Skąd w Polsce takie przyzwolenie na agresję i nienawiść do Kościoła? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Skąd w Polsce takie przyzwolenie na agresję i nienawiść do Kościoła?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 250 ]

66

Odp: Skąd w Polsce takie przyzwolenie na agresję i nienawiść do Kościoła?
Snake napisał/a:
tyafu napisał/a:

Problemem w Polsce są relacje państwo-Kościół i niejawność finansów tegoż, dobrym krokiem było by u nas wprowadzenie modelu niemieckiego, wtedy kto chce to płaci, reszta się wypisuje i ma spokój.

Jestem zawsze za.

Tylko że epidiaskop nie jest.

Jak odciąć KK od państwowego kurka i uzależnić od dobrowolnego podatku kościelnego, momentalnie wyszłaby cała prawda o 94% katolików. Dzisiaj mają swoją przynależność w dydy, ale jakby nagle zaczęło to coś kosztować?

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez Gosia1962 (2019-07-30 15:49:32)

Polski obraz Krk jest szczegolny: jaselkowy, jarmarczny, rozspiewany.... Ma rozmodlony kult maryjny i wiare w ksiedza.
Dla wielu bogobojnych ludzi byla to ostoja, pomoc, pocieszenie i ukochana tradycja. Moze jeden z najwazniejszych elementow zycia.

To wszystko runelo wielu wiernym po tym, gdy (niektorzy) ludzie dostrzegli, co dzieje sie NAPRAWDE w tej organizacji. I te  reakcje spowodowane sa wsciekloscia i rozczarowaniem. Nie rozumiesz tego? Ja tak.

Jasne, ze nie kazdy ksiadz to pazerny pedofil. Jest ich wielu, tysiace- ale sa tez i porzadni.

Ale oblicze globalne, watykanskie tego kosciola jest jak dla mnie straszne. Dzialajac w imie boskie i jadac na uczuciach czesto glupich albo bedacych w duchowej potrzebie ludzi, Watykan broni przestepstwa koscielne, wykorzystuje finansowo, grabi, oszukuje. Chroni najohydniejsze z przestepstw: pedofilie.

Autor watku pisze BZDETY, jesli chodzi o porownanie pedofilii swieckiej z koscielna.
kazdy rodzaj pedofilii to bezsprzecznie ohyda.

Ale tylko ksiadz dziala w imie boga, tylko on zamienia pszenny chlebek w mieso jezusowe, tylko on tymi samymu zbrukanymi paluchami puka w deseczke ODPUSCIWSZY GRZECHY.
Moze 10 minut temu macal ministranta, a teraz uzurpuje sobie prawo do posrednictwa w resetowaniu grzechow????
Prosze cie, czlowieku....
Naiwni marza o tym, ze papiez Franciszek- mily, niewinny dziaduszek- duzo tam zmieni.

Dlatego go wybrano, bo sprawia wrazenie sympatycznego i dobroczynnego dziaduszka. Tym grzecznym wizerunkiem starszego pana chcieli sobie wytrzec geby.
Niestety- nie udalo sie.
W Niemczecgh wystapienia z KrK sa powszechne ( 2018: ponad 200.000 Niemcow pozegnalo szeregi tego kosciola). Pali im sie kolo dupy, bo Niemiec placi wysoki podatek na kosciol, jesli zadeklarowal sie jako katolik.
Wystapienie z kosciola w DE trwa 5 minut.

Z pomoca dziaduszka-Franuszka nie zmieni sie nic, bo Watykan nie ma w tym interesu.

Normalni ludzie sa wsciekli, ze ksieza pedofile w Polsce nie sa traktowani na rowni ze swieckimi przestepcami.
Postac Rydzyka-pazernego oszusta- doprowadza niektorych do szalu. Mieszanie sie do polityki, zycia spolecznego ( nawet przy montazu nowego szamba szkolnego pojawia sie ksiadz, by je poswiecic), do malzenstw, do szkolnictwa, do opieki medycznej, itd. budzi wscieklosc i bezsilnosc.

Filmy Kler i Nie Mow Nikomu ukazaly wiele, ale nie wszystko.

Dobrali sie im do dupy I MA BYC NA TO PRZYZWOLENIE.

Jestem ZA.

Gosia1962 napisał/a:

To wszystko runelo wielu wiernym po tym, gdy (niektorzy) ludzie dostrzegli, co dzieje sie NAPRAWDE w tej organizacji. I te  reakcje spowodowane sa wsciekloscia i rozczarowaniem. Nie rozumiesz tego? Ja tak.

Ale oblicze globalne, watykanskie tego kosciola jest jak dla mnie straszne. Dzialajac w imie boskie i jadac na uczuciach czesto glupich albo bedacych w duchowej potrzebie ludzi, Watykan broni przestepstwa koscielne, wykorzystuje finansowo, grabi, oszukuje. Chroni najohydniejsze z przestepstw: pedofilie.

Dlatego go wybrano, bo sprawia wrazenie sympatycznego i dobroczynnego dziaduszka. Tym grzecznym wizerunkiem starszego pana chcieli sobie wytrzec geby.

Pali im sie kolo dupy, bo Niemiec placi wysoki podatek na kosciol, jesli zadeklarowal sie jako katolik.

Normalni ludzie sa wsciekli, ze ksieza pedofile w Polsce nie sa traktowani na rowni ze swieckimi przestepcami.
Postac Rydzyka-pazernego oszusta- doprowadza niektorych do szalu. Mieszanie sie do polityki, zycia spolecznego ( nawet przy montazu nowego szamba szkolnego pojawia sie ksiadz, by je poswiecic), do malzenstw, do szkolnictwa, do opieki medycznej, itd. budzi wscieklosc i bezsilnosc.

Jestem ZA.

Oooo dziękuję za ten post. Właśnie o tym pisałem. O pełnym jadu i wściekłości stosunku do Kościoła. Nie wiem skąd to się bierze, wystarczył propagandowy film by u ludzi obudzić nienawiść.

Droga Gosiu, zapewne nie jesteś członkiem tej wspólnoty .....to skąd tak złość i nienawiść do osób o innym wyznaniu???
Co ci zrobili księża? Czy tylko obejrzałeś w tv??

69

zwyczajny gość napisał/a:
Gosia1962 napisał/a:

Pali im sie kolo dupy, bo Niemiec placi wysoki podatek na kosciol, jesli zadeklarowal sie jako katolik.

Jestem ZA.

Oooo dziękuję za ten post. Właśnie o tym pisałem. O pełnym jadu i wściekłości stosunku do Kościoła. Nie wiem skąd to się bierze, wystarczył propagandowy film by u ludzi obudzić nienawiść.

Droga Gosiu, zapewne nie jesteś członkiem tej wspólnoty .....to skąd tak złość i nienawiść do osób o innym wyznaniu???
Co ci zrobili księża? Czy tylko obejrzałeś w tv??

Oho ! Zaczyna się wink

70 Ostatnio edytowany przez Gosia1962 (2019-07-30 16:51:52)

Chcesz wiec tu wciskac, ze:

-pedofilia w kosciele
-pazernosc ksiezy, calego Watykanu
-szachrajstwa gospodarcze
-ukrywanie pedofilii
- ogromna hipokryzja
-wszedobylstwo koscielne
- okropna postac Rydzyka
itd

To pokazy telewizyjne? taka bajka z mchu i paproci????

Nie lubie np. obsikanych pijakow pod plotem; nic mi zaden z nich nie zrobil.
Musze ich lubic, bo zaden mi nic nie zrobil?

Powiem ci tak: znam ten kosciol od podszewki. Znam srodowisko ksiezy i zakonnikow (a b. dobrze Sercanie, Bardo Slaskie).
Pracowalam lata jako tlumacz dla klerykow, ktorzy wysylani byli z Barda na Bawarie do Niemiec, na misje katolickie.
Dla mnie byla to zadna ciezka praca; jestem dwujezyczna i takie tlumaczenia to byl dla mnie latwy chleb, za ktore finansowalam sobie studia.

Napatrzylam sie juz dawno na ten straszny kosciol, dawno-zanim rozpetala sie SLUSZNA  pogon za nimi. Bylam studentka, placili mi dobrze za tlumaczenia, nie mialam wtedy jeszcze zlego zdania o kosciele.

I po tym wszystkim wystapilam z kosciola.
Pewnien wazny Ojciec Sercan z parafii  bawarskiej zaprosil mnie po tym wszystkim do siebie i probowal mnie przekonac, zebym nie puszczala pary z geby o tym, co widzialam.
A widzialam duzo, uwierz mi.
Ogladajac film Kler przypomnialo mi sie wiele sytuacji. Moj maz powiedzial, ze takiej bladej mnie jeszcze nie widzial. Wyszlam z kina na miekkich nogach, bo wiedzialam, ze ja to wszystko widzialam na oczy.
Oni sie przede mna nie kryli; brali mnie za jedna z nich. Zyli swobodnie, balowali, macali dzieci, jezdzili na dziwki, handlowali fajkami z Polski, uzywali zycia, mieli kupe kasy, dobre samochody, upijali sie na umor, na kacu prowadzili msze, mieli facetow i dziwki jednoczesnie.

Dzis, kiedy jestem juz bardziej doswiadczona, od razu poszlabym na policje, bo widzialam rzeczy, ktore kwalifikowaly sie na zgloszenie przestepstwa.

Wtedy wycofalam sie ze sprawy, podziekowalam im za wspolprace.
PS.

Jeden z ksiezy z tej parafii (pedofil) nigdy nie zostal ukarany. Przeniesiono go w trybie nocnym do Wiednia, do polskiego kosciola.

Czy pedofila- murarza przenosi sie na inna budowe???
Nie. On idzie do wiezienia. I slusznie.

SonyXperia napisał/a:

Oho ! Zaczyna się wink

smile 
I skąd w naszym w miarę spokojnym narodzie takie emocje?

Dzisiaj podsłuchałem ciekawą rozmowę. W autobusie na siedzeniu obok chłopak żalił się dziewczynie. Opowiadał jak go kolega namawiał do udziału w marszu równości....ale koniecznie ma się ubrać w jakieś "lateksy". Koniecznie, bo jak pójdzie normalnie ubrany to media się nie zainteresują smile. W końcu stwierdził, że w ogóle nie pójdzie bo mu wstyd.
Jeszcze opowiadał, że u niego w korporacji jest kilku gejów, ale teraz to boją się przyznawać po tych aferach z cipkomaryjkami i mszami.

72 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-07-30 18:13:20)

net facet....z pelnym szacunkiem do twoich uczuc religijnych i milosci do zawodu ksiedza:

Mnie oczu co do kosciola nikt nie zamydli.
Przez dlugich 5 lat bylam tak blisko nich. Spiewalam nawet solo "Alleluja"  po niemiecku na slubach i chrzcinach....bylam w zycie koscielne tej bawarskiej  parafii bardzo zaangazowana.

Mieszkalam na stancji przez plot od plabanii, stad wylapali mnie, ze moge im pomoc jezykowo. Ja nieswiadoma szamba, w jakie wdeptuje, tkwilam tam, bo wpierw oni na  poczatku sie kryli.

Potem juz nie.

Dziwki nawet przychodzily do mnie po fajki.
Zakon Sercanow z Barda Slaskiego to bagno.
Jeden z zakonnikow jeszcze tam zostal, jest alkoholikiem i skonczonym facetem.
Ale nie jest pedofilem, tylko wulgaryzm, wiec dali mu spokoj.
Jak pisze to, robi mi sie niedobrze.
Wspomnienia wracaja, jak film.

73 Ostatnio edytowany przez zwyczajny gość (2019-07-30 17:05:57)

Gosia1962 napisał/a:

A widzialam duzo, uwierz mi.
.

Po pierwsze pisząc z takim zacietrzewieniem i nienawiścią jesteś mało wiarygodna.
Po drugie rzucasz sloganami żywcem wyjętymi z telewizji.
A po trzecie nie zawiadomienie o przestępstwie jest karalne. Narażasz się na odpowiedzialność. Pedofilia się nie przedawnia, można zgłosić w każdej chwili.

No chyba, że to bajki zasłyszane gdzieś od kogoś.....

P.S. Miłości do zawodu księdza???!!!
Wierzę w Boga ...a nie w księdza. smile
A razi mnie język jakim piszesz.

74

SonyXperia napisał/a:

Oho ! Zaczyna się wink

smile 
I skąd w naszym w miarę spokojnym narodzie takie emocje?

Dzisiaj podsłuchałem ciekawą rozmowę. W autobusie na siedzeniu obok chłopak żalił się dziewczynie. Opowiadał jak go kolega namawiał do udziału w marszu równości....ale koniecznie ma się ubrać w jakieś "lateksy". Koniecznie, bo jak pójdzie normalnie ubrany to media się nie zainteresują smile. W końcu stwierdził, że w ogóle nie pójdzie bo mu wstyd.
Jeszcze opowiadał, że u niego w korporacji jest kilku gejów, ale teraz to boją się przyznawać po tych aferach z cipkomaryjkami i mszami.

Chłopie, powściągnij swoją wyobraźnię i w końcu przykłady sekowania gości w sutannach lub instytucji, którą Kościół jest, podaj.

75

Rozsądni ludzie wiedzą, że ksiądz też człowiek. Może zapalić, wypić, nad pokerkiem noc spędzić, na dupy pójść, fajną furą się powozić. Macanie dzieci jest i owszem słabe. W pewnym momencie kościół stracił kontrolę nad poziomem kadr. Za dużo nieheteronormatywnych dopuszczał do święceń. Plus czepianie się, często po doniesieniach życzliwych, że ksiądz ma babę albo na dupy chadza. Jak ma babę znaczy swój chłop.

Ps. Fajki też do Niemiec się woziło...

76 Ostatnio edytowany przez Gosia1962 (2019-07-30 17:11:53)

Ojciec Sercan zostal za pedofilie przeniesiony do innej parafii- ktos to zglosil, nie ja. Ja bylam mloda i glupia, zapatrzona w koscielne jaselka.

Zacietrzewienie? nie, to emocje, ktore mam, piszac te slowa. Przezylam tam wiele okropnych chwil, ktore zmienily moj swiatopaglad.

Grozisz mi?
No coz, czego mozna spodziewc sie po katoliku...
Ja nic nie taje, bo sprawa z pedofilami w poludniowobawarskiej wiosce pod Dachau juz  dawno stala sie jawna.

Nie wysilaj sie.
PS.
ja nie musze byc wiarygodna; dla ciebie nawet nie chce.
razi cie moj jezyk? gramatyka (bylam mala, gdy wyjechalam z Polski), czy dosadnosc? Prawda w oczy kole grzecznego pana katolika?
Ja tez uwazam, ze ksiadz moze i powinien miec kobiete, nawet dziwke.
To nie o to chodzi.

Chodzi o to, co robili z dziecmi, jak wyrazali sie o starszych, bogatych parafianach ("opedzlowac"- znaczylo jak wyciagnac kase), jak zachowywali sie ogolnie.

Sprawa zostala naglosniona. zaluje, ze nie przeze mnie. Bylam wtedy za mloda i naiwna.

Excop napisał/a:

Chłopie, powściągnij swoją wyobraźnię i w końcu przykłady sekowania gości w sutannach lub instytucji, którą Kościół jest, podaj.

Życie jest bardziej ciekawe, niż możesz sobie wyobrazić smile Rozmowa autentyczna.
Ale możesz wierzyć lub nie to jest tylko internet....każdy pisze co uważa....

Gosia1962 napisał/a:

Grozisz mi?
No coz, czego mozna spodziewc sie po katoliku...
Ja nic nie taje, bo sprawa z pedofilami w poludniowobawarskiej wiosce pod Dachau juz  dawno stala sie jawna.
.

Kobieto, tu nie chodzi o gramatykę a o język pełen nienawiści.....obrażasz.
I nie grożę, tylko stwierdzam fakty prawne. Przestępstwa należy tępić, niezależnie czy ksiądz, nauczyciel czy polityk. Zwłaszcza te obrzydliwe. Milczenie rozzuchwala, trzeba zgłaszać.

79 Ostatnio edytowany przez Gosia1962 (2019-07-30 18:08:05)

Obrazam to, co obrazy sie dopomina.
Uderzyles w stol, odezwaly sie nozyce.
Czego sie spodziewales?

Piesni pochwalnych w strone ksiezy, kosciola? potepienia dla tych, ktorzy walcza o prawde?

czy czego ty chcesz?

Twoje zdanie: " doszlo do tego, ze ksieza boja sie chodzic w sutannach" to kpina z kazdego myslacego czlowieka.

Boja sie? nie. Oni staja sie coraz bardziej zuchwali, zboczeni i bezczelni.

Kazdy widzi to, co widziec chce.

Na pewno Rydzyk boi sie chodzic w sutannie.
Na pewno.

80 Ostatnio edytowany przez Excop (2019-07-30 18:24:36)

Excop napisał/a:

Życie jest bardziej ciekawe, niż możesz sobie wyobrazić smile Rozmowa autentyczna.

Czyli, unik zastosowałeś.  Ostatniej części, ostatniego  zdania, przyklasnę zatem.
I nic komu do tego. Chyba, że inne zdanie ma. smile

81

Była onegdaj w Anglii taka wojna, zwana wojną dwóch róż. Kwiatuszkowo - kolorowo wyczuwam analogię bratniosiostrzanej śmiertelnej rozgrywki o rząd.... dusz, mam nadzieję...

82

Boją się przyznawać w pracy, czy chodzić na marsze się boją?

83

misiando napisał/a:
Snake napisał/a:
tyafu napisał/a:

Problemem w Polsce są relacje państwo-Kościół i niejawność finansów tegoż, dobrym krokiem było by u nas wprowadzenie modelu niemieckiego, wtedy kto chce to płaci, reszta się wypisuje i ma spokój.

Jestem zawsze za.

Tylko że epidiaskop nie jest.

No I to jest wlasnie sedno sprawy. kto rzadzi w kraju? Episkopat jest przeciw to nie wprowadzamy (aborcja, in vitro, edukacja seksualna w szkolach itd) - rzad (niewazne jakiej opcji) uruchamia zamrazarke I juz po sprawie.
I pytasz autorze watku dlaczego taki "zmasowany atak na kosciol'? Moze wlasnie dlatego. Czesc ludzi nie chce aby panowie w koloratkach mieszali sie do biezacej polityki, czesc oburza krycie pedofilii (chociaz powinna oburzac CALOSC - ale indoktrynacja dziala), jeszcze innych oburza, ze ksiadz jezdzi drogim samochodem.
Ale jest tez czesc ludzi dla ktorych JAKAKOLWIEK krytyka Kosciola, nawet sluszna, to zmasowany, zaplanowany atak na Kosciol.
Jak napisalem wczesniej, obie strony przesadzaja, Episkopat broni tego co jest, rzady wola nie ruszac tematu bo to niewygodne politycznie no I mamy to co mamy.

84 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-07-31 09:21:54)

tyafu napisał/a:

No I to jest wlasnie sedno sprawy. kto rzadzi w kraju? Episkopat jest przeciw to nie wprowadzamy (aborcja, in vitro, edukacja seksualna w szkolach itd) - rzad (niewazne jakiej opcji) uruchamia zamrazarke I juz po sprawie.

Ja bym powiedział, że rządzą sondaże wink Z trzech przez ciebie wymienionych pewnie jedynie in vitro nie budzi specjalnych emocji w społeczeństwie. Dla aborcji sprawa jest jasna od lat tj., że większości społeczeństwa pasuje obecny kształt przepisów, a zwolennicy liberalizacji jak i zaostrzenia, to dwie skrajne mniejszości. Edukacja seksualna, jeśli w postaci ostatnio reklamowanej przez stosowne środowiska, to oczywiste, że budzi opór znaczącej części społeczeństwa. Mój też. Kiedyś o tym pisałem, że zadałem sobie trud zgłębienia czego to uczy się w szkole  mój nastolatek odnośnie "tych spraw". Ze zdziwieniem stwierdziłem, że pod rządami katoli uczy się całkiem sporo tzn. zakres poruszanych zagadnień jest szeroki, łącznie z poruszaniem tematu akceptacji dla pewnych odmienności. Zupełnie nie rozumiem czego to jeszcze miałby się uczyć w rozumieniu określonych środowisk.
Czego oczekujesz od kościoła? Że nie będzie mówił wiernym co mu się nie podoba w takich kwestiach jak powyżej? Przecież od tego jest. Wierny zaś to wolna istota, w domyśle posiadająca rozum i wolną wolę. Jeśli chce, to bierze pod uwagę zdanie kościoła, jeśli nie chce nie bierze.
Politycy biorą pod uwagę, że duża część wyborców, to wierni, którzy zdanie kościoła przyjmują za własne. Kółko się zamyka. Kościół bez rzeszy wiernych stosujących się do jego zaleceń nie ma żadnej mocy. Stąd strategia określonych środowisk obrzydzenia kościoła wiernym i wyciągnięcia ich spod jego wpływu. Rzecz jasna sam kościół niejednokrotnie ciężko na to pracuje wink Zwiedzałem ostatnio kościoły w pewnym do niedawna arcykatolickim kraju. Jedyny, w którym znalazłem ludzi, to ten podarowany społeczności polskich imigrantów. Pełen ludzi w niedzielne msze odprawiane kilkukrotnie. Kościół w rozumieniu instytucji, to nie jest zbiorowisko baranów. Widzą jakie zjawiska zachodzą. Czy te zjawiska rozumieją, to inna sprawa ale patrz mój post, gdzie pisałem, że kościół, to nie monolit. Są różne frakcje i różne rozumienie sytuacji.

A propos Sercan, kiedyś dla nich wykonywałem zlecenie. Fajne chłopaki, nie targowali się za bardzo i szybko płacili. No i proszę nie pisać, że ksiądz jeżdżąc furką za 80 tysi jeździ drogą furką, bo sobie pomyślę, że ja też taką jeżdżę. 80 tysięcy to jest średni segment. O jako takiej drogiej furce, to można mówić gdzieś tak w okolicach 120 tysięcy. Drogiej w rozumieniu, że to już z lekko wyższej półki. Mój kolega jeździ takim za pół bańki, to jest drogie autko.

85 Ostatnio edytowany przez tyafu (2019-07-31 10:14:43)

Snake napisał/a:

Ja bym powiedział, że rządzą sondaże wink Z trzech przez ciebie wymienionych pewnie jedynie in vitro nie budzi specjalnych emocji w społeczeństwie.

Tak jest jak piszesz, ale mi jednak mi chodzilo o pewien ogolny sposob postepowania I podanie przykladu autorowi watku skad biora sie roznego rodzaju nieprzychylne kosciolowi glosy.

Snake napisał/a:

Czego oczekujesz od kościoła? Że nie będzie mówił wiernym co mu się nie podoba w takich kwestiach

Ja od kosciola niczego nie chce. Oczekuje natomiast od PANSTWA ze przy stanowieniu prawa I rzadzenia krajem nie bedzie ulegalo zadnej firmie - czy to zajmujacej sie hazardem czy to paliwami czy wciskaniem kitu o niebie I piekle.

Snake napisał/a:

No i proszę nie pisać, że ksiądz jeżdżąc furką za 80 tysi jeździ drogą furką, bo sobie pomyślę, że ja też taką jeżdżę. 80 tysięcy to jest średni segment. O jako takiej drogiej furce, to można mówić gdzieś tak w okolicach 120 tysięcy. Drogiej w rozumieniu, że to już z lekko wyższej półki. Mój kolega jeździ takim za pół bańki, to jest drogie autko.

Te 80 tysi to byl znowu tylko przyklad.
Mnie na przyklad nie stac na takie autko za 80 tysi, dla mnie to drogie ale jesli ksiadz uczciwie na to zarobi to niech ma nawet i za pol bani, nie ma sprawy, jak mu sie wierni doloza i mu kupia, nie ma sprawy ja sie nie dokladam, niech jezdzi. Jest tylko jedno ale .... otoz jeden taki gosc, podobno bozy syn, pan nas wszystkich i wszechswiata calego powiedzial cos o byciu skromnym, oddawaniu sukni temu co nie ma i takie tam podobne rzeczy a posrednicy w czarnych strojach co niedziele przypominaja o tych naukach mimo ze swoim zyciem dokladnie temu zaprzeczaja.

Ale jak juz wspomnialem te posty sa dla autora watku, zeby wiedzial skad sie bierze niechec do KK w Polsce.

86 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-07-31 11:18:58)

tyafu napisał/a:

Ja od kosciola niczego nie chce. Oczekuje natomiast od PANSTWA ze przy stanowieniu prawa I rzadzenia krajem nie bedzie ulegalo zadnej firmie - czy to zajmujacej sie hazardem czy to paliwami czy wciskaniem kitu o niebie I piekle.

No przepraszam cię ale to są banialuki dla grzecznych dzieci. Słowo "lobbysta" widział i wie co znaczy? wink Funkcjonuje na całym świecie, nawet przede wszystkim tym wysoko rozwiniętym. Zadaniem lobbysty jest przekonywać władzę do działania na rzecz zleceniodawcy lobbysty. W cywilizowanym świecie jest to zjawisko unormowane, głównie w celu wyeliminowania chamskiej korupcji. Tak że zarówno firma zajmująca się hazardem, paliwem jak i zbawieniem ludzkich dusz ma prawo lobbować za korzystnymi dla siebie regulacjami prawnymi. Rolą państwa jest dbać aby te regulacje przynosiły korzyść również jemu, a przynajmniej nie szkodziły. Praktycznie każde powstałe prawo jest wynikiem ścierania się różnych lobby i jest to zjawisko nie tylko naturalne ale też korzystne.
Kościół w zakresie tego co go interesuje jest najnormalniejszym lobbystą i ma do tego pełne prawo. Jest też lobbystą potężnym i wpływowym, patrz rząd duszyczek, którymi dysponuje. Po staropolsku o twojej sile decyduje iloma szablami dysponujesz, a kościół wciąż ma tych szabelek dość.

tyafu napisał/a:

Mnie na przyklad nie stac na takie autko za 80 tysi, dla mnie to drogie ale jesli ksiadz uczciwie na to zarobi to niech ma nawet i za pol bani, nie ma sprawy

Ooo, to bardzo staropolskie podejście. U mnie na wsi rdzenni mieszkańcy jak się ich przyciśnie, takich jak ja uważają za złodziei. Znaczy takich, co kupili od nich działkę i postawili sobie dom na wsi. No bo każdy kogo stać na to żeby sobie kupić działkę i wybudować dom, to na pewno złodziej. Uczciwych ludzi parających się uczciwą pracą na to nie stać więc jak kogoś stać, to na pewno nie w sposób uczciwy tongue Jeśli ktoś ma więcej ode mnie, to ma i co mnie obchodzi dlaczego i jak? No ale zawsze można użyć tego wytrychu "jak uczciwie zarobi".

tyafu napisał/a:

Jest tylko jedno ale .... otoz jeden taki gosc, podobno bozy syn, pan nas wszystkich i wszechswiata calego powiedzial cos o byciu skromnym, oddawaniu sukni temu co nie ma i takie tam podobne rzeczy a posrednicy w czarnych strojach co niedziele przypominaja o tych naukach mimo ze swoim zyciem dokladnie temu zaprzeczaja.

No i co z tego, że zaprzeczają? Księża nie składają ślubów ubóstwa ani nawet czystości. Sławny celibat, to tylko kapłańskie przyrzeczenie do życia w stanie bezżennym. Ksiądz, który ma kochankę, a nawet całe ich pęczki nie łamie celibatu, a jedynie grzeszy wobec 6 i 9 przykazania.

Gosia1962 napisał/a:

Obrazam to, co obrazy sie dopomina.
Uderzyles w stol, odezwaly sie nozyce.
Czego sie spodziewales?

Boja sie? nie. Oni staja sie coraz bardziej zuchwali, zboczeni i bezczelni.

Kazdy widzi to, co widziec chce.
Na pewno Rydzyk boi sie chodzic w sutannie.
Na pewno.

No właśnie, o te nożyce chodzi smile
Może jeszcze raz wytłumaczę, choć czytając ten napastliwy ton mam wątpliwości.

Popełniasz podstawowy grzech - generalizujesz. Na podstawie incydentów czy zasłyszanych plotek przenosisz odpowiedzialność na całą grupę (te - czego się spodziewać po katoliku)
A jak jeszcze dodać propagandę medialną, systematyczne sączenie jadu to mamy już niebezpieczną mieszankę.
Już tylko krok do stygmatyzowania całych grup społecznych. Ze wszelkimi konsekwencjami - agresja, wykluczenie, rasizm, nietolerancja.

To nie jest nowy wymysł, wielokrotnie wykorzystywany w historii. To było w nazistowskich Niemczech (antysemityzm), było w sowietskiej Rosji (kułacy), było w Chinach (inteligencja).
Wszędzie tam korzystano z oburzonego głosu ludu ( znowu te - "Oni staja sie coraz bardziej zuchwali, zboczeni i bezczelni.") A kończyło się tragicznie.
Radzę sobie poczytać, jak się rodził antysemityzm w nazistowskich Niemczech. Też był podobne oskarżenia, też były ataki na synagogi, na sklepy żydowskie. Też mieli swój film Kler pod tytułem "Żyd Suess" .....
Ech, tylko po co ja to piszę...

marakujka napisał/a:

Boją się przyznawać w pracy, czy chodzić na marsze się boją?

W Poznaniu nikt ich nie atakuje, nikt nie przeszkadza.
Oni boją się przyznawać bo nie chcą być przyklejeni do tej krzykliwej grupy aktywistów LGBT.
Ja mówi mój fryzjer (homo) on ma te wszystkie żądania głęboko w d....nosie,  on chce spokojnie żyć i pracować.
Wszyscy  wiedzą o jego orientacji i nikomu to nie przeszkadza.

89 Ostatnio edytowany przez zwyczajny gość (2019-07-31 12:22:00)

Excop napisał/a:
Excop napisał/a:

Czyli, unik zastosowałeś.  Ostatniej części, ostatniego  zdania, przyklasnę zatem.

A jak ci udowodnić, że to prawda?

A tu kolejny przykład z parafii w Turku:

"Do biura parafialnego weszło czworo ludzi - trzy kobiety i mężczyzna, pragnący złożyć akt apostazji. Po wyjaśnieniu, że taki dokument, zgodnie z prawem, może przyjąć i podpisać jedynie ksiądz proboszcz i poinformowaniu, kiedy pełni on dyżur w kancelarii, ks. wikariusz Remigiusz Zacharek został zaatakowany przez mężczyznę, który chwycił jedną ręką stojący na regale krzyż, a drugą zrzucił prezbitera z fotela na podłogę" - poinformowano na stronie diecezji.

Atakujący mieli używać wulgarnych określeń wobec kapłana, a także całego Kościoła. Nie chcieli opuścić kancelarii, więc ksiądz zdecydował się wezwać policję. Dopiero po interwencji funkcjonariuszy agresorzy opuścili budynek plebanii."

"Był to kolejny – po niedawnej profanacji kościoła św. Maksymiliana w Koninie i zniszczeniu znajdującego się obok świątyni pomnika świętego patrona oraz namalowaniu sprayem bluźnierczego napisu na murze kościoła w Brzeźnie k. Konina – atak na tle religijnym, do jakiego doszło w diecezji włocławskiej"

Najgorsze, że księża nie zgłaszają takich ataków do policji, nie żądają ścigania.

Snake napisał/a:
tyafu napisał/a:

Jestem zawsze za.

To raczej w Polsce nierealne. W Polsce ludzie mało zarabiają, emeryci grosze.
Zaraz byłby krzyk, że są EKONOMICZNIE wykluczeni z Kościoła smile

91

Biorąc pod uwagę, że rzeczeni emeryci w niemałej ilości wpłacają ostatni grosz na konta ojca i rozgłośni, a potem czerstwy chlebuś jedynie, to wiesz...

92 Ostatnio edytowany przez tyafu (2019-07-31 13:25:00)

Popełniasz podstawowy grzech - generalizujesz. Na podstawie incydentów czy zasłyszanych plotek przenosisz odpowiedzialność na całą grupę

Gosia generalizuje w jedna strone, Ty w druga. Wyciagnij srednia I bedziesz mial odpowiedz na pytanie watku.

Snake napisał/a:

Tak że zarówno firma zajmująca się hazardem, paliwem jak i zbawieniem ludzkich dusz ma prawo lobbować za korzystnymi dla siebie regulacjami prawnymi. Rolą państwa jest dbać aby te regulacje przynosiły korzyść również jemu, a przynajmniej nie szkodziły.

Tak, masz racje, niemniej jednak w przypadku KK, JA OSOBISCIE, uwazam ze panstwo daje za duzo (patrz np. komisja majatkowa) lub regulacje prawne sa niekorzystne dla panstwa (np. pensje katechetow sa z budzetu ale panstwo nie ma wplywu na nauczanie religii w szkolach)

Snake napisał/a:

Ooo, to bardzo staropolskie podejście. U mnie na wsi rdzenni mieszkańcy jak się ich przyciśnie, takich jak ja uważają za złodziei. Znaczy takich, co kupili od nich działkę i postawili sobie dom na wsi. No bo każdy kogo stać na to żeby sobie kupić działkę i wybudować dom, to na pewno złodziej. Uczciwych ludzi parających się uczciwą pracą na to nie stać więc jak kogoś stać, to na pewno nie w sposób uczciwy tongue Jeśli ktoś ma więcej ode mnie, to ma i co mnie obchodzi dlaczego i jak? No ale zawsze można użyć tego wytrychu "jak uczciwie zarobi".

Ksieza pracuja w szkolach, szpitalach I otrzymuja za to pensje. Jezeli z tej pensji jest w stanie sobie odlozyc/wziac kredyt na samochod za 500k to ja nie widze problemu. Co w tym staropolskiego ?

Snake napisał/a:

Uczciwych ludzi parających się uczciwą pracą na to nie stać więc jak kogoś stać, to na pewno nie w sposób uczciwy

Czekaj jak to szlo? "jak ktos ma pieniadze to skads je ma"

Snake napisał/a:

No i co z tego, że zaprzeczają? Księża nie składają ślubów ubóstwa ani nawet czystości. Sławny celibat, to tylko kapłańskie przyrzeczenie do życia w stanie bezżennym. Ksiądz, który ma kochankę, a nawet całe ich pęczki nie łamie celibatu, a jedynie grzeszy wobec 6 i 9 przykazania.

Niby nic ale pouczajac I straszac wszystkich co niedziele wypadaloby samemu swiecic przykladem co nie? A jak nie swieca to ludzie sie oburzaja I to jest pewnie ta wymienione przez autora "przyzwolenie na nienawisc wobec kosciola". Czy wiarygodny jest ksiadz ktory mowi: "trzeba porzucic wszystko co doczesne I podazac za Chrustysem" a potem laduje sie do fury za 100 tysi? (wiedzialem ze padnie ten argument o nie skladaniu slubow).

Snake - znow ich usprawiedliwiasz, proboszcz nie wzial pod uwage poprzednich postow smile ?

edit.
Odnosze wrazenie, ze dla wszystkich jest dobrze tak jak jest teraz.
Kosciol zadowolony bo ma w papierach 95% katolikow (I "placone" za 95),
obywatele pomrucza na forach albo przy grillu a w sumie raz do roku do spowiedzi nic sie nie stanie
panstwo woli nie ruszac tematu "bo to sprawa polityczna" I lepiej nie draznic elektoratu.

Jak w dowcipie : "wy udajecie ze placicie, my udajemy ze pracujemy"

93

tyafu napisał/a:

Tak, masz racje, niemniej jednak w przypadku KK, JA OSOBISCIE, uwazam ze panstwo daje za duzo (patrz np. komisja majatkowa) lub regulacje prawne sa niekorzystne dla panstwa (np. pensje katechetow sa z budzetu ale panstwo nie ma wplywu na nauczanie religii w szkolach)

Ktoś się na to z państwa polskiego zgodził, ktoś to z państwa polskiego kontynuuje ale czemu czepiać się o to kościoła, to naprawdę nie wiem. Grasz jak ci przeciwnik pozwala, to proste.

tyafu napisał/a:

Ksieza pracuja w szkolach, szpitalach I otrzymuja za to pensje. Jezeli z tej pensji jest w stanie sobie odlozyc/wziac kredyt na samochod za 500k to ja nie widze problemu. Co w tym staropolskiego ?

Staropolskie "jeżeli", "ale". Co cię obchodzi skąd ma? Z pensji w szkole, za mszowe czy bezdomny mu podarował? Ma, stać go na ubezpieczenie, to jeździ.

tyafu napisał/a:

Niby nic ale pouczajac I straszac wszystkich co niedziele wypadaloby samemu swiecic przykladem co nie?

No jednak nie. To księdza sprawa jak żyje, czy grzeszy. Sam się z tego będzie rozliczał na sądzie ostatecznym wink Ksiądz najął się do takiej roboty, to poucza. Czy jak najmiesz się do sprzedaży cud garnków albo odkurzaczy, to zaraz masz mieć dom pełen tych garnków i odkurzaczy?

tyafu napisał/a:

Snake - znow ich usprawiedliwiasz, proboszcz nie wzial pod uwage poprzednich postow smile ?

tyafu napisał/a:

Kosciol zadowolony bo ma w papierach 95% katolikow (I "placone" za 95)

Akurat z tytułu tych wygórowanych procentów, to kościół płaci, a nie ma płacone. Wbrew mitologii kościół płaci podatki. Parafia płaci podatek państwu od zarejestrowanych katolików w swoim obrębie. Płaci od 95% mieszkańców, a zyski ma od 40 % tj. tych, którzy chodzą na msze i rzucają do koszyczka skromne datki.

94 Ostatnio edytowany przez femte (2019-07-31 14:00:07)

Po pierwsze - w kazdym zawodzie, w ktorym sie ma do czynienia z ludzmi trzeba sie liczyc z pobiciem. Jak bylam na stazu, pierwsza rzecza ktorej sie nauczylam, to ze jak sie jedzie do wezwania to trzeba samochod stawiac przodem do bramy.
Po stazu, jeden z pierwszych dyzurow, w lecznicy w ktorej nie pracowalam. Wpada nawalony facet, bierze sie do bicia i od mordercow wymysla. Potem sie okazalo ze nie zaszczepil psa, ten zlapal nosowke i musial byc uspiony. Oczywiscie nie bylo czasu na milicje dzwonic, bo kolejka by mnie zabila.
Po drugie - nie przesadzajcie z ta dostepnoscia 24 na dobe. Plebania sa jak twierdze, nie da rady sie do srodka dostac.
A nawet jakby, to co taki ksiadz robi? Mozna taka robote spartolic?  Siostra kiedys w nocy (po dwunastogodzinnej pracy i przed druga taka sama) siedziala i trzymala plecami drzwi, bo jej sie klienci dobijali. Problem w tym ze byli pijani i agresywni, a jej maz byl akurat w pracy, u klientow. Tak, w naszym zawodzie pracuje sie na okraglo, szwagier konczyl po 2 w nocy.

Zapomnialam - w weikszosci tych ksiezowskich konfliktow agresor jest kompanem od kieliszka/kochankiem/mezem kochanki/dluznikiem. Jak ktos prowadzi taki tryb zycia to nech sie nie dziwi.

95 Ostatnio edytowany przez tyafu (2019-07-31 15:11:04)

Snake napisał/a:

Ktoś się na to z państwa polskiego zgodził, ktoś to z państwa polskiego kontynuuje ale czemu czepiać się o to kościoła, to naprawdę nie wiem. Grasz jak ci przeciwnik pozwala, to proste.

Moze nie wyrazilem tego wprost ale sie wlasnie panstwa czepiam, nie kosciola.

Snake napisał/a:

Co cię obchodzi skąd ma? Z pensji w szkole, za mszowe czy bezdomny mu podarował? Ma, stać go na ubezpieczenie, to jeździ.

Nie obchodzi mnie, napisalem przeciez - zarobil niech ma, kwestie wiarygodnosci I spojnosci z gloszonym slowem, tzw bozym poruszam akapit nizej.

Snake napisał/a:

No jednak nie. To księdza sprawa jak żyje, czy grzeszy. Sam się z tego będzie rozliczał na sądzie ostatecznym wink Ksiądz najął się do takiej roboty, to poucza.

Z tym sie nie zgodze. Sa pewne zawody gdzie wymagane sa troche inne, wyzsze standardy.  Policjant, jak rozumiem, moze sobie krasc na boku bo bedzie go rozliczal z tego przelozony  - tak? Najal sie do takiej roboty to lapie zlodziei ale sam moze krasc - super.
Jest pewna roznica miedzy sprzedawca garnkow a ksiedzem. Przynajmniej powinna byc, jesli zas zrownujemy ksiedza z akwizytorem to nie dziwmy sie jak autor watku, bo sprzedawcy reputacje maja niezbyt.

Snake napisał/a:

Akurat z tytułu tych wygórowanych procentów, to kościół płaci, a nie ma płacone. Wbrew mitologii kościół płaci podatki. Parafia płaci podatek państwu od zarejestrowanych katolików w swoim obrębie. Płaci od 95% mieszkańców, a zyski ma od 40 % tj. tych, którzy chodzą na msze i rzucają do koszyczka skromne datki.

Czyli dokladaja do dzialalnosci biedacy. Czemu w takim razie nie daza do zmiany I nie wykreslaja duszyczek ze swoich ksiag zeby nie placic podatkow za "martwe dusze"? A tu jeszcze na nich pluja I bija, nic dziwnego ze spada liczba powolan.

Poza tym na swoim przykladzie widzisz ze to nieprawda z tym placeniem- do kosciola nie chodzisz a zaplacic za komunie bedziesz musial ....

Czy my jeszcze ciagniemy temat watku czy sie robi off-top "Jak funkcjonuje w Polsce rozdzial panstwa od kosciola" ?

Snake napisał/a:

Biorąc pod uwagę, że rzeczeni emeryci w niemałej ilości wpłacają ostatni grosz na konta ojca i rozgłośni, a potem czerstwy chlebuś jedynie, to wiesz...

W mojej parafii tygodniowy wpływ z tacy i innych posług to 2500 zł ....Nominalnie 3600 parafian .....czyli średnio 70 groszy.
smile
Czyli część daje większość nie. Na RM i Trwam płacą bo to jedyna stacja dla nich i o nich. Reszta stacji emerytów ma w d.... Nie ten target.

97

Mnie tam księża nie nauczali, że mam żyć w biedzie i rozdać cały majątek potrzebującym. Masz, to się podziel jak ktoś potrzebuje, a nie rozdaj i sam stań z miseczką. Jeśli ktoś miał do czynienia z klerykami czy jak ich tam zwą, to wie jakie motywy nimi kierują w drodze do kapłaństwa tongue Znane od wieków, bo biedna rodzina, która posłała dziecko na księdza nie była już biedna i niby komu to przeszkadzało?
Jak młody człowiek chce pokory i skromności, to idzie do zakonu i to nie każdego, a nie do seminarium. Wie to każdy katolik, który ma choć trochę kontaktu ze swoim kościołem ale rozumiem, że nagle się przebudził, ojejej jakie to słabe...

femte napisał/a:

Po pierwsze - w kazdym zawodzie, w ktorym sie ma do czynienia z ludzmi trzeba sie liczyc z pobiciem.

Po drugie - nie przesadzajcie z ta dostepnoscia 24 na dobe.

Zapomnialam - w weikszosci tych ksiezowskich konfliktow agresor jest kompanem od kieliszka/kochankiem/mezem kochanki/dluznikiem. Jak ktos prowadzi taki tryb zycia to nech sie nie dziwi.

Po pierwsze - bez przesady. Są zawody bardziej narażone (policjant, ratownik, klub nocny...) Ale nie referent w biurze czy ksiądz (przynajmniej dotychczas tak było). Owszem często były napady rabunkowe, ale nie w normalnych kontaktach.

Po drugie - tu nie chodzi o taką dostępność (też tak, sakrament chorych też i w nocy) ale upierdliwość "pracy". Od rana msza 6.30 do wieczornej mszy 19-20. W weekendy oczywiście też. Do tego przez cały dzień coś - a to biuro parafialne, a to religia, a to kółko różańcowe, a to kuria, zastępstwo......stale coś. Często ludzie z poważnymi problemami przychodzą. Nie ma dnia by się odstresować, wyłączyć, wyciszyć.
Nie każdy wytrzymuje. Ja się nie dziwię, że często sięgają po alkohol.

"Zapomniałam" - to już głupota....owszem zdarza się, ale to margines.

99 Ostatnio edytowany przez zwyczajny gość (2019-07-31 17:19:44)

Snake napisał/a:

. Jeśli ktoś miał do czynienia z klerykami czy jak ich tam zwą, to wie jakie motywy nimi kierują w drodze do kapłaństwa tongue Znane od wieków, bo biedna rodzina, która posłała dziecko na księdza nie była już biedna i niby komu to przeszkadzało?
Jak młody człowiek chce pokory i skromności, to idzie do zakonu i to nie każdego, a nie do seminarium. Wie to każdy katolik, który ma choć trochę kontaktu ze swoim kościołem ale rozumiem, że nagle się przebudził, ojejej jakie to słabe...

Kiedyś mówili " kto ma księdza w rodzie, tego bieda nie bodzie" smile ......ale dziś? W dzisiejszych czasach "zarobki księdza to nędza". A upierdliwość "pracy" duża. Mało kto idzie do seminarium dla kasy. Większość takich już się wykrusza na początku nauki. Zresztą widzę jakie mają samochody, jak się ubierają......

100

tyafu napisał/a:

Poza tym na swoim przykladzie widzisz ze to nieprawda z tym placeniem- do kosciola nie chodzisz a zaplacic za komunie bedziesz musial ....

Ale pisałem za co się płaci. Za komunię, zapewne jak za inne tego typu imprezy kasa trafia do księdza kieszeni. Nie chodząc co tydzień do kościoła nie dorzucam się za to do bieżącego utrzymania swojej parafii. 

tyafu napisał/a:

Czyli dokladaja do dzialalnosci biedacy. Czemu w takim razie nie daza do zmiany I nie wykreslaja duszyczek ze swoich ksiag zeby nie placic podatkow za "martwe dusze"?

O to bardzo proste. Względy ambicjonalne i korporacyjny nawyk meldowania o sukcesach. To struktura hierarchiczna i w górę zawsze melduje się tylko o sukcesach.

Zresztą jest stara, polskie przysłowie: co wolno wojewodzie, to nie tobie smrodzie. Działa w kościele jak i w całym społeczeństwie. Niektórzy jeśli są odpowiednio znani i cenieni w określonych kręgach mogą np.:
- nie mając prawa jazdy od 8 lat, ważnego badania technicznego auta ani opłaconego ubezpieczenia jeździć, potrącić na przejściu dla pieszych staruszkę i być uniewinnionym, bo było ciemno, deszczowo i biegli nie mogli ustalić z jaką prędkością poruszała się staruszka. No z jaką prędkością mogła się poruszać staruszka? 100 km/h? Prędkość marszu zdrowego, dorosłego człowieka to 4-5 km/h ale staruszka zapewne śpieszyła się na promocję do biedry, jak struś pędziwiatr, to może z 50-60 km/h wyciągnęła...
- wsiadasz nad morzem do auta i jedziesz kilkaset kilometrów autostradą napruty jak messerschmidt, w dodatku przewożąc broń w aucie. W końcu pakujesz się w pachołki drogowe. Na szczęście w pachołki, a nie w inne auta. Sąd uznaje, że nie ma powodu do tymczasowego aresztu. Każdy normalnie myślący Polak wie, że on dostałby od razu 2-3 miesiące aresztu do czasu rozprawy. Pół Polski nie ma specjalnych wątpliwości, że w czasie procesu okaże się, że biegli nie będą mogli ustalić prędkości z jaką pachołki naparły na auto biednego celebryty, a w związku z tym należy go uniewinnić. No może parę groszy grzywny...

101 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-07-31 20:38:30)

dublet

102 Ostatnio edytowany przez Excop (2019-07-31 21:47:32)

Excop napisał/a:

A jak ci udowodnić, że to prawda?

A tu kolejny przykład z parafii w Turku:

"Do biura parafialnego weszło czworo ludzi - trzy kobiety i mężczyzna, pragnący złożyć akt apostazji. Po wyjaśnieniu, że taki dokument, zgodnie z prawem, może przyjąć i podpisać jedynie ksiądz proboszcz i poinformowaniu, kiedy pełni on dyżur w kancelarii, ks. wikariusz Remigiusz Zacharek został zaatakowany przez mężczyznę, który chwycił jedną ręką stojący na regale krzyż, a drugą zrzucił prezbitera z fotela na podłogę" - poinformowano na stronie diecezji.

Atakujący mieli używać wulgarnych określeń wobec kapłana, a także całego Kościoła. Nie chcieli opuścić kancelarii, więc ksiądz zdecydował się wezwać policję. Dopiero po interwencji funkcjonariuszy agresorzy opuścili budynek plebanii."

"Był to kolejny – po niedawnej profanacji kościoła św. Maksymiliana w Koninie i zniszczeniu znajdującego się obok świątyni pomnika świętego patrona oraz namalowaniu sprayem bluźnierczego napisu na murze kościoła w Brzeźnie k. Konina – atak na tle religijnym, do jakiego doszło w diecezji włocławskiej"

Najgorsze, że księża nie zgłaszają takich ataków do policji, nie żądają ścigania.

Odpowiadając na ostatnie zdanie: Ciekawe dlaczego?
Bo z zaleceniem chrystusowym, by nadstawić drugi policzek nasi księża mają problemy? Nie sądzę. Przyziemne sprawy mają tu głos.
Na ile rzeczywiście, wiedzą oni sami i byli wierni.
Akurat, zdarzyło się to coś. Apostazja?
Komu to potrzebne?
Odstawiam instytucję do piwnicy. To wystarczy. A w przyszłości, może się (za prawem Murphy'ego), przydać jeszcze.
Ogólnie rzecz biorąc, Kościół ma się dobrze jeszcze.
Że przybywa jego przeciwników? Cóż to, Świętej Inkwizycji powrotu wypatrujesz, by odegnać Złego?

103

Snake napisał/a:
tyafu napisał/a:

Czyli dokladaja do dzialalnosci biedacy. Czemu w takim razie nie daza do zmiany I nie wykreslaja duszyczek ze swoich ksiag zeby nie placic podatkow za "martwe dusze"?

O to bardzo proste. Względy ambicjonalne i korporacyjny nawyk meldowania o sukcesach. To struktura hierarchiczna i w górę zawsze melduje się tylko o sukcesach. ..

Ale na jakiej podstawie mieli by to zrobić?  Nikt w kościele list obecności nie sporządza. Kto przyjmuje sakramenty też nie.
Jak delikwent sam nie przyjdzie to nie ma takiej możliwości.....przecież zaocznie nikt tego nie zrobi, bo dopiero byłby krzyk.

Pamiętam niedawno jaką aferę zrobiła GW, gdy proboszcz nie chciał antychrysta pochować.....a rodzina nalegała.

104 Ostatnio edytowany przez zwyczajny gość (2019-07-31 22:56:45)

Excop napisał/a:

Odpowiadając na ostatnie zdanie: Ciekawe dlaczego?
Bo z zaleceniem chrystusowym, by nadstawić drugi policzek nasi księża mają problemy? Nie sądzę. Przyziemne sprawy mają tu głos.
Na ile rzeczywiście, wiedzą oni sami i byli wierni.
Akurat, zdarzyło się to coś. Apostazja?
Komu to potrzebne?
Odstawiam instytucję do piwnicy. To wystarczy. A w przyszłości, może się (za prawem Murphy'ego), przydać jeszcze.
Ogólnie rzecz biorąc, Kościół ma się dobrze jeszcze.
Że przybywa jego przeciwników? Cóż to, Świętej Inkwizycji powrotu wypatrujesz, by odegnać Złego?

Nie wiem jak w innych parafiach, u mnie proboszcz kiedyś zgłaszał szkody, ale nigdy sprawców nie złapano to przestał.
To były wybite szyby, rozbita figurka, pomazane ściany.....dla policji szkoda niewielka, nie warta zachodu by szukać sprawców. Dla księdza też kłopot, chodzenie na policję, przesłuchania ....a rezultat żaden.
P.S.
W Turku pewnie księdzu szkoda było czasu na procesowanie .....a może obawiał się zemsty? Nie wiem...

105

Snake napisał/a:

- wsiadasz nad morzem do auta i jedziesz kilkaset kilometrów autostradą napruty jak messerschmidt, w dodatku przewożąc broń w aucie. W końcu pakujesz się w pachołki drogowe. Na szczęście w pachołki, a nie w inne auta. Sąd uznaje, że nie ma powodu do tymczasowego aresztu. Każdy normalnie myślący Polak wie, że on dostałby od razu 2-3 miesiące aresztu do czasu rozprawy. Pół Polski nie ma specjalnych wątpliwości, że w czasie procesu okaże się, że biegli nie będą mogli ustalić prędkości z jaką pachołki naparły na auto biednego celebryty, a w związku z tym należy go uniewinnić. No może parę groszy grzywny...

Albo przez 12 lat znęcasz się nad żoną i dostajesz za karę 30 godzin prac społęcznych.

Gościu,

"przemilczane przez media" informacje o włamaniu do kościoła w Suchym Lesie:
https://i.postimg.cc/y8dnczq9/suchy-las.jpg

Co do reszty, robisz regułę z incydentów. A tymczasem jest na odwrót. To KK systematycznie, od wieków prześladował osoby lgbt (historycznie, pod presją kościoła, penalizacja stosunków homoseksualnych, obecnie "tylko"  nazywanie osób homo/trans dewiantami i pedofilami, mimo że nie robią nikomu krzywdy, a pedofilami nie są, nazywanie agresywnych kontrmanifestacji "obroną przed deprawacją" itd. ). Obecna nagonka na lgbt ma dwa cele. Pierwszy ma wymiar polityczny (podczas wyborów ma być wybór między "normalnością" czyli PiS a "pedałami, lesbami i pedofilami" czyli opozycją). Ludzie ze strony Neuropa zrobili proste oszacowanie - w porównaniu z zeszłym rokiem liczba artykułów o lgbt w prawicowej pracie wzrosła czterokrotnie, a znajdź mi jeden, który nie będzie prześmiewczy albo deprecjonujący. Cel drugi to odwrócenie uwagi od pedofilii w KK po dwóch głośnych filmach na ten temat.  Już jakoś o tej pedofilii w KK przycichło, no nie? Teraz w kontekście pedofilii mówi się o lgbt. Znaczy strategia przynosi efekty, a że jest kłamliwa, kogo to obchodzi.
Pewną symetrię będziemy mieli jak na jakąś procesję przyjdzie banda agresywnych lgbt, żeby porzucać w ludzi kamieniami, pokrzyczeć "wypierd..." i pobić kilka osób (potem się powie że to była ustawka).
Islam i judaizm jakie mają w Polsce znaczenie?
W Białymstoku miała miejsca profanacja religijna. Profanacja polegała na tym, że grupa ludzi, która wcześniej w kościele odmawiala słowa przykazania miłości, potem wyszła na ulicę z różańcami w zaciśniętych pięściach, żeby głośno i dosadnie dawać wyraz nienawiści do bliźniego.  Żeby krzyczeć o Bogu na przemian z "wypierd".
Podsumowując: usuń belkę z oka swego.

106 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-08-01 10:07:50)

Czarna Kotka napisał/a:

Albo przez 12 lat znęcasz się nad żoną i dostajesz za karę 30 godzin prac społęcznych..

Albo molestujesz koleżanki z pracy i sprawa się cudownie rozmywa. Jak to tam leciało? Odwróć się do ściany, wejdę od tyłu czy jakoś tak. Standardowy tekst kulturalnego przełożonego do podwładnej w warszawskiej korporacji...

Czarna Kotka napisał/a:

Gościu. Co do reszty, robisz regułę z incydentów. A tymczasem jest na odwrót. To KK systematycznie, od wieków prześladował osoby lgbt (historycznie, pod presją kościoła, penalizacja stosunków homoseksualnych, obecnie "tylko"  nazywanie osób homo/trans dewiantami i pedofilami, mimo że nie robią nikomu krzywdy, a pedofilami nie są, nazywanie agresywnych kontrmanifestacji "obroną przed deprawacją" itd. ).

Gościuwo, a to żeś mnie setnie ubawiła. Tak ładnie odwracać kota ogonem, to potrafią tylko ludzie z mózgiem wypranym przez propagandę. Napisz choć konkretnie o jakim kontynencie piszesz, jakim okresie czasu w przybliżeniu choć do stu lat, bo to co piszesz jest taką generalizacją aż zęby bolą. Jako, że piszemy tu o naszych polskich sprawach, to założę na potrzeby dyskusji, że oskarżasz nasz biedny, polski kościół i kraj. Otóż droga Gościuwo w takim razie piszesz zwykłe brednie. Z czasu trwania I RP jak też wcześniej Korony znane są chyba dwa przypadki skazania i spalenia na stosie osób oskarżanych o sodomię. O ile pamiętam oba przypadki miały miejsce w miastach, zapewne powstałych i administrowanych na prawie magdeburskim zwanym też niemieckim. Tak, to prawo zwane niemieckim przewidywało karę stosu za stosunki homoseksualne jak też za stosunki ze zwierzętami. Tylko co ma do tego kościół katolicki skoro prawo magdeburskie było świeckim prawem? Zresztą całkiem nieźle skonstruowanym dlatego ośrodki miejskie w Polsce częściej z niego korzystały lub też częściej na jego bazie powstawały niż na tzw. prawie polskim. To prawo i tak dotyczyło tylko ludzi stanu pośledniejszego, mieszczan, łyczków i to w obrębie danego miasta. Prawdziwych obywateli państwa polskiego czyli szlachty nie dotyczyło w ogóle, a rzeczona szlachta kościelne połajanki o grzesznych związkach sodomickich mogła mieć i miała nomen omen w dupie. Szlachcic zapatrzony w jakowegoś parobka co najwyżej mógł się narazić na kpiny braci szlacheckiej o jego psotnych zabawach. Życie seksualne pospolitego chłopstwa to już zupełnie nikogo nie interesowało poza sprośnymi żartami co tam pastuchowie wyrabiają ze swoimi trzódkami w długie, samotne noce na wypasie wink Chłopu wówczas dość już było wyobrazić sobie, że własną połowicę miałby posunąć w zadek, a nie przewidziany do tego otwór prokreacyjny.
Za to oczywiście jeśli pojawiała się jakaś sprawa polityczna, a co gorzej religijna na kanwie popularnych wówczas rozgrywek między wyznaniami, głównie między katolikami, a protestantami, wcześniej zaś różnymi sektami i odszczepieńcami, to w dobrym tonie do długiej listy przewinień jakiegoś niewygodnego gościa leżało dorzucić mu coś medialnego. Zawsze łatwiej było tłuszczy uwierzyć, że ktoś jest groźnym wywrotowcem i odszczepieńcem jeśli jeszcze był wyrodnym sodomitą. Ten mechanizm akurat specjalnie się nie zmienił tongue Głównie chodzi tu o wspomnianą medialność czyli informację, którą można sobie powtarzać z wypiekami na twarzy. Dlatego zarzut sodomii był standardowo dorzucany każdemu oskarżonemu, któremu koniecznie trzeba było ukręcić łeb. Właśnie po to żeby wzbudzić do niego obrzydzenie i storpedować ewentualne odruchy poparcia i sympatii. Takie też m.in. zarzuty dostał we Francji ostatni mistrz templariuszy razem ze swoimi towarzyszami. Dostał choć przeca "pedalstwo" kwitło wtedy na dworskich dworach i nikogo to nie drzaźniło.
Jedyny okres kiedy formalnie homoseksualizm na ziemiach polskich podlegał penalizacji, to okres zaborów, czyli obowiązywania na terenach dawnej Polski prawodawstwa zaborców. Po odzyskaniu niepodległości w czasach II RP zniesiono karalność związków i czynów homoseksualnych. Bodajże na początku lat 30-tych. Potem był czas okupacji niemieckiej, gdzie znów kochani Niemcy prześladowali również osoby homoseksualne. Co ogólnie rzecz biorąc jest dość ciekawe biorąc pod uwagę, że spora cześć wierchuszki NSDAP, SA lubowała się w takich zabawach w obrębie własnej płci. Po wyzwoleniu przez cały okres PRL i do dziś homoseksualizm jest legalny i niekaralny.
Teraz droga Gościuwo odpal sobie wujka gugla i sprawdź daty zniesienia karalności homoseksualizmu w krajach Europy. Nałóż to też na popularne w tych krajach wyznania pod kątem jak to też wredny kościół katolicki zmuszał te państwa do penalizacji homoseksualizmu.     

Czarna Kotka napisał/a:

Obecna nagonka na lgbt ma dwa cele.

Obecna nagonka jest prostą reakcją na wzmożenie propagandy lgbt. Taką samą nagonkę urządzano nauczycielom kiedy ci postanowili się pobawić w politykę. Teraz cisza, spokój, podwyżki... Ach czegóż to już nie było? Czarne marsze, parasolki, aborcja, konstytucja, trybunał, nauczyciele, pedofile, teraz gra się kartą lgbt. Pobawią się, znudzą, wybory przeminą, to cudownie skończą się marsze i parady...

Edit. Gdyby ci się nie chciało wujka gugla odpalić, to cię wspomogę. Homoseksualizm jest po dziś dzień karalny w prawie 80 państwach. W większości z nich jest pozostałość kolonialnego, brytyjskiego prawodawstwa. W Wielkiej Brytanii zniesiono karalność homoseksualizmu w roku... uwaga 1967. Karalność nawet śmiercią lol Do roku 2000 karalna była w Wielkiej Brytanii publiczna manifestacja orientacji homoseksualnej. Państwo pod przemożnym wpływem kościoła katolickiego... W kochanej, światłej Szwecji zniesiono karalność homoseksualizmu dużo wcześniej, bo w 1944. Przodownicy he, he. W Niemczech zalegalizowano homoseksualizm w roku 1969. Coś długo im zajęło mentalne wyzwolenie się z poglądów Adolfka… W Finlandii w 1971 roku. Dzielna, katolicka Irlandia opierała się do 1993. Katolicki Izrael zalegalizował homoseksualizm w 1988 roku. Stany Zjednoczone Ameryki Północnej, jak wiadomo od wieków rządzone przez katolicką klikę zniosły federalną karalność homoseksualizmu w 2003 roku. Co nie przeszkadza obecnej pani ambasador pouczać Polaków jak się walczy z uprzedzeniami lol

107 Ostatnio edytowany przez zwyczajny gość (2019-08-01 11:19:14)

Znowu....
Szokujący incydent podczas mszy w Szubinie. Kobieta podczas nabożeństwa wrzuciła na ołtarz zwłoki psa.

Regionalni funkcjonariusze policji poinformowali, że 62-letnia kobieta weszła do kościoła podczas wieczornej mszy i wrzuciła na ołtarz zwłoki psa. Świadkowie podali, że zakłóciła przebieg nabożeństwa wulgarnymi wyzwiskami.

Niedługo w Płocku ma się odbyć kolejny obwoźny "MARSZ Nierówności"......będę zdziwiony jak wq...i ludzie nie będą protestować.
Bo jak mówi przysłowie "świnia wór drze i sama kwiczy"

P.S. Czarna Kotko, nie wklejaj mi wydruków z Google, bo te linki nic nie mówią o pozycjonowaniu informacji. Bo formalnie było, tyle że gdzieś na dole drobnym druczkiem a częściej na 5 podstronie gdzie nikt nie zagląda.

108

Lubelszczyzna, kilka tygodni temu.
Umiera proboszcz wiejskiej parafii. W testamencie prosi aby zamiast kwiatów i wieńców na jego pogrzeb złożyć datek na hospicjum gdzie dokonał żywota.
Zgodnie z jego wolą w czasie mszy żałobnej w jego długoletniej parafii /pochowany został w innej miejscowości/ w przedsionku kościoła stoi słój z informacją, że datki na hospicjum a także strażacy zbierają w koszyczki "tacę". Jest tłum ludzi, nie każdy widzi i ma dostęp do tego słoja.
Po zakończonej mszy, w zakrystii  rada parafialna i kobieta, która zajęła się organizacją zbiórki aby wypełnić ostatnią wolę kapłana chce policzyć to co w koszyczkach. Sprzeciwia się temu ksiądz z sąsiedniej miejscowości z tego dekanatu zastępujący chwilowo chorego a potem zmarłego księdza.
Każe  pieniądze wysypane na stół pozbierać ze stołu i schować do szafy.
Jedynie te ze słoja mogą policzyć i zabrać.
Kobieta organizująca zbiórkę dopomina się o nie kilkakrotnie powodując wściekłość księdza.
W końcu ksiądz łaskawie godzi się dać 1000 zł z tego worka. Bo przecież są potrzeby parafialne.
Gdy kobieta nie zgadza się, chce wszystko co zostało zebrane i nagłaśnia sprawę w mediach i informując parafian przed kościołem po każdej mszy, ksiądz oddaje worek.
Po przeliczeniu radni twierdzą, że na początku według nich tych pieniędzy w worku było więcej. No ale tego już nikt nie dojdzie ile naprawdę zebrano.

To jest dopiero szokujące.
A nie incydent z psem w wykonaniu osoby mającej prawdopodobnie problemy z psychiką

109

Nie mam czasu pisać w robocie, więc odpiszę wieczorem, ale Snejk, Ty zauważyłeś że wszystko co było pod "Gościu" odnosiło się do założyciela wątku, który ma nick "Zwyczajny Gość"?

110

Az się popłakałam z żalu nad tym księdzem co msze od 6.30 odprawia...
Tylko ze nie wolno mu odprawiać więcej niż 3- czyli trzy godziny. A reszta to pierdu, pierdu. Msza zresztą tez, przecież siedzi większość czasu.
Jak pracuje np. w szpitalu- ma za to płacone. Ja próbowałam namierzyć księdza który skrzywdził mojego Ojca - miał cały etat, a mimo to żadnych godzin pracy i czasem, jak miał czas to wpadał.  Moze 2-3 godziny w tygodniu. Brał tyle co ordynator.
Jak pracuje jako nauczyciel -tez ma osobno płacone. I tylko 18 godzin.
Siostra pracuje na własnej lecznicy 9-19. Sobota 9-14. Niedziela 10-12. Bez płatnych urlopów i chorobowych, bo jest właścicielem. Do tego sobota i niedziela po 12 godzin (czyli 24 w sumie, więcej niż ma nauczyciel) ma techników do szkolenia. I nie pierdołki jak na religii, tylko anatomia, fizjologia, zabiegi. Czyli same twarde konkrety. Z tym ze tu już są ferie i wakacje, szkółka nie pracuje.
Ja pracowałam od 5 w rzeźni (wstawałam o 3.30) odleglej o 23 km - musiałam psy odwozić do siostry. Potem odbierałam psy i pędem na lecznice - do 20.
W Danii wstawaliśmy tez 3 30 bo mieliśmy 48 km na rzeźnie a dniówka od 5. Tyle ze trzeba sprawdzić listę, gdzie się jest, naostrzyć noże, przebrać się (zostawała nasza tylko bielizna) i dniówka zaczynała się jak pierwsze świnia wchodziła na stanowisko badania.
Zdarzyło mi się być blisko z ludźmi po teologii - jest to excuse my french -p..e kotka za pomocą młotka. Nic nie trzeba umieć, studia dla debili.

111

Są parafie gdzie są tylko 2 msze dziennie, rano i wieczorem.
I jeszcze podzielone na wikariusza/y i proboszcza.

112

Lekka praca powodem do bicia? :LOL:

113

Kleoma napisał/a:

Lubelszczyzna, kilka tygodni temu.
To jest dopiero szokujące.

Przykre ale zdarza się. Ja się z takim czymś nie  spotkałem, ale słyszałem o kłótniach o pieniądze. Takie sprawy trzeba od razu zgłaszać do kurii. Zresztą na 30 tys. duchownych i 10 tys. parafii zawsze może się coś wydarzyć.
W tych parafiach z którymi miałem do czynienia to finansami zarządzały parafialne rady ekonomiczne.

Za to osobiście spotkałem się z problemem alkoholowym. Jeden ksiądz się rozpił przy budowie kościołów, doskonały organizator a w czasach komuny materiały na budowę się załatwiało za flaszkę. Poszedł na odwyk i wyszedł na prostą.
Drugi niestety się zapił na śmierć. Taki ksiądz kumpel,  to ludzie z flaszkami na plebanię chodzili, choć wiedzieli, że nie powinien pić.

Kleoma napisał/a:

A nie incydent z psem w wykonaniu osoby mającej prawdopodobnie problemy z psychiką

Tak to o każdym przestępcy można powiedzieć. Tylko jak jest nagonka na kler i medialne przyzwolenie na ataki (wskazany niegodziwy wróg) to potem takie rzeczy się dzieją. W ramach tolerancji wink

114

femte napisał/a:

Az się popłakałam z żalu nad tym księdzem co msze od 6.30 odprawia...
Tylko ze nie wolno mu odprawiać więcej niż 3- czyli trzy godziny. A reszta to pierdu, pierdu. Msza zresztą tez, przecież siedzi większość czasu.
Jak pracuje np. w szpitalu- ma za to płacone. Ja próbowałam namierzyć księdza który skrzywdził mojego Ojca - miał cały etat, a mimo to żadnych godzin pracy i czasem, jak miał czas to wpadał.  Moze 2-3 godziny w tygodniu. Brał tyle co ordynator.
Jak pracuje jako nauczyciel -tez ma osobno płacone. I tylko 18 godzin.
Siostra pracuje na własnej lecznicy 9-19. Sobota 9-14. Niedziela 10-12. Bez płatnych urlopów i chorobowych, bo jest właścicielem. Do tego sobota i niedziela po 12 godzin (czyli 24 w sumie, więcej niż ma nauczyciel) ma techników do szkolenia. I nie pierdołki jak na religii, tylko anatomia, fizjologia, zabiegi. Czyli same twarde konkrety. Z tym ze tu już są ferie i wakacje, szkółka nie pracuje.
Ja pracowałam od 5 w rzeźni (wstawałam o 3.30) odleglej o 23 km - musiałam psy odwozić do siostry. Potem odbierałam psy i pędem na lecznice - do 20.
W Danii wstawaliśmy tez 3 30 bo mieliśmy 48 km na rzeźnie a dniówka od 5. Tyle ze trzeba sprawdzić listę, gdzie się jest, naostrzyć noże, przebrać się (zostawała nasza tylko bielizna) i dniówka zaczynała się jak pierwsze świnia wchodziła na stanowisko badania.
Zdarzyło mi się być blisko z ludźmi po teologii - jest to excuse my french -p..e kotka za pomocą młotka. Nic nie trzeba umieć, studia dla debili.

Taaa, siostra pracuje tyle bo CHCE, a nie że musi. I za kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie. Bo lekarze to są dopiero pazerni. Z chrego ostatni grosz wycisną, łapóweczki, gratyfikacje.......a ich błędy ziemia kryje.
Toś dopiero przykład dała smile
A zamiast w Danii można było na kasie w Biedronce. Lub skończyć jakieś studia dla debili....
Sorry, za post podobnym stylu....

115

Kleoma napisał/a:

Nie ma takich parafii, jak są tylko dwie msze to jest jeden ksiądz. Księży brakuje. smile

116 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2019-08-01 17:54:02)

dubel

117

Kleoma napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Nie ma takich parafii, jak są tylko dwie msze to jest jeden ksiądz. Księży brakuje. smile

Są. W moich okolicach. I to dużo.
Np. w pobliżu jedna rano o 7 rano i jedna wieczorem o 18  w dzień powszedni i jest do tego proboszcz, 2 wikariuszy i ksiądz rezydent, który normalnie msze odprawia bo jest zdrowy mimo, że w podeszłym wieku.

Można to sprawdzić na internetowej stronie parafialnej gdzie są podane nabożeństwa i duszpasterze.

118

Nie zazdroszcze lekkiej pracy. Ale tez bym chciala zeby panstwo oplacalo mi ZUS. Zebym nie musiala odprowadzac podatkow. Podelgac dziesiatkom instytucji, ktorym sie trzeba oplacac. Czyli - lekarz powiatowy, wojewodzki, Izba, sanepid, urzad pracy, nadzor farmeceutyczny, straz pozarna, marszalek wojewodztwa (np. utylizacja odpadow medycznych) GUS, Urzad Miasta. Kazda z tych instytucji to kilka dni wyrwane z zyciorysu.
Siostra wcale takich kokosow nie zarabia -ZUS, podatki i oplacanie pasozytniczych urzedasow pozera wiekszosc.
Tez mamy do czynienia z ludzmi, czasem rozmowy sa znacznie ciezsze niz te ksiezy. Bo musimy jeszcze wymagac pieniedzy - czynsz, oplaty, leki, podatki, i tak dalej same sie nie zaplaca. A starsza pani ktorej jedynym przyjacielem jest pies ma emeryture 1200 - albo i mniej. Wiec nie mozna pomoc komunia, darmowa, tylko bardzo drogim lekiem lub specjalistyczna karma. Ksiadz pocisnie glodne kawalki i uwaza ze cos zrobil. My czesto rezygnujemy z zaplaty, albo damy ten worek niezbednej dla chorego zwierzecia karmy.

119 Ostatnio edytowany przez zwyczajny gość (2019-08-01 19:09:13)

femte napisał/a:

Nie zazdroszcze lekkiej pracy. Ale tez bym chciala zeby panstwo oplacalo mi ZUS. Zebym nie musiala odprowadzac podatkow. Podelgac dziesiatkom instytucji, ktorym sie trzeba oplacac. Czyli - lekarz powiatowy, wojewodzki, Izba, sanepid, urzad pracy, nadzor farmeceutyczny, straz pozarna, marszalek wojewodztwa (np. utylizacja odpadow medycznych) GUS, Urzad Miasta. Kazda z tych instytucji to kilka dni wyrwane z zyciorysu.
Siostra wcale takich kokosow nie zarabia -ZUS, podatki i oplacanie pasozytniczych urzedasow pozera wiekszosc.
Tez mamy do czynienia z ludzmi, czasem rozmowy sa znacznie ciezsze niz te ksiezy. Bo musimy jeszcze wymagac pieniedzy - czynsz, oplaty, leki, podatki, i tak dalej same sie nie zaplaca. A starsza pani ktorej jedynym przyjacielem jest pies ma emeryture 1200 - albo i mniej. Wiec nie mozna pomoc komunia, darmowa, tylko bardzo drogim lekiem lub specjalistyczna karma. Ksiadz pocisnie glodne kawalki i uwaza ze cos zrobil. My czesto rezygnujemy z zaplaty, albo damy ten worek niezbednej dla chorego zwierzecia karmy.

Jak mówi przysłowie, najlepiej się liczy CUDZE pieniądze smile
No widzisz, ubolewasz jak to siostra ma ciężko i mało zarabia.......ale dla drugiego to lekarze są bogacze, krwiopijcy i naciągacze.
Ale księża, ci to mają lekko smile

A tu niespodzianka księża płacą podatek dochodowy, płacą ZUS. I płacą niemało.

Ci na etacie ( szkoły, szpitale) płacą podatki i ZUS na ogólnych zasadach.
Niezależnie od podatku dochodowego, który płaci część księży (tych zatrudnionych na etacie), wszyscy duchowni płacą ryczałt  tzw. podatek od posługi duszpasterskiej, czyli np. od ofiar za odprawiane Msze św. czy nabożeństwa pogrzebowe, a także otrzymywanych podczas odwiedzin kolędowych. Ryczałt zależy od stanowiska i wielkości parafii (plus ZUS 20% - 80% fundusz kościelny)
Ponad połowa księży płaci więc państwu aż dwa podatki.

Ponad to wszystkie instytucje kościelne, które mają dochody z działalności płacą CIT i VAT.

Jak mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.....

120

Kleoma napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Np. w pobliżu jedna rano o 7 rano i jedna wieczorem o 18  w dzień powszedni i jest do tego proboszcz, 2 wikariuszy i ksiądz rezydent, który normalnie msze odprawia bo jest zdrowy mimo, że w podeszłym wieku.

Można to sprawdzić na internetowej stronie parafialnej gdzie są podane nabożeństwa i duszpasterze.

Czy mówimy o mszach w niedzielę czy w dni powszednie?

121

Kleoma napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Czy mówimy o mszach w niedzielę czy w dni powszednie?

w dni powszednie są 2 msze.
A w niedziele  4 lub 5 .

122

Kleoma napisał/a:

A w niedziele  4 lub 5 .

To musi być minimum 2 księży.....lub więcej jak kilka szkół i duża parafia.
Moja stara parafia miała 20.000 plus obsługa cmentarza parafialnego i kilka szkół. I 7 mszy niedzielnych w dolnym i górnym kościele. Był proboszcz i dwóch wikarych. Naprawdę było co robić.

W obecnej małej parafii (3600 ludzi) proboszcz jest sam. Nie ma nawet kiedy pójść na chorobowe.

123

Kleoma napisał/a:

A w niedziele  4 lub 5 .

To musi być minimum 2 księży.....lub więcej jak kilka szkół i duża parafia.
Moja stara parafia miała 20.000 plus obsługa cmentarza parafialnego i kilka szkół. I 7 mszy niedzielnych w dolnym i górnym kościele. Był proboszcz i dwóch wikarych. Naprawdę było co robić.

W obecnej małej parafii (3600 ludzi) proboszcz jest sam. Nie ma nawet kiedy pójść na chorobowe.

Parafia nie jest duża, kilka wiosek. Szkół nie ma zbyt wiele, polikwidowane z braku dzieci,  chyba 3 podstawówki a i tak uczą w nich także cywilni katecheci. Nie ma dużo roboty.

A wracając do tematu agresji i nienawiści to cóż się dziwić.
Jak sam autorze napisałeś księży jest mało, coraz mniej nowych wyświęceń.
I dlatego władze kościelne tolerują wszystko złe co w tej grupie się dzieje. Związki z kobietami, pedofilię, homoseksualizm, molestowanie, alkoholizm, kradzieże itd.
Jedyna kara to przeniesienie na inną parafię.
Dla niepoznaki przenoszą  też co pewien czas innych, nie siejących zgorszenia księży.

Jeśli osoby świeckie dokonają czynu, który uważany jest za świętokradztwo, obrażanie uczuć religijnych to następują modły o przebłaganie. Zbiera się wiernych i każe im przepraszać nawet za nieswoje grzechy.
Natomiast nigdy nie słyszałam aby ogłaszano, że  będzie się błagać o przebaczenie za grzechy księży, którzy w stanie ciężkiego grzechu odprawiają mszę latami.
Owszem, zgodzono się na usunięcie jednego pomnika, drugiemu odcięli grzesznego księdza, zapłacono odszkodowania molestowanym osobom...
I ucichło. A o postępkach świeckich przeciw KK wspomina się przy każdej możliwej okazji.

124

Duza czesc skladki duchownych oplaca panstwo. Podatki sa symboliczne i placi parafia. Jak ksiadz pracuje np. w szkole to ma placone i z parafii i ze szkoly. A co do podwojnych skladek - my placimy nawet kilka razy. Np. za uslugi na rzecz szkoly, badanie miesa, zlecenia od powiatowego.
Uczac wiecej godzin niz katecheta siostra placi oddzielny ZUS, podatek 22%, i do tego daje wlasne pomieszczenia, narzedzia. A w zasadzie caly zaklad, wiec wlasnych klientow, sprzet i tak dalej. Jak uczy szycia to kupuje za wæasne pieniadze nozki kurze albo wieprzowe. Reczniki papierowe, rekawiczki jednorazowe, woda, prad, herbata i kawa. W sumie za 24 godz. tygodniowo ma w miesiacu nawet nie 2 tys. Czyli duzo mniej niz katecheta.A, jeszcze posprzatac trzeba, a grupe to kiedys przyslano 60 osob, odmowila, bo gdzie to sie zmiesci. Jest do 20. W zimie sprzatania ze dwie godziny.
To szkolki policealne. Normalne technika sie wycwanily - wykombinowali sobie, ze oni naucza polskiego i matematyki. Czyli tego, do czego nie trzeba sprzetu, pomieszczen, zwierzat. A weterynarii to ktos za darmo nauczy. Zrobili sobie dlugi weekend, w poniedzialki uczniowie maja miec praktyki w lecznicy. W zasadzie to wszyscy lekarze powinni odmawiac, bo tylko klopot. A uczyc np. anatomii, sekcje robic? za darmo?

125

Dzisiaj.
Obchody 75 rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego.
Sporo osób, na honorowych miejscach uczestnicy Powstania i weterani II wojny światowej. Minuta milczenia. Wszyscy wydają się wzruszeni. Krótkie wystąpienie przedstawiciela organizatora uroczystości, jego ważkie słowa, także o cywilach, zapadają w pamięć. Za chwilę uczestniczka Powstania mówi o tym, co było dla powstańców najważniejszym, co nie miało żadnego znaczenia. Nastrój podniosły.

I słyszę zapowiedź modlitwy, w programie nie było takiego punktu. Cóż... .
Słucham tego, co mówi ksiądz kościoła rzymskokatolickiego. Krew mi się burzy, gdy padają słowa o "jedynej właściwej religii" - nie, to nie majaki, to cytat, to dzieje się naprawdę. Po chwili krew już wrze: ksiądz fałszuje historię, prowadzi agitację polityczną. Szlag trafił wzruszenie, szlag trafił podniosły nastrój. Dlaczego w takiej chwili, wbrew słowom i apelowi uczestniczki Powstania, ksiądz - zamiast jednoczyć - dzieli?
[Znam odpowiedź.]

126

Powód jest prosty. Kosciół w Polsce odwrócil sie od Boga, odwrócił sie od nauki Jezusa. Ten wątek materialny pominą choc Jezus przy rozesłanii do uczniów mowil "nie bierzcie drugiego ubrania", tymczasem ksieza w mojej parafii w drzwi sie nie mieszczą, po kolendzie autem jezdza bo przejsc 2 km to zbyt duzy wusilek. Jednak najwiekszym problemem jest odejscie od nauki Jezusa, ktory nauczal o milosci do drugiego czlowieka i o przebaczaniu. Tymczasem w kosciele słow Jezusa juz nie usłysze bo wazniejsz jest co naucza kosciól niz co nauczał Jezus. A nie jest to tożsame. Jezus przebaczyl prostytutce, kosciól walczy z lgbt. Jezus nic nie przekazal w swojej nauce o antykoncepcji, seksie czy aborcji. Kosciól poswieca tym tematom nieproporcjonalnie wiele miejsca. To kler i duchowienstwo stało sie najwiekszym wrogiem koscioła w Polsce. Kosciol katolicki w Polsce wyłamał sie z koscioła rzymskokatolickieho. Wystarczy pisłuchac papierza Franciszka co mowi o homoseksualistach czy uchodzcach i porownac to z nauka w polskich kosciolach. W Polsce papierz Franciszek i jego nauki sa pomijane i przemilczane. Jego prosba aby nie brac pieniedzy za sakramenty sie nie przebiła. Reasumujac, jestesmy na szybkiej sciezce ateizacyjnej na ktora wepchnąl nas polski kler. Ratunku nie ma bo biskupi wolą aby nic sie nie zminiło i koscioły byly puste niz dostrzec wlasne bledy i miec pelnd koscioly. Zreszta wierni sa w Polsce niepotrzebni. Kosciol sie utrzyma z dotacji budzetowej a na msze nikt przychodzic nie musi jesli mu sie polska interpretacja nauki Jezusa nie podoba.

127

Ludzie mądrzeją, to i widzą co się w Kościele wyrabia...

128 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2019-08-01 23:00:14)

Tak, abp  Jędraszewski o "tęczowej zarazie" w przemówieniu na rocznice Powstania

Wiejski cmentarz, zmarł mój teść. Chcieliśmy go pochować na grobie jego dziadka, który zmarł w 1944 roku i rodzina utrzymała ten grób w porządku przez tak długi czas. Poszliśmy do proboszcza i po opłaceniu 800 zł za pogrzeb bez żadnego pokwitowaniaa więc bez VAT/ organista i kościelny dodatkowa opłata/ usłyszałam, że jeszcze tzw pokładne. Do tej pory tego nie było a teraz cmentarz został zinwentaryzowany, groby mają numery i opłata będzie pobierana. Ok. rozumiem, koszty wywozu śmieci trzeba pokryć, jakięś porządki itp chociaż na wszelkie inwestycje, chodniki jest zawsze zbiuerana kasa osobno.
Wyciągam pieniądze a ksiądz, że to za mało bo mam zapłacić nie tylko za przyszły okres 10 lat gdy będzie na cmentarzu leżał teść ale także za zaległy czas gdy w tym grobie leżał dziadek teścia. czyli za 7 takich okresów. Zaprotestowałam, wywiązała się prawie kłótnia, łaskawie chciał mi darować 5 okresów i miałam zapłacić tylko za 2 wsteczne dziesięciolecia. Nadal się nie zgadzałam, już nie panowałam nad sobą, nie zastanawiałam się nad słowami.
Wynegocjowałam, że płacę tylko za teścia. Dostałam kwit aby mieć dowód opłaty.
I takie sytuacje zdażają się nadal. Ludzie w żałobie, zmartwieni śmiercią bliskiej osoby muszą się użerać o finanse bo proboszcz pazerny na kasę.

129 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-08-02 07:48:29)

Skąd w Polsce takie przyzwolenie na agresję i nienawiść do Kościoła?                 hehehe!!     

ZAPYTAM - SKĄD PRZYZWOLENIE WŚRÓD HIERARCHOW KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO  DO ataków AGRESJI  wobec wszystkich  niemal grup społecznych   ( pedofilia dziesiątkami lat ukrywana,  ataki na homoseksualistów, na kobiety zyjące bez slubu, na wszystkich tych, który osmielają wyrażać zdanie nie po mysli KK?  ) 

Skąd przyzwolenie i akceptacja KK wobec odradzającego sie faszystowskiego ruchu ONR w POLSCE?????

Niech KK od.. doli się od osób, ktore nie wierzą w tę chorą ideologię, niech nie właża ludziom pod kołdry, niech nie nauczają o moralności , będąc sami seksualnymi drapieznikami i przestepcami, niech od.. sie od macic kobiet a zajma własnym bagienkiem i SODOMĄ we własnych szeregach!!

Ostatnie , oburzające przemówienie Jędraszewskiego_ facet bije własne rekordy podłości i nienawiści  Cataga, proszę, nie umieszczaj w swoich postach nieregulaminowych linków

130

Jeszcze gdyby zaglądali pod kołdrę wszystkim bo taka ich powinność.
Ale nie, są równi i równiejsi.
Są publicznie podawane przykłady i nazwiska żyjących w grzechu osób niepraktykujących.
Ale gdy grzeszy, rozwodzi się, zawiera kolejne niesakramentalne małżeństwo, zachodzi w nieślubną ciążę osoba związana w jakiś tam sposób z obecną partią rządzącą to nikt z kleru słowa nie piśnie.
Hipokryzja do kwadratu.

Posty [ 66 do 130 z 250 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Skąd w Polsce takie przyzwolenie na agresję i nienawiść do Kościoła?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024