Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 34 35 36 37 38 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2,276 do 2,340 z 2,703 ]

2,276

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020
Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Oby utwierdzili się mocno, bo idę o zaklad, ze po słowach przysięgi i ślubuję wierność postanowieniom Konstytucji bedzie dzisiaj śmiech na sali, bo trudno tego z powagą posluchać.:D

Może i tak ale kogo ten śmiech obchodzi? Z drugiej strony śmiech to zdrowie, więc i druga strona może się pośmiać z opozycji. Na przykład jak opozycja mówi, że jakaś pseudo izba SN złożona z sędziów wybranych przez pseudo KRS stwierdziła ważność wyborów, więc były to pseudo wybory i to będzie taki pseudo prezydent. Jednocześnie opozycyjni posłowie i senatorowie nie zrzekają się swoich pseudo mandatów uzyskanych w wyborach, których ważność stwierdziła ta sama pseudo izba SN złożona z tych samych ludzi od pseudo KRS. Ja już mam po dziurki w nosie tego wzajemnego przerzucania się takimi durnotami przez obie strony i wielu ludzi też. Już mi się tego nawet czytać i słuchać nie chce.

To po co o tym piszesz? Niby tego znieść nie możesz a sam wnosisz tutaj te treści wprost :-P

Już zresztą chyba wszyscy niezadowoleni z wyników wyboru przełknęli tę gorzką pigułkę, bo i nie ma się co rzucać. Niewielką przewagą, ale ostatecznie Duda jednak wygrał. Teraz pisowcy mają też lekcję do odrobienia, bo chyba im się wydawało, że większość narodu ich popiera, a tu cały rząd ciężko pracował w kampanii prezydenckiej, do pracy zaprzęgnięto tubę propagandową o największej ponoć oglądalności w kraju, która dociera do wszystkich jego zakątków, a to jeszcze świeżo po kilku latach rządów, gdzie rzucano na niespotykaną dotąd skalę socjalem, aby do siebie naród przekonać. I teraz, po tych wszystkich wysiłkach okazało się, że ta w pocie czoła i z użyciem zagrywek nie fer wygrana jest, ale ledwo ledwo o włos. Jak więc czegoś nie zmienią, to w następnych wyborach słabiutko może być, bo dotychczasowy elektorat w części pożegna się z tym światem, a i może wkurzą się ci, którzy dotychczas stali na uboczu i wyborach udziału nie brali.
Mówi się o zaostrzeniu kursu, ale czy warto? Z drugiej strony niech lecą jak ćmy do świecy w tym swoim narcystycznym zaślepieniu uważając się za zbawców narodu, ale zupełnie się z połową tego narodu nie licząc.

Zobacz podobne tematy :

2,277

Bo z tym zaprzysięzeniem Dudy to jak z ślubem Kurskiego: niby legalnie, ale trochę żenująco i chyba trochę kasy poszlo.
Czy kogos obchodzi? Nie wiem, mnie obchodzi.
Dzisiaj w sumie czulam jakieś dejavu..
Cos jak na zaprzysiężeniu Jaruzelskiego  na prezydenta.
Jakby komus przyszlo do glowy ze to z braku pogodzenia się z wynikiem wyborow:
Przy zwyciestwie Kaczyńskiego, ktory dobrym prezydentem byl tylko na tle Dudy, nie czulam takiej żenady na jego zaprzysiężeniu.

2,278

MagdaLena1111 napisał/a:
Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Oby utwierdzili się mocno, bo idę o zaklad, ze po słowach przysięgi i ślubuję wierność postanowieniom Konstytucji bedzie dzisiaj śmiech na sali, bo trudno tego z powagą posluchać.:D

Może i tak ale kogo ten śmiech obchodzi? Z drugiej strony śmiech to zdrowie, więc i druga strona może się pośmiać z opozycji. Na przykład jak opozycja mówi, że jakaś pseudo izba SN złożona z sędziów wybranych przez pseudo KRS stwierdziła ważność wyborów, więc były to pseudo wybory i to będzie taki pseudo prezydent. Jednocześnie opozycyjni posłowie i senatorowie nie zrzekają się swoich pseudo mandatów uzyskanych w wyborach, których ważność stwierdziła ta sama pseudo izba SN złożona z tych samych ludzi od pseudo KRS. Ja już mam po dziurki w nosie tego wzajemnego przerzucania się takimi durnotami przez obie strony i wielu ludzi też. Już mi się tego nawet czytać i słuchać nie chce.

To po co o tym piszesz? Niby tego znieść nie możesz a sam wnosisz tutaj te treści wprost :-P

Już zresztą chyba wszyscy niezadowoleni z wyników wyboru przełknęli tę gorzką pigułkę, bo i nie ma się co rzucać. Niewielką przewagą, ale ostatecznie Duda jednak wygrał. Teraz pisowcy mają też lekcję do odrobienia, bo chyba im się wydawało, że większość narodu ich popiera, ....

Dla mnie nie jest istotne czy ktoś się pogodził z wyborem PAD ani to czy PIS ma lekcje do odrobienia.

Dla mnie istotne jest jakie wnioski wyciągnie opozycja.
Jak na razie brnie w tej samej niemożności która wyniosła PIS do władzy.
Teraz PO wskazuje „wąsatego Janusza” lub inna „Grażynę” za przekupnych Judaszy których głosy kupił PIS.
Nie.
To PO jest głównym winowajca tego, ze mamy PIS u władzy.
Minęło 5 lat, a oni dalej bawią się w te same gierki które spowodowały to że stracili wyborców.

Zamiast albo uznac wartość urzędu Prezydenta RP i pójść na zaprzysiężenie albo odciąć się zupełnie a samemu zająć się budowaniem zaplecza wyborczego, to uprawiają dalej gierki.
Sam RT zachował się jak w misiu „nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem” i pojechał na delegacje.
Żenada.

2,279 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-06 16:25:26)

Puste lawki nie sa wyrazem nieuznawania, ale żenady.w zakresie wypowiadanej przysiegi i czynow..
Osobą z najmniejszym szacunkiem dla urzędu prezydenta.  był tam wlaśnie niestety AD.
Niektorzy wierzą w jego zmianę, ja absolutnie nie.

To ze to wina PO ze Pis rzadzi, kiedys myslalam ze tak, ale po analizie dzialalnosci samorządów, niech ludzie mają pretensje do siebie, kogo wybierają i jak się rozwijają ich miasta i wioski.
Ludzie w miastach nie mieli w wiekszosci wyzszych pensji, a PiS to wieksze kolesiostwo i wieksze afery, wiec nie o to chyba chodzilo.

2,280

Bill.Garret napisał/a:

Sam RT zachował się jak w misiu „nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem” i pojechał na delegacje.
Żenada.

Moim zdaniem słusznie zrobił. Być tam dzisiaj, to jakby akceptować tę farsę i to byłaby dopiero żenada.
To że PiS mamy u władzy, to nie tylko wina PO, ale i tej części społeczeństwa, która dała się na to wszystko nabrać.

Generalnie jednak nasza rzeczywistość staje się coraz bardziej smutna, bo całe to łamanie prawa zaczyna się traktować na zasadzie, że jak już tak jest, to niech sobie będzie, a to jest przecież upadek państwa. Już od jakiegoś czasu w Europie coraz wyraźniej wskazuje się nas jako dno dna, stawiając za wzór jak NIE powinno być, a my niestety coraz bardziej się w tym bezprawiu pogrążamy.

2,281

Olinka napisał/a:
Bill.Garret napisał/a:

Żenada.

Moim zdaniem słusznie zrobił. Być tam dzisiaj, to jakby akceptować tę farsę i to byłaby dopiero żenada.
ędzie, a to jest przecież upadek

....::

Już od jakiegoś czasu w Europie coraz wyraźniej wskazuje się nas jako dno dna, stawiając za wzór jak NIE powinno być, a my niestety coraz bardziej się w tym bezprawiu pogrążamy.

ad.1 No w tym właśnie jest problem, że nie uczestniczyl w zaprzysiężenie intencjonalnie ale „przez przypadek” - bo miał „inne zajęcie”

ad. 2 Tym co myśli tzw „Europa” zupełnie bym się nie przejmował. To byłoby trochę jakby mieć „syndrom Mrs Bucket” smile
„Róbmy swoje” zupełnie tak jak śpiewał Młynarski.

2,282

Bill.Garret napisał/a:

ad. 2 Tym co myśli tzw „Europa” zupełnie bym się nie przejmował. To byłoby trochę jakby mieć „syndrom Mrs Bucket” smile

Przecież wiesz, że zupełnie nie o to chodziło. Z drugiej strony być czarną owcą UE to nie jest żaden powód do zadowolenia. W końcu przyjęliśmy pewne zasady, w tym zobowiązaliśmy się do praworządności, a teraz perfidnie je łamiemy. Kiedy zaś zwraca się nam na to uwagę, to PiS udaje, że pada deszcz.

2,283 Ostatnio edytowany przez assassin (2020-08-06 17:00:58)

Olinka napisał/a:
Bill.Garret napisał/a:

Przecież wiesz, że zupełnie nie o to chodziło. Z drugiej strony być czarną owcą UE to nie jest żaden powód do zadowolenia. W końcu przyjęliśmy pewne zasady, w tym zobowiązaliśmy się do praworządności, a teraz perfidnie je łamiemy. Kiedy zaś zwraca się nam na to uwagę, to PiS udaje, że pada deszcz.

Nasi zachodni sąsiedzi też mają głęboko w rzyci prawo i wyroki UE, ale ich nikt nie obsztorcuje, tylko kładą "ruki pa szwam" wink

Nadal do niektórych tu nie dociera, że może to nie o kasę i socjal chodzi a o liberalny światopogląd, który tych ludzi (wyborców) odpycha, i który kolejny raz przerżnął wybory.

2,284 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-06 17:21:03)

Tak chodzi o swiatopoglad big_smile rodzinnosc i bogobojnosc Kaczyńskiego, Dudy, Kurskiego, Ogórkowej smile))
I o uczciwośc i patriotyzm Kuchcińskiego , Szumowskiego smile

Dajcie spokój, chyba żyjecie w jakimś Matrixie.

Póki co to wydaje mi się, ze życie malzeńskie takich wywrotowcow jak Tusk, Trzaskowski czy Kwaśniewski jest dużo bardziej przykladne.
Nic o czatach z Ruchadlami Leśnymi nie bylo.slychać.ani o rozbitych malzeństwach i innych bezeceństwach. smile

2,285

Dokładnie, Elu. Tamci zmieniają mężów, żony, czasem po kilka razy, beztrosko unieważniają sobie śluby kościelne, hasłami o Bogu i wierze wycierają sobie buzie w pokrętny sposób usprawiedliwiając własne, sprzeczne z wiarą i zwyczajnie niegodne czyny, biskupi chronią księży pedofilów, ale przecież to LGBT i gender są winne.
Takiego festiwalu hipokryzji, jaki obecnie obserwujemy w wydaniu władzy, to nie widziałam, jak żyję.

Swoją drogą AD powinien był dziś przysięgać na wierność Kaczyńskiemu, a nie Konstytucji. Byłoby przynajmniej uczciwie.

2,286

Polecam Wielkiego Szu. Ja oszukiwałem, ty oszukiwałeś, wygrał lepszy. Niestety opozycja w roli Jurka, małomiasteczkowego taksiarza. Pół biedy gdyby była jak Denel (Karol Strasburger) ale ona wciąż jak ten Jureczek. Pozostaje liczyć na filmowy finał lol

2,287 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-06 19:34:58)

Gadasz jak mój ex. smile ja zdradzalem, ale Ty tez kiedys poszlas na sluzbowego drinka, wiec to nie tylko moja wina smile to sie nazywa relatywizowanie, by wybielic wlasny tyłek i tyle.
Naciąganie faktów godne TVP.
Tymczasem Bielan, Kurski i Duda zrobili parę świństewek, których Dudowe wybaczcie mi czy przemówienie Kingi nie zmażą Snake.

2,288 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-06 20:03:20)

Bill.Garret napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Snake napisał/a:

Już zresztą chyba wszyscy niezadowoleni z wyników wyboru przełknęli tę gorzką pigułkę, bo i nie ma się co rzucać. Niewielką przewagą, ale ostatecznie Duda jednak wygrał. Teraz pisowcy mają też lekcję do odrobienia, bo chyba im się wydawało, że większość narodu ich popiera, ....

Dla mnie nie jest istotne czy ktoś się pogodził z wyborem PAD ani to czy PIS ma lekcje do odrobienia.

Dla mnie istotne jest jakie wnioski wyciągnie opozycja.
Jak na razie brnie w tej samej niemożności która wyniosła PIS do władzy.
Teraz PO wskazuje „wąsatego Janusza” lub inna „Grażynę” za przekupnych Judaszy których głosy kupił PIS.
Nie.
To PO jest głównym winowajca tego, ze mamy PIS u władzy.
Minęło 5 lat, a oni dalej bawią się w te same gierki które spowodowały to że stracili wyborców.

Zamiast albo uznac wartość urzędu Prezydenta RP i pójść na zaprzysiężenie albo odciąć się zupełnie a samemu zająć się budowaniem zaplecza wyborczego, to uprawiają dalej gierki.
Żenada.

Na miejscu RT powiedziałabym wprost, że wszystko będzie lepsze od udziału w żenujacym przedstawieniu, w którym Duda przysięga na konstytucję, którą wcześniej wielokrotnie złamał. Profesor Strzembosz twierdzi, że zrobił to 7 krotnie, a niektórzy, że jeszcze więcej. No ale ja to ja, a Trzaskowski to dyplomata, a dyplomaci omijają niewygodne tematy ;-)

Opozycja to nie PO. Mamy w opozycji szereg partii. Od skrajnej prawicy do skrajnej lewicy. PO jest po środku i największa. Nie wiem, czy PO jest winne tego, że PIS jest u władzy. Każda władza deprawuje. Afery były w poprzedniej ekipie, współcześnie PIS bije tamte aferki na głowę, więc chyba nie w tym rzecz.
Po tych wyborach wiemy, że nie do końca sprawdza się gadanie przez opozycję o tym, jak PIS zmierza do władzy totalitarnej poprzez zamach na instytucje demokratycznego państwa. Nie działa też gadanie o otwartej, europejskiej i tolerancyjnej Polsce opozycji vs. ksenofobicznej i nietolerancyjnej Polsce PISu. Czas te tezy trzymać trochę na uboczu, a na pierwszy plan wysunąć jakąś wizję, jasną i konkretną.
Nie sądzę, że wszyscy wyborcy PISu to niewykształcone prymitywy, ale PIS oprócz pewnej diagnozy, czyli nazwania bolączek pewnej części społeczeństwa też nie przedstawił żadnej wizji. Ich patent jest bardzo prosty, bo oprócz kilku sensownych posunięć np. uruchomienia instrumentów polityki społecznej na czele z 500 plus (chociaż nie odpowiada mi powszechność tej formy i poszłabym bardziej w obniżanie podatków rodzinom z dziećmi), to praktyka PIS polega w dużo mierze na umiejętnym podsycaniu lęków i poczucia niepewności, a następnie wyskakiwaniu ze środkiem zaradczym. Tak było w 2015 roku z rzekomą inwazją uchodźców, którzy mieli tu stworzyć islamską krainę nad Wisłą, tylko jakoś ich nich tu na oczy nie widział. Tak samo jest teraz z mirażem zagrażającej tradycyjnej rodzinie „ideologii” LGBT.
Widzisz coś sensownego w działaniach PIS, dzięki czemu mają poparcie oprócz datków socjalnych i tworzenia potwora, którego później dzielnie pokonują?
Cóż, myślę, że czas, aby partie opozycyjne też może zaczęły rozpoznawać lęki i bolączki wyborców. Ale zaraz. Może ich jednak nie tak łatwo przestraszyć hordami uchodźców w zmanipulowanych migawkach we wiadomościach? Albo pokusili się o poznanie tych monstrów z LGBT i zobaczyli w nich ludzi a nie ideologię?
Myślę, że bardziej trzeba poszukać w lękach egzystencjalno-bytowych.

PS. Jeszcze mi przyszło do głowy, że opozycji jest trudno trafić do wyborców PIS, bo co ona robi w odpowiedzi, gdy ktoś na podstawie zmontowanych migawek z zagranicznych parad równości, które serwuje mu PISowska tv, obawia się ofensywy „ideologii” LGBT i tego, że zagrozi to funkcjonowaniu jego rodziny i świata, który zna?
Dostaje od opozycji komunikat, że jest homofobem i nie dorasta do „światowych” standardów moralnych. Coś w tej komunikacji trzeba zmienić.

2,289

Ela210 napisał/a:

Gadasz jak mój ex. smile ja zdradzalem, ale Ty tez kiedys poszlas na sluzbowego drinka, wiec to nie tylko moja wina smile to sie nazywa relatywizowanie, by wybielic wlasny tyłek i tyle.
Naciąganie faktów godne TVP.
Tymczasem Bielan, Kurski i Duda zrobili parę świństewek, których Dudowe wybaczcie mi czy przemówienie Kingi nie zmażą Snake.

Wyliczanki kto wcześniej, więcej raczej mnie nie interesują. Głównie to, kto skuteczniej. Nieczyste zagrywki to clou polityki. Kto tego nie ogarnia niech się nie bierze za politykę. Akurat większości opozycji nieczyste zagrania i świństwa są dobrze znane. Problem w tym, że niewiele za tym stoi. Piąty rok jak katarynka lecieć zdartą płytą, że konstytucja, że sądy, że unia na nas patrzy i nie ogarniać, że to nie działa?

MagdaLena1111 napisał/a:

PS. Jeszcze mi przyszło do głowy, że opozycji jest trudno trafić do wyborców PIS, bo co ona robi w odpowiedzi, gdy ktoś na podstawie zmontowanych migawek z zagranicznych parad równości, które serwuje mu PISowska tv, obawia się ofensywy „ideologii” LGBT i tego, że zagrozi to funkcjonowaniu jego rodziny i świata, który zna?
Dostaje od opozycji komunikat, że jest homofobem i nie dorasta do „światowych” standardów moralnych. Coś w tej komunikacji trzeba zmienić.

O elektoracie PiS w dużej jego części niech opozycja zapomni, bo w odróżnieniu od niej PiS jest dla nich wiarygodny. Opozycja nie jest. Można się śmiać z 500+ itp. obiecanek ale PiS je zrealizował i dla ludzi był to pewien szok, że w końcu jakaś partia jak obiecała tak zrobiła. Teraz mogą wierzyć w ciemno wink
Zresztą jak tu się nie śmiać z opozycji. Covidowa Tarcza. Podsumowując dostałem wsparcie 12 tysięcy złotych. Bez zbędnych formalności, te w formie bezpośredniego wsparcia kasą w ciągu tygodnia. Kilku znajomych prowadzących działalność tak samo. Łączy nas jedno, mieszkamy na wsiach, jeden w mieście, gdzie rządzi PiS. Niedawno w rozmowie z koleżanką, która ma działalność podlegającą pod nasze kochane platformerskie miasto wyszło, że ona nadal czeka na bezzwrotną pożyczkę 5000 zł. Kiedy do mnie przyszedł sms, że moją już automatycznie umorzono po weryfikacji. W mediach społecznościowych ludzie się skarżą, że podobnie było, jest w Warszawie i paru innych dużych miastach rządzonych przez POrażka. Oczywiście rozumiem, że obiektywnie takie dużo miasto ma więcej wniosków do ogarnięcia niż jedno z drugim starostwo ale ja wiem jak to wygląda w tych starostwach. Tam siedzą dwie dziewczyny, które muszą ogarnąć wnioski z całego powiatu i ogarniają. Te duże miasta zachowują się tak jakby bojkotowały tarczę albo po prostu ich włodarze nie ogarniają, że w ich interesie jest stanąć na uszach żeby ludzie dostawali wsparcie w tydzień, dwa. Najlepsze jest to, że tracą głównie ich wyborcy skoro opozycja często zdecydowanie wygrywa w dużych miastach. Tak jest z wieloma rzeczami i wiele osób głosuje na opozycję tylko dlatego, że z jakiegoś powodu brzydzi się, głupio im zagłosować na PiS choć obiektywnie jak ich przycisnąć nie jest im za PiS gorzej. Czasem lepiej wink Inni nie zagłosują na opozycję, bo jej zwyczajnie w nic nie wierzą. Nawet nie specjalnie sympatyzując z PiS uważają, że opozycja jak zwykle coś tam pie......i, a i tak później będzie mieć ludzi w nosie i to co sama mówiła. A ilu ludzi budziło się przez 5 lat co dzień ze zdziwieniem, że kraj jeszcze istnieje, bo według PO 5 lat temu Polska upadnie pod rządami nie dalej jak w ciągu roku.

2,290 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-06 22:01:05)

Działa narodowy socjalizm i co z tego?  Niektórzy mają jeszcze jakieś zasady, Snake.
Na miejscu opozycji dałabym sobie spokój ze zmniejszającą się z roku na rok grupą zorganizowaną wokół KK jako instytucji- spójrz na statystyki odwiedzania tej instytucji. Przyczyny jak oceniają co bardziej myślący członkowie kościoła są w niej samej. I nie widać by ten upadek coś miało odwrócić.
To hałaśliwa grupa, ale nie na niej należy się skupiać. Idzie w stronę martwej instytucji. Bo coraz mniej tam żywej wiary,. raczej taka naszość, jak na stadionie.
EDIT:
Jakby bojkotowaly co big_smile tarczę???  A jaką dostala turystyka oprócz zakazu dzialalnosci?
Chociaz obnizenie rachunkow do państwowych firm? Nie. Jaja sobie Snake robisz, albo za duzo TVPis oglądasz.

2,291

Piszemy o czymś innym. Ja nic o kościele.

2,292 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-06 22:22:26)

A ja o tym ze nie każdy musi stać się czyimś wyborcą. I nie warto się naginać.
Tarcza byla robiona bezmyślnie, bez konsultacji, na kolanie, niektorzy na niej zarobili nawet, inni dostali po łapach. Znajoma księgowa mówi, ze niektorzy jej klienci nie zarobiliby tyle normalnie.:D  Ale co tam, to państwowa kasa. Zakazy i nakazy robione bez logiki.  Planu calosciowego zero.
Durszlak nie tarcza.
A w tym samym czasie znajomemu wykryto raka i w 3 miesiące go zwinęlo.Kasy na leczenie nie bylo.
Weź Snake bo się zrzygam tym twoim Pisem..

2,293 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-08-06 22:41:48)

MagdaLena111, nie wiem ci jest dla wyborców PiS sensownego w działaniach PIS. Może to , że czuja się docenieni tym, że tak się o nich „stara” i niektórym żyje się teraz lepiej niż przedtem kiedy „piniendzy nie było”. To oczywiście kwestia emocji wyborców, a nie realnego osadu rzeczywistości.
Ale bardziej bym stawiał na to, że to działania opozycji pchają wyborców w ręce PIS . Ciagle przypomina mi się taka scenka z „Ucha Prezesa” , kiedy „prezio” zostawia kłócące się tuzy opozycji w swoim gabinecie i idzie spać , „Mariuszek” chce zamknąć drzwi sypialni żeby nie słyszał kłótni , a na to „prezio” mówi - „Zostaw. To mnie uspokaja”.

Drugim elementem jest zmęczenie dużej części wyborców wojna „polsko-polska”,
co pokazały wyniki Hołowni i Bosaka.
Ciekawe jest to, że prezydent Kwaśniewski potrafił przyjść na zaprzysiężenie Dudy.
Przecież nie przyszedł tam dla niego, ale dla szacunku dla urzędu.
On jeden miał „jaja”, żeby pokazać swój szacunek dla Urzędu ponad podziałami i poglądami politycznymi.
RT ma przebłyski tej klasy co  Kwaśniewski, ale tylko przebłyski.
W czasie wyborów próbował mówić o uznaniu dla prezydenta Kaczyńskiego , cos o „dobrych” decyzjach PIS  (bo chciał kupić już kupionych socjalem danym przez PIS) - ale brzmiało to kuriozalnie i nieszczerze  w ustach człowieka który wiele lat mówił coś przeciwnego
Po wyborach mówił o potrzebie pracy od podstaw w celu stworzenia silnego ruchu społecznego, tworzenia konstruktywnej przeciwagi dla PIS.
I co ? Cisza.
Rowniez po wyborach -  skorzystał z zaproszenia i poszedł do pałacu prezydenckiego ale na czas zaprzysiężenia schował głowę w piasek.
Jest niespójny.
Tak się nie zachowuje ktoś kto chce być liderem.
Akurat Kwaśniewski potrafił zebrać głosy również tych wyborców którzy nie zgadzali się z jego poglądami politycznymi.
Mial wizje, nie dzielił na lepszych i gorszych, był konsekwentny i tym zjednał sobie wyborców będąc w sytuacji o wiele mniej komfortowej niż miał RT.
Trudno znaleźć wśród opozycji kogoś kto miałby potencjał lidera.
Może Zandberg, ale ( wg mnie - na szczęście - bo nie jest to moja „bajka”) jest za bardzo lewicowy jak na polskie warunki.
Zreszta, muszę przyznać, że lewica jest najbardziej spójna i konstruktywnie działająca z całej opozycji a wynik wyborczy Biedronia to raczej zemsta Czarzastego niż rzeczywisty potencjał wyborczy tego ugrupowania.
Na razie cieszy mnie merytoryczna postawa młodych wilków z Konfederacji smile
Menzer, Bosak, Sosnierz świetnie sobie radzą.
Fajnie by było , gdyby na prawicy pojawił się gej albo lesbijka smile
Nie widzę w tym sprzeczności.
Ale za to wtedy, skończyłoby się przywłaszczanie kwestii LGBT jako domeny lewicy i wykorzystywanie jej dla własnych celów politycznych.

2,294

Ela210 napisał/a:

Tarcza byla robiona bezmyślnie, bez konsultacji, na kolanie, niektorzy na niej zarobili nawet, inni dostali po łapach. Znajoma księgowa mówi, ze niektorzy jej klienci nie zarobiliby tyle normalnie.:D  Ale co tam, to państwowa kasa. Zakazy i nakazy robione bez logiki.  Planu calosciowego zero...

To straszne, że na kolanie i bez konsultacji w kilka tygodni wprowadzili rozwiązania dzięki którym wiele firm dostało zastrzyk finansowy albo nie musiało płacić ZUS. Okropne. Wiesz, ja też gdybym tylko wierzył w to co mówią niektóre media i obligatoryjnie opozycja, to bym uznał, że kasa mi na konto od św. Mikołaja wpadła.

2,295

Owszem, część firm dostała zastrzyk finansowy, ale nie zawsze był on adekwatny do realnej sytuacji i ten podział był zwyczajnie niesprawiedliwy. Są przedsiębiorcy, którzy na tym po prostu zarobili, śmiejąc się przy tym jaki ten PiS głupi, że daje się tak naciągać i że 'tak to oni mogą w nieskończoność', ale są i tacy, którzy na nic się nie 'załapali', choć było im to potrzebne, by przetrwać. Ci drudzy teraz czują złość, w moim odczuciu w pełni uzasadnioną. Jednych i drugich przypadków znam z otoczenia całkiem sporo.

Na marginesie, odnosząc się do wcześniej poruszonego tematu szybkości wypłat - w moim mieście, notabene rządzonym przez PO, mamy oddział ZUS, który obsługuje naprawdę spory obszar, bo podlega pod niego również kilka sąsiednich miast i u nas z wypłatami problemu nie było. Sądzę, że to kwestia wewnętrznej organizacji, a nie faktu kto w danym mieście dzierży władzę. Tak więc argument, że jak będziecie głosować na PiS, to wszystko będzie szło sprawniej, wydaje mi się mało trafiony, przynajmniej w tym kontekście.
Niestety nie można tego powiedzieć o środkach przeznaczanych z budżetu państwa dla samorządów lokalnych. Tu już wyraźnie można odczuć, że tam gdzie mieszkańcy miasta, gminy czy powiatu PiS do władzy dojść nie dali, tam teraz się ich za to karze. U nas cięcia są wręcz popisowo spektakularne.

2,296

Dostaly. Szkoda ze nie te, ktore najmocniej oberwaly, tylko tam, gdzie się przed wyborami kalkulowalo.
Np cale branze w duzych miastach np eventowa, kulturalna, zostaly zniszczone.
Ale potem ktoś musi płacić te podatki.:)
E tam, dodrukuje się..

2,297

Olinka napisał/a:

Na marginesie, odnosząc się do wcześniej poruszonego tematu szybkości wypłat - w moim mieście, notabene rządzonym przez PO, mamy oddział ZUS, który obsługuje naprawdę spory obszar, bo podlega pod niego również kilka sąsiednich miast i u nas z wypłatami problemu nie było. Sądzę, że to kwestia wewnętrznej organizacji, a nie faktu kto w danym mieście dzierży władzę. Tak więc argument, że jak będziecie głosować na PiS, to wszystko będzie szło sprawniej, wydaje mi się mało trafiony, przynajmniej w tym kontekście.

ZUS jest rządowy, nie samorządowy.
O ile w mojej wiosce rządzi PSL, a w sąsiednim mieście PO, to okolicznym powiatem PiS.
Nie wiem jak można nie dostać pomocy z tarczy spełniając kryteria, a te były bardzo liberalne. Ja bez żadnego wysiłku o ile nie liczyć przejrzenia programu księgowego i wypełnienia prostego wniosku dostałem w sumie te 12 tysięcy, licząc z 3 miesiącami umorzonego ZUS. Przy mnie właściciel zaprzyjaźnionej firmy dostał telefon od księgowej, że przyszła do niego pozytywna decyzja wsparcia z Tarczy na blisko 600 tysięcy złotych. Kosmetyczka żony rozpływała się w zachwycie, bo kasa jej przychodziła od ręki, dzięki czemu miała na pensje dla pracowników.
Mój kochany braciszek pluje na PiS przy każdej okazji i właśnie płaci za urlop swój i dzieci bonami turystycznymi wink Ja swoich jeszcze nie aktywowałem, zostawiam pewnie na jesień - zimę te 1500 zł. A ja też nie lubię PiS wink
Cóż więc powiedzieć o setkach tysięcy Polaków, którym ogólnie to wszystko politycznie wisi i powiewa ale wsparcie z Tarczy, bon czy choćby te 500 + się na koncie zgadza? Komu wierzyć?
Jak wierzyć pani poseł, która mówi, że Tarcza nie działa, a ja słucham tego właśnie w dniu kiedy na 3 dzień po złożeniu wniosku zadzwoniła do mnie pracownica urzędu z informacją, że jedną rzecz zrobiłem źle, a następnie dokładnie poinstruowała co mam dalej zrobić i pyta czy zrobię to dziś i puszczę jej skan, to za 2 dni będę miał kasę na koncie. No i siedzę mając taki dysonans poznawczy. Pani poseł mówi mi, że nie działa, a pani urzędniczka robi wszystko żebym w tydzień dostał wsparcie. No faktycznie coś tu nie działa...

2,298 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-07 00:04:27)

No cuda..:D szukaj Snake, szukaj..
No jakie te ludziska podłe, Pisu nie doceniają.:)

2,299

Snake napisał/a:

Zupełnie szczerze, to nie wiem czy ja Cię teraz nie rozumiem, czy Ty mnie nie zrozumiałeś, bo to akurat jest przecież oczywistą oczywistością.
W każdym razie w pierwszej części zacytowanego przez Ciebie posta nawiązałam do tej wypowiedzi:

Snake napisał/a:

(...) Covidowa Tarcza. Podsumowując dostałem wsparcie 12 tysięcy złotych. Bez zbędnych formalności, te w formie bezpośredniego wsparcia kasą w ciągu tygodnia. Kilku znajomych prowadzących działalność tak samo. Łączy nas jedno, mieszkamy na wsiach, jeden w mieście, gdzie rządzi PiS. Niedawno w rozmowie z koleżanką, która ma działalność podlegającą pod nasze kochane platformerskie miasto wyszło, że ona nadal czeka na bezzwrotną pożyczkę 5000 zł. Kiedy do mnie przyszedł sms, że moją już automatycznie umorzono po weryfikacji. W mediach społecznościowych ludzie się skarżą, że podobnie było, jest w Warszawie i paru innych dużych miastach rządzonych przez POrażka. Oczywiście rozumiem, że obiektywnie takie dużo miasto ma więcej wniosków do ogarnięcia niż jedno z drugim starostwo ale ja wiem jak to wygląda w tych starostwach. Tam siedzą dwie dziewczyny, które muszą ogarnąć wnioski z całego powiatu i ogarniają. Te duże miasta zachowują się tak jakby bojkotowały tarczę albo po prostu ich włodarze nie ogarniają, że w ich interesie jest stanąć na uszach żeby ludzie dostawali wsparcie w tydzień, dwa. Najlepsze jest to, że tracą głównie ich wyborcy skoro opozycja często zdecydowanie wygrywa w dużych miastach. Tak jest z wieloma rzeczami i wiele osób głosuje na opozycję tylko dlatego, że z jakiegoś powodu brzydzi się, głupio im zagłosować na PiS choć obiektywnie jak ich przycisnąć nie jest im za PiS gorzej. Czasem lepiej wink

Druga była z nią raczej luźno powiązana.

Snake napisał/a:

O ile w mojej wiosce rządzi PSL, a w sąsiednim mieście PO, to okolicznym powiatem PiS.
Nie wiem jak można nie dostać pomocy z tarczy spełniając kryteria, a te były bardzo liberalne.

Chyba o ten liberalizm jednak chodzi - dla jednych kryteria były łaskawe, dla innych niekoniecznie, a poczucie niesprawiedliwości zostało. To się obecnie przekłada na podejście w typie "skoro mnie nie wsparli, kiedy tego potrzebowałam/em, to ja od tej chwili też nie będę mieć skrupułów", co ma odbicie na przykład w wystawianych za wykonane usługi rachunkach.

I jeszcze na koniec - nam, to jest mi i mężowi, PiS tylko zabiera, zabiera, zabiera. Na szczęście Młody jest zwolniony z podatku, jako student z ZUS, teraz dostał kasę z tarczy, co jednak nie zmienia faktu, że na PiS czy Dudę nigdy nie zagłosował i raczej na tę opcję nie zagłosuje. Jak widać, nie wszystkich da się kupić.

2,300 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-07 08:48:04)

Olinka napisał/a:
Snake napisał/a:

Zupełnie szczerze, to nie wiem czy ja Cię teraz nie rozumiem, czy Ty mnie nie zrozumiałeś, bo to akurat jest przecież oczywistą oczywistością.

Bo część Tarczy podlegała pod ZUS, który wszędzie jest taki sam czyli państwowy, a część pod powiaty i miasta na prawach powiatów. Odnosiłem się do tego, że najgorzej z realizacją Tarczy dla przedsiębiorców radziły sobie właśnie duże miasta na prawach powiatu, a przynajmniej to ich mieszkańców można było zauważyć jako głównych podnoszących skargi, że Tarcza nie działa, że się nie mogą doczekać itp. Słaba rekomendacja dla rządzących nimi w zdecydowanej większości władzami z opozycji.

Olinka napisał/a:

Chyba o ten liberalizm jednak chodzi - dla jednych kryteria były łaskawe, dla innych niekoniecznie, a poczucie niesprawiedliwości zostało. To się obecnie przekłada na podejście w typie "skoro mnie nie wsparli, kiedy tego potrzebowałam/em, to ja od tej chwili też nie będę mieć skrupułów", co ma odbicie na przykład w wystawianych za wykonane usługi rachunkach.

Hm, jeśli w zasadzie jedynym kryterium, które należało spełnić, to wykazanie minimum 15 % spadku przychodów, to co jest w tym niełaskawego? Jeśli ktoś nie miał choćby tego minimalnego spadku przychodów, to znaczy, że pandemia nie miała wpływu na jego gospodarcze funkcjonowanie czemu więc miałby ubiegać się o jakieś wsparcie? W przypadku pracodawców trzeba było jeszcze wykazać, że się zatrudnia pracowników w jakiejkolwiek formule przewidującej odprowadzanie składek ubezpieczeniowych. Rozumiem, że to mógł być problem dla Januszy biznesu zatrudniających na czarno lub samych wirtuozów miotły i mopa realizujących swoje twórcze pasje na podstawie autorskiej umowy o dzieło bez składek ubezpieczeniowych. 

Olinka napisał/a:

I jeszcze na koniec - nam, to jest mi i mężowi, PiS tylko zabiera, zabiera, zabiera. Na szczęście Młody jest zwolniony z podatku, jako student z ZUS, teraz dostał kasę z tarczy, co jednak nie zmienia faktu, że na PiS czy Dudę nigdy nie zagłosował i raczej na tę opcję nie zagłosuje. Jak widać, nie wszystkich da się kupić.

Przypomina mi się ta kultowa scena:

Do tego też zmierzam, że całkiem sporo Polaków odpowiedziało sobie na to zadane przez Dudę pytanie - kiedy wam się lepiej żyło i nie była to zła dla PiS-u odpowiedź.
Opozycja zaś naprawdę do dziś, przez 5 lat nie wymyśliła nic ale to nic konkurencyjnego. Czegoś co by przykuło uwagę, co by kazało wyborcy się zastanowić - a może to by poprawiło moje życie?
Zamiast tego mamy ciągłe grzanie tematów o konstytucji, sądach, praworządności, LGBT. Kiedy do opozycji dotrze, że ludzie mają to w dupie?

2,301

Snake napisał/a:

Do tego też zmierzam, że całkiem sporo Polaków odpowiedziało sobie na to zadane przez Dudę pytanie - kiedy wam się lepiej żyło i nie była to zła dla PiS-u odpowiedź.
Opozycja zaś naprawdę do dziś, przez 5 lat nie wymyśliła nic ale to nic konkurencyjnego. Czegoś co by przykuło uwagę, co by kazało wyborcy się zastanowić - a może to by poprawiło moje życie?
Zamiast tego mamy ciągłe grzanie tematów o konstytucji, sądach, praworządności, LGBT. Kiedy do opozycji dotrze, że ludzie mają to w dupie?

Ja bym zapytał, kiedy do ludzi dotrze, że konstytucja, sądy, praworządność, LGBT, wolne media, samorządy to nie są sprawy, które należy mieć w dupie ? Bo często jest tak, że ludzie się budzą dopiero wtedy, gdy czuję rękę głęboko w nocniku. A nie można trochę wcześniej ?

2,302 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-07 11:03:24)

Snake, wyobraż sobie, że niektore Janusze byly na tyle głupie, by nie rezygnowac z pracy na etacie organizujac biznes ktory tę prace przerósł? Wtedy nie zaslugiwal na żadne wsparcie typu postojowe bo ma z czego żyć.
Niewazne ze ma koszty związane z biznesem.
A ludzie mieli wielkie koszty związane z biznesami i wcale nie chcieli jałmużny, wystarczylo odpuscic daniny na rzecz państwowych spolek i nie zakazywać, a wymyslić procedury.
Więc daruj sobie pisanie o szarej strefie ok?
Być moze dla prawnika siedzacego przed kompem 5000 to pomoc, chociaz niepotrzebna, a potrzebna hotelowi w formie obnizki na prądzie?
Dyskusja z Tobą zawsze obija się o jakies ściany, tak jak ustawy tego rządu o drobny druczek. Poszerzaj sobie wyobrażnię.

To tylko przyklad, bo bylo wiele takich myków.
Na pewno nieprzypadkowych.
A moze wynikajacych z braku czasu, bo trzeba bylo jeździc po Polsce agitować za Dudą i opowiadać, jak to rząd ratuje gospodarkę, a pod Sejmem protestują przebierańcy.
Żadnego pomyslu, żadnej strategii, plucie ludziom w twarz.
Ale koniec koncow skutki dotykają wszystkich.

Więc życzę Ci na któryms etapie zderzenia sie z systemem osobiscie pozdrawiam i koniec offtopa z mojej strony.

I jeszcze jedno, jak sie chce kogos wspomóc, to moze warto zapytac go czego potrzebuje?
Tymczasem żadnych konsultacji, bo to styl tego rządu we wszystkim: najmądrzejsi najbardziej oświeceni wizjonerzy :D
Dają już drukując.

2,303

W mojej opinii bez sensu jest porównywanie jakiejś pipidówki, w której jest dwóch przedsiębiorców na krzyż oraz wielkich ośrodków gospodarczych, gdzie przedsiębiorczość kwitnie pod względem szybkości obsługi wniosków, bo to przecież normalne, źe tam, gdzie jest ich więcej potrwa to dłużej. Tym bardziej w dobie koronawirusa, gdzie gros pracowników musiał się zająć dziećmi, gdy pozamykano szkoły i przedszkola.
Bicie piany. Ogólnie jakiś żenujące wywody.

Co do samej tarczy antykryzysowej, to dobrze, że coś się zadziało. W sumie też mam w otoczeniu głosy, że samozatrudnionym spadła manna z nieba i trochę traktują rządzących podobnie jak Snake, czyli jak frajerów, którzy rozdają kasę. Ale to przedsiębiorcy samozatrudnieni, a przecieŻ to nie jest jedyny sektor przedsiębiorstw w Polsce. Jak się wyściubi nos poza samozatrudnionych i spojrzy szerzej, to okazuje się, że tarcza antykryzysowa w niedostatecznym stopniu rekompensowała spadki płac i spadki dochodów pracowników. Szczególnie, gdy porównamy sytuację Polski do innych krajów europejskich, nawet do krajów o podobnym poziomie rozwoju! jak choćby Czechy czy Łotwa, bo wtedy się okazuje, iż państwo w niewielkim stopniu rekompensowało ubytki wynagrodzeń (przypomnę 40-50% 50% minimalnej lub 40% przeciętnej w zależności od tego, jaką sytuacją w zakładzie pracy mieliśmy do czynienia). Tarcze w znakomitej większości były ukierunkowane na pomoc firmom, a w mniejszym stopniu na pomoc pracownikom, którzy w tych firmach byli zatrudnieni i oczywiście możemy mówić, że pośrednio to była pomoc dla pracowników, ale wiemy doskonale, że ubytki wynagrodzeń i ubytki dochodów pracowniczych były znaczne i i potwierdzają tę tezę doniesienia medialne, które wskazują na to, że środki z tarczy w wielu przypadkach zamiast pracować I zamiast być adresowane do gospodarki, aby ją szybko stawiać na właściwe tory były lokowane na lokatach bankowych, a więc zamrażane. Zatem nie służyły i nie służą gospodarce.

Jeszcze jedno. Ile przy okazji tych wszystkich tarcz przepchnięta różnorakich przepisów, zupełnie z tarczą niezwiązanych. Ma się wrażenie, że pomoc gospodarce była ostatnią rzeczą, o którą chodziło rządzącym. A był to tylko pretekst, żeby zmieniać cichaczem kodeks wyborczy i wiele innych aktów prawnych, źeby się naród-idiotów nie zorientował, jak się robi ich w bambuko.

2,304

A ja tak wyskoczę z offu z małym pytaniem.
Co sądzicie o proponowanej rewolucji podatkowej w Rosji? smile

Mimo wszystko podobne rozwiązania od lat postulują środowiska przedsiębiorcze-wolnościowe w Polsce.

2,305 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-07 11:39:42)

A co tam proponują? Bo mi Rossija 24 zniknela z kablowki smile)
W kazdym razie w zaleznosci od cen surowcow pewnie mają wiekszy lub mniejszy bufor na eksperymenty.
Dochody Państwa Rosyjskiego mniej zależą od podatkow ludzi niz u nas.

2,306

Ela210 napisał/a:

A co tam proponują? Bo mi Rossija 24 zniknela z kablowki smile)
W kazdym razie w zaleznosci od cen surowcow pewnie mają wiekszy lub mniejszy bufor na eksperymenty.
Dochody Państwa Rosyjskiego mniej zależą od podatkow ludzi niz u nas.

Jak czytamy w dzienniku, zamiast czterech głównych podatków: VAT-u, CIT-u, PIT-u oraz opłat na ubezpieczenie społeczne, biznes i instytucje zapłacą jeden podatek o stawce 6,2 procent od wszelkich przychodów.
Pieniądze z podatku mają być odliczane z automatu. "Z każdym wpłynięciem kwoty na rachunek bieżący zostanie z niej pobrany podatek obrotowy. Ten sam mechanizm jest możliwy przy odbiorze gotówki w handlu detalicznym" - czytamy w "Rz", która cytuje agencję TASS.

Ekonomiści krytykują jednak czas wprowadzania zmian przypadający na epidemię koronawirusa i trudną sytuację gospodarczą.
Do tej pory w okresie panowania Władimira Putina Rosja przechodziła jak dotąd przez dwie recesje: w 2009 roku w czasie globalnego kryzysu finansowego po upadku Lehman Brothers spadek sięgał 11 proc. a w 2015 roku spadek cen ropy i sankcje nałożone w reakcji na zajęcie Krymu wywołały spadek PKB o 3 proc. Teraz ma być znacznie gorzej.

2,307 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-07 12:08:54)

Sorki ale świadczenie postojowe było dla tych co utracili źródło utrzymania. 2 koła z kawałkiem nie było na rekompensatę kosztów funkcjonowania firmy ale na chleb i omastę. Jak ktoś ma etat i pandemia nie spowodowała wstrzymania wypłaty wynagrodzenia, to na chlebek i omastę miał. Na dodatek, jeśli jego pracodawca miał kłopoty z wypłatą tych wynagrodzeń, to mógł wystąpić o pomoc państwa na każdego zatrudnionego.
Jak ktoś nie chciał jałmużny, to jego sprawa. Został skonstruowany uniwersalny mechanizm wsparcia i można było z niego korzystać. Zawsze ktoś może się unieść honorem "a ja bym chciał inaczej". Jego wybór.
I nie jest prawdą, że nic nie konsultowano. Sam krytykowałem różne etapy Tarczy ale ona się zmieniała pod wpływem sygnałów od beneficjentów, różnych środowisk i jej zasadnicza część od powstania do różnych modyfikacji zamknęła się w przeciągu kilku tygodni. Gdzie ostatecznie wystarczyło poświęcić pół godziny na skompletowanie wniosków.
Oczywiście wszystko można było zrobić lepiej ale nie da się powiedzieć, że rząd nic nie zrobił, bo to oczywista nieprawda.

Misinx napisał/a:

Ja bym zapytał, kiedy do ludzi dotrze, że konstytucja, sądy, praworządność, LGBT, wolne media, samorządy to nie są sprawy, które należy mieć w dupie ? Bo często jest tak, że ludzie się budzą dopiero wtedy, gdy czuję rękę głęboko w nocniku. A nie można trochę wcześniej ?

Powtórzę się ale tzw. pospólstwo naprawdę miało, ma i będzie mieć to w rzyci. Póki jest co żreć i za co się zabawić, to o co chodzi. Gdyby za komuny było co żreć, to nadal tkwilibyśmy w komunie. Bo nie komuna ludziom przeszkadzała z milicją, cenzurą i jednowładztwem PZPR tylko puste półki, podwyżki i kartki na wódę i fajki. Można oczywiście wierzyć, że świat jest piękniejszy i mądrzejszy ale to raczej tego świata nie zmieni wink Polecam lekturę powieści braci Strugackich Trudno być bogiem. Stara już książeczka ale dobrze opisuje mechanizmy jakimi rządzi się pospólstwo.

MagdaLena1111 napisał/a:

W mojej opinii bez sensu jest porównywanie jakiejś pipidówki, w której jest dwóch przedsiębiorców na krzyż oraz wielkich ośrodków gospodarczych, gdzie przedsiębiorczość kwitnie pod względem szybkości obsługi wniosków, bo to przecież normalne, źe tam, gdzie jest ich więcej potrwa to dłużej. Tym bardziej w dobie koronawirusa, gdzie gros pracowników musiał się zająć dziećmi, gdy pozamykano szkoły i przedszkola.

A bo w starostwach to sami faceci pracują i to bezdzietni.

MagdaLena1111 napisał/a:

które wskazują na to, że środki z tarczy w wielu przypadkach zamiast pracować I zamiast być adresowane do gospodarki, aby ją szybko stawiać na właściwe tory były lokowane na lokatach bankowych, a więc zamrażane. Zatem nie służyły i nie służą gospodarce.

Bo nie ma sprytniejszego rozwiązania jak włożyć pieniądze na konto oprocentowane mniej niż wskaźnik inflacji... Znajomy, który zatrudniając iluś tam pracowników dostał te ok. 600 koła z tarczy chwalił się, że ma teraz taką specjalistyczną maszynę, która kosztowała go o dziwo coś około 600 koła lol

Lucyfer666 napisał/a:

A ja tak wyskoczę z offu z małym pytaniem.
Co sądzicie o proponowanej rewolucji podatkowej w Rosji? smile

Mimo wszystko podobne rozwiązania od lat postulują środowiska przedsiębiorcze-wolnościowe w Polsce.

U nas na razie wprowadzono podatek estoński ale to mało kogo interesuje.

2,308 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-07 12:35:57)

Snake, czytasz nieuważnie. Nie przyslugiwalo tym, co mieli inne źrodlo utrzymania, czyli chleb  i omastę. smile
To nie byla kwestia wyboru czy ktos chce czy nie chce. I podalam to jako przyklad. Bo to jałmużna.
Jednoczesnie można bylo komus ten jego  dodatkowy biznes calkowicie zamknąć.
Widzę że Twoje poczucie sprawiedliwosci jest lepsiejsze i się nie dogadamy.
Miesci sie to w schemacie karania za to, ze ktos sobie poradzil z chlebem i omastą.
Modyfikacje tarcz byly po to, by wciskac tam rózne rzeczy.
Widzę, ze bardzo chcesz pochwalić rząd, ale tam Snake ludzie biorą wielkie pensje za ogarnianie pewnych rzeczy, a nie rozpieprzanie kasy bez ladu i skladu.

2,309

Ela210 napisał/a:

Snake, czytasz nieuważnie. Nie przyslugiwalo tym, co mieli inne źrodlo utrzymania, czyli chleb  i omastę. smile

No, a o czym ja napisałem? Zresztą to nie prawda, że nie przysługiwało. Przysługiwało jeśli ktoś podlegając ubezpieczeniu na etacie płacił również składki ubezpieczeniowe z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. No ale jak się przyoszczędziło...

Ela210 napisał/a:

To nie byla kwestia wyboru czy ktos chce czy nie chce. I podalam to jako przyklad. Bo to jałmużna.

500 + to też ponoć jałmużna, a nie słyszałem o masowych aktach rezygnacji z pobierania tego świadczenia. Bon turystyczny również, a już się kto może rejestruje i pobiera. Sprzedawczyki...

2,310 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-07 13:34:07)

Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

No, a o czym ja napisałem? Zresztą to nie prawda, że nie przysługiwało. Przysługiwało jeśli ktoś podlegając ubezpieczeniu na etacie płacił również składki ubezpieczeniowe z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. No ale jak się przyoszczędziło...

Ela210 napisał/a:

500 + to też ponoć jałmużna, a nie słyszałem o masowych aktach rezygnacji z pobierania tego świadczenia. Bon turystyczny również, a już się kto może rejestruje i pobiera. Sprzedawczyki...

Mógł sie jeszcze rozliczać w inny sposób, też legalny, bez zakladabia dzialalnosci, z blogoslawienstwem US. Ale widze ze koniecznie chcesz udowodnic ze są tacy co nie zaslugują na wsparcie.
Co do 500 plus, to zalapalam sie przez rok, przy 2 dzieci. Taki przekręt zrobilam, ze urodzilam pierwsze dziecko za wcześnie.
W tym czasie exowi w budzetowce obnizono pensję o wiecej niz 500 smile od początku programu.
Widzę ze Snake koniecznie chcesz udowodnić, ze wszyscy powinni rządowi okazywać wdziecznosć, bo dają.
Bo zyje im sie lepiej. Jestes niespójny w tym co piszesz. Jak taki dobry Pis, to czemu glosowanie na nich uwazasz za obciach?
Chyba nie masz po prostu przemyślanych tych spraw i tak piszesz co Ci do glowy przychodzi, sorry smile

2,311 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-07 16:09:20)

Misinx napisał/a:
Snake napisał/a:

Polecam „Bunt elit” Lasha. Dowiesz się dlaczego części osób to „nie dotyczy”.

Bill.Garret napisał/a:

RT ma przebłyski tej klasy co  Kwaśniewski, ale tylko przebłyski.
W czasie wyborów próbował mówić o uznaniu dla prezydenta Kaczyńskiego , cos o „dobrych” decyzjach PIS  (bo chciał kupić już kupionych socjalem danym przez PIS) - ale brzmiało to kuriozalnie i nieszczerze  w ustach człowieka który wiele lat mówił coś przeciwnego

A wiesz co, mnie się wydaje, że RT zrobił podczas kampanii krok w dobrym kierunku, tj. kilka razy zdarzyło mi się słyszeć jakieś fragmenty jego wypowiedzi, w których akcentował to, że dostrzega błędy swojego obozu politycznego.
Toż to jakieś novum jest. Bo jak się słucha wypowiedzi różnej maści polityków, to trudno oprzeć się wrażeniu, że są oni bezsprzecznie przekonani o własnej racji i nieomylności tak merytorycznej, jak i moralnej, a każdy krytyczny głos przychodzący z wewnątrz traktują niczym straszliwą zdradę i dowód nielojalności albo ukrytą sympatię wobec znienawidzonego przeciwnika. Mam wrażenie, że PIS w tym przoduje :-D W ten sposób umyka im mnóstwo własnych błędów i wykrzywień poznawczych, co już widać po wynikach ostatnich wyborów. I tak, jak PIS uporczywe wskazuje na wyższościową i pogardliwą postawę części środowisk liberalnych wobec wszystkich, którzy nie podzielają ich zapatrywań, to skądinąd w okazywaniu wyższości i pogardy PiS sam przoduje, tylko w czynach to bardziej okazując niż w słowach.

2,312

Ela210 napisał/a:

Jestes niespójny w tym co piszesz. Jak taki dobry Pis, to czemu glosowanie na nich uwazasz za obciach?
Chyba nie masz po prostu przemyślanych tych spraw i tak piszesz co Ci do glowy przychodzi, sorry smile

Po prostu nie kupuję taniej propagandy o tragedii narodowej z tytułu rządów PiS. Bo nie ma żadnej tragedii, a przynajmniej w kwestiach interesujących odpowiednio liczną grupę wyborców wink
I to jest ten podstawowy ból opozycji, bo nijak nie potrafi tego tematu ugryźć. Co do obciachu, to wiesz dla mnie osobiście głosowanie na PO, to też obciach tongue Nawet jeśli sam kiedyś to robiłem.

2,313 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-07 13:56:41)

Ja zawsze glosuję na osobę konkretną.
Te osoby byly zwykle spoza Pis, bo nikogo mądrego nigdy w Krakowie nie wystawili.
Byl Klich z PO, byla Agnieszka Ścigaj i dalej ma mój glos.
Na poczatku rzadow Pisu po ich wygranej nie myslalam ze to tragedia. Ale z czasem widzę ze jest i jest coraz gorzej. Tylko w róznym czasie rózni to dostrzegą. Na RT glosowalam z pelnym przekonaniem, nie ze względu na jego partię, ale jako Antyduda.
Nie da sie jednak sluzyc Bogu i mamonie.
Jak ktos jest wolnosciowcem gospodarczym nie moze glosować na PiS.
To ze jeszcze tego nie widać, to dlatego , ze wbrew propagandzie wcale nie bylo ruiny, przeciwnie, dużo z niej wycisnęli smile

2,314

Ela210 napisał/a:

Ja zawsze glosuję na osobę konkretną.

Oooo, chyba lubisz się oszukiwać. W polskiej ordynacji głosujesz zawsze na partię. Oddając głos na mądrego, fajnego kandydata (lub kandydatkę, dobór końcówki przypadkowy), a na dodatek popularnego tzw. lokomotywę wyborczą wciągasz razem z nim do sejmu różnych, takich z dalszych miejsc listy. Taką np. posłankę Klaudię, która dostała się do sejmu otrzymując ok. 6000 głosów. W tym systemie kandydat na którego zagłosowałaś odpowiada jedynie przed szefem swojej partii. Tobie nie musi się z niczego tłumaczyć. Jak przestaniesz go lubić, jak i większość jego ostatnich wyborców, to szefostwo znajdzie mu nowy okręg wyborczy. On zaś musi się słuchać szefostwa, bo oni decydują czy dostanie dobry okręg, dobrą pozycję na liście.
Ty jesteś w tym całym interesie potrzebna jedynie w momencie postawienia krzyżyka.

2,315

Wiem jak wyglada ordynacja, jednak nie moglabym zaglosować personalnie na kogoś tylko dlatego że jest z jakiejś partii.

2,316

Kurski znowu prezesem TVP.
Abonament RTV podrożał.
Margot - aktywistka LGBT ma być aresztowana na 2 miesiące za zamazanie napisu na furgonetce, że "homoseksualni to pedofile".
Ksiądz pedofil wypuszczony z aresztu.

2,317

Ktoś płaci abonament RTV? big_smile
To sam sobie jest winien tongue

2,318

Kleoma napisał/a:

Abonament RTV podrożał.
Margot - aktywistka LGBT ma być aresztowana na 2 miesiące za zamazanie napisu na furgonetce, że "homoseksualni to pedofile".

Margor dostała wyrok za wandalizm.
Niech postępowcy przestaną robić z przestępców świętych, tak jak z tego zaćpanego Floyda w USA

2,319

Lucyfer666 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Abonament RTV podrożał.

Margor dostała wyrok za wandalizm.
Niech postępowcy przestaną robić z przestępców świętych, tak jak z tego zaćpanego Floyda w USA

Chodziło mi o porównanie dwóch przestępstw.
Za co się aresztuje a kto może odpowiadać z wolnej stopy. Zniszczenie mienia i lekkie poturbowanie przez Michała Sz. zasłużyło na areszt.
A sprawca krzywdy dzieci do domu.

2,320 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-08-07 23:06:08)

Kleoma napisał/a:

Nazywając rzeczy takimi jakimi są, to pan Sz. został zatrzymany za wandalizm i pobicie człowieka. Nie wiem jak z bieganiem z nożem po mieście.
I to są właśnie takie chwile kiedy ludzie nie znoszący PiS jak ja, w pełni mu przyklaskują. Brawo opozycja! Kupę ludzi jeszcze będzie zajadać popcorn obserwując jak policja wam wp......

2,321 Ostatnio edytowany przez Winter.Kween (2020-08-08 12:24:51)

Wlasnie zostalam wywalona z grupy ch*jowe panie domu. Wlasnie przez ta afere z LGBT. Bo ja powiedzialam, ze on nie powinien sie dziwic, ze zostal aresztowany skoro zlamal prawo. Adminka na to, ze co mial zrobic, ze ta furgonetka obrazliwa bla bla bla... Ok, tylko, ze ja nie mowie o tym czy mial powod czy nie tylko, ze to co zrobil jest niezgodne z prawem... I oczywiscie jak to jest z ekstremalna lewica oni nie moga zniesc innej opini bo sa totalitarni.
Jak dla mnie to powinno byc referendum i nich narod zdecyduje czy chce zwiazki partnerskie czy nie. Jest demokracja i to znaczy, ze wiekszosc decyduje o tym jak wyglada panstwo i jak sie nie podoba to sobie mozna stworzyc panstwo totalitarne w swoim domu.

Moje podejscie do tego wszystkiego jest bardzo liberalne, a jednak teraz za takie karaja wszedzie bo jest im malo jeszcze:
Jak dla mnie to zwiazki partnerskie i adopcje powinny byc legalne.
Nie ma czegos takiego jak non-binary, jest to zwyczajny wymysl oparty na stereotypach plci (chlopak lubi mejkap to jest non binary, bo mejkap w zalozeniu jest dla kobiet) i dla mnie takie stereotypy to glupota. Chlopak lubiacy kiece to jest nadal chlopak w sukience.
Plec jest dla mnie tylko i wylacznie biologiczna, a reszta to stereotypy, ktorych nie zamierzam wspierac.
Jezeli chodzi o osoby trans to sa to osoby, ktore maja tzw gender dysphoria i te osoby maja silne poczucie, ze chca byc innej plci niz sa. Te osoby maja niechec do wlasnego ciala poniewaz nie pasuje do tego czego chca.
Jest to schorzenie pewne poniewaz nie da sie wiedziec, ze chce sie byc czyms czym sie nigdy w zyciu nie bylo. Facet biologiczny nie wie jak to jest byc kobieta i nigdy sie nie dowie, wiec to, ze 'jest' kobieta wynika z tego schorzenia, a nie dlatego, ze jest kobieta.  I nie, nie ma zadnych badan potwierdzajacych na 100%, ze mozg jest niby jak u kobiety. To sa teorie i to srednio poparte.
Teraz mowi sie o tym, ze np trans kobieta to kobieta biologiczna i penis to organ kobiecy. Nie.
Jezeli osoba ma gender dysphorie i ta osoba prezentuje sie w taki sposob w jaki odpowiada (np jak Blaire White, trans kobieta) to ja taka osobe bede traktowac jako jej wybrana plec i bede sie do tej osoby zwracac tak jak ta osoba chce.
Jezeli osoba wyglada jak facet, ma brode lub prezentuje sie jak 'Margot' to nie zamierzam grac w zadne gierki i ratyfikowanie bycia idiota.
Nie bede mowic 'uterus haver' na kobiety ani 'chest feeding' na karmienie piersia. Nie bede mowic 'ludzie z szyjka macicy'.
Proby zwalnania ludzi z pracy, uciszania, cenzurowania? Dlatego, ze mowia 'kobieta ma macice' sa idiotyczne.
Moim zdaniem non binary i aktywisci lgbt sa szkodliwi. Sa szkodliwi dla osob transseksualnych, sa szkodliwi dla osob homoseksualnych.
NIC nie jest tak szkodliwe dla osob trans jak aktywisci lgbt. Poniewaz robi sie z nich idiotow, a jak ktos ma gender dysphoria to nie jest to samo co jakis chlopaczek, ktory wymysli nagle, ze jest non binary i sie nazywa Margot. I teraz co? On moze wejdzie do przebieralni dla kobiet? Bo przeciez sie samozwanczo nazywa 'ona' mimo, ze zadnej zmiany plci nie bylo. Ile facetow teraz korzysta i nazywa siebie lesbijkami i drze sie, ze lesbijki maja akceptowac penisa bo to 'penis kobiecy'. Ten caly Mateusz i ludzie wokolo niego tylko to pogarszaja.
Te wszystkie nazwy nowe sa wymslone tylko po to zeby moc brac udzial w olimpiadzie ofiar.
Takie jest moje zdanie i te zdanie okazuje sie strasznie nietolerancyjne. Bo jak to tak? Ja nie chce zmienic mojego jezyka dla kogos? Ja siebie nie bede nazywac womxn? Ja nie bede mowic 'ona' do kogos kto wyglada jak Mateusz?

Zastanowmy sie lepiej czy chcemy takiego czegos w Polsce, bo wydaje mi sie, ze narod w wiekszosci nie chce bo ten caly aktywizm jest beznadziejnie prowadzony i zle oni to robia. Ja zawsze uwielbialam LGBT, a teraz. Predzej zwymiotuje tecza niz ja ubiore i to tylko przez ich wlasne zachowanie. Jestem na social media dla kobiet, dla radykalnych feministek i zadna z nich tam nie popiera LGBT nawet lesbijki juz nie popieraja bo maja dosyc, zmienily sie z przyjaciol we wrogow.
Caly czas sie w Polsce mowi 'przeciez oni chca tylko rownych praw'... Czyli slubow i adopcji. Ok, ale czy tylko? Czy tylko tego chca? Nie chca przypadkiem tego co jest na zachodzie, ze jak powiesz do takiej 'Margot' 'on' to on moze Ci zalatwic wyrzucenie z pracy? Ze szkoly? Zadzwonic na policje?

2,322 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-08-08 12:32:19)

Brawo Winter
Właśnie napisałaś to, co rozsądni ludzie prawicy mówią od dawna.

Tęczowe środowisko ma genezę marskistowką i realizuje tę agendę.

Bill.Garret już tutaj mocno wyczerpał ten temat.

2,323 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-08 12:34:34)

Nigdy nie oceniam aresztowań bez znajomosci szczegółów.
I w tym przypadku akurat obrona aresztowanego jest na wyrost, bo jest tam sprawa kryminalna z pobiciem.
I nawet jak gdzies aktywisci są prześladowani, to nie zwalnia ich z odpowiedzialnosci za wandalizm. Czyli trzeba zachowac jakiś rozsądek w tym.

Inną sprawą jest slusznosc aresztowań denonstrantów poszczególnych i ich dostęp do prawników.

2,324

Lucyfer666 napisał/a:

Brawo Winter

No i wpadasz Lucyfer w tą samą pulapkę,
Tęczowe środowisko jest rózne,
I ma o co walczyć też.

A to zdanie jeat takie same jak to, ze wszyscy prawicowcy to faszyści.
Bo tacy też tam są.

Wiec filozofia Kalego smile

2,325

Ha, Winter, dogadałybyśmy się big_smile
ja upierdliwie zwracam uwagę na różnego rodzaju stronach, że nie życzę sobie mówienia o mnie "osoba z pochwą" albo "osoba miesiączkująca" bo jestem kobietą i życzę sobie, żeby mówić o mnie "kobieta" big_smile ale to obraża panie, które twierdzą, że są panami.
Ja uważam, że jeżeli ktoś ma poczucie, że jest innej płci niż biologicznie jest, to powinien iść do psychiatry, potwierdzić to badaniami i płeć zmienić. Albo przejść terapię. A nie tak, że ktoś będzie facetem, ale będzie twierdził, że jest kobietą, ale nie będzie robił nic w tę stronę.

To tak jak gdzieś ostatnio było małżeństwo, w którym facet urodził dziecko. Tylko ten facet to kobieta twierdząca, że jest mężczyzną, a jej partnerką jest mężczyzna, który twierdzi, że jest kobietą. Żadne z nich się nie operowało, tylko po prostu zamienili się określeniami big_smile masakra.

2,326 Ostatnio edytowany przez Winter.Kween (2020-08-08 12:48:20)

Lucyfer666 napisał/a:

Brawo Winter

Dzieki!

Ogolnie to zabija mnie brak totalny, TOTALNY krytycznego myslenia tych srodowisk. Oni mysla, ze albo sie wszystko wspiera, albo sie jest wrogiem.
Sama nie raz i nie dwa lamalam prawo albo bylam zamieszana w lamanie prawa. Ja tam nawet nie oceniam tego na zasadzie 'o, ten mateusz jest zly bo on tam zrobil cos furgonetce' nie, nic nie mowilam o tym. Mowie, ze chyba jest logiczne to, ze jak sie decyduje na takie kroki, ktore sa wbrew prawu to mozna oczekiwac aresztowania. To nie znaczy, ze sama nie robilam, ale ja znalam ryzyko i nie plakalabym, ze jest 'niesprawiedliwosc' gdybym zostala aresztowana.

Druga sprawa jest taka, ze skoro nie popieram Mateusza i ich calej organizacji i prostestu to popieram narodowcow.
Nie uwazam, ze policja musi brutalnie sie obchodzic z takimi fizycznymi slabeuszami, ale to , ze sie z tym nie zgadzam to nie znaczy, ze automatycznie musze sie zgadzac z druga strona. Oni sami prowokuja specjalnie.
Czy mi sie podoba jakas pro life furgonetka? No nie, nie podoba mi sie. Jestem przeciwienstwem 'pro life' i mam wylane w sentymenty na temat aborcji... Jednak nie bede komus mienia niszczyla czy tez bila kogos bo wyglasza poglady przeciwne moim.
Ci ludzie chca ograniczyc wolnosc slowa. Wolnosc slowa jest dla mnie podstawowym prawem, wazniejszym od innych rzeczy.
Popieram calkowita wolnosc slowa, a to znaczy, ze bede walczyc o to by ktos z odwrotnymi ode mnie pogladami mogl je wyrazic.
I nie byc cenzurowanym, nie byc bitym, nie stracic pracy.
Przeciez juz ludzie mowia, ze 2+2 to jest 5. To George Orwell jest chyba Nostradamusem, bo on juz ten przyklad dawal w ksiazce '1984'

Gad Saad mowil, ze mimo tego, ze jest zydem to bedzie walczyl o to by osoba miala prawo przyjsc na uniwersytet gdzie pracuje i zaprzeczac, ze holokaust sie wydarzyl. Bo jezeli taka osoba przyjdzie to on moze tej osobie odpowiedziec argumentami, a nie zamykac tej osobie usta i od poczatku zabraniac mowic pewnych rzeczy. I zgadzam sie z nim 100%

Lady Loka Tak, dokladnie sie z Toba zgadzam.  Widzialam ta wspaniala pare. Jest to wszystko takie poplatane i stukniete. Jak dla mnie to niech robi kazdy co chce, ale juz ta 'osoba z macica' to jest takie robienie z nas jakis kawalow miesa. Nie chce brac udzialu w tym.

Jak cos to polecam na youtubie Rose of Dawn, ona ma taka serie 'trans stupid' i wlasnie jest trans kobieta, a wypowiada sie krytycznie na temat tego calego balaganu. Rose ogolnie na tematy polityczne mowi zawsze tak, ze sie z nia zgadzam jest super rozsadna osoba i tylko wiecej takich ludzi. Mam znajomych trans i oni tez sa tacy, ale po prostu tego nie widac bo oni zyja normalnie w swojej nowej plci. Z kolei takie Margotki wlasnie sie pokazuja i pozniej ludzie mysla, ze 'co to jest, to sa te osoby trans?'.

2,327 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-08-08 12:54:44)

Wchodzenie w dyskusje ze skrajnymi środowiskami po lewej czy prawej stronie jest bez sensu. Przede wszystkim ze względu na braki możliwosci analitycznych, bo tacy ludzie tam sie skupiają.

2,328

Ela210 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Brawo Winter

No i wpadasz Lucyfer w tą samą pulapkę,
Tęczowe środowisko jest rózne,
I ma o co walczyć też.

A to zdanie jeat takie same jak to, ze wszyscy prawicowcy to faszyści.
Bo tacy też tam są.

Wiec filozofia Kalego smile

Nie. Mowa o środowisku, które używa danej ideologii i symboliki.
Nie mówię, że każdy homoseksualista należy do środowiska LBGT, a to środowisko nie reprezentuje interesy wszystkich homoseksualistów. Mimo, że samozwańczo tak siebie ogłasili.

Tak więc nie Elu. Żaden kalizm. LBGT jako środowisko nie ma monopolu na reprezentowanie interesów osób innej orientacji. Wręcz odwrotnie. Robi krecią robotę w swoim rewolucyjnym ferworze, zwłaszcza tym, którzy pracują oddolnie na rzecz poprawy.

W podobny sposób BLM samozwańczo mówiło o reprezentowaniu interesów ludności czarnoskórej mieszkającej w USA, kiedy sami działacze w końcu przestali ukrywać, że tutaj chodzi o ludność czarną, a realizację swojej marksistowskiej ideologii.

Faszyzm jest lewicowy, więc podobnie, jak z pytaniami o definicje, wybacz Elu, ale znowu przegrałaś, bo akurat kalizm to uprawiasz sama tutaj, jak leci.

2,329 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-08 13:12:56)

Lady Loka napisał/a:

ja upierdliwie zwracam uwagę na różnego rodzaju stronach, że nie życzę sobie mówienia o mnie "osoba z pochwą" albo "osoba miesiączkująca" bo jestem kobietą i życzę sobie, żeby mówić o mnie "kobieta" big_smile ale to obraża panie, które twierdzą, że są panami.

A zdarzyło Ci się, że ktoś się do Ciebie zwrócił w ten sposób? Jeśli tak, to gdzie?
Bo mi trudno sobie nawet wyobrazić taką sytuację, a co dopiero mieć do czynienia z takim podejściem.

PS. Swoją drogą fundamentaliści, różnej maści aktywiści i skrajni „wyznawcy” jakichś opcji robią zwyczajnie krecią robotę całej rzeszy ludzi, którzy chcą zwyczajnej rozmowy i dialogu. Ale bez sensu jest wkładać ich do jednego wora. Jak ktoś tego nie odróżnia to sam ma problem, albo po prostu złą wolę.

Jakoś nie widziałam oburzenia i ściągania na komisariaty osób, które na krzyżu na Giewoncie rozwiesili baner Dudy. Na krzyżu, nie na żadnym pomniku, czy figurze.

2,330 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-08-08 13:29:15)

A - Aktywista (Wojciech Samoniewicz)
D - Dziennikarz TVN
Przybliżenie rozmowy
A - Jeżeli nie zaczniemy od zmiany języka, nie zmieni się całe społeczeństwo. To jest pani „Margot". Ja z całą serdecznością, ja tylko o to proszę, żeby pan mówił poprawnie: pani „Margot”, nie pan Michał
D - nie można pominąć faktu, że w dokumentach policyjnych osoba ta widnieje jako Michał Sz. Nie sposób pominąć tej rzeczywistości, która jest realna
A - Nie ma takiej rzeczywistości proszę pana. Jeżeli „Margot” uważa, że jest i czuje się kobietą i pan i ja powinniśmy to uszanować. Zmiana społeczeństwa zaczyna się od języka.
Następnie:
A (na twitterze) - Nie mogłem pozwolić, żeby redaktor jednej z największych stacji telewizyjnych używał transfobicznego i nienawistnego języka. #Margot - jesteśmy z Tobą, siostro
"TVN24 naraził się aktywistom LGBT. Poszło o homofobię: "Redaktor używał transfobicznego i nienawistnego języka"

Nie wiem czemu mam błędy na telefonie, ale przepraszam za multipost. Od razu zaznaczę że wspomniany Wojciech jest ze środowiska Biedronia. Kolejny wspaniały wynalazek po doktor Spurek.

2,331 Ostatnio edytowany przez Winter.Kween (2020-08-08 13:37:55)

Ela210 napisał/a:

Wchodzenie w dyskusje ze skrajnymi środowiskami po lewej czy prawej stronie jest bez sensu. Przede wszystkim ze względu na braki możliwosci analitycznych, bo tacy ludzie tam sie skupiają.

Tak, to jest prawda. Strasznych rzeczy sie juz naczytalam i juz to tez do Polski widze dociera.
To co te osoby wypisuja i czasem mowia w twarz jest przerazajace i zaczyna byc grozne.
Na ten przyklad twierdzienie, ze dzieci powinny brac tabletki zatrzymujace proces dojrzewania.
Albo to, ze kobiety 'terfs' jezeli zostana zgwalcone przez trans kobiety to to nie jest gwalt poniewaz kobiety 'cis' maja przywileje.
Ze terfs nie zasluguja na prace, na zycie, ze zasluguja na gwalt, pobicia. Ostatnio pobito jedna kobiete w jej mieszkaniu poniewaz ona nie chciala uznac jakiegos kolesia za kobiete.
Caly czas mowia, ze terfs to morderczynie poniewaz sa ogromne liczby trans osob mordowane (30 osob w USA w 2019, tak, takie ogromne)
Mowia, ze terfs jak JK Rowling powinny sie udusic na damskim penisie, wyslaja obrzydliwe zdjecia swoje, pisza do pracy, do szkol tych osob, do rodzin.
Mowia, ze nie zaleznie od tego co kobieta trans zrobi terfce to jest to samoobrona poniewaz terf to to samo co nazista.
Groza smiercia za to, ze ktos powie, ze trans kobiety nie sa w stanie miec okresu.
Mi tez grozono smiercia i gwaltem i to nie raz i nie dwa. Wyzywano od najgorszych, probowano znalezc moje dane, moj adres. To jest na porzadku dziennym.
I te osoby wspiera akademia, te osoby wspieraja wielkie firmy jak Disney. I te osoby przyjda do Polski. Jedyny powod dlaczego w Polsce jeszcze nie ma takiej poprawnosci to jest to, ze Polska jest jedna noga doslownie w sredniowieczu przez kosciol. Co jest lepsze? Balans pomiedzy jednym, a drugim, ale to nie jest mozliwe.
Przynajmniej kosciol moglam zawsze otwarcie krytykowac i nikt nie dzwonil na policje ani nie grozil mi smiercia czy gwaltem bo powiedzialam 'kosciol kryje pedofili!'

Jeszcze zeby bylo jasne. Te osoby mnie tak wyzywaja, atakuja i chca mnie pozbawic pracy za to co mowie. NIGDY ani razu nie powiedzialam, ze kobiety trans to mezczyzni, praktycznie nigdy nie mowie 'on' jak ktos sie podaje jako 'ona'.
Jedyne co powiedzialam to zdania 'plec biologiczna istnieje' 'kobiety trans nie moga miec okresu' 'moje doswiadczenia sa inne od doswiadczen kobiety trans poniewaz funkcjonuje w spoleczenstwie jako kobieta i mam inne cialo' 'matka dziecka' (to poniewaz mam mowic rodzacy rodzic)
'nie, nie chce mowic womxn' 'zgadzam sie z JK Rowling' 'ludzie trans sa trans bo maja gender dysphoria' to tyle, tyle i az tyle. I to samo wiele moich znajomych. Nauczycielek w szkole, studentek, wykladowcow. Jednej profesorce musieli ochrone oplacic bo powiedziala cos w tym stylu.

Funkcjonowanie kogos kto wcale nie ma dysphorii i nie zamierza zmieniac plci w zaden sposob jak Mateusz ma konsekwencje. Jezeli przyjmiemy jego tozsamosc za prawde, tylko dlatego, ze on tak mowi... to mamy sytuacje jak niedawno w Anglii gdzie taka 'kobiete' musza dac do wiezienia dla kobiet bo skoro ta tozsamosc to prawda... I co bylo? Gwalt byl na innych wiezniarkach.

Jestem kobieta, w akademickim otoczeniu zyjaca glownie na zachodzie gdzie nie ma takiej sytuacji jak w Polsce. Na codzien to ja jestem bombardowana takimi rzeczami wszedzie, nie zaleznie w jakim zgrupowaniu nawet takim na temat hodowania roslin:

https://scontent.fsjd1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/116797935_150306573391651_6519116748583077892_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=gVkEwlrun4sAX8V7lBI&_nc_ht=scontent.fsjd1-1.fna&oh=8d1a69cbe25235cf552417900868fe84&oe=5F54F40E

https://scontent.fsjd1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/107569740_150931219995853_7888029456914947824_o.jpg?_nc_cat=105&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=koE3U0c5h3kAX9Fwagi&_nc_ht=scontent.fsjd1-1.fna&oh=7298b2958d673def78c6998893cf9360&oe=5F54DF6C

https://scontent.fsjd1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s720x720/117140872_153185689770406_2420988781904071708_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=pEDj2Jjq4U0AX91foHE&_nc_ht=scontent.fsjd1-1.fna&_nc_tp=7&oh=b1ca5ccf6c99f53e6ad5782c14ef9e98&oe=5F5539EE

https://scontent.fsjd1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/110320104_150101930078782_4226708443556964086_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=9Zi5QfKNJqgAX-H0vk1&_nc_ht=scontent.fsjd1-1.fna&oh=b2ec9f8f96e589c3e0384d2e1bd8bbf4&oe=5F53DDFC

https://scontent.fsjd1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/111131984_150101903412118_8795794355238290045_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=YViXl1Uj6xgAX_DBUYE&_nc_ht=scontent.fsjd1-1.fna&oh=ed7ab71f1d42e70b44956896809666fa&oe=5F524F66

https://scontent.fsjd1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/111290611_149594590129516_4136695637920129221_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=rhVdNZ8UNwoAX_1h-Zj&_nc_ht=scontent.fsjd1-1.fna&oh=50cba805d81f3475c6eca1e8e3e10767&oe=5F523549

https://scontent.fsjd1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/115833351_149594663462842_5545549304838155153_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=6ifsiHRYa-AAX_leYCh&_nc_ht=scontent.fsjd1-1.fna&oh=06e449b9ca2a6d109deadbb97394794b&oe=5F5431EA

https://scontent.fsjd1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/116125211_149594610129514_5681376439875965035_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=PVO5cERh7KYAX8Y3Wzq&_nc_oc=AQkOvTIK96GvzP5eJu1awOdsck_XaGV3BKRVfnEmveSuWv0ORzhBcRPJrWolTkdApio7qy3LYkAbWdf6BnwGq-7f&_nc_ht=scontent.fsjd1-1.fna&oh=a2c59e384f64f16c457304af5bb554b3&oe=5F55D8DC

https://scontent.fsjd1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/115789982_149061666849475_8701781902332802829_o.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=t1ZBtuYSQ_AAX8YKbp4&_nc_ht=scontent.fsjd1-1.fna&oh=d97948288bfa536b548e6fbc4cd95a61&oe=5F542A68

https://scontent.fsjd1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/110341711_149061603516148_3192306977907673070_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=y4eqXEQOnPsAX-3KhRJ&_nc_ht=scontent.fsjd1-1.fna&oh=3874dce1746af617b912a5560139387b&oe=5F54AF3A

Te ostatnie tweety sa od niby to trans kobiety. I takim jezykiem czesto posluguja sie te osoby. Czy te osoby sa trans? Nie sadze. Wiele z tych osob ma inna rzecz i ta rzecz to nazywa sie 'autogynephilia' i wlasnie dlatego to 'trans kobiety' tak bardzo nienawidza kobiet i dlatego atakuja kobiety, a nie mezczyzn.
Trans kobiety wchodza tez do kobiecych sportow bo to ich 'prawo czlowieka' i tam wygrywaja ciagle, a nawet uszkadzaja ciala kobiet poniewaz maja meskie cialo i sa zwyczajnie silniejsze... No, ale to sa ich prawa? Rowne prawa, czy tak?

Takze nie bylabym taka predka do popierania tych kregow jak to wiele osob w Polsce teraz robi.

2,332

MagdaLena1111 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

A zdarzyło Ci się, że ktoś się do Ciebie zwrócił w ten sposób? Jeśli tak, to gdzie?
Bo mi trudno sobie nawet wyobrazić taką sytuację, a co dopiero mieć do czynienia z takim podejściem.

W realu nie, bo też nie pojawiam się w miejscach, w których mogłabym coś takiego usłyszeć, ale notorycznie widzę zwracanie się w ten sposób w internecie. Swojego czasu obserwowałam kilka profili seksuologów i edukatorów seksualnych, ale odnoszenie się do ludzi na zasadzie "osoby z pochwą" mnie odstrasza.
Dochodziło do tego, że nie można było zadać pytania w stylu "hej dziewczyny, czy któraś z Was ma taki problem z bólami przy miesiączce jak ja" bo zamiast odpowiedzi leciał hejt z jednej strony od facetów, którzy uważali się za dziewczyny i się obrażali, że się ich wywołuje, a oni nie mają miesiączki, a z drugiej strony hejt od kobiet, które miesiączkę mają, ale uważają się za facetów i poczuły się wykluczone.
Więc zrezygnowałam z bytności w takich miejscach.

Mam nadzieję że swoje dzieci będę mogła uczyć, że kobieta to kobieta, a mężczyzna to mężczyzna. Jak nie to wyjadę gdzieś, gdzie będę mogła bo nie wyobrażam sobie żyć w państwie, które legalnie zezwoli na takie cyrki.

Elu, problem z posiadaniem poglądów w racjonalnym środku między dwiema skrajnościami jest taki, że obrywa się od obu, co ja doświadczyłam na swojej skórze przy okazji tematów okołoaborcyjnych. I wtedy przestałam się wychylać, jak sporo moich znajomych z właśnie takimi pogladami na środku.

2,333

Nie wiem Winter po co to piszesz, ale dla mnie to jest jakieś „bzdura fiction”. Coś na kształt zmanipulowanych najbardziej skrajnych migawek z zagranicznych parad równości, które przedstawia TVP, żeby przejaskrawiać i zohydzać pewne środowiska. Pewnie, że mają miejsce, ale są to jednostkowe, skrajne przypadki, które jak się przerysuje i podkręci oraz skomasuje, to mogą zniesmaczać albo nawet wzbudzać lęk.
O to chodzi?

2,334

Magdalena1111. Chyba nie znasz klimatów na zachodzie, jakie panują pos tym względem smile
Jak chodzi o wpływ tych środowisk na media to widać to znakomicie.

2,335

MagdaLena1111 napisał/a:

Nie wiem Winter po co to piszesz, ale dla mnie to jest jakieś „bzdura fiction”. Coś na kształt zmanipulowanych najbardziej skrajnych migawek z zagranicznych parad równości, które przedstawia TVP, żeby przejaskrawiać i zohydzać pewne środowiska. Pewnie, że mają miejsce, ale są to jednostkowe, skrajne przypadki, które jak się przerysuje i podkręci oraz skomasuje, to mogą zniesmaczać albo nawet wzbudzać lęk.
O to chodzi?

Taka narracja już u nas się pojawia. Póki co w niektórych środowiskach, ale się pojawia.

2,336 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-08 13:50:07)

Lucyfer666 napisał/a:

Magdalena1111. Chyba nie znasz klimatów na zachodzie, jakie panują pos tym względem smile

Aha, czyli jestem nieobyta. No oczywiście. Jakżeby inaczej :-)
A może w swoich podróżach po świecie nie ciągnie mnie po skrajnych środowiskach i nie potrzebuję tego typu „wrażeń”?

Przecież przykład z dziennikarzem, który przedstawiłeś, pokazał jasno, że miał on gdzieś czyjeś widzimisie i kierował się realiami, a że się ktoś obraził z tego powodu, toż to problem obrażającego się.

Lady Loka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

O to chodzi?

Taka narracja już u nas się pojawia. Póki co w niektórych środowiskach, ale się pojawia.

A ja się tylko spotykam z taką narracją że strony Winterpodobnych osób, które oburzają się czymś tam, co stanowi margines gdzieś tam na świecie, a traktowane jest przez nich jak powszechna norma.

2,337 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2020-08-08 13:56:16)

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

A może w swoich podróżach po świecie nie ciągnie mnie po skrajnych środowiskach i nie potrzebuję tego typu „wrażeń”?

Przecież przykład z dziennikarzem, który przedstawiłeś, pokazał jasno, że miał on gdzieś czyjeś widzimisie i kierował się realiami, a że się ktoś obraził z tego powodu, toż to problem obrażającego się.

Bo to jest problem obrażającego się póki co tongue
ale celem tych ludzi jest wprowadzenie tych określeń obowiązkowo do języka. Póki co gość się obrazi, a za 10 lat ktoś inny złoży pozew, że go nazwali facetem, jak on się poczuwa kobietą.

I co najlepsze, nie będzie musiał nic udowadniać poza swoim własnym widzi-mi-się, bo ten rodzaj zaburzeń został wycofany z klasyfikacji chorób.

2,338 Ostatnio edytowany przez Winter.Kween (2020-08-08 13:57:41)

MagdaLena1111 napisał/a:

O to chodzi?

Typowe podejscie. 'dla mnie to bzdura fiction', ale argumentu zadnego nie podalas... Wiec nie mam na co odpowiedziec?
Nie mam na celu wywolac zadnych uczuc. Mieszkam juz od dekady za granica i zajmuje sie takimi rzeczami, ze mam stycznosc z prawem i wiem jakie rzeczy sie zmieniaja i jakie prawa sa przepychane i nie podoba mi sie to poniewaz zalezy mi na wolnosci akademii i na braku tabu, a takze na wolnym slowie ze wzgledu na edukacje.Nie podoba mi sie, ze sztuka 'vagina monologues' zostala z uczelni zdjeta bo jest to 'transphobic'. Z drugiej strony takze wiem, ze gender clinics sa zle prowadzone i wiemy to od osob tam zatrudnionych, a podawanie dzieciom puberty blockers jest ryzykowne ze wzgledu na eksperymentalnosc tego i brak badan.
Czy Ty rozumiesze, ze POLICJA moze mnie wezwac na komisariat za to co napisalam? Rozumiesz? Wiec, nie to nie sa skrajne przypadki.

Dlaczego to pisze? Dlatego, ze jestem wyksztalcona kobieta, jestem ponad przecietnie inteligentna kobieta, jestem tolerancyjna kobieta i jestem ogromna, ogromna fanka debaty jako narzedzia edukacji. Cale moje zycie kreci sie wokolo wiedzy akademickiej i calego tego swiata.
Wolnosc slowa i mysli jest podstawa wiedzy. To jest caly moj swiat. Pisze to dlatego, ze jezeli napisze to tutaj to nie zostana mi znow wyslane grozby przerozne i mojej rodzinie. Pisze to dlatego, ze totalitaryzm i cenzura weszla sobie na uniwersytety.
Wyrzucono np Dr Starkey mimo, ze jest wspanialym specjalista w swojej dziedzinie, wyrzucono go bo nie takie slowo powiedzial.
Oczywiscie, ze bede tym zirytowana i dlaczego mialabym sie tym nie podzielic?

2,339 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-08-08 13:59:27)

Lady Loka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

ale celem tych ludzi jest wprowadzenie tych określeń obowiązkowo do języka. Póki co gość się obrazi, a za 10 lat ktoś inny złoży pozew, że go nazwali facetem, jak on się poczuwa kobietą.

I co najlepsze, nie będzie musiał nic udowadniać poza swoim własnym widzi-mi-się, bo ten rodzaj zaburzeń został wycofany z klasyfikacji chorób.

Nie wydaje mi się, że stanie się to normą. Tylko prawnie narzucone rozwiązania mogłyby to zmienić. Bo zauważ, że to jest na styku dwóch światopoglądów. Mam prawo nazywać kogoś, jak chcę, dopóki to nie jest określenie uważane za obraźliwe, a nie sądzę, żeby ten status dotyczył określenia „kobieta”, „mężczyzna”.

Winter.Kween napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

O to chodzi?

Typowe podejscie. 'dla mnie to bzdura fiction', ale argumentu zadnego nie podalas... Wiec nie mam na co odpowiedziec?
Nie mam na celu wywolac zadnych uczuc. Mieszkam juz od dekady za granica i zajmuje sie takimi rzeczami, ze mam stycznosc z prawem i wiem jakie rzeczy sie zmieniaja i jakie prawa sa przepychane i nie podoba mi sie to poniewaz zalezy mi na wolnosci akademii i na braku tabu, a takze na wolnym slowie ze wzgledu na edukacje.Nie podoba mi sie, ze sztuka 'vagina monologues' zostala z uczelni zdjeta bo jest to 'transphobic'. Z drugiej strony takze wiem, ze gender clinics sa zle prowadzone i wiemy to od osob tam zatrudnionych, a podawanie dzieciom puberty blockers jest ryzykowne ze wzgledu na eksperymentalnosc tego i brak badan.
Czy Ty rozumiesze, ze POLICJA moze mnie wezwac na komisariat za to co napisalam? Rozumiesz? Wiec, nie to nie sa skrajne przypadki.

Najwyrażniej zatrzymałaś się na „bzdura fiction”, bo w dalszej części rozwinęłam, co się za tym kryje.
To budowanie pewnej narracji, tworzenie nieprawdziwego obrazu na podstawie pojedynczych wyrwanych z większego kontekstu zdarzeń. Nie neguję zdarzeń, ale sposób ich przedstawiania, które trąci zwykłą manipulacją.
Uważam to za strachy na lachy, a robisz z tego zagrożenie niemal cywilizacyjne. Właśnie poprzez punktowe wyłapywanie skrajnych przypadków i robienie wokół nich sensacji.

2,340

MagdaLena1111 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Nie wydaje mi się, że stanie się to normą. Tylko prawnie narzucone rozwiązania mogłyby to zmienić. Bo zauważ, że to jest na styku dwóch światopoglądów. Mam prawo nazywać kogoś, jak chcę, dopóki to nie jest określenie uważane za obraźliwe, a nie sądzę, żeby ten status dotyczył określenia „kobieta”, „mężczyzna”.

Magda, możesz nie wierzyć, że coś takiego istnieje, ale serio nasze polskie internety, polscy edukatorzy seksualni idą w tę stronę.

Kiedy myślimy o seksie osób z penisem i ich przyjemności, zazwyczaj pojawia nam się w głowie proste skojarzenie: jest wytrysk, jest orgazm. A jednak to nie musi tak wyglądać. Funkcjonowanie osób z penisem nie jest wcale takie mało skomplikowane, jak mówią te wszystkie memy. To mit.

Cytat z instagrama kasia_coztymseksem (153 tys. obserwujących) pod postem cała dyskusja na temat używania takich określeń.

Ja wiem, że może Ty tego nie doświadczyłaś i nie śledzisz takich kanałów, ale młodzi ludzie śledzą, korzystają i się z tym spotykają.
To, że Ty się z czymś nie spotykasz nie oznacza, że dane zjawisko nie istnieje.
Ja już mówiłam, w internecie widzę to coraz częściej. Leci na równi w dyskusją o feminatywach. Czy feminatywy prawnie staną się norma? Kto wie. Tak samo z tym, też nikt nie wie.

Co nie zmienia faktu że mamy dziwnych ludzi, którzy twierdzą, że są jednocześnie i mężczyzną i kobietą albo twierdzą, że nie są ani tym ani tym, albo twierdzą cokolwiek innego, a w myśl tolerancji i otwartości nikt nie skieruje ich na odpowiednie leczenie.

Posty [ 2,276 do 2,340 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 34 35 36 37 38 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024