Własna działalność czy praca na etacie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Własna działalność czy praca na etacie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Własna działalność czy praca na etacie?

Chciałabym się poradzić kogoś, co myślicie o mojej sytuacji?
Mam mgr z filologii angielskiej oraz uprawnienia do nauczania w każdej szkole. Moje życie zawodowe potoczyło się w taki sposób, że już na studiach udzielałam korepetycji i z roku na rok miałam co raz więcej uczniów i dość dobrze zarabiałam. Po studiach szukałam pracy, ale wszędzie oferowano niskie płace i pracę na umowę zlecenie, dlatego założyłam własną działalność i już od kilku lat udzielam korepetycji. Mam z tego dobre pieniądze - większe niż miałabym z pracy w szkole czy firmie, spokojnie mogę się z tego utrzymać. Jednak mój dzień pracy trwa praktycznie przez cały czas - jedne zajęcia są od rana, jedne po południu i też pozostałe wieczorem, do tego dochodzi oczywiście biurokracja. Nawet jeśli mam przerwę to tak naprawdę cały dzień jest podporządkowany pracy. Poza tym nie są to stałe dochody - jednego miesiąca zarobię więcej, innego mniej, ale wciąż są to dobre zarobki. Mimo wszystko bardzo to lubię, chociaż bywa różnie, ponieważ praca z niektórymi osobami jest trudna.

Z drugiej strony wiele osób z mojej rodziny i koleżanek dziwi się, że odpowiada mi taki tryb pracy, że nie wolę pracować normalnie wśród ludzi, od rana do południa, ładnie wyszykować się do pracy każdego dnia i po prostu częściej wychodzić z domu. Rozumiem ich punkt widzenia, bo jednak nawet jeśli poznaję wiele osób (udzielam też korepetycje dla osób dorosłych) nie są to przyjaźnie tylko raczej czysty biznes. Bardzo często z dorosłymi osobami rozmawiam na różne tematy ale oczywiście to nie jest to samo jak rozmowa między dwoma pracownikami.

Podsumowując, sama sobie szefuję i pieniądze bardzo trzymają mnie przy mojej obecnej pracy, rozwijam się nieustannie, bo pracuję z osobami na różnym poziomie zaawansowania językowego i we wszystkich grupach wiekowych, ale dużo osób mówi mi, że pieniądze nie są najważniejsze, że czasem lepiej zarobić znacznie mniej ale mieć "normalne środowisko pracy", bo inaczej można "zdziczeć". Jedynie mój mąż uważa, że ludzie tak mówią, bo mi zazdroszczą albo nie rozumieją, że można tak pracować i żyć.
Co o tym sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Własna działalność czy praca na etacie?

Wolałbym pracować tak jak Ty teraz -- być sobie szefem niż na etacie.

Zarobiona jesteś teraz? Bo masz lekcje od rana do nocy? Podnieś cenę, dbaj o jakość, będziesz mniej godzin pracować, a więcej zarabiać.

3

Mój były korepetytor od angielskiego stanął przed takim wyborem i po latach takiego funkcjonowania jak ty, wybrał jednak etat.

Najbardziej irytowało go to, że większość zajęć które prowadził odbywała się od 16 w górę. Nawet do 22. Miał też zawalone weekendy.
Skarżył się, że jego życie towarzyskie przez to leży bo większość znajomych ma wolne popołudnia- on pracuje, piątkowe wyjścia do barów- on pracuje więc dociera spóźniony. Weekendowe wypady- on pracuje. Ciężko  przewidzieć wysokość zarobków bo nigdy nie wiadomo, kto odwoła zajęcia na ostatni moment, do tego o ile dorosłych lubił uczyć tak dzieciaki go wykańczały- bo do korepetycji zmuszali je rodzice, one nauką zainteresowane nie były i jak przynosiły dwóje to pretensje były do niego. Do tego zabawa w formalności związane z firmą. Się po 6 latach wypalił, machnął na to ręką, poszedł do biura od 9 do 17- stała pensja, stałe godziny, popołudnia i weekendy wolne, znajomych przybyło bo zaczęły wpadać spotkania integracyjne- i czuje się teraz bardziej "wolny" niż na tej swojej działalności.

No ale to jest tylko jednostkowy przykład, wiadomo. Sama musisz sobie przekalkulować co jest dla Ciebie istotniejsze, elastyczność czy stałość i tak dalej i tak dalej.
Przede wszystkim- bo CI inni mówią... ale czy ty cierpisz z powodu tego braku "normalnego środowiska pracy"? Bo tego nie napisałaś.

4

Kieruj się swoimi potrzebami. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Jest wiele osób, które nie chcą pracować na etacie dla kogoś. Często ludzie pracujący w firmach gubią poczucie sensu i satysfakcji z pracy. Czują, że mają mały wpływ na to co robią. Wielu szczególnie po ok 10 latach odchodzi i zaklada dzialalnosci by sie uniezaleznic.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Własna działalność czy praca na etacie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024