obowiązek uczestnictwa w wszelkich wyborach z sankcjami za brak udziału.

W Polsce byłbym za podobnym rozwiązaniem, ale w każdych wyborach musiałaby być też do wyboru opcja "żaden kandydat mi nie odpowiada", albo coś w tym rodzaju (chodzi o możliwość analogiczną jak mają np. w Sejmie wstrzymując się od głosu). Oczywiście ordynacja wyborcza musiałaby też coś zrobić z procentem takich głosów. To już jest kwestia do wymyślania dla mądrzejszych.

Odnośnie aktualnej sytuacji z wyborami, to myślę, że sytuacja jest tak dynamiczna, że do maja to sondaże zaczną pokazywać, że Duda nie ma szans na wygraną w I turze, a w II jego konkurentem będzie Kosiniak, a wtedy PiS sam się rakiem wycofa z wyborów w tym terminie. Sam się waham nad uczestnictwem i jeśli bym obecnie oddawał głos to chyba właśnie na Kosiniaka, choć to nie jest kandydat z mojej bajki. Ale do zniesienia.

Lady Loka napisał/a:

Wiecie, poza tym, że ja uważam, że uczestnictwo w wyborach powinno być naszym obowiązkiem, to akurat w przeprowadzonych w ten sposób nie mam zamiaru uczestniczyć tongue
powód jest bardzo prosty - jeżeli w tej samej kopercie mam odesłać kopertę z moim głosem i wypełniony formularz z moim imieniem, nazwiskiem i numerem pesel, to kto mi zagwarantuje, że gdzieś nie zostanie stworzona baza danych z dokładnym zaznaczeniem, na kogo kto głosował? I kto mi zagwarantuje, że za zagłosowanie na kandydata innego niż z PiSu nie będzie konsekwencji albo nie będzie jakichś utrudnień przy staraniu się przykładowo o założenie działalności gospodarczej albo wydanie jakichś dokumentów czy o to, jak bedę traktowana jeżeli będę mieć kiedyś sprawę w sądzie?

Gdyby to było wysyłane anonimowo, to bym wysłała. Ale nie wyślę głosu z jednoczesną kartką, która zapewni identyfikację tego, na kogo głosowałam.

To mi się właśnie też cholernie nie podoba. PiS chce sobie zrobić bazę wyborców. To kpina w żywe oczy. Nawet w PRLu czegoś takiego nie było.

345

Być może już widzieliście, bo Internety zostały tym dosłownie zasypane, co powołana przez Andrzeja Dudę sędzia Trybunału Stanu Krystyna Pawłowicz, mówi na temat wyborów przez głosowanie korespondencyjne:
Głosowanie korespondencyjne jest niezgodne z Konstytucją, łamie zasady bezpośredniości i tajności, bardzo niebezpieczne i doprowadzi do zjawiska handlu głosami, skupowania głosów w dużych ilościach od osób, które nie chodzą na wybory. Taki tryb da czas na manipulację, sfałszowanie wyników wyborów.

Notabene nie tylko ona z kręgu PiS ma na swoim koncie podobne wystąpienia. To jest oczywiście wypowiedź archiwalna (wygłoszona 22.10.2013 r. w trakcie 52. posiedzenia Sejmu VII kadencji podczas pierwszego czytania poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy Kodeks wyborczy), ale pokazuje hipokryzję partii rządzącej i ich nadzwyczajną wręcz umiejętność interpretowania zapisów Konstytucji w zależności od aktualnych okoliczności i partyjnych potrzeb.

Edit:
Plany PiS na przeprowadzenie wyborów w formie korespondencyjnej pokrzyżować mogą sami listonosze Poczty Polskiej, którzy wezwani przez Związki Zawodowe Listonoszy zapowiedzieli strajk. To właśnie oni najbardziej ryzykują zakażeniem SARS-CoV-2 i dlatego tym bardziej nie chcą brać udziału w tej hucpie politycznej.

346

PKW zarejestrowała 10 kandydatów na prezydenta.

347

Mnie ciekawi jakim cudem Hrabia Imperator Potocki tyle podpisów zebrał big_smile

348

Lucyfer666 napisał/a:

Mnie ciekawi jakim cudem Hrabia Imperator Potocki tyle podpisów zebrał big_smile

Zebrał zbyt mało, nie startuje.

Skąd aż tyle zebrał? Mogą być nieprawdziwe. Chyba nikt ich nie weryfikował w komisji bo i tak zbyt mało.

Wybory muszą być 10 maja bo inaczej żaden z kandydatów już zarejestrowanych nie spełni wymagania odpowiedniej liczby podpisów.
Bo na kartach do ich zbierania jest , że "udzielam poparcia kandydatowi na wybory 10 maja 2020" . A nie w innym terminie.
Potrzebna w takim razie byłaby nowa ustawa/zmiana przepisu aby z tymi listami poparcia robić wybory w innym terminie.

349

No i stało się ...

Jan Zbigniew Potocki, urzędujący na youtube kandydat na prezydenta, przez niektórych tytułowany hrabią, oświadczył, że wyborów 10 maja nie będzie. On sam osobiście je odwołał! Kaczyńskiemu przekazał pozdrowienia od "czarnej szlachty". Zapowiedział ponadto, że już w sierpniu będą na powrót wydawane dowody osobiste II RP. Oświadczył jeszcze kilka innych rzeczy, nie wiem czy to prognozy czy kolejne decyzje, że Niemcy się rozpadną, Euro zniknie, ONZ przestanie istnieć...

Acha, i do lasów państwowych można wchodzić smile

I od razu wszyscy czujemy się lepiej, prawda? big_smile big_smile big_smile

350

Ja do lasów cały czas chodzę. Mam je obok domu. Czuję się lepiej, smile.
A wracając do tematu, równi równiejsi, dziś plejada gwiazd za nic mają obostrzenia, ich nie dotyczy, jeden facet rowerem wjechał z próbą pokazania transparentu i cytuję
,, Jak poinformował, w związku z zajściem do sądu zostanie skierowany wniosek o ukaranie tej osoby zgodnie z artykułem 54 kodeksu wykroczeń, czyli za naruszenie przepisów o zachowywaniu się w miejscach publicznych. Podlega to karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany.
Ponadto informacja o zdarzeniu zostanie skierowana do służb sanitarnych. Służby te decydują o nałożeniu kary administracyjnej za naruszenie obostrzeń związanych z epidemią."
Jak widać jeden człowiek stanowi większe zagrożenie niż tłum wybrańców.

351 Ostatnio edytowany przez Dagmara_1999 (2020-04-12 11:45:08)

bagienni_k napisał/a:

Pytanie jaka będzie frekwencja..? Nie pamiętam jak to się odbywa, czy można anulować wyniki przy znikomej frekwencji..?

Było takie pytanie w radiowej dyskusji, ekspert powiedział, że nawet gdyby do wyborów poszedł tylko AD, AK-D i KD to wybory byłyby ważne, tylko, ze mogłoby się okazac, że AD przegrałby wtedy wybory bo dostałby tylko 1 głos.

Jeśli chodzi o wybory korespondencyjne, to u nas na wsi, koło Cieszyna i w Cieszynie, listonosze sobie poradzą. Problem jest w dużych miastach.

352 Ostatnio edytowany przez authority (2020-04-13 18:30:40)

Snake napisał/a:
Olinka napisał/a:

W Szwajcarii są referenda demokracja bezpośrednia. Właśnie w tym państwie zakazano budowy wszelkich świątyń. Co dziwniejsze ludzie nie chcieli rozbudowy miast z powodu ochrony zdrowia. Wyjście na pocztę = możliwe zarażenie po co więc akcja  zostań w domu hipokryzja do kwadratu. W Szwajcarii na coś takiego jak 500+ jest określenie oznaczające jedzenie własnej własnych odchodów chodzi o to iż państwo daje coś co jest nie jego za co reszta płaci. Szwajcarzy byli przeciwni np jednakowemu dochodowi dla wszystkich. Jeszcze lepsze określenie mają na dzieciorobów. Szwajcarzy należą do społeczeństw bardzo tolerancyjnych wobec osób homoseksualnych. Już w 1999 roku wprowadzenie związków partnerskich popierało 68% obywateli państwa. Niedługo wejdzie w życie ustawa o adopcji dzieci przez pary homo. Homofobia jest już karalna na równi z rasizmem. Zdecydowana większość Szwajcarów to poparła.
Uwierz nie chociażbyś tam mieszkać big_smile

353

authority napisał/a:

Jeszcze lepsze określenie mają na dzieciorobów. Szwajcarzy należą do społeczeństw bardzo tolerancyjnych wobec osób homoseksualnych.

Szwajcaria - 1,54 liczba urodzeń na kobietę (2017)
Co ciekawe w 1964 mieli 2,66.

Co tam się stanie za 2 pokolenia? Hmm.... no ale najważniejsze, że są określenia na "dzieciorobów".

354

authority napisał/a:

Uwierz nie chociażbyś tam mieszkać big_smile

Odnosiłem się do konkretnej sprawy i napisałem, że to ich tradycja. Natomiast Szwajcaria z pobytu tam całkiem, całkiem wydała mi się przyjazna wink

355 Ostatnio edytowany przez Meliska21 (2020-04-14 00:04:23)

Znerx napisał/a:
authority napisał/a:

Jeszcze lepsze określenie mają na dzieciorobów. Szwajcarzy należą do społeczeństw bardzo tolerancyjnych wobec osób homoseksualnych.

Co tam się stanie za 2 pokolenia? Hmm.... no ale najważniejsze, że są określenia na "dzieciorobów".

Cholewcia to ja jestem takim dzieciorobem i państwo mi na dzieci daje . Studentka 0PLN , maturzystka 0 PLN,  no i jeszcze młodsze , ale przecież mam 500+ no to państwo je utrzymuje bo ja nie muszę robić nic . Wdowa z czwórką dzieci i rentą na nich 1200 brutto. Bajka po prostu. Nie rodziłam dzieci dla 500+, bo są jeszcze sprzed tej epoki, ale takie słyszałam głosy, że teraz to kasy na dzieci nabiorę. I te studia medyczne córki to od państwa mam zapewnione i druga córka na politechnikę chce iść od października, to też państwo mi na to da. Pracuję jak tylko mogę i nie krzywduję sobie, zyjemy na przyzwoitym poziomie, ale z pracy rąk, a nie z 500+ bo to gówno w gruncie rzeczy ( i nie, nie głosowałam na PIS). Ale te dziecioroby narobiły dzieci i wychowują je, a one w przyszłości będą zapierdzielać na emerytury tych ah oh bezdzietnych lub z jednym dzieckiem. Chyba mi sie ulało.

356

Meliska21 napisał/a:
Znerx napisał/a:
authority napisał/a:

Cholewcia to ja jestem takim dzieciorobem i państwo mi na dzieci daje . Studentka 0PLN , maturzystka 0 PLN,  no i jeszcze młodsze , ale przecież mam 500+ no to państwo je utrzymuje bo ja nie muszę robić nic . Wdowa z czwórką dzieci i rentą na nich 1200 brutto. Bajka po prostu. Nie rodziłam dzieci dla 500+, bo są jeszcze sprzed tej epoki, ale takie słyszałam głosy, że teraz to kasy na dzieci nabiorę. I te studia medyczne córki to od państwa mam zapewnione i druga córka na politechnikę chce iść od października, to też państwo mi na to da. Pracuję jak tylko mogę i nie krzywduję sobie, zyjemy na przyzwoitym poziomie, ale z pracy rąk, a nie z 500+ bo to gówno w gruncie rzeczy ( i nie, nie głosowałam na PIS). Ale te dziecioroby narobiły dzieci i wychowują je, a one w przyszłości będą zapierdzielać na emerytury tych ah oh bezdzietnych lub z jednym dzieckiem. Chyba mi sie ulało.

Brawo Meliska;)
Ja też mam 2 i też poza 500 już:)
Za wcześnie widocznie zabraliśmy się za rodzenie, zamiast poczekać do 30.:)
Ale kram jeszcze otwarty, może się pospieszyć za te bogactwa;)
Jestem przeciwnikiem rozdawnictwa, ale brak zasiłków na dzieci to był wstyd.
Tylko że szlag mnie trafia jak niektórzy z 2000 na dzieci nie mają niby na zajęcia pozalekcyjne a palą fajki..

357 Ostatnio edytowany przez Meliska21 (2020-04-14 08:50:04)

Dla mnie rozdawanie pieniędzy na prawo i lewo też się nie podoba, ale zasiłki rodzinne, ktore były i są to śmiech na sali. Moze ich wogóle nie być. 500+ biorę na   dwoje dzieci nieletnich od zeszłego roku, bo wcześniej był próg dochodowy. Ale zyłam i bez tego i wcale nie zauważyłam żeby moja stopa życiowa się jakoś diametralnie zmieniła. Mąż umarł 7 lat temu, kiedy urodziłam najmłodszego syna, 500+ jest od 4 lat i jakoś nie umierałam z głodu ani moje dzieci wcześniej.
Nikomu nie wygaduję, że z wyboru ma jedno dziecko albo wogóle,  to jego zycie i sprawa, ale o dzieciorobach za to często słyszę chociaż to też nasza sprawa i nasz wybór, az mi się wtedy scyzoryk otwiera. Jeśli chodzi o wybory, to mnie pis 500+ raczej nie skusi i mam nadzieję, że się w maju nie odbędą, bo zawsze glosowałam, a teraz kompletnie nie wiem na kogo, bo nie ma żadnej dobrej alternatywy, a w okresie epidemii jeszcze gorsze dziadostwo z polityków powychodziło.

358

Meliska21 napisał/a:

Dla mnie rozdawanie pieniędzy na prawo i lewo też się nie podoba, ale zasiłki rodzinne, ktore były i są to śmiech na sali. Moze ich wogóle nie być. 500+ biorę na   dwoje dzieci nieletnich od zeszłego roku, bo wcześniej był próg dochodowy. Ale zyłam i bez tego i wcale nie zauważyłam żeby moja stopa życiowa się jakoś diametralnie zmieniła. Mąż umarł 7 lat temu, kiedy urodziłam najmłodszego syna, 500+ jest od 4 lat i jakoś nie umierałam z głodu ani moje dzieci wcześniej.
Nikomu nie wygaduję, że z wyboru ma jedno dziecko albo wogóle,  to jego zycie i sprawa, ale o dzieciorobach za to często słyszę chociaż to też nasza sprawa i nasz wybór, az mi się wtedy scyzoryk otwiera. Jeśli chodzi o wybory, to mnie pis 500+ raczej nie skusi i mam nadzieję, że się w maju nie odbędą, bo zawsze glosowałam, a teraz kompletnie nie wiem na kogo, bo nie ma żadnej dobrej alternatywy, a w okresie epidemii jeszcze gorsze dziadostwo z polityków powychodziło.

Kiedy słyszysz o dzieciorobach itd. to skojarz sobie, które towarzystwo tak gada, którą opcję reprezentuje. Potem przez selekcję negatywną wynik gotowy.

359 Ostatnio edytowany przez żyworódka (2020-04-14 11:43:57)

Meliska21 napisał/a:
Znerx napisał/a:

Co tam się stanie za 2 pokolenia? Hmm.... no ale najważniejsze, że są określenia na "dzieciorobów"

Tu na forum, w którymś wątku też padło takie określenie/epitet w stosunku do rodzin mających kilkoro dzieci...i że to patologia. Nie
pamiętam nicku tej userki, ale wówczas przeczytałam jej posty i była to wypowiedź bezdzietnej mężatki, lat ok. 30-stu. Może sama była "bezproduktywna" i stąd ta jej zawiść i urąganie... bo innego wytłumaczenia nie znajduję.
Ja bardzo cenię rodziny wielodzietne, tak że szacun dla ciebie.

Natomiast nie podoba mi się twoje podejście do otrzymywanych pieniądzy 500+, że ci śmierdzą. No, bo "gówno" przecież nie pachnie.
Jest to obecnie dla wielu rodzin jakaś pomoc finansowa, czego kiedyś nie było.

P.s.
Odszukałam ten post, a userka, której wypowiedź przytoczyłam, to czekoladazwiśniami.

360

Żyworódko źle zrozumiałaś,  a może ja się żle wyraziłam. Nie chodzi mi, że mi śmierdzi 500+ tylko powiedziałam w tym kontekście, że to 500 PLN to jest tylko kropla w morzu potrzeb, a niektórzy myślą i tak podchodzą do tego jakby normalni ludzie rozmnażali się właśnie sla tej kasy. Tak jak mówiłam, nie komentuję podejścia tych, którzy dzieci nie chcą i ich nie obrażam, a nas duża część społeczeństwa uznaje za patologię.  Zawsze chciałam mieć dużą rodzinę i mam, ale byłam też zawsze pazerna i chciałam nie tylko tego: pracuję zawodowo od zawsze, kształciłam się a później  dokształcałam będąc już mamą. Jeśli się chce to można. 500+ się przydaje łata dziury i tak jak pisałam wcześniej zasiłki rodzinne były załosnie niskie i nie każdy je dostawał.

361

Meliska21 napisał/a:

Żyworódko źle zrozumiałaś,  a może ja się żle wyraziłam. Nie chodzi mi, że mi śmierdzi 500+ tylko powiedziałam w tym kontekście, że to 500 PLN to jest tylko kropla w morzu potrzeb, a niektórzy myślą i tak podchodzą do tego jakby normalni ludzie rozmnażali się właśnie sla tej kasy. Tak jak mówiłam, nie komentuję podejścia tych, którzy dzieci nie chcą i ich nie obrażam, a nas duża część społeczeństwa uznaje za patologię.  Zawsze chciałam mieć dużą rodzinę i mam, ale byłam też zawsze pazerna i chciałam nie tylko tego: pracuję zawodowo od zawsze, kształciłam się a później  dokształcałam będąc już mamą. Jeśli się chce to można. 500+ się przydaje łata dziury i tak jak pisałam wcześniej zasiłki rodzinne były załosnie niskie i nie każdy je dostawał.

Tak, źle się poprzednio wyraziłaś.
A wiesz, "jak cię widzą, tak cię piszą"...i odwrotnie, "jak piszesz, tak cię widzą". smile
Oczywiście, że 500+ nie są to jakieś wielkie kokosy, ale pewien zastrzyk finansowy, czego wcześniej nie było.
Ja jestem ZA, a PRZECIW są osoby  takie, które  wcześniej (jedną z nich) wskazałam.
Zawsze twierdzę, że jedno dziecko to tak dla przedłużenia gatunku/linii rodzinnej, a więcej to już jak przedszkole. Obowiązki wychowawcze i wydatki są x n (liczba dzieci).
Mnie wkurza, gdy autorytatywne/negatywne opinie wypowiadają osoby i to na dodatek kobiety nie mające pojęcia o ciąży, porodzie, wychowaniu chociaż jednego potomka, a co dopiero w odniesieniu do twojej gromadki.
Pozdrawiam. smile

362

żyworódka napisał/a:

Oczywiście, że 500+ nie są to jakieś wielkie kokosy, ale pewien zastrzyk finansowy, czego wcześniej nie było.
Ja jestem ZA, a PRZECIW są osoby  takie, które  wcześniej (jedną z nich) wskazałam.
Zawsze twierdzę, że jedno dziecko to tak dla przedłużenia gatunku/linii rodzinnej, a więcej to już jak przedszkole. Obowiązki wychowawcze i wydatki są x n (liczba dzieci).
Mnie wkurza, gdy autorytatywne/negatywne opinie wypowiadają osoby i to na dodatek kobiety nie mające pojęcia o ciąży, porodzie, wychowaniu chociaż jednego potomka, a co dopiero w odniesieniu do twojej gromadki.
Pozdrawiam. smile

Ja już bym wolał, żeby mniej zabierali. Wolałbym sam decydować, gdzie idą moje pieniądze, a efekty państwowej redystrybucji widać choćby w prognozach przyszłych emerytur. Do tego dołóżmy jeszcze mnożące się przykłady myślenia typu jedno dziecko to tak dla przedłużenia gatunku/linii rodzinnej, a więcej to już jak przedszkole" tongue i system emerytalny leży i robi pod siebie. Nie twierdzę bynajmniej, że takie rozumowanie jest złe, tylko że w dobie przymusu ubezpieczeń jest "nieprzyszłościowe". Ale to wina zerwania zależności ludzi starych od ich dzieci, bo teraz liczy się nie kto ile i jak wychował, tylko ile wpłaci na fundusz, więc lepiej wpłacać na fundusz, niż mieć dzieci i koło się zamyka.
A takie świadczenia w imię "sprawiedliwości społecznej" czyli że każdemu od sasa do lasa to już krucha wyborcza podsuszana z całej pary. Czemu ten program miał służyć widać po jego historii. Najpierw miało być "prodemograficznie", tylko że nawet z samych rządowych kuluarów było słychać głosy o ledwo spinającym się budżecie. Skoro wówczas brakowało na świadczenia, to jak miałoby starczyć jeśli pojawiłby się ten rzekomy efekt programu w postaci nadwyżki nowonarodzonych beneficjentów. Sami rządzący doskonale wiedzieli, że takiego efektu nie będzie, inaczej by w to nie poszli. Są bezmyślni, ale przy tym też bardzo przebiegli.

363

Belzebiusz napisał/a:

Są bezmyślni, ale przy tym też bardzo przebiegli.

Ta przebiegłość przez jednych nazywana jest kiełbasą wyborczą a przez innych zwykłym kłamstwem. Boli to że rządy w kraju sprawuje jeden człowiek. Że jesteśmy podzieleni jak nigdy, że tyle jadu jaki wszędzie jest widoczny to nigdy nie pamiętam. Że zamiast iść do przodu podpieramy się historią i martyrologią jako obraz naszej siły. Że potężne pieniądze pompowane są na media które nie widzą błędów. Że zawsze trzeba wyszukać wroga i na tej nienawiści do niego kreować swoją politykę. Jeszcze niedawno było " pokarz lekarzu co masz w garażu" i " a to niech jadą" a teraz " nasi "lekarze-bohaterowie". Jak pandemia się skończy znowu będą gadki typu co ci medycy chcą, i tak mają dobrze.

364

Janix2 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Ta przebiegłość przez jednych nazywana jest kiełbasą wyborczą a przez innych zwykłym kłamstwem.

Tak, powiedziałem przecież, że "krucha wyborcza-podsuszana". Chyba że ktoś woli pisowska podwawelska, nie wiem, nie znam się, nie jestem koneserem tongue . A przebiegłość z natury wzbudza negatywne konotacje i odnosi się tu również do przekupywania ludzi ich własnymi pieniędzmi, więc użyłem tego wyrażenia, chociaż kłamstwo pasuje tutaj równie dobrze.

365

Janix2 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Ta przebiegłość przez jednych nazywana jest kiełbasą wyborczą a przez innych zwykłym kłamstwem. Boli to że rządy w kraju sprawuje jeden człowiek. Że jesteśmy podzieleni jak nigdy, że tyle jadu jaki wszędzie jest widoczny to nigdy nie pamiętam. Że zamiast iść do przodu podpieramy się historią i martyrologią jako obraz naszej siły. Że potężne pieniądze pompowane są na media które nie widzą błędów. Że zawsze trzeba wyszukać wroga i na tej nienawiści do niego kreować swoją politykę. Jeszcze niedawno było " pokarz lekarzu co masz w garażu" i " a to niech jadą" a teraz " nasi "lekarze-bohaterowie". Jak pandemia się skończy znowu będą gadki typu co ci medycy chcą, i tak mają dobrze.

Na mój gust to jesteśmy podzieleni tak z grubsza od 2 wojny, a nie nagle teraz i nie, nigdy się nie dogadamy, chyba że wybuchnie jakaś wojna czy coś w tym stylu i zewrzemy szeregi. A tak... nie ma mowy.

366 Ostatnio edytowany przez Janix2 (2020-04-14 21:51:39)

assassin napisał/a:

Na mój gust to jesteśmy podzieleni tak z grubsza od 2 wojny, a nie nagle teraz i nie, nigdy się nie dogadamy, chyba że wybuchnie jakaś wojna czy coś w tym stylu i zewrzemy szeregi. A tak... nie ma mowy.

Oczywiście na Twój gust. Jakoś w 91 nie pamiętam abyśmy tak byli podzieleni. A na mój gust powinno się stworzyć dwa oddzielne tematy: 1- kto za rządem tu pisze i drugi: 2- kto przeciw tu pisze. Po co z forum robić Wpolityce albo Wyborczą?

367

Janix2 napisał/a:
assassin napisał/a:

Oczywiście na Twój gust. Jakoś w 91 nie pamiętam abyśmy tak byli podzieleni. A na mój gust powinno się stworzyć dwa oddzielne tematy: 1- kto za rządem tu pisze i drugi: 2- kto przeciw tu pisze. Po co z forum robić Wpolityce albo Wyborczą?

Dyskutowałbym o tym 91, ale po co. Rząd czy nie rząd, to nie istotne, bardziej o światopogląd się rozchodzi.

368 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2020-04-14 22:48:42)

Zależy o jaki podział chodzi. Jak o hierarchię władzy to rzeczywiście po wojnie. Ruskie nie dość że urżnęli Polsce głowę w postaci mordu warstwy przywódcze i inteligencji, to jeszcze powcielali do bezpieki powypuszczanych po amnestii kryminalistów. Ci potem awansowali, potworzyli struktury i tak reprodukują się do dzisiaj klękając przed każdym kto obieca im dalej doić Polskę. Co do społeczeństwa to dzielą je sami politycy szczując jednych na drugich dla własnego pożytku. Ciekawą zagrywką był test, jak ludzie zareagują na próbę odebrania emerytur byłym ubekom. Eskalacja tych poczynań jest jak dla mnie oczywista - za jakiś czas zostałoby stworzone moralne uzasadnienie odbierania emerytur każdemu, kto byłby "nie nasz".

369

Belzebiusz napisał/a:

Zależy o jaki podział chodzi. Jak o hierarchię władzy to rzeczywiście po wojnie. Ruskie nie dość że urżnęli Polsce głowę w postaci mordu warstwy przywódcze i inteligencji, to jeszcze powcielali do bezpieki powypuszczanych po amnestii kryminalistów. Ci potem awansowali, potworzyli struktury i tak reprodukują się do dzisiaj klękając przed każdym kto obieca im dalej doić Polskę. Co do społeczeństwa to dzielą je sami politycy szczując jednych na drugich dla własnego pożytku. Ciekawą zagrywką był test, jak ludzie zareagują na próbę odebrania emerytur byłym ubekom. Eskalacja tych poczynań jest jak dla mnie oczywista - za jakiś czas zostałoby stworzone moralne uzasadnienie odbierania emerytur każdemu, kto byłby "nie nasz".

Cóż Państwo demokratyczne nie zapewnia Państwa prawa wink

Brak stabilności oraz strategii rozwoju jest u nas widoczny... ku uciesze sąsiadów.

370 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2020-04-15 00:26:11)

Lucyfer666 napisał/a:

Cóż Państwo demokratyczne nie zapewnia Państwa prawa wink

Brak stabilności oraz strategii rozwoju jest u nas widoczny... ku uciesze sąsiadów.

Ja to w ogóle lubie parafrazować to słynne powiedzenie Czerczila że "Demokracja to najgorszy ustrój, ale póki co nie wymyślono nic lepszego (do robienia ludziom wody z mózgu)." Zresztą nie wykluczałbym tego, że sam autor również zawarł w tym zdaniu podobne intencje, stosując jedynie taktowne względem okokiczności niedopowiedzenie... lol

371

Cały Internet o tym huczy, a u nas cisza? <zaskoczenie>

Mowa o 150 tysiącach podpisów kandydata na prezydenta Marka Jakubiaka, które bez posiadania przez niego odpowiednich struktur, bardzo szybko budziły wątpliwości. Otóż okazało się, że do przepisywania list poparcia kandydata zatrudniono (uwaga!) cudzoziemców z Rosji, Białorusi i Ukrainy. Ci zaś jednego dnia potrafili sfałszować karty z ilością prawie 18 tysięcy nazwisk. To jeden z tych zatrudnionych ujawnił proceder, który zaczął się od Facebooka, gdzie 10 marca po rosyjsku ukazało się ogłoszenie: Warszawa. Przepisywanie książki. Od 40 zł za godzinę. Potrzebuję pilnie pracownika. Informator twierdzi, że praca była zorganizowana w jednym z budynków w Warszawie i polegała na wypełnianiu kartek. Zgłaszającym się mówiono, że praca ma związek z koniecznością opracowania spisów wyborców, których nie można zrealizować w urzędach państwowych.
Pracowników werbowano tylko w rosyjskojęzycznych grupach, żeby zadawali jak najmniej pytań. Potem dostawali wykazy ludności z imieniem i nazwiskiem, numerem PESEL i adresem oraz karty "Komitetu wyborczego Kandydata na Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Marka Jakubiaka". Karty były wypełnione danymi, ale miejsce na podpis zostawało wolne, jeszcze nie wiadomo, kto później dorabiał podpisy. Co prawda sam Jakubiak oświadczył, że nic o tym nie wie i zgłasza sprawę do prokuratury, ale dziwiłabym się, gdyby twierdził inaczej, więc kto go tam wie. W każdym razie prawdopodobnie miał służyć pomocą w sytuacji, gdyby opozycja zastosowała opcję wycofania się z wyborów.
W sumie ciekawe kto personalnie za tym stoi, bo przecież danych obywateli nie da się tak po prostu dostać i wykorzystać.

Przy okazji przypomniał mi się mój mąż, którego znajomy namawiał do podpisania listy poparcia dla Dudy. Znajomy (razem pracują) chyba ze trzy razy przychodził do niego do biura skomląc "podpisz, co ci szkodzi". Mąż w końcu nie wytrzymał i wypalił, zresztą zgodnie z prawdą, żeby ten dał sobie wreszcie na wstrzymanie, bo jakby to zrobił, to pewnie co najmniej przez tydzień nie byłby w stanie zmrużyć oka. Zadziałało cool.

372

Olinka napisał/a:

Cały Internet o tym huczy, a u nas cisza? <zaskoczenie>

Mowa o 150 tysiącach podpisów kandydata na prezydenta Marka Jakubiaka, które bez posiadania przez niego odpowiednich struktur, bardzo szybko budziły wątpliwości. Otóż okazało się, że do przepisywania list poparcia kandydata zatrudniono (uwaga!) cudzoziemców z Rosji, Białorusi i Ukrainy. Ci zaś jednego dnia potrafili sfałszować karty z ilością prawie 18 tysięcy nazwisk. To jeden z tych zatrudnionych ujawnił proceder, który zaczął się od Facebooka, gdzie 10 marca po rosyjsku ukazało się ogłoszenie: Warszawa. Przepisywanie książki. Od 40 zł za godzinę. Potrzebuję pilnie pracownika. Informator twierdzi, że praca była zorganizowana w jednym z budynków w Warszawie i polegała na wypełnianiu kartek. Zgłaszającym się mówiono, że praca ma związek z koniecznością opracowania spisów wyborców, których nie można zrealizować w urzędach państwowych.
Pracowników werbowano tylko w rosyjskojęzycznych grupach, żeby zadawali jak najmniej pytań. Potem dostawali wykazy ludności z imieniem i nazwiskiem, numerem PESEL i adresem oraz karty "Komitetu wyborczego Kandydata na Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Marka Jakubiaka". Karty były wypełnione danymi, ale miejsce na podpis zostawało wolne, jeszcze nie wiadomo, kto później dorabiał podpisy. Co prawda sam Jakubiak oświadczył, że nic o tym nie wie i zgłasza sprawę do prokuratury, ale dziwiłabym się, gdyby twierdził inaczej, więc kto go tam wie. W każdym razie prawdopodobnie miał służyć pomocą w sytuacji, gdyby opozycja zastosowała opcję wycofania się z wyborów.
W sumie ciekawe kto personalnie za tym stoi, bo przecież danych obywateli nie da się tak po prostu dostać i wykorzystać.

Przy okazji przypomniał mi się mój mąż, którego znajomy namawiał do podpisania listy poparcia dla Dudy. Znajomy (razem pracują) chyba ze trzy razy przychodził do niego do biura skomląc "podpisz, co ci szkodzi". Mąż w końcu nie wytrzymał i wypalił, zresztą zgodnie z prawdą, żeby ten dał sobie wreszcie na wstrzymanie, bo jakby to zrobił, to pewnie co najmniej przez tydzień nie byłby w stanie zmrużyć oka. Zadziałało cool.

Nie szafowałbym tak oskarżeniami, wszak to może być po prostu fake. Zaś marginalny kandydat jakim jest Jakubiak, kogo właściwie obchodzi czy wystartuje czy nie (oprócz fanów teorii spiskowych*).

*Szukając informacji na ten temat, zajrzałem na portal, który słynie z fejkow i tam była zaprezentowana taka teoria spiskowa, ale nie było informacji, że podpisy są lipne...

373 Ostatnio edytowany przez Janix2 (2020-04-15 10:27:00)

assassin napisał/a:

Nie szafowałbym tak oskarżeniami, wszak to może być po prostu fake. Zaś marginalny kandydat jakim jest Jakubiak, kogo właściwie obchodzi czy wystartuje czy nie (oprócz fanów teorii spiskowych*).
*Szukając informacji na ten temat, zajrzałem na portal, który słynie z fejkow i tam była zaprezentowana taka teoria spiskowa, ale nie było informacji, że podpisy są lipne...

Taa ..fejk, wszystko fejk tak jak z trąbieniem na prawo i lewo że leci do nas 400 ton środków ochrony z Chin. Przyleciało  ponad 80. Następny fejk z fakturą za wieńce J Kaczyńskiego. A prawdy mamy szukać na Dorzeczy i Wpolityce. Taki fejk że sam Jakubiak złożył wniosek do prokuratury w sprawie fałszerstwa podpisów pod jego listami.

374

Widocznie komuś assassin zależało by był kandydatem,skoro płacił za to.

375

Ile gazet tyle teorii, a wyborcza z Michnikiem mieniącym się architektem dusz swoich czytelników już tym bardziej nie jest dla mnie wiarygodna. Mówi się, że to pis go przepłacił, żeby w razie solidarnego odstąpienia kandydatów (akurat...) nie trzeba było z ustawy wyborów przesuwać. W pomorskiej piszą na przykład, że tylko z częścią podpisów było coś nie tak, a wymagane 100tys było ok. Co by nie było, Marek ma taki wpływ na wynik wyborów i w ogóle politykę  jak  ISS na ziemską orbitę.

376

Z tymi 400 tonami, to faktycznie zwolennicy PIS nie chcą zauważyć, że polewka jest z chelpienia się ile to leci. Natomiast prawdą jest, że przy tego rodzaju ładunku problem jest z objętościa, a nie ciężarem. Dziś wylądował cargo z podobnym ładunkiem fundacji pani Kulczyk. Pierwszy z czterech lotów, a mają przewieźć tylko 57 ton. Łącznie.

377

Ela210 napisał/a:

Widocznie komuś assassin zależało by był kandydatem,skoro płacił za to.

Zobaczymy. Póki co nic tak właściwie nie wiadomo i z oskarżeniami jednak bym się wstrzymał.

378 Ostatnio edytowany przez authority (2020-04-17 17:35:59)

Znerx napisał/a:
authority napisał/a:

Zlikwidują emerytury. Poza tym Szwajcaria przyjmuje młodych zamożnych z zewnątrz, są tacy co nauczą się całego ich hymnu.... i wiele innych rzeczy. Także wiele dzieci sprzedawanych prze kler z całego świata trafia do Szwajcarii. PS Dziecioroby tak określają Szwajcarzy ludzi co maja więcej niż 2 dzieci. Moja definicja to powyżej 3 dzieci.
Wracając do tematu wyborów Bawaria an którą powołuje się PIS po II turze wyborów z landu o najmniejszej zachorowalności z całego państwa awansowała na podium zachorowań właśnie przez wybory korespondencyjne. Tam są specjalne duże skrzynki kamery pilnujące by ktoś nie wykradł wrażliwych danych specjalne procedury a u nas. Czytam niebezpiecznik oraz bezprawnik a tu dowiaduję się iż nie będzie kamer a ni ludzi pilnujących skrzynki a przecież jesteśmy w czołówce państw w której kwitnie proceder wyłudzeń, chwilówek na PESEL tylko 12000 wyłudzeń dziennie. Jak Jakubiak uzbierał tyle podpisów  w czasie pandemii ja od razu wiedziałem iż oszukiwał. On się wykręca tym iż zbierał wcześniej to też łamał prawo nie wolno zbierać podpisów jeśli nie jest się kandydatem PISu.. Motyw przecież w zbieraniu podpisów Jakubiakowi pomagali mu radni PIS z Pomorza czego się nie wypierają. Dodać do tego fakt iż wcześniej kandydaci opozycji zapowiadali wycofanie się z kandydowania w wyborach a sam Jakubiak zapowiadał iż nigdy nie wycofa się z kandydowania i poza Kają Godek najmocniej z opozycji broni PISu wszystko staje się jasne .Gdy wycofają się kandydaci opozycji z wyborów zostanie Duda oraz Jakubiak. Dwóch oszołomów. Nie zdziwię się jak prędzej czy później Jakubiak przejdzie do PISu i dostanie tekę albo intratne stanowisko.

379

PKW nie ma już nic do powiedzenia.
W Tarczy 2.0 zawarto punkt 100, który odbiera PKW możliwość działania.

Według najnowszych dowcipów następnym Antonowem przyleci z Chin 400 ton listonoszy do obsługi wyborów korespondencyjnych.

380

Dziękuję za 100 z Tarczy smile

381 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-04-18 18:50:33)

Po co drukować jakieś pakiety?
proponuję niech każdy Polak weżmie byle jaką kopertę, osobiście poliże ją coby się nie otworzyła w środku cokolwiek naskrobie i wyśle na Nowogrodzką.
Znaczek nie powinien być wymagany.
Potem wszyscy posłowie PIS powinni niezwłocznie przystąpić do otwierania kopert i po otwarciu spalić je, aż ukaże się biały dym i ogłosić wynik wiadomy.
Tanio i bez ceregieli. Pewnie ze 2 tygodnie w zamknięciu trzeba spędzić, ale minister Szumowski zapewnia że to całkiem bezpieczne. Podczas wykonywania tak ważnej misji państwowej maski nie są wymagane.

382 Ostatnio edytowany przez Znerx (2020-04-18 23:36:59)

Korea Południowa zrobiła, w tym tygodniu, wybory parlamentarne w klasycznym trybie. Wszyscy w maseczkach, żele odkażające, itd. Mieli najwyższa frekwencję od prawie 30 lat - 66% dla 44 mln narodu.
Za 2 tygodnie zobaczymy czy się pozarażali. Jak nie to będzie ciekawie...

383

Przecież oni są już po pandemii.
A my przed szczytem.

384

Ela210 napisał/a:

Przecież oni są już po pandemii.
A my przed szczytem.

Bo przestali się pojawiać nowi pacjenci w szpitalach/zgony w dużych liczbach?
Wszyscy siedzą w domu/bardzo uważają, więc się nie mają jak zarażać nowi, a najsłabsi/skłonni do ryzyka już umarli.

Pamiętając, że:
- Jak na razie to naukowcy się niezbyt zgadzają co do koronawirusa. Nawet na 100% nie wiadomo czy można zachorować kilka razy.
- % osób przechodzących bez objawów też jest podawany od 20% do nawet 80% (w niektórych informacjach).

Dlatego nie wiem czy bym się tak spieszył z tym "po".

385 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-04-19 14:09:30)

Nie wiem, czy to, co się odbędzie w maju, jeśli się odbędzie, można nazwać jeszcze wyborami. Nie będzie to „święto demokracji”, skoro nie spełnia podstawowych kryteriów demokratycznego wyboru. To, co proponuje Szumowski, cały rząd i prezydent, to nie wybory, ale coś co ma tylko pozorować demokratyczny wybór. Bo jak nazwać wyborami coś, co nie spełnia podstawowych kryteriów konstytucyjnych. Zrobiła się z tego partyjna ustawka, minister Sasin czuwa, żeby to wydarzenie przebiegło zgodnie z wolą partyjnego przywódcy. A kim będzie osoba wybrana w tym wydarzeniu, w tych niby-wyborach, jakie będzie jej umocowanie? Czy zewnętrzni obserwatorzy uznają to za wybór narodu? Będą uznawać jego wybór, kimkolwiek by nie był?

Porąbane to. Prędzej wybór to był przywilej, obok obowiązku obywatelskiego, a teraz udział w tym wydarzeniu jest po prostu przyklaskiwaniem farsie, jaką z tego zrobiono.

A o skali absurdu świadczy, to, że to PE rodzi rezolucję, iż wybory w Polsce w czasie pandemii stanowią zagrożenie dla zdrowia obywateli, a minister zdrowia beztrosko liczy, że się jakoś może uda.

386

MagdaLena1111 napisał/a:

Porąbane to.

No nie? Ale poparcie dla Andrzeja nie maleje. Przynajmniej na słupkach TVP tongue

MagdaLena1111 napisał/a:

wybór to był przywilej, obok obowiązku obywatelskiego, a teraz udział w tym wydarzeniu jest po prostu przyklaskiwaniem farsie, jaką z tego zrobiono.

A o skali absurdu świadczy, to, że to PE rodzi rezolucję, iż wybory w Polsce w czasie pandemii stanowią zagrożenie dla zdrowia obywateli, a minister zdrowia beztrosko liczy, że się jakoś może uda.

I pytanie koronne- gdzie jest błąd, który do takiego stanu doprowadził. I nie chodzi mi o to, że dyktują źle, tylko że w ogóle mogą dyktować.

387

Nasz Dictator Perpetuus Jarosław I, nie był w stanie nawet dostać pozwolenia na budowę wieżowca w Warszawie, bo mu rada miejska z PO utrąciła. Więc nie bądźmy śmieszni.

388 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-04-19 15:04:32)

Belzebiusz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Porąbane to.

No nie? Ale poparcie dla Andrzeja nie maleje. Przynajmniej na słupkach TVP tongue

MagdaLena1111 napisał/a:

wybór to był przywilej, obok obowiązku obywatelskiego, a teraz udział w tym wydarzeniu jest po prostu przyklaskiwaniem farsie, jaką z tego zrobiono.

I pytanie koronne- gdzie jest błąd, który do takiego stanu doprowadził. I nie chodzi mi o to, że dyktują źle, tylko że w ogóle mogą dyktować.

Podejrzewam, że poparcie dla Andrzeja, to wynik ciągłego przeświadczenia widzów, że Polska to kraina obfitości. A parcie na szybkie wybory jest wynikiem tego, że nawet oni wkrótce się boleśnie przekonają, czym byli dotychczas karmieni. A jak nie, to „uśpieni” zmienią się w elektorat negatywny, jak kurz opadnie i zacznie być wyraźnie widoczny krajobraz zniszczeń.

To nie był jeden błąd. Prędzej strategia małych kroczków (gotowanie żaby), przy których burzyli się tylko Ci, którzy wyciągnęli lekcję z historii. Dla reszty wciąż nic się nie działo. Dla wielu wciąż tak jest.

Znerx napisał/a:

Nasz Dictator Perpetuus Jarosław I, nie był w stanie nawet dostać pozwolenia na budowę wieżowca w Warszawie, bo mu rada miejska z PO utrąciła. Więc nie bądźmy śmieszni.

Wyciągnął wnioski.

389

Mnie rozwala na łopatki fakt, że minister Szumowski w ciągu 4 tygodni dotarł na szczyt kapitału politycznego, żeby go zaraz roztrwonić. Naprawdę zdumiewające.

390

Lucyfer666 napisał/a:

Mnie rozwala na łopatki fakt, że minister Szumowski w ciągu 4 tygodni dotarł na szczyt kapitału politycznego, żeby go zaraz roztrwonić. Naprawdę zdumiewające.

A  dla mnie nie. Ludzie wybierani przez JK na kandydatów na posłów czy inne stanowiska państwowe nie są przypadkowi smile
Duda tez przypadkowy nie był.
Oni się nie wychylą.:D

Posty [ 326 do 390 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 4 5 6 7 8 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024