Kokos na zdrowie
Kokos na zdrowie
Kokos nazywany jest w pewnych rejonach świata jak "drzewo życia", "leakrstwo na wszystkie choroby" czy też "drzewo tysiąca zastosowań". Zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż większość napojów izotonicznych używanych przez sportowców, dlatego też wskazany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.
Z kolei kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie(kwas kaprylowy (C-8), kwas kaprynowy (C-10), kwas laurynowy (C-12) oraz kwas mirystynowy (C-14) mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, które wzmocnią twój system odpornościowy. Ponadto są one lekko strawne i są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę, dzięki czemu dostarczają natychmiastowej energii.
Wyrabia się z niego kilka bardzo wartościowych produktów m.in. olej kokosowy, mleczko kokosowe, płatki i wiórki.
Olej kokosowy. Najbardziej wartościową formą jest ta nierafinowana(o delikatnym smaku i zapachu kokosa, który nadaje przyrządzanym potrawom orientalny smak). Jest najlepszym olejem do smażenia i pieczenia gdyż nie utlenia się, nie pali. Niewiele osób wie, że popularny słonecznikowy nie powinien być podgrzewany. Używany jest do leczenia wielu schorzeń: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skory, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych
Olej kokosowy zawiera dużo antyoksydantów, czyli substancje walczące z wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia się komórek. Ma to bezpośredni wpływ np. na wygląd skóry. Wspomaga gojenie się ran, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę. Olej kokosowy mimo dużej zawartości tłuszczu nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego, jako maseczka do włosów, oliwka do ciała czy maść na różnego rodzaju zmiany skórne.
Więcej ciekawych artykułów na zdrowazywnosc24.pl