Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 36 37 38 39 40 41 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2,406 do 2,470 z 2,703 ]

2,406 Ostatnio edytowany przez Misinx (2020-08-10 12:45:37)

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020
Winter.Kween napisał/a:

Problem w Polsce jest taki, moim zdaniem, ze wszyscy to sa Polacy i maja Polskie zachowanie.
Nie jest to wada ogolnie, ale jednak LGBT nasze polskie to sa tez Polacy. Mieszkam w Meksyku w tej chwili, chyba nie musze mowic, ze Meksyk nie dorasta Polsce do piet? Jezeli chodzi o rozwoj.  Jezeli ludzie w Polsce sa religijni to ludzie w Meksyku sa doslownie w dawnych czasach i wierza w czary w dodatku. Matka Boska jest WSZEDZIE, nawet w sklepie rybnym czy miesnym. Wszedzie jest oltarzyk i zapalona swieca swieta przy nim.
Co bardzo ciekawe to to, ze bylam na paradzie rownosci w Puebli w 2019 i nie bylo rzucania kamieniami i zadnych afer czy protestow. Wszyscy sie bawili, starsi ludzie, rodziny z dziecmi. Wszyscy robili sobie zdjecia z drag queenami w fantazyjnych przebraniach.
Tylko, ze nikt na paradzie rownosci w Meksyku, ktory jest bardzo do tylu nie pozowal sie z tecza na glowie Maryi czy Swietej Smierci.
Chociaz Meksykanie sa duzo mniej wyksztalceni niz Polacy to jednak lepiej rozmieja swoje polozenie widocznie. Parada jest w taki sposob zrobiona, ze to impreza dla calej rodziny z super kostiumami i wszyscy kupuja na ulicach peruki i swiecace ozdoby i w ten sposob osoby, ktore maja zerowe pojecie o tym srodowisku i osoby ze srodowiska lgbt razem sie schodza.
Rozbieranie sie na ulicy, noszenie w reku sztucznych penisow, uzywanie obrazkow swietych dla tego spoleczenstwa nie osiagneloby tego, ze ludzie chcieliby z tymi ludzmi miec cos wspolnego.

Ogolnie dla mnie jest pewne nieporozumienie w Polsce. Osoby Lgbt to nie to samo co organizacje i aktywisci lgbt.
Jak dla mnie ideologia Lgbt (ktora jest osobnym terminem od organizacji lgbt i ludzi lgbt) jest doslownie wyjeta z Orwella.
Ludzie moim zdaniem zawsze gubia glowy na tym, ze nigdy nie rozumieja, ze zadna ideologia nie jest dobra.
Zadna ideologia, ktora mowi 'ja wiem, co jest dobre' nie jest dobra i kazda ideologia prowadzi do totalitaryzmu.
Kazda jedna osoba, ktora robi ze swojego uciesnienia ideologie polityczna robi to z powodu wlasnych zali i pozniej mamy efekty gdzie personalna vendetta bierze wladze nad wszystkim.

Oczywiście, że pod skrótem Lgbt kryje się bardzo szeroki obraz. U nas PiS zrobił z tego na swój użytek wrogą ideologię, która chce niszczyć polską rodzinę (ciągle zachodzę w głowę w jaki sposób ?). Dla mnie osobiście lgbt to są przede wszystkim ludzie, a zwłaszcza mam sporo empatii wobec tych dzieciaków, które wchodzą w dorosłość, mają kryzys swojej tożsamości, a wszędzie wylewa się na nich hejt. Są hejtowani w szkołach, w rodzinach, z ambon w kościołach. Nic dziwnego, że wielu tego psychicznie nie wytrzymuje. Na dodatek polska psychiatria dziecięca (dorosła zresztą też) jest w głębokim kryzysie. Wśród ogromnych problemów całej Służby Zdrowia psychiatria jest akurat stawiana pod koniec kolejki potrzebujących. Niestety. Ja się nie dziwię, że typ spokojnego geja a'la Tomasz Raczek jest dla prawicy najbardziej wygodny. Starszy pan, bardzo spokojny pan, który o adopcję dziecka już raczej się nie będzie domagał. Można na niego napluć w necie, obśmiać, że "ciota", albo "pedał", ale Raczek jest zbyt inteligentny, żeby wchodzić w pyskówkę i się odgryzać. Znosi wszystko z godnością. Nie angażuje się politycznie, nie chodzi na parady. Normalnie IDEAŁ. Za komuny też był taki pewien model niegroźnego opozycjonisty, którego się tylko rejestrowało w papierach i tyle. Ale pan Raczek, choć o tym nie mówi też pewnie się swoje nacierpiał. Jakoś długo trwało zanim publicznie dokonał coming outu.
My w Polsce powinniśmy się pochylić właśnie nad takimi "panami Raczkami", bo ich jest najwięcej i nie każdy z nich ma silną psychikę. Oni nie krzyczą głośno na paradach, czasem w ogóle ich tam nie ma, ale oni są. Część z nich czując się zaszczuta w tym kraju staje się coraz bardziej radykalna i stają się paliwem dla różnych ekstremistycznych w poglądach grup.
Polacy wcale nie są tak bardzo negatywnie nastawieni do lgbt. Od kilku już lat sondaże pokazują, że większość Polaków byłaby za związkami partnerskimi dla osób homo. Ale są podburzani przez kościół, PiS i skrajną prawicę.

Zobacz podobne tematy :

2,407 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-10 09:03:15)

Nie wiem co kogo obchodzi jak określa siebie ta para i po co pakowac im się do łózka.
Na co kto wplaca swoją wlasną kase jego sprawa. Bardziej mnie interesuje w tym wzgledzie instruktor narciarski niz Margot czy Mateusz.
LUCYFER.. zastanow sie co piszesz. Zglosilam Cię, bo nie czujesz że rymujesz.

Swoją drogą problemy z tożsamoscią są chyba częste:

Nie Michal- Margo!
Nie Mateusz -  Andrzej !

Misinx, oczywiscie masz rację. W Pl trzeba być dodatkowo celebrytą by zasluzyć sobie na orientację nietypową :)

2,408

Olinka napisał/a:

Siedzę i obserwuję co dzieje się na Białorusi i ogarnia mnie coraz większe przerażenie. Ogromny szacunek dla tego narodu, że się nie poddają, bo niestety obrazki i informacje, które stamtąd płyną, pokazują coraz brutalniejsze sceny. Będzie im potrzebne ogromne szczęście i siła, bo wiarę, że warto i że mogą jeszcze żyć w normalnym kraju, niewątpliwie mają.

Od razu przypomina mi się nasz kraj i 1981 rok, i jakie to pociągnęło skutki dla Europy. Dlaczego? Bo być może my byliśmy wtedy, jak oni dzisiaj.
Przerażające, że niczego nas to nie nauczyło - ani nasza historia, ani bardziej współczesne doświadczenia innych, bo przecież patrzymy na ogarniętą dyktaturą Białoruś, patrzymy na Rosję czy Ukrainę, na Węgry, a jednak raptem miesiąc temu pozwoliliśmy jeszcze bardziej umocnić takie same polityczne aspiracje Kaczyńskiemu.

I nie odmówię sobie tego cytatu, bo PAD to już zwyczajnie wstydu nie ma, pisząc we wspólnym oświadczeniu wydanym wraz z prezydentem Litwy (Gitanas Nauseda) w związku z wyborami prezydenckimi na Białorusi:
„Jako sąsiedzi Białorusi, apelujemy do władz białoruskich o pełne uznanie i przestrzeganie podstawowych standardów demokratycznych. Wzywamy do powstrzymania się od przemocy i do respektowania podstawowych wolności, praw człowieka i obywatela, w tym praw mniejszości narodowych i wolności słowa”.

Olinko, jako inteligentna i mądra osoba nie idź tą drogą! wink
W naszym kraju czy to się komuś podoba, czy nie większość Polaków wybiera sobie i innym PiS i Dudę.
Co do Białorusi i życia w normalnym kraju. Darzę ten bratni naród wielką sympatią dlatego polecam sięgnąć do nieodległych wydarzeń. Irak, Syria i Libia. To takie państwa, których obywatele musieli przełykać gorzką pigułkę bycia rządzonym przez autorytarnego satrapę. Może to i gorzka pigułka ale polecam sprawdzić los obywateli tych państw z satrapą i bez satrapy. 20 lat temu w każdym z tych państw ludzie żyli bezpiecznie, mieli dachy nad głową, pracę, rodziny. Owszem dysydenci byli prześladowani, nawet zabijani ale zwykły obywatel żył i pracował w spokoju. Teraz Irak odbudowuje się po latach wojny, w tym domowej. Zginęły setki tysięcy ludzi, miliony straciły dach nad głową, wróciły religijne prześladowania (coś do czego satrapa nie dopuszczał). Syria jest państwem upadłym, gdzie każdy z sąsiadów, Rosja, USA robi co chce. Ruiny, śmierć, głód i ucieczka milionów ludzi. Libii de facto już nie ma.
To jak? Lepiej się tam żyje czy gorzej?
Ukraina. Straciła Krym i zagłębie węglowe. Młodzi Ukraińcy uciekają z kraju przed służbą wojskową żeby nie ginąć w Donbasie. Nie ma satrapy, hurra! Tyle, że krajem dalej rządzą oligarchowie, w zasadzie ci sami ale ojej, jest lepiej!

Białoruś. Nawet z Ukrainą był to kraj kluczowy dla bezpieczeństwa Rosji. Bez Ukrainy jest kluczowy jeszcze bardziej. To głębia operacyjna dla Moskwy, wysunięte lotniska dla rosyjskiego lotnictwa bez których nie ma ono praktycznie możliwości oddziaływania na kraje NATO. To spójny z rosyjskim system obrony powietrznej i rakietowej. To jedyna realna możliwość przyjścia z pomocą oblężonemu Królewcowi. Jest to wiedza oczywista w każdej stolicy państwa NATO i UE. Szczególnie w Waszyngtonie.
Łukaszenko od lat lawiruje, bo od lat Rosja chce spiąć Rosję i Białoruś w de facto jedno państwo. Łukaszenko woli być prezydentem satrapą w przynajmniej deklaratywnie suwerennym państwie niż gubernatorem rosyjskiej prowincji.
Od jakiegoś czasu Rosja przykręca mu śrubę, na co Łukaszenko odpowiedział nawiązaniem współpracy z państwami zachodnimi, szczególnie USA w zakresie importu surowców energetycznych. Via Polska wink
Jeśli coś się dzieje na białoruskich ulicach, to nie jest to spontan, tak jak nie był nim ukraiński Majdan. Są państwa i służby, które potrafią takie rzeczy wywoływać i nimi sterować. W tym kontekście zatrzymanie Wagnerowców nabiera innego wymiaru. Może i lecieli do Turcji, czy gdzieś, a może nie. 200-300 przeszkolonych ludzi rozmieszczonych w kluczowych zadymach i manifestacjach potrafi zdziałać wiele. Na ukraińskim majdanie odbywały się przecież precyzyjnie odpalane punkty eskalacji agresji, z których nie było już odwrotu. Ktoś profesjonalnie odstrzeli głowę kilku milicjantom, ci odpowiedzą ogniem tam gdzie mogą, czyli w tłum i voilà!

Za parę dni przylatuje do Polski wice prezydent USA. Będzie ciekawie i będzie studzenie gorączkujących głów. Zapewne powstanie jakaś lista nikomu nie znanych funkcjonariuszy reżimu, którzy dostaną zakaz wjazdu do UE, USA itp. Po cichu zaś wszyscy będą liczyć, że Łukaszenko opanuje sytuację. Nie opanowanie sytuacji, to ha, ha na pewno nie krok w stronę Zachodu. Na Białorusi jest 10 % mniejszości rosyjskiej, a mechanizm jest już znany i przećwiczony. Kluczowe obwody ogłaszają się niezależnymi republikami, w sklepach znajdują czołgi, artylerię i inne takie pospolicie występujące w sklepach. My Polacy za rok, dwa mamy w Polsce 2 miliony Białorusinów.

2,409 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-08-10 09:08:22)

To niech tego łóżka nie wyciąga na sferę publiczną. Wtedy to normalne, że ma miejsce krytyka i czyjeś obłąkańcze wizje, które racjonalizują ideologią nie sprawiają, że będę określać pewne rzeczy inaczej.

Zwłaszcza kiedy mowa o osobach, które jawnie złamały prawo i obiecują kontynuowanie tego procederu.

2,410 Ostatnio edytowany przez Winter.Kween (2020-08-10 09:23:20)

Ela210 napisał/a:

Nie wiem co kogo obchodzi jak określa siebie ta para i po co pakowac im się do łózka.
Na co kto wplaca swoją wlasną kase jego sprawa. Bardziej mnie interesuje w tym wzgledzie instruktor narciarski niz Margot czy Mateusz.
LUCYFER.. zastanow sie co piszesz. Zglosilam Cię, bo nie czujesz że rymujesz.

Swoją drogą problemy z tożsamoscią są chyba częste:

Nie Michal- Margo!
Nie Mateusz -  Andrzej !

Misinx, oczywiscie masz rację. W Pl trzeba być dodatkowo celebrytą by zasluzyć sobie na orientację nietypową smile

A to, ze to nie jest ich lozkowa sprawa.
Juz jest mowienie o tym, ze czemu Mateusz nie jest w areszcie z kobietami. To w Polsce. A za granica? Zamknieto schronisko dla kobiet po gwalcie bo nie chcieli takich Mateuszy wpuszczac tam.
Nie oklamujmy sie, ze to nie dotyczy polskiego lgbt bo inaczej nie byloby takich wymyslow jak non binary, gdyby to nie wchodzilo do Polski.
Kobiety walczyly o osobne miejsca i kobiecy sport, a tacy ludzie to niszcza. Jezeli chca w kregu znajomych funkcjonowac w ten sposob to niech beda nawet helikopterem, ale w sektorze prawnym i publicznym powinien taki koles byc tym czym jest naprawde czyli zwyklym hetero kolesiem.

Przez to jak glosny on jest to sciagnie zla i niepotrzebna uwage na trans osoby i jego wymyslone identity. Podczas gdy zwiazki partnerskie dalej sie odsuna w czasie.
Osoby trans maja silne negatywne uczucia w stosunku do swojej plci biologicznej i te osoby by czuc sie lepiej, funkcjonuja w spoleczenstwie i zmieniaja swoj wyglad na wybrana plec, a takze imie. Jest to proces trudny i dlugi, a zycie takich osob jest skomplikowane przed przemiana. Jednak juz w Polsce przed chwila nawet jakas lasia nazwala mnie 'transphobic' bo mowie 'on' na Mateusza...Zaczyna sie laczenie trans z non binary. Ale podstawa bycia trans jest TRANSition. I takie osoby przechodza taka walke by zyc w zgodzie ze soba i nie zasluguja na bycie w kupie badz reprezentowanymi przez kogos kogo zarty sie trzymaja chyba.

2,411

Lucyfer666 napisał/a:

To niech tego łóżka nie wyciąga na sferę publiczną. Wtedy to normalne, że ma miejsce krytyka i czyjeś obłąkańcze wizje, które racjonalizują ideologią nie sprawiają, że będę określać pewne rzeczy inaczej.

Zwłaszcza kiedy mowa o osobach, które jawnie złamały prawo i obiecują kontynuowanie tego procederu.

Nie wiem juz jak mam pisać. Bo parokrotbie pisalam ze czym innym jest jego czy jej odpowiedzialnosc prawna a czym innym Twoje sugestie o tym jak go mają prostować w areszcie. Szkoda ze nie czujesz ich niewlasciwosci.

2,412

No bo jest to złośliwość z mojej strony.
Wesoły Mateusz po prostu cynicznie sądził, że z powodu ideologicznego nadania może być bezkarny. Okazało się, że jednak nie.
Teraz wesołe tęczowe środowisko zaczyna pitolić o brutalności policji. (Kto miał okazję spotkać się z antifą podczas ich marszy ten wie co mam na myśli)
A, że w aresztach robią z takimi wynalazkami co robią to po prostu fakt. Gość dostanie pewnie samotną izolatkę i tak to się skończy, a po dwóch miesiącach zrobi z siebie męczennika.
Tymczasem jego partnerka solidnie na tym trzepie nielichą kasę.
Więc naprawdę ciężko na ten temat już pisać poważnie.

Dzisiaj druga noc zamieszek nam się zapowiada w Mińsku.

2,413

Ela210 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Nie wiem juz jak mam pisać. Bo parokrotbie pisalam ze czym innym jest jego czy jej odpowiedzialnosc prawna a czym innym Twoje sugestie o tym jak go mają prostować w areszcie. Szkoda ze nie czujesz ich niewlasciwosci.

Prostowac w areszcie? Ze pobic?
Policja powinna ogolnie tych ludzi traktowac wedle prawa i nie wychylac sie. Zreszta wiekszosc z nich jest slaba fizycznie i zadni z nich Buck Angels, wiec nie ma potrzeby chyba uzywac sily.

2,414

Winter.Kween napisał/a:

Może i to ale mogą sprawdzić jak to jest z tą jego płcią wink Zresztą nie sądzę, zamknęli go albo samego, albo z alimenciarzami czy innymi oszustami. Wśród normalnego elementu kryminalnego nie miałby życia.

2,415 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-08-10 09:36:24)

Winter.Kween napisał/a:
Ela210 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Policja powinna ogolnie tych ludzi traktowac wedle prawa i nie wychylac sie. Zreszta wiekszosc z nich jest slaba fizycznie i zadni z nich Buck Angels, wiec nie ma potrzeby chyba uzywac sily.

Raczej to, że w aresztach więzieniach osoby określane na c nie mają łatwego życia, a Mateusz sam tutaj swoimi definicjami raczej z automatu do tej grupy trafi.

Co do drugiego zdania to owszem. Policja powinna działać zgodne z zasadami.

-------------

Winter.Kween - zastanawia mnie jedna rzecz, o której wspominałaś na temat parad w Meksyku.
Czy nie jest również tak, że kultura latynoska sama w sobie posiada jednak więcej otwartego erotyzmu niż właśnie kultura nordycka czy słowiańska, które cechuje większa brutalność?

2,416

Lucyfer666 napisał/a:
Winter.Kween napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Raczej to, że w aresztach więzieniach osoby określane na c nie mają łatwego życia, a Mateusz sam tutaj swoimi definicjami raczej z automatu do tej grupy trafi.

Co do drugiego zdania to owszem. Policja powinna działać zgodne z zasadami.

-------------

Winter.Kween - zastanawia mnie jedna rzecz, o której wspominałaś na temat parad w Meksyku.
Czy nie jest również tak, że kultura latynoska sama w sobie posiada jednak więcej otwartego erotyzmu niż właśnie kultura nordycka czy słowiańska, które cechuje większa brutalność?

Nie wiem, szczerze mowiac to nie wiem czy umiem to dobrze ocenic. Moja rodzina jest kulturowo wymieszana i ma wlasna kulture, swoja droga czesc mojej rodziny jest nadal na Bialorusi w tej chwili.
W mojej rodzinie jest bardzo duzo otwartosci, nagosc nie jest wstydem, nawet bralam prysznic z kuzynka dwa lata temu jak sie widzialysmy.
Z kolei w Meksyku jest wielka na ten temat afera, ze matka nie moze syna nago zobaczyc. Ze caly czas kazdy musi sie zakrywac i tak dalej. Strasznie jest taka kultura  pruderyjna i wstydu cialem raczej. Czasami mnie to irytuje. Moja babcia czy dziadek w ogrodzie w samej bieliznie jak goraco, a tutaj w samej bieliznie przy rodzinie w domu jak goraco to skandal prawie. Oczywiscie ja mam to gdzies i tego nie przestrzegam.
Druga sprawa jest taka, ze tutaj trzeba sie zastanawiac co sie np ubiera jako kobieta. W Europie doslownie pol nago chodze czy w koszuli nocnej i nikt dwa razy nie patrzy, a tutaj byle co ubierzesz nawet sukienke do kolana, a potrafia sie tak slinic faceci obrzydliwie.
Jednak to tez zalezy od poziomu, im glupsi i mniej wyksztalceni tym bardziej wulgarni w tekstach i zachowaniu.

Ta parada cala to akurat nie bylo za bardzo osob pol nagich ani nic takiego wulgarnego w zachowaniu czy muzyce czy tancu. Byly drag queen ale przebrane np za jakies krolowe czy ksiezniczki, z takim strojem, ze widac bylo ile to trzeba uwagi w to wlozyc. Wiekszosc osob w paradzie bylo w jeansach i koszulkach.
Cos w tym stylu:

https://regeneracionpuebla.com/wp-content/uploads/2019/01/marcha-gay-248786-2.jpg

Swoja droga ta parada nie byla taka rozna od parady na dzien smierci czy na halloween.

2,417

Dziękuję smile
Czyli można powiedzieć, że organizowany jest pozytywny aktywizm, który znacznie różni się od tego nachalnego-agresywnego.

2,418 Ostatnio edytowany przez Winter.Kween (2020-08-10 10:40:02)

Lucyfer666 napisał/a:

Dziękuję smile
Czyli można powiedzieć, że organizowany jest pozytywny aktywizm, który znacznie różni się od tego nachalnego-agresywnego.

Meksykanie uwielbiaja imprezy, wiec nie sadze, ze ktokolwiek mialby odmawiac takiej imprezy skoro wszyscy dobrze sie bawia.
Jak mowilam, tutaj oltarzyk jest wszedzie, w kazdym sklepie i na prawie kazdej ulicy. Jednak osoby z parady nie uzywaja takich symboli, wiec trudno sie przyczepic.
Moze ludzie tego nie rozumieja o co dokladnie chodzi, ale jest zabawa, scena z muzyka i tance i kostiumy no to ida.
Tutaj kultura jest inna co do zabawy, bo to co tutaj jest czescia wiary w Polsce jest nawet obraza. Wezmy to, ze na dzien zmarlych byla na cmentarzu impreza. To by nie przeszlo w Polsce. Organizatorzy parady w Meksyku dobrze rozumieja swoje srodowisko, rozumieja kraj w jakim zyja. A w Polsce? Jezeli celem jest prowokacja w bardzo polskim stylu to tez dobrze rozumieja, a jezeli celem jest coraz wiecej tolerancji to slabo sie orientuja.

Moim zdaniem wszystko sie da tylko zalezy od sposobu.

EDIT: To co niekotrzy mowia o Mateuszu i ten szum wokolo niego to mi przypomina z lekka szum wokolo mojego szwagra. Moj szwagier w ramach aktywizmu autobus probowal rozbic czy smieciarke i pozniej jak byl aresztowany to tesciowa oczywiscie brala udzial w protestach, bo szwagier jest celebryta wsrod aktywistow i krzyczala 'chcemy sprawiedliwosci!', na co moj maz jej mowil 'ty sie zdecyduj czy ty chcesz zeby on wyszedl z wiezienia czy chcesz sprawiedliwosci bo sprawiedliwosc to jest teraz, ze jest ukarany'.
Zostal puszczony, ale od tego czasu policja miala go juz na oku jako jednego z glow wielkich protestow i pozniej zdecydowali sie zabic jego i jego dziewczyne, czego udalo sie uniknac przez duza szarpanine i policje z innej okolicy przejezdzajaca. Trzymano ich w wiezieniu 8 miesiecy z wymyslonym oskarzeniem, a teraz maja oboje status uchodzcy w Anglii.
Narzeka sie na straszna brutalnosc policji w Polsce, ale jakos nie wyobrazam sobie by policja w Polsce miala kogos zniknac. Polska jest bezpiecznym krajem jezeli sie nie szuka problemu.

2,419

Są zakupoholiczki, ktore twierdzą, ze  wystawy sklepowe sa nachalne, jedna hazardzistka twierdzila, ze dzwięki jednorękiego bandyty ją  prowokują.
Naprawdę nie rozumiem co komu przeszkadza taka parada.
Są tam jakieś hasla obrażajace hetero facetów czy rodzinę?
Porównaj hasla na marszach narodowcow i równosci. Kto komu wjeżdża w prywatnosć?

2,420

Ela210 napisał/a:

Są zakupoholiczki, ktore twierdzą, ze  wystawy sklepowe sa nachalne, jedna hazardzistka twierdzila, ze dzwięki jednorękiego bandyty ją  prowokują.
Porównaj hasla na marszach narodowcow i równosci. Kto komu wjeżdża w prywatnosć?

I znowu Elu robisz to samo smile
Zamiast mówić o procederze, porównujesz skalę.
A czy ja mówię, że narodowcy są święci, kiedy sami samozwańczo deklarują reprezentowanie interesu narodowego?
To są dwie strony tej samej monety - rewolucyjnej monety.

2,421

Ela210 napisał/a:

Jakich marszach narodowców? O ile wiem narodowcy nie mają potrzeby urządzać co chwilę marszów. W zasadzie funkcjonuje jeden, zarejestrowany jako wydarzenie cykliczne tj. Marsz Niepodległości. Jeden raz w roku, w jednym konkretnym miejscu. W innych miastach odbywają się podobne imprezy związane z tą samą okazją czyli Świętem Niepodległości. Sam Marsz Niepodległości został zarejestrowany jako wydarzenie cykliczne w myśl znowelizowanych przez PiS przepisów o zgromadzeniach żeby "przechytrzyć" środowiska, które notorycznie przez lata próbowały zakłócać przebieg Marszu, zaczynając od próby zarejestrowania innego zgromadzenia w tym samym czasie i miejscu. Zgromadzenie cykliczne ma pierwszeństwo. Niemniej na każdy Marsz Niepodległości zjeżdżają się aktywiści powiedzmy lewaccy i próbują zakłócić jego przebieg. Po co?
Nie mówiąc już o tym, że odkąd rządzi PiS Marsz Niepodległości jako taki przechodzi sobie spokojnie, nikomu nie dzieje się krzywda, nic się nie niszczy itd. Ten sam Marsz, z tymi samymi ludźmi za rządów PO był agresywnie zakłócany i rozbijany przez policję. Po co?

2,422

Ela210 napisał/a:

Pewnie, ze parada nie powinna przeszkadzac, a ludzie nie powinni sie obrazac bo uczucia religijne. Jednak ludzie sie obrazaja bo 'misgendering' tez.
To, ze w idealnym swiecie cos powinno byc obojetne to nie znaczy, ze jest.
Ja caly czas mowie z mysla 'jak doprowadzic do legalizacji zwiazkow partnerskich' i spoleczenstwo polskie magicznie sie nie zmieni, a robienie wkurzajacych wiekszosc osob rzeczy nikomu praw nie doda.
Jakby te srodowiska byly madre zamiast byc wkurzone to by mogly ladnie wszystko dla siebie obrocic nadal.

W USA tez czesto ludzie sa przeciwko. Tam nadal sa 'terapie' gejow i przeciez ktos Trumpa wybral, tak?
A jednak jest przyklad jednego z aktywistow trans faceta, ktory tak prowadzil dzialalnosc, ze nawet kosciol lokalny mu pomagal i ludzie juz przestali protestowac czy atakowac parade tam. Oczywiscie druga sprawa jest taka, ze ten facet jest jakis nienormalny bo tak mu brakowalo atakow, ze sam podpalil swoj dom i spalil swoje zwierzeta i udawal, ze jest homofobia i transfobia... Ale samo za siebie mowi, ze kosciol w okolicy zebral od wiernych pare tysiecy dolarow na pomoc jemu po tym spaleniu domu. Czyli da sie, da sie nawet z wierzacymi.
I w Polsce tez zapewne daloby sie powoli dojsc do czegos. Jednak watpie by ktokolwiek wierzacy chcial ze mna rozmawiac na jakikolwiek temat jezeli jest super przywiazany do matki boskiej, a ja bym sobie zdjecie mojego cycka np na glowe jej dala... Chyba jest to oczywiste, ze rozmowy nie zaczyna sie od prowokacji czy draznienia kogos. Jezeli ja rozmawiam z trans aktywistka na temat tego, ze moim zdaniem Rachel Mckinnon nie powinna scigac sie z kobietami to nie zaczynam rozmowy od nazywania trans kobiety 'on' bo to chyba od razu pokazuje, ze chce byc naumyslnie bez szacunku. Nie wiem dlaczego to tak trudno pojac. Dla mnie 'obraza uczuc' jest nonsensem i cala ta kultura 'oh moje uczucia' jest glupia, jednak wiem na jakim swiecie zyje. Wiekszosc osob nie bedzie nigdy pomagac komus kto obraza uczucia religijne czy zwiazane z plcia.
Narodowcy to druga sprawa, a nawet raczej stracona sprawa, ale poza tym jest narod jak np moja babcia, poboznikow, ktorzy nie sa zadnymi brutalnymi narodowcami, a mogliby poprzec lgbt.
Ludzie sa combative i nie umieja sie dobrze przedstawic. Ludzie lepiej pomagaja tym sprawom, do ktorych czuja sie, ze moga nawiazac siebie.
Lepiej wplacaja na pomoc zwierzat jezeli opisze sie zwierze w terminach przypominajacych czlowieka np kotka placze bo stracila swoje dzieci. Malo powiazan to malo empatii.
Demokracja to rzady wiekszosci, a nie mniejszosci i jak sie jest mniejszoscia to trzeba ruszyc glowa, a nie walczyc z wiatrakami.

2,423

A cóz to za proceder? smile
I w jaki sposób moze to wplynąc na moje stosunki malzeńskie czy pozamałzeńskie?
Czy Ty myslisz, ze przymierzenie sukienki jest w stanie zmienic komus orientację:)?
Procent ludzi ktorzy mają nieustaloną tożsamosc seksualną będzie zawsze niewielki i tak mają pod górkę..
Zagrożenie dla ładu spolecznego jest iluzoryczne, bo do tego trzeba zmieniac prawo o tyle, o ile chcemy.
Zawirowania, ktore mają na zachodzie, to chyba wlasnie efekt przegięcia wahadla w druga stronę.

2,424

Misinx napisał/a:

My w Polsce powinniśmy się pochylić właśnie nad takimi "panami Raczkami", bo ich jest najwięcej i nie każdy z nich ma silną psychikę. Oni nie krzyczą głośno na paradach, czasem w ogóle ich tam nie ma, ale oni są. Część z nich czując się zaszczuta w tym kraju staje się coraz bardziej radykalna i stają się paliwem dla różnych ekstremistycznych w poglądach grup.
Polacy wcale nie są tak bardzo negatywnie nastawieni do lgbt. Od kilku już lat sondaże pokazują, że większość Polaków byłaby za związkami partnerskimi dla osób homo. Ale są podburzani przez kościół, PiS i skrajną prawicę.

Dlatego pisałam wcześniej, że aktywiści i skrajni „fundamentaliści” robią dla środowiska krecia robotę, bo w eter dyskusji publicznej idą właśnie takie incydenty, jak ten z Michałem/Margot, które nastawiają opinie anty danemu środowisku.
Ale to się nie dzieje przypadkiem. Czytałam na okopress artykuł o piątkowych wydarzeniach, który listuje błędy policji. Jednak nie sądzę, że to były przypadkowe błędy, ale dość starannie zaplanowana akcja, obliczona na wywołanie emocji. A mam wrażenie, że część środowisk LGBT przekonana o wyższości moralnej daje się łatwo, mówiąc kolokwialnie, wpuścić w maliny, bo bierze w nich górę wzburzenie.
Doskonale wiedzą o tym ich przeciwnicy.
Nie wiem na ile dyskutujący tutaj zdają sobie sprawę, że w sprawie furgonetek jeżdżących z wypisanymi kłamliwymi hasłami został wydany wyrok przez sąd, który zakazuje im takiej formy propagandy, ale tutaj o dziwo już nikt nie jest skory do przestrzegania i pilnowania prawa, jak w przypadku atakujących furgonetki.
Poza tym, to nie jest tak, że został zaatakowany nieświadomy niczego kierowca, bo oni są szkoleni do odpierania spodziewanych ataków i nakazuje się im być biernymi. Oczywiście, tym bardziej rażą ataki ekstremistów.
To jednak nie zmienia tego, że jedna strona prowokuje i stosuje bierną agresję, zresztą wbrew prawu jak wspomniałam, a druga na tę agresję odpowiada aktywną przemocą.

2,425

Owszem. Bo ordo Iuris jest mocno zorganizowane, a pod tęczową flagą są rózne środowiska.
Nikr tam nie rządzi.
Furgonetka byla zakazana tylko w Gdańsku chyba.

2,426 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-08-10 12:06:52)

Ela210 napisał/a:

Ela, skoro twierdzisz, ze nie ma tam haseł obraźliwych, to ponawiam moje pytanie :

Przypominasz sobie waginę zrobiona z wizerunku Maryi ? Przypominasz sobie „event” w czasie parady „równości” - parodie mszy św. ?
Ci powiesz na umieszczenie znaku Polski Walczącej - kotwicy na tle tęczowej flagi - to z okazji rocznicy Powstania Warszawskiego.
Za chwile dowiemy się ze powstańcy walczyli o wolność LGBT...
A Pani poseł z Lewicy grzmiała nad mowa nienawiści która uprawiali powstańcy warszawscy szerząc hasło „jedna kulka - jeden Niemiec”.
Co sądzisz o facecie stojącym na balkonie w kolorowym przebraniu i łapiącym się za krocze podczas marszu na cześć powstania warszawskiego?

A co gdyby na znak szacunku zacząć produkować papier toaletowy w kolorach „tęczy” ?
( bo to nie są kolory tęczy , tęcza ma 7 kolorów, flaga LGBT ma 6).
Można by to argumentować tak samo jak ruch LBGT argumentuje wieszanie swoich flag na pomnikach....

2,427

Akurat malo mnie obchodzi obcy facet na wlasnym balkonie lapiacy się za wlasne krocze., mnie to nie dotyczy ani nie interesuje.
Jak kogoś pozostale rzeczy obrazają, niech to zglasza.
Ale w przykladach ktore podajesz nie ma żadnego peesonalnego ataku.

2,428 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-10 12:26:28)

MagdaLena1111 napisał/a:

Nie wiem na ile dyskutujący tutaj zdają sobie sprawę, że w sprawie furgonetek jeżdżących z wypisanymi kłamliwymi hasłami został wydany wyrok przez sąd, który zakazuje im takiej formy propagandy, ale tutaj o dziwo już nikt nie jest skory do przestrzegania i pilnowania prawa, jak w przypadku atakujących furgonetki.

To jest tzw. pół prawda. Było w ubiegłym roku sądowe zabezpieczenie do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez sąd z powództwa cywilnego, a nie dalej jak miesiąc temu ten sam sąd w Gdańsku odmówił takiego samego zabezpieczenia tj. zakazu rozpowszechniania tych materiałów poprzez furgonetki i inne nośniki.

MagdaLena1111 napisał/a:

Poza tym, tonie jest tak, że został zaatakowany nieświadomy niczego kierowca, bo oni są szkoleni do odpierania spodziewanych ataków i nakazuje się im być biernymi. Oczywiście, tym bardziej rażą ataki ekstremistów.
To jednak nie zmienia tego, że jedna strona prowokuje i stosuje bierną agresję, zresztą wbrew prawu jak wspomniałam, a druga na tę agresję odpowiada aktywną przemocą.

A to szczwane gapy, dają się bić! Niestety ale jeśli ktoś bije, niszczy mienie używając również niebezpiecznych narzędzi, to jest po prostu bandytą. Z jednej czy drugiej strony. Bandyta poszedł do aresztu i tyle w temacie. Powinien siedzieć za sam fakt biegania po ulicy z obnażonym nożem.

Ela210 napisał/a:

Akurat malo mnie obchodzi obcy facet na wlasnym balkonie lapiacy się za wlasne krocze., mnie to nie dotyczy ani nie interesuje.

A w furgonetkach jest? Czy ktoś tam głosi, że Janek Kowalski znany homo jest pedofilem?
A balkon nie jest własny. To tzw. część wspólna budynku czyli przynależna do wyłącznego użytku. I za robienie na balkonie różnych rzeczy można karać np. za robienie grilla.

2,429 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-10 12:28:28)

Ela210 napisał/a:

Furgonetka byla zakazana tylko w Gdańsku chyba.

To było zabezpieczenie wydane na pewno przez sąd w Gdańsku, ale mam wrażenie, że na cały kraj, ale pewności nie mam.
Jak wrzuciłam w przeglądarkę, to mi wyskoczyły informacje także o wyrokach warszawskich sądów.

Niemniej chodzi o to, że te furgonetki szerzą nieprawdziwe informacje i w ten sposób prowokują niektóre środowiska i robią to z pełną świadomością. A że jest część osób, które zupełnie bez sensu odpowiadają na te prowokacje przemocą, to tylko sobie robią pod górkę. I tak będzie dopóki nie zrozumieją, że nie tędy droga.

PS.
Snake, pisaliśmy jednocześnie.
Być może masz rację, ale to w sumie niewiele zmienia w kontekście: bierna agresja i prowokacja -> w odpowiedzi bezmyślna przemoc -> skutkuje odwróceniem się opinii publicznej

2,430

MagdaLena1111 napisał/a:

A że jest część osób, które zupełnie bez sensu odpowiadają na te prowokacje przemocą, to tylko sobie robią pod górkę. I tak będzie dopóki nie zrozumieją, że nie tędy droga.

Amen

2,431 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-08-10 12:52:36)

Ela210 napisał/a:

Co do faceta na balkonie - mogę  się zgodzić , policja powinna ochronić uczestników marszu, żeby nie spadł nikomu na głowę , jego wybór jeżeli spadnie.
Chociaż, z drugiej strony jeżeli dopuszczamy do przestrzeni publicznej coraz bardziej obsceniczne zachowania, to za chwile onanizujaca się „lesbijka” z „damskim” penisem będzie jak najbardziej na miejscu ?
Polityka „małych kroków” staje się faktem.

Natomiast, jeżeli pozostałe prowokacje mielibyśmy traktować jako nie atakujące nikogo i wynik swobody wypowiedzi -
to dlaczego powieść Jacka Komudy w Nowej Fantastyce została zakazana, wyklęta ponieważ „krytykowała  środowiska LGBT” ?

Jeżeli „swoboda wypowiedzi” to powinna działać w obie strony.

2,432

Akurat gość na balkonie, co by nie mówić, był u siebie, więc mógł pawiana odstawiać mimo wszystko. Taki urok wolności słowa.
Nieważne czy gość zawiesiłby flagę tęczową, czy flagę ze swastyką.

2,433

Lucyfer666 napisał/a:

Akurat gość na balkonie, co by nie mówić, był u siebie, więc mógł pawiana odstawiać mimo wszystko. Taki urok wolności słowa.

Siedział na barierce więc stwarzał zagrożenie dla siebie i osób na dole, tyle w temacie.

2,434

Snake napisał/a:

A balkon nie jest własny. To tzw. część wspólna budynku czyli przynależna do wyłącznego użytku. I za robienie na balkonie różnych rzeczy można karać np. za robienie grilla.

Jest też:
Art. 140 KW - kto publiczne dopuszczanie się nieobyczajnego wybryku podlega karze aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 1500 złotych albo karze nagany.

Ale LGBT, i cała ta lewicowość, zniknie dość szybko w ramach procesów historycznych. Nie sądzę żeby dotrzymali do 2050, jak nałożymy na siebie starzenie się społeczeństwa i migrację, setek milionów ludzi z Afryki, na północ. Wszystkie przewidywania na to wskazują, nawet sama UE się z tym zgadza.

2,435

Znerx napisał/a:
Snake napisał/a:

Jest też:
Art. 140 KW - kto publiczne dopuszczanie się nieobyczajnego wybryku podlega karze aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 1500 złotych albo karze nagany.

Ale LGBT, i cała ta lewicowość, zniknie dość szybko w ramach procesów historycznych. Nie sądzę żeby dotrzymali do 2050, jak nałożymy na siebie starzenie się społeczeństwa i migrację, setek milionów ludzi z Afryki, na północ. Wszystkie przewidywania na to wskazują, nawet sama UE się z tym zgadza.

Ciekawe.

Ja, trochę z niepokojem, zastanawiam się kiedy wahadło obróci się w drugą stronę. Myśl postępowa dosyć daleko je naciągnęła, a odbicie prędzej czy później nastąpi.
Poniekąd na skutek ww. czynników nie zdziwiłbym się jakby znowu jakaś idea pokroju Harrenvolk się odrodziła.

2,436 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-08-10 13:24:15)

Znerx napisał/a:

Niestety prawdopobnie tak będzie, facet o nazwisku Benson (Władca świata) pisał o tym już bodajże w 1905 roku, Jean Raspail (Obóz świętych) w latach 70.
Wszystko się sprawdza, zbyt duża dysproporcja komfortu życia w świecie „zachodnim” i reszty świata powoduje nieuniknione migracje.
Sam fakt kumulacji kapitału wśród małej grupy ludzi w miarę czasu, tez jest nieunikniony.

Lewica straciła proletariat , bo kapitalizm wymyślił „kapitalizm konsumpcyjny”, dlatego znalazła inna grupę społeczna do obrony przed społeczeństwem - wybór LGBT jest genialny ponieważ ta grupa będzie w permanentnym konflikcie z ogólnym interesem społeczeństwa ze względów biologicznych.

@MagdaLena111

„Poza tym, tonie jest tak, że został zaatakowany nieświadomy niczego kierowca, bo oni są szkoleni do odpierania spodziewanych ataków i nakazuje się im być biernymi. ” -

Cóż wyglada na to, ze z jednej strony mamy osoby szkolone w byciu biernym wobec agresji , a z drugiej mamy osoby szkolone w byciu agresywnym , jak np na warsztatach w Biennale Warszawskim pt „Taktyki miejskie/uliczna gimnastyka, czyli techniki działania grupowego, Prowadzenie: Kolektyw Szarańcza - Zamknięta sesja praktyczna w ramach Społecznej Szkoły Antykapitalizmu”

Oczywiście chamstwem jest być szkolonym  biernym wobec szkolonego agresora ...

2,437 Ostatnio edytowany przez Znerx (2020-08-10 13:16:34)

Lucyfer666 napisał/a:

Nie do końca. To, że jesteś "u siebie" nie pozwala Ci np. bić żony.
Obsceniczne drapanie się po genitaliach, na widoku publicznym, też powinno podpadać. Wyobraź sobie ekshibicjonistę, który stoi sobie na prywatnym terenie, nagi, i masturbuje się do przechodzącego tłumu. Uważasz, że to ok, bo stoi u siebie?
Właśnie.

Przewidywania, co do populacji Afryki, wskazują na podwojenie się liczby ludności (do około 2,2 mld) do 2050. Dużo ludzi, mało zasobów, duża presja migracyjna.
edit:
No i jeszcze kwestia religijna. Afryka to, mniej więcej pół na pół, Chrześcijaństwo i Islam, ale w ramach Islamu coraz szybciej szerzy się salafizm i wahabizm, czyli te dwie najbardziej hardcorowe, z naszego punktu widzenia, odmiany.

2,438

Owszem Snake Tam jest wyraźnie wskazana grupa ludzi winnych
WSKAZANA.

2,439 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-10 13:49:23)

Bill.Garret napisał/a:

@MagdaLena111

„Poza tym, tonie jest tak, że został zaatakowany nieświadomy niczego kierowca, bo oni są szkoleni do odpierania spodziewanych ataków i nakazuje się im być biernymi. ” -

Cóż wyglada na to, ze z jednej strony mamy osoby szkolone w byciu biernym wobec agresji , a z drugiej mamy osoby szkolone w byciu agresywnym , jak np na warsztatach w Biennale Warszawskim pt „Taktyki miejskie/uliczna gimnastyka, czyli techniki działania grupowego, Prowadzenie: Kolektyw Szarańcza - Zamknięta sesja praktyczna w ramach Społecznej Szkoły Antykapitalizmu”

Oczywiście chamstwem jest być szkolonym  biernym wobec szkolonego agresora ...

Wyrafinowana taktyka :-)
Cóż zrobić.

Po prostu, jak ktoś robi prowokację, to spodziewa się reakcji i robi to świadomie właśnie w tym celu, więc zaangażowani są przygotowywani i przygotowani na takie sytuacje.
Dziwi tylko swoista „głupota” tych, którzy się na te prowokacje dają nabrać. A moźe to po prostu nie jest głupota, tylko:
1. Chęć zaszkodzenia środowiskom, które niby się reprezentuje - ubeckie metody
2. Chęć „zarobienia” na „aferze” - co opisał wyżej Snake, więc  szczytnej idei tu żadnej nie ma, jest tylko cel zarobkowy.
3. Pewni ludzie z pewnym cechami charakteru szukają tylko sposobności do zadymy (mamy odpowiedniki w wersji nacjonalistycznej)

2,440 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-10 13:47:04)

Ela210 napisał/a:

Owszem Snake Tam jest wyraźnie wskazana grupa ludzi winnych
WSKAZANA.

Owszem, lewaki notorycznie wbijają np. na Marsz Niepodległości z transparentami typu "precz z faszyzmem". Podobnie noszą takie na swoich paradach równości. Biorąc pod uwagę, że w Polsce nie ma żadnej partii ani organizacji faszystowskiej, to są to takie hasła sobie, a muzom czy też imputują komuś coś niefajnego?
Sorki ale to nie ma sensu. Możemy się tak przerzucać, bo różne strony się wzajemnie obrażają i pomawiają, i nic tego nie zmieni. Granicą jest fizyczna agresja. Kto się tego dopuszcza tego do ciupy. Tak jak tych panów co pobili młodzieńca z parady równości w Białymstoku. Byli tymczasowo aresztowani, a potem zamieniono im areszt na inne zabezpieczenie do czasu wyroku.

Ogólnie to jest błazenda. Redaktor Wielowieyska naskakuje na wiceministra Kaletę, że mówi o zatrzymanej per "on". Kaleta jej odpowiada, że porusza się w granicach określonych prawem, a to jest w świetle dokumentów pan Michał Sz. Żenada w mediach ale na kontach zbiórkowych jest już ćwierć miliona.

2,441

Snake napisał/a:

.

Ogólnie to jest błazenda. Redaktor Wielowieyska naskakuje na wiceministra Kaletę, że mówi o zatrzymanej per "on". Kaleta jej odpowiada, że porusza się w granicach określonych prawem, a to jest w świetle dokumentów pan Michał Sz. Żenada w mediach ale na kontach zbiórkowych jest już ćwierć miliona.

Ciekawe kiedy Monthy Python zostanie zakazany ...
https://m.youtube.com/watch?v=Q_9zDjk4cz0

2,442

Ela210 napisał/a:

Swoją drogą baardzo wątpię czy wskazaniem do uzycia pałki są jakiekolwiek wyzwiska.
Sprawdź kodeks karny. Policję tez obowiązuje.

Proszę redakcję o zostawienie linka - to nie jest strona komercyjna, to strona polskiej policji. Nagranie z wydarzenia:
http://www.policja.waw.pl/pl/dzialania- … janta.html

I fotka, zadymiarz (zadymiara?) z nożem:
PunBB bbcode test

2,443

JaJakoJa napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Swoją drogą baardzo wątpię czy wskazaniem do uzycia pałki są jakiekolwiek wyzwiska.

Proszę redakcję o zostawienie linka - to nie jest strona komercyjna, to strona polskiej policji. Nagranie z wydarzenia:

PunBB bbcode test

No to jak mają 100 takich fotek, to się wybronią smile oni czyli Policja..

2,444

A przed czym i z jakiego powodu ma się bronić policja? Z tego, że spokojnie spacyfikowała motłoch broniący bandyty?

2,445 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-10 16:16:43)

A co, ktoś jest za faszyzmem? smile
Jesli nie, to o co się obrazać?
Przeciez na transparencie nie ma napisu: CI A TAMCI to faszysci. Jeśli tak, a ktos sie nie poczuwa, to niech idzie do sądu.:)

Ja jakoja  przed zarzutami o zlamanie prawa.
Mam po chinsku pisać? smile pisalam o tym, wiec jal sie chcesz wdawać w polemikę to czytaj uważniej.

2,446

Nie wiem o czym teraz piszesz i o co ci chodzi. Chyba już się sama zapętliłaś w obronie zadymiarzy.

2,447

Widzę ze nie wiesz o czym piszę, wiec sorry
i bye, smile
Snake przynajmniej tylko od czasu do czasu próbuje zrobić ze mnie glupią z marnym skutkiem smile
Trza mieć argumenty do tego wątku, emocje nie wystarczą  Panowie :*

2,448

Aha, a jakie ty masz argumenty poza głębokim przeświadczeniem, że jedna opcja polityczna powinna być bezkarna za bandyckie napady i zadymy na ulicach?

2,449

JaJakoJa napisał/a:
Ela210 napisał/a:

PunBB bbcode test

Cóż, można stwierdzić że pieniądze z ratusza na warsztaty z „Gimnastyki ulicznej/działań grupowych”  zostały skutecznie spożytkowane .
Policja musi się teraz więcej napracować.

2,450

Ela210 napisał/a:

Snake przynajmniej tylko od czasu do czasu próbuje zrobić ze mnie glupią z marnym skutkiem smile

Snake, gdyby uważał cię za głupią, to dowiedziałabyś się o tym niechybnie wnosząc z faktu, że nie podejmuje z tobą żadnej dyskusji. Natomiast błądzić jest rzeczą ludzką i zrozumiałą.

Królowa internetów Margot vel Loretta...

2,451 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-10 19:52:15)

Nie napisalam ze uwazasz mnie za głupią, tylko że chcesz ze mnie czasem zrobić głupią, a to róznica.

Tymczasem wobec sytuacji na Bialorusi wyobraźnia goscia na stanowisku wicepremiera jest taka: co , mamu tam czołgi poslać? smile
Ludzie, wy się naprawdę czujecie z takimi  dyplomatołkami bezpiecznie?

2,452

Ela210 napisał/a:

Nie napisalam ze uwazasz mnie za głupią, tylko że chcesz ze mnie czasem zrobić głupią, a to róznica.

Tymczasem wobec sytuacji na Bialorusi wyobraźnia goscia na stanowisku wicepremiera jest taka: co , mamu tam czołgi poslać? smile
Ludzie, wy się naprawdę czujecie z takimi  dyplomatołkami bezpiecznie?

Wywalenie stamtąd Lukaszenki doprowadzi do gigantycznego burdelu (przykład Ukrainy), zatem spokój na granicy jest cenniejszy niż tamta opozycja.

2,453

W dyplomacji międzynarodowej nie chodzi o to, by jakieś sytuacje kreować, ale by za nimi nadążać. Widzieć proces który i tak się dzieje i dzialać w swoim interesie.
Bez takigo dzialania już niedlugo z Warszawy do Rosji będzie bardzo blisko.
Z Przemyśla też by bylo, tylko że rząd Tuska sie orientował, a ten obecny..

2,454

Ela210 napisał/a:

W dyplomacji międzynarodowej nie chodzi o to, by jakieś sytuacje kreować, ale by za nimi nadążać. Widzieć proces który i tak się dzieje i dzialać w swoim interesie.

W polskim interesie jest żeby Łukaszenko dalej rządził i miał silną pozycję w kraju.

Ela210 napisał/a:

Guzik prawda, zrozumienie racji stanu odnośnie Białorusi było za Tuska jeszcze głupsze niż teraz. PiS przynajmniej deklarował, że Łukwszenko, to ciepły gość wink No i de facto pod dyktando Amerykanów współpracuje przy dywersyfikacji białoruskiego zaopatrzenia w surowce.

2,455 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-10 22:11:29)

Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

W polskim interesie jest żeby Łukaszenko dalej rządził i miał silną pozycję w kraju.

Ela210 napisał/a:

Guzik prawda, zrozumienie racji stanu odnośnie Białorusi było za Tuska jeszcze głupsze niż teraz. PiS przynajmniej deklarował, że Łukwszenko, to ciepły gość wink No i de facto pod dyktando Amerykanów współpracuje przy dywersyfikacji białoruskiego zaopatrzenia w surowce.

Pisalam o Ukrainie.
Na Bialorusi wczesniej wbrew pozorom Lukaszenka mial duze poparcie, zwlaszcza na wsiach.

No przeciez w polskim interesie nalezy się orientować na bieżąco. smile
A na bieżąco to Łukaszenka schodzi ze sceny i należy to dostrzec.

2,456

Snake napisał/a:

Olinko, jako inteligentna i mądra osoba nie idź tą drogą! wink
W naszym kraju czy to się komuś podoba, czy nie większość Polaków wybiera sobie i innym PiS i Dudę.
Co do Białorusi i życia w normalnym kraju. Darzę ten bratni naród wielką sympatią dlatego polecam sięgnąć do nieodległych wydarzeń. Irak, Syria i Libia. To takie państwa, których obywatele musieli przełykać gorzką pigułkę bycia rządzonym przez autorytarnego satrapę. Może to i gorzka pigułka ale polecam sprawdzić los obywateli tych państw z satrapą i bez satrapy. 20 lat temu w każdym z tych państw ludzie żyli bezpiecznie, mieli dachy nad głową, pracę, rodziny. Owszem dysydenci byli prześladowani, nawet zabijani ale zwykły obywatel żył i pracował w spokoju. Teraz Irak odbudowuje się po latach wojny, w tym domowej. Zginęły setki tysięcy ludzi, miliony straciły dach nad głową, wróciły religijne prześladowania (coś do czego satrapa nie dopuszczał). Syria jest państwem upadłym, gdzie każdy z sąsiadów, Rosja, USA robi co chce. Ruiny, śmierć, głód i ucieczka milionów ludzi. Libii de facto już nie ma.
To jak? Lepiej się tam żyje czy gorzej?
Ukraina. Straciła Krym i zagłębie węglowe. Młodzi Ukraińcy uciekają z kraju przed służbą wojskową żeby nie ginąć w Donbasie. Nie ma satrapy, hurra! Tyle, że krajem dalej rządzą oligarchowie, w zasadzie ci sami ale ojej, jest lepiej!

Białoruś. Nawet z Ukrainą był to kraj kluczowy dla bezpieczeństwa Rosji. Bez Ukrainy jest kluczowy jeszcze bardziej. To głębia operacyjna dla Moskwy, wysunięte lotniska dla rosyjskiego lotnictwa bez których nie ma ono praktycznie możliwości oddziaływania na kraje NATO. To spójny z rosyjskim system obrony powietrznej i rakietowej. To jedyna realna możliwość przyjścia z pomocą oblężonemu Królewcowi. Jest to wiedza oczywista w każdej stolicy państwa NATO i UE. Szczególnie w Waszyngtonie.
Łukaszenko od lat lawiruje, bo od lat Rosja chce spiąć Rosję i Białoruś w de facto jedno państwo. Łukaszenko woli być prezydentem satrapą w przynajmniej deklaratywnie suwerennym państwie niż gubernatorem rosyjskiej prowincji.
Od jakiegoś czasu Rosja przykręca mu śrubę, na co Łukaszenko odpowiedział nawiązaniem współpracy z państwami zachodnimi, szczególnie USA w zakresie importu surowców energetycznych. Via Polska wink
Jeśli coś się dzieje na białoruskich ulicach, to nie jest to spontan, tak jak nie był nim ukraiński Majdan. Są państwa i służby, które potrafią takie rzeczy wywoływać i nimi sterować. W tym kontekście zatrzymanie Wagnerowców nabiera innego wymiaru. Może i lecieli do Turcji, czy gdzieś, a może nie. 200-300 przeszkolonych ludzi rozmieszczonych w kluczowych zadymach i manifestacjach potrafi zdziałać wiele. Na ukraińskim majdanie odbywały się przecież precyzyjnie odpalane punkty eskalacji agresji, z których nie było już odwrotu. Ktoś profesjonalnie odstrzeli głowę kilku milicjantom, ci odpowiedzą ogniem tam gdzie mogą, czyli w tłum i voilà!

Za parę dni przylatuje do Polski wice prezydent USA. Będzie ciekawie i będzie studzenie gorączkujących głów. Zapewne powstanie jakaś lista nikomu nie znanych funkcjonariuszy reżimu, którzy dostaną zakaz wjazdu do UE, USA itp. Po cichu zaś wszyscy będą liczyć, że Łukaszenko opanuje sytuację. Nie opanowanie sytuacji, to ha, ha na pewno nie krok w stronę Zachodu. Na Białorusi jest 10 % mniejszości rosyjskiej, a mechanizm jest już znany i przećwiczony. Kluczowe obwody ogłaszają się niezależnymi republikami, w sklepach znajdują czołgi, artylerię i inne takie pospolicie występujące w sklepach. My Polacy za rok, dwa mamy w Polsce 2 miliony Białorusinów.

Ale którą drogą mam nie iść? Mam udawać, że mnie to nie rusza? Snake, ja tego nie kupuję. Nie kupuję spokoju za wszelką cenę i nie uznaję prezydenta wybranego w nieuczciwych wyborach przeprowadzonych po nieuczciwej kampanii. Tak NIE wygląda demokracja, stąd mój komentarz, że ten człowiek wstydu nie ma. Ty myślisz, że ten system, który zliczał głosy, a który w nocy się zawiesił, zawiesił się bez powodu? Nigdy w to nie uwierzę, tak jak i w 'niecelowe' opóźnianie wysyłki kart do głosowania tym, którzy chcieli oddać swój głos za granicą, co de facto blokowało im tę możliwość, nie uwierzę w tłumaczenia, że pomyłki przy wpisywaniu do systemu wyników z poszczególnych lokali to były zwykłe, ludzkie pomyłki. Cała reszta zdarzeń związanych z łamaniem prawa, w tym Konstytucji, była tylko przygotowaniem do tych wyborów. I do kolejnych także. I kolejnych.

Mnie naprawdę nie jest wszystko jedno w jakim kraju żyję i co się w nim dzieje i że to nijak się ma do cywilizowanych standardów, choćby dlatego, że zawsze ma to jednak jakiś wpływ na mnie samą czy na moich bliskich. Tak miałam odkąd byłam nastolatką. Taka ze mnie p*****ona idealistka, że tak po ludzku uczciwość, zasady i wartości zawsze były dla mnie ważne, może najważniejsze. Już wtedy wszędzie mnie było pełno, otwarcie mówiłam, kiedy coś mi się nie podobało, nie bałam się wyrażać niewygodnych poglądów. Ale ja wtedy byłam dumna z tego gdzie żyję i w którym kierunku idziemy, z tego, że świat na nas patrzył i podziwiał, a dziś jest mi szczerze wstyd, że dopuściliśmy do tego, co mamy. Konformizm mnie nie interesuje. Notabene, mój ojciec walczył o tę wolność, którą sprzedaliśmy, a dziś pewnie się w grobie przewraca.

Na koniec, choć nie będę oceniać tego, co się wydarzyło, przeczytałam dziś bardzo adekwatny komentarz do całej tej sytuacji związanej z Margot, który pozwolę sobie zacytować (źródło: Facebook): 
Skutkiem tego, że policja bierze za twarz młodych, będzie, że ci młodzi wystrzelą władzę w kosmos. Mój syn, nastolatek, nie będzie patrzył na przyjaciół LGBT jak na dziwaków. Te czasy już minęły. Będzie widział, że policja rzuca na glebę jego kolegów i wykręca im ręce.

2,457 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-10 22:38:02)

Olinko oglądałaś tą młodzież w obronie tego pana? Bo ja jestem pełen podziwu dla odporności policjantów.

Elu, odejście Łukaszenki, to wygrana Kremla i my w dużo gorszej sytuacji.

Jeszcze odnośnie tej złotej młodzieży. Wyczuwam, że ruszy ona w kontrze do MN. Wystarczy, że policja pozwoli im zablokować Marsz i będą ich zbierać z asfaltu. Tak coś czuję...

2,458

Snake, chodzi o przekaz, jaki poszedł w Polskę i w świat. Widziałam już nawet w którymś z obcojęzycznych serwisów (zabij mnie, ale nie pamiętam którym) zestawienie szybko obiegającego sieć zdjęcia powalonej na ziemię Margot z podobnie słynnym zdjęciem, na którym George Floyd został przyciśnięty przez amerykańskiego policjanta. I tu, i tu w pewnym momencie szczegóły dla ogółu przestają mieć znaczenie, choć przecież w sprawie są bardzo istotne, zaś sam przekaz zaczyna żyć swoim życiem, a nierzadko służyć zupełnie innym celom. Obraz jest obrazem i to on zostaje zapamiętany najbardziej.

2,459 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-08-10 22:52:01)

Olinka, z przykrością ale muszę to stwierdzić, że Twój wpis jest nieobiektywny.
Dziesiątki faktów podanych przez piszących tutaj zostały zignorowane i pominięte w Twoim wpisie.
Pisze to ponieważ zarówno bierność w obronie  prawdy jak i agresja w jej głoszeniu to podobne do siebie działanie na jej szkodę.

2,460

Bill.Garret, który wpis? Bo jeśli ten, w którym wspomniałam o Margot, to przecież nie wyraziłam w nim żadnej opinii, podałam jedynie cytat, który potem skomentowałam stwierdzając, że to wszystko w całości może mieć długofalowy wydźwięk, a pewne fakty ostatecznie zostają pomijane.

2,461 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-10 23:25:21)

Olinka napisał/a:

Snake, chodzi o przekaz, jaki poszedł w Polskę i w świat. Widziałam już nawet w którymś z obcojęzycznych serwisów (zabij mnie, ale nie pamiętam którym) zestawienie szybko obiegającego sieć zdjęcia powalonej na ziemię Margot z podobnie słynnym zdjęciem, na którym George Floyd został przyciśnięty przez amerykańskiego policjanta. I tu, i tu w pewnym momencie szczegóły dla ogółu przestają mieć znaczenie, choć przecież w sprawie są bardzo istotne, zaś sam przekaz zaczyna żyć swoim życiem, a nierzadko służyć zupełnie innym celom. Obraz jest obrazem i to on zostaje zapamiętany najbardziej.

To już wiesz co to propaganda i kłamstwo. Nikt Michała Sz. nie rzucał na glebę. Jeśli już to tych agresywnych matolkow co skakali po radiowozach. A co jest w mediach żyjących przecież z prawdy? Zdjęcia  z Białorusi sprzed kilku lat podpisane, że to właśnie z Polski pacyfikacja.

Szef radia Nowy Świat zaszczuty przez akolitow LGBT za zaimki podał się do dymisji. Wolność mediów po drugiej stronie barykady ha, ha... było zostać w Trójce.

Przyznaję, że popełniłem błąd. Przeczytałem oświadczenia zarządu radia Nowy Świat i gdyby to miało miejsce przed 2 turą wyborów zaglosowalbym na Dude. Cóż, człowiek uczy się całe życie.

2,462

Olinka napisał/a:

Bill.Garret, który wpis? Bo jeśli ten, w którym wspomniałam o Margot, to przecież nie wyraziłam w nim żadnej opinii, podałam jedynie cytat, który potem skomentowałam stwierdzając, że to wszystko w całości może mieć długofalowy wydźwięk, a pewne fakty ostatecznie zostają pomijane.

Olinka
1. Odmawianie prawa Prezydentowi RP wypowiedzi na temat sytuacji w Białorusi
- niezależnie od tego, jakie ma się zastrzeżenia co do procesu wyborczego, poczynając od kampanii wyborczej do samych wyborów, jest w Polsce osoba która piastuje ten Urząd. Jeżeli wypowiada się w obronie demokracji, choćby nie wiem jak pachniało to hipokryzja, jest to znacznie lepsze niż gdyby w ogóle się nie wypowiadała, lub co gorsza popierała działania sprzeczne z nią . Odbierając tej osobie Prezydenta RP prawo do wypowiedzi z która się zgadzamy, z powodu nieakceptowania tej konkretnej osoby, działamy destrukcyjnie , pod wpływem emocji. Zreszta, w odniesieniu do sytuacji na Białorusi istnieje konsensus wszystkich Polskich ugrupowań politycznych reprezentowanych w sejmie. Tusk musiał przeprosić za swój post i świetnie ze zdobył się na takie przeprosiny.
2. Margot - fake news pokazujące zatrzymanie tej osoby jako „polskie stonewall” będą się pokazywały , będą się pokazywały fałszywe zdjęcia co do samego zatrzymania,  ale to nie znaczy że mamy im się poddać, być bierni ponieważ byłoby to poddanie się agresji. Oglądałem kilkanaście różnych reportaży z tego zajścia , również te publikowane przez kanały przyjazne „Stop bzdurom” stad wynoszę opinię , że te publikacje porównujące zatrzymanie Margot do zatrzymania Floyda to fake news’y, możemy im się poddać lub nie.
Oglądałem reportaż w którym Margot udzielał z uśmiechem na ustach wywiadu, siedząc w samochodzie policyjnym po zatrzymaniu, a ewentualna szkodę na ciele mógł mu wyrządzić inny aktywista wskakujący na ten samochód.
Zdarzenia w Stonewall miały zupełnie inne podłoże, zachowanie policji na podstawie tego co widziałem na wielu filmikach nie było sprzeczne z prawem i dalekie od stosowania nieuprawnionego przymusu. Zgódźmy się z faktem, że każde siły porządkowe maja prawo ( dokładnie opisane) do zastosowania określonych środków przymusu i jeżeli ich nie przekraczają to działają zgodnie z prawem.

2,463

1. Skąd pomysł, że czegoś komuś odmawiam? Gdybyśmy mieli prezydenta, który jest mężem stanu, a takim powinien być prezydent RP, to słowa przez niego wypowiadane nie tylko nie budziłyby mojego niesmaku, ale też brzmiały tak, jak brzmieć powinny. Teraz, jak sam zresztą słusznie zauważyłeś, to nie tylko pachnie, ale jest hipokryzją. Nie wolno nam przyzwyczajać się i godzić na to, by pewne słowa i wartości stały się pusto brzmiącymi sloganami, a to niestety coraz wyraźniej staje się naszą smutną, polską rzeczywistością.
2. Powyżej zasadniczo już to wyjaśniłam i sądzę, że nie ma konieczności dalej tej myśli rozwijać. Odnoszę przy tym wrażenie, jakbyś usiłował mnie do czegoś przekonać - zupełnie niepotrzebnie, bo zwykle dosyć dokładnie śledzę wydarzenia, które śledzić co najmniej wypada, by orientować się w bieżącej sytuacji i móc wyrobić sobie własne zdanie. Na ten konkretny temat bardzo świadomie się nie wypowiadam, przynajmniej przez jakiś czas.

2,464

Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

A dokładnie dlaczego to jest w naszym interesie?

Sytuacja obecnie na Białorusi nie do końca jest analogiczna do tego, co się działo w Polsce w latach 80-tych, ale jakby się tak posłużyć ta analogią, to tak samo mogłyby myśleć Niemcy (celowo zostawiam NRD na boku) o Polsce znajdującej się w sowieckiej strefie wpływu, gdyż byliśmy bardzo uzależnienie politycznie i gospodarczo od Kremla.

2,465

MagdaLena1111 napisał/a:
Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Sytuacja obecnie na Białorusi nie do końca jest analogiczna do tego, co się działo w Polsce w latach 80-tych, ale jakby się tak posłużyć ta analogią, to tak samo mogłyby myśleć Niemcy (celowo zostawiam NRD na boku) o Polsce znajdującej się w sowieckiej strefie wpływu, gdyż byliśmy bardzo uzależnienie politycznie i gospodarczo od Kremla.

Za daleko sięgasz. Znacznie bliżej jest przykład Ukrainy...

2,466

Jak i kontekst geopolityczny jest zupełnie inny.

2,467

Odnośnie afery z Margot, polecam artykuł Klubu Jagiellońskiego. Wydaje mi się, że całkiem nieźle podsumowuje całą sytuację. Zacytuję tylko fragment:

Wojny kulturowe w wersji nadwiślańskiej przybierają nieraz formy tragikomiczne. Tak jest właśnie w przypadku zatrzymania aktywisty środowisk LGBT, pseud. Margot. Z powodu systemowego nadużywania w Polsce instytucji tymczasowego aresztu ze zwykłego chuligana gotowego stosować przemoc w imię własnych wartości robi się ikonę walki za „wolność naszą i waszą” oraz lewicowego męczennika.

Źródło: "Sprawa Margot. Jak wymiar sprawiedliwości ze zwykłego chuligana robi lewicowego męczennika", klubjagiellonski.pl

2,468 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-11 12:32:41)

MagdaLena1111 napisał/a:
Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Z tego prostego powodu, że Polska, Węgry, Czechosłowacja, to nie Białoruś i nie Ukraina. Polska była zwasalizowanym ale odrębnym państwem, które znajdowało się w radzieckiej strefie wpływów. Nie mniej póki realizowało ogólną politykę obozu państw socjalistycznych, to mogło sobie ją realizować na swój indywidualny sposób. Dlatego też socjalizm w państwach Układu Warszawskiego i RWPG nie był taki sam. Polska mogła być nazywana najweselszym barakiem w obozie, u nas np. cały czas istniało tradycyjne rolnictwo oparte na indywidualnych gospodarstwach rolnych, gdzie rolnicy byli właścicielami swojej ziemi. Nie do pomyślenia w Związku Radzieckim czego efektem jest to, że nadal na Ukrainie ziemia jest własnością państwa. W Polsce nigdy się nie odważono na taki krok jak odebranie chłopom ziemi. Były akcje odkułaczania, rozparcelowano wielkie majątki ziemskie będące w rękach prywatnych i kościelnych ale akurat reforma rolna, która to wprowadziła miała poparcie społeczeństwa.
Białoruś i Ukraina miały międzynarodowy status niezależnych bytów politycznych, oczywiście w ramach związku republik radzieckich, były nawet członkami ONZ ale wiadomo było, że jest to fikcja. Aparat partyjny rządzący ZSRR choćby przekładał sobie po uważaniu ziemie z jednej republiki do drugiej. Tak np. Krym został "podarowany" ukraińskiej republice radzieckiej przez Chruszczowa.
Wyjście Polski i innych państw Układu Warszawskiego spod wpływu Związku Radzieckiego mogło i było traktowane jak zwykłe przetasowania w strefach wpływów. Zresztą z narzuconymi Polsce i innym krajom ograniczeniami o czym rzadko chce się pamiętać. Dla przykładu wejście Polski do NATO było możliwe dzięki słabości Jelcyna, z którym dogadał się w tej sprawie Wałęsa. Potem już poszło ale pierwsze ustalenia nowego ładu były takie, że państwa, które wyszły z bloku UW i RWPG nie będą członkami innego bloku wojskowego. Do dziś Amerykanie lawirują nie nazywając obecności swojej armii w Polsce stałą obecnością, bo takie było i jest życzenie Rosji.
Natomiast Ukraina, to był zawsze warunek istnienia imperialnej Rosji i dlatego kiedy złamano może i nie pisane ale zrozumiałe zasady gry, które zakładały istnienie Ukrainy jako de facto neutralnego państwa, które nie będzie włączać się w żadne struktury konkurencyjne wobec Rosji jak UE i NATO, to Rosja zareagowała. I już Ukraina nie ma Krymu, czyli istotnej dla imperialnej Rosji części świata, a w Donbasie ma burdel na kółkach. Ten burdel czyli nieunormowana sytuacja prawna z jawnym konfliktem zbrojnym praktycznie zablokował wejście Ukrainy do NATO. Rosja nie zawahała się użyć środków aby zabezpieczyć swój interes dokonując rozbioru sąsiedniego państwa.
To samo będzie dotyczyć Białorusi, która jest mocniej zintegrowana z Rosją niż była Ukraina. Na poziomie strategicznym armia białoruska przenika się z rosyjską. To wspólna obrona przeciwlotnicza i przeciwrakietowa, systemy wczesnego ostrzegania kluczowe dla strategicznej obrony Rosji .Krym to były bazy wojskowe niezbędne do zabezpieczenia kierunku czarnomorskiego. Białoruś, to kierunki oddziaływania na Litwę, Łotwę, Estonię i Polskę. Te trzy małe państwa nadbałtyckie są w NATO, gdzie jest oczywiste, że ich obrona w ramach NATO fizycznie spada głównie na Polskę. Gdyby Polska chciała bronić państw nadbałtyckich można taką próbę łatwo zablokować z terytorium Białorusi. Po prostu żadne polskie siły nie ruszą na Litwę mając odsłoniętą białoruską flankę. W czasach zimnej wojny przewidywano, że największe starcie wojsk NATO i UW będzie miało miejsce w okolicy miasta Fulda stąd ukuto określenie Fulda Gap. Dziś nie mówi się Fulda Gap tylko Suwałki Gap. To chyba tłumaczy rolę Białorusi w planach wojskowych rosyjskich.
Łukaszenko z punktu widzenia Rosji może sobie robić w swoim państwie co chce póki jest gwarantem tego, że Białoruś stanowi integralną część rosyjskiego kompleksu militarnego. Nie tylko Łukaszenko smile Każdy inny również, tylko Rosjanie nie są tacy naiwni jak choćby wyznawcy teorii, że jedno małe ustępstwo, to nic takiego. Rosja wie, że jedno ustępstwo rodzi następne. Stąd na Białorusi może wygrać dowolna opozycja byle była gwarantem, że Białoruś nie zmieni swojego status quo względem Rosji. W praktyce oznacza to nic innego jak opozycję koncesjonowaną, taką która może da jakieś ochłapy większej wolności obywatelom ale co jeśli Białorusini zechcą wybrać sobie władze, które nie będą chciały tego status quo? Bo przecież taki właśnie wybór jest istotą demokracji i wolności. No więc Rosja do takich wyborów nie dopuści i jeżeli w jakichś wyborach wygra opozycja, która po prostu zastąpi Łukaszenkę w ramach obecnego status quo, to znaczy tylko tyle, że ktoś tą opozycję na Kremlu namaścił i pomógł. I tyle będzie w temacie prawa Białorusinów do samostanowienia.

Podsumowując dlaczego Łukaszenko? Bo on przez lata wypracował sobie silną pozycję w kraju i aparacie milicyjno - wojskowym. Z tą pozycją stać go na w miarę niezależne działania. Osłabiony Łukaszenko nie zwróci się do Europy tylko będzie musiał być bardziej podległy Moskwie. Opozycja, która przejęłaby władzę, będzie ją zawdzięczać Moskwie i będzie musiała spłacać swój dług. Nie Europie.
Odsunięcie Łukaszenki od władzy przez opozycję, która zwróci się ku Europie, to byłoby naprawdę arcyciekawe. Niekoniecznie dla Białorusinów. Krym i Donbas nie pozostawił żadnych złudzeń co do granicy jaką wyznaczył Kreml i naprawdę nie ma co nad tym debatować.
Co więcej, nikt na Kremlu nie będzie miał najmniejszej wątpliwości, że taka prozachodnia opozycja istnieje dzięki wsparciu Zachodu i że celem jej działania jest osłabienie Rosji. Nauczka z Ukrainy. Jakby ktoś nie zauważył słaba Rosja minęła i teraz Rosja nie waha się ostro wchodzić do gry, patrz Syria.
USA z kolei nie ma obecnie zmartwienia w postaci Rosji tylko Chin. Nie będą mogli skutecznie rozgrywać Chin bez Rosji. Jeśli więc coś się dzieje na niekorzyść Rosji, to tylko takie szturchańce metodą kija i marchewki żeby zagonić skutecznie Rosję do obozu antychińskiego. To że na poziomie zwykłych ludzi ktoś oberwie, komuś się zginie nikogo nie obchodzi. To są nieuniknione i skalkulowane straty, szczególnie mało bolesne, że nie swoje.

2,469

No i cóż z tego Snake?
Twoja analiza jest aktualna na rok, pół roku do tyłu..tyle też opóźnienia ma rządowa dyplomacja.
Łukaszenki juz nie chcą, nawet na prowincji.
Teraz ma jeszcze krew na rękach.
Wiec powrotu nie ma.
Na Ukrainie żałują, ze nie ma Janukowycza? Wątpię. Placą cenę i wiedzieli że bedzie taka cena.
Na Białorusi myslą jeszcze naiwnie i romantycznie.
Nie widzę na ten moment rozwiazania tam sytuacji bez zgody Rosji..
Ale gdyby sie ktos mądry za sprawy teraz wziął, mozna wszystkie wschodnie sprawy pchnąć na lepsze tory.
Polska nie bedzie tu miala wiele do powiedzenia, bo nie ma autorytetu. Żadnego.
Rozwalenie trójkąta weimarskiego na rzecz wyszechradzkiego? Dla kogo to bylo dobre? Tylko dka Orbana.
Na wschodzie kazdy ma cos do ugrania. Putin zdjęcie sankcji, Ukraina zakończenie wojny, Białorus spokój i widok na życie poza biedą. Tatarzy swój kawałek ziemi. To jest do zrobienia.
A to że Orban chce kawalek Ukrainy nas nie powinno interesować.

2,470 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-11 14:46:12)

Snake, dzięki za tę obszerną odpowiedź.
Rozumiem chyba różnice na które wskazujesz, pewnie są istotne i ważne, jednak nadal nie wiem dlaczego to dla nas, Polski i Polaków ma być takie ważne, żeby Łukaszenko utrzymał się przy władzy.
Bo to, że to, co się teraz ma miejsce na Białorusi oraz to, co może się wydarzyć ma znaczenie i charakter polityczny oraz strategiczny to jasne, ale przede wszystkim dla Rosji. Tak zrozumiałam z Twojego wywodu. Wiadomo, że Rosja traktuje Zachód jak przeciwnika i potencjalnego wroga. Ale czy w związku z tym te kilkaset kilometrów kwadratowych Białorusi miałoby niby odgrywać jakąś ważną rolę dla Rosji? W warunkach istnienia rakiet międzykontynentalnych, rakiet średniego zasięgu, lotnictwa bojowego to wydaje się kompletną fikcją. Rozumiem, że chodzi o ideę państw rosyjskojęzycznych i najpierw odbiła Ukraina, teraz chce odbić Białoruś. A to dla Putina utrata Białorusi byłaby poważnym ciosem, chyba głównie w kontekście jego własnego narodu, bo dawałoby Rosjanom sygnał, że można się wyzwolić. Zresztą na to wskazujesz, gdy piszesz, że zmiana bez woli Kremla nie zadzieje się na Białorusi. No tu śmiem wątpić, bo historia pokazuje, że to zależy od 1) siły opozycji, 2) siły samego reżimu i jego determinacji w utrzymaniu władzy, czyli użycie siły zdolnej spacyfikować (silną) opozycję.
Podsumowując, rozumiem, że Putinowi ta zmiana nie w smak, ale jak świat stanie za Białorusią, jeśli oczywiście sami Białorusini będą chcieli zmiany, to Białoruś może po prostu wyjść że strefy wpływu Rosji. Pewnie zapłacą podobnie jak my na przełomie lat 80tych i 90tych wysoką cenę, ale jeśli sami tego chcą, to dlaczego ich nie wspierać, tylko kierować się niechęcią do innego dyktatorka, który będzie walczył, bo to zagraża jego imperium.

Posty [ 2,406 do 2,470 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 36 37 38 39 40 41 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024