Rezygnacja ze studiów - jak powiedzieć rodzicom? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Rezygnacja ze studiów - jak powiedzieć rodzicom?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez Rayla (2016-05-07 21:51:49)

Temat: Rezygnacja ze studiów - jak powiedzieć rodzicom?

Cześć dziewczyny.
Mam problem ze studiami. Jestem na 1 roku magisterki, kierunek Stosunki międzynarodowe, licencjat skończyłam na kierunku Filologia: języki stosowane, j.angielski i j.francuski. Zmiana kierunku studiów wyszła po wielu rozmowach z różnymi ludźmi (również bardziej doświadczonymi ode mnie) sądziłam, że nauczę się czegoś nowego, co przyda mi się w przyszłej pracy, ale się przeliczyłam. O ile pierwszy semestr jakoś zaliczyłam (po zdaniu 1 poprawki), to teraz już jest tylko gorzej. Kompletnie nie wiem, o czym są zajęcia, promotorka jest okropna (zapisałam się już po zakończeniu rekrutacji, więc nie miałam innej do wyboru), muszę robić referaty na tematy, które zupełnie mnie nie interesują, krótko mówiąc - totalna pomyłka. Na licencjacie było ciężko, ale mnie te studia cieszyły; ten kierunek za to zupełnie mnie nie rusza.

Licencjat robiłam dziennie, magisterkę studiuję zaocznie, bo chciałam iść do pracy podłapać trochę doświadczenia zawodowego.
I tu jest problem: tata zobowiązał się do opłacenia mi studiów; z mojej pensji odkładam na pokrycie części kosztów ślubu i wesela, które będę miała w przyszłym roku.
Jak powiedzieć rodzicom, że chcę zrezygnować z tych studiów i wrócić w przyszłym roku z powrotem na filologię? Zarówno oni jak i mój narzeczony chcą, żebym do ślubu już zrobiła magistra i miała spokój ze studiami. Jak sobie pomyślę o reakcji taty na to, że tyle kasy poszło w błoto to mnie ciarki przechodzą. Ale mam 23 lata, mam jeszcze dużo czasu przed sobą, żeby uzupełnić wykształcenie, a nie mam ochoty brnąć dalej w coś, do czego nie czuję powołania, zwłaszcza, że już praca mnie dobija, bo pracuję w telemarketingu i szlag mnie jasny trafia smile ale nie mam chwilowo innej opcji, więc siedzę. Chciałabym choć na studiach się realizować.
Co radzicie?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Rezygnacja ze studiów - jak powiedzieć rodzicom?

Witaj. Jeśli czujesz, że nie chcesz dalej tego studiować, to naprawdę nie ma sensu się męczyć. Zrezygnuj i wybierzesz później takie studia, które będą dla Ciebie. Z tatą musisz porozmawiać, nie uciekniesz od tego. Wytłumacz mu na spokojnie, że studia są po to, by uczyć się tego, czego się pragnie i potem mieć pracę w tym zawodzie. Jeśli tata będzie robić problemy, to będziesz musiała poradzić sobie sama. Albo przełożycie ślub, albo przełożysz magisterkę na ten czas, kiedy będziesz miała na to pieniądze. Ważne jest, byś podjęła samodzielną decyzję i nie skupiała się na ewentualnych szantażach ze strony innych osób. To Ty wybierasz, co będziesz robić w przyszłości. Słuchaj siebie smile

3

Jeśli chcesz, żeby zrozumieli, powiedz im to samo co tu - podaj prawdziwe powody. Rodzicom będzie łatwiej to przyjąć, jeśli pokażesz, że zamiast tego masz inny, konkretny plan. Wtedy nie będą tego traktować jako "rzuca studia" a może raczej "zmienia swoją decyzję". Co do pieniędzy - zawsze możesz zaproponować zwrot tej części, którą twój tata opłacił, w takim czasie w jakim realnie będziesz w stanie to zrobić. Albo powiedz, że to dla ciebie cenne doświadczenie (a nie pieniądze w błoto) i że z niego skorzystasz, ale nie jest to coś, na co chciałabyś poświęcić kolejny rok. W końcu to twój rok. Twoje życie.
Pytanie, czy po filologii masz perspektywy? W sensie - plan na zawód, rozwój. To im pomoże przyjąć do wiadomości, a nawet poprzeć twoją decyzję.

4

Powiem szczerze - byłam w bardzo podobnej sytuacji. I im dłużej okłamywałam rodziców tym było trudniej im to powiedzieć. Później samo z siebie wyszło że kierunek zmieniłam. I dopiero wtedy zrozumieli że zmieniłam studia nie dlatego że mi narzeczony tak kazał (bo właśnie tak myśleli!!) ale dlatego że licencjat to zupełnie inna bajka aniżeli magisterka. Więc proponuję im w miarę szybko wytłumaczyć w czym leży problem. Choć jeśli jeszcze nie zrezygnowałaś to może warto to wszystko przejść? Kończysz w sumie 1 rok mgr, więc zostały tylko 2 semestry i za rok o tej porze będziesz się szykować do obrony. Ale wybór należy do Ciebie.

5

Też kiedyś zrezygnowałam ze studiów. Tylko byłam w zupełnie innej sytuacji i wtedy dopiero zaczynałam studiowanie. Gdy zrezygnowałam to najbardziej czułam ulgę i uwolnienie się z czegoś, czego nie lubiłam.
Ale Ty jesteś w innej sytuacji. Przede wszystkim zostały tylko 2 semestry. Może znajdziesz w sobie siłę, aby dokończyć te studia? Naprawdę to już niewiele, a z racji że będziesz już na ostatnim roku może wykładowcy już nie będą się tak czepiać? Może najpierw pod tym kątem się zastanów smile Jeśli uda Ci się zaliczyć ten semestr to będziesz miała wakacje od studiów i czas na ponowne zastanowienie się. Gdybyś zaliczyła ten najbliższy semestr, to może doda Ci to skrzydeł? Opowiedz o swojej sytuacji rodzicom i swojemu mężczyźnie. Na pewno Cię wysłuchają i pomogą. Myślę, że tata też to wszystko zrozumie. Przecież to co czujesz, to sobie tego nie wymyśliłaś, bo nie chce Ci się studiować. Tylko jest taka ciężka sytuacja i zwyczajnie nie dajesz sobie rady. Niejedna osoba też by tak miała zapewne. Jeśli sytuacja się nie poprawi, to nie ma co się dalej męczyć, bo to tylko może zniszczyć zdrowie.

6

Rok straty to niewiele. A może również uda Ci się gdzieś przenieść nadrabiając trochę materiału smile. Mam takie coś za sobą i polecam. Lepiej faktycznie zrezygnować niż później całe życie się męczyć.

7

I ja też uważam, że lepiej robić to co Cię uszczęśliwi. Kiedy to zmienisz jak nie teraz? Tematem zrobienia magistra do ślubu bym się nie przejmowała, przecież to nie będzie miało na Wasze wesele żadnego wpływu.
Ja też mam rok przerwy, tylko u mnei było trochę inaczej - ja zdecydowałam sie kontynuować to co zaczęłam na lic i okazało się to kompletną porażką - większość tych samych informacji, miałam już dość uczenia się ciągle tego samego. Miałam poczucie, że marnuję czas po prostu. I zdecydowałam się zmienić kierunek na inny, oczywiście na początku dużo rozmów z rodzicami, ale zrozumieli i powiedzieli, że pomogą:) poszłam na wsb na psychologię w zarządzaniu i to była jedna z lepszych decyzji w moim życiu, bo udało mi się załapać na staż i teraz już odkłądam, żeby oddać rodzicom pieniądze za tamten "zmarnowany" rok smile Wierzę, że Twoi rodzice też zrozumieją Twoją decyzję!

8

Ciężka sprawa, ale niektórzy rodzice ingerują w wyborze kierunku studiów dla swoich dzieci i tak to potem wygląda, że się w nich nie odnajdują i potem rezygnują. Ja sama jeszcze ostatnio kończyłam magisterkę na WSB w Toruniu a swoim dzieciom nie narzucę wyboru, to ich decyzja.

9

Kaśka899 napisał/a:

Ciężka sprawa, ale niektórzy rodzice ingerują w wyborze kierunku studiów dla swoich dzieci i tak to potem wygląda, że się w nich nie odnajdują i potem rezygnują. Ja sama jeszcze ostatnio kończyłam magisterkę na WSB w Toruniu a swoim dzieciom nie narzucę wyboru, to ich decyzja.

Jaki kierunek kończyłaś? Mam znajomą w Toruniu na wsb smile

10

Wiola_84 napisał/a:
Kaśka899 napisał/a:

Jaki kierunek kończyłaś? Mam znajomą w Toruniu na wsb smile

Hej, u mnie była to rachunkowość wink

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Rezygnacja ze studiów - jak powiedzieć rodzicom?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024