Jak naprawić relacje z przyjaciółką? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak naprawić relacje z przyjaciółką?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

1 Ostatnio edytowany przez momo1100 (2016-04-14 15:35:49)

Temat: Jak naprawić relacje z przyjaciółką?

Cześć
Chciałbym jako facet prosić was o poradę dotyczącą sytuacji w jakiej znalazłem się z moją koleżanką.
A mianowicie pół roku temu rozpocząłem pracę poza miejscem zamieszkania, jechałem tam wraz z  dziewczyną z mojego rodzinnego miasta i dwoma znajomymi, oni z czasem wrócili do domu a my zostaliśmy i tak trzymaliśmy razem, niemal non stop spędzaliśmy czas razem, mieszkaliśmy w sąsiednich pokojach, ale nic między nami nie było.
Zawsze starałem się jej pomagać i starałem się aby czuła że na mnie może zawsze liczyć.
W pewnym momencie nawet się w niej zauroczyłem lecz wiedziałem że nic między nami nie będzie i traktowałem ją trochę jak młodszą siostrę.
Po krótkim czasie poznała jednego faceta który źle ją potraktował i później przez to czasem zbytnio zacząłem się wtrącać w jej życie.

No i miesiąc temu doszło między nami właśnie do spięcia na tym polu.
Umówiliśmy się że będziemy szli na koncert, po tym jak jej kolega z którym długo się nie widziała wróci do domu, gdy robiło się późno spytałem się jej co z wyjściem itd cały czas mówiła że będziemy szli no ale po 22 on stwierdził że uciekł mu ostatni autobus i ona zaproponowała aby został u niej na noc.
Wtedy coś mi odbiło i wygarnąłem jej to że przecież się umawialiśmy i dobrze wiedziała o tym że mamy iść i że on ma ten autobus no plus parę spraw wcześnoejszych i się obraziła.
Następnego dnia próbowałem ją przeprosić no ale już nie chciała ze mną rozmawiać.

Po kilku dniach znowu spróbowałem spróbować z nią porozmawiać no ale nic z tego nie wyszło bo nadal rozmawiać nie chciała. Później tylko napisała smsa że mam jej nie przepraszać, że mam o niej zapomnieć, że wtrącam się do jej życia itd
Atmosfera była nieciekawa przez to wszystko, więc wróciłem do domu na niecały miesiąc a w międzyczasie napisałem jej maila gdzie postarałem się wyjaśnić swoje zachowanie i ją przeprosić, nic nie odpowiedziała (choć tu jest jakaś szansa że maila nie odczytała, wcześniej gdy wróciłem do domu usunęła mnie ze znajomych na jednym z portali).
Teraz wróciłem do pracy w tamtym mieście, widziałem ją i starałem się przywitać, nic nie odpowiedziała, zignorowała mnie.
Wiem jaki ma charakter, jak pokłóciła się ze swoją przyjaciółką to nie odzywały się do siebie długi czas bo jedna i druga czekała aż ta druga wykona pierwszy krok i przeprosi.

Wcześniej też mieliśmy poważniejsze spięcie na podobnym polu lecz dosyć szybko jej przeszło a też się nie odzywała i była zła na mnie.
Dlatego chciałbym się was prosić o radę, próbować jeszcze z nią porozmawiać mimo jej zachowania czy spróbować zapomnieć o niej?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak naprawić relacje z przyjaciółką?

Co takiego zrobiłeś, że ją przeprosiłeś? I dlaczego po raz kolejny, mimo jej wyraźnej odpowiedzi, chcesz z nią rozmawiać/przepraszać/prosić o wybaczenie?

Niezależnie od tego, to czy ona przeprosiła Ciebie? Bo to ona zerwała waszą umowę (umówiliście się, że pójdziecie na koncert).
Nie rozumiem też jej zarzutu pod Twym adresem a dotyczącym Twego wtrącania się. Przecież między innymi rolą przyjaciela jest wtrącanie się, gdy przyjacielowi/przyjaciółce dzieje się krzywda.

3 Ostatnio edytowany przez momo1100 (2016-04-14 17:32:55)

Zacząłem jej wypominać że juz drugi raz w tym tygodniu coś odwołała i to tak nagle, ostatecznie poszedłem sam i potem w smsach napisałem jej coś co ona uznała że twierdzę że spali razem i też o to miała pretensje no i też bez sensu napisałem jej że traktuje mnie inaczej niż innych że ma trochę olewczy stosunek do mnie i kilka innych głupot. Pisałem to potem w nerwach i też po jakimś alkoholu więc rano chciałem porozmawiać i przeprosić.
Ten jej zarzut dotyczył tego że jej zdaniem za często się wtrącałem w to co robi i z kim się spotyka.
Dużo tu zasługi właśnie tego faceta z którym zaczynala sie spotykać z jego winy.
Facet zaczął ją prześladować smsami i telefonami, groził jej dlatego też trochę za bardzo uważałem na nią.

A dlaczego chcę spróbować, mieszkam blisko niej i też mi trochę jej brakuje tu na miejscu, więc też chciałbym spróbować przynajmniej ostatni raz spróbować wszystko wyjaśnić i może się pogodzić.

4

momo1100 napisał/a:

Po krótkim czasie poznała jednego faceta który źle ją potraktował i później przez to czasem zbytnio zacząłem się wtrącać w jej życie.

Ja też nie lubię tego "wtrącania się" w nie swoje sprawy. W tym miejscu znamy tylko Twoją relację tej sytuacji, ciekawe jakby to ona opisała. Nie podważam stwierdzenia, że ten facet faktycznie ją źle traktował, ale jest dorosłą kobietą (tak przynajmniej wnioskuję z tego postu) i sama poniesie ewentualne konsekwencje swych decyzji. To jest temat rzeka, że niejednokrotnie kobiety wolą takich facetów niż porządnego, który by ją na rękach nosił (obstawiam, że w tej roli siebie widzisz).

Okej, źle się zachowała z tym koncertem, skoro już wcześniej się umówiliście. Ciekawa jestem na ile jednak to chodzi o sam koncert, bo czytając coś takiego:

niemal non stop spędzaliśmy czas razem

odnoszę wrażenie, że ta sprawa ma "drugie dno" a Ty jesteś zwyczajnie zazdrosny o nią. Jesteś pewnie fajnym miśkiem, z którym się miło czas spędza, ale nie widzi Cię w roli faceta. Ty natomiast każdego samca traktujesz jako konkurencję. Czy aby na pewno tylko fakt niepójścia na koncert Cię wkurzył? A może bardziej to, że go na noc przygarnęła?

5

Tu nie chodzi o to że bym ją na rękach nosił. Po tamtej historii z tamtym gdy już zaczął ją prześladować smsami i telefonami i jak poszliśmy na policję trochę za bardzo się wtrącałem ale to jej wcześniej nie przeszkadzało przynajmniej nic nie mówiła.

Co do tej całej sytuacji to też ona smsa którego później napisałem zrozumiała właśnie w ten sposób że jestem zazdrosny o to że on u niej będzie nocował w pokoju.

Dlatego właśnie chciałem potem na spokojnie wszystko wyjaśnić.
Wiem że to wszystko źle wyszło no ale stało się, a też nie bardzo wiem jak teraz się zachować. A chciałbym spróbować jakoś się dogadać tylko nie wiem jak, gdy się nie odzywa do mnie.

6

Opresyjny z Ciebie gość... ani jej nie podrywwasz, ani nie dajesz żyć po swojemu...
Faktycznie skoro się umówiła na wyjście, to powinna iść, przeprosić, jakoś Ci wynagrodzić...
Ale jeśli jej chłopak przyjechał, to nie widzę powodów, aby szła z Tobą na koncert...

Co teraz zrobić? Dać jej spokój.
A jeśli się zakochałeś, to czekać aż będzie wolna -- trudno -- miałeś swoją szansę.
Dopiero teraz Cię zakłuło jak widzisz, że ją tracisz.

7 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2016-04-14 18:29:45)

Chcesz odnowić znajomość, którą ona zerwała i której nie ma zamiaru reaktywować. Ty jednak, mimo wszystko, upierasz się przy swoim. Kiedy zrozumiesz, że do tanga trzeba dwojga?

8

momo1100 napisał/a:

Co do tej całej sytuacji to też ona smsa którego później napisałem zrozumiała właśnie w ten sposób że jestem zazdrosny o to że on u niej będzie nocował w pokoju.

Rozumiem, iż nie byłeś w ogóle zazdrosny? Nawet tyci tyci?

9

bakalia napisał/a:

Rozumiem, iż nie byłeś w ogóle zazdrosny? Nawet tyci tyci?

Trochę tak ale to bardziej ze względu na to że akurat to wyjście planowaliśmy sporo wcześniej a z nim i tak się widziała następnego dnia  bo miał przyjechać z kolegą który również pracował z nami wcześniej.

Wielokropek napisał/a:

Chcesz odnowić znajomość, którą ona zerwała i której nie ma zamiaru reaktywować. Ty jednak, mimo wszystko, upierasz się przy swoim. Kiedy zrozumiesz, że do tanga trzeba dwojga?

Tak chciałbym spróbować odnowić kontakt bo może być tak jak w przypadku jej przyjaciółki też się nie odzywały do siebie pół roku niemal aż w końcu jedna się przełamała i znowu ze sobą są blisko.
A i w oczach koleżanek z pracy z którymi jest bliżej nie zrobiła ze mnie tego złego i one są pewne że po prostu ciche dni mamy bo tylko większego "focha" strzeliła i raczej napewno jej przejdzie.
Jak nie wyjdzie to nie wyjdzie, teraz po czasie emocje powinny trochę opaść i może dałoby się z nią porozmawiać o tym wszystkim. Tylko właśnie nie wiem jak teraz to zrobić.

10

Wielokropek jak zwykle trafia w samo sedno. Od siebie dodam tylko, że im bardziej się płaszczysz, tym bardziej ona traci szacunek do Ciebie i się zniechęca. Postaw się na jej  miejscu- jak byś myslał o dziewczynie, która pomimo Twoich wyraźnych próśb nadal zamęcza Cię wiadomościami? Serio myślisz, że po którymś  z kolei mailu jej się żarówka zapali i nagle zmieni zdanie?

11 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2016-04-14 21:05:08)

Przeprosiłeś za swe zachowanie, ona przeprosin nie przyjęła. Tego, że to ona nie dotrzymała umowy z Tobą zawartej "nie zauważyła" i nie uznała za stosowne rzec prostego "Wybacz mi." Zamiast tego potraktowała Cię lekce.  I ponieważ to ona zachowała się nie fair, to Ty szukasz kontaktu?

Uważasz, na podstawie jej wcześniejszych zachowań oraz opinii jej koleżanek, że to kolejny jej 'foch'. Mimo tego, że ona gra rolę, po raz kolejny, księżniczki na ziarnku grochu, chcesz skakać koło niej.

Cóż... Na pewno zgoda na takie zachowanie służy jej? Tobie także?

12

Moze chcialbys uslyszec porady jak ratowac znajomosc, ale uwazam, ze jej trzeba dac spokoj. Przeprosiles, probowales ponownie przeprosic, mysle, ze nie ma sensu sie narzucac, a jak kiedys jej minie to przeciez mozecie znowu zaczac normalnie rozmawiac. Tak to czasem jest, ze ludzie sie obrazaja o byle co , mimja czas i jakos to sie po kosciach rozchodzi. A Ty znajdz nowych znajomych, tak by faktycznie nie grac roli jej starszego brata.

13

"Tak chciałbym spróbować odnowić kontakt bo może być tak jak w przypadku jej przyjaciółki też się nie odzywały do siebie pół roku niemal aż w końcu jedna się przełamała i znowu ze sobą są blisko."

Pokazujesz jej tym, że takie jej zachowanie jest totalnie w porządku. A nie jest. Tutaj ona zachowuje się dziecinnie, rani cię, a ignorowanie jest też formą przemocy emocjonalnej (nie powiesz mi, że to nie boli), a ty nadal chcesz ją usprawiedliwić, wybaczyć, darować właściwie bez żadnego wysiłku z jej strony.
Czy potrzebna ci jest taka osoba w życiu, której nie obchodzą twoje uczucia, nawet nie chce cię wysłuchać, ignoruje prośby i maile?

14

Monoceros napisał/a:

"Tak chciałbym spróbować odnowić kontakt bo może być tak jak w przypadku jej przyjaciółki też się nie odzywały do siebie pół roku niemal aż w końcu jedna się przełamała i znowu ze sobą są blisko."

Pokazujesz jej tym, że takie jej zachowanie jest totalnie w porządku. A nie jest. Tutaj ona zachowuje się dziecinnie, rani cię, a ignorowanie jest też formą przemocy emocjonalnej (nie powiesz mi, że to nie boli), a ty nadal chcesz ją usprawiedliwić, wybaczyć, darować właściwie bez żadnego wysiłku z jej strony.
Czy potrzebna ci jest taka osoba w życiu, której nie obchodzą twoje uczucia, nawet nie chce cię wysłuchać, ignoruje prośby i maile?

Tak się zastanawiam czy nie napisać do niej maila i właśnie napisać o tym jej zachowaniu. Pokazać przez maila że to jak się zachowuje nie jest ok i że jednak po dłuższym czasie znajomości należałyby mi się chociaż jakieś słowa wyjaśnienia o co tak naprawdę jej chodzi i nic więcej.

15

Myślę, że nie jest to zły pomysł. Ale sam oceń czy chcesz, czy warto, i jaka będzie twoja reakcja, jeżeli odpowiedź koleżanki nie będzie ci się podobać, albo jeśli tę wiadomość zignoruje.

Jeśli napiszesz, to polecam bardzo mówić "ja". "Mnie to zabolało" "poczułem się dotknięty" "poczułem się zignorowany" "to było przykre" "byłem wściekły" zamiast typowych dla polskiej kultury "ty nigdy" "ty zawsze" "ty taka i owaka" "jak mogłaś?!" -- bo te drugie tylko powodują złość. A te pierwsze pozwalają dostrzec twoją perspektywę i ciebie jako człowieka, a nie tylko ikonkę w telefonie czy coś.
Spokojnie, stanowczo, z szacunkiem do swoich uczuć i szczerze. Jeśli coś boli, to powiedz. Określ jasno, które zachowanie jest nie w porządku. Powiedz, czego oczekujesz i do kiedy czekasz na odpowiedź.

(Miałam przed Wielkanocą taką samą sytuację. Napisałam wiadomość, nie otrzymałam odpowiedzi. Czyli już wszystko wiem).

16

Odpowiedź od niej dostałem dosyć krótką kilka dni temu "nie potrzebuję przyjacioł" ignoruj mnie, poszukaj innej przyjaciółki.
Niby wszystko jasne, no ale koleżanki z pracy dzisiaj się wygadały i sporo się dowiedziałem o jej sytuacji bo została sama, inni znajomi wyjechali i została sama jak palec, wcześniej byłem ja, później na chwilę inni znajomi którzy przyjeżdzali na jakiś czas.
A teraz została sama i poczuła się opuszczona.

17 Ostatnio edytowany przez Excop (2016-04-19 20:56:12)

momo1100 napisał/a:

Odpowiedź od niej dostałem dosyć krótką kilka dni temu "nie potrzebuję przyjacioł" ignoruj mnie, poszukaj innej przyjaciółki.
Niby wszystko jasne, no ale koleżanki z pracy dzisiaj się wygadały i sporo się dowiedziałem o jej sytuacji bo została sama, inni znajomi wyjechali i została sama jak palec, wcześniej byłem ja, później na chwilę inni znajomi którzy przyjeżdzali na jakiś czas.
A teraz została sama i poczuła się opuszczona.

Myślę, że nie doceniłeś jej, jako ewentualnej partnerki. Teraz, gdy ma chłopaka, ingerujesz w jej życie nie jako przyjaciel, a jak dziecko, które porzuciło zabawkę, ale znów zainteresowało się nią, bo inny berbeć ją podniósł.
Wokół tego, moim zdaniem, powstał Wasz konflikt związany z koncertem i późniejszymi zdarzeniami. Twierdzenie, że jest inaczej, to raczej wyparcie.
Może nie mam racji, ale przemyśl to, Momo. smile

Jeśli jednak zależy Ci na niej, jako koleżance bez kontekstów, powinieneś po prostu napisać do niej i wyjaśnić, co stało za Twoim zachowaniem. Racjonalnie rzecz opisujac, czy też biorąc pod uwagą to, co napisałem powyżej.
Mówiąc "napisać" miałem na myśli zwykły, przestarzały sposób komunikacj za pośrednictwem Poczty Polskiej S. A.
To zawsze działa. smile

18

Excop napisał/a:

Jeśli jednak zależy Ci na niej, jako koleżance bez kontekstów, powinieneś po prostu napisać do niej i wyjaśnić, co stało za Twoim zachowaniem. Racjonalnie rzecz opisujac, czy też biorąc pod uwagą to, co napisałem powyżej.
Mówiąc "napisać" miałem na myśli zwykły, przestarzały sposób komunikacj za pośrednictwem Poczty Polskiej S. A.
To zawsze działa. smile

Tyle że ona nikogo właśnie nie ma, została tutaj teraz sama bez znajomych (koleżanki z pracy mieszkają poza miastem i kontakt ma z nimi zazwyczaj w pracy tylko).
Zresztą sam to też widzę że jest przybita, prawie z pokoju nie wychodzi.
Dlatego też może taką odpowiedź mi dała bo znowu ma doła. Czuje się nikomu niepotrzebna itd i też dlatego może chcieć wrócić do rodzinnego domu właśnie przez samotność.

List napisany odręcznie bym jej wysłał pocztą ale możliwe że nie dotarłby na czas. A listu ode mnie możliwe że by nie przyjęła.

19

Chcesz ratować osobę, która nie chce ratunku?

Dobrze rozumiem?

20

Nie tyle ją ratować co próbować naprawić wszystko gdy nie jest zbyt wesoło u niej.
Ona ma taki charakter już i jak coś idzie nie po jej myśli to łapie doła i odrzuca pomoc uważając że coś z nią jest nie tak itd do tego problemy z tym natrętem i może celowo mnie odrzuca bo boi się że jak się pogodzimy to znowu coś sie stanie i znowu zostanie sama.
Dlatego chciałbym spróbować odbudować to co było, wiem że byłoby ciężko bo też musiałaby pojawić sie chęć z jej strony jeszsama. Tylko nie mam pojęcia jak.

21 Ostatnio edytowany przez robingirl (2016-04-20 09:38:06)

Momo1100 - piszesz, że nie jesteś w dziewczynie zakochany i traktujesz ją jako młodszą siostrę.

Więc DLACZEGO tak bardzo upierasz się przy tym, żeby odbudowywać coś, co było, a czego ona nie chce?

Czyżbyś oszukiwał samego siebie, że nie jesteś zakochany? Bo tylko to tłumaczyłoby Twoje zaślepienie w tej sytuacji i próby ingerowania w życie DOROSŁEJ OSOBY, która jasno i wyraźnie zakomunikowała Ci, czego od Ciebie chce/nie chce.

Bo jako przyjaciel, powinieneś właśnie uszanować jej decyzję. Może właśnie czas z samą sobą jest jej potrzebny do przerobienia wewnętrznie pewnych rzeczy? A może wcale nie jest taka samotna, jak uważają koleżanki z pracy, a siedzi w pokoju, bo właśnie poznała kogoś fascynującego w internecie...

Ty uważasz, że wiesz lepiej, jakbyś faktycznie był jej ojcem albo bratem. A może po prostu chcesz być dla niej księciem z bajki, który ją uratuje? I happy end?

Ludzie Ci tutaj sporo celnych uwag napisali. Mnie chodzi głównie o to, żebyś też uczciwie przyznał się, czego od dziewczyny chcesz, bo wtedy też będziesz może lepiej wiedział CZY, JAK i PO CO tę znajomość utrzymywać. Jedno jest pewne: narzucanie się i przeginanie z chęcią naprawienia na pewno będzie Cię kosztowało utratę szacunku u niej.

22 Ostatnio edytowany przez Monoceros (2016-04-20 15:00:01)

momo1100 napisał/a:

Nie tyle ją ratować co próbować naprawić wszystko gdy nie jest zbyt wesoło u niej.
Ona ma taki charakter już i jak coś idzie nie po jej myśli to łapie doła i odrzuca pomoc uważając że coś z nią jest nie tak itd do tego problemy z tym natrętem i może celowo mnie odrzuca bo boi się że jak się pogodzimy to znowu coś sie stanie i znowu zostanie sama.
Dlatego chciałbym spróbować odbudować to co było, wiem że byłoby ciężko bo też musiałaby pojawić sie chęć z jej strony jeszsama. Tylko nie mam pojęcia jak.

Jeżeli jest tak jak mówisz, to daj jej znać - "gdy będziesz mnie potrzebowała, to jestem na jeden telefon. wiem, że teraz ci ciężko i nie masz ochoty na kontakt, chcesz być sama, szanuję to."

I tyle. Uszanuj to, że to jest dorosła osoba, która w tym momencie decyduje, że nie chce się z tobą widzieć - jakiekolwiek są tego przyczyny i czy jej zachowanie jest słuszne - to ona jasno dała do zrozumienia, czego oczekuje, i wszelkie inne próby naciskania nic tu nie przyniosą. Im bardziej będziesz naciskał, tym bardziej ona będzie się oddalać, bo być może nie jest w stanie przyjąć teraz niczyjej pomocy i zrozumienia i wsparcia. Kiedy w końcu znajdzie się w momencie, gdy będzie potrzebowała wsparcia, i będzie wiedziała, że jesteś osobą, która ją szanuje i która jest dostępna, to się odezwie.

W ten sposób zachowujesz szacunek i do niej, i do jej być może błędnych, ale samodzielnych decyzji, oraz szacunek do siebie, bo nie biegasz za kimś, kto ewidentnie teraz nie jest w stanie być z tobą w relacji.

Edit. W relacji są dwie osoby. To te dwie osoby tworzą związek, czy to jest relacja partnerska, przyjaźń czy znajomość. I obie osoby muszą włożyć w to jakiś wysiłek. Sam relacji nie pociągniesz, to tak nie działa.

23

Mało, że z Ciebie pies ogrodnika to i jeszcze bluszcz do tego. Dziewczyna nie chce Twojego zaangażowania i pomocy, a Ty zawracasz Jej gitarę jak jakiś natręt...

24

Napisałem jej maila w zeszłym tygodniu, mail głównie dotyczył faceta który ją prześladował smsami itd (i mnie również przez to że się tam kiedyś wtrąciłem w to wszystko) no i następnego dnia zadzwoniła i chciała się spotkać i porozmawiać, mnie akurat nie było w okolicy i powiedziałem że będę w niedzielę, wtedy stwierdziła że to jutro porozmawiamy, w niedzielę zaś się nie odezwała już (a ja ze względu na jej słowa wypowiedziane miesiąc wcześniej, sam się nie narzucałem), wczoraj minęliśmy się w pracy to słowem się nie zająknęła nawet i teraz nie wiem odezwać się do niej samemu w tej sprawie, czy po prostu dać sobie spokój, bo najwyraźniej chęć na rozmowę już jej przeszła?

25

masakra z tymi babami one nie wiedza czego chca

26

Dokładnie, raz chce porozmawiać a następnego dnia już zmienia zdanie i wraca do ignorowania i weź tu człowieku bądź mądry w takiej sytuacji.

27

Miałby ktoś jakieś rady, co zrobić?

28 Ostatnio edytowany przez kejter (2016-05-19 21:06:55)

Nic nie rób.
Jeżeli chcesz w niej wzbudzić jakiekolwiek emocje- a ewidentnie chcesz, przestań być na każdy jej telefon, zawołanie, sms, pokaż, że dobrze się bez niej trzymasz, zainteresuj się inną laską. Wtedy ją zakłuje, ale innej emocji już w niej nie wzbudzisz niż żal, że tak szybko przestałeś za nią latać.

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak naprawić relacje z przyjaciółką?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024