Witam.
Na dniach przeprowadzam się do innego miasta. Póki co nie mam tam pracy. Aby łatwiej ją znaleźć i mieć ubezpieczenie - chcę zarejestrować się do tamtejszego urzędu pracy. Doczytałam, że zarejestrować się mogę zarówno na meldunku stałym, jak i tymczasowym - w zależności od miejscowości, w której przebywam.
Jednak denerwuje mnie niepewność co do możliwości meldunku na wynajmowanym mieszkaniu. Umowa jest na mojego chłopaka. Czy do urzędu miasta do spraw meldunkowych wystarczy jego umowa najmu + jego oświadczenie o tym, że przebywam pod adresem wskazanym na umowie, czy lepiej by było zmienić umowę tak, abym to ja była najemcą?
No i przede wszystkim - czy w takich sprawach lepiej kontaktować się z osobą, od której wynajmujemy mieszkanie? Prosić ją o zgodę, czy zameldować się na mieszkaniu poza jej plecami? Bo boję się, że osoba ta nie wyrazi zgody i co wtedy? Generalnie dla niej byłoby lepiej, gdybym miała meldunek np na 3 m-ce, bo ew. gdy ktoś doniesie, że mieszkamy tam i ktoś by chciał sprawdzić, to ja przebywam tam legalnie.
Jak się z tym uporać?