Jezus mówił:
16 A oto zbliżył się do Niego pewien człowiek i zapytał: ?Nauczycielu, co dobrego mam czynić, aby otrzymać życie wieczne?? 17 Odpowiedział mu: ?Dlaczego Mnie pytasz o dobro? Jeden tylko jest Dobry. A jeśli chcesz osiągnąć życie, zachowaj przykazania?. 18 Zapytał Go: ?Które?? Jezus odpowiedział: ?Oto te: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, 19 czcij ojca i matkę oraz miłuj swego bliźniego, jak siebie samego!?9 20 Odrzekł Mu młodzieniec: ?Przestrzegałem tego wszystkiego, czego mi jeszcze brakuje?? 21 Jezus mu odpowiedział: ?Jeśli chcesz być doskonały, idź, sprzedaj, co posiadasz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!? 22 Gdy młodzieniec usłyszał te słowa, odszedł zasmucony, miał bowiem wiele posiadłości.(Mt 19)
"Nikt nie może dwom Panom służyć. Bo albo jednego będzie nienawidził, a drugiego będzie miłował; albo z jednym będzie trzymał, a drugim wzgardzi. Nie możecie służyć Bogu i Mamonie" (Mt 6, 24).
Moim zdaniem na nowo te słowa odkrywa papież Franciszek, który od niemal od początku w swoich czynach i słowach odrzuca przepych, dając potrzebny przykład całemu Kościołowi.
Jak to jest z tym bogactwem i ludźmi bogatymi? Czy posiadanie większej ilości dóbr materialnych zmienia ludzi? Czy będąc bogatym można być wierzącym?
Zapraszam do dyskusji
Być z tym, co się ma.''