Gdzie kończy się tolerancja, a zaczyna obraza uczuć religijnych? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Gdzie kończy się tolerancja, a zaczyna obraza uczuć religijnych?

Strony 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 235 ]

1

Temat: Gdzie kończy się tolerancja, a zaczyna obraza uczuć religijnych?

Nergal (Adam Darski), na swoich koncertach niszczy Biblię.
Doda (Dorota Rabczewska), która podkreśla, że papież jest dla niej autorytetem i jest osobą religijną, powiedziała o Biblii i ewangelistach: ?ciężko wierzyć w coś, co (?) spisał na pruty winem i palący (?) jakieś zioła?.
Dorota Nieznalska, umieściła fotografię męskich genitaliów na krzyżu. Instalacji towarzyszył film wideo prezentujący mężczyznę na siłowni.
To tylko nieliczne z naszych rodzimych skandali religijnych. W Polsce takie kontrowersyjne sytuacje mają swój finał na wokandzie.

Na świecie bywa różnie. Co zagorzalsi biorą sprawy we własne ręce i wymierzają ?sprawiedliwość? bronią. Najlepszym przykładem zamachy we Francji i to, co się obecnie dzieje wokół satyrycznego tygodnika Charlie Hebdo.

Gdzie są, czy w ogóle są granice, za którymi kończy się wolność słowa, a zaczyna obraza uczuć religijnych?
Czy wolno obrażać inne religie, tylko dlatego, że ich nie wyznajemy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Gdzie kończy się tolerancja, a zaczyna obraza uczuć religijnych?
ewka3 napisał/a:

Doda (Dorota Rabczewska), która podkreśla, że papież jest dla niej autorytetem i jest osobą religijną, powiedziała o Biblii i ewangelistach: ?ciężko wierzyć w coś, co (?) spisał na pruty winem i palący (?) jakieś zioła?.

Ty zestawiasz takie wypowiedzi jednej osoby i nic ci w nich nie zgrzyta? big_smile

3 Ostatnio edytowany przez Chorwat (2015-01-23 07:27:30)

Obraza zaczyna się tam gdzie zaczyna się reakcja ludzi na tą obrazę.

4

Śmieszą mnie reakcje Polaków dot. Charlie Hebdo. 90% nigdy nie słyszało o tym piśmie, ale jak wchodzą w grę słowa ''arab'' + ''zamach'' + ''islam'', to się robi szum.

Co się tyczy tematu wątku, jestem jak najbardziej za wolnością słowa, aczkolwiek uważam, że Charlie Hebdo od lat ''przegina pałę''.
Są tematy, o których nie powinno się dowcipkować.

5

Cynicznahipo napisał/a:

Śmieszą mnie reakcje Polaków dot. Charlie Hebdo. 90% nigdy nie słyszało o tym piśmie, ale jak wchodzą w grę słowa ''arab'' + ''zamach'' + ''islam'', to się robi szum.

Satyra tego tygodnika dotyczy nie tylko islamu, ale religii w ogóle. Między innymi z tego powodu dziwi mnie "solidarność" Polaków z Charlie Hebdo.
Przykładowo, karykatura przedstawiająca spółkującą trójce (Trójca Święta) przełożona na polskie realia wywołałaby oburzenie i proces o obrazę uczuć religijnych.

Cynicznahipo napisał/a:

Co się tyczy tematu wątku, jestem jak najbardziej za wolnością słowa, aczkolwiek uważam, że Charlie Hebdo od lat ''przegina pałę''.
Są tematy, o których nie powinno się dowcipkować.

Również jestem za wolnościom wypowiedzi, jednak słowo, słowu nie jest równe.
Obraza i kontrowersja, to najkrótsze drogi do popularności, ale nijak mają się z wartościowym przekazem.
Dużo bardziej przemawia do mnie, wypracowana przez wieki cenzury, polska powściągliwość i jej poziom, niż bulwersujące publikacje, których głównym celem jest wywołanie zainteresowania i podniesienia punktów popularności. Takie karmienie ludu "paszą", którą lubi, bez wglądu na wartość treści.

Zawsze myślałam, że polska mentalność nie idzie w parze z tandetą. Że wolimy kulturalny przekaz, w którym nie ma miejsca na obrazę przekonań, ale jest na poruszanie problemów w taktowny sposób.

6

Nie mieszajmy celebrytów z jakimikolwiek wzniosłymi wartościami. smile
To jest biznes i tak trzeba na to patrzeć. Oni mówią i robią, to co może przysporzyć im popularności, kontrowersji, a w konsekwencji pieniędzy. Oni wbrew pozorom nie mają wiele wspólnego z życiem zwykłego Kowalskiego,a jedynie próbują stylizować się na nauczycieli życia, mentorów zwykłego tłumu.

Podobnie z tymi zamachami we Francji - publikacje tej gazety, to żywcem wyjęte bazgroły ze szkolnych toalet. Ani to mądre, ani to wzniosłe. Taki bełkot bez wyrazu, bo on nic nie wnosi poza pogardą i prześmiewczością. Można swoje poglądy przekazać inaczej, w sposób bardziej cywilizowany czy po prostu mądrzejszy. Też nie rozumiem solidarności Polaków z tą gazetą. Jednak również bezzasadne jest zachowanie radykalnych islamistów. Tak spraw też się nie załatwia, bo to zwykłe barbarzyństwo. Tutaj winne są dwie strony.

Moim zdaniem każda ze stron przekroczyła granicę wolności słowa oraz wolności religijnej i każda powinna inaczej przekazywać swoje zdanie. Przecież można rzeczowo i merytorycznie przekazać swoje poglądy za lub przeciw religii, wierze.

7 Ostatnio edytowany przez Chorwat (2015-01-24 06:04:38)

Subiekt napisał/a:

Podobnie z tymi zamachami we Francji(...)Jednak również bezzasadne jest zachowanie radykalnych islamistów. Tak spraw też się nie załatwia, bo to zwykłe barbarzyństwo. Tutaj winne są dwie strony.

Radzę poczytać koran.

Ci islamiści to po prostu szczerze wierzący i praktykujący muzułmanie.

8

Chorwat napisał/a:
Subiekt napisał/a:

Podobnie z tymi zamachami we Francji(...)Jednak również bezzasadne jest zachowanie radykalnych islamistów. Tak spraw też się nie załatwia, bo to zwykłe barbarzyństwo. Tutaj winne są dwie strony.

Radzę poczytać koran.

A Ty czytałaś/eś Koran?
W oryginale, nie tłumaczenie?

9

ewka3 napisał/a:

Obraza i kontrowersja, to najkrótsze drogi do popularności, ale nijak mają się z wartościowym przekazem.

Teoretycznie tak ale szybko następuje "zmęczenie materiału". Trzeba szokować coraz bardziej i bardziej, bo odbiorca się przyzwyczaja. To droga donikąd. Nikt specjalnie nie rozdmuchiwał słów polskiego, byłego współpracownika tej gazetki. Facet powiedział, że gazeta przed zamachem chyliła się ku upadkowi. Fatalna sprzedaż, redakcja kilka razy apelowała do czytelników o datki żeby gazeta przetrwała. Z biznesowego punktu widzenia nie mogli marzyć o lepszym prezencie niż ten zamach. To oczywiście przykre, bo kosztowało życie kilkunastu osób ale nie wierzę żeby właściciele gazety po cichu nie dziękowali zamachowcom. Teraz mają co najmniej kilka lat prosperity, bo oczywiśce durne tzw. elity wmawiają, że w dobrym tonie jest solidaryzować się z gazetą. Najlepiej kupując ją czy któryś z licznych gadżetów jakie pojawiły się w sprzedaży. Z każdego gó.... można wyciągnąć pieniądze o ile komuś nie przeszkadza smród. U nas oczywiście empik wpadł na pomysł dystrybucji tego szmatławca ale coś słabo się sprzedaje. No cóż, drogie to, w środku tak naprawdę syf, to kto to może u nas kupować? Co najwyżej tzw. elity i celebryci żeby zrobić sobie jakąś ustawkę z przypadkowo wystającą gazetą z torebki...

10

"Obraza uczuć religijnych" jako pojęcie (typowo polskie zresztą) mnie śmieszy.

Chyba normalnym jest to, że ludzie wyznają różne światopoglądy i mają różne opinie, które nie zawsze wyrażają w sposób subtelny. Tylko, że sęk jest w tym, że książek, filmów czy czasopism o treści, która nam nie odpowiada, kupować nie musimy, podobnie też jak chodzić na spektakle albo wystawy, które naśmiewają się z tego co dla nas ważne. Trochę tak jakby ktoś chciał mi zakazać urządzać dom jak mi się podoba, bo "obrażam" jego poczucie estetyki- no, podobać się nie musi, ale nikt mu w moim domu nie każe mieszkać.

11 Ostatnio edytowany przez Volver (2015-01-24 12:25:30)

Przyznam szczerze, że kompletnie nie rozumiem jak cudze postępowanie, wypowiedzi, czy światopogląd mógłby obrażać  moje uczucia religijne... Osobiście te wszelkie krzyki o obrażanie uczuć odbieram raczej,  jako dość ostentacyjną manifestację swojej religijności, która niewiele ma wspólnego z głęboką wiarą. Przykro mi?

12

Volver napisał/a:

Przyznam szczerze, że kompletnie nie rozumiem jak cudze postępowanie, wypowiedzi, czy światopogląd mógłby obrażać  moje uczucia religijne... Osobiście te wszelkie krzyki o obrażanie uczuć odbieram raczej,  jako dość ostentacyjną manifestację swojej religijności, która niewiele ma wspólnego z głęboką wiarą. Przykro mi?

Zgadzam się.

13

Beyondblackie napisał/a:

Chyba normalnym jest to, że ludzie wyznają różne światopoglądy i mają różne opinie, które nie zawsze wyrażają w sposób subtelny. Tylko, że sęk jest w tym, że książek, filmów czy czasopism o treści, która nam nie odpowiada, kupować nie musimy, podobnie też jak chodzić na spektakle albo wystawy, które naśmiewają się z tego co dla nas ważne. Trochę tak jakby ktoś chciał mi zakazać urządzać dom jak mi się podoba, bo "obrażam" jego poczucie estetyki- no, podobać się nie musi, ale nikt mu w moim domu nie każe mieszkać.

Typowo polskie? A jak ktoś w Polsce naśmiewa się z homo/trans/....seksualistów, żydów, kolorowych, to zaraz dostaje etykietkę tępego buraka z zaścianka. Jak ktoś się naśmiewa z katolików, o to zaraz znaczy postępowo myślący. To przylazło z Zachodu. Dlatego Empik wprowadza do sprzedaży ten szmatławiec, a w kioskach biedni sprzedawcy muszą chować pod lady różne takie wydawnictwa antysemickie chociażby. Najśmieszniejsze jest właśnie to, że w kraju, w którym wciąż masa ludzi choćby ukrycie nienawidzi żydów to takie publikacje są raczej powodem do wstydu.
Na tym forum była niedawno dyskusja w obronie pewnej istoty ludzkiej, którą ktoś nazwał "czymś". Ile to argumentów padało, że tak nie wolno, że to obraża czyjeś uczucia, że ta istota miała prawo w odpowiedzi walnąć w ryj. A przecież nazwanie kogoś "czymś", to jest niewyobrażalnie mały pikuś wobec tego co robi ten francuski szmatławiec wyznawcom religii, głównie katolikom i muzułmanom. No to ktoś w końcu "walnął w ryj".

14

Beyondblackie napisał/a:

Ciekawe porównanie do własnego domu. Gdyby któryś z gości zaczął przemeblowywać lub przystrajać mój dom według własnego gustu, to z miejsca pokazałabym mu drzwi.
Jeżeli chodzi o miejsca publiczne, to zgadzam się z Tobą i dodam, że nie zapłaciłabym nawet złamanego grosza, za coś, co jest niezgodne nie tylko z moimi przekonaniami religijnymi, ale też poczuciem estetyki.

Cynicznahipo napisał/a:
Volver napisał/a:

Zgadzam się.

Publiczne obrażanie lub wyszydzanie cudzych symboli i odczuć religijnych nie powinno wpływać na pojedynczego wyznawcę. Mimo to uważam, że dobrze, iż polskie prawo pozwala na rozstrzyganie sporów drogą sądową. Za miast zamachów mamy procesy.
Jak nie trudno zaobserwować, nie każdy może się pochwalić takim podejściem do obrazy uczuć religijnych jak Wy. Są ludzie, dla których pewne rzeczy i sprawy są świętościom i będą ich bronić.
O ile trudno obrazić moje uczucia religijne, o tyle próba urażenia nie tylko moich, ale również innych, w moim odczuciu kwalifikuje człowieka, jako osobę, z którą nie warto się zadawać. Naturalnie będę unikać takich ludzi. Można powiedzieć, że sami sobie wystawiają opinię.
Jakim trzeba być człowiekiem, żeby drwić z ważnych dla innych spraw?

15

Moich uczuć religijnych nikt w stanie nie jest obrazić.Wierzę w Boga może inaczej niż inni i jestem w stanie tego bronić zawsze.Nie jestem charlie.

16

ewka3 napisał/a:

O ile trudno obrazić moje uczucia religijne, o tyle próba urażenia nie tylko moich, ale również innych, w moim odczuciu kwalifikuje człowieka, jako osobę, z którą nie warto się zadawać. Naturalnie będę unikać takich ludzi. Można powiedzieć, że sami sobie wystawiają opinię.
Jakim trzeba być człowiekiem, żeby drwić z ważnych dla innych spraw?

Mam podobne podejście do tematu smile
Nie drwię, nie ośmieszam i nie szydzę z cudzej wiary, bo jest to dla mnie swojego rodzaju wynoszenie się ponad innych, czego nie lubię. Naigrywanie się z cudzej wiary, to tak jakby... samemu być trochę ograniczonym...

17

A może tak 90% Polaków solidaryzując się z Francuzami zrozumiało, że nie może być przyzwolenia na fanatyzm, który każe zabijać w imię uczuć religijnych? Może 90% społeczeństwa zrozumiało, że jeżeli będzie stać obojętne z boku to ci religijni fanatycy, dziś zamordowali w imię swoich wartości w Paryżu, " jutro" wypuszczą " babkę" gdzie indziej bo ktoś obrazi ich uczucia religijne, a za " rok "będą zmuszać nas do przyjęcia ich wiary?

18

90 % Polaków to zapewne nigdy nie widziało zawartości tego szmatławca, a akurat naśmiewał się on najczęściej z katolików. Już widzę solidaryzowanie się z Francuzami gdyby media uczciwie pokazały prawdziwą twarz tego szmatławca lol A jest jeszcze taki zdrowy odruch, że jak pytają Polaka o takie rzeczy, to modnie odpowie, że się solidaryzuje choćby w duchu sobie myślał - mają na co zasłużyli...

19

Ja wolę, żeby szmatławcowo się ktoś naśmiewał z czyiś przekonań, niż żeby mordował. Sławetnie wszelkiej maści ekstremiści poczucia humoru mają tyle co kot napłakał hmm

A tak z naszego podwórka, mamy tygodnik "Nie". OK, może szokować swoją treścią, wyszydzać Kościół, ALE NIKT NIKOMU NIE KAZE go kupować. Zamiast idiotycznego przepisu prawa karnego, przydałoby się proste korzystanie z własnej wolnej woli- nie lubisz, nie kupuj, załóż własne pismo i głoś własne poglądy.

20 Ostatnio edytowany przez banan15 (2015-01-24 16:52:07)

Zdaje mi się że Sanke należy do pozostałych 10%. Nie ważne jaki był to" szmatławiec" nie można nikomu odbierać życia w obronie swoich wartości , bo co to za wartość jeżeli nie potrafi obronić się sama tylko trzeba zabijać, aby ją potwierdzić?

21

Beyondblackie napisał/a:

Ja wolę, żeby szmatławcowo się ktoś naśmiewał z czyiś przekonań, niż żeby mordował.

tak, zdecydowanie ...
tylko, to naśmiewanie prowadzi do zbrodni - bo świat, nie jest doskonały

22

banan15 napisał/a:

A może tak 90% Polaków solidaryzując się z Francuzami zrozumiało....

Zrozumiało tyle, że Araby strzelają do >naszych<.

23 Ostatnio edytowany przez kicur (2015-01-24 17:42:14)

Ale wy katolicy jesteście obłudni. Gdy nic się nie działo pisaliście nie obrażaj chrześcijan bo boisz się obrażać islam. Teraz przenosi się na judaizm ale jakby ktoś zrobił holokaust katolików to było by to 100X antysemityzmu.
Tu jest różnica że antysemityzm to formą RASIZMU.Żyd oznacza pochodzenie niekonieczne religięa nie antyjudaizmu który jest częścią chrześcijaństwa dzięki polityce JPII tj dzięki ekumenizmowi. Są to starsi bracia w wierze więc proszę Snake nie pisz czegoś czego w ogóle nie rozumiesz. Swoją drogą Semici to też Arabowie.
Do języków semickich należy oprócz języka hebrajskiego język amharski, język arabski, maltański oraz tigrinia (etiopski). Święta racja Pitagorasie.

24

kicur napisał/a:

Ale wy katolicy jesteście obłudni. Gdy nic się nie działo pisaliście nie obrażaj chrześcijan bo boisz się obrażać islam. Teraz przenosi się na judaizm ale jakby ktoś zrobił holokaust katolików to było by to 100X antysemityzmu.
Tu jest różnica że antysemityzm to formą RASIZMU.Żyd oznacza pochodzenie niekonieczne religięa nie antyjudaizmu który jest częścią chrześcijaństwa dzięki polityce JPII tj dzięki ekumenizmowi. Są to starsi bracia w wierze więc proszę Snake nie pisz czegoś czego w ogóle nie rozumiesz. Swoją drogą Semici to też Arabowie.
Do języków semickich należy oprócz języka hebrajskiego język amharski, język arabski, maltański oraz tigrinia (etiopski). Święta racja Pitagorasie.

Ale może odnieś się jakoś konkretnie, bo napisałeś jakiś bełkot. Wiesz, ja rozumiem różnicę między żydem i Żydem ale ja akurat nie mam bólu d.... z ich powodu. Napisałem o polskim, wciąż żywym antysemityzmie, który ma w nosie te twoje wywody o ludach semickich. Po prostu ci ludzie potrzebują jakiegoś żyda żeby zwalić na niego winę za całe zło i nieszczęścia, więc jest to wręcz żyd archetypiczny smile No i co, Polak nie może sobie lżyć, kpić i nie cierpieć żydów, Żydów? Chyba może, bo to wyraz ich wolności przekonać. Tak jak spora część Polaków w imię swoich przekonań nazwie homoseksualistę nie inaczej jak pedał i ciota, bo ten sposób nazewnictwa wyraża ich przekonania. Pamiętam jak pewien muzyk w telewizji całkiem niedawno tak właśnie nazywał homoseksualistów ale nawet on czuł się zobowiązany tłumaczyć, że on ma wielu przyjaciół gejów i ich to nie obraża. No, a jak ktoś nie ma przyjaciół gejów i głośno mówi o nich obraźliwie pedał i ciota, bo to ma być obraźliwe? Wyraża swoje przekonania i ma do tego święte prawo, prawda?
Jeszcze a propos reakcji tych dwóch, trzech muzułmanów we Francji. Cóż, dziennikarze wiedzieli bardzo dobrze jakie środowisko drażnią. Jak się zaczepia wściekłego psa, to po co potem larum, że ugryzł? No ugryzł, bo tak mają wściekłe psy. Ja nie jestem żaden Charlie. Robili to nie z powodu jakichś przekonań tylko dla kasy, bo takie gó.... potrafi się dobrze sprzedać. Co prawda jak pisałem wcześniej nawet Francuzi byli tym zmęczeni skoro sprzedaż gazety od lat spadała na łeb, na szyję. Dlatego o tyle jestem zły na tych zamachowców, że zrobili z takiego syfu symbol męczeństwa.

25

Cynicznahipo napisał/a:
Chorwat napisał/a:
Subiekt napisał/a:

Radzę poczytać koran.

A Ty czytałaś/eś Koran?

Czytałem koran, któy mi podarował muzułamanin z Azji (sam wybrał), który jest linijka po linijce tłumaczony na angielski i ma obok siebie oba teskty (arabski i angielski).

Poza tym sugerowanie że tylko czytanie w orginale daje zrozumienie treści jest propagandą muzułanów któzy nie wiedzą jak wybrnąć z tego że koran mówi w kilkuset miejscach żeby zabijać ateistów i każdego walczącego z islamem, nakładać specjalne podatki na chrześcijan czy żydów jeśli żyją w kraju muzułamńskim a nie chca przejść na islam.

I muzułamnie po zapytaniu nie-muzułamnów: "czy to prawda że w kilkuset wersach w koranie jest nakaz zabijania, prześladowania i tępienia nie-muzułanów a na co drugiej stronie jest jakaś forma lżenia i potępiania nie-muzułamnów?" - odpowiadają: "źle zrozumiałeś, bo nie czytałeś w orginale staroarabskim". A następnie zakładają na siebie bombę albo kałacha biorą i idą na dżihad wypałniać szczerze koran jak postępować z nie-muzułamanami, którzy nie chcą przyjąć islamu albo zrobili coś przeciwko islamowi.

Poza tym przypominam, że najliczniejszy kraj muzułamński na świcie, Indonezja z ponad 200mln muzułamnów nie mówi po arabsku, a jak recytuje modlitwy z koranu to sami przyznają że dokłądnie nie wiedzą co to znaczy, a kazania i objaśnienia na tematy koraniczne mają normalnie tylko w swoich językach nie po arabsku.

26 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-01-24 20:12:18)

Chorwat napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:
Chorwat napisał/a:

Radzę poczytać koran.

A Ty czytałaś/eś Koran?

Czytałem koran, któy mi podarował muzułamanin z Azji (sam wybrał), który jest linijka po linijce tłumaczony na angielski i ma obok siebie oba teskty (arabski i angielski).

Poza tym sugerowanie że tylko czytanie w orginale daje zrozumienie treści jest propagandą muzułanów któzy nie wiedzą jak wybrnąć z tego że koran mówi w kilkuset miejscach żeby zabijać ateistów i każdego walczącego z islamem, nakładać specjalne podatki na chrześcijan czy żydów jeśli żyją w kraju muzułamńskim a nie chca przejść na islam.

I muzułamnie po zapytaniu nie-muzułamnów: "czy to prawda że w kilkuset wersach w koranie jest nakaz zabijania, prześladowania i tępienia nie-muzułanów a na co drugiej stronie jest jakaś forma lżenia i potępiania nie-muzułamnów?" - odpowiadają: "źle zrozumiałeś, bo nie czytałeś w orginale staroarabskim". A następnie zakładają na siebie bombę albo kałacha biorą i idą na dżihad wypałniać szczerze koran jak postępować z nie-muzułamanami, którzy nie chcą przyjąć islamu albo zrobili coś przeciwko islamowi.

Poza tym przypominam, że najliczniejszy kraj muzułamński na świcie, Indonezja z ponad 200mln muzułamnów nie mówi po arabsku, a jak recytuje modlitwy z koranu to sami przyznają że dokłądnie nie wiedzą co to znaczy, a kazania i objaśnienia na tematy koraniczne mają normalnie tylko w swoich językach nie po arabsku.

A Pismo Święte czytałeś? Też tam są różne kwiatki.
Poprawnie interpretowany i rozumiany Islam jest religią miłości.
Ksiąg natchnionych, typu Koran, Pismo Święte czy Tora nigdy nie interpretujemy dosłownie. Mówiono mi o tym bodajże w szóstej klasie szkoły podstawowej.

27

Ciekawe dlaczego chronione sa tylko uczucia religijne, a inne nie?

28

Problem nie tkwi w religii, tylko w ludziach ją wyznających.

29

Cynicznahipo napisał/a:

A Pismo Święte czytałeś? Też tam są różne kwiatki.
Poprawnie interpretowany i rozumiany Islam jest religią miłości.
Ksiąg natchnionych, typu Koran, Pismo Święte czy Tora nigdy nie interpretujemy dosłownie. Mówiono mi o tym bodajże w szóstej klasie szkoły podstawowej.

Jeśłi wg ciebie koran interpretowany poprawnie wyłania religię miłości, to wytłumacz mi dlaczego znajduje się tak dużo muzułamnów którzy od początku i przez wszystkie wieki aż do dzisiaj z tą twoją interpretacją koranu sie nie zgadzają i biorą przykazania i przykłady swojego proroka dosłownie? Nie czytasz newsów ze świata jak pali się kościoły chrześcijańskie w Afryce i na bliskim wschodzie i w Pakistanie? Te miliony które palą wraz z ich przywódcami religinymi to zapewne są te wyjątki, które coś źle zrozumiały w swoim koranie.

Islam nie jest religią miłości. Islam wg muzułamnów jest religją poddaństwa woli allha.

"Mahomet jest apostołem Allaha. Ci którzy go słuchają są bezwzględni dla niewierzących, ale miłosierni dla siebie nawzajem." (Koran, Sura 48, werset 29)

30

Cynicznahipo napisał/a:

Czyli nie ważne jak się religię wyznaje byle by ludzie dobrze postępowali?

Tak?

A powiedz mi:

Czy uderzenie odrzutowcem w wieżowce i pozabijanie ludzi, którzy przyszli jak codzeń do pracy, albo wysadzenie się w powietrze na bazarze pełnym ludzi  - jest czynem chwalebnym i Bogu miłym czy nie?

Czy nie zezwolenie na ratującą życie transuzje krwi dla swojego chorego dziecka i pozwolenie na jego śmierć - jest czynem chwalebnym i Bogu miłym, czy nie?

Czy kłanianie się krowie i niepłacenie pariasowi za ciężką wycieńczającą pracę u pana z wyższej kasty jest czynem chwalebnym i bóstwu miłym czy nie?

Zauważ że odpowiedź na wszystkie te pytania będzie różna w zależności od religii jaką kto wyznaje.

Jest bardzo ważne jaką religię kto wyznaje.

31

Chorwat napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:

Tak?

A powiedz mi:

Czy uderzenie odrzutowcem w wieżowce i pozabijanie ludzi, którzy przyszli jak codzeń do pracy, albo wysadzenie się w powietrze na bazarze pełnym ludzi  - jest czynem chwalebnym i Bogu miłym czy nie?

Czy nie zezwolenie na ratującą życie transuzje krwi dla swojego chorego dziecka i pozwolenie na jego śmierć - jest czynem chwalebnym i Bogu miłym, czy nie?

Czy kłanianie się krowie i niepłacenie pariasowi za ciężką wycieńczającą pracę u pana z wyższej kasty jest czynem chwalebnym i bóstwu miłym czy nie?

Zauważ że odpowiedź na wszystkie te pytania będzie różna w zależności od religii jaką kto wyznaje.

Chorwat, czytając Twój wpis chciałam Ci odpowiedzieć na wszystkie zagadnienia, które poruszyłeś, oddzielnie - według akapitów.
Uderzyło mnie jednak Twoje ostatnie zdanie.: "Jest bardzo ważne jaką religię kto wyznaje."
Wcześniej myślałam, że dobierasz słowa, które nie najlepiej przekazują Twoją myśl. Obecnie mam tylko jedną refleksję i odsyła Cię do wątku: http://www.netkobiety.pl/t79896.html.
Dlaczego? Z prostej przyczyny - przeświadczenie nie oznacza wszechwiedzy.
Czy ktoś ze zwykłych śmiertelników posiadł wiedzę absolutną?
Nie próżności uczy nas "nasza" wiara, a pokory. Nie wyniosłości nad innych, a wyrozumiałości.
Nie chcę byś czuł się winny, ale ludzie Twojego pokroju oddalają mnie od nauki Chrystusa.
Jezus nie uczył hardości.

32

Istotą problemu jest powszechne i odgórnie lansowane spedalenie świata zachodniego.
Gdyby taki jeden z drugim >redaktor< malujący obrazki obrażające jakąkolwiek religię/nację czy co tam chcecie dostał tradycyjny, przaśny wpierd*l, to następnym razem już by sobie znalazł mniej drażliwy temat do żartów.I w konsekwencji żyłby do dziś.
Tak samo u nas, jakaś tępa cipa nie mająca za grosz talentu tudzież pomysłu na siebie- czuje się zobowiązana powiesić na krzyżu kutasa.
Przecież każdy zdrowy psychicznie człowiek wie, że jedynym celem takiego zachowania jest urazić, obrazić i zyskać rozgłos.
I tu też uważam, że zamiast się wydurniać z procesami o zniesławienie, dużo prościej i mądrzej byłoby sprzedać jej dwa liście i temat skończony ku ogólnemu zadowoleniu.

33

Chorwat napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:

Tak?

A powiedz mi:

Człowieku, napiszę Ci tylko jedną rzecz i nad nią się zastanów - Islam to nie jest synonim terroryzmu.
Za rozwalenie WTC odpowiadają islamiści. Wierz mi, zwyczajna bogobojna muzułmanka nie miała z tym NIC wspólnego.

34

nie każdy islamista, to terrorysta ale terroryści, co rozwalili WTC - to islamiści,
tak skomentowali, to dziennikarze
problem terroryzmu niebezpiecznego obecnych czasów, to jednak problem z islamistami ...

35

in_ka napisał/a:

nie każdy islamista, to terrorysta ale terroryści, co rozwalili WTC - to islamiści,
problem terroryzmu niebezpiecznego obecnych czasów, to jednak problem z islamistami ...

Zgadzam się.
Tylko, że islamista to fanatyk. Fanatyzm jest niebezpieczny, nie religia.

36

a Dżihad ?

37

Snake napisał/a:
kicur napisał/a:

Ale może odnieś się jakoś konkretnie, bo napisałeś jakiś bełkot. Wiesz, ja rozumiem różnicę między żydem i Żydem ale ja akurat nie mam bólu d.... z ich powodu. Napisałem o polskim, wciąż żywym antysemityzmie, który ma w nosie te twoje wywody o ludach semickich. Po prostu ci ludzie potrzebują jakiegoś żyda żeby zwalić na niego winę za całe zło i nieszczęścia, więc jest to wręcz żyd archetypiczny smile No i co, Polak nie może sobie lżyć, kpić i nie cierpieć żydów, Żydów? Chyba może, bo to wyraz ich wolności przekonać. Tak jak spora część Polaków w imię swoich przekonań nazwie homoseksualistę nie inaczej jak pedał i ciota, bo ten sposób nazewnictwa wyraża ich przekonania. Pamiętam jak pewien muzyk w telewizji całkiem niedawno tak właśnie nazywał homoseksualistów ale nawet on czuł się zobowiązany tłumaczyć, że on ma wielu przyjaciół gejów i ich to nie obraża. No, a jak ktoś nie ma przyjaciół gejów i głośno mówi o nich obraźliwie pedał i ciota, bo to ma być obraźliwe? Wyraża swoje przekonania i ma do tego święte prawo, prawda?
Jeszcze a propos reakcji tych dwóch, trzech muzułmanów we Francji. Cóż, dziennikarze wiedzieli bardzo dobrze jakie środowisko drażnią. Jak się zaczepia wściekłego psa, to po co potem larum, że ugryzł? No ugryzł, bo tak mają wściekłe psy. Ja nie jestem żaden Charlie. Robili to nie z powodu jakichś przekonań tylko dla kasy, bo takie gó.... potrafi się dobrze sprzedać. Co prawda jak pisałem wcześniej nawet Francuzi byli tym zmęczeni skoro sprzedaż gazety od lat spadała na łeb, na szyję. Dlatego o tyle jestem zły na tych zamachowców, że zrobili z takiego syfu symbol męczeństwa.

I dobrze teraz nakład jest 3 milionowy i prawdopodobnie Francuzi jako buntowniczy i przekorny naród pójdą jeszcze dalej. A jak wygra Lepen to wyrzuca muzułmanów.

38 Ostatnio edytowany przez kicur (2015-01-25 02:33:50)

Francuska tradycja republiki to wolność słowa absolutna nie to co Polski ciemnogród tego nie pojmiesz bo nie żyłeś tam, ja znam Żyda Francuza oraz Szweda. Jeśli chodzi o te dwie nacje to tam jest pełna wolność słowa z zaznaczeniem właśnie Francuzów. Niech prowokują ich następnym razem będzie holokaust. Mieszkasz we Francji akceptuj ich wartości. Przepraszam za podwójny post tongue
CO do Dody ona nie jest wierząca to a b biblia była pisana przez wiele wieków przez różne osoby a niewygodne teksty nawet tych samych autorów zostały uznane za nie natchnione i też określone apokryfami.
Oto apokryfy tych samych pisarzy
Ewangelia Piotra
Ewangelia Tomasza
Apokalipsa Pawła
Apokalipsa Piotra

39 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-01-25 03:08:19)

ewka3 napisał/a:

Nergal (Adam Darski), na swoich koncertach niszczy Biblię.
Dorota Nieznalska, umieściła fotografię męskich genitaliów na krzyżu. Instalacji towarzyszył film wideo prezentujący mężczyznę na siłowni.
To tylko nieliczne z naszych rodzimych skandali religijnych. W Polsce takie kontrowersyjne sytuacje mają swój finał na wokandzie.

Na świecie bywa różnie. Co zagorzalsi biorą sprawy we własne ręce i wymierzają ?sprawiedliwość? bronią. Najlepszym przykładem zamachy we Francji i to, co się obecnie dzieje wokół satyrycznego tygodnika Charlie Hebdo.

Gdzie są, czy w ogóle są granice, za którymi kończy się wolność słowa, a zaczyna obraza uczuć religijnych?
Czy wolno obrażać inne religie, tylko dlatego, że ich nie wyznajemy?

Trudny dosyć temat, ciężko w nim o jednoznaczną odpowiedź, bo właśnie sytuacji jest wiele. W wyżej wymienionych sama uważam, że wyrażenie swojego zdania, poglądów nawet jak mocne w przekazie i kontrowersyjne, to nie mam nic do tego, bo wiadomo, wolność słowa i każdy ma prawo do swoich poglądów w tej materii. Dlatego Dody może nie "czepiałabym się". Jednak pewne czyny właśnie mogą być dla mnie obrazą uczuć religijnych i nie rozumiem ich. Dla mnie no dużą przesadą jest niszczenie Biblii, nie rozumiem co takie szokowanie ma dawać i uważam, że jednak jest to przesadzone. Tak samo z krzyżem. Nie chodzi o to, by robili coś pod wierzących, ale dla mnie to jest no tanie szokowanie. Tak samo oczywiście jestem przeciwna jakby katolicy robili coś takiego na scenie obrażając ateistów. Wyrażenie zdania tak, ale coś takiego to jest dla mnie pewne przekroczenie granic dobrego smaku chociażby.

co do Charlie Hebdo to na razie się nie wypowiem, bo wcześniej o nim nie słyszałam. Przeczytałam, że gazeta to wyśmiewa religie, ale na razie nie mam czasu, by spojrzeć przykład, więc ciężko mi ocenić teraz.

40 Ostatnio edytowany przez kicur (2015-01-25 04:18:45)

Dalej chciałbym zwrócić uwagę Horwacie że obrazasz większość porzadnych ludzi z forum (wiekszość to zdradzeni skrzywdzeni i samotni) no poza Kroteczką Anastazją(kochanką ale nie zdrajczynią i dwoma innymi) no i net-facetami katolikami min.  Snakem który usprawiedliwiał gwałty min. wyzywającymi ubraniami który zdradził żonę ale ona go zmusiła do zostania  oraz Pitagorasem konserwatystą katolikiem który lubuje się rozwalaniem małżeństw. Owszem pojawiały się pojedyncze zdrajczynie i zdrajcy nie rzadko odwołujące się do wiary, robiące z siebie wręcz świętych wink
Oto statystyki ? propos mego poprzedniego postu
http://i.imgur.com/rNyTbDJ.png

41

Z tego co wiem to Federal Bureau of Prisons jest instytucją USA i zajmuje się badaniem przestępczości w poszczególnych stanach. Gdybyś znalazł interesujący artykuł o zestawieniu wiary całej populacji ludzkiej z liczbą więźniów we wszystkich zakładach karnych na Ziemi to by było ciekawe tongue. Tak można powiedzieć, że w Polsce zapewne ponad 50% więźniów to katolicy. Dlaczego? To proste, bo to najczęściej wyznawana wiara w naszym kraju. No i nie wiadomo kiedy zadawano pytania odnośnie wiary. Tylko na początku "odsiadki", czy również później. Człowiek zmienną istotą jest tongue.

Z doświadczenia wiem, że ta sama księga w dłoniach dwóch różnych osób, może nagle nabrać innego znaczenia. Tak się kończy czytanie księgi bez pokory. Przypomina mi się rozmowa z księdzem, gdzie zastanawiałam się "czy my przeczytaliśmy to samo pismo święte?". Albo zobaczcie na poglądy papieża Franciszka, w ogóle "nie pasują" do poglądów Polskich katolików. Dla Niego heteroseksualista = homoseksualista. Nie do pomyślenia!
Dobry człowiek będzie szukał pozytywnych aspektów w księdze, te gorszące będzie uważał za mało istotne/szukał pozytywnego wykorzystania np. nawracanie wiary u chrześcijan teraz: wyjazd na misje, kiedyś: często drogi krzyżowe. Natomiast zły będzie najbardziej skupiał się na negatywnych emocjach płynących z pism, bo i tak dobrych czynów w niej opisanych nie zrozumie (będzie dopasowywał własną drogę do Boga przez Swoje "aspiracje").
Dlaczego np. Ewangelia wg. Św. Marii Magdaleny nie znalazła się w kanonie Pisma Świętego, tylko została uznana za apokryf? No tak Sobór Trydencki w XVI wieku. Wiedział, że słowa Św. Magdaleny są fantastyką, a Św. Marka prawdą.

42

ewka3 napisał/a:

Nie chcę byś czuł się winny, ale ludzie Twojego pokroju oddalają mnie od nauki Chrystusa.
Jezus nie uczył hardości.

Znaczy kiedy cię oddalam od Chrystusa, kiedy mówie o islamie czy o innych religiach, bo nie zrozumiałem.

43

Cynicznahipo napisał/a:

Człowieku, napiszę Ci tylko jedną rzecz i nad nią się zastanów - Islam to nie jest synonim terroryzmu.

"I rzucę grozę w serca tych, którzy nie wierzą. Dlatego obetniecie im głowy i obetniecie in każde końce palców." (Koran, Sura 8, werset 12)

"Jeśli napotkacie ich na wojnie, czyńcie z nimi tak aby uderzyć strachem w tych, którzy są za nimi, by to szcześliwie popamiętali."(Koran, Sura 8, werset 57)

"Walcz z tymi, którzy nie wierzą w Allaha ani w Dni Ostateczne, ani nie powstrzymują się od tego co zostało zabronione przez Allaha i Jego Posłańca, ani nie przyjmują religi Prawdy nawet jeśli są Ludźmi Księgi [wyznawcy judaizmu i chrześcijanie] dopóki nie zapłaca dżizji [specjalny podatek] z pełnym poddaństwiem i nie będą czuli się poddani." (Koran, Sura 9, werset 29)

"I wkrótce uderzymy grozą w serca Niewierzących" (Koran, Sura 3, werset 151)

"O Proroku! Walcz mocno przeciwko niewierzącym i hipokrytom i bądź wobec nich nieprzejednany a ich mieszkaniem jest piekło a zło przeznaczeniem." (Koran, Sura 9, werset 73)

"Dlatego nie słuchaj niewierzących tylko walcz przeciw nim z najwyższą zaciętością." (Koran Sura 25, werset 52)

"Abu Dharr zapytał: Posłańcu Allaha, które z uczynków jest najlepsze? On (Swięty Prorok) odpowiedział: "Wierz w Allaha i czyń dżihad w jego sprawie." (Hadis Muslim 52, werset 73).

44

femte napisał/a:

Ciekawe dlaczego chronione sa tylko uczucia religijne, a inne nie?

Właśnie! Przydłaby się np przepis taki, że jak naruszych uczucia związane z miłoscią, np zdradzisz współmałżonka w ten sposób urażając jego uczucia to zostaniesz ukarany/a.

45 Ostatnio edytowany przez Chorwat (2015-01-25 06:32:39)

in_ka napisał/a:

Cekawe z jakiej księgi świętej i z tradycji jakiej religii ci islamiści czerpią swą "werwę" i przykazania i nakazy?
Czyżby z Nowego Testamentu chrześcijan?
Czyżby ze Starego testamentu chrześcijan i żydów?

No już sam nie wiem.

46 Ostatnio edytowany przez Chorwat (2015-01-25 06:30:29)

Cynicznahipo napisał/a:

Fanatyzm jest niebezpieczny, nie religia.

"I walczcie z nimi dopóki nie zniknie niedowiarstwo i chaos a religia zostanie tylko dla Allaha." (Koran, Sura 8, werset 39)

"A dla tych którzy odrzucają wiarę Ja ich ukarzę straszliwą agonią w tym świecie i w Następnym, i nikt im nie pomoże." (Koran, Sura 3, werset 56)

"Nie jest dla Proroka trzymanie jeńców na wojnie, dopóki nie urządzi straszliwej rzezi na tej ziemi" (Koran, Sura 8, werset 67)

"A kiedy święte miesiące miną, wtedy zarzynaj bałwochwalców, gdziekolwiek ich znajdziesz i bierz ich jeńcami i oblegaj ich i czekaj na nich w każdej zasadzce, a jeśli odpokutują i będa się modlić i zapłacą część na biednych, puść ich wolno." (Koran, Sura 9 werset 5)

"A żydzi mówią: "Uzra jest synem Allaha, a chrześcijanie mówią: Mesjasz jest synem Allaha; to sa słowa które padają z ich ust; naśladują tych, którzy niewierzyli wcześniej; niech Allah ich zniszczy, o jak oni się odwrócili!" (Koran, Sura 9, werset 30)

"Idźcie naprzód lekko uzbrojeni i ciężko uzbrojeni i walczcie waszym bogactwem i waszym życiem na drodze Allaha! To jest najlepsze dla was." (Koran, Sura 9, werset 41)

"Allah nabył od wierzących ich osoby i ich dobra, by w zamian dać im ogród w Raju, walćzą oni w jego sprawie, zabijają oraz są zabijani. (Koran, Sura 9, werset 111)

"Ci, którzy nie wierzą idą za fałszem, a ci którzy wierzą idą za prawdą od swojego Pana...Więc, gdy napotkasz (w dżihadzie, walcząc w sprawie Allaha) niewierzących, uderz w ich szyje tak byś ich zabił i poranił wielu z nich oraz mocno ich skrępuj (chwytając ich w niewolę)...Jeśli by to była wola Allaha, sam by ich pokarał (bez ciebie). Ale pozwolił ci walczyć by cię wystawić na próbę z innymi. Ale ci którzy polegną walcząc dla Allaha, On nigdy nie pozwoli by ich uczynki zostały zaprzepaszczone." (Koran, Sura 47, wersety 3-4)

"Niewątpliwie Allah kocha tych, którzy walczą w Jego drodze." (Koran, Sura 61, werset 4)

"Prorok powiedział: Kto walczy dla słowa Allaha i Islamu, będzie wielki, walcząc w sprawie Allaha" (Hadis Bukhari 52 werset 65)

"Apostoł Allaha powiedział: "Wiedz, że Raj leży w cieniu mieczy" (Hadis Bukhari 52, werset 65)

"Posłaniec Allaha (niech pokój będzie nad nim) powiedział: "Kto umarł, ale nie walczył w drodze Allaha ani nie wyraził takiego pragnienia (lub determinacji) dla świętej wojny umarł śmiercią hipokryty." (Hadis Muslim, 20, werset 4696)

Cynicznahipo napisał/a:

Fanatyzm jest niebezpieczny, nie religia.

Cynicznahipo napisał/a:

nie religia.

Cynicznahipo napisał/a:

nie religia.

47

Nektarynka53 napisał/a:

Albo zobaczcie na poglądy papieża Franciszka, w ogóle "nie pasują" do poglądów Polskich katolików. Dla Niego heteroseksualista = homoseksualista.

Jak papież Franciszek śluby koscielne wprowadzi dla 2 panów albo 2 pań to ci uwierzę że zrównał na płaszczyźnie rodzinnej i ludzkiej seksualności heteroseksualistów i homoseksualistów.

48

Nektarynka53 napisał/a:

.
Dlaczego np. Ewangelia wg. Św. Marii Magdaleny nie znalazła się w kanonie Pisma Świętego, tylko została uznana za apokryf? No tak Sobór Trydencki w XVI wieku. Wiedział, że słowa Św. Magdaleny są fantastyką, a Św. Marka prawdą.

Akurat ewangelia Św Marka jest najstarsza powstała od kilkunastu do kilkudziesięciu lat po ukrzyżowaniu i Zmartwychwstaniu Chrystysa ze źródła Q (istniejący już wcześniej zbiór zapisanych mów Jezusa), oraz opowieści Piotra Apostoła.
W historii liczą się: im starsze źródła (bliżej zdarzeń opisujących, tym lepiej) oraz im więcej źródeł tym lepiej weryfikować i porównywać każde według drugiego wzajemnie podług sensu treści, zgodności zdarzeń i chronologii.

Kościół patrzył i porównywał i znalazł że Markowa Ewangelia najstarsza (najbliżej zdarzeń, które opisuje) a inne3  Ewangelie maja bardzo wysoką zgodność treści z markową. A wogóle najstarszym pismem z N. Testamentu jest List do Tesalowiczan Apostoła Pawła, który prezentuje rdzeń nauczania całkowicie zgodny z 4 kanonicznymi Ewangeliami.

Niewykluczone, że w niektóych apokryfach (zwykle one powstawały dużo później) są jakieś prawdziwe słowa Jezusa albo zdarzenia, ale najwięcej jest legend i fantazji dlatego zostały odrzucone.

49

kicur napisał/a:

Dalej chciałbym zwrócić uwagę Horwacie że obrazasz większość porzadnych ludzi z forum (wiekszość to zdradzeni skrzywdzeni i samotni) no poza Kroteczką Anastazją(kochanką ale nie zdrajczynią i dwoma innymi) no i net-facetami katolikami min.  Snakem który usprawiedliwiał gwałty min. wyzywającymi ubraniami który zdradził żonę ale ona go zmusiła do zostania  oraz Pitagorasem konserwatystą katolikiem który lubuje się rozwalaniem małżeństw. Owszem pojawiały się pojedyncze zdrajczynie i zdrajcy nie rzadko odwołujące się do wiary, robiące z siebie wręcz świętych wink

Nikogo nie obrażam, stwierdzam tylko fakt, że bez Boga ludzie tworzą sobie własne moralności i etyki wg siebie.

50

kicur napisał/a:

Snakem który usprawiedliwiał gwałty min. wyzywającymi ubraniami który zdradził żonę ale ona go zmusiła do zostania

Chłopie, nie pij tyle albo nie wciągaj tyle albo może w końcu się wyśpij, bo bijesz rekordy debilizmu. Łżesz w żywe oczy czyli.... musi jesteś Charlie smile Żałosny kotek z ciebie.
A propos tej tabelki. Mogę ci zamieścić inną, która dopiero pozwala właściwie interpretować pierwszą. Otóż widzisz zdecydowaną większość przestępstw w USA popełniają czarnoskórzy. Oczywiście różne takie lewaki głośno krzyczą, że policja kieruje się uprzedzeniami rasowymi itd. ale niestety liczby nie kłamią. Może są po prostu za głupi i częściej dają się złapać ale efekt jest taki, że czarnoskórzy królują w kryminalnych statystykach i więzieniach. No i co w tym robi kościół katolicki? A no kościół katolicki tradycyjnie jest popularny wśród dołów społecznych. Rzekłbym nawet, że filozofia kościoła katolickiego jest dużo bardziej zrozumiała dla czarnych niż filozofia protestancka. Natomiast nie zmienia to faktu, że każdy normalny mieszkaniec USA ma prawo do ulegania stereotypom, że czarnoskóry, to leń, obibok i kryminalista.

51 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-01-25 10:37:16)

Chorwat napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:

"I rzucę grozę w serca tych, którzy nie wierzą. Dlatego obetniecie im głowy i obetniecie in każde końce palców." (Koran, Sura 8, werset 12)

"Jeśli napotkacie ich na wojnie, czyńcie z nimi tak aby uderzyć strachem w tych, którzy są za nimi, by to szcześliwie popamiętali."(Koran, Sura 8, werset 57)

"Walcz z tymi, którzy nie wierzą w Allaha ani w Dni Ostateczne, ani nie powstrzymują się od tego co zostało zabronione przez Allaha i Jego Posłańca, ani nie przyjmują religi Prawdy nawet jeśli są Ludźmi Księgi [wyznawcy judaizmu i chrześcijanie] dopóki nie zapłaca dżizji [specjalny podatek] z pełnym poddaństwiem i nie będą czuli się poddani." (Koran, Sura 9, werset 29)

"O Proroku! Walcz mocno przeciwko niewierzącym i hipokrytom i bądź wobec nich nieprzejednany a ich mieszkaniem jest piekło a zło przeznaczeniem." (Koran, Sura 9, werset 73)

"Dlatego nie słuchaj niewierzących tylko walcz przeciw nim z najwyższą zaciętością." (Koran Sura 25, werset 52)

"Abu Dharr zapytał: Posłańcu Allaha, które z uczynków jest najlepsze? On (Swięty Prorok) odpowiedział: "Wierz w Allaha i czyń dżihad w jego sprawie." (Hadis Muslim 52, werset 73).

Widzę, że wciąż nie pojąłeś, że pism natchnionych nie interpretuje się dosłownie..
I oszczędź sobie czasu, i przestań mi wklejać te cytaty, znam Koran.

52

Uważam, że nikt nie powinien sobie żartować z jakiejkolwiek religii. W mówieniu, pisaniu, sztuce zawsze powinien być na pierwszym miejscu szacunek do wyznawców i ich religii. Jak ktoś nie ma pojęcia o danej religii to nie powinien się wypowiadać bo wtedy łatwo naruszyć czyjeś uczucia. Myślę, że największy problem to to, że ludzie nie potrafią szanować siebie nawzajem. Są ludzie, którzy nie potrafią ścierpieć tego, że ktoś myśli inaczej niż oni i chcą za wszelką cenę udowodnić że mają rację a druga osoba jest głupia, zindoktrynowana, pozbawiona rozumu, nie douczona etc. Nie tędy droga moim zdaniem.

53

kicur napisał/a:

oraz Pitagorasem konserwatystą katolikiem

proszę nie kłamać.

54

Cynicznahipo napisał/a:

Wygodne wyjście, kiedy w księgach natchnionych dostrzegamy nieścisłości z obecnym stanem wiedzy, albo najzwyczajniej, coś niewygodnego.  Na przykład to:
"Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną"
jest interpretowane zazwyczaj bardzo niedosłownie smile

55

Cynicznahipo napisał/a:
Chorwat napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:

Widzę, że wciąż nie pojąłeś, że pism natchnionych nie interpretuje się dosłownie..

Cyniczna, kiedys tez tak myslalam, ze to ludzie sa zli, nie religia. Dzisiaj natomiast uwazam, ze na postepowanie ludzi wiara ma ogromny wplyw...  Sama przyznasz. ze podane przyklady bardzo trudno zinterpretowac w inny, mniej drastyczny sposob? Zreszta, to ze Biblii nie interpretuje sie doslownie, nie oznacza, ze tak musi byc z Koranem... I chyba tak nie jest, skoro jego wyznawcy podchodza do tego w taki, a nie inny sposob...

56 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2015-01-25 13:28:55)

Pewnie poleje sie fala krytyki zaraz na mnie, ale co mi ta,. Islamisci sa realnym zagrozeniem, nie tylko dla Europy. Im szybciej swiat to zrozumie, tym lepiej. Smiesza mnie te wszystkie pochody, marsze, ludzie niosacy tabliczki z napisami "Jestem Charlie". Denerwuja mnie te gadki o jednosci. Jakiej jednosci? Czy robi to na terrorystach jakiekolwiek wrazenie? Wystarczyloby 2-3 uzbrojonych w odpowiednie zabawki mzulmanow, by te cala "jednosc" rozpierniczyc... Europejczycy gina, Europejczycy boja sie chodzic po ulicach wlasnych panstw, podrozowac metrem, Europejczycy musza sie miec na bacznosci, by przez przypadek nie obrazic jakiegos muslima, co gorsza, fanatyka, a rzad zamiast zajac sie problemem powaznie (miedzy innymi stanowczo ograniczyc liczbe muzulmanskich imigrantow, odciac od pomocy socjalnej, itd.) woli bawic sie w urzadzanie marszow... No coz, dzisiejsi ludzie sa przekonani, ze takie piekne pochody i parady maja niezwykla moc. Terrorysci maja robic w gacie na widok "zjednoczonych" obywateli Francji, czy innego kraju... Akurat... Poprawnosc polityczna nas zniszczy. Jestem ciekawa, kiedy ludzie to zrozumieja? Co do samego "Charlie Hebdo"- maja, na co zasluzyli. W kraju, w ktorym jest tylu muzulmanow, nie powinno nasmiewac sie z Islamu. Bo w imie czego? Skandalu? No to sie im udalo. I nie nauczyli sie niczego na smierci niewinnych ludzi. Dalej drukuja satyry i obrazaja. Bedzie wiekszy halas, beda wieksze pieniadze. A jaka chwalebna przykrywka i wytlumaczenie- bo MY sie nie ugniemy i nie damy zastraszyc... Zalosne... Nie powinno sie obrazac niczyich uczuc religijnych, niewazne, czy to muzulmanin, chrzescijanin, czy buddysta... Swiat juz dawno sie zatracil i nie ma dla ludzi granic...

57

Ewika99 napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:
Chorwat napisał/a:

Cyniczna, kiedys tez tak myslalam, ze to ludzie sa zli, nie religia. Dzisiaj natomiast uwazam, ze na postepowanie ludzi wiara ma ogromny wplyw...  Sama przyznasz. ze podane przyklady bardzo trudno zinterpretowac w inny, mniej drastyczny sposob? Zreszta, to ze Biblii nie interpretuje sie doslownie, nie oznacza, ze tak musi byc z Koranem... I chyba tak nie jest, skoro jego wyznawcy podchodza do tego w taki, a nie inny sposob...

Ja jestem zdania, że gdyby ci, co spisali Koran ileś tam tysięcy lat temu wiedzieli, co się będzie działo dzisiaj, to by się powstrzymali.
Mam swoją opinię na ten temat i jej nie zmienię. Po prostu.

Znam wielu dobrych muzułmanów, którzy żyją w zgodzie ze sobą i ich religią, nigdy nie zrobili nikomu krzywdy,. Cała reszta to popaprani fanatycy.

58 Ostatnio edytowany przez kicur (2015-01-25 15:14:02)

Kolego horwat fanatyzm to dosłowne branie religii. U nas b XVI i Franciszek uznali że biblia w wielu elementach to przenośnia.

Kpł 19:19
19.(...) Nie będziesz nosił ubrania utkanego z dwóch rodzajów nici.
(BT)

Kpł 19:27
27. Nie będziecie obcinać w kółko włosów na głowie. Nie będziesz golił włosów po bokach brody.
(BT)

Pwt 23:11-15
11. Jeśli się znajdzie wśród ciebie człowiek nieczysty z powodu zmazy nocnej, wyjdzie z obozu i do obozu twego nie wróci.
12. Pod wieczór wymyje się, a o zachodzie słońca może wrócić do obozu.
13. Będziesz miał miejsce poza obozem i tam poza obóz będziesz wychodził.
14. Zaopatrzysz się w kołek, a gdy wyjdziesz na zewnątrz, wydrążysz nim dołek, a wracając przykryjesz to, czegoś się pozbył,
15. gdyż Pan, Bóg twój, przechadza się po twoim obozie, aby chronić ciebie, a wrogów na łup twój wydać. Stąd obóz twój musi być święty. Pan nie może w nim ujrzeć nic odrażającego, aby się nie odwrócił od ciebie.
(BT)

Kpł 22:24
24. Zwierzęcia, która ma jądra zgniecione, starte, wyrwane albo wycięte, nie będziecie składać w ofierze Panu i nie będziecie takich rzeczy robić w waszym kraju.
(BT)

Wj 21:28
28. Jeśliby wół pobódł mężczyznę lub kobietę tak, iż ponieśliby śmierć, wówczas wół musi być ukamienowany
(BT)

Pwt 25:11-12
11. Jeśli się bić będą mężczyźni, mężczyzna i jego brat, i zbliży się żona jednego z nich i - chcąc wyrwać męża z rąk bijącego - wyciągnie rękę i chwyci go za części wstydliwe,
12. odetniesz jej rękę, nie będzie twe oko miało litości.
(BT)

Wj 22:17
17. Nie pozwolisz żyć czarownicy.
(BT)

Kpł 21:16-20
16. Dalej Pan powiedział do Mojżesza:
17. Tak mów do Aarona: Ktokolwiek z potomków twoich według ich przyszłych pokoleń będzie miał jakąś skazę, nie będzie mógł się zbliżyć, aby ofiarować pokarm swego Boga.
18. Żaden człowiek, który ma skazę, nie może się zbliżać - ani niewidomy, ani chromy, ani mający zniekształconą twarz, ani kaleka,
19. ani ten, który ma złamaną nogę albo rękę,
20. ani garbaty, ani niedorozwinięty, ani ten, kto ma bielmo na oku, ani chory na świerzb, ani okryty liszajami, ani ten, kto ma zgniecione jądra.
(BT)

Pwt 23:2-3
2. Nikt, kto ma zgniecione jądra lub odcięty członek, nie wejdzie do zgromadzenia Pana.
3. Nie wejdzie syn nieprawego łoża do zgromadzenia Pana, nawet w dziesiątym pokoleniu nie wejdzie do zgromadzenia Pana.
(BT)

Pwt 23:4-5
4. Nie wejdzie Ammonita i Moabita do zgromadzenia Pana, nawet w dziesiątym pokoleniu; nie wejdzie do zgromadzenia Pana na wieki,
5. za to, że nie wyszli oni ku wam na drogę z chlebem i wodą, gdyście szli z Egiptu i jeszcze opłacili przeciwko tobie Balaama, syna Beora, z Petor w Aram-Naharaim, aby cię przeklinał.
(BT)

Pwt 21:18-21
18. Jeśli ktoś będzie miał syna nieposłusznego i krnąbrnego, nie słuchającego upomnień ojca ani matki, tak że nawet po upomnieniach jest im nieposłuszny,
19. ojciec i matka pochwycą go, zaprowadzą do bramy, do starszych miasta,
20. i powiedzą starszym miasta: Oto nasz syn jest nieposłuszny i krnąbrny, nie słucha naszego upomnienia, oddaje się rozpuście i pijaństwu.
21. Wtedy mężowie tego miasta będą kamienowali go, aż umrze. Usuniesz zło spośród siebie, a cały Izrael, słysząc o tym, ulęknie się.
(BT)

Pwt 22:13-14
13. Jeśli ktoś poślubi żonę, zbliży się do niej, a potem ją znienawidzi,
14. zarzucając jej złe czyny, i zniesławi ją mówiąc: Poślubiłem tę kobietę, a zbliżywszy się do niej, nie znalazłem u niej oznak dziewictwa,
(BT)
Pwt 22:20-21
20. (...) jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety,
21. wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienowaćją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie.
(BT)

Kpł 24:11
11. Syn Izraelitki zbluźnił przeciwko Imieniu i przeklął je. Przyprowadzono go do Mojżesza. Matka jego nazywała się Szelomit, córka Dibriego z pokolenia Dana.
(BT)
Kpł 24:13-14
13. Wtedy Pan powiedział do Mojżesza:
14. Każ wyprowadzić bluźniercę poza obóz. Wszyscy, którzy go słyszeli, położą ręce na jego głowie. Cała społeczność ukamienuje go.
(BT)

Kpł 20:9-10
9. Ktokolwiek złorzeczy ojcu albo matce, będzie ukarany śmiercią: złorzeczył ojcu lub matce, ściągnął śmierć na siebie.
10. Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica.
(BT)

Wj 21:15
15. Kto by uderzył swego ojca albo matkę, winien być ukarany śmiercią.
(BT)

Wj 35:2-3
2. Sześć dni będziesz wykonywał pracę, ale dzień siódmy będzie dla was świętym szabatem odpoczynku dla Pana; ktokolwiek zaś pracowałby w tym dniu, ma być ukarany śmiercią.
3. Nie będziecie rozpalać ognia w dniu szabatu w waszych mieszkaniach.
(BT)

Rdz 38:24
24. Po około trzech miesiącach doniesiono Judzie: Twoja synowa Tamar stała się nierządnicą i nawet stała się brzemienną z powodu czynów nierządnych. Juda rzekł: wyprowadźcie ją i spalcie!
(BT)

Pwt 20:10-16
10. Jeśli podejdziesz pod miasto, by z nim prowadzić wojnę, najpierw ofiarujesz mu pokój,
11. a ono ci odpowie pokojowo i bramy ci otworzy, niech cały lud, który się w nim znajduje, zejdzie do rzędu robotników pracujących przymusowo, i będą ci służyli.
12. Jeśli ci nie odpowie pokojowo i zacznie z tobą wojować, oblegniesz je.
13. Skoro ci je Pan, Bóg twój, odda w ręce - wszystkich mężczyzn wytniesz ostrzem miecza.
14. Tylko kobiety, dzieci, trzody i wszystko, co jest w mieście, cały łup zabierzesz i będziesz korzystał z łupu twoich wrogów, których ci dał Pan, Bóg twój.
15. Tak postąpisz ze wszystkimi miastami daleko od ciebie położonymi, nie będącymi własnością pobliskich narodów.
16. Tylko w miastach należących do narodów, które ci daje Pan, twój Bóg, jako dziedzictwo, niczego nie zostawisz przy życiu.
(BT)

Lb 31:1-3
1. Rzekł Pan do Mojżesza:
2. Pomścij Izraelitów na Madianitach. Potem zostaniesz przyłączony do twoich przodków.
3. Rzekł więc Mojżesz do ludu: Przygotujcie spośród siebie mężów na wyprawę wojenną przeciw Madianitom; mają im wymierzyć pomstę Pana.
(BT)
Lb 31:7-10
7. Według rozkazu, jaki otrzymał Mojżesz od Pana, wyruszyli przeciw Madianitom i pozabijali wszystkich mężczyzn.
8. Zabili również królów madianickich. Oprócz tych, którzy zginęli [w walce]: Ewi, Rekem, Sur, Chur i Reba - razem pięciu królów madianickich. Mieczem zabili również Balaama, syna Beora.
9. Następnie uprowadzili w niewolę kobiety i dzieci madianickie oraz zagarnęli jako łup wszystko ich bydło, stada i cały majątek.
10. Spalili wszystkie miasta, które tamci zamieszkiwali, i wszystkie obozowiska namiotów.
(BT)
Lb 31:14-18
14. I rozgniewał się Mojżesz na dowódców wojska, na tysiączników i setników, którzy wracali z wyprawy wojennej.
15. Rzekł do nich: Jakże mogliście zostawić przy życiu wszystkie kobiety?
16. One to za radą Balaama spowodowały, że Izraelici ze względu na Peora dopuścili się niewierności wobec Pana. Sprowadziło to plagę na społeczność Pana.
17. Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną.
18. Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu.
(BT)

Wj 32:26-29
26. Zatrzymał się Mojżesz w bramie obozu i zawołał: Kto jest za Panem, do mnie! A wówczas przyłączyli się do niego wszyscy synowie Lewiego.
27. I rzekł do nich: Tak mówi Pan, Bóg Izraela: Każdy z was niech przypasze miecz do boku. Przejdźcie tam i z powrotem od jednej bramy w obozie do drugiej i zabijajcie: kto swego brata, kto swego przyjaciela, kto swego krewnego.
28. Synowie Lewiego uczynili według rozkazu Mojżesza, i zabito w tym dniu około trzech tysięcy mężów.
29. Mojżesz powiedział wówczas do nich: Poświęciliście ręce dla Pana, ponieważ każdy z was był przeciw swojemu synowi, przeciw swemu bratu. Oby Pan użyczył wam dzisiaj błogosławieństwa!
(BT)

I tego jest więcej
Snake ja nie uważam że to wina koloru skóry pochodzenia a ewolucji. W krajach afrykańskich nie był ważny intelekt a siła, z resztą każdy kraj w którym jest ciepło wymusza umysłowe lenistwo. Stąd Skandynawowie są bardzo złożona psychicznie nacją. Oczywiście skrajności typu Arktyka całkowicie uniemożliwiają rozwój normalnej cywilizacji.

59

Abstrachując już od kwestii religijnych, moim zdaniem tolerancja kończy się nie tylko w punkcie, gdzie atakuje się i negatywnie wartościuje cudze poglądy, orientację, kolor skóry, wiarę, czy płeć. Ten kij ma dwa końce i tolerancja jako taka przestaje być nią również wówczas, gdy zamienia się w uprzywilejowanie odłamu etnicznego, religijnego, płci, czy innej rasy. Współcześnie niestety pojęcie tolerancja definiuje się jako nietykalność, przywileje i często bezkarność, którejś z wymienionych kategorii. Tak jakby każdy czarny, homoseksualista, wierzący( w dowolną religię choć tu sam przychodzi na myśl islam), kobieta. Te grupy zyskują przywileje zasłaniając się dyskryminacją. Wychodzi na to, że na taką specjalną kuratelę nie zasługuje tylko biały, heteroseksualny mężczyzna, ateista.

60

kicur napisał/a:

Snake ja nie uważam że to wina koloru skóry pochodzenia a ewolucji. W krajach afrykańskich nie był ważny intelekt a siła, z resztą każdy kraj w którym jest ciepło wymusza umysłowe lenistwo. Stąd Skandynawowie są bardzo złożona psychicznie nacją. Oczywiście skrajności typu Arktyka całkowicie uniemożliwiają rozwój normalnej cywilizacji.

O tak i z tego skomplikowania psychiki ludów północy cała dzisiejsza cywilizacja wzięła początek z ciepłego basenu Morza Śródziemnego. Egipcjanie, Sumerowie, Grecy, Rzymianie nie musieli sobie zaprzątać głowy swoją skomplikowaną psychiką więc mieli więcej czasu na filozofię, wynalazki, prawo, państwa i podboje... A słyszałeś, że murzyni nocą zupełnie ślepną?

61

Oglądnij Lyncha, Larsa von Triera, czytaj skandynawskie kryminały( ja z zasady nie lubię kryminałów ale jak dorwałem się do Wallandera to nie mogę przestać)

62

0xidisingAngel napisał/a:

Wychodzi na to, że na taką specjalną kuratelę nie zasługuje tylko biały, heteroseksualny mężczyzna, ateista.

do tego młody jeszcze...
Nie wiem jak teraz, jakieś 5 lat temu był spazmatycznie wręcz reklamowany wszędzie program unijny dla nowych firm.50 tyś. dla każdego.
Oczywiście wszystkich obowiązywały te same zasady, wystarczyło spełniać jak najwięcej warunków wstępnych, spośród których każdy był punktowany.I tak punkty dodatkowe były za:
-bycie kobietą
-bycie starym
-pochodzenie z zadupia

Te pamiętam na pewno, ale jestem wręcz pewien, że narodowość romska albo udowodniony alkoholizm również zwiększał szanse.

63

pitagoras napisał/a:
0xidisingAngel napisał/a:

Wychodzi na to, że na taką specjalną kuratelę nie zasługuje tylko biały, heteroseksualny mężczyzna, ateista.

do tego młody jeszcze...

do czego, to doszło ...
świat zwariował wink

64

Ewika99
czy Ty widzialas muzulmanow gdziekolwiek poza telewizja? Mieszkalam w najwiekszym skupisku Muzulmanow w Danii, wynajmowalam mieszkanie u Pakistanczyka. Szorty i alkohol nie byly problemem. Wynajmowal tez pokoj swemu rodakowi homo.
Teraz mieszkam kilkanascie km, od tego miejsca. Od lat cisza i spokoj. Kiedys byl artykul na Frondzie ze niby w tym miescie byly zamieszki - bzdura. Muzulmanskie dziewczyny chodza do szkol, bez burek, ubrane jak wszystkie dzieci.

65

Chronienie uczuc religijnych przez prawo jest idiotyczne.
Jak ktos kogos wyzywa i atakuje - to podpada pod inne przestepstwo
Jak ktos wlazi do swiatyni i demoluje , to to tez co innego.
Ale jak ja za wlasne pieniadze sobie kupie Biblie i ja sobie spale to karanie tego jest idiotyzmem.

Posty [ 1 do 65 z 235 ]

Strony 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Gdzie kończy się tolerancja, a zaczyna obraza uczuć religijnych?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024