Kolędy ? wartość religijna i kulturalna. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Kolędy ? wartość religijna i kulturalna.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Kolędy ? wartość religijna i kulturalna.

Któż z nas nie zna, nigdy nie ucząc się z kartki takich kolęd jak ?Cicha noc?, ?Przybieżeli do Betlejem?, "Wśród nocnej ciszy", "Bóg się rodzi" i innych? ?
Będąc ciekawa, kiedy i jak powstały kolędy, zajrzałam do wujka Google. I oto co znalazłam!
Słowo kolęda wydaje się bardzo słowiańskie. W rzeczywistości pochodzi z łaciny. W starożytnym Rzymie słowo calenda oznaczało pierwszy dzień miesiąca. Z tej okazji, zwłaszcza gdy pierwszy dzień miesiąca był jednocześnie pierwszym dniem roku, składano sobie życzenia i śpiewano okolicznościowe pieśni. Nie miały one oczywiście nic wspólnego z późniejszymi kolędami, ale nazwa została w średniowieczu zapożyczona z tej rzymskiej tradycji. Początek roku przypadał zresztą nie 1 stycznia, jak obecnie, lecz na wiosnę, w marcu.
Kolędy, czyli pieśni o tematyce Bożonarodzeniowej, zaczęły powstawać prawdopodobnie dopiero w XIII wieku. Wcześniej ludowa pobożność skupiała się przede wszystkim na potędze i wszechmocy Boga, a nie na tym, że stał się On człowiekiem. Nawet przedstawienia Chrystusa ukrzyżowanego są w sztuce wczesnośredniowiecznej rzadkie. Ludowa pobożność bliższa naszej wrażliwości narodziła się dopiero u schyłku średniowiecza. Wtedy pojawiły się znane nam dzisiaj tradycje świątecznej szopki, jasełek czy właśnie śpiewania kolęd.
A oto pierwsza ?kolęda?- z 1424 roku!!
? Zdrów bądź Królu Anjelski,
K? nam na świat w ciele przyszły.
Tyś zajisty Bóg skryty,
W święte, czyste ciało wlity...

Zdrow bądź, Panie, od Panny
Jenż się narodził za nie.
Zdrow bądź, Jezu Kryste, Krolu!
Racz przyjąci naszę chwałę.

Racz daci dobre skonanie
Prze twej Matki zasłużenie,
Abychom cię wżdy chwalili,
Z tobą wiecznie krolowli. Amen.
?
(Autor, magister uniwersytetu praskiego, był profesorem teologii w Akademii Krakowskiej i spowiednikiem królowej Jadwigi.)
Niektóre dawne kolędy śpiewamy do dziś. Najstarsze z nich to m. in. Anioł pasterzom mówił (XVI w.), W żłobie leży, Przybieżeli do Betlejem, Nowy Rok bieży, Gdy śliczna Panna (XVII w.), Jezus malusieńki, Lulajże Jezuniu, Ach, ubogi żłobie, Bóg się rodzi, Tryumfy Króla niebieskiego (XVIII w.).
Teksty kolęd pisali początkowo zapewne ludzie związani z parafią (księża, zakonnicy, słudzy, uczniowie), potem także artyści. Wśród nich najbardziej znani to Piotr Skarga, Franciszek Karpiński, Teofil Lenartowicz.
Większość kolęd jest popularna tylko w jednym kraju. Każdy naród ma swój repertuar. Wyjątkiem jest kolęda "Stille Nacht" (Cicha noc):.. Zrobiła międzynarodową karierę, jest znana na całym świecie. Przetłumaczono ją na około 300 języków i wszędzie została zaakceptowana. Po raz pierwszy została wykonana 24 grudnia 1818 r.

Kolędy bowiem, to nie tylko rzeczowe i biblijne przedstawienie faktów, lecz także jakby literacki gatunek śpiewanej teologii, w której jest miejsce na pewne spoufalenie z Bogiem-Chrystusem. Zawierają w sobie duży ładunek emocjonalny, czasami wyrażany nawet językiem pewnego infantylizmu czy plebejskiego liryzmu w postaci licznych zdrobnień (dzieciąteczko, sianeczko, aniołkowie, pastuszkowie, osiołek, itp.). Wprawdzie ideą powstania kolęd było ukazanie ubóstwienia Chrystusa-człowieka, lecz dokonał się w nich odwrotny proces, a mianowicie ? uczłowieczenie Boga.
Zapadłszy w duszę Polaka w latach dziecięcych, kolęda towarzyszyła mu wiernie w dalszej drodze życiowej. Ileż to razy dawała mu chwile szczęścia, choćby tylko przez oderwanie od nędzy i szarości codziennej rzeczywistości i przeniesienie w zupełnie inny wymiar. Na obczyźnie dawała mu wrażenie ojczyzny, przenosząc duszę utęsknioną do oddalonego kraju rodzinnego. Szła z wygnańcami na Sybir, i tam osładzała im straszną dolę. W czasie dwu wojen światowych była wierną towarzyszką polskiego żołnierza na drogach frontowych.

A jaka jest Wasza ulubiona kolęda (jeśli taką macie) i ?. Dlaczego? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kolędy ? wartość religijna i kulturalna.

Mam trzy ulubione kolędy: "Lulajże Jezuniu", "Pójdźmy wszyscy do stajenki" oraz "Cicha noc".

A dlaczego one? Tak jakoś przypadły mi właśnie te kolędy do gustu. smile

3

Mnie się bardzo podobają słowa kolęd-w prawie każdej są jakieś słowa, których się już nie używa, a które tak ubogacały niegdyś język polski.
Poza tym ... uważam, ze w tych kolędach jest więcej emocji, przekazu niż we współczesnych piosenkach smile

4 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2013-12-05 20:53:00)

Z "tradycyjnych" kolęd uwielbiam "Triumfy Króla niebieskiego" i "Nie było miejsca dla Ciebie" i "O Gwiazdo Betlejemska" uwielbiam je i tyle...

Z piosenek utrzymanych w klimacie świąteczno - religijnym "Kolęda dla nieobecnych", którą zaczęłam słuchać dzięki jednej z forumowiczek , "Bóg narodzi się" Perfektu  i "Gdzie jest nasze Betlejem";)

Bardzo lubię kolędy, wprowadzają mnie w świąteczny klimat, w okresie przedświątecznym są stałym punktem mojej playlisty, a w wigilię, to już od rana towarzyszą mi w świątecznej krzątaninie wink Niestety po wyprowadzce z domu nie mam z kim śpiewać, przedtem darłyśmy się z mamą na cały regulator big_smile

Jaką wartość religijną przypisuję kolędom?

Dzięki nim zdarza mi się zajrzeć do kościoła na wspólne kolędowanie wink

5

Dominisia21 napisał/a:

Mam trzy ulubione kolędy: "Lulajże Jezuniu", "Pójdźmy wszyscy do stajenki" oraz "Cicha noc".

Ja też lubię je najbardziej. "Lulajże Jezuniu" jest spokojna, moim zdaniem taka kojąca, świetna wiadomo też jako kołysanka dla dzieci, "Pójdźmy wszyscy do stajenki" bardziej dynamiczna, mnie osobiście daje takiej pozytywnej energii, takiej wesołości, "Cicha noc" spokojna, ale też wprowadzająca w wspaniały, spokojny nastrój, taki odprężający smile Inne kolędy też lubię, ale te najbardziej mi się podobają smile

A z piosenek w tym klimacie lubię na przykład: kultowe "Last christmas", a z innych na przykład: PIN "Święty czas" (wiem, że stylizowany na inną kolędę, chyba zagraniczną, ale nie pamiętam tytułu, ale i tak mi się podoba), Verba "Ten czas", a uwielbiam wprost np De Su- "Kto wie", jak włączam to przed świętami czy np w same święta, to potem ciągle wciskam replay i słucham długi czas, uwielbiam to smile Podobnie mam z piosenką Braci Cugowskich, Grzegorza Markowskiego i Macieja Śliskiego- "Daj im znak"- tej piosenki też mogę słuchać non stop, piękna jest według mnie smile

Ja też bardzo lubię kolędy lub piosenki w klimacie świątecznym, i w okresie świąt, słucham ich dużo smile

6

Śpiewanie kolęd ma swoją tradycję, stąd te  piękne   teksty pisane dawną polszczyzną i stare melodie; kujawiaki, mazury... Dobrze, że dotrwały do naszych czasów.

Lubię popularne: "Jezus malusieńki", "Przybieżeli do Betlejem". Podoba mi się też "A wczora z wieczora".
Dlaczego?
"Jezus malusieńki"- tej nauczyłam się jako pierwszej. A pozostałe wymienione kolędy często słyszałam jako dziecko.

Nie rozumiałam wtedy zbyt wiele, na przykład: "na lirze", co mi się kojarzyło z czymś całkiem innym. A zupełnie inaczej rozumiałam słowa:   "A pokój na ziemi":)

"Cicha noc"- tej wtedy się nie śpiewało u mnie.

7

truskaweczka19 napisał/a:
Dominisia21 napisał/a:

Ja też lubię je najbardziej. "Lulajże Jezuniu" jest spokojna, moim zdaniem taka kojąca, świetna wiadomo też jako kołysanka dla dzieci, "Pójdźmy wszyscy do stajenki" bardziej dynamiczna, mnie osobiście daje takiej pozytywnej energii, takiej wesołości, "Cicha noc" spokojna, ale też wprowadzająca w wspaniały, spokojny nastrój, taki odprężający smile Inne kolędy też lubię, ale te najbardziej mi się podobają smile

No widzisz jakie mamy podobne gusta. wink

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Kolędy ? wartość religijna i kulturalna.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023