JAKIE CECHY POWINIEN MIEC FRYZJER - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA WŁOSÓW » JAKIE CECHY POWINIEN MIEC FRYZJER

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1 Ostatnio edytowany przez kknd (2008-02-26 01:16:59)

Temat: JAKIE CECHY POWINIEN MIEC FRYZJER

Tj. jakie cechy lubicie u Swoich fryzjerów, co spowodowało / zniechęciło Was do danego fryzjera
Jakich porad oczekujecie od fryzjera

Mam zamiar uzupelnic strone w zwiazku z tym pytanie - jakich poradnikow / informacji o urodzie, pielegnacji stylizacji wlosow poszukujecie

Serdecznie zapraszam wszystkich do wyrażania swoich opini na temat fryzjerów.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: JAKIE CECHY POWINIEN MIEC FRYZJER

Fryzjer przede wszystkim powienien byc specjalista w swoim fachu. Strzyc profesjonalnie kazdy wlos. Ja mam tego samego fryzjera od lat. I choc nie mieszkam juz w kraju to wizytuje u niego wciaz 2-3 razy do roku (na obciecie, nie farbuje) kiedy jestem w ojczyznie. Nie naleze do "latwych" klientow. Mam slabe wlosy, rzadkie, z ktorych nie da sie zrobic kazdej fryzury. Jak na dloni widac, czy ciecie bylo dobre czy nie. Mysle, ze wlasnie na takich wlosach jak moje kiepski fryzjer sie moze latwo wylozyc.
Swojego czasu rowniez robilam balejaz, ale poniewaz przekonalam sie ze nie ma jak naturalna barwa wlosow, juz nie mecze swojej glowy farbami.
Uwazam, ze godny polecenia fryzjer powinien umiec dobrac fryzure do osoby, stosujac sie oczywiscie do wskazowek/preferencji. Powinien umiec zaproponowac zmiany, ale w zadnym wypadku nie namawiac na cos czego klientka nie ma ochoty (chociazby farbowania, jesli lubi naturalny kolor). Zdarzylo mi sie bywac w salonach, gdzie mialam wrazenie, ze naciaga sie klienta na usluge, byle by wiecej zarobic...
Z mmojego doswiadczenia wynika rowniez, ze chetniej wraca sie do fryzjerow, ktorzy sa tez milymi/towarzyskimi osobami. Moj "faworyt" to profesonalista w kazdym calu, ale rowniez osoba, ktora ewidentnie kocha swoja prace (a to sie od razu czuje).

3

Stereotypowa fryzjerka kojarzy mi się z kimś w rodzaju psychologa:) Kobiety przychodzą by zrobić sobie fryzurę a jednocześnie wygadac się o swoich aktualnych problemach i bolączkach. Ja osobiście uważam, że zdolności psychologiczne są bardzo ważne w doborze dopowiedniej fryzury dla klientki, no żeby np. nie dodać zbyt mocnego charakteru osobie, która jest zamknięta w sobie i z natury zawstydzona, bo będzie duży zgrzyt wizerunkowy. Fryzjer powinien być dobrym stylistą i potrafić dobrze ocenić charakter osoby, by pomóc  w doborze twarzowej fryzury. Może właśnie takie rozmowy w tym pomagają, nie wiem. Ja osobiście nie mam tzw. swojego fryzjera. Chodze do różnych i nie mam ochoty z nimi rozmawiać i zwierzac się ze szczegółów swojego życia. Wolę jak po prostu mnie obcinają, jak nie próbują przemycać swoich wizji wbrew moim odczuciom. Wolę czystą relację typu klient-uslugodawca, bez bliższego poznawania, zwierzeń i rozmawiania, no chyba że o fryzurze, nie o życiu:)

4

No dobrze, niech sobie gada, ale czy fryzjer - fryzjerka jest wzorem westchnie4ń jeśli chodzi o wygląd włosów???

5

Fryzjer/ka powinnien/nna byc:
-kretywna,
-zaradna,
-wytrwala w tym co robi bo w koncu po kilku godzinach stania na rownych nogach trzeba miec jeszcze sily zeby obsłużyć kolejna osobą i to dobrze, a nie zbabrać jej włosy,
-powinna kochać to co robi, a nie robić to z przymusu,

6

Jak dla mnie najlepsze i najważniejsze cechy to:
-PASJA - po prostu musi lubieć to co robi
-ZADBANIE - większość ludzi patrzy także na wygląd fryzjerki, szczególnie włosów wink
-WYROZUMIAŁOŚĆ - niektórzy klienci są bardzo marudni lub zbyt rozgadani x))
-KREATYWNOŚĆ

;**

7

no i ogolnie symatyczny fryzjer powinien byc, taki do ktorego z checia bedziemy wracac...a nie gbur jakis co to z wielkim fochem tworzy cos co ja sobie wymyslilam...

8

O, ZGADZAM SIę!
sympatyczność jest również bardzo ważna!

9

Co prawda wątek jest z 2009 roku, ale myślę że warto go odświeżyć, bo przecież wciąż korzystamy z usług fryzjerskich smile

Jeśli chodzi o cechy dobrego fryzjera to przede wszystkim:
-odpowiednie przygotowanie (zarówno teoria jak i praktyka)
-wyobraźnia (czyli widząc twarz osoby, dotykając włosów, jest w stanie sobie wyobrazić jaka fryzura będzie pasowała i czy włosy będą na nią podatne) poczucie smaku (czyli umiejętność dobrania fryzury do osoby starszej, bardzo młodej i takiej w średnim wieku)
-zainteresowanie nowinkami i panującymi w danym momencie trendami
-komunikatywność (nie ma nic gorszego niż siedzieć na fotelu fryzjerskim w milczeniu przez cały czas)
-otwartość na propozycje klienta, jednoczesne udzielanie porad i sugestii
-higiena pracy (chyba nie ma nic gorszego niż brak higieny i niedbałość o akcesoria fryzjerskie, salon i oczywiście zdrowie klienta)
-cena adekwatna do końcowego efektu i wykonania

tak, to na pewno byłby fryzjer idealny smile

10

tak warto odświeżać ten wątek smile mnie bardzo on zainteresował i chciałabym się podzielić swoimi wrażeniami na temat swojego fryzjera, a mianowicie na temat Kuby z Akademii Stylizacji. Uwielbiam go za to, że świetnie potrafi doradzić i fryzurę i to, jakich kosmetyków najlepiej używać, po drugie widać, że fryzjerstwo jest jego pasją, że kocha to co robi, a dzięki temu jest tak dobry, a po trzecie jest bardzo sympatyczny i miły i jak go tylko widzę to mi się uśmiech na ustach pojawia.

11

Najważniejsze - ogląda moje włosy i rozmawia ze mną zanim mi te włosy umyje, bo potem to już po ptokach tongue

12

Wdług mnie dobry fryzjer powinien potrafić doradzić co danej osobie pasuje i przede wszystkim powinien znać się na tym co robi.

Jeśli ktoś wychodzi nie zadowolony z zakładu to sam dobrze wie że już więcej nie pójdzie do niego.

Bywa też tak że niektóre są zadowolone a innym zepsuje fryzurę nie wiem jak to działa, he wink

13

Oczywiście najważniejsze dla mnie to to by fryzjer dobrze obcinał włosy, ale lubię też komunikatywność. Jasne, ja nie jestem na tyle śmiała, by dużo rozmawiać z obcymi, ale w tym przypadku rozmowa umila sytuację (moim zdaniem) i milej mi się wraca do fryzjera, który jest uśmiechnięty/coś zagada. Wtedy widzę, że traktuje swoją pracę nie tylko jako odbębnienie godzin. Ostatnio np trafiłam na taką fryzjerkę, wesoła, można było z nią pogadać, z humorem, a można też było o coś zapytać. A trafiałam na fryzjerki wręcz nadąsane, które były wręcz zaskoczone, gdy o coś się je zapytało (np w ramach pielęgnacji włosów). No bo skoro już jestem u fryzjera, to myślę, że w miarę możliwości powinien mi powiedzieć jak powinnam dbać o tę fryzurę, jeżeli pytam np o stosowanie czegoś do włosów, to też, bo przecież zna się na tym i jako profesjonalista powinien (w mojej opinii doradzić). Wtedy czuję się profesjonalnie obsłużona i widać, że jest to fryzjer z pasją smile
No i wiadomo, fryzjer powinien słuchać życzeń klienta, ale też doradzić, co by pasowało do czyjej buzi, skoro obcinał już tylu ludzi, to jakiś zmysł się wyrabia i widać co komu by mogło pasować.
Higiena pracy to oczywiście dla mnie podstawa, tutaj nie spotkałam się z uchybieniami smile

To wszystko razem wzięte sprawia, że lubię do danego fryzjera wracać smile

14

Myślę, że pojęcie idealnego fryzjera jest bardzo relatywne, jego cechy będą zależeć przede wszystkim od naszych osobistych preferencji. Mówię cechach, nie koniecznie o umiejętnościach. Bo to, że fryzjer powinien umieć strzyc to podstawa:)
Wydaje mi się, że nasze wymagania względem fryzjerów są bardzo wyolbrzymione. Nie chcemy fryzjera, a cudotwórcy!:D

Bez większego wdawania się w rozważania, podam tutaj moje preferencje:
- osoba uprzejma, nie nachalna
- wykazująca się empatią
iii to chyba tyle!:D

15

Dobry Fryzjer powinien:

- mieć "fach w ręku"
- powinien lubić to co robi ponieważ wtedy podchodzi do tego z sercem
- powinien być miły / a

Ja osobiście cenię u swojej fryzjerki szczerość. Otwarcie mówi mi co należałoby zmienić i dlaczego.

16

fryzjer? - przystojny i hetero:D
a fryzjerka? - sensowna, miła, kompetentna:)

17 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-07-04 19:35:14)

Ciężko znaleźć dobrego fryzjera. Do tej branży ściąga dziwaków, którzy chcą zarabiać od razu 10tys. Najpierw potrzeba 4 lat i 1000 głów "ostrzyżonych" a potem można uważać się za specjalistę. Następne 6 lat i można powiedzieć, że jest się mistrzem. Szkoły fryzjerskiego nie uczą niczego wiec szkoda czasu na nauki w nich. Trzeba znaleźć mentora i odbębnić swoje przy zamiataniu włosów:) Praktyka, szkolenia i wprawne oko mistrza to jedyna gwarancja sukcesu. Tutaj fajnie jest opisane jak zostać dobrym fryzjerem link usunięty

18

Aster05 napisał/a:

A to ważne czy homo czy hetero? Jakie są różnice w usługach?

Dla mnie fryzjer/ka powinien przede wszystkim mieć zmysł wizualny i potrafić doradzić lub odradzić klientowi fryzurę, zważywszy również na rodzaj włosów.
Po drugie: odważny. Musi umieć zrobić każdą fryzurę i mieć pewną rękę.

19

To wszystko racja co piszecie, ale moim zdaniem na linii fryzjer klient musi coś zaiskrzyć po prostu. Ja osobiście lubię eksperymentować (oczywiście w granicach rozsądku), podobają mi się fryzury artystyczne i chociaż na żadną się jeszcze nie zdecydowałam, to chodzę do Arka z Rerusso, z którym rozumiem się świetnie wink

20

Fryzjer przedewszyskim powinnien być dobry w tym co robi. AMyśle też, że fryzjer powinnien być życzliwy dla swojich klilientów. Powinnien odpowiadać na pytania dawać wskazówki, mówićjakie szampony, odżywki i maski będą najlepsze dla naszych włosów.

21

Catwoman napisał/a:
Aster05 napisał/a:

A to ważne czy homo czy hetero? Jakie są różnice w usługach?

Dla mnie fryzjer/ka powinien przede wszystkim mieć zmysł wizualny i potrafić doradzić lub odradzić klientowi fryzurę, zważywszy również na rodzaj włosów.
Po drugie: odważny. Musi umieć zrobić każdą fryzurę i mieć pewną rękę.

Zgadzam się w stu procentach.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA WŁOSÓW » JAKIE CECHY POWINIEN MIEC FRYZJER

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024