Skąd w Polsce takie przyzwolenie na agresję i nienawiść do Kościoła? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Skąd w Polsce takie przyzwolenie na agresję i nienawiść do Kościoła?

Strony Poprzednia 1 2 3 4

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 196 do 250 z 250 ]

196

Odp: Skąd w Polsce takie przyzwolenie na agresję i nienawiść do Kościoła?
Naprędce napisał/a:

Zwyczajny gość

Co myślisz na temat tego materiału? A konkretnie na temat fragmentu od 0:55 do 1:19 (fragment modlitwy podczas pikniku rodzinnego pod katedrą)
https://www.youtube.com/watch?v=MkSIjokY17M

Kiedyś oglądałem programy tworzone przez Autora tego filmu, na jednej z tefałenowskich stacji, chodziło o jakieś prowokacje w różnych sytuacjach. Przestałem, kiedy upokorzył przed milionami widzów ludzi poszukujących pracy, bodajże w Radomiu, więc podpierając się czymś/kimś takim odbierasz chęć do dyskusji, bo to strata czasu... Sam klip zaś sprawnie zmontowany, żeby wyszło to, co miało wyjść - telewizyjny standard uprawiany przez wszystkie stacje tv.

Odnośnie fragmentu, to odniesienie do ST i tyle, a nie tylko kk opiera się na ST.

Zobacz podobne tematy :

197 Ostatnio edytowany przez Naprędce (2019-08-04 21:22:50)

Dlatego właśnie wyodrębniłem konkretny fragment tego materiału -pewien FAKT, coś co się wydarzyło i poprosiłem o skomentowanie tegoż.  Rozumiem, że gdyby ten fragment pochodził z jakiegoś neutralnego lub katolickiego żródła, to chętnie byś Balinie się ustosunkował? W filmie "lewaka" fakt jest propagandowy, a w filmie katolika ten sam fakt jest już obiektywny?:)
Wobec tego specjalnie dla wybrednego Balina:
https://www.youtube.com/watch?v=wwZAJBpXtTw

Assassin, doceniam że mimo niechęci do autora i propagandowego wydźwięku materiału (jako całości), odpowiedziałeś jednak na moje pytanie.
Wydaje mi się, że trudno znaleźć w Biblii lub słowach "ojców kościoła" (również cytowanych btw) bardziej agresywny fragment odnoszący się do mniejszości seksualnych. Zastosowanie go uważam za całkowicie nieakceptowalne. Zwłaszcza, że obok owe mniejszości maszerowały.

W każdym społeczeństwie istnieją osoby, które mogą to, lub podobne wystapienia odebrać jako usprawiedliwione użycie przemocy wobec "sodomitów", i to sankcjonowane przez Boga. Jeśli nic się nie zmieni, prędzej czy później o nich usłyszymy...
To jest droga, którą wybiera KK. Ma do tego prawo. Jednocześnie musi się liczyć z konsekwencjami. Póki co pewnie głównie ze strony jednostek zaburzonych psychicznie, elementów kryminalnych i nawalonych patoli po dwóch jabolach, dla których kolejna wojna polsko-polska jest "inspiracją" do ataków na duchownych i profanacji kościołów. Podobnie skrajna polaryzacja polityczna doprowadziła do zabójstw Rosiaka i Adamowicza -lekcja odrobiona, ale niezapamiętana.

Czy w naszym kraju naprawdę zawsze musi najpierw dojść do tragedii takiej jak np. w Charlotsville, gdzie sympatyk jednej ze stron podczas manifestacji wjechał rozmyślnie Dodge'em w tłum, zabijając kobietę i raniąc kilkanaście osób, żeby ludzie się nieco opamiętali? A może obie strony (włącznie z niektórymi komentującymi tutaj) ofiary wliczają w koszta obrony idei, które wspierają?
Obie strony, bo z konsekwencjami muszą liczyć się również działacze LGBT, pozwalający na obrażanie uczuć religijnych chrześcijan na paradach równości. Dla mnie to druga strona tego samego medalu.

EDIT.

MagdaLena1111 napisał/a:

Bardzo wymowne jest to odwracanie się hierarchy kościelnego od aktów przemocy, które dzieją się obok niego, dosłownie i w przenośni.

A więc bardzo podobnie to odebraliśmy. Przy czym ja byłem nie tylko zdumiony, że nie zareagował, ale i pełny podziwu, kiedy przezwyciężył w sobie odruch spojrzenia we wskazanym przez Betlejewskiego kierunku. Ten heroiczny pojedynek woli i instynktu. Ten tragizm zderzenia chęci pomocy bliźniemu i obrony elementarnych norm kontra podążanie za racją stanu i nieustępliwość wobec wrogów Kościoła (w imię obrony Wiary rzecz jasna).

198

Naprędce napisał/a:

Obie strony, bo z konsekwencjami muszą liczyć się również działacze LGBT, pozwalający na obrażanie uczuć religijnych chrześcijan na paradach równości. Dla mnie to druga strona tego samego medalu.

Nie liczyłbym za bardzo na zmianę tego kursu. Po obu stronach polaryzacja i agresja jest na rękę. Jak cię atakują z zewnątrz, to zwierasz szeregi i odkładasz na bok wewnętrzne spory i problemy.
Zupełnie serio, gdyby środowiskom lgbt zależało na realnym załatwieniu różnych ich bolączek, to siedzieliby cicho, nie urządzaliby dziwnych parad, a na pewno nie atakowaliby kościoła, religii. Choćby w formie durnowatych parodii dla ćwierć mózgów. Sęk w tym, że nie o złapanie króliczka chodzi ale by gonić go wink To jak w tym dowcipie o chłopaku ze starej, prawniczej rodziny. Został mecenasem i przychodzi dumny pochwalić się ojcu, że wygrał sprawę X. Ojciec szarpie włosy z głowy - coś ty zrobił?! Ja żyłem z tej sprawy, dziadek żył z tej sprawy, ty byś żył z tej sprawy i jeszcze twoje dzieci...

199

Snake napisał/a:
Naprędce napisał/a:

Nie liczyłbym za bardzo na zmianę tego kursu. Po obu stronach polaryzacja i agresja jest na rękę. Jak cię atakują z zewnątrz, to zwierasz szeregi i odkładasz na bok wewnętrzne spory i problemy.
Zupełnie serio, gdyby środowiskom lgbt zależało na realnym załatwieniu różnych ich bolączek, to siedzieliby cicho, nie urządzaliby dziwnych parad, a na pewno nie atakowaliby kościoła, religii. Choćby w formie durnowatych parodii dla ćwierć mózgów. Sęk w tym, że nie o złapanie króliczka chodzi ale by gonić go wink To jak w tym dowcipie o chłopaku ze starej, prawniczej rodziny. Został mecenasem i przychodzi dumny pochwalić się ojcu, że wygrał sprawę X. Ojciec szarpie włosy z głowy - coś ty zrobił?! Ja żyłem z tej sprawy, dziadek żył z tej sprawy, ty byś żył z tej sprawy i jeszcze twoje dzieci...

Snake kupiłeś już cipkomaryjkę ? Bo wiesz zapasy są na wyczerpaniu wink Czego to ludzie nie wymyślą. Ciekawe czasy.

200 Ostatnio edytowany przez balin (2019-08-05 11:24:49)

Naprędce napisał/a:

Dlatego właśnie wyodrębniłem konkretny fragment tego materiału -pewien FAKT, coś co się wydarzyło i poprosiłem o skomentowanie tegoż.  Rozumiem, że gdyby ten fragment pochodził z jakiegoś neutralnego lub katolickiego żródła, to chętnie byś Balinie się ustosunkował? W filmie "lewaka" fakt jest propagandowy, a w filmie katolika ten sam fakt jest już obiektywny?:)

Jak ja nie lubię, gdy mi coś jest domawiane, co mi nawet nie w głowie. A jest tylko wydmuszką manipulanta, stworzoną na jego potrzeby. Nie biorę udziału w takich gierkach i tyle. 
Ja nawet nie wiem czy ten film stworzył (biorąc Twój tok myślenia)  lewak, czy prawak. Tak samo jak nie wiem czy np. Vega jest lewakiem, czy prawakiem. Z całą pewnością robi, co robi dla kasy i popularności - więcej już nic go nie obchodzi. A ja mam się babrać w jego, że tak to brzydko nawę "żygowinach"? Tylko dlatego, że chcesz mi udowodnić jakieś swoje dziwne tezy? Albo, że masz jakiś tam wyrobiony obraz katolików? Może Ci trudno w to uwierzyć, ale od ludzi, którzy nazywali się katolikami, byłem na innych forach wyzywany od szatanów, ruskich agentów zdrajców, ogólnie od najgorszych. No i co mam powiedzieć? O popatrz jaki ten kościół jest zły, obrażam się, straciłem wiarę? To nie są członkowie kościoła, tak im tylko się wydaje. Wiara ich nie zmienia. W Biblii przykładów na takie postawy, aż nadto.

Mordimer napisał/a:

Snake kupiłeś już cipkomaryjkę ? Bo wiesz zapasy są na wyczerpaniu wink Czego to ludzie nie wymyślą. Ciekawe czasy.

Ojcze przebacz im, bo nie wiedzą co czynią.

201

Mordimer napisał/a:

Ponieważ poniekąd sam jestem artystą, to doskonale rozumiem zjawisko sztuki gówniano - waginalnej. Wejście w ten nurt sztuki właściwie określa osobę autora więc nawet nie ma co na ten temat strzępić języka. Wręcz nie powinno się, bo w sztuce gówniano - waginalnej chodzi właśnie o pobudzanie płytkich kontrowersji celem nabijania odsłon, lajków, hejtów, komentarzy itp.

202

Dominikanin o. Paweł Gużyński chce odejścia abp. Jędraszewskiego.
Propaguje akcję pisania listów w tej sprawie.

203

No i jak tu twierdzić, że w kościele nie ma pluralizmu wink

204

Snake napisał/a:

No i jak tu twierdzić, że w kościele nie ma pluralizmu wink

Kościół jest bardzo mocno podzielony. Zupełnie jak społeczeństwo. Jeśli ktoś myśłi, że KK jest monolitem to jest po prostu w błędzie.
Tam też są tarcia na linii liberały-konserwy. wink

205

deklaruję otwarcie wyznanie rzymskokatolickie, nie pamiętam żebym spotkał się z jakąś nienawiścią albo agresją z tego powodu.

206

Zaraz się zacznie. Ma być, nie wiem czy dziś publikacja o pedofilii ale nie w środowisku księży czy spoconych murarzy. Hasło - tęczowy musicbox… lol

207

Snake napisał/a:

Zaraz się zacznie. Ma być, nie wiem czy dziś publikacja o pedofilii ale nie w środowisku księży czy spoconych murarzy. Hasło - tęczowy musicbox… lol

Wpis na Fecebooku:
"Dziennikarz śledczy Mariusz Zielke ujawnił, że znany muzyk Krzysztof Sadowski miał molestować dziewczynki występujące m.in. w programie "Tęczowy Music Box", i "Co jest grane", a także działające w zespole "Tęcza".
W telewizji też była powyższa informacja.

208

żyworódka napisał/a:
Snake napisał/a:

Wpis na Fecebooku:
"Dziennikarz śledczy Mariusz Zielke ujawnił, że znany muzyk Krzysztof Sadowski miał molestować dziewczynki występujące m.in. w programie "Tęczowy Music Box", i "Co jest grane", a także działające w zespole "Tęcza".

Jaki jest związek powyższego z tematem wątku?

209

żyworódka napisał/a:

he, he, w której, bo to wiesz... Ciekawe czy Sekielski podłapie temat czy też interesują go tylko kościelni. Może wkrótce na każdego z trąbką na ulicy będzie można wołać: pedofil, pedofil!

210

tyafu napisał/a:
żyworódka napisał/a:
Snake napisał/a:

Wpis na Fecebooku:

Jaki jest związek powyższego z tematem wątku?

Powyższe łączy z tematem problem molestowania występujący także w polskim KK. Niestety.

211

Snake napisał/a:
żyworódka napisał/a:

he, he, w której, bo to wiesz... Ciekawe czy Sekielski podłapie temat czy też interesują go tylko kościelni. Może wkrótce na każdego z trąbką na ulicy będzie można wołać: pedofil, pedofil!

Ciekawe czy Kurski podłapie temat i w TVPiS zaczną szukać powiązań Sadowskiego z LGBT.

212 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-08-07 13:11:05)

Misinx napisał/a:

Ciekawe czy Kurski podłapie temat i w TVPiS zaczną szukać powiązań Sadowskiego z LGBT.

Przecież nie trzeba szukać lol Tęczowy music box… Z drugiej strony jeśli sprawa się rozkręci jedyne wolne media na pewno odnajdą informację z biografii, że chodził do szkoły katolickiej tongue

Kleoma napisał/a:

Dominikanin o. Paweł Gużyński chce odejścia abp. Jędraszewskiego.
Propaguje akcję pisania listów w tej sprawie.

A jego współbracia piszą do niego żeby sobie w takich sytuacjach buzi nie wycierał ich zakonem tylko wnosił zastrzeżenie, że takie rzeczy mówi i pisze jako osoba prywatna, a nie przedstawiciel dominikanów.

213

Snake napisał/a:

Przecież nie trzeba szukać lol Tęczowy music box… Z drugiej strony jeśli sprawa się rozkręci jedyne wolne media na pewno odnajdą informację z biografii, że chodził do szkoły katolickiej tongue

Fajnie sobie pożartować z pedofilii ....

214

Kurła wszędzie ten symetryzm. A gdzie emocje i działanie w słusznej sprawie? smile

215

Snake napisał/a:
Misinx napisał/a:

A jedyne bogoojczyźniane media stwierdzą, że chodził do szkoły katolickiej, ale... "się nie zaciągał" tongue

216

Misinx napisał/a:

A jedyne bogoojczyźniane media stwierdzą, że chodził do szkoły katolickiej, ale... "się nie zaciągał" tongue

Właśnie, znajdą się kwity, że wagarował, a więc zboczył z kursu i ścieżki.

Tak w ogóle, może tęczowi i czarni się nie lubią, bo to konkurencja? Na różnych polach, a ponadto KK jakiś czas temu wprowadził zakaz przyjmowania w szeregi kapłańskie osób o orientacji homoseksualnej. Taka w oczy bijąca homofobia!

217

zwyczajny gość napisał/a:

A to się dzieje w całej Polsce codziennie. Wczoraj w Szczecinie pobito proboszcza i kościelnego bo ksiądz nie chciał wydać różańca i ornatów. Trzech bandytów chciało w kościele „odprawić mszę” i udzielić pederastom ślubu. Wcześniej inny bandyta w czasie mszy siekierą robił ołtarz, jakaś nawiedzona pannica LGBT chce sprzedawać „cipkomaryjki”, Matkę Boską z tęczową aureolą przykleja się na toaletach, znana aktorka umieszcza absurdalny rysunek księdza podlewającego swastyki (można by wymieniać jeszcze dłuuugo)……..wszystko przy aplauzie mediów i tłumaczeniu tych wyczynów wolnością wypowiedzi i artystycznym charakterem. Sprawę spektaklu Klątwa, skrajnie nienawistnego to nawet przemilczę.

Ksiądz,którego napadnięto sam "prostował" fakty,że był to napad bandycki i żadnego slubu homo nikt nie planował.
Zacytuj może źródła,z których masz pozostałe info bo idę o zakład,że to fejki.

Trudno nie wspomnieć o roli wiadomych mediów w rozpętywaniu tej antykatolickiej histerii. Dzień w dzień sączą jad i pielęgnują nienawiść.

Hmm raczej jest odwrotnie-prawicowe media robią wszystko by taką atmosferę wprowadzać.Puszczanie w świat bzdu jak ta z pedofilskim ślubem to przecież norma.

Choćby sprawa pedofili w Kościele została rozpętana do monstrualnych rozmiarów, a jest to właściwie margines zjawiska. Bo w Polsce zapada średnio rocznie 700 (słownie siedemset) prawomocnych wyroków z paragrafów dotyczących pedofilii. I dotyczy to wszystkich środowisk – nauczycieli, trenerów, policjantów, prawników, lekarzy……nawet w ubiegłym roku było skazanych czterech prominentnych działaczy Platformy Obywatelskiej.  I  co? I nic, skrzętnie to się ukrywa i zamiata pod dywan by zrobić wrażenie, że to tylko księża….

A ile rocznie wyroków prawomocnych zapada w kwestii pedofilli dotyczących księży? Nikt nie uważa,że to tylko dzieje się wk kościele tylko,że w kościele jest to ukrywane,ksieża,którzy nawet jakimś cudem zostają skazani nadal mają kontakt z dziećmi.

I jeszcze jedna ciekawa rzecz. Media tak wyczulone na wszelki powiew homofobii i antysemityzmu na własnych portalach TOLERUJĄ jak najbardziej nienawistne wpisy. Na popularnym portalu Gazety (sami wiecie której) akceptuje się i nawet wyróżnia wpisy jawnie antykatolickie i katofobiczne.  Określenia takie jak „katabasy, klechy, katolactwo” to jedne z najłagodniejszych. I zero reakcji na zgłoszenie do moderatora. Zresztą inne portale nie lepsze.

Białystok – czy dziwicie się temu wybuchowi niezadowolenia? Bo ja nie, ludzka cierpliwość też ma swoje granice, zwłaszcza gdy dotyczy rzeczy dla nich najświętszych.
Tak wiem, te wszystkie prowokacje mają na celu przewrotne przedstawienie środowisk LGBT jako „ofiar” nietolerancji i homofobii – a w konsekwencji wywalczenie przywilejów i zniszczenie (znaczące ograniczenie) chrześcijaństwa. Tak chrześcijaństwa, bo dziwnym trafem ataki omijają islam i judaizm.

Chłopcze,co Ty bredzisz? Jaka ludzka cierpliwość? Typy,karki,szukające pretekstu żeby komuś wpierdzielić lub nienawistne staruszki napędzane przez Rydzyka to dla Ciebie typowi przedstawiciele KK,broniący świętych miejsc?
Weź chłopaku poczytaj może Ks Kaczkowskiego lub Tischnera i nie tkwij i nie puszczaj w  świat tych bzdur.

218

marakujka napisał/a:

zwyczajny gość, odniosę się do tematu.
Bo Kościołowi zdarza się czynić podobnie - obrażania publiczne (Żydzi/masoni/ zboczeńcy/nawet zdarza się obrażanie dzieci(!) na lekcjach religii, gdy te nie pochodzą z dosć religijnych rodzin/molestanci/ i bóg wie co jeszcze), więc ile można tego słuchać.

I w drugą stronę podobnie.

Pewnie też do tego dochodzi doświadczenia prywatne ludzi niewiele wierzących lub niewierzących w kontaktach z ludźmi bardzo wierzącymi. Bigoci i pierduśnice chyba najwięksi w całej populacji.

Jestem Żydówką i pamiętam wiele chamskich odzywek księży w moim kierunku kiedy dzieciaki szły na religię a ja zostawałam w bibliotece.
Zresztą mojej córce nowy katecheta w tym roku zadał pytanie-po przeczytaniu jej imienia i nazwiska z listy w dzienniku-czy jest Żydówką.No bo jeśli jest to chyba nie ma co szukać na lekcjach religii.
Tekst zgłosiłam dyrekcji,katecheta został pouczony przez dyrekcję by ze swoimi opiniami nie wyskakiwał bo w klasie jest wiele dzieci innych wyznań lub niewierzących i że szkoła dba o zachowanie tolerancji.

219

Snake napisał/a:
żyworódka napisał/a:

Tylko,że człowiek mediów z taką łatką nie jest przez nikogo bezmyślnie broniony a w  swoim środowisku jest po prostu spalony,niezależnie od tego jak wielkim jest artystą.
Do tego proces i wyrok zapewne.

220

gojka102 napisał/a:

Tylko,że człowiek mediów z taką łatką nie jest przez nikogo bezmyślnie broniony a w  swoim środowisku jest po prostu spalony,niezależnie od tego jak wielkim jest artystą.

Jasne, bo znanemu reżyserowi ściganemu do tej pory za czyn pedofilski, to nikt ręki nie podaje, nikt się do niego nie przyznaje... W sprawie tego muzyka, to ponoć środowisko wiedziało przez lata ale nie reagowało. Standardowa reakcja...

W sprawie biskupa od kazania z zarazą podnosi się, że wspierał Paetza. Znaczy tego co ewidentnie homoseksualnie molestował kleryków i młodych księży wink Znana sprawa, że w kościele powstało silne lobby homoseksualne i wciąż trwa z nim walka. Stąd nakaz weryfikacji orientacji seksualnej kandydatów do stanu kapłańskiego.

221

Snake napisał/a:

Znana sprawa, że w kościele powstało silne lobby homoseksualne i wciąż trwa z nim walka. Stąd nakaz weryfikacji orientacji seksualnej kandydatów do stanu kapłańskiego.

Starczyłoby znieść celibat i stosować się do nakazów starego testamentu -> tego który mówi, że kapłan musi mieć żonę.
Jakoś inne wyznania i kościoły protestanckie nie mają z tym problemu. wink Rabini, księża prawosławni, mułłowie, duchowni protestanccy mają żony. Da się.

222

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Jasne, bo znanemu reżyserowi ściganemu do tej pory za czyn pedofilski, to nikt ręki nie podaje, nikt się do niego nie przyznaje... W sprawie tego muzyka, to ponoć środowisko wiedziało przez lata ale nie reagowało. Standardowa reakcja...

W sprawie biskupa od kazania z zarazą podnosi się, że wspierał Paetza. Znaczy tego co ewidentnie homoseksualnie molestował kleryków i młodych księży wink Znana sprawa, że w kościele powstało silne lobby homoseksualne i wciąż trwa z nim walka. Stąd nakaz weryfikacji orientacji seksualnej kandydatów do stanu kapłańskiego.

Polański karę poniósł,ofiara mu wybaczyła,był to akt jednorazowy a sama ofiara opowiadała,że gwałt kojarzył się jej zawsze z przemocą.
Trudno więc mówić o zmuszaniu do czynności seksualnej,choć trzeba brać pod uwagę,że to był seks z 13 latką.
Tyle.Ofiara wybaczyła ale na pewno to była trauma.
Co do Sadowskiego-rozumiem,że jesteś najlepiej poinformowany,że wszyscy wiedzieli ale go kryli? smile

223

gojka102 napisał/a:

Polański karę poniósł,ofiara mu wybaczyła,był to akt jednorazowy

Czyli jak ktoś np.: zabije żonę/mężna tylko raz wink to w sumie się nie liczy i nie ma co go/jej sadzać.
OK lol

224

Księża pedofile też rzadko przemocą, częściej łagodnym słowem, namową czy snikersem. Co to zmienia? Jak ofiarą po latach wybaczy, to ok? Już po sprawie? No właśnie zaprezentowałas standardowe wybielanie. Złamał prawo ale...
A jak ja miałem 18 lat, to się mówiło żeby nie ruchać niczego czego nie dało się określić z wieku. No ale jak się ma już 30-tke, pieniądze, pozycję i jest się w takim czasie i miejscu, to kto by na to patrzył....

225

gojka102 napisał/a:
marakujka napisał/a:

zwyczajny gość, odniosę się do tematu.
Bo Kościołowi zdarza się czynić podobnie - obrażania publiczne (Żydzi/masoni/ zboczeńcy/nawet zdarza się obrażanie dzieci(!) na lekcjach religii, gdy te nie pochodzą z dosć religijnych rodzin/molestanci/ i bóg wie co jeszcze), więc ile można tego słuchać.

I w drugą stronę podobnie.

Pewnie też do tego dochodzi doświadczenia prywatne ludzi niewiele wierzących lub niewierzących w kontaktach z ludźmi bardzo wierzącymi. Bigoci i pierduśnice chyba najwięksi w całej populacji.

Jestem Żydówką i pamiętam wiele chamskich odzywek księży w moim kierunku kiedy dzieciaki szły na religię a ja zostawałam w bibliotece.
Zresztą mojej córce nowy katecheta w tym roku zadał pytanie-po przeczytaniu jej imienia i nazwiska z listy w dzienniku-czy jest Żydówką.No bo jeśli jest to chyba nie ma co szukać na lekcjach religii.
Tekst zgłosiłam dyrekcji,katecheta został pouczony przez dyrekcję by ze swoimi opiniami nie wyskakiwał bo w klasie jest wiele dzieci innych wyznań lub niewierzących i że szkoła dba o zachowanie tolerancji.

To córka mogła powiedzieć księdzu, że Jezus, Maryja i 12 apostołów to jej "ziomale" wink

226

Ciekawe, czy jakby chodzilo o twoje dziecko i przejawy chamstwa w szkole, to tez bys był taki dowcipny..

227

gojka102 napisał/a:

(...)
Co do Sadowskiego-rozumiem,że jesteś najlepiej poinformowany,że wszyscy wiedzieli ale go kryli? smile

Jest  o tym informacja w necie oraz o tym, że opiekunowie zgłaszali sprawę do prokuratury, tyle, że nie podjęto wówczas żadnych działań.

"Kobieta, będąca jedną z ofiar, wydała swoje wspomnienia pod pseudonimem "Monika M."
Powstała książka "Bejbi, historia dziewczyny klasy premium",  w której pierwsza część poświęcona jest molestowanieu bohaterki  przez opiekuna -artystę zw. KONESEREM"  inf. z netu.
Jest udostępniony fragment wypowiedzi.
Z najnowszych informacji wynika,  że Prokuratura podjęła śledztwo w sprawie czynności seksualnym na małoletnich przez K.Sadowskiego.

228

Benita72 napisał/a:

Ciekawe, czy jakby chodzilo o twoje dziecko i przejawy chamstwa w szkole, to tez bys był taki dowcipny..

Jezus, Maryja i apostołowie to byli Żydzi. Dla Ciebie to dowcip ? Większość księży i katolików kompletnie o tym zapomina. Nie dziwi mnie chamstwo księdza, bo rekrutuje ich się głównie z grona prostaków i tępych ignorantów. W Seminarium przesiewa się tych, którzy myślą, zadają pytania, poszukują. Liczy się tylko ślepe posłuszeństwo wobec hierarchii. Nawet nie wiara, bo znaczna część księży nie rozumie w ogóle swojej religii.

229 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2019-08-08 11:09:41)

Znerx napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Polański karę poniósł,ofiara mu wybaczyła,był to akt jednorazowy

Czyli jak ktoś np.: zabije żonę/mężna tylko raz wink to w sumie się nie liczy i nie ma co go/jej sadzać.
OK lol

Nie chciałam zaczynać tematu ale chyba zostałam sprowokowana.
Sytuacja z punktu widzenia Polańskiego wyglądała tak,że panienka była chętna i niejedno już doświadczenie seksualne miała za sobą,mimo młodego wieku.Polański zapytał dziewczynę czy ma ochotę na seks.Powiedziała: ok.  Opowiadał kiedyś  polskiej dziennikarce,że to były lata 70 w Ameryce i trochę inaczej to wyglądało w tamtym kontekście.
W autobiografii z 89 roku Polański przytacza rozmowę z Samanthą,ktora wspomina o tym,że uprawiała seks z kolegą w swoim domu gdy byli tam jej rodzice i że rozpoczęła życie seksualne w wieku lat ośmiu-zupełnie dobrowolnie.

To nie kwestia by Polańskiego bronić ale warto wspomnieć,że był mega zaskoczony faktem,że matka dziewczyny oskarzyła go o gwałt.

Benita72 napisał/a:

Misinx napisał/a:

Jezus, Maryja i apostołowie to byli Żydzi. Dla Ciebie to dowcip ? Większość księży i katolików kompletnie o tym zapomina. Nie dziwi mnie chamstwo księdza, bo rekrutuje ich się głównie z grona prostaków i tępych ignorantów. W Seminarium przesiewa się tych, którzy myślą, zadają pytania, poszukują. Liczy się tylko ślepe posłuszeństwo wobec hierarchii. Nawet nie wiara, bo znaczna część księży nie rozumie w ogóle swojej religii.

Akurat w kwestii mojej córki tylko tym pytaniem się skończyło.W moim przypadku było nieraz naprawde grubo.
Misinx-moja córka to nieśmiałe 14 letnie dziewczę,które nie odezwie się w ten sposób do nowego belfra.Katecheta nie jest księdzem ale podobno jakiś czas w seminarium spędził.
Po rozmowie z dyrem wiem,że dostosował się do wymogów szkoły i takie akcje nie miały miejsca.
Ale wiem też od córki,że dzieciaki z klasy równoległej-bardziej śmiałe i lubiące zadawać trudne pytania zapytały czemu tak powiedział do mojej córki i czy wie,że Jezus też był Żydem big_smile

230

gojka102 napisał/a:

A co robią dzieci innych wyznań lub niewierzące na lekcji religii dla dzieci katolickich?
Moi dziadkowie urodzili się i prawie 40 lat spędzili w miasteczku, gdzie żydzi stanowili większość mieszkańców. Po latach będąc już moimi dziadkami opowiadali mi same przykre rzeczy o swoich doświadczeniach z żydowskimi sąsiadami. Chyba powinienem założyć, że skoro oni byli uprzedzeni do żydów, bo.... (tu dowolna lista), to ja też powinienem, bo każdy żyd na świecie był, jest i będzie taki jakich poznali moi dziadkowie? Dla ułatwienia percepcji tego co napisałem, moim dziadkom te uprzedzenia nie przeszkadzały zachowywać się wobec nich przyzwoicie w trudnych czasach i wiele lat miło korespondować z tymi, którzy coś tam moim dziadkom zawdzięczali.

Co do lekcji religii byłem pierwszym rocznikiem, któremu takie lekcje w szkole wprowadzono. Mnie osobiście w maturalnej klasie. Nie miałem jeszcze 18 lat ale zgłosiłem w szkole, że nie będę na te lekcje uczęszczał, choć wcześniej przez lata gorliwie uczęszczałem na katechezy w pięknych salach katechetycznych parafialnej plebanii. Z mojej licznej klasy na lekcje religii nie uczęszczałem ja oraz koleżanka, która chyba była z całkiem ateistycznej rodziny. Nigdy nie spotkało mnie z tego powodu nic przykrego, żadnych komentarzy, szczególnie ze strony księdza. Bo jak mi się nie chciało jakoś organizować tej godziny, to zostawałem z klasą na lekcji religii. Ksiądz sprawdzając listę obecności po prostu mojego nazwiska i koleżanki nie odczytywał. Ona też zresztą często była na lekcji religii, odrabialiśmy sobie wtedy prace domowe, czytaliśmy jakąś książkę albo ha, ha słuchaliśmy co tam ciekawego do powiedzenia ma ksiądz. Który to zresztą ksiądz na koniec wręczył mi świadectwo ukończenia lekcji religii. Nie wiem dlaczego, uważałem wręcz, że zrobił w ten sposób głupków z reszty klasy, która przez rok prowadziła zeszyty, była odpytywana itp., a ja nie. No ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby...
Zrezygnowałem z tych lekcji religii, bo już wtedy, mając 17 lat wiedziałem, że to jest duży błąd Kościoła na fali triumfalizmu. Szkoła to dla dzieci buda, a buda to samo zło. Na katechezy chodziło się na zupełnie innej zasadzie. Młodzież przed lekcjami zachodziła na 5 minut do kościoła pomodlić się. Praktycznie cała młodzież i nikt do tego nie zmuszał, nie sprawdzał. Po prostu młodzież chciała. Wprowadzenie lekcji religii do szkoły zrównało ją z poziomem budy i to miało, i ma swoje konsekwencje. Katecheza w parafii była spotkaniem dzieci z jednej parafii, sąsiadów, znajomych z ulicy, osiedla. W szkole, to już najczęściej miało inny wymiar. Dzieci w klasie były często z różnych okolic, nawet miejscowości. Do odbębnienia i zapomnienia.

231 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2019-08-08 13:49:12)

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

A co robią dzieci innych wyznań lub niewierzące na lekcji religii dla dzieci katolickich?
.

A gdzieś napisałam,że moja córką jest innego niż katolickie wyznania?
Ma podobno charakterystyczne imię i wygląd.
Mój mąż jest katolikiem i wyraziłam zgodę by ją w duchu swojej religii wychowywał.
Co do przebywania na lekcji dzieci innych wyznań: w klasie córki jakiś czas temu na początku roku był niezły bałagan i okazało się,ze zamiast jakiejś tam lekcji mają religię.Dzieciaki niechodzące na religię w klasie zostały bo nikt im opieki nie zapewnił nie wiedząc,że na tej lekcji będzie religia.Katecheta zachowal się przyzwoicie i po prostu puścił dzieciakom jakiś filmik.

Co do uprzedzenia do Żydów-moi teściowie mieszkali na wsi, w pobliżu miasteczka gdzie przed wojną było 90% Żydów.
Zawsze,nawet zanim dowiedzieli się o moim pochodzeniu mówili,że Zyd-piekarz zawsze dał chleb,nawet jak trochę groszy do bochenka im brakowało i chętnie  rozdawał nadwyżki pieczywa wieczorem przed zamknięciem piekarni.
Także dobrze wspominają żydowskich gospodarzy-sąsiadów.
Tym bardziej dziwne dla wielu było,że Polacy w tej wiosce dokonali samosądu i przejęli żydowskie pola i budynki.

To czy człowiek zły czy dobry nie zależy od narodowości przecież.

232 Ostatnio edytowany przez MalaMe (2019-08-08 11:42:35)

Religia w szkole spowodowała tylko tyle, że dzieci i młodzież chodzą na te lekcje, bo albo mają taki obowiązek (rodzice kazali) albo im się to opłaca (średnia ocen itd.). Ta religia nie ma już nic, kompletnie, totalnie nic z jej duchowego wymiaru.
Kościół Katolicki w Polsce nie dostrzega prawdziwych przyczyn, dla których wierni odwracają się od niego. Nie dostrzega lub dostrzega ale nic z tym nie robi lub z przyczyn wiadomych tylko sobie robi jakby na przekór samemu sobie. Wiadomo powszechnie że przymus rodzi bunt i ukrytą niechęć skrywany jeśli tak trzeba lub zwłaszcza jak przemawiają za tym korzyści.

233

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Moi dziadkowie urodzili się i prawie 40 lat spędzili w miasteczku, gdzie żydzi stanowili większość mieszkańców. Po latach będąc już moimi dziadkami opowiadali mi same przykre rzeczy o swoich doświadczeniach z żydowskimi sąsiadami. Chyba powinienem założyć, że skoro oni byli uprzedzeni do żydów, bo.... (tu dowolna lista), to ja też powinienem, bo każdy żyd na świecie był, jest i będzie taki jakich poznali moi dziadkowie? Dla ułatwienia percepcji tego co napisałem, moim dziadkom te uprzedzenia nie przeszkadzały zachowywać się wobec nich przyzwoicie w trudnych czasach i wiele lat miło korespondować z tymi, którzy coś tam moim dziadkom zawdzięczali.

Co do lekcji religii byłem pierwszym rocznikiem, któremu takie lekcje w szkole wprowadzono. Mnie osobiście w maturalnej klasie. Nie miałem jeszcze 18 lat ale zgłosiłem w szkole, że nie będę na te lekcje uczęszczał, choć wcześniej przez lata gorliwie uczęszczałem na katechezy w pięknych salach katechetycznych parafialnej plebanii. Z mojej licznej klasy na lekcje religii nie uczęszczałem ja oraz koleżanka, która chyba była z całkiem ateistycznej rodziny. Nigdy nie spotkało mnie z tego powodu nic przykrego, żadnych komentarzy, szczególnie ze strony księdza. Bo jak mi się nie chciało jakoś organizować tej godziny, to zostawałem z klasą na lekcji religii. Ksiądz sprawdzając listę obecności po prostu mojego nazwiska i koleżanki nie odczytywał. Ona też zresztą często była na lekcji religii, odrabialiśmy sobie wtedy prace domowe, czytaliśmy jakąś książkę albo ha, ha słuchaliśmy co tam ciekawego do powiedzenia ma ksiądz. Który to zresztą ksiądz na koniec wręczył mi świadectwo ukończenia lekcji religii. Nie wiem dlaczego, uważałem wręcz, że zrobił w ten sposób głupków z reszty klasy, która przez rok prowadziła zeszyty, była odpytywana itp., a ja nie. No ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby...
Zrezygnowałem z tych lekcji religii, bo już wtedy, mając 17 lat wiedziałem, że to jest duży błąd Kościoła na fali triumfalizmu. Szkoła to dla dzieci buda, a buda to samo zło. Na katechezy chodziło się na zupełnie innej zasadzie. Młodzież przed lekcjami zachodziła na 5 minut do kościoła pomodlić się. Praktycznie cała młodzież i nikt do tego nie zmuszał, nie sprawdzał. Po prostu młodzież chciała. Wprowadzenie lekcji religii do szkoły zrównało ją z poziomem budy i to miało, i ma swoje konsekwencje. Katecheza w parafii była spotkaniem dzieci z jednej parafii, sąsiadów, znajomych z ulicy, osiedla. W szkole, to już najczęściej miało inny wymiar. Dzieci w klasie były często z różnych okolic, nawet miejscowości. Do odbębnienia i zapomnienia.

Ale jedziesz propagandą big_smile "...Po prostu młodzież chciała..." Na religię się chodziło tak samo chętnie jak do "budy". Jeśli do tego zajęcia prowadził np. ksiądz-buc, albo zakonnica-hetera to było jeszcze gorzej (a miałem taką "przyjemność"). Czasy po prostu były takie, że chodziło się do tego kościoła, na religię, bo kto nie chodził ? Wiadomo - "czerwoni". Nie było kompletnie jakiejś refleksji nad dogmatami religijnymi itp. Po prostu "owczy pęd". Nikt się nad niczym nie zastanawiał. Kiedy przeniesiono religię do szkół to już zaczęła następować pewna zmiana w świadomości ludzi. To był okres kiedy wszyscy zaczęli się zachłystywać wolnością i spora część ludzi zaczęła kontestować pewien zastały "porządek" jak m.in. religia i rola Kościoła.

234

Misinx napisał/a:
Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Ale jedziesz propagandą big_smile "...Po prostu młodzież chciała..." Na religię się chodziło tak samo chętnie jak do "budy". Jeśli do tego zajęcia prowadził np. ksiądz-buc, albo zakonnica-hetera to było jeszcze gorzej (a miałem taką "przyjemność"). Czasy po prostu były takie, że chodziło się do tego kościoła, na religię, bo kto nie chodził ? Wiadomo - "czerwoni". Nie było kompletnie jakiejś refleksji nad dogmatami religijnymi itp. Po prostu "owczy pęd". Nikt się nad niczym nie zastanawiał. Kiedy przeniesiono religię do szkół to już zaczęła następować pewna zmiana w świadomości ludzi. To był okres kiedy wszyscy zaczęli się zachłystywać wolnością i spora część ludzi zaczęła kontestować pewien zastały "porządek" jak m.in. religia i rola Kościoła.

Przypuszczam,że chętnie chodziło się na religię bo była ona poza szkołą (koleżanki opowiadały,że nieraz ksiądz zapraszał ich do siebie by im w sprzątaniu pomogli i częstował "zagranicznymi" słodyczami) a do tego w epoce komunizmu chodzenie na religię było pewnym rodzajem manifestacji,pokazania,że władzę ma się w d...Mojej koleżance-siedmiolatce wtedy- rodzice mówili,że ma chodzić bo wtedy niszczy szkodliwy system.I ona chodziła i gadała na lekcjach,że niszczy zły system big_smile
W siermiężnych latach 80 tych dzieciaki przynosiły z lekcji religii do domów "skarby" z zagranicznych paczek jak czekolada, różne słodycze,żółte sery czy herbata.Koleżanki namawiały mnie bym też poszła to dostanę big_smile

235

gojka102 napisał/a:

Przypuszczam,że chętnie chodziło się na religię bo była ona poza szkołą (koleżanki opowiadały,że nieraz ksiądz zapraszał ich do siebie by im w sprzątaniu pomogli i częstował "zagranicznymi" słodyczami) a do tego w epoce komunizmu chodzenie na religię było pewnym rodzajem manifestacji,pokazania,że władzę ma się w d...Mojej koleżance-siedmiolatce wtedy- rodzice mówili,że ma chodzić bo wtedy niszczy szkodliwy system.I ona chodziła i gadała na lekcjach,że niszczy zły system big_smile
W siermiężnych latach 80 tych dzieciaki przynosiły z lekcji religii do domów "skarby" z zagranicznych paczek jak czekolada, różne słodycze,żółte sery czy herbata.Koleżanki namawiały mnie bym też poszła to dostanę big_smile

Cholera to ja też "niszczyłem system" big_smile Nie wiedziałem o tym. Powinni za to dawać jakieś uprawnienia kombatanckie big_smile

236

gojka102 napisał/a:

A mój dziadek był rzemieślnikiem, a babcia kupcem i mieli takie doświadczenia, że nikt tak nie niszczył Polaków katolików w tej materii jak Polacy żydzi.

gojka102 napisał/a:

Tym bardziej dziwne dla wielu było,że Polacy w tej wiosce dokonali samosądu i przejęli żydowskie pola i budynki.

Moich dziadków, to nie dziwiło. Czemu miało dziwić jak jeden z ocalałych żydów jeszcze przez parę lat wyprzedawał każdemu chętnemu cegły z synagogi spalonej przez Niemców? Jak już wszystko sprzedał, to wyjechał za ocean. Po kilkudziesięciu latach pojawia się jakaś gmina żydowska i występuje o zwrot nieruchomości. No kurna, ostatni gaszący światło wszystko rozprzedał, a teraz gmina ma oddawać działkę, na której powstały spółdzielcze bloki?
Ja się urodziłem i wychowałem w pożydowskiej kamienicy, za którą mój dziadek zapłacił przyzwoitą cenę ostatniej żywej córce przedwojennych właścicieli, ocalałej z niemieckiego obozu zagłady. Za te pieniądze dziewczyna popłynęła za ocean i miała tam na start. Przez lata jeszcze korespondowała z dziadkami, a ja wciąż mam w szufladzie akt sprzedaży tej kamienicy. Na wszelki wypadek właśnie tj. takich opowieści dziwnej treści o Polakach co mordowali żydów i zabierali im kamienice. Kamienica nie jest już w rękach mojej rodziny, bo została sprzedana ale kto wie czy za jakiś czas obecny właściciel nie będzie szukał ratunku, bo pojawi się ktoś, kto mu zechce ją odebrać.

gojka102 napisał/a:

Czy w takim razie zależy od bycia księdzem lub nie?

gojka102 napisał/a:

No właśnie, wtedy kościół był dobry, ksiądz był dobry, bo organizował pomoc z zachodu i rozdawał ludziom te paczki. Ubrania, żarcie, leki.

237

Dominikanin, który śmiał skrytykować Jędraszewskiego został skazany na 3 tygodniowe odosobnienie w klasztorze kontemplacyjnym.

238

Kleoma napisał/a:

Dominikanin, który śmiał skrytykować Jędraszewskiego został skazany na 3 tygodniowe odosobnienie w klasztorze kontemplacyjnym.

Myślisz, że hierarchia kościelna powinna sobie pozwolić, żeby jej podwładni stali na czele wolty przeciw niej?

239

balin napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Myślisz, że hierarchia kościelna powinna sobie pozwolić, żeby jej podwładni stali na czele wolty przeciw niej?

Zastanawia mnie jedynie rodzaj i długość kary. a także jej efekty.

240 Ostatnio edytowany przez puchaty34 (2019-08-09 15:00:32)

Z mojej licznej klasy na lekcje religii nie uczęszczałem ja oraz koleżanka, która chyba była z całkiem ateistycznej rodziny

Ona też zresztą często była na lekcji religii, odrabialiśmy sobie wtedy prace domowe, czytaliśmy jakąś książkę albo ha, ha słuchaliśmy co tam ciekawego do powiedzenia ma ksiądz

Prawda jest w Tobie Snake, trzeba ją tylko odnaleźć.

241

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

A mój dziadek był rzemieślnikiem, a babcia kupcem i mieli takie doświadczenia, że nikt tak nie niszczył Polaków katolików w tej materii jak Polacy żydzi.

W jakiej materii? Byli bardziej wykształceni,mieli większą wiedzę w dziedzinie,którą się zajmowali i dlatego niszczyli Polaków katolików ? No weeeź big_smile

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Moich dziadków, to nie dziwiło. Czemu miało dziwić jak jeden z ocalałych żydów jeszcze przez parę lat wyprzedawał każdemu chętnemu cegły z synagogi spalonej przez Niemców? Jak już wszystko sprzedał, to wyjechał za ocean. Po kilkudziesięciu latach pojawia się jakaś gmina żydowska i występuje o zwrot nieruchomości. No kurna, ostatni gaszący światło wszystko rozprzedał, a teraz gmina ma oddawać działkę, na której powstały spółdzielcze bloki?
Ja się urodziłem i wychowałem w pożydowskiej kamienicy, za którą mój dziadek zapłacił przyzwoitą cenę ostatniej żywej córce przedwojennych właścicieli, ocalałej z niemieckiego obozu zagłady. Za te pieniądze dziewczyna popłynęła za ocean i miała tam na start. Przez lata jeszcze korespondowała z dziadkami, a ja wciąż mam w szufladzie akt sprzedaży tej kamienicy. Na wszelki wypadek właśnie tj. takich opowieści dziwnej treści o Polakach co mordowali żydów i zabierali im kamienice. Kamienica nie jest już w rękach mojej rodziny, bo została sprzedana ale kto wie czy za jakiś czas obecny właściciel nie będzie szukał ratunku, bo pojawi się ktoś, kto mu zechce ją odebrać.

A kiedy dziadek zakupił tę kamienicę? I w jakim mieście?

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Czy w takim razie zależy od bycia księdzem lub nie?

Nie przypisuj mi tego czego nigdy nie powiedziałam.
Zawsze piszę i podaję nazwiska księży,których warto posłuchać czy poczytać.

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

No właśnie, wtedy kościół był dobry, ksiądz był dobry, bo organizował pomoc z zachodu i rozdawał ludziom te paczki. Ubrania, żarcie, leki.

Nie wiem czy wtedy był dobry lub czy jest dobry teraz bo mnie to absolutnie nie dotyczy.
Przez wiele lat mieszkałam w bloku z bardzo niezamożnymi ludźmi i obserwowałam ze swego okna tych ludzi zebranych pod kosciołem z siatkami i czekającymi na dary żywnościowe,które rozdawane były raz na kilka miesięcy.
Nigdy nie twierdziłam,że kościół czy księża są źli-wszyscy jak leci.Tak jak z każdym człowiekiem-są sku... i są porządni.

242 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-08-09 20:10:25)

gojka102 napisał/a:

W jakiej materii? Byli bardziej wykształceni,mieli większą wiedzę w dziedzinie,którą się zajmowali i dlatego niszczyli Polaków katolików ? No weeeź big_smile

Eee no weź, nie wiesz jak się niszczy ekonomicznie konkurencję? Co to zmowa, dumping? To nie są wynalazki obecnego kapitalizmu. Jeśli jakaś grupa, niekoniecznie etniczna czy religijna potrafi się organizować w takim celu, to nie jest lubiana.
Moich dziadków to chyba nawet nie bardzo dotknęło, pewnie dlatego, że mieli jakieś zaplecze za sobą. Rodzina dziadka i babci była liczna w okolicy. Nie była to wiejska biedota, a wręcz przeciwnie. Na tyle sobie poradzili, że mając lat 35 w chwili wybuchu wojny, byli ludźmi już majętnymi. Gros interesu dziadka zniszczyła nie tyle wojna co nowa granica państwa, która odcięła większość jego klientów, a dobiła nowa władza powojenna domiarami itp. wynalazkami. Po prostu w nowym systemie był wrogiem klasowym, samodzielnym podmiotem gospodarczym. Nowy system go jednak nie złamał, umierał patrząc jak zdycha komuna, co na pewno osłodziło mu ostatnie chwile życia. I tu ci muszę powiedzieć jedno jako, że dużo czasu spędzałem z dziadkami. Owszem temat żydów się w rozmowach pojawiał, była wyczuwalna niechęć, raz nawet wyartykułowana wprost (kiedyś o tym pisałem). Młody, naiwny szczyl, znaczy ja rozpływał się jak to przed wojną musiało być fajnie - Polacy, Żydzi i Ukraińcy w jednym mieście, jaka piękna różnorodność! Na to babcia powiedziała krótkie - dobrze jest, jak jest... Nie było w ich wspomnieniach nienawiści etnicznej czy religijnej. Jedyną nienawiść jaką mi wpajano, to nienawiść do komunizmu. A na przykład w temacie relacji z Ukraińcami, to dziadkowie, gdyby chcieli mogli by dużo powiedzieć i dużo mało przyjemnych dla nich rzeczy. Tu akurat zaległości nadrobiła babcia mojej żony, która straciła pierwszego męża w walkach z Ukraińcami i sama cudem ocalała z podpalenia przez ukraińskich sąsiadów. A ja dziś siedzę sobie w pracy z przemiłą i przeładną, ukraińską dziewoją wink

gojka102 napisał/a:

A kiedy dziadek zakupił tę kamienicę? I w jakim mieście?

A mój pesel ci nie wystarczy?

gojka102 napisał/a:

Nie przypisuj mi tego czego nigdy nie powiedziałam.
Zawsze piszę i podaję nazwiska księży,których warto posłuchać czy poczytać.

To podawaj też nazwiska tych, których nie warto. Głupi i podli są ludzie z imienia i nazwiska, a nie z racji pełnionych funkcji.

gojka102 napisał/a:

Nie wiem czy wtedy był dobry lub czy jest dobry teraz bo mnie to absolutnie nie dotyczy.

To była uwaga ogólna, niekoniecznie do ciebie wink

Kleoma napisał/a:

Kleoma napisał/a:

Zastanawia mnie jedynie rodzaj i długość kary. a także jej efekty.

I słusznie, bo ewidentnie nadużył swojego habitu. To o czym pisałem wcześniej. Występuje w sposób, który może sprawiać wrażenie, że wyraża zdanie w imieniu zakonu. Jako osoba prywatna może sobie głosić co chce ale wstępując do zakonu przestał być osobą prywatną i dobrowolnie podporządkował się dyscyplinie i zwierzchności. Ruki po szwam towariszcz! Pomodli się 3 tygodnie, pokontempluje swoje zachowanie. Jak to nie zda efektu, to jest dużo ciekawych miejsc na świecie, gdzie trzeba nieść Słowo Boże...

243 Ostatnio edytowany przez authority (2019-08-10 11:09:02)

Tęczowy nie ma nic wspólnego z LGBT to był początek lat 90-tych pamiętam ten czas byłem wtedy smarkaczem to był program dla dzieci tęcza wtedy kojarzyła się z pięknym kolorem . Ty snake ile masz lat iż tego nie pamiętasz tyle masz dzieci i nie oglądaliście tak jak ulicy sezamowej korki Thatcher  coś tu kręcisz.
PS on sprawca Krzysztof Sadowski był facetem a ofiary to były dziewczynki.

244

Jak poprosisz kogoś pełnosprawnego żeby ci streścił to do czego chcesz się odnieść, a potem ci zredaguje wypowiedź, to może pogadamy. A na razie....

245 Ostatnio edytowany przez authority (2019-08-10 11:50:11)

używam myślowych z racji pracy także w dom, często nie mam czasu precyzować swoich słów.

246

To pisz jak masz czas się poprawnie i jasno wysłowić.

247 Ostatnio edytowany przez authority (2019-08-10 12:07:02)

Co d żydów sprawa jest jasna wielu ludzi nie ma co ukrywać ma antysemityzm zaszczepiony od dziecka wystarczy poczytać komentarze na którymś popularnym portalu na temat np możliwej przedwczesnej śmierci Putina. Jedni (często zwolennicy PIS) piszą iż Putin ma poparcie  finansjery żydowskiej zdrowie i stabilny rząd więc długo pożyje.  Inni jego zwolennicy piszą o jego przedwczesnej iż niedoczekanie dla pejsatych. Wielu Polaków używa błędnych argumentów  związku  przyczynowo-skutkowego i tak odnoszą się do zwrotu mienia i pochodzenia niektórych esbeków jakby zapomnieli iż może to być skutkiem naszych działań wobec żydów. Czemu dużo żydów wspierało komunizm a no z powodów tych iż uważali iż jest internacjonalistyczny co okazało się zgubne (Stalin mordował żydów jak Hitler) stad większość wycofało później swoje poparcie dla komunizmu. W Polsce jednak w tamtym okresie lata 44 dla Żydów komuniści nieśli się jako  wyzwoliciele od III rzeszy. Dla Polaków byli widziani jako kolejny podstępny okupant. Innymi słowy wielu Polaków usprawiedliwia pogromy, czy chamskie zachowania wobec żydów z tamtego okresu argumentując to tym iż óźniej chcieli ansze mienie czy byli esbekami za komuny a to jasno pokazuje iż ci co tak mówią plecom głupoty. To tak jakby Niemcy mówili iż dobrze iż napadliśmy Polaków bo ci nam NRD i później kradli samochody. Twój ojciec jak i wielu rodziców za przeproszeniem mógł być w czasie wojny drugim Kurasiem bądź co gorsza najgorszym szmalcownikiem. Najwięksi zbrodniarze ukrywali to przed własną rodziną. Żaden rasista nie powie iż jest rasistą.

248

marakujka napisał/a:

Boją się przyznawać w pracy, czy chodzić na marsze się boją?

W Poznaniu nikt ich nie atakuje, nikt nie przeszkadza.
Oni boją się przyznawać bo nie chcą być przyklejeni do tej krzykliwej grupy aktywistów LGBT.
Ja mówi mój fryzjer (homo) on ma te wszystkie żądania głęboko w d....nosie,  on chce spokojnie żyć i pracować.
Wszyscy  wiedzą o jego orientacji i nikomu to nie przeszkadza.

Tak, z grubsza wiem co w Poznaniu. smile Zwyczajny gość, ale odpowiedz wprost. Gdzie się boją przyznawać? W pracy, w sklepie, na deptaku pod fontanną, czy wśród swoich znajomych poza pracą, czy po prostu nie chcą się przyznawać poprzez uczestniczenie w marszach? smile

249

Kosciół to firma ktora nie placi podatkow i bardzo dobrze ze tak jest tam same pedofile

250

Wraith napisał/a:

Kosciół to firma ktora nie placi podatkow i bardzo dobrze ze tak jest tam same pedofile

Jeżeli to nie prowokacja, to ogromny przykład niewiedzy. Wraith zapoznaj się najpierw z tematem, a nie powielaj bzdury.

Posty [ 196 do 250 z 250 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Skąd w Polsce takie przyzwolenie na agresję i nienawiść do Kościoła?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024