Mam torbiel na jajniku, jestem po wizycie u ginekologa i będę musiała poddac się operacji, wiecie może jak wygląda taka operacja ? Któraś z was moze usuwała torbiel z jajnika ? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
Ja miałam taką operację. Miałam ją wykonana metoda tradycyjną przez nacięcie podbrzusza. Wycięto torbiel poddano następnie badaniu by upewnić się ze nie była to zmiana nowotworowa - na szczęście nie była
podbijamy stary watek.
mam pytanie do dziewczyn- ost podczas usg radiolog mi powiedział że mam w lewym jajniku jakąs torbielowata strukture- być może pęcherzyk Graffa.. no ale sama nie wiem.. boję się-we wtorek idę do ginekologa.. jakie są objawy torbieli i jak się je leczy?? są tego jakieś odmiany, a przyczyny?? bardzo proszę o odpowiedź..
4 2009-03-20 22:26:24 Ostatnio edytowany przez stokrotka28 (2009-03-20 22:27:01)
Moja mama miała torbiel na jajniku,ale nie została poddana operacji tylko lekarz ginekolog zapisał jej silne leki hormonalne Harmonet(o ile dobrze pamiętam) i dzięki tym lekom torbiel się wchłonął,z tym że teraz musi te leki zażywać do końca życia,a nawet i dobrze bo ma przy okazji zabezpieczenie w łóżku.
Wiesz tak szczerze to nie wiem jakie miała objawy,bo moja mama była kiedyś osobą,która nie mówi mi o takich rzeczach teraz to uległo zmianie ale się jej nie pytałam,ale jeśli miałoby to choć trochę cię uspokoić i pomóc to jutro będę do niej dzwonić więc mogę się wypytać.
6 2009-03-20 23:41:08 Ostatnio edytowany przez witch77 (2009-03-20 23:42:03)
Przy torbielach jajnika pojawiają się silne ,kłujące bóle . Miałam torbiele i przeżywałam gehennę. Ciagle myślałam,że to wyrostek. Miałam kurację hormonalną i na pewien czas był spokój. Potem znowy. Mój ginekolog wypisał mi wtedy jakieś czopki p/zapalne i kazał się kąpać ,moczyć w soli iwonickiej i korze dębu. Pomogło.
Wiesz,należy tylko pamiętać,że każda torbiel jest inna. Są takie ,któresię wchłaniają,ale i takie ,które mają szypułkę i grożą skręceniem jajnika.Takie trzeba operować.
Ja też miałam iść pod nóż i bardzo to przeżywałam. Niby mam kierunek medyczny,ale nie lubię być pacjentem
Moja rada to taka,żeby pójść do innego ginekologa na usg dopochwowe,ale zaraz po miesiączce,kiedy to jajniki jeszcze nie mają owulacji i porównać dgn. Nie ma co się opierać na jednej diagnozie.
Idź na wizytę niby kontrolną i posłuchaj co Ci powie. Pozdrawiam.
Ja jakieś pół roku temu miałam torbiela na prawnym jajniku 5 na 4 cm- jako iż był niewielki zostały mi przepisane środki antykoncepcyjne bo hormony miały to "pochłonąć" i tak się stało.
A jaki był objaw głowny: miałam silne bóle prawego jajnika...ale nie stałe lecz takie chwilowe :) lecz na tyle mocne iż aż na podłoge mnie zwijało i nie byłam wstanie się ruszyć. Nasiliły się przy okresie.
a co do torbieli- często powstają pod wpływem zabirzeń chormonalnych przez niedojrzały pęchrzyk graffa
moja koleżanka też miała torbiela i już musiała przechodzić operacje ;/
ja mialam duzo torbieli na obydwu jajnikach. przez zle dobrane pigulki.
zabieg mialam. laserowe usuwanie. i kuracja hormonami. leki biore do dzis dzien.
witam
mam takie pytanie bo okres mi sie spoznia 2 tyg w cizy na 100 nie jestem bo robilam 3 testy i wyszly negatywne a poztym zabezpieczlam sie podczas wspolzycia .a wyczytalam ze wlasnie objawy cysty jest brak okresu i bole jajnikow czy tez podbrzusza a ja mam takie objawy
Czy przy torbieli jajnika u którejś z Was występowały też pęcherzyki obustronnie przy jajnikach? Jest to główny objaw PCOS dlatego żeby to stwierdzić najpierw czekam na zabieg usunięcia guza, trzeba zbadać czy są one objawem torbieli. Dlatego pytam, czy któraś z Was też to miała. Grozi mi PCOS, czego bardzo chciałabym uniknąć. Czy mam szanse?
Hej.
Ja w grudniu 2009r. miałam stwierdzoną torbiel lewego jajnika.
Pierwsze to miałam robione nakłuwanie torbieli.
Odessano płyn i wysłano do badania.
Płyn był bezkomórkowy-czyli nic złego.Po odessaniu torbiel miała się wchłonąć,dostałam zwykłe tabletki antykoncepcyjne z hormonami które miały przyspieszyć wchłanianie.
Niestety w kwietniu 2010r. podczas kolejnej wizyty u ginekologa,stwierdził lekarz,że torbiel się znów zrobiła.
Zaproponowano mi operację-jako już najlepszy sposób i sprawdzony.Zgodziłam się.
Była to operacja w formie laparoskopii.
Trzy malutkie nacięcia-dwa po obu stronach(przy jajnikach) i jedno nacięcie w pępku.
Oczywiście wszystko pod narkozą...
gdy się wybudziłam czułam tylko lekki dyskomfort,zapewne przez cewnik
Przez 2 dni dostawałam kroplówki i nie mogłam się ruszać. z łóżka+jeszcze tabletki przeciwbólowe.Przed operacją była konieczna lewatywa:P
Po wyjściu ze szpitala 3 tyg.zwolnienia i tabletki przeciwbólowe.
Po kilku dniach po operacji musiałam się tylko zgłosić na zdjęcie szwów(bezbolesne zupełnie).
No i od tej pory nie mam żadnych torbieli.
Choć czasem jajnik przypomina mi,o sobie:)
witajcie czy ktos ma moze namiary na klinike lub specjaliste ktory usuwa torbile z jajnikow laserowo prosze napisac jakby ktos cos wiedzial
Witajcie!
Ja jestem trzy tygodnie po laparoskopii, miałam wyłuszczaną torbiel jajnika lewego oraz resekcję jajnika prawego. W szpitalu leżałam cztery dni plus dwa tygodnie zwolnienia. Nacięcia zagoiły się dosyć szybko. Teraz czekam na wizytę kontrolną u ginekologa, na którą jestem zapisana jutro, troszkę się stresuję bo zależy mi na tym czy mogę się już starać o dzidziusia.
Czy wiecie może ile trzeba odczekać od tego typu zabiegu, żeby móc zajść w ciążę?
Ja mialam obustronne torbiele na jajnikach. Zostaly usuniete laparoskopijnie. Po tym zabiegu mam bole z prawej strony obojczyka, pod piersia, no i szyji chyba przez intubowanie. Rany mnie nie bola. Wypuscili mnie na drugi dzien. Mysle ze za szybko pozniewaz boli mnie wszystko. Jestem oslabiona a w dniu operacji kiedy szlam sie przejsc zemdlalam
Mam torbiela na jajniku 7cm lekarz przepisałi tabletki antykoncepcyjne elin na 2 miesiące. Mam pytanie czy któraś z was miała je przepisane i czy pomogły?
Witam! Mam 36 lat, w maju br. miałam usuniętą macicę z powodu mięśniaków, w czerwcu okazało się, że na jajniku mam 2cm torbiel krwotoczną, dostałam distreptazę i unidox, we wrześniu natomiast torbiel ma 5,5cm, ponownie przepisano mi distreptazę, oraz butapirazol i cipronex, kilka dni temu skończyłam leczenie, kontrolę mam za 2 tygodnie. Moja lekarka mówiła, że torbiel powinna się wchłonąć, a mnie nadał boli podbrzusze z prawej strony, nie mogę długo siedzieć, ani leżeć z podkurczonymi nogami. Czy aby na pewno ta torbiel się wchłonie, czy nie obejdzie się bez zabiegu?
17 2018-06-26 20:10:13 Ostatnio edytowany przez dorotasz (2018-06-26 20:11:22)
Ja też mam torbiel 5 cm na prawym jajniku, dostałam trzy opakowania elin, czekam na rozpoczęcie opakowania. Mam nadzieję że pomoże. Doktor powiedział, że operacja to ostateczność, lepiej jej uniknąć