jesli ktos zna sie na prawie karnym blagam o odpowiedz,
Jakie jest pytanie?
Srebrny autorka podała wyraznie art 286 kk , choć nie dodała szczegółów.
Art. 286. Oszustwo
Dz.U.1997.88.553 - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
witam
Bylam juz raz karana za podobne oszuswto,sytuacja mnie do tego zmusila i
popelnilam znow swoj blad zyciowy co odegralo sie na mojej
rodzinie,oszukalam pewna pania na kwote 30 tys.zl.ta osoba zlozyla
zawiadomienie na policji,zostalam wezwana na wyjasnienie,po wyjasnieniu
przyznalam sie i zwrocilam pieniadze 30 tys.zl.pokrzywdzona osoba chciala
sprawe wycofac powiedzieli jej ze to sprawa z urzedu,pokrzydzona pochodzi z
Ostrowca Swietokrzyskiego i z tamtad wyslali wszytkie dokumenty do mnie na
komisariat,zostane pewnie wezwana na przesluchanie,czy jest szansa na
umorzenie sprawy?kto o tym decyduje,dodam ze wyrok wczesniejszy mialam w
zawiasach na 3 lata okres proby sie skonczyl w listopadzie 2014 roku,czyli
podczas proby popelnilam przestepstwo za ktore sie wstydze.
5 2015-02-23 10:07:02 Ostatnio edytowany przez srebrny (2015-02-23 11:59:18)
O umorzeniu postępowania karnego w myśl art. 66 kk nie może być mowy. Sprawa nie spełnia przesłanek wymienionych w tym artykule, czyli wina i społeczna szkodliwość czynu jest znaczna, a dodatkowo sprawca był już karany i popełnione przestępstwo jest zagrożone karą przekraczającą 3 lata. Dodatkowo dochodzi przesłanka w myśl art. 75 kk, a więc nie doszło jeszcze do zatarcia skazania. Sąd będzie musiał wziąć wszystkie okoliczności sprawy pod uwagę.
Może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary w myśl art. 60 kk
Ale jeszcze jest pytanie czy karana raz za ten czyn .... Ponownie nie popełni tego po raz trzeci?
Powinnaś ponieść konsekwencje swoich czynów - miałaś już jedną szansę (zawiasy), której nie wykorzystałaś, ponieważ popełniłaś kolejne przestępstwo.
Mam nadzieję, że tym razem skutecznie Cię unieszkodliwią.
Jestem samotnie wychowująca matka trójki dzieci, moj maz zmarl trzy lata temu.Mam dorosłego syna ktorego boje sie.Ma 22 lata nie chce pracować,nie chce pomagac w domu, tylko siedzialby na komputerze i grał.Niesawno odkryłam ze pali marichuane.Traktuje mnie jak śmiecą, jest agresywny, wyzywa mnie , jakiekolwiek próby rozmowy kończą sie z jego strony wyzwiskami.Nie mam juz sily, mam jeszcze dwie nieletnie corki , ktore na to patrzą, jak mam go zmusić do pracy, do czegokolwiek ?
Jestem samotnie wychowująca matka trójki dzieci, moj maz zmarl trzy lata temu.Mam dorosłego syna ktorego boje sie.Ma 22 lata nie chce pracować,nie chce pomagac w domu, tylko siedzialby na komputerze i grał.Niesawno odkryłam ze pali marichuane.Traktuje mnie jak śmiecą, jest agresywny, wyzywa mnie , jakiekolwiek próby rozmowy kończą sie z jego strony wyzwiskami.Nie mam juz sily, mam jeszcze dwie nieletnie corki , ktore na to patrzą, jak mam go zmusić do pracy, do czegokolwiek ?
A dlaczego nie każesz się synowi wyprowadzić? Wymelduj go, spakuj i wystaw torby za drzwi. Boisz się go. Sama sobie odpowiedz czy to normalne. No i ja bym radziła terapię, która pomoże odzyskać Ci siłę.