To moje ulubione warzywa:-) Też rosną mi w ogródku i już nie mogę się doczekać przysmaków z nich przyrządzonych:-)
Dynia:
1. Placuszki z dyni:
Dynię obrać, pestki wyrzucić (albo ususzyć), zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukru do smaku, trochę mąki i jedno jajko( proporcje zależą od wielkości dyni). Smażyć na złoto jako małe placuszki lub ala naleśniki.
Podawać ze śmietaną, serkiem waniliowym, owocami...
2. Ciacho dyniowate :-)
1,5 szklanki mąki
3 szklanki miąższu
2 szklanki cukru
szczypta soli
2 jaja
3 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
garść płatków migdałowych
pół szklanki oleju
2 cukry waniliowe
Jaja ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz płatki migdałowe. Ciasto mieszamy.
Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy. Ciasto pieczemy przez ok. 40min. w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.
Kabaczki
1. Leczo
kabaczek
papryka czerwona, zielona, żółta
kiełbaska śląska lub inna
cebula
czosnek
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
Cebulkę i czosnek pokrojone dowolnie podsmażamy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbaskę(nie jest konieczna), podsmażamy.
Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę.
Kabaczka myjemy, wydrążamy pestki i miąższ, kroimy w kostkę.
Warzywa wrzucamy do cebulki z kiełbaską, posypujemy przyprawami, zakrywamy pokrywką i czekamy aż puszczą wodę.
Co jakiś czas mieszamy.
Po kilkunastu minutach pyszności gotowe!
2. Placuszki na ostro:
kabaczek
jajko
papryczki chilli (czerwone)
papryka żółta lub zielona
kawałek pora
cebulka podsmażona na złoto
trochę mąki
sól czosnkowa
Część jadalną kabaczka trzemy na grubych okach tarki. Odsączamy nadmiar wody. Dodajemy jajko, mąkę, cebulkę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, papryczki chilli pokrojone w paseczki, inne przyprawy.
Mieszamy i smażymy małe placuszki na patelni.
3. Grillowany kabaczek
Małe kabaczki kroimy w talarki, posypujemy solą czosnkową, pieprzem ziołowym, kropimy oliwą z oliwek(najlepiej taką aromatyzowaną czosnkiem). Zostawiamy na kilka h. Grillujemy na ruszcie po kilka minut z każdej strony.
Takie talarki możemy jeść oddzielnie lub dodać kilka składników( kurczak grillowany, kukurydza, cebulki marynowane itp.) i stworzyć sałatkę/przystawkę do grilla.
Smacznego! :-)
"No cóż, ten, który kocha, powinien dzielić los tego, kogo kocha." /Woland