Pomyłka w tabletkach -2 opcje, co dalej? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Pomyłka w tabletkach -2 opcje, co dalej?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Pomyłka w tabletkach -2 opcje, co dalej?

Witam, tabletki biorę pół roku i pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja. Wczoraj (piątek) chciałam przyjąć tabletkę, jednak zauważyłam że w blistrze jest tabletka jeszcze z czwartku. Pomyślałam więc iż w czwartek tej tabletki nie przyjęłam, zatem zgodnie z ulotką wzięłam wczoraj (piątek) dwie na raz. Zdziwiłam się, gdyż mam ustawione przypomnienie w telefonie i zawsze o tabletce pamiętałam, jednak obecnie jestem chora więc stwierdziłam,że może przez złe samopoczucie jakimś cudem zapomniałam. Dodam,że chodzi o tabletkę 15 i 16. Lek, który przyjmuje to Belara (21 tabletek). Jednak na tyle mnie to zdziwiło, że mogłam zapomnieć tej tabletki że zaczęłam się zastanawiać i zauważyłam, że cały blister powinnam rozpocząć w dzień tygodnia-sobota, a rozpoczęłam go w piątek, co również mnie zdziwiło bo w kalendarzu miałam oznaczone dni przerwy, więc zdziwiło mnie że w kalendarzu zapisałam co innego, a wzięłam w inny dzień. I teraz zastanawiam się czy w czwartek przez pomyłkę nie wzięłam tabletki oznaczonej jako piątek ( przed tabletką sobota-w której powinnam rozpocząć blister i stąd tabletka z czwartku była w opakowaniu... wiem,że to zagmatwane,ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć sad o ciążę się nie martwię bo w tym czasie jedynie 2 razy uprawiałam sex i to z podwójnym zabezpieczeniem, jednak nie wiem jak postępować z dalszym braniem leku. Jeżeli prawdziwa jest ta sytuacja,że w czwartek zapomniałam zwyczajnie tej tabletki, a cały blister rozpoczęłam dzień za wcześnie ( czyli skróciłam przerwę o 1 dzień) to wówczas zgodnie z instrukcją nie powinnam robić 7 dniowej przerwy i brać kolejne opakowanie. Natomiast jeżeli prawdziwa jest sytuacja numer 2? czyli że w czwartek wzięłam tabletkę inną tabletkę ( z dnia przed rozpoczęciem blistra- czyli teoretycznie ostatnią) wtedy niepotrzebnie wzięłam w piątek 2 tabletki... Chciałam zapytać jak powinnam teraz dalej postępować. Przepraszam za tak długi tekst, ale nie wiedziałam jak to krócej ująć. Dziękuję i pozdrawiam smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pomyłka w tabletkach -2 opcje, co dalej?

Ok. post jest strasznie długi, w skrócie:

Są dwie opcje - faktycznie zapomniałam wziąć tabletki w czwartek, i w piątek wzięłam 2, wtedy ulotka mówi żeby połączyć 2 opakowania. Ale może być też tak,że w czwartek tabletkę wzięłam tylko złą ( ostatnią z blistra) i wtedy w piątek niepotrzebnie wzięłam dwie.

Czy w obu tych sytuacjach lepiej połączyć opakowanie? I kiedy tabletki będą skuteczne? Do końca tego opakowania zostało mi 5 tabletek, w tym czasie nie zamierzam współżyć. Natomiast czy od następnego opakowania będzie już ok?

3

Mi się wydaje, że powinnaś się zapytać lekarza - tak naprawdę nie wiesz do końca co się stało z tą tabletką, czy wzięłaś, czy nie, co dalej... Spróbuj się dowiedzieć u ginekologa.

4

ahh wolałabym uniknąć dzwonienia do niej. Wstyd mi że nie pamiętam tak naprawdę co zrobiłam, do tego to jest bardzo zajęta kobieta. Ale może masz rację : <

5

Wiesz co... Wstyd wstydem, ja nie popieram paniki i zawracania głowy lekarzom jednak sadze ze rada lekarki bedzie niezastąpiona - lepiej chyba nie ryzykować ciaza, prawda ? smile

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Pomyłka w tabletkach -2 opcje, co dalej?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024