Dynia, kabaczki, patisony - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Dynia, kabaczki, patisony

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: Dynia, kabaczki, patisony

Co robicie z tych  warzyw?? A tak w ogóle to dynia jest warzywem ?:D

Ja zawsze z dyni jadłam tylko pestki. Suszyło się na słońcu na gazecie..

Bedę miała w tym roku wszystkie te warzywka, bo już rosną i szukam co można z nich zrobić..


Z kabaczków kiedyś robiłam placki. Obiera się ze skóry, kroi się je na plastry soli, pieprzy, macza w jajku i mące z bułką i smaży na oleju. Można też zetrzeć na tarce i formować placki.
Ale to tyle co wiem, bo tylko to w domu się robiło... Proszę o przepisy smile

50 Cent ft. Jeremih - 5 senses
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

To moje ulubione warzywa:-) Też rosną mi w ogródku i już nie mogę się doczekać przysmaków z nich przyrządzonych:-)


Dynia:

1. Placuszki z dyni:
Dynię obrać, pestki wyrzucić (albo ususzyć), zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukru do smaku, trochę mąki i jedno jajko( proporcje zależą od wielkości dyni). Smażyć na złoto jako małe placuszki lub ala naleśniki.
Podawać ze śmietaną, serkiem waniliowym, owocami...

2. Ciacho dyniowate :-)
1,5 szklanki mąki
3 szklanki miąższu
2 szklanki cukru
szczypta soli
2 jaja
3 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
garść płatków migdałowych
pół szklanki oleju
2 cukry waniliowe

Jaja ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz płatki migdałowe. Ciasto mieszamy.
Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy. Ciasto pieczemy przez ok. 40min.  w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.

Kabaczki

1. Leczo
kabaczek
papryka czerwona, zielona, żółta
kiełbaska śląska lub inna
cebula
czosnek
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy

Cebulkę i czosnek pokrojone dowolnie podsmażamy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbaskę(nie jest konieczna), podsmażamy.
Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę.
Kabaczka myjemy, wydrążamy pestki i miąższ, kroimy w kostkę.

Warzywa wrzucamy do cebulki z kiełbaską, posypujemy przyprawami, zakrywamy pokrywką i czekamy aż puszczą wodę.
Co jakiś czas mieszamy.
Po kilkunastu minutach pyszności gotowe!

2. Placuszki na ostro:
kabaczek
jajko
papryczki chilli (czerwone)
papryka żółta lub zielona
kawałek pora
cebulka podsmażona na złoto
trochę mąki
sól czosnkowa

Część jadalną kabaczka trzemy na grubych okach tarki. Odsączamy nadmiar wody. Dodajemy jajko, mąkę, cebulkę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, papryczki chilli pokrojone w paseczki, inne przyprawy.
Mieszamy i smażymy małe placuszki na patelni.

3. Grillowany kabaczek
Małe kabaczki kroimy w talarki, posypujemy solą czosnkową, pieprzem ziołowym, kropimy oliwą z oliwek(najlepiej taką aromatyzowaną czosnkiem). Zostawiamy na kilka h. Grillujemy na ruszcie po kilka minut z każdej strony.
Takie talarki możemy jeść oddzielnie lub dodać kilka składników( kurczak grillowany, kukurydza, cebulki marynowane itp.) i stworzyć sałatkę/przystawkę do grilla.


Smacznego! :-)

"No cóż, ten, który kocha, powinien dzielić los tego, kogo kocha." /Woland

3 Ostatnio edytowany przez Liren25 (2011-06-27 17:54:22)

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Z kabaczka mogę Ci polecić bigos.                                                                                                                                                                  SKŁADNIKI:
1 duży kabaczek 3 duże kiełbasy (może być zwyczajna) 2 papryki (kolorowe) 30dkg pieczarek 2 cebule przecier pomidorowy przyprawy
PRZYGOTOWANIE:
Kabaczka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę smażyć na niewielkiej ilości oleju aż będzie miękki .Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki ,paprykę , kiełbasę i cebulę.Podsmażone dodać do kabaczka -dodać przecier i przyprawy .Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwile podusić.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Zapiekany patison.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            składniki:                                                                                                                                                           2 spore patisony (o miękkiej skórce)
po 1 czerwonej i żółtej papryce
pół puszki czerownej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
sól, pieprz
oliwa  zoliwek
2 łyżeczki koperku


 
przyrządzanie:                                                                                                                                                 Wierzch patisonów wyciąć ozdobnie. Łyżeczką wydrążyć pestki (wyrzucić) i miąższ, który posiekać. Cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Dodać zmiażdżony czosnek, miąższ patisona i smażyć chwilę na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z pastą pomidorową i koperkiem oraz odsączoną fasolą. Farszem napełnić patisony, polać je obficie oliwą z oliwek, ułożyć w żaroodpornej formie i zapiekac przez co najmniej 30 minut (im większe patisony, tym dłużej). Podawać z sałatkami.

Zauroczenie Tobą przeistoczyło się nagle w kxxx silną miłość.  ?  Namiętności Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa. Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.  Bez Ciebie nie chcę przeżyć ani jednej chwili, bo nie ma nikogo takiego jak Ty. ONLY GOD CAN JUDGE ME

4

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Pierś kurczaka na pappardelle z cukinii
Przygotowanie: 30 minut

Składniki:

450 g cukinii (końcówki odcięte), 2 ząbki czosnku, 4 piersi kurczaka ze skórą, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki wody, 1 szklanka liści bazylii (porwanych), ćwiartki cytryny

Przepis:

Za pomocą ostrej obieraczki (lub krajalnicy) kroimy cukinię wzdłuż w bardzo cienkie plastry (3 mm). Oddzielnie kroimy czosnek, również w cienkie plasterki. Lekko zbijamy mięso i kroimy je w poprzek na 3 części. Solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kawałki kurczaka (najpierw od strony skóry), aż mięso będzie lekko brązowe, 8-14 minut. Dodajemy kurczaka do cukinii. Na patelnię wrzucamy czosnek i smażymy na jasnozłoty kolor (1 min), dodajemy wodę i zeskrobujemy cały przysmażony ?smak?. Polewamy kurczaka i cukinię. Dodajemy bazylię, solimy, pieprzymy i mieszamy.

Zauroczenie Tobą przeistoczyło się nagle w kxxx silną miłość.  ?  Namiętności Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa. Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.  Bez Ciebie nie chcę przeżyć ani jednej chwili, bo nie ma nikogo takiego jak Ty. ONLY GOD CAN JUDGE ME

5

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Za dynią nie przepadam, ale jak byłam mała pojechałam do wujka na Śląsk i tam pierwszy raz jadłam marynowane patisony. Czy któraś z Was ma na nie sprawdzony przepis? Strasznie mi smakowały, kupowałam ostatnio gotowe, ale dojrzałam i chcę zrobić je sama big_smile:D

6

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Jak sie nie myle to taka zalewa jak na ogórki konserwowe.

Zauroczenie Tobą przeistoczyło się nagle w kxxx silną miłość.  ?  Namiętności Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa. Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.  Bez Ciebie nie chcę przeżyć ani jednej chwili, bo nie ma nikogo takiego jak Ty. ONLY GOD CAN JUDGE ME

7

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Nic więcej do środka się nie dodaje?

8

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Ja mam taki przepis tylko muszę go odkopać:-)
Są świetne, zajadam się nimi całą zimę:-)

"No cóż, ten, który kocha, powinien dzielić los tego, kogo kocha." /Woland

9

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

FollowMe, w takim razie czekam na przepis wink.
PS. Odpisałam Ci w wątku o torcie smile

10

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Piernikowe ciasto z dyni

W związku z Halloween i zakupieniem dyni do wydrążenia na lampion, postanowiłam wykorzystać miąższ do wyczarowania czegoś pysznego. Znalazłam interesujący, a jednocześnie nieskomplikowany przepis na ciasto dyniowe autorstwa abbry. Nazwałam je piernikowe, bo ma podobny smak do piernika, przypomina mi również ciasto marchewkowe. Wyszło pyszne - polecam! Warto odcisnąć miąższ z dyni, dzięki temu ciasto będzie puszyste, ale nie mokre. Oto przepis:

    2 szklanki wydrążonego miąższu z dyni
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    3 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka sody
    1 cukier waniliowy
    3 szklanki mąki
    1 szklanka oleju
    garść orzechów włoskich


Jajka ubić z cukrem , dodać olej , mąkę , cukier waniliowy , sodę i cynamon . Zmiksować . Do masy dodać utartą dynię i orzechy , delikatnie wymieszać łyżką .
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut .

https://lh4.googleusercontent.com/-jvFDuedOixo/TrElqcZR0wI/AAAAAAAAFT0/V-tadU2wm3o/s800/Piernikowe%252520ciasto%252520z%252520dyni.JPG

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

11 Ostatnio edytowany przez kotoko (2011-11-03 22:09:12)

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Ja również podzielę się przepisem na ciasto dyniowe wink.
W przeciwieństwie do tego, który zaproponował Aniołek, moje jest dość ciężkie, bardzo wilgotne, przypomina trochę fakturą chleb żytni na zakwasie ;-). Przepis dostałam od znajomej ze Stanów, naprawdę go polecam, aż żałuję, że nie mam zdjęcia, bo prezentuje się pysznie smile.

Chlebek dyniowy
2 szklanki gotowanej, zmiksowanej dyni*
450g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl cukru
4 ubite lekko jajka (ja wrzucam prosto ze skorupki)
niepełna szklanka oleju roślinnego
1 ? łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatałowej
? łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
szklanka posiekanych orzechów pecan (opcjonalnie)
? szklanki rodzynek (opcjonalnie)
1/2 szklanki wody

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, ziele angielskie, gałkę i cukier.
Dodaj jajka, wodę, olej i puree z dyni.
Mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.
Jeśli chcesz, dodaj rodzynki lub/i orzechy. Dobrze wymieszaj ręcznie lub mikserem.
Przelej do dwóch natłuszczonych i obsypanych mąką podłużnych form 22,9 x 12,7 cm
Piecz około 1 godziny.
Wyjmij z piekarnika i poczekaj aż wystygnie około 10 min.
Potem wyjmij z formy i pozól ciastu ostygnąć na ruszcie.
Swoje ciasto polewam rozpuszczoną czekoladą smile.

12

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Z dyni można zrobić bardzo dużo. Jak się kupi taką całą porządną sporą dynię to tak:
- pestki wysuszyć i do skubania jak pestki słonecznika smile
- miąsz podzielić pół na pół: z połowy ciasto dyniowe, z drugiej połowy zupę-krem z dyni smile

to fajne warzywko jest w kuchni. A kabaczków akurat nie lubię, choć znajoma robi je nadziewane mięsem smile

13 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-11-08 15:33:10)

Odp: Dynia, kabaczki, patisony
Kadasia napisał/a:

Z dyni można zrobić bardzo dużo. Jak się kupi taką całą porządną sporą dynię to tak:
- pestki wysuszyć i do skubania jak pestki słonecznika smile
- miąsz podzielić pół na pół: z połowy ciasto dyniowe, z drugiej połowy zupę-krem z dyni smile

to fajne warzywko jest w kuchni. A kabaczków akurat nie lubię, choć znajoma robi je nadziewane mięsem smile

No właśnie w tym roku wykorzystałam jedną do maksimum - było i ciasto, i zupa dyniowa, a także lasagne z dynią smile smile

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

14

Odp: Dynia, kabaczki, patisony
kotoko napisał/a:

Nic więcej do środka się nie dodaje?

Nie chyba nie. Przepraszam , że teraz odpisałam.

Zauroczenie Tobą przeistoczyło się nagle w kxxx silną miłość.  ?  Namiętności Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa. Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.  Bez Ciebie nie chcę przeżyć ani jednej chwili, bo nie ma nikogo takiego jak Ty. ONLY GOD CAN JUDGE ME

15

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Ja jak dotychczas z dyni robiłam tylko Krem

Składniki:
1 - 1,5 kg dyni pokrojonej w kostkę (oczywiście sam miąższ bez pestek i skóry)
2 duże cebule
margaryna/ masło
kostka rosołowa (1 tudzież półtorej zależnie od ilości wody)
śmietana 30 %
sól, pieprz
grzanki

Dynię pokrojoną w kostkę należy ugotować do miękkości (zalewamy wodą na tyle by przykryła dynię) w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, na patelni, na maśle czy margarynie, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać ją do garnka z dynią. Całość rozdrobnić blenderem do konsystencji kremu. Dolać śmietanę (ilość zależnie od upodobań), doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Krem szybki w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku.

"Przeszłość i teraźniejszość są naszymi środkami. Tylko przyszłość jest celem."

16

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Ja uwielbiam sos z cukinii!
Cukinię pokroić w kostkę, szynkę pokroić w plasterki, cebulkę pokroić w kostkę. Makaron pene ugotować. Podczas gdy makaron się gotuje na patelni usmażyć szybkę z cebulką aż się zarumienią. Później dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć aż puści sok. Nie za długo bo zrobi się flejowata, a ma być jeszcze chrupka. Zrobi sie dobry sosik, którym polewamy ugotowany już makaron pene. SMACZNEGO!

"Najpiękniejszą suknią dla kobiety są ramiona mężczyzny, którego kocha"

17

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Dyni nie lubie,patisony ? nie znam tego haha a kabaczka to zjem pokrojonego w plasterki,zamoczony w jajku i bułce tartej i usmażony pychota:)

18

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Patisony z jarskim farszem - 4 porcje, źródło: TeleTydzień

8 małych patisonów
pół szklanki kaszki krakowskiej
jajko
200 g startego żółtego sera
marchewka
cebula
150 g pieczarek
łyżka posiekanej natki pietruszki
garść listków bazylii

Sos:
cebula
ząbek czosnku
400 ml przecieru pomidorowego

Kaszkę ugotuj, odcedź i wystudź. Cebulę posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce.
Pieczarki pokruj w półplasterki. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i marchewkę. podduś 5-8 minut. Dodaj sól i pieprz.
Patisony umyj, zetnij czapeczki, wydrąż srodki i oprósz solą.
Kaszę wymieszaj z warzywami, pietruszką, jajkiem, 1/3 sera i nafaszeruj patisony. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym.

Przygotuj sos:

Posiekaj cebulę i czosnek, a potem podsmaż. Zalej przecierem i przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną bazylię.
Sos wlej do naczynia z patisonami. Wstaw do piekarnika - zapiekaj 40 m. w 200 st.C.
Na 5 minut przed końcem zapiekania patisony posyp resztą sera. Podawaj w naczyniach z sosem.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

19

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Uwielbiam pieczoną dynię.
Wykładam blaszkę papierem do pieczenia, dynię obieram, myję i kroję w sporą kostkę, następnie skrapiam oliwą lub olejem słonecznikowym, posypuję odrobiną soli i pieprzu i piekę do miękkości.
Potem dodaję ją jako farsz do pierogów (świetnie łączy się smakiem z kozim twarożkiem).
Robię zapiekankę z ciasta francuskiego z duszonym szpinakiem i właśnie pieczoną dynią.
Pieczona dynia jest też super dodatkiem do sałatek oraz bazą zupy krem, można dodać do takiej zupy imbir, pomarańczę (sok i skórkę), można też przyprawić ją odrobiną pasty curry i mlekiem kokosowym.
Z dyni można zrobić curry z dodatkiem innych warzyw, mięsa lub ryby.

20

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Warzywny deser wg A. Brzana

Składniki na 12 porcji:

opakowanie ciasta francuskiego
50 dag cukinii
50 dag kabaczka
20 dag jabłek
pół szklanki brązowego cukru
opak, galaretki gruszkowej

Rozmrożone ciasto wyłóż na blachę i piecz  przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 200 st. c

Cukinię, kabaczek i jabłka obierz, pozbaw pestek i zetrzyj na grubej tarce. Duś na patelni pod przykrywką ok. 20 minut. Zdejmij pokrywkę, wsyp cukier i smż jeszcze 10 minut.

Zestaw z ognia i wsyp galaretkę, a następnie dokłądnie wymieszaj. Ciasto przekrój w poprzek. Na dolnej części ułóż farsz i przykryj pozostałym ciastem.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

21

Odp: Dynia, kabaczki, patisony

Tym razem chciałabym Wam zaproponowac pyszną:

Lasagne z dynią

1 dynia
125 g kiełbasy
pomidory z puszki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżka masła
sól, pieprz,
zioła: tymianek, bazylia

Sos beszamel:

2 łyżki mąki
40 g masła
200 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

12  płatów lasagne
125 g mozarelli light
żółty ser tarty do posypania

https://lh3.googleusercontent.com/-Q0xIqvSaJXE/UIvB-vyNgAI/AAAAAAAAGNM/DV7zIY0itFM/s512/Lasagne%2520z%2520dyni-001.JPG?gl=IE

Po wydrążeniu dyni i oczyszczeniu z pestek, miąższ pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam kiełbasę, po uprzednim obraniu ze skórki.

Na patelni rozgrzałam masło w rondelku  i poddusiłam przez kilka minut pokrojoną kiełbasę oraz miąższ dyni. Należy odłożyć 3-4 łyżki tego farszu.
Następnie dołożyłam do zawartości rondelka pogniecione pomidory wraz z sosem, a także dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Przyprawiłam ziołami i odrobiną soli oraz pieprzu.

Mieszałam do zagotowania, a potem dusiłam przez kilka minut pod przykryciem.

Wykonanie sosu beszamel:

W garnku zrobiłam zasmażkę z maśła i mąki, nastepnie dolałam mleko i dokładnie wymieszałam , by nie było grudek. Gotowałam kilka minut i doprawiłam na koniec gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wysmarowałam dwiema łyżkami sosu beszamel. Następnie układałam po trzy płaty lasagne i na nich 1/3 podsmazonej dyni w sosie pomidorowym. Na nich zaś sos beszamel. 

Tak samo kolejne warstwy: trzy płaty lasagne - sos dyniowo-pomidotowy - beszamel do wyczerpania składników. Na ostatniej warstwie płatów lasagne rozłożyłam pokrojoną w plasterki mozarellę. Na koniec posypałam tartym serem oraz rozłożyłam podduszone i odłożone wcześniej składniki: dynię oraz kiełbasę.

Piekłam przez 40 minut w 200 st. C

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Dynia, kabaczki, patisony

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2021