Siłownia po porodzie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Siłownia po porodzie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1

Temat: Siłownia po porodzie

Witam dziewczyny.
Mam takie dość nietypowe pytanie. Ciężko mi znaleźć kobietę w podobnej sytuacji, może tu mi się uda smile

Otóż przed ciążą dużo ćwiczyłam: Hantle, brzuszki, pompki, guma itp. czyli takie męskie ćwiczenia, siłowe smile Jak tylko dowiedziałam się o ciąży natychmiast musiałam przestać z wiadomych względów. Oczywiście starałam się być aktywna na tyle na ile mogę, czyli spacery, bo fitness dla ciężarnych lekarz mi kategorycznie odradził. Zresztą w moim osobistym mniemaniu fitness to nie ćwiczenia smile ale to tak nazwijmy.
Niestety koło 5 miesiąca pojawiły się dolegliwości, które uniemożliwiły mi nawet chodzenie i ledwo daję radę dojść do toalety. Czyli krótko mówiąc leżę sad

Jak w takim wypadku wygląda powrót do ćwiczeń siłowych po porodzie?
Gdzieś czytałam, że kilka do kilkunastu dni po porodzie naturalnym i 6 tygodni po cesarce, ale chyba w tamtych artykułach chodziło o ćwiczenia w sensie fitness, biegi a nie wyciskanie siódmych potów tongue

Te które regularnie ćwiczą na pewno wiedzą jakie to okropne uczucie kiedy nie można jak co dzień iść na swoją ławeczkę, a mam w domu własny sprzęt smile zakurzony tongue

No więc: ile będę musiała odczekać w moim przypadku i jaki rodzaj porodu wybrać?

Pytam o rodzaj porodu bo kategorycznie nie zgadzam się na cięcie krocza, poza tym przy naturalnym wyłażą mocno hemoroidy a przy nich siłówka odpada. Już mam trochę wystające sad a po cesarce dłużej się czeka hmm

Pomóżcie bo na prawdę nie wiem co wybrać w moim przypadku.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-08-09 09:01:35)

Odp: Siłownia po porodzie

Odpowiem Ci tak, jak mi odpowiedział mój ginekolog i położnik: proszę wybrać to, co jest najlepsze dla dziecka.
A dla dziecka najlepszy jest poród naturalny, jeśli nie ma do niego przeciwwskazań.

Cc to operacja.

Uważam, że ''zamówienie'' sobie cesarki, gdy można urodzić naturalnie, to zwyczajne lenistwo i głupota.
Takie moje zdanie.

A co się tyczy nacięcia krocza - lepiej, żeby nacięli, niż żebyś miała pęknąć - wiem, co mówię, mnie za późno nacięli i potem miałam szwy aż do odbytu.
Hemoroidy, jeśli już masz, to i tak Ci wyjdą po porodzie - zatwardzenia w czasie połogu to u kobiet normalka, hormony szaleją i wychodzą takie kwiatki.

Siłownia nie zając, nie ucieknie.

3

Pomimo dziwnej mody na CC, chyba mało która kobieta zdaje sobie sprawę, że CC nie jest zabiegiem kosmetycznym. Jest poważną i rozległą operacją. Jak każda taka ingerencja, niesie ze sobą ryzyko powikłań.
Po CC wybij sobie z głowy siłkę, 6 tyg. jest minimalnym czasem na zagojenie się zewnętrznej rany. Szwy wewnętrzne potrzebują znacznie więcej czasu na rozpuszczenie, od 3 mies. do pół roku. W tym czasie, wykluczony jest ostry trening. Wszystko musi się dobrze wygoić i zabliźnić, szczególnie w środku.
Cięcie krocza, nie jest wcale takie straszne i nie zawsze jest potrzebne.
Jeśli chodzi o hemoroidy, równie dobrze mogą wyjść po CC, nie wiesz jak Twój organizm zareaguje na znieczulenie i operację, jedne kobiety są " na chodzie ", na drugi dzień, inne nie mogą kilka dni, dojść do siebie. Nie ma też gwarancji że, po CC nie będziesz miała zaparć.

Wydaje mi się, że bardziej przejmujesz się brakiem ćwiczeń, niż zdrowiem i życiem swoim i swojego dziecka.
Swoją drogą, ciekawe czy starczy Ci sił, na opiekę nad noworodkiem i treningi.

4

Lepsza cesarka ponieważ po 6 tygodniach masz pewność że można pomału wrócić do ćwiczeń a z porodem naturalnym nigdy nic nie wiadomo. Hemoroidy jak juz wyjdą to możesz na znacznie dluzej pożegnać się z ćwiczeniami silowymi gdyż są przeciwskazane. Oczywiście twoje ciało = twój wybór.
Ps. Dla dziecka też lepsza cesarka, bo bezpieczniejsza, dziecko przy naturalnym wręcz walczy o życie a i komplikacje różne się zdarzają.

5

Pudelkowa napisał/a:

Lepsza cesarka ponieważ po 6 tygodniach masz pewność że można pomału wrócić do ćwiczeń a z porodem naturalnym nigdy nic nie wiadomo. Hemoroidy jak juz wyjdą to możesz na znacznie dluzej pożegnać się z ćwiczeniami silowymi gdyż są przeciwskazane. Oczywiście twoje ciało = twój wybór.
Ps. Dla dziecka też lepsza cesarka, bo bezpieczniejsza, dziecko przy naturalnym wręcz walczy o życie a i komplikacje różne się zdarzają.

Twój post jest chyba żartem.

Szwy wewnętrzne po cesarskim cięciu goją się od 3 do 6 miesięcy i w tym czasie NIE WOLNO uprawiać ostrego sportu.

A jeśli chodzi o dobro dziecka, to sorry, ale najlepsze dla niego jest przyjście na świat drogami natury, dziecko przechodząc przez kanał rodny oczyszcza sobie drogi oddechowe. Podczas porodu delikatnie przesuwa się naprzód, jest to proces naturalny, a podczas cc dziecko jest brutalnie ''wyrwane'' z macicy.

6

Pudelkowa napisał/a:

Chyba nie rozumiesz czym jest CC i do jakich powikłań może dojść u matki i dziecka. Podczas porodu naturalnego, dziecko wręcz walczy o życie? Poproszę o jakiś wiarygodne medyczne potwierdzenie tych " mądrości ".

7

Pudelkowa nie wiem co Ty bierzesz ale takich głupot nie słyszałam.

Poród naturalny to NATURALNA fizjologia. Kobiety rodzą tysiące lat. I jakoś te biedne walczące o życie noworodki żyją.
Miałam Cc. Kobieta obok mnie, która miała wcześniej ( ja po 17 ona o 11) leżała na morfinie i 3 dni nie Wstawała.
Koleżanka z Holandii rodziła naturalnie 5 dni temu i godzinę po porodzie wyszła do domu. Dziecko 4 kg 54 cm i nie musiała być nacicna

8

czytając autorkę to o mało nie musiałam oczu wciskać w oczodoły bo prawie wylazły mi ze zdziwienia big_smile dziewczyno jesteś w ciąży leżącej i Twoim jedynym zmartwieniem jest powrót na siłownię hmm no gratuluję przyszłej mamusi

co do porodu to w obu przypadkach mogą wystąpić komplikacje, ja miałam dwa naturalne i jedną cesarkę i powiem Wam szczerze że po naturalnym szybciej doszłam do siebie smile

a co do Twojego powrotu na siłownię to z decyzją poczekaj do rozwiązania, bo nie wiesz jaki poród będziesz musiała przeżyć, nie wiesz jak będziesz się czuła i nie wiesz czy maluszek będzie przesypiał całe dnie i nocki żeby mamusia mogła sobie poćwiczyć, czy też będzie miał kolki i nie będzie spał całymi nocami a Ty będziesz chodziła jak zombie smile czego Ci oczywiście nie życzę smile

9

Pudelkowa napisał/a:

lepsza dla matki, bo wygodniejsza, dla dziecka lepszy porod naturalny.
Ja rodzilam naturalnie i przez CC.  Akurat drugie dziecko urodzilam normalnie, choc nie bez cierpienia. Ale pierwsze to byla droga przez meke. Niby dali mi zastrzyk z czyms przeciwbolowym, ale byl do dupy. Po 9 godzinach ciaglych skurczy mialam ochote zebami wyrwac sobie to dziecko z brzucha, bo nie wyrabialam i bylo mi wszystko jedno. Gdy mnie wybudzili po CC czulam jakbym byla w raju. Nigdy tego uczucia nie zapomne.
Po CC szybko doszlam do siebie, zwlaszcza ze jakies niedogodnosci z tego powodu byly niczym w porownaniu z tym, przez co wczesniej przeszlam.
Szkoda, ze nie mozemy znosic i wysiadywac jajek jak kura wink

10

Nie wiem co jest oburzającego i dziwnego w tym, że ktoś ma pasję, do której chciałby wrócić po porodzie i zadaje na ten temat pytanie? Kobiety to nie inkubatory bez myśli i uczuć, skupione wyłącznie na ciąży. Naprawdę dziwię się jak wielu paniom trudno uwierzyć, że są matki, mające szerszy horyzont. Natomiast bzdur o cc nie da się czytać. Jak ktoś pisze, że dla matki czy dziecka lepsza i bezpieczniejsza jest cesarka, to powinien wziąć młotek i zacząć nim stukać w głowę. Długo stukać. Oczywiście operacje są super, naprawdę i każdemu należy je polecać. Dziwne, że po ulicach chirurdzy ze skalpelami nie ganiają.

Jeśli chodzi o zasadnicze pytanie, to po cesarskim cięciu powinnaś od ćwiczeń siłowych zrobić sobie 3-6 miesięcy przerwy. Skóra zagoi Ci się szybko, lekki fitness będzie możliwy, ale o siłowni na długo możesz zapomnieć. Albo porozłazisz się cała i będzie większy problem, albo będzie Cię bolało i  zwyczajnie nie dasz rady. Poród naturalny nazywa się naturalny nie bez powodu. Jak jesteś silna i wysportowana, to po nim nie powinnaś mieć problemów z ekspresowym powrotem do normalności. Z hemoroidami dziewczyny mają rację - niezbyt zależą od sposobu rodzenia. Powodzenia w powrocie do sprawności smile

11

justyna1234 napisał/a:

Nie wiem co jest oburzającego i dziwnego w tym, że ktoś ma pasję, do której chciałby wrócić po porodzie i zadaje na ten temat pytanie? Kobiety to nie inkubatory bez myśli i uczuć, skupione wyłącznie na ciąży. Naprawdę dziwię się jak wielu paniom trudno uwierzyć, że są matki, mające szerszy horyzont.

Nie przesadzaj.

Nikt od nikogo nie wymaga skupienia wyłącznie na ciąży. Ale warto przekładać dobro dziecka nad swoje, szczególnie w tak błahym przypadku...
Przecież nic się nie stanie, jak pasja trochę poczeka.

12

Cyniczna, ale ona nie chce wrócić teraz, tylko po porodzie.
Mam zresztą nadzieję, że nikt jej nie pozwoli tak po prostu wybrać jak woli rodzić.

13

justyna1234 napisał/a:

Cyniczna, ale ona nie chce wrócić teraz, tylko po porodzie.
Mam zresztą nadzieję, że nikt jej nie pozwoli tak po prostu wybrać jak woli rodzić.

Od razu po porodzie nie będzie mogła, nie ważne, w jaki sposób urodzi.

14

Cyngli napisał/a:

Od razu po porodzie nie będzie mogła, nie ważne, w jaki sposób urodzi.

Dokładnie. Po porodzie następuje okres połogu w którym, też nie można się forować. Organizm potrzebuje czasu na wyrównanie hormonów, macica musi się oczyścić i odkurczyć.
Jeśli autorka liczy, że szybko po porodzie wskoczy na ławeczkę, aby wyciskać 7 poty, może się rozczarować.

15

Hemoroidy, jezeli ktos ma sklonnosci pojawia sie jeszcze przed porodem - to raz.
Dwa to fakt, ze po cesarce dluzej trwa powrot do formy - to sa przeciete wszystkie powloki brzucha - zbyt wczesny powrot do cwiczen grozi ponadrywaniem blizn  a poza tym nawet kiedy sie wygoi to bywa, ze BOLI podczas wysilku jeszcze kilka tygodni, a nawet miesiecy po porodzie.

A trzy - na ostatnim USG widac jak duze jest dziecko  (jak duza jest glowka, bo w tym przypadku znaczenie ma obwod glowki a NIE waga) i czy wskazane bedzie naciecie, czy nie.

16

Rozumiem autorkę doskonale. Przed ciążą chodzilam 5 lat na siłownię. Zawsze myslalam, ze gdy zajdę w ciaze rowniez bede aktywna - basen,czasem rower,cwiczenia dla kobiet w ciąży itd - niestety lekarz mi równiez zabronił. Jedynie ćwiczenia jakie wykonuje to oddechy na szkole rodzenia i prasowanie dla męża koszul smile
I takze mam gdzieś z tyłu głowy myśl " kiedy zacząć ćwiczyc? kiedy będę znów taka aktywna jak wczesniej?" - szczególnie, że ja muszę w przeciagu pół roku wrocic do formy, tego wymaga ode mnie mój zawód. Wiem, że zdrowie moje i dziecka jest najważniejsze, jeśli nie bedzie żadnych przeciwskazań i wszystko po porodzie( oby naturalnym) bedzie dobrze to mam zamiar zacząć od biegania, ćwiczen w domu a dopiero po jakichś 3 miesiacach wrocic na siłownie.

Ale planować to ja sobie mogę a życie i dzidziuś pokażą i zweryfikują smile

17

Ja Autorko doskonale rozumiem Cię, jeśli chodzi o ćwiczenia. Przed ciążą regularnie kilka razy w tyg biegałam i kocham to. W ciąży mi zabroniono, ale chodzę na basen kilka razy w tyg więc przynajmniej kondycję utrzymuję. Natomiast teraz trudno powiedzieć ile zajmie Twojemu organizmowi dojście do siebie, ale na pewno nie minie kilka dni, tylko tygodni. Rzetelnych info będzie udzielał Ci regularnie lekarz smile bądź dobrej myśli!

Nie podzielam natomiast Twojego zdania odnośnie cesarki - bez wyraźnych wskazań zdrowotnych, nie ma ona pozytywnych korzyści dla dziecka no i raczej nie przyspieszy powrotu do ćwiczeń a wręcz przeciwnie. Ale to już Twoja decyzja.

18 Ostatnio edytowany przez Ola_la (2016-08-10 08:29:26)

Jeśli chcesz wrócić do aktywności fizycznej po porodzie to na pewno szybciej będziesz aktywna po porodzie naturalnym niż po cesarce (operacja). Jedna z pan podpowiedziała ci jako aktywność po porodzie chodzenie na basen i myślę, ze to bardzo dobra rada. Tylko będziesz musiała odczekać az wszystko ci się zagoi i dojdziesz do siebie, bo na basenie łatwo jest złapać infekcje dróg rodnych. A teraz, gdy musisz leżeć pozostaje tylko czymś zająć myśli, np. nauka języka. Mając dostęp do komputera i internetu możesz zając swój czas. Po porodzie naturalnym, żeby pojsc na silownie trzeba odczekać 6 tygodni a po cesarce jeszcze dluzej, jakies 10 tygodni. także te pierwsze 3 miesiące po porodzie wskazane sa raczej spacery, może ten basen a siłownia musi poczekać.
I radziłabym się zgodzić na nacięcie krocza. Polozna wie co robic i w którym momencie. Najgorzej gdyby krocze same ci pękło.
A tak wogole to zycze ci dużo cierpliowsci bo napewno czas ci się dluzy, gdy lezysz i pewnie rozne myśli przychodzą do glowy:) Napisz jak już urodzisz i będziesz z maluszkiem w dom. A znasz już płeć dziecka?

19

ja coś czuję że po porodzie to mi żadna siłownia nie będzie potrzebna big_smile natłok zajęć jest taki, że maraton przy tym to pikuś big_smile

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Siłownia po porodzie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024