Nadciśnienie, silny ból głowy i picie kawy - uzależnienie od kofeiny?? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Nadciśnienie, silny ból głowy i picie kawy - uzależnienie od kofeiny??

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Nadciśnienie, silny ból głowy i picie kawy - uzależnienie od kofeiny??

Mam 22 lata i dosc ostre nadciśnienie, przy nie braniu leków potrafi skoczyc do 200/140.

Kiedy zapomnę wziąc leków przez ok. 2 tygodnie to zaczyna budzic mnie okropny, silny, pulsujący wręcz ból z tyłu głowy. Więc zawsze wtedy znów zaczynam brac leki regularnie. Właściwie zmienilam sobie dawkę leków, biorę tylko rano a nie tak jak mi zalecono w szpitalu, 2 razy dziennie. Wiem że to nieodpowiedzialne ale troche to było uciążliwe finansowo dla mnie.
Biorę Amlozek, Tertensif Sr i Accurenal.

Nie potrafię zrezygnowac z kawy, choc nie powinnam jej pic:(
Ale kawę uwielbiam i zawsze zaczynam od niej dzień.

Ostanio leki brałam normalnie, a wczoraj rano znów ten silny ból. Najlepsze jest to że ten ból nie przechodzi w ogóle po tabletkach przeciwbólowych a tylko po wypiciu kawy. Dziś to sprawdziłam. Rano znów ten silny ból. Więc wstałam, zrobiłam sobie kawę rozpuszczalną, wypiłam i ból jak ręką odjął! I zawsze tak jest. Ten charakterystyczny ból mija tylko po wypiciu kawy a ja byłam pewna że to z powodu wysokiego ciśnienia boli mnie tak głowa a przecież kawa jeszcze ciśnienie podnosi.

Nie wiem o co tu chodzi.

Czy to jest uzależnienie od kofeiny i organizm dopomina się kawy???

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nadciśnienie, silny ból głowy i picie kawy - uzależnienie od kofeiny??

Opowiedz to wszystko lekarzowi. Takie nadciśnienie i to w młodym wieku, wymagające aż leczenia tabletkami - to poważna sprawa. Nie rozwiązuj jej na forum... To Twoje zdrowie.

3

problemy z ciśnieniem to poważna sprawa. w tak młodym wieku nie powinno ich być. napewno trzeb ato zbadać. kolejna kawa na silne bóle głowy nie jest dobrym wyjściem. może i jest to jakis rodzaj uzależnienia od kofeiny. ja bym się przebadała i zasięgnęła rady również neurologa

4

być może można zastąpić kofeinę zawartą w kawie innym preparatem. wiem że etopiryna która jest lekiem na ból głowy zawiera kofeinę w ilości łagodzącej ból

5

Ale ja byłam już badana, w wieku 18 lat byłam w szpitalu na kardiologii, dokładnie zostałam zbadana i przepisano mi leki które biore do dziś, byłam też na nefrologii, sprawdzali czy tak duże ciśnienie jest przez nerki ale to zostało wykluczone.
Tak więc moje wysokie ciśnienie jest genetyczne, samoistne i nie da się go wyleczyc, trzeba po prostu brac leki cały czas.

21 listopada mam wizytę u kardiologa, także wszystko opowiem lekarzowi, teraz nie ma co isc do mojej lekarki pierwszego kontaktu bo ona, jak sama mówi, nie zna się na tym tak dobrze i nie może mi nic poradzic, nie może mi zmienic leków ani dawki.

Ostatnio bóle trochę ustąpiły, czasami się zdarzają ale rzadko na szczęście. Kawę nadal piję ale tylko jedną fiiżankę dziennie, rozpuszczalną bardzo słabą.

Biorę również hormony, a one niestety podwyższają ciśnienie, zastanawiam się czy to ma jakiś związek?? Czy to tabletki hormonalne może są winne tym bólom?? Dawno nie mierzyłam sobie ciśnienia bo ciśnieniomierz mi się zepsuł, po za tymi bólami które miałam czuję się dobrze, co myślicie o tym??

Shmi etopiryna zawiera kofeinę??

6

Amelka89 napisał/a:

Ale ja byłam już badana, w wieku 18 lat byłam w szpitalu na kardiologii, dokładnie zostałam zbadana i przepisano mi leki które biore do dziś, (...)

I co z tego, że masz przepisane leki i sposób ich dawkowania, jeśli wiesz lepiej i samowolnie zmieniasz lub zaprzestajesz brania.
Jak wiesz, nadciśnienie to choroba przewlekła, leczona przez długi czas.

Ból głowy może być spowodowany innymi schorzeniami, nie tylko nadciśnieniem i chorobami serca.

7

Drogi Wielokropku ale ja juz pisałam ze moje zaprzestanie w braniu leków wynikaja z zapomnienia a nie zaniedbania. I dlaczego kiedy wypijałam kawe to ból momentalnie przechodził i byłam jak nowo narodzona??

8

Zapomnieć można raz, dwa razy (wiem, bo sama biorę codziennie), reszta to lekceważenie siebie.

Ale do meritum.
Mierzysz ciśnienie wówczas, gdy boli Cię głowa? Poobserwuj, w jakich momentach masz te bóle. Będzie to pomocnym dla lekarza.
Powodzenia smile

9

Witaj Amelka.
Twoje bóle głowy niekoniecznie wynikają z nadciśnienia.
Takie objawy może powodować też dyskopatia.
Myślę, że potrzebny Ci szerszy zakres badań jak: prześwietlenie kręgosłupa, czy TK głowy.
Przede wszystkim, poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do neurologa, niech się wypowie i skieruje na odpowiednie badania (TK).

Pozdrawiam.  smile

10

Albo migrena, albo zupełnie inna choroba. Ból głowy występuje przy okazji wielu chorób.

11

Właśnie a może Ty po prostu chorujesz na migrenę, w Twojej rodzinie nie było takich przypadków?? Może warto iść do neurologa, proszki na migrene np. Sumamigren na recepte nie są już tak drogie a przynoszą znaczną ulgę. Warto się zbadać pod tym kontem. A jeśli chodzi o kawe, to nie myślałam o bezkofeinowej? Smak jest w 98% jak prawdziwej kawy smile

12

zgadzam sie z Iluską, jesli nie potrafisz zrezygnowac z kawy tradycyjnej tak od razu to zastap ją wersja bezkofeinowa- przynajmniej dwie filiżanki dziennie, osobiscie polecam deca cream (firmy segafredo).
Powodzonka!

13

Hej . Mam pytanie od jakis 5 miesiecy mam zawroty glowy.. szum w glowie problem z cisnienieniem... wczoraj po wypiciu kawy strasznie podskoczylo mi cisnienie. .. serce malo co nie wyskoczylo ... dzis postanowilam pojsc do lekarza... opowiedzialam lekarzwowi co mi jest .. zmierzyl mi cisnienie puls mialam 160 na 90 puls 112 ... dal mi leki na nadcisnienie. ....
Moje pytanie czy to normalne ze praktycznie bez zadnych wiekszych badan nie wiem chociazby badanie EKG czy holter .....lekarz mi dal leki .... ???

14

Ja bym poszła jeszcze do jakiegoś lekarza, bo jak dla mnie to trochę za szybko na dawanie lekarstw. Przede wszystkim najpierw powinnaś mieć to ciśnienie monitorowane - czyli sprawdzane kilka razy dziennie. Zakłada się do tego taki specjalny dzienniczek i sprawdza. Jednorazowy skok ciśnienia to jeszcze nie nadciśnienie

15

Ja przeszłam terapię szokową. Zaczęło się od niesłodzenia herbaty. Byłam na Cejlonie na plantacji herbaty i grzechem było ją posłodzić. Odstawiłam cukier od herby dość łatwo bo przywiosłam ok 3kg paczek z herbatą i było mi ich szkoda  potem podjęłam decyzję o kawie. Ciężko było na początku przez pierwszy miesiąc- gorzka, wciskałam na siłę. Dolewałam mleka aby osłodzić, jednak po mleku w ilości dużej (kaw 4-6dziennie) musiałam odstawić na zalecenie trenera że przeszka mi to mleko w redu tłuszczu. Udało się zatem odstawić i mleko. Kawę traktuję jako czysty, czarny zastrzyk kofeiny. Już nie jest gorzka.

Często robię sobie w domu do pracy, kupiłam sobie taki porządny kubek termiczny

https://drbacty.com/product-pol-67228-K … Kuzwa.html

Dzięki temu mogę ją wygodnie przenieść.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Nadciśnienie, silny ból głowy i picie kawy - uzależnienie od kofeiny??

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024