dylemat związany ze studiami - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » dylemat związany ze studiami

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: dylemat związany ze studiami

Witam wszystkich serdecznie smile

Ostatnio stoję nad dylematem - czy zacząć studia w wieku 24 lat??Dodam ze to byłby moj pierwszy kierunek (wcześniej z jednego kierunku zrezygnowałam bo mnie nie interesował) , natomiast ten interesuje mnie i mam zrobionego technika pod ten kierunek. Zastanawiam się też czy iść dziennie czy zaocznie (jednak bardziej jestem zdecydowana na zaoczne bo mam pracę, chociaż nie do końca stałą). Z tego co zauważyłam to ludzie idą na studia albo w wieku 19-20 lat albo dopiero po 30stce lub 40stce. Gdy skończe licencjat bede miec juz 27 lat a jeśli chciałabym jeszcze iść na magisterke - 29 lat. A kiedy czas i pieniądze na dziecko, zamieszkanie z chłopakiem itd? Dodam ze studia są płatne. Cały czas się zastanawiam i nie wiem czy zaryzykować....

Zobacz podobne tematy :
Odp: dylemat związany ze studiami

Witaj.
Jeśli chcesz tego i czujesz, że te studia będą sprawiać Ci radość, to idź na nie. Myśl przede wszystkim o sobie, przyszłość sama się jakoś ułoży. Na wszystko znajdzie się czas, ale nie można tak wybiegać w przyszłość, żyj dniem dzisiejszym i podejmuj decyzje takie, na które masz ochotę. Jeśli masz technika z tego kierunku, to do pracy wystarczyłby pewnie tylko licencjat. Nawet teraz zapewne możesz pracować w zawodzie po technikum. Ale ważne jest to, czego Ty chcesz dla siebie. Jeśli chcesz dalej rozwijać się w tym kierunku, uczyć się o nim, to oczywiście zdecyduj się na studia. smile

masz racje , życie samo wszystko zweryfikuje smile

4

Nie będziesz wcale w takiej wyjątkowej sytuacji, jak ci się wydaje. Ja np. skończę prawo dwa lata później, niż zakładałam, a potem jeszcze 3 lata płatnej aplikacji - też będę miała 29 lat, jak skończę edukację. Ale to jest moje marzenie i mój cel, więc uważam, że warto. Dlatego zastanawiam się raczej JAK realizować swoje plany, a nie CZY nie jest na nie za późno.

Możesz pracować i studiować (zaocznie właśnie) - może z dyplomem będzie ci łatwiej znaleźć lepszą pracę? A skoro będziesz pracować, to zapewne da się też zamieszkać z chłopakiem. Dziecko w okolicach 30stki to coraz bardziej norma - warto tylko przed decyzją o odłożeniu macierzyństwa zrobić kompleksowe badania by sprawdzić, czy nie grozi ci szybki spadek płodności.

Wszystko można zorganizować, jeśli skupisz się na szukaniu rozwiązań a nie problemów smile

wiem ze nie będę w wyjątkowej sytuacji wink

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » dylemat związany ze studiami

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024