co zrobić z sobą jeśli matura źle poszła? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » co zrobić z sobą jeśli matura źle poszła?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: co zrobić z sobą jeśli matura źle poszła?

Jak wiadomo mamy maj,  matury. Jestem po egzaminie z języka polskiego, matematyki, angielskiego. Zdawałam też polski rozszerzony. Wszystko to oprócz angielskiego mi poszło tam średnio, z majcy będę mieć z 50-60%, z polskiego zepsułam czytanie ze zrozumieniem ; brakło mi czasu na sprawdzenie błędów w wypracowaniu. Wiadomo,że człowiek nie powinien się tym przejmować ale to wszyatko jest naprawdę dobijace szczególnie gdy siedział,uczył się przez 3 lata a stres go zjadł,albo po prostu jest idiota Z matematyki zrobiłam dużo zadań, mogłam mieć spokojnie z 70% gdybym to wszystko jeszcze raz posprawdzała. Najgorzej jednak z polskiego, wiadomo jakie jest rozszerzenie, trzeba postawić tezę. Dotychczas wszystko było ok, wypracowania na 80% a teraz zastanawiam się czy nie dostanę 0% za złą tezę.  Zastawiam się gdzie mam wobec tego mam isc z 0% z polskiego...na jakie studia mnie ktoś przyjmie..to chore,ze 3 dni mają decydować o wszystkim... oprócz tego zdaje WOS rozszerzony.. miałam zdawać angielski Ale stwierdziłam ze będzie to za trudne..
jestem właściwie w kropce,  nie wiem co dalej z sobą robić. Zastanawiam się czy wgl gdziekolwiek iść na studia..Czy poprawiać za rok maturę,  teraz iść do pracy, + napisać rozszerzenie z ang za rok? Rozszerzenie z ang tez sie liczy, żaluje że tego nie zdaje.nie wiem co daej robić. . Ale teraz nie wiem czy wgl nadaję się na co kolwiek? Inni nic sie nie ucza i wszystko idzue im lepiej..Czy możliwa jest poprawka matury?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: co zrobić z sobą jeśli matura źle poszła?

Ciesz się. Kiedyś o wszystkim decydował 1-2 egzaminy tongue (i matura)
Pytanie brzmi - na jakie studia chcesz iść, bo na bylejakie to biorą z lapanki.

3

Byłam na humanie więc w sumie po tym nie zostawało mi dużo możliwości ,poszłam na niego ponieważ chciałam iść na coś co będzie wiązało się z pracą z ludźmi , myślałam o psychologi. Teraz nie wiem jednak czy się wgl do tego nadaje;poza tym zaczynam się zastanawiać czy to wgl daje jakąś możliwość utrzymania się. Zaczęłam myśleć o administracji albo o ekonomi czy cos zwiazanego z tego typu kierunkiem.Chciałam zdać maturę z matematyki dosyć dobrze, dodatkowo chodziłam jeszcze do 2 stopnia do szkoły muzycznej i chciałam kontynuować naukę, iść na dzienne, ale teraz to praktycznie się nie dostanę i będę musiała zrezygnować z muzycznej itd. W sumie rzeczywiście może zawaliła sobie tą muzyczną,  Chciałam skupiać się na 50 rzeczach zamiast na jednej,na tym co gwarantuje jakiś zawód.W sumie teraz to już sama nie wiem na co chce isc..pozatym jest to pewnego rodzaju wstyd gdy masz 0 z rozszerzenia...zaatanawiam sie czy naprawde jestem debilem i co mam z sobą zrobić.Czy pójść do pracy i to wszystko poprawić? Czy pójśćna jakieś zaoczne i do pracy żeby mieć się z czego utrzymać...studiowanie kierunku bez perspektyw jest bez sensu...

4

anonimka1234 napisał/a:

studiowanie kierunku bez perspektyw jest bez sensu...

I wszystko w temacie smile nie ma nic gorszego niż pójść na studia "z braku laku". Nie trać lat, życia! smile

5

Matura to tylko jeden z wielu egzaminów, które czekają cię, jeśli pójdziesz na studia. Moim zdaniem to wszystko zależy od tego, jaki kierunek wybierasz - i jeśli tam próbujesz, czy się dostaniesz. Jeśli się dostaniesz, to spoko, matura nie liczy się do niczego więcej niż tylko po to. Jeśli się okaże, że się nie dostałaś, to albo szukasz alternatywy, albo spinasz się w sobie i za rok ją poprawiasz, a w międzyczasie studiujesz coś innego przez rok, tak po prostu, dla siebie, albo idziesz do pracy, albo wyjeżdżasz gdzieś na rok, np. do stanów pracować jako au pair. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od tego, co chcesz robić i na czym ci zależy.
Po psychologii można się dorobić pracując w HR czy czymś takim, ewentualnie zostając terapeutą lub wziętym trenerem (prowadząc warsztaty). Pozostałe ścieżki prowadzą do wynagrodzenia na poziomie wynagrodzenia nauczyciela - czyli kiepsko. Jako psycholog w poradni czy w szkole nie zarobisz za dużo.
Tak naprawdę wszystko zależy od twojej chęci do zrobienia czegoś ze sobą. Gdybym miała możliwość powiedzieć coś sobie, gdy miałam te 18 lat, to bym powiedziała - nie siedź na tyłku, szukaj wolontariatu, praktyk, stażu, szukaj dla siebie miejsca, rób różne rzeczy i sprawdzaj, co ci się podoba, zmieniaj decyzje, rozeznaj się na rynku. Bo co z tego, że kocham swoją pracę i lubię to co robię, jeśli ona pozwala mi tylko na przeżycie od pierwszego do pierwszego? Samym zadowoleniem z siebie człowiek nie żyje, tym bardziej samą satysfakcją z pracy, fajnie mieć też pieniądze na podróże, hobby, książki, zdrowe jedzenie.

6

Idź do pracy i zaocznie na wybrany kierunek. .. za pół roku zobaczysz lepiej w którą stronę pójść - czy poprawiać maturę, czy nie.

7

Witaj,
Przede wszystkim nie martw się na zapas. Poczekaj na wyniki, może się okazać,  że wcale nie jest tak źle. W międzyczasie poprzegladaj oferty różnych uczelni, jest wiele fajnych kierunków, które nie są tak popularne, może coś Ci się spodoba.
Z doświadczenia powiem Ci, że po każdych studiach można znaleźć pracę, ale żeby to było możliwe nie wolno ograniczać się tylko do chodzenia na zajęcia i zdawania egzaminów.  Wiadomo, że są kierunki dające większą szansę na dobrze płatna pracę, ale samo skończeniu studiów w dzisiejszych czasach Ci jej nie zagwarantuje.
Jeżeli okaże się, że Twoje wyniki faktycznie są za słabe, byś mogła rozpocząć studia i chciałabyś poprawić maturę, to postaraj się dobrze wykorzystać ten nadchodzący rok. I nie załamuj się smile

Zacząć szukać pracy po prostu, jak matura Ci źle poszła to na studia nie masz co iść. Tak okiem realistki.

9

Mam świadomość żE moje wyniki nie sa takie jakbym chciał. Ale normalnie tak nie było;wszystko było ok,oceny miałam dobre.Spróbuję napisać jeszcze dobrze WOS, rozmawiałam z koleżanką ktora mówiła ze egzaminatorzy patrzą też raczej bardziej pod ucznia,zależy też kto będzie sprawdzał to wypracowanie, a moja teza nie jest calkiem zła Spróbuję znaleźć jakąś pracę i nie przejmować się tym wszystkim a wyniki z matury spróbuję poprawić, jeśli się nie dostanę na to co bym chciała.Albo chociaż dla własnej satysfakcji,bo przecież to wstyd mieć z niektórych przedmiotów po 50-60%.

10

A kto powiedział że 3 dni decydują o wszystkim? Nie wiem czy do końca nie tragizujesz w tym wszystkim. Z tego co pamiętam wyniki matur są pod koniec czerwca i jeśli wtedy będzie 0% z polskiego nooo to możesz się załamać, a czemu teraz to tak przeżywasz?
Poza tym gdzie chcesz iść na studia? Czy aby na pewno studia na które chcesz się wybrać mają w priorytecie wynik matury rozszerzonej z polskiego?
Źle zdana matura nie przekreśla Twojego życia! W życiu są dużo trudniejsze, dużo gorsze egzaminy które rujnują całą przyszłość.

11

Poczekaj na wyniki, zobaczysz, jak b ędzie smile sprawdzaj progi punktowe, złóż podanie na studia - to nie zaszkodzi. jak się nie dostaniesz to poprawisz za rok, głlowa do góry!

12

Po pierwsze - poczekaj na wyniki.
Jak na maturę poszłam trochę z biegu. Poza matmą poszło mi wszystko dobrze. A w głowie już oblałam podstawę z polskiego, myślałam, że na WOSie rozszerzonym nie zdobyłam choćby jednego punktu. A poszło mi całkiem nieźle, mimo że między klasą maturalną a samą maturą miałam sporą przerwę. Dodam, że uczyłam się tylko matmy(i nie zdałam), a resztę przedmiotów trochę olałam. Po 3 latach przerwy w nauce rozszerzenie z polskiego napisałam na ponad 80%. A resztę między 60 a 90.

Po drugie - jak nie zdasz matury to nie jest to koniec świata.
Serio, to nie jest katastrofa. Jak nie zdasz jednego przedmiotu, przysługuje Ci poprawa w sierpniu. Jak więcej - trudno, podejdziesz za rok. Wiem, że w wieku 18 czy 19 lat to może być tragedia, ale możesz mi wierzyć lub nie - nic złego się nie dzieje. Zawsze masz jakieś opcje do wykorzystania. Jakaś praca, szkoła policealna i nauka do popraw, cokolwiek. Może boleć, jak każda porażka, ale ważne jest, by wyciągnąć z niej wnioski. A stres często nam towarzyszy w nowych sytuacjach. Ten pierwszy raz już masz za sobą, później będzie nieco łatwiej.

Przestań się stresować. Jak już jesteś po wszystkim - daj sobie trochę wolnego, odetchnij, pójdź na imprezę lub spędź czas tak jak lubisz. Do czasu wyników daj sobie trochę wytchnienia. Wiem, to trudne, mi samej - przed wynikami egzaminów w sesji - zdarza mi się chodzić po ścianach, ale da się to opanować. Próbowałam, polecam, studentka psychologii.

13

A tak z innej beczki co myślicie o administracji? Opłaca się to studiować?  Studia ciężkie?  Jak z tym po pracą? wink

14

Z tego co mi wiadomo, to na administracji jest dużo różnego prawa. Jeśli lubisz tego typu rzeczy - być może Ci się spodoba. Z pracą jak po większości studiów różnie i ciężko. Szczególnie w zawodzie. Zastanów się czy chciałabyś być np. urzędniczką?
Jeśli chodzi o psychologię, również się starałam, ale nie dostałam się. Ale to raczej z mojej winy, ponieważ z rozszerzonych przedmiotów zdawałam aby WOS. I to nie wystarczyło. Starałam się raz, na 3 uczelniach, więc nie wiem jak to dokładnie jest.
Z perspektywy czasu widzę, że gorsze wyniki matur to jeszcze nic złego. Ale poczekaj jeszcze na wyniki smile Wszystko teraz zależy od sprzwdzających. Oni naprawdę potrafią podciągnąć punkty i możesz mieć więcej procent niż teraz Ci się wydaje. A jeśli będzie poniżej Twoich oczekiwań i nie dostaniesz się na wymarzone studia, to naprawdę możesz poświęcić rok na poprawę matury. Przez ten rok możesz podnieść swoje kwalifikacje zawodowe, iść do pracy lub na staż. I spokojnie przygotowywać się na następny rok. Tylko wtedy błagam, nie przejmuj się, że będziesz miała rok do tyłu. Ja też mam rok w plecy i nie żałuję, że potoczyło mi się ze studiami właśnie tak jak jest smile

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » co zrobić z sobą jeśli matura źle poszła?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024