Witam, Dostałam w prezencie gitarę, niestety jest to taki tani model z "milionem" gratisów. Swoją drogę z nauką gry dopiero zaczynam, ale już zauważyłam, iż gitara nie brzmi tak jak trzeba. Możliwe, że jest to winą tego, iż nie łapię jeszcze dobrze akordów. Gitara buczy przy graniu, jest nastrojona ze stroikiem więc powinno być wszystko ok. Czy są jakieś sposoby aby ta gitara lepiej brzmiała? To jest prezent więc jej nie oddam. Z czasem na pewno kupie sobie lepszy sprzęt. Proszę o jakieś wskazówki czy porady.
Jaka gitara? Akustyk, elektryk, klasyczna?
3 2016-01-13 00:36:35 Ostatnio edytowany przez enilemmod (2016-01-13 00:36:54)
Gitara klasyczna.
Możliwe, że palce masz jeszcze nie zahartowane i nie dociskasz wystarczająco mocno strun. To jest najprawdopodobniej przyczyną. Gitara klasyczna jest najlepsza do nauki, ale po tanich egzemplarzach nie możesz się spodziewać super brzmienia. Kupno lepszej jakości strun może pomóc, ale nie spodziewaj się rewolucji. Hartuj palce i przeskakuj na akustyczną. Powodzenia
Dobrze nastrojona gitara buczeć nie powinna. Może i źle dociskasz albo szarpiesz struny. Czy na pewno dobrze masz nastrojona gitarę? Spotkałam się kiedyś z osoba ktora wszystkie struny na jeden dźwięk stroiła więc może może w tym problem
Na yt są różne samouczki gdzie można zobacz jak prawidłowo nastroić gitarę stroikiem, jak układać ręce i w ogóle zacząć grać więc poszukaj.
Czy jak uderzasz nie dociskane struny to też brzęczy ? TAk- szukaj miejsca (klucze, struna o progi, coś w pudle) NIE - docisnij pojedynczym palcem każdą strunę na każdym z 6 progów i sprawdź czy brzęczy (za nisko struny nad progami) . Jesli tak nie jest to znaczy że łapiesz chwyty jeszcze niedokładnie.
Dziękuję za odpowiedzi:)
Co do nastrojenia to zanim się za to zabrałam, to zobaczyłam mnóstwo filmików i porad nie tylko na yt. Nastroiłam na pewno każdą strunę na inny dźwięk odpowiednio E A D G H E. Sprawdzałam strojenie dwoma stroikami jednym na klipsie a drugim w apce na telefonie.
Na moje mało jeszcze wprawione ucho wydaje mi się, iż puste struny brzmią ok.
Spodziewam się, że część tych fałszów i buczeń to wina moich zerowych jeszcze umiejętności.
Spróbuje ze zmianą strun. Pytanie czy wymienią mi je w sklepie muzycznym? Sama tego zrobić nie potrafię ;P No i jakie struny polecacie? tak aby były dobrej jakości i w rozsądnej cenie.
Trzymajcie kciuki bo dziś chcę zmierzyć się z nauką Hey Joe ponoć to bardzo proste i nawet taki nowicjusz jak ja da sobie radę- zobaczymy
Początkujący nie widzi większej różnicy w strunach a do klasyka okolo 30 zl dasz za nie. Są dobre jakos na "A" sie nazywaly nie pamiętam dokladnie no a bardzo latwa jest wymiana strun wbrew pozorom wiec możesz są to zrobić i tu tez są filmiki na yt jesli nie dasz sobie rady
Struny wymienione. Gitara rzeczywiście troszkę lepiej brzmi Dzięki za pomoc.