Co czuje kobieta, kiedy jest ciężarna. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Co czuje kobieta, kiedy jest ciężarna.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Co czuje kobieta, kiedy jest ciężarna.

Witam.
Jak, że jestem facetem, i nie mam możliwości rodzenia dziecka jak jego budowania w brzuchu. Ale chciałem się dzowiedzieć, co czuje kobieta, jak jest w ciąży? No na przykład:
1. Czy jak dziecko się wierci, to to boli? A może łaskocze?
2. Czy uciska na organy wewnętrzne?
3. I powiedzmy jak dziewczyna jesy np. w 8mc ciązy, i może jeść normalnie, czy musi mniej bo nie ma miejsca w żołądku? Bo dziecko go uciska?
4. A jak dziecko kopie w brzuchu, to kobiete to boli? (Mnie by to przeraziło tochę, bo brzuch jest jednolity, a raczej skóra a tu nagle bach coś chce jakby przebić się, mi to przypomina scenę z filmu obcy vs predator, jak w szpitalu na porodówce, te małe obcy chciały się właśnie przez brzuch wydostać. Aż się wkońcu wydostały.... Nie chce pisać jak to wyglądało.)
5. Czy jako się dziecko rodzi, to ile może trwać poród? Słyszałem że cały dzień.

To chyba tyle, wybaczcie moje drogie. Mogą wydawać się dziwne takie pytania. Ale ja jestem po prostu ciekawy. wink

ps. Nie, nie mam dziewczyny i nie uprawiałem seksu. Odpowiem już teraz, wyprzedzając pytania. ;D

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co czuje kobieta, kiedy jest ciężarna.

hehehehe pytania są zabawne nieco big_smile

- Otóż kopniaki dzieciaka nie powinny boleć i są najczęściej przyjemne chyba, że jest to koniec ciąży i dziecko wali prosto w pęcherz tongue wtedy już boli i czasem jak kopnie to tak jakby Ci prąd przeszedł wink a ruchy faktycznie odczuwa się tak jakby się miało obcego w  brzuchu big_smile po prostu ktoś Ci siedzi w  brzuchu i podaje Ci z lewego sierpowego albo strzela gola w żebro big_smile ja miałam ucisk na żołądek i często w pozycji siedzącej mnie bolał.

- poród często trwa kilkanaście godzin ale jeżeli akcja porodowa nie postępuje to wtedy lekarz robi cesarskie cięcie.

Każda kobieta w ciąży raczej zjada więcej smile w 8 miesiącu je się normalnie ale należy pamiętać, że niektóre kobiety miewają mdłości na początku i na końcu ciąży więc wtedy nie mają apetytu.

A w ogóle ciąża to piękny stan (pomijając ciemne strony - mdłości, roztargnienie, zmęczenie, ból podczas porodu). Ja w ciąży czułam się wyjątkowo, tak inaczej...a miłość do fasolki pojawiła się praktycznie od razu kiedy na teście wyszły II kreski smile

mam nadzieje, że nieco zaspokoiłam Twą ciekawość smile

3

Ciekawe jest, że Cię to ciekawi. Chyba jeszcze nie spotkałam się z tym, że faceci chcą wiedzieć takie rzeczy smile
1. Nie, ruchy dziecka nie sa bolesne dla matki. Pierwsze odczuwalne ruchy dziecka, to jest takie jakby trzepotanie delikatne w brzuchu. Albo jakby uwalniały się pęcherzyki powietrza. Potem te ruchy są coraz wyraźniejsze i częstsze. Tak jakby ktoś Cię dotykał od środka. W końcówce ciąży, gdy dziecko ma już bardzo mało miejsca w macicy czasem zdarza się,że te ruchy są mocniej odczuwalne, szczególnie jak sobie nóżką przyłoży w przeponę.
2. Może uciskać na pęcherz. I trzeba częściej chodzić "na siusiu". Innych chyba nie uciska. Mogą występować bóle kręgosłupa, bo staje się on bardziej wygięty w części krzyżowej, żeby było łatwiej zachować równowagę z dużym brzuchem. Mogą puchnąć nogi, bo muszą dźwigać powiększony ciężar.
3. Już nie pamiętam, czy jakoś zaawansowana ciąża wpływała na możliwość normalnego jedzenia. Ale chyba nie. Bo jednak macica jest położona dużo niżej niż żołądek, i rosnąc nie powinna go uciskać. Za to na początku ciąży pamiętam, że apetyt mi dopisywał i że pory posiłków były jednymi z najprzyjemniejszych momentów dnia. Zaraz po drzemkach smile
4. Kopniaki dziecka z reguły nie bolą. Dziecko jest odgrodzone od ścian brzucha wodami płodowymi, więc ten impet kopniaków jest ograniczony oporem wody. Pod koniec ciąży mogą stać się bardziej odczuwalne, bo dziecko wypełnia macicę już w dosyć dużym stopniu. Jednak tak naprawdę, nawet te wymierzone bardziej energiczne nie są dla matki nieprzyjemne, nawet jak ją chwilowo zabolą. Po prostu oznaczają zazwyczaj, że z dzieckiem jest wszystko w porządku. W ostatnim okresie ciąży musiałam liczyć ruchy dziecka na dobę. I to było dosyć stresujące, gdy na przykład przez godzinę czy dłużej nie było nic czuć, to potem każdy koniak był witany z ulgą smile
5. Poród może trwać różnie. Od kilkunastu minut do kilkunastu godzin. Jednak to nie oznacza, że przez te kilkanaście godzin kobieta leży na łóżku wijąc się z bólu. Poród składa się kilku etapów. Taki typowy zaczyna się od lekkich skurczy, które występują regularnie co kilkanaście minut. Potem częstotliwość skurczy się zwiększa, stają się mocniejsze. Odchodzą wody płodowe (ewentualnie lekarz przebija pęcherz płodowy, gdy sam nie pęka). Wtedy akcja porodowa przyspiesza. Potem następuje "właściwy" poród - czyli dziecko przychodzi na świat. Potem rodzi się łożysko.

4

Krecik84.
No może są zabawne, sam to przyznaję, ale zrozum, ja nigdy nie będę rodzić dziecka. wink Nas facetów, jakby nie patrzeć to też interesuje. Sam wiem po sobie, i swoich kolegach, też się zastanawiamy niekiedy jak to jest.

Basiu, mężczyźni chcą wiedzieć takie rzeczy, bo Wy kobiety jesteście płcią przeciwną. I dlatego. smile Więc się nie dziw.

To też przy okazji się zapytam o wody płodowe. Dużo się tego wylewa? I czy jakoś coś poczujecie, że wam leci to idziecie na kibel i eeee sikacie? A jak np jedziecie z mężem/chłopakiem do szpitala rodzić, i zaczynają te wody odchodzić, to leci tak ciurkiem czy jak z węża strażackiego?

5

Ja jestem w połowie ciąży, czuje narazie delikatne ruchy, coś jakby pęcherzyki powietrza. Ciężko opisać:)
Co do wód rodzić nie rodziłam ale jak wody odchodzą to wiemy to stąd, że sikamy inną dziurką;p Wody odchodzą przez pochwe, a nie ujście cewki moczowej. A jak lecą to już powiedzą te, które są "po":)

6

To jest różnie u różnych kobiet. Czasem się tak tylko sączą, czasem jest to chluśnięcie. Chociaż tak naprawdę to Ci nie powiem. Bo ja akurat przy obu porodach miałam pęcherz płodowy przebijany przez lekarza. I wtedy był to taki strumień jak przy normalnym oddawaniu moczu. Z tym, że wody były takie bardzo cieplutkie. smile

7

EasyRider88 napisał/a:

To też przy okazji się zapytam o wody płodowe. Dużo się tego wylewa? I czy jakoś coś poczujecie, że wam leci to idziecie na kibel i eeee sikacie? A jak np jedziecie z mężem/chłopakiem do szpitala rodzić, i zaczynają te wody odchodzić, to leci tak ciurkiem czy jak z węża strażackiego?

W końcowym etapie ciąży tych wód jest poniżej litra. Wydaje się, że więcej powinno być w wielkim brzuchu:) Prawidłowo pęcherz powinien pękać dopiero na zaawansowanym etapie porodu, zdarza się jednak, że pęka bez jakichkolwiek innych symptomów zbliżającego się porodu i wtedy jest ta filmowa scena: "wody odeszły!" smile

Przy pęknięciu jest po prostu "chlup". Dokładnie jak przy przecięciu balonika napełnionego wodą. Nie czujemy, że "coś nam leci" i nie siadamy na kibelku. Jednak bardzo często właśnie kobieta ma wtedy potrzebę pójścia do toalety, gramoli się z wielkim brzuchem przy zdejmowaniu bielizny i jest "chlup". Kobieta patrzy zdziwiona na kałuże na podłodze i się zastanawia czy na pewno się nie zsikała smile (tak, Ilo, wcale nie czuć, "którą dziurką" to wypływa smile ). Potem wymyśla, że to było to słynne odejście wód.

Czasem zdarza się, że pęcherz płodowy ma niewielką nieszczelność. Wtedy wody płodowe się sączą. Co gorsza - tak się może dziać na długo przed terminem porodu. Moja przyjaciółka kilka tygodni chodziła z sączącymi się wodami łudząc się, że może ją dopadło nietrzymanie moczu...

A ruchy dziecka to jedno z najfajniejszych doznań dotykowych smile Moja ciąża skończyła się w 8 miesiącu, więc dziecko nie zdążyło wymierzyć mi żadnego bolesnego kopniaka. Za mała była smile Ale to świetne uczucie, jak coś cię głaszcze po wątrobie smile Żartuję, nie czuć tak, ale czuć, że coś się w brzuchu kręci, czasem gdzieś dotknie od środka, czasem umie nawet zrobić takie wybrzuszenie z którejś strony brzucha - jak się to wybrzuszenie stuknie to się chowa smile Takie pierwsze zabawy z dzieckiem tongue No i ciekawie się to odczuwa psychicznie - coś ci się przewraca w brzuchu, namacalnie czujesz obecność tego nowego człowieka a nie wiesz nawet jak wygląda smile

8

EasyRider88 napisał/a:

Witam.
Jak, że jestem facetem, i nie mam możliwości rodzenia dziecka jak jego budowania w brzuchu. Ale chciałem się dzowiedzieć, co czuje kobieta, jak jest w ciąży? No na przykład:
1. Czy jak dziecko się wierci, to to boli? A może łaskocze?
2. Czy uciska na organy wewnętrzne?
3. I powiedzmy jak dziewczyna jesy np. w 8mc ciązy, i może jeść normalnie, czy musi mniej bo nie ma miejsca w żołądku? Bo dziecko go uciska?
4. A jak dziecko kopie w brzuchu, to kobiete to boli? (Mnie by to przeraziło tochę, bo brzuch jest jednolity, a raczej skóra a tu nagle bach coś chce jakby przebić się, mi to przypomina scenę z filmu obcy vs predator, jak w szpitalu na porodówce, te małe obcy chciały się właśnie przez brzuch wydostać. Aż się wkońcu wydostały.... Nie chce pisać jak to wyglądało.)
5. Czy jako się dziecko rodzi, to ile może trwać poród? Słyszałem że cały dzień.

Szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z tym żeby facet się tak interesował i odważył się zapytać big_smile

Co do wiercenia się dziecka to zależy w którym kobieta jest miesiącu ciąży. Na samym początku odczucia są bardzo przyjemne, ja to wspominam tak jakby w środku znajdował się motylek, który trzepocze skrzydełkami wink W końcowym okresie ciąży kopniaki były jak dla mnie mało przyjemne. Tym bardziej, że moja Julka przekręciła się po terminie (!) w brzuchu o 180 stopni i doskonale pamiętam nawet kiedy to się stało, strasznie się wtedy rozpychała i było to trochę nieprzyjemne i bolesne. Przez to właśnie miałam cesarkę, więc co do długości po porodu to się nie wypowiem wink

9

Pierwsze ruchy jakie pamiętam to tak jakby ktoś mnie piórkiem w brzuchu głaskał. Potem były dwa potężne kopniaki i tak się to zaczęło smile Na końcu dziecko już nie kopie, bo nie ma miejsca ale np. przekręca się i jest to bardzo przyjemnie uczucie. Dlatego też tak często kobiety ciężarne trzymają się za brzuch. Pamiętam jeszcze że po porodzie przez 3 dni miałam dalej uczucie jakby dziecko dalej tam było i się ruszało. Chyba takie przyzwyczajenie "materiału".
Uciskać jednak uciska na wszystko wewnątrz, chociaż się tego nie odczuwa, ale przecież zgaga skądś się bierze wink
Co do wód to nie wiem jakie to uczucie bo miałam cc ( też ciekawe odczucia ) i o długości porodu się nie wypowiem bo męczyłam się tylko (albo aż) 6 godz zanim wzięli mnie na stół.
Ogólnie ciąża to jedno z fajniejszych doświadczeń w życiu ale trzeba pamiętać, że jednak ciąża ciąży szczególnie pod koniec.

10 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-03-18 22:12:41)

1. Nie boli, chyba, że dziecko trafi nóżką pod żebra, albo w pęcherz - pod koniec ciąży zdarzyło mi się przez to posikać.
2. Tak. Dlatego np. podczas snu zalecane jest spanie na lewym boku.
3. Można jeść normalnie, aczkolwiek ja miałam potężną zgagę, co mi utrudniało jedzenie.
4. Patrz punkt nr. 1.
5. Ja rodziłam łącznie 13 godzin i 45 minut. W szpitalu powiedziano mi, że to i tak szybko jak na pierworódkę.
13 godzin trwało dojście do rozwarcia 10cm, a 45 minut parłam.

11

Cześć,
Hehe to zabawne ale fajnie, że się tym interesujesz smile mi mój facet nigdy nie zadawał takich pytań tongue
Jestem w 7 miesiącu ciąży i postaram Ci się odpowiedzieć na kilka pytań.
1. Mnie nic nie boli, czasem walnie mocniej w pęcherz albo żołądek to mnie trochę przytka, ale bólem bym tego nie nazwała. Nie łaskocze mnie to też, chociaż jestem ogromnie wrażliwa na łaskotki i zanim zaszłam w ciążę myślałam, że nie wytrzymam ruchów dziecka bo to mnie będzie łaskotało big_smile
2. Mnie uciska coraz bardziej i to mi sprawia teraz duży dyskomfort. Ciężko mi się siedzi, bo jest mi duszno, jakby mi miejsca pod żebrami brakowało. Często czuję pełny żołądek, taki ściśnięty. Jak leżę na lewym boku to robi się lepiej.
3. Ja już nie zjem tak dużo na raz jak jeszcze jakiś czas temu, bo czuję ten ściśnięty żołądek tongue
4. Dokładnie tak jakbym miała obcego w brzuchu i mi się tam wiercił big_smile ale to moje kochane maleństwo i choć czasem to dziwne uczucie, to przyjemne.
5. Z porodem jest różnie. Każda kobieta przechodzi inaczej. Mi jeszcze nie było dane tego zaznać na własnej skórze, ale byłam przy porodach i troszkę widziałam smile

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Co czuje kobieta, kiedy jest ciężarna.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024