Premier Morawiecki: Auschwitz to nie jest polska nazwa... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Premier Morawiecki: Auschwitz to nie jest polska nazwa...

Strony Poprzednia 1 5 6 7 8 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 391 do 455 z 476 ]

391 Ostatnio edytowany przez Snake (2018-02-19 13:49:31)

Odp: Premier Morawiecki: Auschwitz to nie jest polska nazwa...

Summerko, przecież pytam smile Może i przed wojną ministerstwo nagradzało dzieci, które jeszcze nie podlegały obowiązkowi szkolnemu, wtedy też od chyba 7 roku życia.
Wilczysko, prawda jest jak dupa - każdy ma swoją. Kiedyś była inicjatywa żeby w Yad Vashem upamiętniać też Żydów ratujących Żydów. No i po ponoć wielu dyskusjach pomysł został storpedowany argumentacją, że specjalne honorowanie tych co kogoś uratowali stawia w złym świetle tych co nie ratowali albo i gorzej. Ta argumentacja dotyczy rzecz jasna tylko Żydów. Ktoś złośliwy mógłby taką argumentację rozwinąć, że tu w Yad Vashem uhonorowaliśmy tych parę tysięcy co się zachowało przyzwoicie, a reszta to byli niemieccy kolaboranci lub ludzie aprobujący ich poczynania. Zresztą tak to mniej więcej zaczyna wyglądać.
Trochę ciągnę za języki znajomych co o tym wszystkim sądzą. A to raczej środowisko antypisowskie, wrażliwe itp. No i stopień irytacji jest zauważalnie rosnący. Wcale nie na lapsusy polskiej władzy. Mówiłem, że coś się skończyło... Swastyk i polskiego gówna na polskiej ambasadzie nie da się odzobaczyć. Wiem, wiem na niejednym polskim przystanku czy murze widziałem "jude raus" ale na izraelskiej ambasadzie jeszcze nie. Pewnie wkrótce "się doczekam" aczkolwiek myślę, że nasze służby od miesiąca mają takie miejsca pod całodobową obserwacją. Jeśli się zatem "doczekam", to pewnie będzie to spontaniczny wygłup wyrostków, jak spalenie budki pod rosyjską ambasadą...

A co do prawd historycznych. Przy likwidacji getta w Warszawie, w lipcu 1942 roku kiedy wywieziono z niego "na roboty" 300 tys. Żydów brało czynny udział:
- 5 Niemców z SS,
- 200 Ukraińców,
- 5000 żydowskich policjantów

Powstanie w getcie wybuchło kiedy zostali w nim już tylko ci z policji getta oraz młodzi robotnicy. Tak jak sonderkommanda w KL nie podnosiły buntów kiedy rozpoczynały swą pracę ale wtedy, gdy kończył im się "okres przydatności". Ostatnia wymuszona reakcja obronna jest taka, że policjant w getcie musiał doprowadzać innych Żydów na wywózki do KL, bo jak nie wyrabiał normy, to groziła mu śmierć. Słuszna uwaga ale połączona z atakiem, że polskim policjantom to nie groziło. Otóż nie do końca tak było. Do policji w getcie wstępowali ochotnicy, często ludzie wykształceni. Fakt mogli początkowo nie wiedzieć na co się decydują. Natomiast w przypadku granatowej policji było tak, że Niemcy wprowadzili karę śmierci dla przedwojennych policjantów za odmowę lub unikanie służby w granatowej policji. Z działalnością samej granatowej policji bywało już różnie. Nadgorliwych i zbyt służalczych wobec Niemców często spotykała kula w łeb z wyroku państwa podziemnego.

Zobacz podobne tematy :

392 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-19 21:09:46)

wilczysko Politycy nie bawią się historią a premier Polski nie uświadamia ani Żydów ani reszty świata. Premier Polski jako szef rządu ma święte prawo wypowiadać się w imieniu i na rzecz kraju, którym rządzi, w sprawach tego kraju dotyczących. To jest jakaś farsa, żeby osobie decyzyjnej w sprawach państwowych odmawiać prawa reprezentowania interesów państwa poprzez negowanie jej uprawnienia do wypowiadania się w takich czy innych kwestiach. Ba, do wypowiadania się w kwestiach żywo tego państwa dotyczących. I szczyt bezczelności. Ta sama reguła nie działa, kiedy w sprawach kwestii żydowskich i historii wypowiadają się służby dyplomatyczne Izraela.
Nie wiem, dlaczego tak Cię drażni stanowcza reakcja władz polskich wobec krzywdzących sformułowań nt. historii związanej z obozami zagłady.

393 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2018-02-19 21:33:06)

SonyXperia napisał/a:

To jest jakaś farsa, żeby osobie decyzyjnej w sprawach państwowych odmawiać prawa reprezentowania interesów państwa poprzez negowanie jej uprawnienia do wypowiadania się w takich czy innych kwestiach.

Jakbyś jeszcze wyjaśniła KTO zabrania i neguje prawo reprezentowania i W JAKI SPOSÓB to robi. Mogłoby to pomóc zrozumieć twoje wzburzenie.

394 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-19 21:39:51)

summerka88 napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

To jest jakaś farsa, żeby osobie decyzyjnej w sprawach państwowych odmawiać prawa reprezentowania interesów państwa poprzez negowanie jej uprawnienia do wypowiadania się w takich czy innych kwestiach.

Jakbyś jeszcze wyjaśniła KTO zabrania i neguje prawo reprezentowania i W JAKI SPOSÓB to robi. Mogłoby to pomóc zrozumieć twoje wzburzenie.

OK. Moja wypowiedz była spowodowana wypowiedzią wilczysko w której pisał "aby na litość Boską, premier Polski nie uświadamiał Żydów i reszty świata...". Widać to wyraźnie, po oznaczeniu nazwy użytkownika, przed moją wypowiedzią, że właśnie do jego wypowiedzi się odnoszę. Coś jaśniej się zrobiło? smile Bo to chyba nie było zbyt trudne ogarnąć do czyjej wypowiedzi się odnoszę, skoro wymieniłam nazwę użytkownia jako pierwszą i to boldem wink

395 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2018-02-19 21:43:19)

SonyXperia napisał/a:
summerka88 napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

OK. Moja wypowiedz była spowodowana wypowiedzią wilczysko w której pisał "aby na litość Boską, premier Polski nie uświadamiał Żydów i reszty świata...". Widać to wyraźnie, po oznaczeniu nazwy użytkownika, przed moją wypowiedzią, że właśnie do jego wypowiedzi się odnoszę. Coś jaśniej się zrobiło? smile

Aaaaa....to przepraszam. Nie miałam świadomości, że Wilowi nie wolno zabierać głosu, gdy wydźwięk jego wypowiedzi nie jest w zgodzie z jedyną i słuszną myślą partii rządzącej. Mam wrażenie, że już w historii mieliśmy taki etap „cenzury” big_smile To jednak prawda, że historia kołem się toczy.
Wilczysko uważaj, co gadasz i piszesz, bo Obywatelka SonyXperia czuwa wink

396 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-19 21:49:20)

summerka88 napisał/a:
SonyXperia napisał/a:
summerka88 napisał/a:

OK. Moja wypowiedz była spowodowana wypowiedzią wilczysko w której pisał "aby na litość Boską, premier Polski nie uświadamiał Żydów i reszty świata...". Widać to wyraźnie, po oznaczeniu nazwy użytkownika, przed moją wypowiedzią, że właśnie do jego wypowiedzi się odnoszę. Coś jaśniej się zrobiło? smile

Aaaaa....to przepraszam. Nie miałam świadomości, że Wilowi nie wolno zabierać głosu, gdy wydźwięk jego wypowiedzi nie jest w zgodzie z jedyną i słuszną myślą partii rządzącej. Mam wrażenie, że już w historii mieliśmy taki etap „cenzury” big_smile To jednak prawda, że historia kołem się toczy.

Jestem pod wrażeniem sarkazmu i próby ośmieszenia SonyXperia big_smile Czym innym jest jednak reprezentowanie państwa w stosunkach międzynarodowych przez powołane do tego organy państwa a czym innym myśl partii rządzącej, tej czy innej, słuszna czy nie. Takie kwestie trzeba jednak rozumieć i w konsekwencji odrózniać. Zwłaszcza jeśli dotyczą faktów historycznych. Ale jak widać nie każdemu z nimi po drodze.

397

SonyXperia napisał/a:
summerka88 napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Jestem pod wrażeniem sarkazmu i próby ośmieszenia SonyXperia big_smile Czym innym jest jednak reprezentowanie państwa w stosunkach międzynarodowych przez powołane do tego organy państwa a czym innym myśl partii rządzącej, tej czy innej, słuszna czy nie. Takie kwestie trzeba jednak rozumieć i w konsekwencji odrózniać. Zwłaszcza jeśli dotyczą faktów historycznych. Ale jak widać nie każdemu z nimi po drodze.

Przyznaję, że nie mogłam powstrzymać sarkazmu. Trudno mi się było powstrzymać. Słaba jestem i pewnie spalę się za to w ogniu piekielnym. No trudno tongue

Pamiętasz Sony, jak miałaś pretensje, że państwo Izrael interweniuje w sprawie polskich ustaw. Teraz do Wilczyska, że ma czelność zwracać uwagę na nietakt polskiego premiera. Lubisz mówić innym co powinni robić i czego nie, nieprawdaż? Takie odnoszę wrażenie, jak ciebie czytam. Bawisz mnie smile

398 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-19 22:32:29)

summerka88 napisał/a:
SonyXperia napisał/a:
summerka88 napisał/a:

Przyznaję, że nie mogłam powstrzymać sarkazmu. Trudno mi się było powstrzymać. Słaba jestem i pewnie spalę się za to w ogniu piekielnym. No trudno tongue

Pamiętasz Sony, jak miałaś pretensje, że państwo Izrael interweniuje w sprawie polskich ustaw. Teraz do Wilczyska, że ma czelność zwracać uwagę na nietakt polskiego premiera. Lubisz mówić innym co powinni robić i czego nie, nieprawdaż? Takie odnoszę wrażenie, jak ciebie czytam. Bawisz mnie smile

To jest dyskusja. Ja nie mam wpływu na postępowanie osób z krwi i kości kryjących się pod określonymi nickami. Te osoby postąpią tak jak bądą uważały, niezależnie od tego co ja myśle. Nie rozumiem więc, co Cię tak niby bawi.
Nie zgadzam się z pogladami wilczysko ale na swój sposób jest ono dla mnie źródłem pewnej wiedzy. Wiedzy o punkcie widzenia innych osób na pewne sprawy.

Nietakt big_smile Dobre. Dobre. Bawisz mnie big_smile Nietakt polskiego premiera big_smile big_smile

399

SonyXperia napisał/a:

To jest dyskusja. Ja nie mam wpływu na postępowanie osób z krwi i kości kryjących się pod określonymi nickami. Te osoby postąpią tak jak bądą uważały, niezależnie od tego co ja myśle. Nie rozumiem więc, co Cię tak niby bawi.

Dzięki Bogu, bo przynajmniej moźna sobie powymieniać swoje poglądy, opinie, spostrzeżenia. Można spróbować zrozumieć inny punkt widzenia. Ale w sumie - nie trzeba wink

400 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-19 22:04:31)

summerka88 napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Dzięki Bogu, bo przynajmniej moźna sobie powymieniać swoje poglądy, opinie, spostrzeżenia. Można spróbować zrozumieć inny punkt widzenia. Ale w sumie - nie trzeba wink

Jeśli nie trzeba, i dzięku Bogu, nie moje, ale innych poglądy są tymi odpowiednimi i wartymi naśladowania w rzeczywistości big_smile (no bo wyglada na to że czyjeś muszą być big_smile ) , to nie bierz udziału w dyskusji.

401

SonyXperia napisał/a:
summerka88 napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Jeśli nie trzeba, i dzięku Bogu, nie moje, ale innych poglądy są tymi odpowiednimi i wartymi naśladowania w rzeczywistości big_smile (no bo wyglada na to że czyjeś muszą być big_smile ) , to nie bierz udziału w dyskusji.

Nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi, ale nie szkodzi wink

402

summerka88 napisał/a:
SonyXperia napisał/a:
summerka88 napisał/a:

Nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi, ale nie szkodzi wink

Zrozumiałam. Zrozumienie cudzego punktu widzenia to niejednokrotnie klucz do porozumienia. Potrzebne jak najbardziej. I wcale nie stoi temu na przeszkodzie zażarta dyskusja.

403

SonyXperia napisał/a:

wilczysko Politycy nie bawią się historią a premier Polski nie uświadamia ani Żydów ani reszty świata. Premier Polski jako szef rządu ma święte prawo wypowiadać się w imieniu i na rzecz kraju, którym rządzi, w sprawach tego kraju dotyczących. To jest jakaś farsa, żeby osobie decyzyjnej w sprawach państwowych odmawiać prawa reprezentowania interesów państwa poprzez negowanie jej uprawnienia do wypowiadania się w takich czy innych kwestiach. Ba, do wypowiadania się w kwestiach żywo tego państwa dotyczących. I szczyt bezczelności. Ta sama reguła nie działa, kiedy w sprawach kwestii żydowskich i historii wypowiadają się służby dyplomatyczne Izraela.
Nie wiem, dlaczego tak Cię drażni stanowcza reakcja władz polskich wobec krzywdzących sformułowań nt. historii związanej z obozami zagłady.

Drażni mnie właśnie dlatego, że nie wierzę w uczciwość i szczere intencje polityków. Zwróćmy uwagę, że cała sprawa z ustawą o IPN dotyczyć miała tylko tego durnego zwrotu o "polskich obozach śmierci" i obwinianie Polski o Holocaust, a nagle zrobiła się z tego wyliczanka przez kogo ile osób zginęło, kto bardziej donosił itd. Po jaką cholerę ? Szczegółami historii niech się zajmują historycy. Niech ją badają, ustalają fakty, publikują itd. A politykom wara od tego, bo oni historię traktują bardzo instrumentalnie i z wrażliwością słonia w składzie porcelany. Niech Morawiecki staje w obronie imienia Polski. OK. Ale bolesne kwestie Żydów, które oni najwyraźniej sami nie przepracowali jeszcze dokładnie niech zostawi im, bo publiczne wytykanie palcem błędów komukolwiek wyzwala w tej osobie wstyd, zażenowanie, gniew i reakcję obronną. Efekt jest gówniany, bo górę biorą emocje, a nie rzeczowe argumenty. Tak jest teraz w relacjach z Izraelem. Odpowiedź na pytanie tego izraelskiego dziennikarza można było ograniczyć do wyjaśnienia stanowiska Polski z krótkim kontekstem historycznym na temat okupacji w Polsce, bo faktycznie wiedza Zachodu na ten temat jest błędna i im się wydaje, że okupacja u nas to było to samo co np. we Francji, czyli lajcik jak w "Allo, allo". Skoro z Morawieckiego taki kozak to czemu w swojej litanii wymieniając zbrodniarzy nie wymienił Austriaków ? Dlatego, że siedział koło kanclerza Austrii ? Głupio mu było ? Jak się mówi "A", to trzeba było powiedzieć "B".

404 Ostatnio edytowany przez Snake (2018-02-20 10:05:09)

wilczysko napisał/a:

Drażni mnie właśnie dlatego, że nie wierzę w uczciwość i szczere intencje polityków. Zwróćmy uwagę, że cała sprawa z ustawą o IPN dotyczyć miała tylko tego durnego zwrotu o "polskich obozach śmierci" i obwinianie Polski o Holocaust.

Ale nie mogła zawierać groźby penalizacji konkretnie tego zwrotu, bo w takim wypadku do ustawy trzeba by wpisać setki możliwych kombinacji tego i podobnych określeń. To musiało być ujęte ogólnie.

wilczysko napisał/a:

a nagle zrobiła się z tego wyliczanka przez kogo ile osób zginęło, kto bardziej donosił itd. Po jaką cholerę ?

Tylko i wyłącznie jako reakcja na akcję wyznawców religii holocaustu.

wilczysko napisał/a:

Szczegółami historii niech się zajmują historycy. Niech ją badają, ustalają fakty, publikują itd.

No i widzisz, zgadzasz się ze stanowiskiem polskiego rządu.

wilczysko napisał/a:

A politykom wara od tego, bo oni historię traktują bardzo instrumentalnie i z wrażliwością słonia w składzie porcelany.

Kopiuj-wklej i na fejsbuka ambasady Izraela to.

wilczysko napisał/a:

Niech Morawiecki staje w obronie imienia Polski. OK. Ale bolesne kwestie Żydów, które oni najwyraźniej sami nie przepracowali jeszcze dokładnie niech zostawi im, bo publiczne wytykanie palcem błędów komukolwiek wyzwala w tej osobie wstyd, zażenowanie, gniew i reakcję obronną.

Zgadzam się w zupełności ale....ale!

publiczne wytykanie palcem błędów komukolwiek wyzwala w tej osobie wstyd, zażenowanie, gniew i reakcję obronną.

Teraz wróć do sedna sprawy i kto komu brudnego palucha w oko włożył. Teraz już nie ma odwrotu, równia pochyła...

wilczysko napisał/a:

Efekt jest gówniany, bo górę biorą emocje, a nie rzeczowe argumenty. Tak jest teraz w relacjach z Izraelem. Odpowiedź na pytanie tego izraelskiego dziennikarza można było ograniczyć do wyjaśnienia stanowiska Polski z krótkim kontekstem historycznym na temat okupacji w Polsce, bo faktycznie wiedza Zachodu na ten temat jest błędna i im się wydaje, że okupacja u nas to było to samo co np. we Francji, czyli lajcik jak w "Allo, allo".

Ale dokładnie to premier zrobił. Świat żydowski zawył z powodu jednego słowa umieszczającego ich na równi z innymi w kolaboracji. I guzik prawda, że chodziło o niewłaściwe słowo w języku angielskim, że wystarczyło użyć innego. Też by zawyli. Nie ma z ich strony zgody na jakiekolwiek wskazanie zła po ich stronie. Nie przepracują tego sami w żaden sposób, bo to nie jest w ich interesie. Nie po to wymyślili ten dogmat.

wilczysko napisał/a:

Skoro z Morawieckiego taki kozak to czemu w swojej litanii wymieniając zbrodniarzy nie wymienił Austriaków ? Dlatego, że siedział koło kanclerza Austrii ? Głupio mu było ? Jak się mówi "A", to trzeba było powiedzieć "B".

He, he, bo długo by musiał wymieniać. Z samych członków Waffen SS: tylko Belgów i Holendrów prawie 100 tys., Duńczycy, Francuzi, Hiszpanie, Brytyjczycy, Włosi, Szwedzi, Norwedzy, Finowie, Serbowie, Chorwaci, Szwajcarzy, Łotysze, Estończycy, Bułgarzy, Rumuni, Ukraińcy, Rosjanie, Białorusini, Tatarzy, Turkmeni, Uzbecy, Albańczycy. Do Waffen SS prawie do końca wojny przyjmowano tylko ochotników, pod koniec wojny wprowadzono obowiązkowy pobór ale rzecz jasna dotyczył on tylko obywateli III Rzeszy. Cała ta wielonarodowa hałastra zapisała się do Waffen SS ochotniczo żeby walczyć z trupią czaszką na daszku i powiewającą swastyką nad głową. Widzisz tam gdzieś Polaków? wink Oczywiście było ich dużo z obowiązkowego poboru wśród np. Ślązaków do Wehrmachtu. Żeby było zabawniej szacuje się, że do końca wojny w szeregach Wehrmachtu i SS walczyło około 150 tys. niemieckich Żydów. Mimo ustaw norymberskich, nagonek, poszukiwań. Wielu po zdemaskowaniu spotkała kara w postaci.... odesłania z frontu do domu. Byli tacy co rozgoryczeni pisali listy do władz III Rzeszy, że czym sobie na to zasłużyli, przecież są porządnymi niemieckimi obywatelami, mają najwyższe odznaczenia za męstwo itd.

405

Snake napisał/a:

Ale nie mogła zawierać groźby penalizacji konkretnie tego zwrotu, bo w takim wypadku do ustawy trzeba by wpisać setki możliwych kombinacji tego i podobnych określeń. To musiało być ujęte ogólnie.

Ale ta cała penalizacja to i tak ściema. Kogo im się kiedykolwiek uda skazać ?

wilczysko napisał/a:

Tylko i wyłącznie jako reakcja na akcję wyznawców religii holocaustu.

Ja myślałem, że w dorosłej polityce i dyplomacji nie stosuje się jednak dziecinnej zasady "Ty mnie podrapałeś, to ja Cię podrapię". To otwiera reakcję łańcuchową, którą potem trudno zatrzymać. I tak jest właśnie teraz. Dajemy się dziecinnie sprowokować i jak się okazało lejemy wodę na młyn własnych, najwyraźniej uśpionych "demonów". Wielu medialnych idiotów stara się teraz licytować na to co bardziej głupiego powiedzą i ich słowa idą w świat. "Kula śniegowa" rośnie i coraz trudniej ją zatrzymać.

wilczysko napisał/a:

No i widzisz, zgadzasz się ze stanowiskiem polskiego rządu.

Moja dygresja jest taka, że obecny polski rząd rozumie historię tak jak np. Putin. Dla PiS historia ma być źródłem propagandy: Powstanie Warszawskie - super !! Żołnierze Wyklęci - super !! Itd. Itd.
Ja czegoś takiego nie kupuję.

Teraz wróć do sedna sprawy i kto komu brudnego palucha w oko włożył. Teraz już nie odwrotu, równia pochyła...

Ja pierdolę.... A na początku była małpa... big_smile Litości.

Ale dokładnie to premier zrobił. Świat żydowski zawył z powodu jednego słowa umieszczającego ich na równi z innymi w kolaboracji. I guzik prawda, że chodziło o niewłaściwe słowo w języku angielskim, że wystarczyło użyć innego. Też by zawyli. Nie ma z ich strony zgody na jakiekolwiek wskazanie zła po ich stronie. Nie przepracują tego sami w żaden sposób, bo to nie jest w ich interesie. Nie po to wymyślili ten dogmat.

Tylko, że właśnie Morawiecki chyba chciał, żeby ten świat żydowski zawył. Zrobił "wrzutkę" licząc właśnie na taką reakcję. I to było zrobione ku schlebieniu najgorszych emocji "suwerena". Tak działa PiS - zarządzanie przez kryzys.

He, he, bo długo by musiał wymieniać. Z samych członków Waffen SS: z samych Belgów i Holendrów prawie 100 tys., Duńczycy, Francuzi, Hiszpanie, Brytyjczycy, Włosi, Szwedzi, Norwedzy, Finowie, Serbowie, Chorwaci, Szwajcarzy, Łotysze, Estończycy, Bułgarzy, Rumuni, Ukraińcy, Rosjanie, Białorusini, Tatarzy, Turkmeni, Uzbecy, Albańczycy.

No musiałby i to jest też dowód na to, że Morawiecki powiedział dokładnie to co chciał powiedzieć, bo liczył na taki właśnie efekt.

406

Czy ustawa o IPN będzie skuteczna? Pisałem - skoro ma być nieskuteczna i pic na wodę, to o co awantura? wink Reszta, to cóż, taka jest mechanika władzy. Wszędzie. Nie bój żaby, liderzy bardzo oświeconych państw europejskich też rozgrywają dla własnych celów lęki i stereotypy w społeczeństwie. Przykładów aż nadto. Nie ma co się nad tym w ogóle rozwodzić. Ja obstawiam, że cała sprawa jeśli chodzi o "naszych" wynikła z braku refleksji. Gdyby normalnymi kanałami rząd izraelski dał stronie polskiej do zrozumienia "chłopy wicie, rozumicie, wstrzymajta się pół roku jak u nas żniwa się skończą", to w ogóle nie byłoby problemu. Nie takie prośby nawet PiS spełniał smile Tylko po stronie izraelskiej idzie na noże w wyborach, rząd izraelski też przegapił możliwość wykorzystania takich spraw w kampanii wyborczej. No i wywalili z grubej rury... Posłuchaj pisiorów, oni jasno komunikują, że po takim zagonieniu Polski w narożnik nie ma możliwości odwrotu. W tym przypadku wszelkie stereotypy o Polakach są prawdziwe. Społeczeństwo polskie (traktowane jako grupa wyborców) nie daruje żadnemu rządowi Polski ugięcia się pod presją Żydów. Tu nawet nie co nad tym dyskutować, bo tak jest.

407

Snake napisał/a:

Czy ustawa o IPN będzie skuteczna? Pisałem - skoro ma być nieskuteczna i pic na wodę, to o co awantura? wink Reszta, to cóż, taka jest mechanika władzy. Wszędzie. Nie bój żaby, liderzy bardzo oświeconych państw europejskich też rozgrywają dla własnych celów lęki i stereotypy w społeczeństwie. Przykładów aż nadto. Nie ma co się nad tym w ogóle rozwodzić. Ja obstawiam, że cała sprawa jeśli chodzi o "naszych" wynikła z braku refleksji. Gdyby normalnymi kanałami rząd izraelski dał stronie polskiej do zrozumienia "chłopy wicie, rozumicie, wstrzymajta się pół roku jak u nas żniwa się skończą", to w ogóle nie byłoby problemu. Nie takie prośby nawet PiS spełniał smile Tylko po stronie izraelskiej idzie na noże w wyborach, rząd izraelski też przegapił możliwość wykorzystania takich spraw w kampanii wyborczej. No i wywalili z grubej rury... Posłuchaj pisiorów, oni jasno komunikują, że po takim zagonieniu Polski w narożnik nie ma możliwości odwrotu. W tym przypadku wszelkie stereotypy o Polakach są prawdziwe. Społeczeństwo polskie (traktowane jako grupa wyborców) nie daruje żadnemu rządowi Polski ugięcia się pod presją Żydów. Tu nawet nie co nad tym dyskutować, bo tak jest.

No "mleko się rozlało" oczywiście, że z powodu braku refleksji. I tej refleksji dalej najwyraźniej brakuje. Społeczeństwo polskie nie daruje rządowi Polski ugięcia pod presją Żydów ? Tu nie trzeba było się specjalnie uginać. Wystarczyło się nie dawać prowokować. I samemu nie prowokować. Zresztą wszyscy gadają tylko o kontekście związanym z Izraelem, a moim zdaniem jeszcze gorzej jest w kwestii relacji z Ukrainą. Izrael jest daleko i w Polsce nie ma tylu Żydów co Ukraińców. Zaognianie relacji między nami pokazuje, że mówienie o braku "refleksji" w PiS to bardzo delikatne określenie. Jak bandy rozochoconych, łysych debilów z bejsbolami zaczną napadać u nas na Ukraińców to dopiero będziemy mieli kwas na cały świat.

408 Ostatnio edytowany przez Snake (2018-02-20 11:23:40)

wilczysko napisał/a:

Społeczeństwo polskie nie daruje rządowi Polski ugięcia pod presją Żydów ? Tu nie trzeba było się specjalnie uginać. Wystarczyło się nie dawać prowokować. I samemu nie prowokować

Spójrz obiektywnie. Porównaj komunikaty z obu stron. Moim zdaniem strona polska, PiS zachowuje się tak wstrzemięźliwie, że już bardziej nie można. Czy prowokuje? Teraz tak. Po co? Bo mleko się rozlało, przekalkulowali i wyszło im, że się opłaci. Moim zdaniem mają rację.

wilczysko napisał/a:

a moim zdaniem jeszcze gorzej jest w kwestii relacji z Ukrainą. Izrael jest daleko i w Polsce nie ma tylu Żydów co Ukraińców. Zaognianie relacji między nami pokazuje, że mówienie o braku "refleksji" w PiS to bardzo delikatne określenie. Jak bandy rozochoconych, łysych debilów z bejsbolami zaczną napadać u nas na Ukraińców to dopiero będziemy mieli kwas na cały świat.

To akurat zamierzone. Przed ostatnimi zmianami na Ukrainie nie było nagłaśnianych problemów, bo obie strony rachunki krzywd zamiatały pod dywan, a nad nim się uśmiechały. Co nie znaczy, że nie było drobnego kopania po kostkach. Zmieniło się razem z upadkiem poprzednich władz i dojściu do władzy tych, którzy z pewnych powodów szukają poparcia w środowiskach nacjonalistycznych gloryfikujących OUN/UPA. Już samo to moim zdaniem powoduje, że nie można mówić o rozwoju jakiejś przyjaźni polsko - ukraińskiej. Owszem poprawnych stosunków sąsiedzkich ale nic poza tym. Tymczasem poprzednie polskie władze zachowywały się tak jak ktoś komu się pluje w twarz, a on mówi, że to deszcz pada. A tu rozchodzi się o banalną sprawę, o prawdę. My mamy prawo powiedzieć - ok. robicie z nich waszych bohaterów, a dla nas to byli i będą zbrodniarze. Chcecie ich czcić na Ukrainie, to wasza sprawa ale na terenie Polski nie będzie na to zgody.
Żeby było zabawniej PiS delikatnie sonduje Rosję na temat ocieplenia wzajemnych stosunków smile

409

Snake napisał/a:
wilczysko napisał/a:

Społeczeństwo polskie nie daruje rządowi Polski ugięcia pod presją Żydów ? Tu nie trzeba było się specjalnie uginać. Wystarczyło się nie dawać prowokować. I samemu nie prowokować

Spójrz obiektywnie. Porównaj komunikaty z obu stron. Moim zdaniem strona polska, PiS zachowuje się tak wstrzemięźliwie, że już bardziej nie można. Czy prowokuje? Teraz tak. Po co? Bo mleko się rozlało, przekalkulowali i wyszło im, że się opłaci. Moim zdaniem mają rację.

wilczysko napisał/a:

a moim zdaniem jeszcze gorzej jest w kwestii relacji z Ukrainą. Izrael jest daleko i w Polsce nie ma tylu Żydów co Ukraińców. Zaognianie relacji między nami pokazuje, że mówienie o braku "refleksji" w PiS to bardzo delikatne określenie. Jak bandy rozochoconych, łysych debilów z bejsbolami zaczną napadać u nas na Ukraińców to dopiero będziemy mieli kwas na cały świat.

To akurat zamierzone. Przed ostatnimi zmianami na Ukrainie nie było nagłaśnianych problemów, bo obie strony rachunki krzywd zamiatały pod dywan, a nad nim się uśmiechały. Co nie znaczy, że nie było drobnego kopania po kostkach. Zmieniło się razem z upadkiem poprzednich władz i dojściu do władzy tych, którzy z pewnych powodów szukają poparcia w środowiskach nacjonalistycznych gloryfikujących OUN/UPA. Już samo to moim zdaniem powoduje, że nie można mówić o rozwoju jakiejś przyjaźni polsko - ukraińskiej. Owszem poprawnych stosunków sąsiedzkich ale nic poza tym. Tymczasem poprzednie polskie władze zachowywały się tak jak ktoś komu się pluje w twarz, a on mówi, że to deszcz pada. A tu rozchodzi się o banalną sprawę, o prawdę. My mamy prawo powiedzieć - ok. robicie z nich waszych bohaterów, a dla nas to byli i będą zbrodniarze. Chcecie ich czcić na Ukrainie, to wasza sprawa ale na terenie Polski nie będzie na to zgody.
Żeby było zabawniej PiS delikatnie sonduje Rosję na temat ocieplenia wzajemnych stosunków smile

No właśnie, ale u nas to nie wygląda tak, że my mówimy "robicie z nich waszych bohaterów, a dla nas to byli i będą zbrodniarze". Nasi idą o krok dalej i już od dłuższego czasu zaczęli mówić Ukraińcom, że z Banderą na sztandarze do Europy nie wejdziecie. To jest stawianie presji na Ukrainie, żeby miała takich bohaterów jacy się innym podobają. Podejście debilne i jak wiadomo dające efekt odwrotny. Jakby się tak zastanowić nad polityką PiS to naprawdę można stwierdzić, że to w najgorszym wypadku "pożyteczni idioci" Putina, bo już nie chcę tu rzucać jakiś oskarżeń o agenturalność. Polityka PiS, która tak de facto odnosi się do dość odległej przeszłości wpycha Ukrainę w objęcia Rosji. Czy taka jest Polska racja stanu ? Bo jeśli tak, to pardonsik. Ukraińcy się nie wyrzekną nigdy Bandery, tak jak my nie wyrzekniemy się Kościuszki, Piłsudskiego itd. I trzeba to przyjąć do wiadomości. Wkrótce wymrą całkiem weterani z UON/UPA i cała sprawa jeszcze bardziej obrośnie w mity, legendy. Ile jeszcze lat ma minąć zanim wreszcie przestaniemy budować nasze relacje na przeszłości. Anglia i Francja przez wieki toczyły ze sobą wojny i ma to teraz jakieś znaczenie w ich wzajemnych relacjach ? Żadne. Tak samo np. Francja i Niemcy.

410

wilczysko napisał/a:

Nasi idą o krok dalej i już od dłuższego czasu zaczęli mówić Ukraińcom, że z Banderą na sztandarze do Europy nie wejdziecie. To jest stawianie presji na Ukrainie, żeby miała takich bohaterów jacy się innym podobają. Podejście debilne i jak wiadomo dające efekt odwrotny.

Dlaczego debilne? Lubisz jak ktoś ci do domu w butach z gnojem wchodzi na dywany? To oni chcą wejść, niech się wymyją. Węgrzy tak samo powiedzieli, że z obecną ustawą oświatową Ukraina wejdzie do UE/NATO po ich trupie.

wilczysko napisał/a:

Polityka PiS, która tak de facto odnosi się do dość odległej przeszłości wpycha Ukrainę w objęcia Rosji.

Oj ale to już zgrany do szczętu argument. Milczmy, bo inaczej zwrócą się w kierunku Rosji. A niech się zwracają. Ja tam wolę mieć banderowskiego wroga niż przyjaciela. Po wrogu wiem czego się spodziewać, a co to za przyjaciel, który jakby co chałupę mi podpali?

wilczysko napisał/a:

Ukraińcy się nie wyrzekną nigdy Bandery, tak jak my nie wyrzekniemy się Kościuszki, Piłsudskiego itd.

Bardzo odważne porównanie. Z tego jednego powodu, że Kościuszko i Piłsudski nie kazał mordować swoich rodaków. Owszem odpowiadali za śmierć Polaków np. w czasie przewrotu majowego ale nikt nie latał i nie rzezał własnych polskich wsi za nieposłuszeństwo ideologii. I widzisz na Ukrainie też to wiedzą. Kult banderowców też wzbudza na Ukrainie opór sporej części społeczeństwa. Oni też pamiętają...

411

Snake napisał/a:

Dlaczego debilne? Lubisz jak ktoś ci do domu w butach z gnojem wchodzi na dywany? To oni chcą wejść, niech się wymyją. Węgrzy tak samo powiedzieli, że z obecną ustawą oświatową Ukraina wejdzie do UE/NATO po ich trupie.

Właśnie dlatego debilne, że nie przynoszące rezultatów. No chyba, że komuś chodziło właśnie o to, żeby Ukrainę zniechęcić do UE.

Oj ale to już zgrany do szczętu argument. Milczmy, bo inaczej zwrócą się w kierunku Rosji. A niech się zwracają. Ja tam wolę mieć banderowskiego wroga niż przyjaciela. Po wrogu wiem czego się spodziewać, a co to za przyjaciel, który jakby co chałupę mi podpali?

Wolisz mieć w ogóle po drugiej stronie granicy wroga ? To ja już chyba rozumiem politykę zagraniczną PiS big_smile Robimy wrogów ze wszystkich, bo wtedy wiemy czego się spodziewać, no i zestrachany "suweren" jest bardziej potulny big_smile

Bardzo odważne porównanie. Z tego jednego powodu, że Kościuszko i Piłsudski nie kazał mordować swoich rodaków. Owszem odpowiadali za śmierć Polaków np. w czasie przewrotu majowego ale nikt nie latał i nie rzezał własnych polskich wsi za nieposłuszeństwo ideologii. I widzisz na Ukrainie też to wiedzą. Kult banderowców też wzbudza na Ukrainie opór sporej części społeczeństwa. Oni też pamiętają...

Skoro kult banderowców wzbudza na Ukrainie opór sporej części społeczeństwa, to niech sobie przepracują ten temat sami. Pewnie będzie to trwało latami, ale my się do tego nie wpieprzajmy.

412

wilczysko napisał/a:

Właśnie dlatego debilne, że nie przynoszące rezultatów.

Jakieś rezultaty są. Po pierwsze dla sponsorów Ukrainy jest to temat albo mało znany albo w ogóle. Kiedy Polska zaczyna w tej sprawie podnosić stanowczo głos muszą się do tego odnieść. Nie, że ich to obchodzi ale żeby usuwać kłody spod nóg. Co na ten temat myślą Ukraińcy mało kogo obchodzi. Banderowcy zostali wyciągnięci z kapelusza w konkretnym celu na początku. Z zimna krwią posyłano ich na rzeź w najgorsze miejsca walk z separatystami. To znacznie przetrzebiło ich szeregi... Resztki i tak pójdą pod nóż, prędzej czy później. Jakaś noc kryształowych noży...

wilczysko napisał/a:

No chyba, że komuś chodziło właśnie o to, żeby Ukrainę zniechęcić do UE.

Ha, ha ale tak właśnie jest. Są tacy co chcą ich wciągnąć do UE i są tacy co nie chcą żeby byli rosyjscy ale w UE też nie bardzo. Nie piszę wcale o Polsce. Natomiast Polska ma nauczkę, że nie trzeba wpychać palców pod dywan, gdzie się gryzą psy.

wilczysko napisał/a:

Wolisz mieć w ogóle po drugiej stronie granicy wroga ?

To zależy. Jeśli to wróg i wiem czego się po nim spodziewać, to wolę wroga niż niepewnego przyjaciela, który mi pluje na plecy kiedy się odwracam.

wilczysko napisał/a:

Skoro kult banderowców wzbudza na Ukrainie opór sporej części społeczeństwa, to niech sobie przepracują ten temat sami. Pewnie będzie to trwało latami, ale my się do tego nie wpieprzajmy.

A w czym my się im wpieprzamy? Ustaliliśmy, że nie pozwolimy na terenie państwa polskiego stawiać pomników ku czci UPA/OUN, że do Polski nie będą wpuszczane osoby w to zamieszane albo takie, które utrudniają badania nad grobami pomordowanych przez UPA/OUN na dawnym terytorium państwa polskiego. Plus ustawa o IPN.

413 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-20 20:43:25)

wilczysko napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Drażni mnie właśnie dlatego, że nie wierzę w uczciwość i szczere intencje polityków. Zwróćmy uwagę, że cała sprawa z ustawą o IPN dotyczyć miała tylko tego durnego zwrotu o "polskich obozach śmierci" i obwinianie Polski o Holocaust, a nagle zrobiła się z tego wyliczanka przez kogo ile osób zginęło, kto bardziej donosił itd. Po jaką cholerę ? Szczegółami historii niech się zajmują historycy. Niech ją badają, ustalają fakty, publikują itd. A politykom wara od tego, bo oni historię traktują bardzo instrumentalnie i z wrażliwością słonia w składzie porcelany.

Nie. To nie jest tak, że politykom 'wara' od historii. Obozy zagłady są faktem historycznym powszechnie znanym. Jednym z niewielu tak charakterystycznym i znamiennym w historii nawet nie Polski, ale powszechnej. Prawda o nich jest - powinna być - powszechnie znana. To nie jest jakiś tam szczególik historii do ustalenia, do zbadania, który miał miejsce dawno dawno temu w jakimś tam mało ważnym państewku w Europie.

wilczysko napisał/a:

Niech Morawiecki staje w obronie imienia Polski. OK. Ale bolesne kwestie Żydów, które oni najwyraźniej sami nie przepracowali jeszcze dokładnie niech zostawi im, bo publiczne wytykanie palcem błędów komukolwiek wyzwala w tej osobie wstyd, zażenowanie, gniew i reakcję obronną.

Obozy zagłady są bolesną kwestią, ale dla Niemiec. Nie dla Polski. I dlatego nie tyle polityk, co reprezentant państwa polskiego ma prawo w ramach swoich kompetencji bronić jego imienia w stosunkach międzynarodowych. Ma taki obowiązek.

wilczysko napisał/a:

Efekt jest gówniany, bo górę biorą emocje, a nie rzeczowe argumenty.

Rzeczowy argument jest tylko jeden. Obozy zagłady 'polskie' nie były. I to jest ponad wszelką dyskusją, ponad wszelką wątpliwość. Zwrot nie jest 'durny'. Zwróc uwagę, że stanowcze reakcje władz polskich dotyczą używania takiego sformułowania w mediach, w środowisku publicznym, poprzez nośniki informacji, które docierają do nieograniczonej ilości odbiorców i tym samym w jakimś tam stopniu kształtują ich światopogląd. Nie każdy jest wykształcony, nie każdy krytycznie weryfikuje źródła informacji.

414

Sony ja generalnie uważam, że najlepiej jest jak politycy wpieprzają się w jak najmniej sfer życia. Także w historię. Nie kupuję spiskowych teorii, że ktoś może polityczną siłą przeinaczyć trwale historię. Nawet jeśli zrobi to na jakiś czas, to i tak wcześniej, czy później fakty wypływają na wierzch. A cała ta afera z ustawą i tak już wyszła daleko poza kwestię "polskich obozów". Akurat ta kwestia nie stanowi w ogóle żadnego sporu. Wszyscy są zgodni co do tego czyje one były. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to albo z przejęzyczenia, ignorancji, głupoty, albo czystej złośliwości. Na świecie przecież wciąż są tacy co twierdzą, że ziemia jest płaska i powstała w 6 dni.

415 Ostatnio edytowany przez Snake (2018-02-21 13:45:47)

Jonny Daniels, izraelski przyjaciel Polski, a w zasadzie lobbysta wyciąga rękę ku zgodzie tylko nie bardzo mu to idzie wink

“Sulcha”, popełniłem błąd, popełniłem błąd, dokonując uogólnienia, i przepraszam za to, pozwoliłem, aby moje uczucia i duma wzięły górę nad moim zdrowym rozsądkiem, nie powinno tak być, ale nie chcę od tego zaczynać, ponieważ cokolwiek bym nie powiedział, sprawi, że jedna strona będzie bardziej zła niż druga, a cały sens pisania tego jest tak naprawdę próbą załagodzenia sytuacji i uspokojenia wszystkich.

Mam już dość problemów z generalizacją, więc będę mówił o sobie.

Nazywam się Jonny Daniels i jestem 32-letnim dumnym Żydem, polsko-izraelskiego pochodzenia, posiadającym brytyjskie i izraelskie obywatelstwo. Przez trzy lata służyłem w armii izraelskiej, przez 10 lat współpracowałem z międzynarodowym biznesem i politykami w sektorze Public Relations i przez ostatnie 4 lata prowadziłem własną fundację „From The Depths” i mieszkałem w Polsce, którą pokochałem i o którą się troszczyłem i w żydowskiej ojczyźnie, państwie Izrael.

Kiedy po raz pierwszy przyjechałam do Polski i więcej się o niej dowiedziałem, zacząłem czuć empatię i zrozumiałem polski punkt widzenia, zacząłem pojmować głębię polskiego cierpienia oraz bardziej niż wszyscy zrozumiałem, jak głęboki i zawsze obecny był ten ból.

Tym, co łączy Polaków i Żydów bardziej niż cokolwiek innego, jest Holokaust, ale niestety jest on również tym, co nas rozdziela. Jesteśmy dwoma narodami, które wycierpiały wystarczająco, każdy na swój własny sposób. Podczas Holokaustu Żydzi zostali brutalnie zamordowani za to, że byli po prostu Żydami, a Polacy żyli pod ciągłą groźbą morderstwa i śmierci za bycie Polakami.

Ale musimy również iść dalej, odgrodzić się od przeszłości. Ostatnio, polsko-żydowskie stosunki były lepsze niż kiedykolwiek. Turystyka i biznes były w rozkwicie, nasze relacje się poprawiały i wierzę, że możemy z łatwością do tego wrócić.

My, Żydzi, musimy uznać polskie cierpienie, a Polacy muszą zrozumieć, że dla Żydów te rany są nadal bardzo rozległe i bolesne. Nasze narody odczuwają ten ból, tak jakby wojna skończyła się wczoraj. Musimy okazywać empatię i wzajemne zrozumienie.

Istnieje tradycja pochodząca z Bliskiego Wschodu zwana „Sulcha”, która oznacza - zacząć spokojnie od samego początku, nie chodzi tu o wybaczanie sobie nawzajem, ale po prostu rozpoczęcie od nowa. My, Żydzi i Polacy, jesteśmy krajami zbyt dumnymi, aby powiedzieć „myliłem się”, „nie do końca zrozumiałem wrażliwość drugiej strony”, ale nie jesteśmy zbyt dumni, aby zatrzymać się i zacząć od nowa.

Tak więc zaczynam od prośby o wybaczenie za uogólnienie tematu, który absolutnie nie powinien być uogólniony, proszę o wybaczenie, ponieważ nie jestem wystarczająco wrażliwy zarówno dla strony izraelskiej, jak i polskiej, ale sugeruję, abyśmy jako Polacy i Żydzi, jak również wszyscy ludzie dobrej woli i wiary razem skupili się na obniżeniu tego napięcia i abyśmy wspólnie zrobili „Sulcha”.

Dlaczego mu nie idzie? Wytłuściłem fragment, z którego internet już się nabija. Wyciąga rękę do zgody ale dalej trudno mu wyjść poza dogmat holocaustu. Żydzi ginęli, Polacy żyli pod groźbą śmierci. Nie panie Daniels, nie pod groźbą tylko ginęli. Jak wymordowano 3 mln Żydów, tak zginęło 3 mln Polaków. Wiem, to ciężkie do przejścia przez gardło ale jak jeszcze popracujecie... smile
No i jest to o tyle ciekawe, że ten pan jest takim ludkiem co ma jakąś tam fundację. Najprawdopodobniej pan jest od szeroko rozumianego lobbowania i ma powiązania z przemysłem, a jak tak to i z odpowiednimi służbami. Nie jest to więc sygnał od tego pana ale ktoś, gdzieś przemyślał, że nie idzie to dobrze...
Poniżej rozmowa prof. Normanem Finkelsteinem.
https://wpolityce.pl/polityka/382435-na … holokaustu

Jeszcze a propos wątku ukraińskiego. Pan ambasador Ukrainy powiedział właśnie, że wstrzymanie ekshumacji na Ukrainie było spowodowane dewastacjami ukraińskich pomników w Polsce, a w szczególności zniszczeniem tego w Hruszowicach. Może na Ukrainie jest inne prawo ale w Polsce pomnik w Hruszowicach był samowolą budowlaną. Decyzję o jego rozbiórce podjął wójt jako zarządca terenu cmentarza, bo pomnik naruszał co najmniej 11 aktów prawnych. Nie mówiąc o tym, że żaden legalnie postawiony w Polsce pomnik nie miałby napisu "Chwała bohaterom UPA". Nie ma i nie będzie w Polsce miejsca na takie napisy i niech sobie to w końcu te osiołki wbiją do głowy.

416

wilczysko napisał/a:

Sony ja generalnie uważam, że najlepiej jest jak politycy wpieprzają się w jak najmniej sfer życia. Także w historię. Nie kupuję spiskowych teorii, że ktoś może polityczną siłą przeinaczyć trwale historię. Nawet jeśli zrobi to na jakiś czas, to i tak wcześniej, czy później fakty wypływają na wierzch. A cała ta afera z ustawą i tak już wyszła daleko poza kwestię "polskich obozów". Akurat ta kwestia nie stanowi w ogóle żadnego sporu. Wszyscy są zgodni co do tego czyje one były. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to albo z przejęzyczenia, ignorancji, głupoty, albo czystej złośliwości. Na świecie przecież wciąż są tacy co twierdzą, że ziemia jest płaska i powstała w 6 dni.

wilczysko Premier państwa, to jednak nie jest jakiś tam podrzędny polityk, który strzępi sobie publiczne język w imieniu państwa.

417

SonyXperia napisał/a:
wilczysko napisał/a:

wilczysko Premier państwa, to jednak nie jest jakiś tam podrzędny polityk, który strzępi sobie publiczne język w imieniu państwa.

Niestety mamy takie czasy, że politycy często pieprzą bezrefleksyjnie co tylko im ślina na język przyniesie, albo co mają z góry przykazane mówić. I liczy się tylko doraźny zysk polityczny. Nic więcej. Najlepszym przykładem jest to co się dzieje wokół Smoleńska. I tu nie ma znaczenia, czy premier, prezydent, czy szeregowy poseł.

418 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-22 00:57:22)

wilczysko napisał/a:
SonyXperia napisał/a:
wilczysko napisał/a:

Niestety mamy takie czasy, że politycy często pieprzą bezrefleksyjnie co tylko im ślina na język przyniesie, albo co mają z góry przykazane mówić. I liczy się tylko doraźny zysk polityczny. Nic więcej. Najlepszym przykładem jest to co się dzieje wokół Smoleńska. I tu nie ma znaczenia, czy premier, prezydent, czy szeregowy poseł.

Nie obrażajmy premiera Morawieckiego. Poza tym, jak to wszystko o czym napisałeś ma się do jego wypowiedzi, która stała się myślą przewodnią w tym temacie? To ani nie bezrefleksyjne, ani nie z serii co ślina na język przyniesie ani pewnie też nie przykazane, bo niby przez kogo? To prawda. Jaki doraźny zysk polityczny miałby ugrać na tym premier Morawiecki? Naprawdę nie róbmy z kwestii zagłady żydowskiej tematu nietykalnego, i to jeszcze nietykalnego dla polskich przedstawicieli państwowych, bo nie ma ku temu żadnych uzasadnionych przesłanek.

419

SonyXperia napisał/a:

Nie obrażajmy premiera Morawieckiego. Poza tym, jak to wszystko o czym napisałeś ma się do jego wypowiedzi, która stała się myślą przewodnią w tym temacie? To ani nie bezrefleksyjne, ani nie z serii co ślina na język przyniesie ani pewnie też nie przykazane, bo niby przez kogo? To prawda. Jaki doraźny zysk polityczny miałby ugrać na tym premier Morawiecki? Naprawdę nie róbmy z kwestii zagłady żydowskiej tematu nietykalnego, i to jeszcze nietykalnego dla polskich przedstawicieli państwowych, bo nie ma ku temu żadnych uzasadnionych przesłanek.

Chyba jesteś Sony zauroczona naszym nowym premierem ? Ok. Rozumiem. Ja nie ufam wszystkim politykom. A obecnej władzy w szczególności. Takie jest moje zdanie. Ty jesteś zadowolona z tego co Morawiecki mówi. Ja mam inne zdanie. I poprzestańmy na tym. Swoje argumenty już pisałem we wcześniejszych postach. Nie ma sensu je powtarzać.
I tu naprawdę nie chodzi o robienie z kwestii zagłady żydowskiej tematu nietykalnego, bo to nie jest temat nietykalny.

420 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-22 11:24:15)

Oj, wilczysko to nie ma znaczenia czy jestem zauroczona premierem big_smile lub czy jestem zadowolona z tego, co mówi. Tu chodzi o generalną zasadę wypowiadania się władz państwa w jego imieniu w przestrzeni międzynarodowej.

Natomiast, jeśli już o tym mowa to na przykład jestem bardzo niezadowolona z tego w jaki sposób postępują na forum międzynarodowym politycy byłej partii rządzącej. Nie mam kompletnie zaufania do polityków, którzy tylko i wyłacznie dlatego, że ich partia przegrała wybory zwracają się przeciw własnemu państwu domagając się jego ukarania w formie wprowadzenia przeciwko niemu sankcji za rzekome łamanie praw demokratycznych. Nie mam zaufania do ludzi których działania można zakwalifikować wręcz jako zdradę stanu. Nie mam zaufania do polityktów, którzy zachowują się z tej okazji w sposób co najmniej durny i blokują prace wybranego zgodnie z prawem parlamentu śpiewając idiotyczne piosenki z mównicy sejmowej. Nie mam także zaufania do ludzi, którzy deklarując działania na rzecz obrony demokracji cichaczem romansują sobie w tym czasie w najlepsze. Itd., itp.

I żeby nie było. Nie jestem wyborcą PiS.

421

SonyXperia napisał/a:

Oj, wilczysko to nie ma znaczenia czy jestem zauroczona premierem big_smile lub czy jestem zadowolona z tego, co mówi. Tu chodzi o generalną zasadę wypowiadania się władz państwa w jego imieniu w przestrzeni międzynarodowej.

Natomiast, jeśli już o tym mowa to na przykład jestem bardzo niezadowolona z tego w jaki sposób postępują na forum międzynarodowym politycy byłej partii rządzącej. Nie mam kompletnie zaufania do polityków, którzy tylko i wyłacznie dlatego, że ich partia przegrała wybory zwracają się przeciw własnemu państwu domagając się jego ukarania w formie wprowadzenia przeciwko niemu sankcji za rzekome łamanie praw demokratycznych. Nie mam zaufania do ludzi których działania można zakwalifikować wręcz jako zdradę stanu. Nie mam zaufania do polityktów, którzy zachowują się z tej okazji w sposób co najmniej durny i blokują prace wybranego zgodnie z prawem parlamentu śpiewając idiotyczne piosenki z mównicy sejmowej. Nie mam także zaufania do ludzi, którzy deklarując działania na rzecz obrony demokracji cichaczem romansują sobie w tym czasie w najlepsze. Itd., itp.

I żeby nie było. Nie jestem wyborcą PiS.

Co do tego niby zwracania się przeciw własnemu państwu to PiS robił dokładnie tak samo, kiedy był w opozycji. Przecież krzyczeli na forum Europarlamentu, że wybory są fałszowane, jakieś bzdury o Smoleńsku itd. To jest mentalność Kalego i nie mam tu na myśli samych polityków PiS. Po prostu każdy kto jest w opozycji, krytykuje władzę, a gdy role się zmieniają robi dokładnie to samo. I vice versa. Jedni blokują mównicę śpiewając durne piosenki, a inni z kolei np. puszczają z tableta przemówienie kogoś innego big_smile
A z tym romansowanie, to co to ma do obrony demokracji ??? Ja nie bronię Petru, bo osobiście go nie trawię i uważam, że z tym wyjazdem na Majorkę zrobił wtedy głupotę. Ale jego romans z koleżanką z partii to już jego całkiem prywatna sprawa. Pod tym względem nie ma świętych po żadnej stronie barykady.

422 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-22 11:55:02)

wilczysko napisał/a:

A z tym romansowanie, to co to ma do obrony demokracji ??? .

Może to, że obronę rzekomo zagrożonej demokracji miał tak naprawdę w d*pie? I przy okazji swoich wyborców big_smile Czy to jest poważny człowiek? Poważny polityk?

Na temat Smoleńska nie wypowiadam sie, bo nie jestem ekspertem od katastrof lotniczych, żeby przesądzić czy twierdzenia o tej katastrofie, to bzdury czy nie.

Natomiast czym innym jest krytykowanie obecnej władzy przez opozcyję, a czym innym konkretne działania podejmowa przeciwko własnemu państwu. Mnie się to kojarzy tylko z jednym. To ma swoją nazwę - Konfederacja Targowicka. Też ówczesne pajace jeździły i żaliły się, że wolność jest zagrożona, o pomoc prosili w obronie wolności, tylko że tamci jeździli na wschód, a współczesne pajace jezdżą na zachód hmm I naprawdę nie obchodzi mnie spod jakiego sztandaru są te pajace.

423 Ostatnio edytowany przez vilkolakis (2018-02-22 12:07:46)

SonyXperia napisał/a:
wilczysko napisał/a:

A z tym romansowanie, to co to ma do obrony demokracji ??? .

Może to, że obronę rzekomo zagrożonej demokracji miał tak naprawdę w d*pie? I przy okazji swoich wyborców big_smile Czy to jest poważny człowiek? Poważny polityk?

Na temat Smoleńska nie wypowiadam sie, bo nie jestem ekspertem od katastrof lotniczych, żeby przesądzić czy twierdzenia o tej katastrofie, to bzdury czy nie.

Natomiast czym innym jest krytykowanie obecnej władzy przez opozcyję, a czym innym konkretne działania podejmowa przeciwko własnemu państwu. Mnie się to kojarzy tylko z jednym. To ma swoją nazwę - Konfederacja Targowicka. Też ówczesne pajace jeździły i żaliły się, że wolność jest zagrożona, o pomoc prosili w obronie wolności, tylko że tamci jeździli na wschód, a współczesne pajace jezdżą na zachód hmm I naprawdę nie obchodzi mnie spod jakiego sztandaru są te pajace.

Nie mam żadnych złudzeń, że gdyby sytuacja była odwrotna i rządziło PO robiąc dokładnie to samo co teraz PiS, to PiS będąc w opozycji robiłby dokładnie to samo co teraz PO. A porównywanie tego do Targowicy jest moim zdaniem kompletnie bez sensu. Parlament Europejski to nie jest jakieś obce mocarstwo. Zasiadają tam również nasi przedstawiciele m.in. ci z PiS. Gdyby opozycja pojechała np. na Kreml i tam podejmowała działania przeciwko rządowi to byłaby Targowica.

A co do Smoleńska to nie trzeba być ekspertem, żeby wyłapywać idiotyzmy w narracji PiS o zamachu np. teraz argumentem na wybuch miałyby być wyrwane i wbite w ziemię drzwi z Tupolewa, tylko, że ta potężna eksplozja wyrywająca drzwi jakoś nie wybiła szyb w oknach. Jeden z tych pseudoekspertów twierdził, że uszczelki w oknach je zatrzymały big_smile Super uszczelki.

Widziałem zdjęcia zwłok, które wyciekły do internetu m.in. Kaczyńskiego. To nie były ciała ludzi, którzy zginęli w wybuchu.

424 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-22 12:15:24)

wilczysko UE to tylko jakiś tam związek polityczny, umowa, ale związek cały czas niezależnych i suwerennych państw, które niewątpliwie mają swoje własne interesy niezależne od samego związku jak i innych państw w nim uczestniczących. Każde zwracanie się o jakąś ochronę, protekcję, ukaranie czy inne sankcje w sprawach zwłaszcza dotyczących partykularnych interesów politycznych jest niebezpieczne. Bo niby co takiego robi ten PiS przeciwko ogólnym interesom państwa

Edit: A poza tym ja nie wiem co by było gdyby. Wiem i widzę co jest, a niestety przeciwko państwu na forum UE stają politycy partii przegranej, na czele z jej byłym premierem. Ciekawa jestem wyników kolejnych wyborów parlamentarnych w kraju.

425

SonyXperia napisał/a:

wilczysko UE to tylko jakiś tam związek polityczny, umowa, ale związek cały czas niezależnych i suwerennych państw, które niewątpliwie mają swoje własne interesy niezależne od samego związku jak i innych państw w nim uczestniczących. Każde zwracanie się o jakąś ochronę, protekcję, ukaranie czy inne sankcje w sprawach dotyczących partykularnych interesów politycznych jest niebezpieczne. Bo niby co takiego robi ten PiS przeciwko interesom państwa?

Interesem państwa jest, aby pewne filary państwa demokratycznego, takie jak sądownictwo, media itd. były niezależne od polityków. Kiedy przestają być niezależne to zamieniamy się w system a'la Putin. Jeśli Tobie to odpowiada to ok. Mnie nie.  Już widać, że po reformie Ziobry tworzy się nowa kasta. O to chodzi ? Żeby jedną kastę zastąpić drugą ? Tylko bardziej sterowalną od władzy ? Nowa Prezes sądu w Krakowie, szkolna koleżanka Ziobry została zgłoszona do KRS przez swojego faceta big_smile

426

SonyXperia napisał/a:

Edit: A poza tym ja nie wiem co by było gdyby. Wiem i widzę co jest, a niestety przeciwko państwu na forum UE stają politycy partii przegranej, na czele z jej byłym premierem. Ciekawa jestem wyników kolejnych wyborów parlamentarnych w kraju.

A rząd staje przeciwko swojemu rodakowi, który jest na czele Rady Europy. Ciekawe co by było, gdyby zamiast Tuska na czele Rady stał Kaczyński, a rząd PO chciałby go zmienić ?

O kolejne wybory parlamentarne się nie martw. PiS je wygra.

427 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-22 12:33:01)

wilczysko napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

wilczysko UE to tylko jakiś tam związek polityczny, umowa, ale związek cały czas niezależnych i suwerennych państw, które niewątpliwie mają swoje własne interesy niezależne od samego związku jak i innych państw w nim uczestniczących. Każde zwracanie się o jakąś ochronę, protekcję, ukaranie czy inne sankcje w sprawach dotyczących partykularnych interesów politycznych jest niebezpieczne. Bo niby co takiego robi ten PiS przeciwko interesom państwa?

Interesem państwa jest, aby pewne filary państwa demokratycznego, takie jak sądownictwo, media itd. były niezależne od polityków. Kiedy przestają być niezależne to zamieniamy się w system a'la Putin. Jeśli Tobie to odpowiada to ok. Mnie nie.  Już widać, że po reformie Ziobry tworzy się nowa kasta. O to chodzi ? Żeby jedną kastę zastąpić drugą ? Tylko bardziej sterowalną od władzy ? Nowa Prezes sądu w Krakowie, szkolna koleżanka Ziobry została zgłoszona do KRS przez swojego faceta big_smile

Ale to są ogóły, ogóły i raz jeszcze ogóły, którymi można karmić dowolnie, żeby pokierować w tę czy inną stronę sympatię bądź antypatię społeczeństwa. Akurat temat sądownictwa, i w ogóle szeroko pojętego wymiaru sprawiedliwości - niezleżności, niezwisłości, czym to tak naprawdę jest i jakie uregulowania prawne, w jakim kształcie na to wpływają - jest mi znany, i może dlatego nie widzę sensu dyskutowania na poziomie bliżej nieokreślonych pojęć typu 'zagrożona niezależność sądownictwa' itp.

wilczysko napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

A rząd staje przeciwko swojemu rodakowi, który jest na czele Rady Europy. Ciekawe co by było, gdyby zamiast Tuska na czele Rady stał Kaczyński, a rząd PO chciałby go zmienić ?

W takim wymiarze możemy dyskutowac w nieskończoność, bo akurat ten rodak na czele Rady Europy staje przeciwko swojemu narodowi. I jesteśmy kwita.

wilczysko napisał/a:

O kolejne wybory parlamentarne się nie martw. PiS je wygra.

Naprawdę tak trudno pojąc, że ktoś w swoich poglądach nie ma zmartwienia tego typu?
Pewnie tak będzie. Bo PO sama sobie kopie grób.

428

SonyXperia napisał/a:

Ale to są ogóły, ogóły i raz jeszcze ogóły, którymi można karmić dowolnie, żeby pokierować w tę czy inną stronę sympatię bądź antypatię społeczeństwa. Akurat temat sądownictwa, i w ogóle szeroko pojętego wymiaru sprawiedliwości - niezleżności, niezwisłości, czym to tak naprawdę jest i jakie uregulowania prawne, w jakim kształcie na to wpływają - jest mi znany, i może dlatego nie widzę sensu dyskutowania na poziomie bliżej nieokreślonych pojęć typu 'zagrożona niezależność sądownictwa' itp.

Pod takim samym hasłem ogółów PiS ruszył na wojnę z sądami, z TK itd. Bo uprzywilejowana kasta, bo sędzia ukradł batonik w sklepie itd. itd. Owszem to była uprzywilejowana kasta. Owszem sądownictwo należy zreformować. Ale PiS po prostu tworzy tylko system, w którym sądy będą podległe woli partii. Tak jak w PZPR. Ja nie wierzę w to, że umocowani przez Ziobrę sędziowie będą wydawać wyroki nie po myśli władzy. Spójrz na cyrk jaki się już dzieje z wypadkiem kolumny Szydło. Od roku kombinują jak zrobić, żeby wyszło na to, że chłopak jest jednoznacznie winny. Takie właśnie będzie państwo PiS. Ani nie prawe, ani nie sprawiedliwe.

Naprawdę tak trudno pojąc, że ktoś w swoich poglądach nie ma zmartwienia tego typu?

A co tu jest do pojmowania ? Są różne punkty widzenia, różne gusta itd. Czas pokaże kto miał rację.

429 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-22 12:56:39)

wilczysko napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Pod takim samym hasłem ogółów PiS ruszył na wojnę z sądami, z TK itd. Bo uprzywilejowana kasta, bo sędzia ukradł batonik w sklepie itd. itd. Owszem to była uprzywilejowana kasta. Owszem sądownictwo należy zreformować. Ale PiS po prostu tworzy tylko system, w którym sądy będą podległe woli partii. Tak jak w PZPR. Ja nie wierzę w to, że umocowani przez Ziobrę sędziowie będą wydawać wyroki nie po myśli władzy. Spójrz na cyrk jaki się już dzieje z wypadkiem kolumny Szydło. Od roku kombinują jak zrobić, żeby wyszło na to, że chłopak jest jednoznacznie winny. Takie właśnie będzie państwo PiS. Ani nie prawe, ani nie sprawiedliwe.

To dalej nie są konkrety. Bo 'kasta', jakiś tam 'system', 'podległośc woli partii' - to wszystko populistyczne hasła. A 'umocowani przez Ziobrę sędziowie' - to już slogan totalnie ni w pięć ni w dziewięć. Ktoś kto ma choć minimalne pojęcie na czym polega 'niezawisłość orzekania' sędziego może się tylko uśmiechnąc pod nosem. To zupełnie nie tędy droga.

430

SonyXperia napisał/a:
wilczysko napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

To dalej nie są konkrety. Bo 'kasta', jakiś tam 'system', 'podległośc woli partii' - to wszystko populistyczne hasła. A 'umocowani przez Ziobrę sędziowie' - to już slogan totalnie ni w pięć ni w dziewięć. Ktoś kto ma choć minimalne pojęcie na czym polega 'niezawisłość orzekania' sędziego może się tylko uśmiechnąc pod nosem. To zupełnie nie tędy droga.

Ale o jakie konkrety Ci chodzi ? Przykład nominowania na prezesa sądu w Krakowie szkolnej koleżanki Ziobry to nie jest konkret ? Teraz okazuje się, że panią prezes jako kandydatkę do KRS zgłosił jej facet. Ok. Ja mogę być tępy w temacie, ale jeśli w tym kraju są jakieś autorytety prawne, a chyba są, to Łętowska i Strzembosz się chyba do nich zaliczają. A ich zdanie o reformie sądownictwa PiS jest krytyczne. Czy przyjmujemy, że w tym kraju wszyscy, którzy nie popierają PiS są idiotami, zdrajcami, targowicą ? Nikt nie ma racji poza prezesem ?

431 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-22 13:21:18)

wilczysko napisał/a:
SonyXperia napisał/a:
wilczysko napisał/a:

Ale o jakie konkrety Ci chodzi ? Przykład nominowania na prezesa sądu w Krakowie szkolnej koleżanki Ziobry to nie jest konkret ? Teraz okazuje się, że panią prezes jako kandydatkę do KRS zgłosił jej facet. Ok. Ja mogę być tępy w temacie, ale jeśli w tym kraju są jakieś autorytety prawne, a chyba są, to Łętowska i Strzembosz się chyba do nich zaliczają. A ich zdanie o reformie sądownictwa PiS jest krytyczne. Czy przyjmujemy, że w tym kraju wszyscy, którzy nie popierają PiS są idiotami, zdrajcami, targowicą ? Nikt nie ma racji poza prezesem ?

O konkrety zamachnięcia się na niezależność, a przede wszystkim na niezawisłość sędziów. Myślałam,ze chodzi Ci o jakieś konkretne zmiany legislacyjne wpływające na to, że nagle sędzia w zakresie orzekania nie podlega ustawom, tylko Panu Ziobrze wink

W środowisku prawniczym większość osób to koledzy i koleżanki. Niejednokrotnie na sali sądowej znajdują się osoby, które np. znają się ze studiów lub w inny sposób są ze sobą powiązane (np. pan prokurator studiował na roku z panią mecenas ). Gdyby przyjąć restrykcyjną zasadę, że prawnicy którzy ze sobą współpracują nie mieli się prawa wcześniej poznać, to wykonywanie tego zawodu byłoby niemożlwe.

432

SonyXperia napisał/a:
wilczysko napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

O konkrety zamachnięcia się na niezależność, a przede wszystkim na niezawisłość sędziów. Myślałam,ze chodzi Ci o jakieś konkretne zmiany legislacyjne wpływające na to, że nagle sędzia w zakresie orzekania nie podlega ustawom, tylko Panu Ziobrze wink

W środowisku prawniczym większość osób to koledzy i koleżanki. Niejednokrotnie na sali sądowej znajdują się osoby, które np. znają się ze studiów lub w inny sposób są ze sobą powiązane (np. pan prokurator studiował na roku z panią mecenas). Gdyby przyjąć restrykcyjną zasadę, że prawnicy którzy ze sobą współpracują nie mieli się prawa wcześniej poznać, to wykonywanie tego zawodu byłoby niemożlwe.

Myślałem, że wystarczającą zmianą legislacyjną jest to, że jak ktoś nie będzie posłuszny to się go wypierdoli....
Dobra. Ok. Będzie super. Nie mamy się czym martwić. Ja już jestem cały w skowronkach.

433 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-22 13:20:29)

wilczysko napisał/a:
SonyXperia napisał/a:
wilczysko napisał/a:

W środowisku prawniczym większość osób to koledzy i koleżanki. Niejednokrotnie na sali sądowej znajdują się osoby, które np. znają się ze studiów lub w inny sposób są ze sobą powiązane (np. pan prokurator studiował na roku z panią mecenas). Gdyby przyjąć restrykcyjną zasadę, że prawnicy którzy ze sobą współpracują nie mieli się prawa wcześniej poznać, to wykonywanie tego zawodu byłoby niemożlwe.

Myślałem, że wystarczającą zmianą legislacyjną jest to, że jak ktoś nie będzie posłuszny to się go wypierdoli....

wilczysko lubię Cię, ale po prostu pierdzielisz od rzeczy teraz.

434

SonyXperia napisał/a:
wilczysko napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

wilczysko lubię Cię, ale po prostu pierdzielisz od rzeczy teraz.

OK. Przecież już mówię, że będzie super. Zgłaszam samokrytykę. Pierdzielę. Tępy jestem. Nie znam się.

435 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-22 13:43:05)

Sędziowe zdecydowanie nie powinni kraść niczego, w tym także batoników, niezależnie od tego, jaka opcja polityczna jest u steru władzy. Ciężko jednak oczekiwać szacunku społeczeństwa do wymiaru sprawiedliwości, który w ramach niezależności pozostaje właściwie bezkarny, i który niejednokrotnie ową niezależność wręcz wykorzystuje w obliczu bezkarności. Z drugiej jednak strony ta niezależność chroni tenże wymiar sprawiedliwości przed działaniami mającymi na celu prowokacje przeciwko 'niewygodnym' ludziom. Teraz pytanie jak wyważyć te kwestie aby nie zaprzepaścić korzyści płynącej z owej niezależnosci i zagwarantować zaufanie do sądów.
Bo chyba nie chciałbyś być sądzony przez sędziego, który batonika bezkarnie zwinął a Ciebie za to samo ukarał? wink

436

SonyXperia napisał/a:

Sędziowe zdecydowanie nie powinni kraść niczego, w tym także batoników, niezależnie od tego, jaka opcja polityczna jest u steru władzy. Ciężko jednak oczekiwać szacunku społeczeństwa do wymiaru sprawiedliwości, który w ramach niezależności pozostaje właściwie bezkarny, i który niejednokrotnie ową niezależność wręcz wykorzystuje w obliczu bezkarności. Z drugiej jednak strony ta niezależność chroni tenże wymiar sprawiedliwości przed działaniami mającymi na celu prowokacje przeciwko 'niewygodnym' ludziom. Teraz pytanie jak wyważyć te kwestie aby nie zaprzepaścić korzyści płynącej z owej niezależnosci i zagwarantować zaufanie do sądów.
Bo chyba nie chciałbyś być sądzony przez sędziego, który batonika bezkarnie zwinął a Ciebie za to samo ukarał? wink

To zależy jaki to był batonik tongue Ja lubię Bounty.

437

A ja chciałabym zobaczyć Twoją minę tongue Bezcenne.

438

SonyXperia napisał/a:

A ja chciałabym zobaczyć Twoją minę tongue Bezcenne.

Przeceniasz moją minę.

439

Mina byłaby bezcenna na bank po przeczytaniu uzasadnienia takiego wyroku tongue Czego Ci oczywiście nie życzę wink

440

SonyXperia napisał/a:

Mina byłaby bezcenna na bank po przeczytaniu uzasadnienia takiego wyroku tongue Czego Ci oczywiście nie życzę wink

No, ale przecież teraz jest to niemożliwe, bo mamy "dobrą zmianę". Sędziowie będą wydawali tylko sprawiedliwe wyroki. Ja podejrzewam, że nawet skazańcy będą szczęśliwi.

441 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-02-22 14:31:35)

Sędziów trzeba zapytać, w jaki sposób zamierzają stosować aktualnie obowiązujace procedury i jak tam ich wiedza i zdolność logicznego myślenia przy ocenie dowodów. Generalnie, co im tam w sumieniu gra wink

442

SonyXperia napisał/a:

Oj tam, oj tam. Sędzia ma prawo zwinąć batonik lub 50 zł, bo to ludzie roztargnieni są... Tak na marginesie - gratulacje dla Sądu Najwyższego za ten wyrok. Autorytet sędziów padł na pysk. Ludzie się normalnie recholą z tego wyroku. Pies z kulawą nogą się już nie ruszy w obronie sądów.

443 Ostatnio edytowany przez adiafora (2018-02-22 15:06:16)

z tymi sądami to juz było tak źle, ze chyba gorzej  byc nie może, wiec nie ma o co kopii kruszyc.
A co do obecnej władzy. Wolę  ją niż poprzednią.

444

>Sędzia ma prawo zwinąć batonik lub 50 zł, bo to ludzie roztargnieni są...

I dlatego trzeba podporządkować wszystkich sędziów panu Ziobrze?

445 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-03-04 17:38:01)

slodkakicia6 napisał/a:

>Sędzia ma prawo zwinąć batonik lub 50 zł, bo to ludzie roztargnieni są...

I dlatego trzeba podporządkować wszystkich sędziów panu Ziobrze?

Sędziowie podlegają wyłącznie Konstytucji i ustawom. Natomiast Pan Ziobro jest szefem Ministerstwa Sprawiedliwości. Kolejnym, jednym z wielu.

446

Premier Morawiecki znowu „zabłysnął”. Tym razem stwierdzeniem, że powinniśmy być dumni z wydarzeń marca 1968 roku. Ech...

447

summerka88 napisał/a:

Premier Morawiecki znowu „zabłysnął”. Tym razem stwierdzeniem, że powinniśmy być dumni z wydarzeń marca 1968 roku. Ech...

Tego nie słyszałem.
Kiedyś myślałem, że Szydło jest najbardziej inteligentna w PiS. Pomyliłem się. Morawiecki to też pomyłka. Bardziej inteligentnie wygląda, niż faktycznie jest.

448 Ostatnio edytowany przez authority (2018-03-08 19:13:27)

Snake napisał/a:

Projekt nowelizacji ustawy o IPN był konsultowany ze stroną izraelską i między innymi po tych konsultacjach zostały dodane punkty, że karalność nie obejmuje działalności naukowej i artystycznej. Cóż tak się "przypadkowo" zdarzyło, że:
- Lobby Ocalonych z Rzezi na Manhatanie nasiliło naciski na administrację amerykańską aby ta naciskała na Polskę o zwrot "ich"majątków,
- stacja TVN, której właściciele są he, he za oceanem odpala po prawie roku od jego posiadania materiał o polskich neonazistach,
- szef izraelskiej opozycji odpala brutalny atak na Polskę, a strona rządowa w beznadziejnie głupi sposób podchwyciła ten wątek w ich wewnętrznych rozgrywkach,
- w ważnym postępowaniu dotyczącym kupna broni (dużej wartości) Polska niezadowolona z negocjacji z Amerykanami wyciągnęła z niebytu ofertę przemysłu izraelskiego.

Cóż, ktoś bardzo się postarał aby zepsuć relacje polsko - izraelskie. Na dodatek Izraelczycy zupełnie się nie popisali, bo brutalnością ataku postawili PiS pod ścianą. Nie będzie ani kroku w tył i pewnie już długo nie będzie wspólnego zapalania chanukowych świeczek itp., a co by nie mówić, Polska jako III RP była tradycyjnie mocno proizraelska. Cuś się właśnie kończy...

Guzik prawda własnie Waszczykowski przyznał własnie iż od samego początku od lat Izrael był przeciwny tej ustawie pewnie to mała zemsta za wyrzucenie wink
Fragment wywiadu Moniki Olejnik z Waszczykowskim

Proszę mi powiedzieć, co takiego się wydarzyło, że mamy tak poważny kryzys w relacjach z Izraelem? MSZ nie był w stanie tego przewidzieć? Nasza placówka w Tel Awiwie nie zdziałała?

Nie, nie, ta sprawa tej ustawy była przecież procedowana prze kilka lat. I od kilku lat strona izraelska nie akceptowała tej ustawy i MSZ ostrzegał przed tym. Natomiast...

Waszczykowski: Od kilku lat strona izraelska nie akceptowała ustawy o IPN i MSZ ostrzegał przed tymKarolina Bereza, RMF FM
Natomiast dzisiaj słyszymy: nie, wszystko było dogadane, nie rozumiemy tych pretensji Izraela.

Nie, strona izraelska oczywiście przyjmowała do wiadomości, natomiast nie akceptowała tych rozwiązań. Nie akceptowała głównie tego rozwiązania za obwinianie narodu polskiego, że ono jest nieostre, i wszyscy się zastanawiają, jak to sprecyzować. Być może, mówiłem o poglądzie premiera Olszewskiego, być może innym rozwiązaniem jest doprecyzowanie przez akty wykonawcze, aby IPN mógł mieć potem akt wykonawczy, jak realizować, czy prokurator generalny.... Ale to są sprawy, które oczywiście nie nadają się na negocjacje ze stroną zewnętrzną.

Ale pozostaje pytanie, czemu MSZ nas nie ochroniło? Pan mówił w naszym studiu, że rolą MSZ jest by chronić państwo, tłumaczyć, bronić interesów Polski, prowadzić działalność osłonową.

Słusznie, jeśli jest powiadomione o tym, co się dzieje w innych resortach. Natomiast ta ustawa była promowana, procedowana prze inny resort - przez ministerstwo sprawiedliwości.

No ale to co - to oni nas wpuścili na minę?

To proszę już grillować innych ministrów - ja jestem poza resortem.

Ja pana nie grilluję, ja tylko pytam, bo ktoś jednak tutaj nie dopełnił obowiązków. Albo mamy fatalny MSZ, który nie wie, co się dzieje w Izraelu, i potrafi nas wpuścić na żywioł, na zderzenie z rozpędzoną dyplomacją izraelską, albo mamy ministerstwo sprawiedliwości rządzone przez dyletantów, którzy wywołują konflikt międzynarodowy.

Odwołam się tu do słów innego premiera, obecnego premiera Morawieckiego, który przyznał otwarcie, że termin wprowadzenia,  uchwalenia tej ustawy był niefortunny.

Ale to jest łatwe, zawsze można powiedzieć: Ach to ten Sejm, on się pospieszył, albo spóźnił, mógł kiedy indziej. Pytanie jednak, kto ze strony rządowej odpowiada za ten konflikt?

To już nie jest do mnie pytanie. To pytanie może pan zadawać, natomiast ja nie będę odpowiadał na to pytanie, ja nie jestem recenzentem tego rządu, wręcz przeciwnie - jestem kibicem tego rządu, dalej kibicuję rządowi i moim kolegom, a w rządzie znajdzie pan takich, którzy będą recenzowali - recenzowali nas przed dwa lata i dalej będą recenzowali, i będą mówili, kto dalej powinien podlegać rekonstrukcji. Znajdzie pan wysokich rangą urzędników w rządzie.
źródło
http://tnij.at/246052

449 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2018-03-08 19:23:28)

wilczysko napisał/a:
summerka88 napisał/a:

Tego nie słyszałem.
Kiedyś myślałem, że Szydło jest najbardziej inteligentna w PiS. Pomyliłem się. Morawiecki to też pomyłka. Bardziej inteligentnie wygląda, niż faktycznie jest.

Najpierw do boju rzucili najlepszych, stąd Szydło na czele rządu, teraz jest już druga linia, nieco słabszych zawodników. Strach się bać, co kolejni wymodzą, z kim nas skłócą, co popsują yikes

EDIT:

authority napisał/a:

(...) Waszczykowski przyznał własnie iż od samego początku od lat Izrael był przeciwny tej ustawie (...)

Authority, wierzę, że wśród tej ekipy są ludzie, którzy znają się na swojej pracy, ale oni nie są albo dopuszczani do głosu, albo słuchani. Wewnątrz też trwają róźne wojny i wojenki podjazdowe o strefy wpływu. Był taki czas, że wydawało mi się, że Kaczyński nad tym panuje, ale on jest tak oderwany od rzeczywistości i zamknięty w swoim ciasnym małym świecie, że bardzo szybko zaczęło mu się wymykać z rąk zbyt wiele sznurków, poprzewracały kolejne klocki w misternie budowanej konstrukcji. Chociaż są jeszcze tacy, którzy uważają, że taki był plan big_smile

450 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-03-08 19:44:33)

Najlepiej to wybrać takich, którzy wszystkich po czterech literach wokoło całować bądą tongue Takich, którzy będą bić rekordy w żałosnej uniżoności wobec wszystkich i wszystkiego, w szczególności wobec jednego jedynego najważniejszego na świecie Narodu wybranego, wokół którego wszystko się kręci, żeby tylko przypadkiem się nie pogniewał big_smile
Trzeba wysłać na szkolenie do Tel Awiwu polskich parlamentarzystów jak należy poprawnie uchwalać ustawy big_smile Trzeba wybrać tych jednych jedynych właściwych, żeby już nie musieli prosić o wprowadzanie sankcji przeciwko swojemu krajowi - dlaczego naród ma cierpieć z powodu ich klęski wyborczej hmm Takich trzeba wybrać. I wtedy w końcu bedzie git. tongue

451 Ostatnio edytowany przez authority (2018-03-08 19:57:45)

adiaphora napisał/a:

czeka, nie czeka, Polacy  Żydów nie lubią a Żydzi nie lubią Polakow, wiec równowaga w naturze jest zachowana.  Norman Finkelstein nawet twierdzi, ze Żydzi czują większą niechęć do Polaków niż do Niemcow i jest to niechęć instynktowna.  Uważają nas za głupich Polaczkow,  Niemców co prawda nienawidzą  za Holocaust, ale jest to niechec rozumowa, logiczna, a poza tym ich szanuja, uważając za równych sobie.  Nas traktuja jak  nizszy gatunek.  Przyznał, ze nawet jego matka, która przeżyła holocaust, bardziej nie znosila Polakow niz Niemcow. Ciekawe.

PISowskie bzdury to Polski kler napuszczał Polaków na żydów moja babcia do matki mówiła co ty tak nie lubisz wieprzowiny żydówka ty. Która godzina w pół do komina komin otwarty w pół do czwartej nasz druga cześć tych słów ?
Żydzi lubią rozmowy argumenty i wcale nie mają nic do młodych Polaków. Znam mnóstwo żydów. Byłem 6 miesiącu w Izraelu u przyjaciela Żyda którego ojciec padł ofiarą polskich szmalcowników za 1l wódkę 2 kiełbasę i paczkę papierosów.

452 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2018-03-08 20:21:53)

To chyba jakiś obłęd już jest - żeby porównanie do Żyda uznać za wynik 'napuszczania'. Nawet stwierdzenie, że Żydzi "nie jadają wieprzowiny" ma być antysemickie? big_smile Obłęd. big_smile

Kto sie jeszcze 'boi' PiSu? big_smile

Edit: Natomiast jeśli mowimy już o personalnych krzywdach, uprzedzeniach i wyrządzonych zbrodniach,to wielka szkoda, ze nie udało się rozliczyć  np. Heleny Wolińskiej. Wszak ona też "ucierpiała" w obliczu czystek antysemickich po marcu 1968 r. Może o niej porozmawiamy w tym kontekście?

453

Tacy antysemici jak semici z czarnej Afryki czy stepów kazachskich... Jedyni semici jacy mi przychodzą do głowy mieszkają w obozach dla Palestyńczyków, bo ich domy rozjechały izraelskie buldożery smile

454 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-03-08 21:17:36)

Sędzia w stanie spoczynku kradł batonik. Zawsze się jakiś znajdzie w każdym państwie i to wszystko przez 20 alt wychodzi na to iż nasi sędziowie są najuczciwsi w Europie. Teraz Targa się po sądach Stępnia którego ci@#a Przyłebska (plagiatorka, partaczka wyrzucana z sadów)oskarża o sympatie polityczne a jak odebrała nagrodę "nowości" od Karnowskich (wsieci, wpolityce, w gospodarce generalnie w@upie ) to Kaczyński i kilku innych kalskali ona zamieściła to zdjęcie na swojej stronie. Teraz jej nikt nie oskarży bo PIS zmienił ustawę tak iż oskarżyć ją może tylko sędzia a żadnej tego nie zrobi bo wyleci. A SonyXperiaony niech nie wylgaryzm andronów już teraz sędziowie którzy podpadli Ziobrze (sprawa jego ojca) są degradowani prywata na całego.

455 Ostatnio edytowany przez authority (2018-03-08 20:26:39)

SonyXperia napisał/a:

To chyba jakiś obłęd już jest - żeby porównanie do Żyda uznać za wynik 'napuszczania'. Nawet stwierdzenie, że Żydzi "nie jadają wieprzowiny" ma być antysemickie? big_smile Obłęd. big_smile

Kto sie jeszcze 'boi' PiSu? big_smile

Edit: Natomiast jeśli mowimy już o personalnych krzywdach, uprzedzeniach i wyrządzonych zbrodniach,to wielka szkoda, ze nie udało się rozliczyć  np. Heleny Wolińskiej. Wszak ona też "ucierpiała" w obliczu czystek antysemickich po marcu 1968 r. Może o niej porozmawiamy w tym kontekście?

Nie zrozumiałaś mnie matka oskarżała własną  córkę (moją matkę)ot o iż ta chyba żydówką bo nie chce jeść wieprzowiny. Antysemityzm jest głęboko zakorzeniony u górali. Inny przykład wieś Nieledwia okolice Żywca żyd odzyskał spadek na drugi dzień podpalono mu dom uciekł w tym samym dniu do USA. W gazetach cichosza zmowa milczenia na drążenie tematu ludzie reagują agresją.

Posty [ 391 do 455 z 476 ]

Strony Poprzednia 1 5 6 7 8 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Premier Morawiecki: Auschwitz to nie jest polska nazwa...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024